Dodaj do ulubionych

A to ciekawe:)

07.01.05, 09:07
62 procent uczestników sondażu Wirtualnej Polski uważa, że Akcja Wyborcza
Solidarność jest w większym stopniu odpowiedzialna za korupcję w Polsce niż
Sojusz Lewicy Demokratycznej. Według 21 proc. głosujących jest odwrotnie.
Wystarczyło przypomnienie przez media starej afery prywatyzacji PZU, by
zmienić odczucia części opinii publicznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: suwak Re: A to ciekawe:) IP: 217.153.6.* 07.01.05, 11:15
      ..korupcja to zjawisko dynamiczne, zależy i zmienia się osobowo i 'formalnie'.
      .. cieszy mnie ten sondaż i jego wynik bo moim zdaniem jest prawdziwy.
      ..chyba rozumiem drogi xyz-cie twoje intencje tego wątku.
      Korupcja /można określić delikatniej -przekupstwo/ jest zjawiskiem prawie tak
      samo starym jak świat. Groźna jest jeśli staje się powszechna, a co najgorsze
      niszczy struktury demokratyczne. ..to tak po krótce..
      .. ktoś nazwał; żyjemy w kapitaliźmie politycznym? to są przecież nic innego
      tylko związki przestępcze,niszczące ludzi i państwo... czy nie ma
      wystarczających dowodów na to że to jest 'państwowa mafia?! Taka 'organizacja'
      nie ma kolorów, nie jest nazwana.
      Z dużą dozą tolerancji możemy powiedzieć że w Polsce strukturę polityczną
      tworzą lewica,prawica i centrum. ..głupotą a zatem biedą jest twierdzenie, że
      obecna wszechogarniająca korupcja dotyczy jedną z nich.
      ..nie zaprzeczysz że w końcu lat 80-tych zaczęły się przemiany ustrojowe w
      Polsce. Dla mnie obecne mechanizmy i ujawniająca się 'twarz' korupcji miała
      swój początek nie pod koniec ale w połowie lat 80-tych. ..korupcja dziś nie do
      odkrycia - wszystko działo się w 'sosie' wszechobecnej esbecji. .. dlaczego tak
      piszę no bo Polska tak jak inne demoludy były państwami policyjnymi. Nasza
      esbecja była też wszechwładna. ..dzisiejsze zło to efekt zabezpieczania swojej
      bezkarności /widziałeś wystraszonego esbeka-wygląda komicznie/ przez sb. .. też
      personalnego,/m.in przez wstawianie w krąg władzy, wym.sprawiedl., prasy itp
      swoich najbardziej zaufanych. ..było ich bardzo wielu, o wiele za dużo i tak
      jest niestety do dzisiejszego dnia. .. a teczki są skuteczne jak widać do
      dzisiaj.
      ..była korupcja od początku lat 90-tych? była, tylko o innym
      obliczu. ..zmieniała się i zmienia do dnia dzisiejszego.
      ..wracając do sondażu; dziś jest pewne że powstanie komisja pzu. ..wynik
      sondażu to przypomnienie że jeśli o pzu to od początku.. można być pewnym że ta
      bezimienna grupa sondażowa jest życiowo i intelektualnie na dużo wyższym
      poziomie od niejednego 'błądzącego' też na tym forum, trafnie i precyzyjnie
      odpowiadając na pytanie w związku z prywatyzacją pzu.
      ..moja nadzieja na uczciwsze 'regulatory' państwowo-twórcze rośnie, a jak normy
      będą właściwe to i o uczciwych ludzi będzie nietrudno... w tym kraju jest ich
      dostatek i wcele nie muszą być ci którzy 'zasłużyli' się przez ostatnie 15 lat.
      pozdr.
      • xyz-xyz Re: A to ciekawe:) 07.01.05, 11:20
        Jak to pieknie mozna odwrócić kota ogonem. I tak w ostatecznym rozrachunku
        winne zawsze szeroko roaumiane komuchy. "To nie my, to oni".
        • Gość: suwak Re: A to ciekawe:) IP: 217.153.6.* 07.01.05, 12:51
          ..jesteś rozbrajający xyz! w tej specjalizacji 'odwracania kota ogonem jesteś
          na tym forum nie kwestionowanym mistrzem mistrzów.
          Teza 'to nie my to oni' typowa choć dla mnie wyjątkowo prymitywna.
          Zło wyrządzone ludziom przez ludzi nie ma usprawiedliwienia. Czasokres jest
          nieważny.
          Tylko głupiec a więc biedak może głosić: "SLD nie jest takie złe a nawet dobre
          bo AWS jest gorszy" lub "AWS było dobre i czyste bo SLD jest tylko złe".
          .. za J.W.Goethe " Mędrcy mówią: nie sądź nikogo dopóki nie znajdziesz się na
          jego miejscu" i jeszcze jedno; "Póki dopisuje ci szczęście, nikt nie dostrzega
          twych wad"
          Dla wielu szczęście od nich ucieka.
          • xyz-xyz Re: A to ciekawe:) 07.01.05, 12:53
            Cóż kiedy podsądni stali się sędziami...
          • xyz-xyz Re: A to ciekawe:) 07.01.05, 13:07
            Teza 'to nie my to oni' typowa choć dla mnie wyjątkowo prymitywna.

Dziwne zatem, że ją stosujesz. Teza, że wszystkiemu winne SB, a nie nasze
            własne zapszaństwo, to teza "to nie my, to oni".

> Zło wyrządzone ludziom przez ludzi nie ma usprawiedliwienia. Czasokres jest
            > nieważny.

Ciekawe stwierdzenie. Bo widzisz, prawo przewiduje przedawnienie za prawie
            wszystkie zbrodnie. Ludzka nienawiść nie zna tego terminu.

Tylko głupiec a więc biedak może głosić: "SLD nie jest takie złe a nawet dobre
            > bo AWS jest gorszy" lub "AWS było dobre i czyste bo SLD jest tylko złe".

Tylko głupiec może wywnioskować to z moich twierdzeń. Mi się zdaje, że bardziej
            adekwatne porównanie z sędziami, którzy z podsądnych stali się sędziami. Ba!
            Sprawcy wzieli się za sadzenie innych sprawców.
            • Gość: suwak Re: A to ciekawe:) IP: 217.153.6.* 07.01.05, 13:37
              ..przykro mi ale nic z mojego postu nie zrozumiałeś. .. aż nie chce mi się
              wierzyć..chyba przyczyny jesli nie są głębsze to są inne..
              ..mam bardzo duży szacunek i wiarę w każdego..
              ..więc odpowiem; teza że wszystkiemu winne sb to nie moja teza - elementem
              istotnym a może najbardziej istotnym w systemie totalitarnym są organy
              represyjne...
              ..dla mnie zło wyrządzone drugiemu nie ma USPRAWIEDLIWIENIA bez względu na
              czasokres - nie zasłaniaj się prawem przedawnienie to zaniechanie wymierzania
              kary za czyn przestępczy. .. wina pozostaje winą.
              I jeszcze jedno; czy ty xyz-cie nie widzisz tego co się dzieje! SLD jest sprawą
              pogrzebaną tak jak AWS,..wszystkich nie uratuje się, zostać mają
              wybrani, 'czyści' i naprawdę czyści ..w aferze pzu przecież grzebią również
              swoich... poza tym są wpływy kasa mniej potrzebna,-nie ma wpływów kasę trzeba
              zachować!
              Nie tylko poświęcono ostatecznie Oleksego ale całe sld które coraz bardziej
              staje się partią wirtualną... przetasowania już się zaczęły - pogadaj ze swoimi-
              potwierdzą. ..a że każdy chce się gdzieś zachować?..przypomnij sobie jak
              prawicowa 'elyta' zachowywała się w ostatnim okresie rządów aws.
              Dzięki za rozmowę.pozdr.
              • xyz-xyz Re: A to ciekawe:) 07.01.05, 13:49
                ..przykro mi ale nic z mojego postu nie zrozumiałeś. ..

Jest mi równie przykro.
    • zaczepialski mam nadzieję że SLD skończy jak AWS :-))) na dnie 07.01.05, 11:43
      powoli już to sie dzieje. np. dezercja Borowskich, platforma Janikowców
      Używając twoich porównań szczury powoli się zwijają. Kiedy się zdecydujesz XYZ-ecie?
      • xyz-xyz Oby:))) 07.01.05, 11:54
        "mam nadzieję że SLD skończy jak AWS :-))) na dnie"

AWS ma się dobrze. Zmienił nazwę i ma ok. 30 % w sondażach:))
    • Gość: play Re: A to ciekawe:) IP: *.teleton.pl 07.01.05, 12:02
      Marnujecie czas innych forumowiczów zaglądających na ten wątek, wasze wzajemne
      potyczki są już nudne. Co do tematu, jasne, że masz całkowitą rację xyz-xyz-
      cie, przyroda nie znosi stagnacji. Teraz poplujemy na AWS. Korupcja jest taka
      na jaką pozwala aktualne prawo,układ polityczny (prokuratury !!!) i solidarność
      kolesiostwa. Niezależnie od opcji. Pozdrawiam.
    • Gość: sven chyba ..... IP: *.cm-upc.chello.se 07.01.05, 12:40
      cie podziwiam x-e. jestes zrecznym "prowokatorem "(pozytywnie).prowokujesz
      mistrzowsko dyskusje,nie wierzysz przeciez w to co piszesz.to tylko tak ,
      na "potrzeby " dyskusji piszesz, co ?
      • xyz-xyz oj boli... 07.01.05, 12:52
        nie wierzysz przeciez w to co piszesz.to tylko tak ,
        > na "potrzeby " dyskusji piszesz, co ?

Wydaje się jednak svenie, że bardziej ty nie chcesz uwierzyć w to co ten sondaż
        oznacza....
        • Gość: sven mnie nie boli..... IP: *.cm-upc.chello.se 07.01.05, 13:33
          specjalnie nie interesuje sie sadazami , czy tez roznymi ankietami(wiemy
          przeciez jak wielkie moga byc przeklamania )przykladem:maslo-margaryna , co
          lepsze i zdrowsze(choc tu w gre wchodzily tez "naukowe badania")hihihi . do
          dzis niektorzy uparcie jedza maslo, innym smakuje margaryna.czerwoni,czy
          czarni, to wymysl na potrzeby" maluczkich".zajecie dla nich . przekrzykuja sie
          wzajemnie,ktory to kolorek lepszy.prawda jest taka ze "biora" ci,co maja
          lzejszy dostep do dobr.faktem , niezaprzeczalnym jest ,ze ten twoj
          preferowany kolorek(z racji stazu i doswiadczenia), potrafi lepiej brac.ale
          oni maja wieksze potrzeby i ja sie temu nie dziwie.ten fakt nie czyni z tego
          drugiego "kolorku" lepszych.pod wzgledem moralnym nawet ,sa duzo gorsi.
    • piotr33k2 Re: A to ciekawe:) 07.01.05, 15:17
      to że taki sondaż na jednym z portali tak wypadł nie znaczy że odpowiada
      prawdzie ,prawda jest taka że złodziejstwo w szeregach aws ma sie tak do
      złodziejstwa w szeregach sld jak polonez do mercedesa, ludzie pamietają
      bardziej medialną arogancję niektórych oszołomów z aws i to chyba zawazyło na
      tym sondażu .
      • Gość: sven nie jestem pewny czy..... IP: *.cm-upc.chello.se 07.01.05, 17:06
        porownanie z tymi samochodami jest sensowne.czy mozna zabic, albo tylko troche
        zabic. nie jestem zwolennikiem zadnej opcji politycznej w polsce (na
        dzisiaj ).uwazam wszystkie "grupy" partyjne w jednakowym stopniu (mocno)
        skompromitowane i zle.jedni okradali nas caly czas (materialnie i z godnosci )
        inni zaczeli ,gdy tylko nadazyla sie im okazja (prawde powiedziawszy to chyba
        ta sama formacja , tylko przefarbowana,przyjzyj sie uwaznie rodowoda
        tych "wielkich"). ci drudzy okradli nas z nadziei(etos),nie zapominajac przy
        tym o dobrach doczesnych.nam (jak powiedzialem wczesniej maluczkim) pozostawili
        dosc duza swobode wypowiedzi(tzw.demokracje.tylko ta demokracja nie da sie
        zyc).wiec korzystamy z tej zdobyczy (demokracji)i licytujemy kto gorszy.zgroza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka