Dodaj do ulubionych

aniol wolnosci czy demon kiczu?

10.01.05, 22:05
no to bedziemy mieli w centrum miasta kiczowatego i wrecz bezwstydnie i
prymitywnie symbolicznego aniola wolnosci
wyprodukowanego seryjnie by prof dzwigaj from cracow
nadwornego producenta papiezy (bodaj juz 15 na koncie-to sie z pewnoscia
kwalifikuje do ksiegi rekordow) i innych bogoojczyznianych dziel

powiedziec ze jestem rozczarowany to malo
juz mialem nadzieje ze bede mogl ogladac w moim miescie
takie nasze lokalne abakany
cos dajacego do myslenia i prowokujacego do interptretacji
nienahalnego a przejmujacego
a tu jak nie socrealna pieta (swoja droga coz za ironia)
to efekciarski i tandetny aniol
no coz trudno-rodzinom ofiar grudnia (czesc ich pamieci) wspolczuje...

mdosa
Obserwuj wątek
    • blackexit moze jedno i drugie? 10.01.05, 22:06
      mowie calkiem serio. mzna by postawic jednak te fantomy gdzies iniedziej
      obcowania ze sztuka nigdy za wiele. wydaje mi sie ze aniol nie jest jakis
      powalajacy ale kiczem nazwac go nie mozna. pozdrawiam black
      • piotr33k2 Re: moze jedno i drugie? 10.01.05, 22:41
        mi się osobiście żaden z tych projektów nie podobał ale niewątpliwie ta cała
        pieta była najochydniejsza ,zwykła tandeta jelen na rykowisku i dzieki bogu ze
        to nie ona została wybrana,a swoją droga to niesłychane że nie nie mozna było
        znależć artyste przez duże A który by zrobił cos rzeczywiście artystycznie
        gustownego.
        • krzysztofsf Re: moze jedno i drugie? 10.01.05, 22:55
          piotr33k2 napisał:

> mi się osobiście żaden z tych projektów nie podobał ale niewątpliwie ta cała
          > pieta była najochydniejsza ,zwykła tandeta jelen na rykowisku i dzieki bogu ze
          >
          > to nie ona została wybrana,a swoją droga to niesłychane że nie nie mozna było
          > znależć artyste przez duże A który by zrobił cos rzeczywiście artystycznie
          > gustownego.

Do mnie osobiscie najlepiej by przemawialo skomponowanie na jednej ze scian budynku wybudowanego na tm placu, fontanny z pomnikiem www.losie.org/wydarzenia/rzym/rzym/ditrevi.jpg , lub ostatecznie samego pomnika, o ekspresji zblizonej do pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Goya_Rozstrzelanie_powstańców_madryckich2.jpg

Akurat, zeby podejsc, zlozyc kwiaty, zadumac sie - a nie kolejne miejsce spedow masowych.
          • albert_c Re: moze jedno i drugie? 11.01.05, 11:16
            krzysztofsf napisał:

> Do mnie osobiscie najlepiej by przemawialo skomponowanie na jednej ze scian
            budynku wybudowanego na tm placu, fontanny z pomnikiem www.losie.org/wydarzenia/rzym/rzym/ditrevi.jpg

* ja tak sobie mysle ze mozna by zrobic pomnik-fontanne na miejscu dzisiejszego
            basenu pozarowego.

ale bron boze takie nic, do tego brzydkie.
            • krzysztofsf Re: moze jedno i drugie? 11.01.05, 11:25
              albert_c napisał:

> krzysztofsf napisał:
              >
              > > Do mnie osobiscie najlepiej by przemawialo skomponowanie na jednej ze sci
              > an
              > budynku wybudowanego na tm placu, fontanny z pomnikiem www.losie.org/wydarzenia/rzym/rzym/ditrevi.jpg
              >
              > * ja tak sobie mysle ze mozna by zrobic pomnik-fontanne na miejscu dzisiejszego
              >
              > basenu pozarowego.
              >
              > ale bron boze takie nic, do tego brzydkie.

Im wiekszy i bardziej monumentalny pomnik, tym bardziej jest on stawiany fundatorom (a w tym przypadku fundatorzy funduja go za nieswoje pieniadze) a nie faktycznym osobom, ktore ma upamietnic pomnik.
              Di Trevi zawsze robila na mnie duze wrazenie, zwlaszcza wkomponowaniem jej w zabudowe i umiejetnym podswietleniem.
              Jesli wybudowano by Opere im. Ofiar Grudnia z podobnym technicznie rozwiazaniem na jednej ze scian oraz umieszczona obok plyta z wyszczegolnionymi nazwiskami znanych poleglych, byloby to ladniejsze, sensowniejsze i bardziej upamietniajace osoby i idee, ktorym wystawiany jest pomnik.
              • albert_c Re: moze jedno i drugie? 11.01.05, 11:46
                Krzysztofie, krociotko: nic dodac nic ujac do Twojej wypowiedzi.

pozdrawiam, albert
      • Gość: Marian Paździoch Re: bardzo dobrze... IP: 62.69.200.* 10.01.05, 22:44
        że wygrał projekt akceptowany przez stowarzyszenie grudzień 70.
        jestem pewien,że społeczeństwo szczecina pamiętające tamte czasy również go
        zaakceptuje.
        fantomy,aczkolwiek posiadający pewne walory artystyczne, jako pomnik nie nadaje
        się, bo zawsze przy nim musiałby stać jakiś absztyfikant,tłumacząc zwiedzającym
        jego symbolikę. niemożliwym byłoby też oglądać go z wysokości bo przypominałby
        jakby w 'coś'tam zapałek nawtykał.

mp.
        • Gość: vicek Re: bardzo dobrze... IP: *.gryfnet.szczecin.pl 10.01.05, 23:44
          Tylko dlatego,że pamiętam tamte czasy, nie zaakceptuje nigdy takiego
          bohomazu,które wybrał ktoś kto dzisiaj 'rzadzi' Szczecinem, wtedy też był
          aktywny faktycznie nie po tej stronie, selektywnie wybrany, w roku 80 też był
          przydatny i wykonał swoją robotę wyjatkowo dla mocodawców prawidłowo.
          Wybór tzw Anioła Wolności który ma być symbolem tamtych lat,jest tylko
          cwaniakowaniem i gierkami'obecnych politykierów samorządowych'. Nie dla
          szacunku i pamięci. Za pieć dziesięć lat nikt nie będzie pamiętał kto to
          litwiński,lubińska,wit i inni z listy. A na pewno nikt nie będzie pamiętał
          Jurczyka, a jak będzie pamiętał, to ze wstydu bedzie udawał że nie pamięta.
          Poglądy M.Paździocha mnie nie drażnią bo to jego sprawa i wstyd.
          Smieszy mnie jak uznaje ex cathedra że coś tam .."aczkolwiek posiadający pewne
          walory artystyczne,jako pomnik się nie nadaje, bo zawsze przy nim musiałby stać
          jakiś absztyfikant tłumacząc zwiedzającym jego symbol...
          Paździoch znawca symboliki i jej interpretacji no a przede wszystkim znawca
          sztuki przekazu. artysta pełną gębą!
          Mam więc zadanie dla takiego speca /nie znoszę wulgaryzmów/ ; nasraj rano do
          własnego łóżka przykryj kołdrą a wieczorem powiesz co chciałeś przekazać, kogo
          chcesz upamiętnić i czego to jest symbol.
          Mognolia była by o wiele lepsza, a jak Jurczyk i jemu podobni przyjdą i
          zapytają co to jest, to im paździoch symbolikę wytłumaczy
          • Gość: mamoniowa Re: bardzo dobrze... IP: 62.69.200.* 11.01.05, 00:32
            Pazdzioch po prostu lubi sie podroczyc he he
          • Gość: Marian Paździoch Re: bardzo dobrze... IP: 62.69.200.* 11.01.05, 07:42
            wyraziłem tylko swoje zdanie. i to bardzo nieśmiało. nie musisz wyjeżdżać zaraz
            z tak śmierdzącym przykładem. jeżeli masz z tym problem, załóż se pampersa,rano
            rozwiń zawtykaj zapałek i będziesz miał mini -fantomy widziane z lotu ptaka.

pozdrawiam serdecznie! mp.
        • albert_c Re: bardzo dobrze... 11.01.05, 11:17
          Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

> się, bo zawsze przy nim musiałby stać jakiś absztyfikant,tłumacząc
          zwiedzającym
          >
          > jego symbolikę.

* Marian, uwierz mi na slowo nie wszyscy sa tak ograniczeni jak Ty, zeby im
          wszytsko tlumaczyc.
          • Gość: Marian Paździoch Re: bardzo dobrze... IP: 62.69.200.* 11.01.05, 19:39
            albercik nie ściemniaj , nawet tu by się kilku znalazło. ha ha.
            mp.
    • zaczepialski Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA 10.01.05, 22:35
      • Gość: vicek Re: Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA IP: *.gryfnet.szczecin.pl 10.01.05, 22:51
        zaczepialski! - Anioł "aluzju nie poniał" przecież to półgłup czyli połowa
        całego głupka.
        Jacyna Witt Małgorzata na tym forum ma u mnie przechlapane - co tak delikatnie -
        przesrane, tak jak inne "ANIOŁY"
        • student1 Re: Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA 10.01.05, 22:54
          zawsze miała
          tobie też pani Jacyna kojarzy się ze wszystkim
          nawet z aniołem
          • Gość: vicek Re: Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA IP: *.gryfnet.szczecin.pl 10.01.05, 23:52
            Kpisz czy o drogę pytasz? Przcież dobrze wiesz że i inni równie dobrze wiedzą
            kto to student1.
            Mylisz się od dziś kojarzysz mi się z czymś całkowicie odmiennym. Sama o tym
            dobrze wiesz. Jako człowiek miłosierny, współczuję natomiast nadzieję ma każdy!
            • student1 Re: Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA 11.01.05, 09:46
              no popatrz vicek
              ja zawsze myślałem że student1 to nick student1
              a vicek to vicek
              nie zastanawiałem się czy vicek to np Arek Pawlak czy też Michał Marcinkiewicz
              szczerze mówiąc jest mi to obojętne
              przecież wiesz doskonale i wszyscy wiedzą że na forum 49 proc dyskutantów to
              ludzie z PO
              49 proc to ludzie z SLD
              a reszta to dziennikarze i reszta
              bo kogo obchodziłaby taka dyskusja poza ludźmi związanymi z określonymi opcjami
              przecież to jest zabawna dyskusja wewnątrz
              której i tak na zewnątrz nikt nie czyta nie mówiąc o tym że jakby czytał to
              po pierwsze nie zrozumiałby
              po drugie nie wziąłby poważnie
              po trzecie nigdy więcej nie zajrzałby
              • albert_c Re: Anioł jest OK - nowy GOSPODARZ SZCZECINA 11.01.05, 11:20
                student, chlopie powiedz mi coz takiego sie stalo, ze radna nie zaglosowala za
                pieta, ktora jeszcze niedawno tak goraco popierala?
    • Gość: mamoniowa nam dr Kulczyk Mitoraja nie zafunduje hie hie IP: 62.69.200.* 11.01.05, 00:34
    • penderecky Pierwozwor dla szczecinskiego Aniola 11.01.05, 06:05

www.film.org.pl/images2/alternatywy/25.jpg
      Jako historyk sztuki pozwole sobie zabrac glos. Projekt ten jest moim zdaniem
      paraplagiatem "Husarza-Msciciela" autorstwa znanego artysty rzezbiarza
      Andrzeja Pitynskiego. Nie wiem na ile autor szczecinskiego pomnika inspirowal
      sie wspomnianym mscicielem, ale fakt jest faktem, ze projekt ten juz nie jest
      wprawdzie tak ohydny jak wczesiej lansowana Pieta, ale wciaz jego wartosc
      artystyczna, mowiac bardzo delikatnie, pozostawia wiele do zyczenia. Dzielko
      jest bardzo pretensjonalne, odtworcze i poraza swoim malo wysmakowanym
      symbolizmem.
      • zaczepialski nad wszystkim czuwa GOSPODARZ domu nie da on 11.01.05, 08:45
        krzywdy zrobić nikomu...... :-)))
      • Gość: play Re: Pierwozwor dla szczecinskiego Aniola IP: *.teleton.pl 11.01.05, 08:46
        Przychylam się do zdania "penderecky'ego". Szczecin pretensjonalny. A temat
        taki piękny i mocny....żal.
      • Gość: suwak Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! IP: 217.153.6.* 11.01.05, 10:18
        ... ukłony penderecky ukłony!
        • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 11:42
          majac 800 tys zl do dyspozycji nasi decydencji chca je przeznaczyc na cos czego
          za chwile bedziemy sie wstydzic lub zbywac ten pomnik(?) milczeniem.
          jak dla mnie to ten aniol brzydoty zepsuje ten ladny plac, tak jak pomnik
          papieza zepsul Jasne Blonia.

Mamy tu w Szczecinie niezwykly, wrecz powalajacy talent do prowincjonalizmu.
          jakbysmy nie mogli zrobic czegos co by sie stalo atrakcja turystyczna...czegos
          nietypowego, nie nie moglismy, znow wbijamy sie w tandete zahaczajaca o plagiat
          (uklony dla Pendereckyego).

• krzysztofsf Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 11:53
            >tak jak pomnik papieza zepsul Jasne Blonia.

Tu akurat sie nie zgadzam. Papiez prowadzil msze na Jasnych Bloniach i taki z lekka klasycyctyczny pomnik tam pasuje (o wiele lepiej niz trzy wrony)
            • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 12:10
              juz pisze do czego pieje: wydaje mi sie ze oba pomniki beda staly (jeden stoi,
              drugi za chwile sie pojawi) w nieodpowiednich miejsach. ich lokalizacj nic nie
              wnosi nowego do zycia miasta, a tylko psuje te kawalki zieleni jak Blonia czy
              Pl. Solidarnosci.
              nie trafia do mnie argument 'bo tu stal papiez w XXXX roku' czy cos takiego.
              • krzysztofsf Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 12:49
                albert_c napisał:

> juz pisze do czego pieje: wydaje mi sie ze oba pomniki beda staly (jeden stoi,
                > drugi za chwile sie pojawi) w nieodpowiednich miejsach. ich lokalizacj nic nie
                > wnosi nowego do zycia miasta, a tylko psuje te kawalki zieleni jak Blonia czy
                > Pl. Solidarnosci.
                > nie trafia do mnie argument 'bo tu stal papiez w XXXX roku' czy cos takiego.

Papiez wielkim czlowiekiem byl.
                Szczecin poza wizyta papieska zaliczyl z "wielkich" osob narodziny carycy Katarzyny i prawdopodobnie wizyte adolfa h.Nie sadze, czy ktos jeszcze tu byl z oficjalna wizyta.
                Msza na bloniach byla wielkim przezyciem dla osob w niej uczestniczacych,
                Sam pomnik wg mnie jest ok, a gdy jeszcze pokryje sie z czasem "patyna wiekow" bedzie jeszcze lepiej integrowal sie z otoczeniem. Jest nienachalny nierzucajacy sie w oczy a jednoczesnie odpowiednio duzy aby uczcic jedno z wiekszych wydarzen w historii miasta.
                Budzi o wiele milsze przezycia niz trzy wrony, przytlaczajace blonia.
                • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:08
                  > Papiez wielkim czlowiekiem byl.

* mala paprawka: jest:)

> Sam pomnik wg mnie jest ok, a gdy jeszcze pokryje sie z czasem "patyna
                  wiekow"
                  > bedzie jeszcze lepiej integrowal sie z otoczeniem. Jest nienachalny
                  nierzucajac
                  > y sie w oczy a jednoczesnie odpowiednio duzy aby uczcic jedno z wiekszych
                  wydar
                  > zen w historii miasta.

* pomnik jak pomnik, nic specjalnego.
                  mogli go dac w innym miejscu.
                  • albert_c jak to robia Czesi! 11.01.05, 13:11
                    wreszcie znalazlem Pomnik Ofiar Komunizmu w Pradze.

ponizej link do galerii zdjec z Pragi:
                    www.praha.cz/?page=photogallery
                    Pomnik mozna znalezc szukajac w drugiej kolumnie pod haslem: Pomnik obetem
                    komunismu Petrin.jpg

ladne to i tragedia wpisana jest w pomnik.
                    • albert_c Albo tak 11.01.05, 13:14
                      protikomunisticke.misto.cz/
                  • krzysztofsf Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:21
                    albert_c napisał:

> > Papiez wielkim czlowiekiem byl.
                    >
                    > * mala paprawka: jest:)

to byl cytat bodajze z Gombrowicza - o ile mnie pamiec nei myli, tam byl czas przeszly
                    >
                    > > Sam pomnik wg mnie jest ok, a gdy jeszcze pokryje sie z czasem "patyna
                    > wiekow"
                    > > bedzie jeszcze lepiej integrowal sie z otoczeniem. Jest nienachalny
                    > nierzucajac
                    > > y sie w oczy a jednoczesnie odpowiednio duzy aby uczcic jedno z wiekszych
                    >
                    > wydar
                    > > zen w historii miasta.
                    >
                    > * pomnik jak pomnik, nic specjalnego.
                    > mogli go dac w innym miejscu.

Kwestia gustu.

Co do ponizszych przykladow - defilada frankensteinow mnie powala.
                    Jestem tradycjonalista, ewentualnie dopuszczam pelna abstrakcje.
                    Wynaturzanie i okaleczanie postaci mi sie nie podoba.
                    • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:25
                      krzysztofsf napisał:

> albert_c napisał:
                      >
                      > > > Papiez wielkim czlowiekiem byl.
                      > >
                      > > * mala paprawka: jest:)
                      >
                      > to byl cytat bodajze z Gombrowicza - o ile mnie pamiec nei myli, tam byl czas
                      p
                      > rzeszly

* :)))
                      tam zdaje sie byla mowa o poecie, ze Slowackim wielkim byl. ale mniejsza z tym;)
                      parafraza ok:)

> >
                      > Co do ponizszych przykladow - defilada frankensteinow mnie powala.
                      > Jestem tradycjonalista, ewentualnie dopuszczam pelna abstrakcje.
                      > Wynaturzanie i okaleczanie postaci mi sie nie podoba.

* to system i ludzie ktorzy go reprezentowali wynaturzal i okaleczal ludzi i
                      ten pomnik to oddaje.
                      • krzysztofsf Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:31
                        albert_c napisał:

> krzysztofsf napisał:
                        >
                        > > albert_c napisał:
                        > >
                        > > > > Papiez wielkim czlowiekiem byl.
                        > > >
                        > > > * mala paprawka: jest:)
                        > >
                        > > to byl cytat bodajze z Gombrowicza - o ile mnie pamiec nei myli, tam byl
                        > czas
                        > p
                        > > rzeszly
                        >
                        > * :)))
                        > tam zdaje sie byla mowa o poecie, ze Slowackim wielkim byl. ale mniejsza z tym;
                        > )
                        > parafraza ok:)
                        >
                        > > >
                        > > Co do ponizszych przykladow - defilada frankensteinow mnie powala.
                        > > Jestem tradycjonalista, ewentualnie dopuszczam pelna abstrakcje.
                        > > Wynaturzanie i okaleczanie postaci mi sie nie podoba.
                        >
                        > * to system i ludzie ktorzy go reprezentowali wynaturzal i okaleczal ludzi i
                        > ten pomnik to oddaje.

Tak. Ale za 100 , 200 czy wiecej lat, ktos patrzac na pomnik ma cos przezywac, a nie myslec o tym, ze tego koszmarka przydaloby sie zlikwidowac.
                        Projektujac pomnik nalezy polaczyc wizje tego co ma upamietniac z estetyka, powodujaca odczucia artystyczne u przyszlych pokolen.Pomnik planuje sie na wieki, kierujac go wlasnie do potomnych.
                        Potem wnuki beda prowadzily takie dyskusje, jak dookola "zabytkowej artystycznej" mozaiki na kinie Kosmos.
                        Mam wrazenie, ze u korzeni budowy wielu koszmarnych monumentow tkwi przekorne "Niech q-a teraz sprobuja to wyburzyc".
                        Pomnik ma byc ladny i pobudzac do zadumy i przemyslen.
                        • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:37
                          > Tak. Ale za 100 , 200 czy wiecej lat, ktos patrzac na pomnik ma cos
                          przezywac,
                          > a nie myslec o tym, ze tego koszmarka przydaloby sie zlikwidowac.
                          > Projektujac pomnik nalezy polaczyc wizje tego co ma upamietniac z estetyka,
                          pow
                          > odujaca odczucia artystyczne u przyszlych pokolen.Pomnik planuje sie na
                          wieki,
                          > kierujac go wlasnie do potomnych.
                          > Potem wnuki beda prowadzily takie dyskusje, jak dookola "zabytkowej
                          artystyczne
                          > j" mozaiki na kinie Kosmos.

* ja napisze tak: malo sie znam na sztuce. cala moja rola polega na jej
                          odbieraniu, jak jest ciekawa i pobudza na chwili mniejszej lub wiekszej
                          refleksji.
                          Aniol mi sie nie podoba. Juz bardziej to co jest w Pradze.

> Mam wrazenie, ze u korzeni budowy wielu koszmarnych monumentow tkwi
                          przekorne "
                          > Niech q-a teraz sprobuja to wyburzyc".

* he, he. w dniu 10 listopada'04 ktos podlozyl pod ten pomnik w Pradze bombe.
                          czesc pomnika ulegla zniszczeniu. Nikomu nic sie nie stalo.
                          Poza tym pomnik ten dosc czesto jest przedmiotem roznych happeningow np.
                          obklejano go czerowna wstazka itp.

> Pomnik ma byc ladny i pobudzac do zadumy i przemyslen.

* bez dwoch zdan.
                          • krzysztofsf Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:46
                            albert_c napisał:
                            > * ja napisze tak: malo sie znam na sztuce. cala moja rola polega na jej
                            > odbieraniu, jak jest ciekawa i pobudza na chwili mniejszej lub wiekszej
                            > refleksji.
                            Ja dokladnie tak samo.

> Aniol mi sie nie podoba. Juz bardziej to co jest w Pradze.

Swoja koncepcje przedstawilem juz wyzej w watku.

> > Pomnik ma byc ladny i pobudzac do zadumy i przemyslen.
                            >
                            > * bez dwoch zdan.

Pomnik z zalozenia jest przeslaniem upamietniajacym przeszlosc skierowanym do przyszlych pokolen. W przyszlosci moga byc rozne zawirowania i polityczne i wrecz narodowosciowe na roznych terenach. To co ladne i ponadczasowe obroni sie samo. To co jest zrobione wg chwilowej mody - bez wiekszego zalu bedzie przeniesieone lub zniszczone przez potomnych lub aktualnych mieszkancow rejonu.
                            Jako ciekawostka dotyczaca wspolczesnej sztuki:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=11292178&a=19311592
                            • albert_c Re: nie dość że kicz to chyba jeszcze plagiat!! 11.01.05, 13:51
                              :) dobre.
    • Gość: mamoniowa Re: aniol wolnosci czy demon kiczu? IP: 62.69.200.* 11.01.05, 22:53
      Pozostaje miec nadzieje, ze ten aniol uleci ku niebu...
    • Gość: port macierzysty Re: aniol wolnosci czy demon kiczu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:01
      Anioły mają za zadanie chronić, a pomniki upamiętniać. Rozumiem, że anioł ma
      chronić wolności, ale czy będzie tym samym pomnikiem historii tego kraju i
      miasta.
      • Gość: Hanka Re: aniol wolnosci czy demon kiczu? IP: *.atlsfl.adelphia.net 12.01.05, 00:34
        A ja moi kochani, ciesze sie ze wrescie decyzje p o d j e t o i to jest wazne.
        My polacy a szczecinianie w szczegolnosci mozemy sie zadyskutowac na smierc na
        kazdy temat. Na pomnik upamietniajacy szczecinski zryw czekalismy juz dosc dlugo
        i najwyzszy czas aby powstal. Napewno wolalabym Fontanne Di Trevi na scianie
        Szczecinskiej Opery, slowo daje ze bym wolala ale nie ma jeszcze szans na jej
        powstanie. Kiedys moze Szczecin wzbogaci sie o piekny ( jak dawniej) gmach Opery
        a wowczs mozna bedzie powrocic do swietnego pomyslu fontanny.
        Aktualnie bedziemy mieli Aniola i niech upamietnia heroizm tych poleglych ku
        (byc moze nawet) przestrodze niektorych zyjacych.
        Oczywiscie nie bylabym szczecinianka gdybym nie dodala ,ze Aniol lepiej by
        pasowal na Cmentarzu Centralnym, w czesci srodkowej, przy basenie naprzeciw
        kaplicy.No ale gdzie stanie tam stanie, najwazniejsze ze bedzie.
        Pozdrawiam ugodowo. Hanka
        • enancjo Re: aniol wolnosci czy demon kiczu? 12.01.05, 07:38
          .. anioly sa modne .. sam mam jednego na stole
          i kilka w domu, gdyz maja go chronic, ale co do
          jego szczecinskiej zrywnej symboliki i heroizmu
          to tez mam watpliwosci ..
          .. jeszcze znajac naszych rodakow jestem pewien
          ze tak jak za zycia Papiezwoi, tak i pod aniolem
          beda stawiac swieczki .. podczas gdy normalnie
          stawia sie je w imie pamieci tych ktorych nie ma ...
          Enancjo
          PS : ptaki Hasiora .. tez byly HITEM !!
    • Gość: play Szczecin = Los Angeles IP: *.teleton.pl 12.01.05, 11:08
      Witajcie w Mieście Aniołów !!! To, że Szczecin czerwony w Anioły obrasta, to
      małwe piwo, absurdzik zaledwie ale ,że znajomym z innych miast, człowiek będzie
      mógł napisać...pozdrawiam z Miasta Aniołów, to cieszy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka