Gość: prztyk IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:56 popieram pana Bartnika..po co ta hala? mało straszaków w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:57 ludzie!czy wy nie widzicie na co traci się pieniądze?oświata podupada, a władcy wojażują...pomożmy dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Dobrze ze uciekłem ze Szczecina IP: *.pgi.waw.pl 14.03.05, 07:56 Cieszę sie ze rok temu uciekłem ze Szczecina. Moje dziecko uczy się w Warszawie w klasie 16 osobowej (szkoła państwowa), a nie jak w Szczecinie 33 osobowej ma dużo darmowych zajęć finansowanych przez miasto, zarówno w szkole jak poza nią np. basen, kurs tanca. Szczecin to folwark księciunia Iktorna (Jurczyka)i jego ogrów tzn. Księstwo Jurczukowskie, gdzie lekka ręka wydaję sie 70 tys. na niepotrzebny wyjazd do Cannes a brak kasy dla najbardziej potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Dobrze ze uciekłem ze Szczecina - 14.03.05, 09:55 W Szczecinie również istnieje tak szkoła publiczna w której są tak małe klasy, a gama zajęć pozalekcyjnych (bezpłatnych) może zadowolić rodziców i dzieci. Głupio pisać uciekłem ze Szczecina......na Forum Szczecin. Jak już uciekłeś to odpuśc sobie zaglądanie - proponuję Warszawskie Forum w końcu teraz jesteś Azjata no nie:) Nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Dobrze ze uciekłem ze Szczecina - 14.03.05, 18:14 Zgadzam się z Aniką, mój młody chodzi do publicznej szkoły i on i my jesteśmy zadowoleni. Nie jest może idealnie, ale narzekać byłoby nieładnie. Tak naprawdę bardzo dużo zależy też od dyrekcji szkoły i mimo wszystko rodziców. A do Mychy. Szkoła kindersztuby nie nauczy, podobnie jak nie "rozkręci" intelektu. Z dzieciakiem trzeba również popracować w domku. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: Dobrze ze uciekłem ze Szczecina - IP: 217.153.6.* 14.03.05, 19:41 nieśmiało zauważę że wiele rzeczy jest ustalone w programach odgórnie...nie narzekałbym więc tak bardzo na nauczycieli---pozostaje główne pytanie-chcemy czy nie chcemy pomóc?jak ktoś nie chce to nie powinien narzekać...z przyjemnością przeczytałem wypowiedż pana Zienkiewicza...uwagi pani Mychy są też nie pozbawione racji...ale cieszy że zdecydowana większość tu wypowiadających się chce szkole -i przez to dzieciom- pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Dobrze ze uciekłem ze Szczecina - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:12 >Szkoła kindersztuby nie nauczy, podobnie jak nie "rozkręci" > intelektu. Z dzieciakiem trzeba również popracować w domku. Święte słowa. Jednak jest to praca nie tylko w domu. Dzieci jak wiemy są niezwykle uważnymi obserwatorami. Mają wręcz w tych kwestiach obserwacji otoczenia , rodziców - szósty zmysł. Uruchomienie kindersztuby i pobudzenie intelektualne dziecka czasami należy przede wszystkim do rodziców. Tak! Czasmi są to rozmowy wieczorem z Mamą w kuchni czy rozmowa Ojca z dzieckiem podczas oglądania wiadomości i pytania dziecka czy podczas jazdy samochodem "pod szkołę". Szczególnie jednak ważne są w szkole zajęcia pozalekcyjne one dają włąśnie to ! Tam jest większy kontakt z nauczycielem. Tam nauczyciel ma więcej czasu na pobudzenie intelektualne dziecka. Ze swoich czasów wszelkiego rodzaju "kółka" i prowadzących je nauczycieli pamiętam najbardziej. Niestety, aktywiści robotniczych związków zawodowych i ZMS-u tego nie rozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.chello.pl 12.03.05, 12:14 Najwyższa pora spojrzeć prawdzie w oczy. ZAMKNIJCIE I SZKOŁY . Po co dzieciaki mają marnować czas w szkole ? Może niech znajdą zajęcie na ulicy, albo w Urzędze Miejskim, Już nikt nie pamięta o tym, że są głodni, zabierzcie im jeszcze możliwośc pozalekcyjnych zajęć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: 217.153.6.* 12.03.05, 13:26 śmiechu warte takie propozycje- nie szkoda dzieci władzom? W S T Y D... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władza Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: 213.155.172.* 12.03.05, 13:54 Nie, nie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a ja popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 14:09 no tak popieram ciecia w oswiacie... ba powinny byc wieksze bo to najwiekszy budzetowy wydatek. Ba niepotrzebny! Zupełnie zbedny - pisze serio! No, tak bo jak na prezydenta ludzie wybieraja ludzi nie klształconych to pytam po co wydawac pieniadze na kształcenie! Ludzie pokazali że cenia mniek kształconych, ba powiem nieswiadomych i niedokształconych... Taka prawda - wiem, że niektórzy zaraz krzyk podniosą. Ale przepraszam takie wyniki wyborów! Wyborcy mówia szkołom NIE!!! Zreszta jak mozna zarzadzac takim duzym miastem, będącym stolica zachodniopomorskiego z takim wykształceniem, z taką wiedzą, jak tak, to pytam PO CO KSZTAŁCIĆ??? Społeczeństwo Szczecina nie potrzebuje ludzi wykształconych!! Szczecinianie mówia oświacie NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: a ja popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 14:17 no nie dzwimy sie że magazynier promuje rozwój magazynów ... sklepowych, a za to popiera cięcia w oświacie! Wystarcza nam szkółki partyjne, bezpartyjne i ponadpodziałami, no i ogólna szkoła kumoterstwa - co wiecej szczecinianom potrzeba no co wiecej do szczęścia potrzeba? Chyba juz nic, aha no i ta hala widowiskowo-sportowa, by różni cenieni działacze kulturalni mogli sie tam realizować kulturalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ANDREASA!!!! Re: a ja popieram IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:40 TRAFNE te twoje uwagi---nic dodać nic ująć---najsmutniejsze że mało kto się nimi przejmie---ktoś tam przed sesją poprotestuje, przed sesją stuli uszy, albo napisze `a komu zabrać?`...jedna ruina-Gontynka, druga - basen Pogoni, a my rzucamy się na jakąś halę...ani nas nie stać, ani nie ma zapotrzebowania...czy wyniki próbnej matury nikom nie dają nic do myślenia? w szkołach są za duże klasy, brak podzialów w wielu szkołach na grupy językowe,brak fakultetów, zmuszanie do pracy ponad siły i za pół darmo...to nie jest pro-oświatowy sposób myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: 83.168.104.* 12.03.05, 23:00 Taką decyzją Marian potwierdza swoje "nadzwyczajne" zdolności do bycia prezydentem tak dużego miasta. Ludzie kiedy się kończy jego prezydentura. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 17:32 Najlepiej sprywatyzować oświatę, a tą część podatków która na nią płacimy oddać rodzicom. Założę się że będzie i lepiej i taniej. JZ Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 17:44 bardzo interesujące czy mogłbyś powiedzieć na jakich wzorcach czy wyliczeniach czerpiesz swoje propozycje konkretnie w jakim państwie sprywatyzowano oświatę jakie pieniądze są potrzebne do zapewnienia funkcjonowania szkoł i jaki koszyk usług szkoły te miałyby zapewnić możesz użyć przykładu Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 18:07 Przedstawiasz typowo socjalistyczne podejście, czyli wszystko w skali makro. Lud, masy, systemy. Nie licz ile kosztuje oświata czy szkoła tylko wykształcenie jednego ucznia i nie żaden "koszyk" usług. Koszyk to weź na zakupy. Tu nie trzeba nic liczyć. Wystarczy znać rzeczywistość. A jak jesteś tak bardzo ciekaw to sprawdź sobie ile wynosi koszt na jednego ucznia w szkole publicznej i prywatnej. I ile urzędasy zatrzymują za redystrybucję środków. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 18:16 dziękuję za rzeczową odpowiedź szczegolnie za stwierdzenie że > Tu nie trzeba nic liczyć. Wystarczy znać rzeczywistość. rozumiem że masz zamiar uczestniczyć w polityce i że swoją ocenę sytuacji oraz podejmowane decyzje będziesz opierał nie na wyliczeniach ale na swojej znajomości rzeczywistości czyżbyś też miał zamiar kandydować na radnego a może na prezydenta miasta nie zapomnij żeby tekst o niechęci do wyliczeń zamieścić w swojej ulotce wyborczej rozumiem też że swoją ocenę politykow opierasz na swojej ocenie coby to nie miało znaczyć a nie na przedstawianych przez nich konkretach i wyliczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 18:25 Politycy i konkrety. Policzyć ich na palcach jednej ręki i polityków i konkretów. A co do konkretów jeśli zabierasz głoś w dyskuscji i brak Ci wiedzy to ją uzupełnij. W jakim zakresie to już Ci napisałem. Jako student nie powinieneś mieć z tym problemu (chyba umiesz dotrzeć do źródła informacji). A wtedy dokończymy polemikę. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 18:34 przepraszam bardzo że ośmieliłem się polemizować z fachowcem w dziedzinie oświaty szkoda że nie chcesz się podzielić twoją wielką wiedzą i znajomością konkretow twoj pełen ciepliwości i kultury oraz wyrozumiałości dla durnego studenta1 sposob kontynuowania dyskusji stanowi dla mnie wzorzec z pełną pokorą przyjmuję te ciepłe i przyjazne uwagi życzę ci powodzenia w karierze politycznej o ile pamiętam to jesteś członkiem Platformy Obywatelskiej czyżby sposob w jaki dyskutujesz był właściwy i charakterystyczny dla członkw twojej partii a wyrażone poglądy o sprywatyzowaniu oświaty na podstawie własnej oceny rzeczywistości a nie wyliczeń były jednym z punktow programu wyborczego twojej partii Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 18:47 Widzę że choroba lewicowości nie opuszcza Cię. "Fachowcy" od oświaty do zarządzania oświatą, lekarze do zarządzania szpitalami itd. Dodaj jeszcze, że literaci do piór a studenci do nauki i będziemy w domu. Poza tym PO to PO a Zienkiewicz to Zienkiewicz i tutaj wyrażam swoje poglądy, o czym już kilkakrotnie pisałem (między innymi Tobie, ale widać pamięć zawodzi). A jeżeli o kulturze mowa, to dobrze wychowani pisząc o konkretnej osobie używają wielkiej litery. Pozdrawiam JZ PS. Nadal mam wątpliwości co do Twojej płci, bo kilkukrotnie w różnych wątkach piszesz o sobie jak kobieta (np. wyrażenia "chciałam", "widziałam"). Masz problemy z identyfikacją płciową czy ortografią? JZ Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 19:03 ja też mam wątpliwości co twojej płci i w ogle co do tego że jesteś jackiem zienkiewiczem bo mowili mi że to miły kulturalny i niegłupi facet chyba się ktoś podszywa Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 19:06 ps pisałem już kilkakrotnie że popełniam literowki widocznie pamięć ci nie dopisuje jak chcesz sprawdzić moją płeć to zapraszam na priv brzydzę się facetow wiec nie będę ci pokazywał ale skontaktuję cię z paroma dziewczynami potwierdzą Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 19:13 Szanowny Studencie1, Możliwe, że pisałeś o swoich literówkach, ale nie do mnie. Poza tym nie pisz, że je robisz, tylko ich unikaj. Wystarczy sprawdzić, co się napisało. Ale rozumiem, że moje wątpliwości są wyjaśnione, mimo że podziela je kilka innych osób na tym Forum. A co do podszywania się, to pozostawiam to bez komentarza. Szkoda klawiatury. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:14 odbija wam/ wróćcie z łask swojej do tematyki albo na drzewo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poj Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 00:09 czemu pan nie pisze na temat???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 14.03.05, 00:47 Już pisałem: Najlepiej sprywatyzować oświatę, a tą część podatków która na nią płacimy oddać rodzicom. Założę się że będzie i lepiej i taniej. JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:09 Oczywiście, że sprywatyzować oświatę, a przynajmniej dotować cele i zadania a nie administrację. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? 13.03.05, 22:21 ja bym się i może zgodził ale chciałbym wiedzieć gdzie sprywatyzowano oświatę może w Niemczech albo Francji Korei Południowej Tajwanie Meksyku Luksemburgu Rosji Kongo Arabii Saudyjskiej czy też Stanach Zjednoczonych może ten genialny pomysł należy opatentować i sprzedać innym krajom ale obawiam się że bez wyliczeń nie kupią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:53 Student.Zwróć uwagę iż nie napisałem "sprywatyzować całą oświatę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:58 SZANOWNI I DRODZY RADNI,POLITYCY,KOCHANA WŁADZO!wypowiedzcie się wreszcie uprzejmie i konkretnie co sądzicie o zajęciach pozalekcyjnych...musi być ta hala-kolejny szczeciński rupieć? nie szkoda wam dzieci? pomyślcie czy dzieci będą wam dziękowały? a rodzice? napiszczie z imienia i nazwiska-może GAZETA WYBORCZA zamieści wasze stanowiska...warto byc konkretnym nieraz...nawiasem skoro coś tam się chce zamykać to chyba starczy już cięć...a może jakieś wyjazdowe posiedzenia komisji co sie dzieje po lekcjach w szkołach? odwiedzcie parę szkół...popatrzcie na zajęcia w grupach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:07 Ile tam brakuje do tego budżetu oświaty !? Nie ma wyjścia. Oświata i młodzieży wychowanie , to ważna rzecz. Musimy zacząć wyprzedawać srebra rodowe ! Na początek proponuję sprzedać piękny, zabytkowy pałacyk przy ulicy Wojska Polskiego siedzibę robotniczej "Solidarności". Jestem przekonany, że pałac jest wart tej dziury w budżecie oświaty, a panowie z "Solidarności" ściśnią się gdzieś w mniej luksusowej siedzibie bez specjalnego proszenia. Są przecież solidarni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Re: Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:12 o! i już pare zajęć więcej! tak trzymać? jeszcze bym rzucił hasło== POMOZECIE? odzew znany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Nie ironizuj niesłusznie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:21 > jeszcze bym rzucił hasło== > > POMOZECIE? Dlaczego ironizujesz ? Zapewniam Cię , że w cywilizowanej rodzinie jak byłby dylemat z pieniędzmi na kształcenie dzieci to ojciec nie zastanawiałby się tylko sprzedał Skodę Felicia i kupił 10 letnie Cinquecento aby tylko kształcić dzieci. Uważam, że mój pomysł / :-) / nie ma nic wspólnego z epoką Gierka a raczej bieda i luksusowy pałac siedziby "partii" (Silidarność ZZ) w tej biedzie kojarzy mnie się nawet gorzej niż z epoką Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Re: Nie ironizuj niesłusznie :-) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:24 ta ironia to niezamierzona---po prostu żal mi szkół i biedy której wcale nie musi być... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! 13.03.05, 23:24 Jestem za! I pewnie znalazłoby się jeszcze parę drobiazgów, które pokryłyby te pare baniek z kilkuletnim zapasem. Antyknajak na prezia! JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOL Re: Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 00:08 ZDAJE SIE ŻE PAN MA AMBICJE-ZAMIAST WYKPIWAC PROSZE PODAC KONKRETY... pan jest z polityką związany to prosze rzeczowo... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! 14.03.05, 00:29 Ależ ja nie kpie. Popieram pomysł Antyknajaka poważnie. A swoje zdanie wyraziłem wcześniej. JZ Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Ile brakuje do tego budżetu ? Jest pomysł ! 14.03.05, 08:56 sorry ale to nie jest dobry pomysł kasy w budżecie bieżącym na oświatę jest wystarczająco jest policzone że w Szczecinie na oświatę wydaje się mniej niż w innych miastach wyprzedawanie majątku miasta po to żeby utrzymać szkoły nie jest dobrym pomysłem w budżecie miasta jest mnostwo pozycji ktore można przeznaczyć na oświatę nie należy mylić budżetu inwestycyjnego z budżetem bieżącycm a kasa ze sprzedaży nieruchomości powinna być przeznaczona na inwestycje tak naprawdę to akcja dotycząca pozornego braku kasy na oświatę ma zaciemnić ruchy przy wyprzedaży grunt a tak naprawdę jednego gruntu na lotnisku przy Eskadrowej czyli w miejscu nalotu samolotow w ogole moim zdaniem cała dyskusja wkoło budżetu ma jeden cel w wielkim worku dochodow i wydatkow przykryć jedną decyzję dotyczącą sprzedaży tego jednego gruntu wiadomo że likwidacja lotniska będzie oprotestowywana więc rzuca się hasło braku pieniędzy dla szkoł żeby odciągnąć uwagę ci ktorzy będą bronili oświaty a jednocześnie nie pozwalali na likwidację lotniska będą przedstawiani jako przeciwnicy mądrej polityki Mariana a nie jako ci ktorzy bronią interesow miasta pan Czesny z panem Krawcem jest bardzo dobry w takie układanki trafił swoj na swego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: W szkołach nie będzie zajęć pozalekcyjnych? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:17 nie bierzcie na hale nie będzie problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ja napisze troche nie konkretnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 00:04 tak napiszę nie konkretnie, bo co tu po konkretach , liczbach i takich tam statystykach, jak tna po budżecie oswiaty i nie starczy na zajęcia a w szkołach bida aż piszczy! To co z tego ze ktos rzuci jakies liczby? Ba, dla tych młodych ludzi wyuczonych na tej pocietej oswiacie te liczby bedą i tak nie zrozumiałe, ale wiele innych rzeczy, bo nie starczy na zajecia! Powiem bardzo nie konkretnie! Jak ktos sie pcha do władzy czy rady, to ku.. ten ktos powinien nam tu rzucic konkrety i propozycje, a nie wymagac od innych ... Jakos nie słyszałem od radnych naszych innej propozycji takiej konkretnej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Re: ja napisze troche nie konkretnie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 00:07 B R A W O ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYCHA Re: ja napisze troche nie konkretnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 08:27 Może Prztyk-KOL i jego dyskutanci raczą zauważyć - że problem oświaty, to nie tylko pieniądze i zajęcia pozalekcyjne ale - PROGRMM NAUCZANIA!!!I JAKOŚĆ NAUCZANIA!!! W czasie wojny uczono się w parszywych warunkach, bez pomocy naukowych podręczników i zajęć pozalekcyjnych. To przykład skrajny, wiem - ale liczyła się chęć nauki i poziom wykładowcy. Żadne pieniądze i żadne zajęcia pozalekcyjne nie pomogą - jak program jest na opak z psychologią rozwojową, w klasie przepełnienie a nauczyciel(ka) niedouczona. Na razie - mamy najwyżzy w Europie poziom wtórnego analfabetyzmu!!! Czyli - że przytłaczająca większość Polaków nie rozumie tego co pisze, co czyta i co słucha np. w TV. Niejaki Piaget dość dawno udowodnił (psychologia rozwojowa - dla niewtajemniczonych), że ineliencja człowieka rozwija sięi kształtuje do mniej więcej 10-11 roku życia. Potem to tylko już doświadczenie. Więc jak dzieciaka do 4 kl.podstawówki nie nauczymy elementarnych procesów myślenia (analizy, syntezy, wioskowania, dialektyki itp), czyli całym systemem nauczanie nie wytenujemy mu tych umiejętności - to dalej święty Boże nie pomoże. Rozumem posługiwać się sprawnie do końca życia - nie będzie. Tak samo jest z podstawowymi nawykami np. myciem zębów czy rąk po wyściu z toalety, nie łażeniem przez trawniki, mówieniem dzień dobry, dziękuję i prepraszam nawykowo, zamykaniem klapy od sedesu przez panów po wyjściu z ubokacji itp. - to kształtuje się u człowieka w pierwszych 4 latach zycia!!! Jak się wtedy dziecku nie wbije do głowy tych spraw - potem całe życie ma problemy z tzw. kinsersztubą i zawsze będzie widać gołym okiem, że się człowiek uczył za dorośłości jak wchodzić "na salony". Więc jeśli już walka o edukację - to proponuję zaczynać od podstaw a nie od "deserków". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ja napisze troche nie konkretnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:24 rozumiem Mycho że w tyle lat po wojnie proponujesz powrót do praktyki i stanu nauczania po wojnie... Pamietaj, że jak brak w oswiacie pieniedzy to brak w ogóle, a nie tylko na zajecia pozalekcyjne! To nie jest problem tylko tych zajęć. Wiesz ja pamietam, jak mój tata zawsze mówił, że on w akademiku to spali w 5-8 osób... i co mamy do tego wrócić! Co proponujesz ... cofniecie się! Bo wtedy było dobrze? To nie tak... Sama pisałas przecież, że nauczyciele w Szwecji należą do elity zarabiających. Wszystko musi być i dobre programy, ale dobre programy bez dobrych nauczycieli niestety nie wystarczą. A teraz jest w szkolnictwie selekcja negatywne. Przepraszam tych dobrych nauczycieli. Moi koleżanki i koledzy z roku, dobrzy nie ucza w szkołach maja swoje biznesy lub etaciki. Znam informatyka, uczy w szkole. Zarabia grosze i dorabia w marketach układaniem na półkach... może lepiej jak by sie dokształcał!?? Jak myslisz to wina złego programu...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ach i o zapale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 13:34 wiesz wtedy był rzeczywiscie taki zapał, nikt nie patrzył na pieniadze liczyły sie chęci! Taki był pęd do robienia, do zmieniania, ale po latach okazało sie, że Ci zapaleńcy żyli dalej w biedzie, a zapał gdzies został stłamszony chorobami, pracą, biedą i tak patrzyli na innych, co nie mieli takiego zapału, ale byli madrzy i mieli wysokie renty, dobre wakacje, domy czy inne dobra. I wiesz Ci zapalency, przeciez nie głupi, zastanowili się. I wiesz samym zapałem czy checiami, to podobno piekło wybrukowane... sprawdze i dam Ci znać!!! ;-) Tak teraz trzeba zapewnic jakieś - powiem - ludzkie warunki pracy, zycia... o śpiewa teraz w radio Combii żeby godnie przezyć! Tak żeby godnie przezyć, a wierz mi znajda się zapaleńcy! Wierz mi bedzie nie jeden Judym, wierz jest wielu ludzi, dla których pieniadz to nie wszystko, chcą zostawic slad po sobie, chca kogos nauczyć, wykształcić, ale dajmy im, stwórzmy im godne warunki! Nie luksusy, godne warunki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYCHA Re: ja napisze troche nie konkretnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:08 Jędruś nie bardzo mnie zrozumiałeś - nie proponuję żadnego powrotu, ale wykazałam, że o jakości nauczania (efektach) stanowią przede wszystkim wykładowca (nauczyciel) i realizowany program. Co z tego, że dzieciaków będzie w klasie 17-cie, kupa pomocy, zajęcia pozalekcyne - skoro program nie będzie rozwijał samodzielnego myslenia a nauczyciel nie będzie świadomy tego, co ma osiągnąć w pracy z dzieckiem. To prawda - że w zawodach nauczycielskich jest selekcja negatywne, bo zarobki mizerne a sam ustrój szkolny jest zabijający jakiekolwiek inicjatywy ze strony nauczycieli. To samo jest na uczelniach. Tam jest jeszcze gorzej, bo nie dosć, że uczelnie bazują na młodziezy niedouczonej, nie umiejącej samodzielnie mysleć to na dodatek, z nielicznymi wyjątkami - są opóźnione w jakichkolwiek badaniach i zasobach wiedzy u kadry o kilka lat za Europą i światem. A i kadra prfesorskla ma kłopoy z logik, samodzielnym mysleniem, udawadnianiem przyjętych tez i kreowaniem własnych osiągnięć naukowych. generalnie liczy się ile mozn zarobić przy konkretnych badaniach - a nie jaki cel osiągnąć, co odkryć lub udoskonalić. Polskiej oświacie i edukacji potrzebny jest gigantyczny wstrząs merytoryzny. Oczywiscie pieniądze także - dobrze opłacany nauczyciel czy to z podstawówki czy z akademii - nie będzie rozpraszał się na dorabianiu do czynszu - ale inwestował w siebie.To śą niejako naczynia powiązane. Ale prawda jest taka, że w granicach 4 klasy, by poj ąć i wytenować pewne techniki myślenia wystarczy za pomoc zwyczajne podełko zapałek lub patyczków. Tyle - ze nauczyciel musi wiedzieć jak je wykorzystać. Na ogół po prostu - nie wie. I koło się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas droga moja przyjaciólko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:28 przepraszam chyba moge tak Mycho do Ciebie pisać? Tak bardzo jestesmy bliscy w wypowiedziach... Tak koło sie zamyka! Pamietaj, że zajecia pozalekcyjne prowadza nauczyciele, oni lepiej zeby sobie tak dorabiali, niz układaniem towaru na półkach w marketach! Żeby cos zrobic z dziecmi nauczyciel nie moze byc zmeczony nocnym układaniem towarów, zadumany nad brakiem pieniedzy na prąd czy kino, albo co gorsza jakąś ksiązkę! Nie może mysleć, że jego praca jest gó.. warta, bo tak ja wycenia lista płac! Jeżeli bedzie zadowolony, jeżeli bedzie z tego czerpał radość, to nawet jak program bedzie do dupy, to oni tak zrobi z tymi dwoma pudełkami cuda! I nauczy! Na studiach mi mówili, że nie tyle ucza, co ucza jak zdobywać wiedzę!! Od nauczyciela uczymy sie nie tylko ortografii czy dodawania... przejmujemy od nich zupełnie inne wartości czesto kształtujacych nas na całe życie! Szkoda żeby dzieci wzorowały sie na nieudacznikach! Dobry program jest niezbędny... ale nie zapewni dobrego nauczania! Dobry nauczciel może natomiast sobie poradzic nawet z niezbyt udanym programem!! Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Wydziały Oświaty płacą za rekolekcje w kościołach? 14.03.05, 08:21 nie ważne aby nasze dzieci były zdrowe, ważne aby były dobrymi katolikami, kościół na opiekę nad niepełnosprawnymi dziećmi dostanie od państwa, rodzice nie. Trzeba zlikwidowac religię w szkołach, to będą pieniądze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Kilka słów wyjaśnień 14.03.05, 10:06 Cześć, mam syna w klasie sportowej w szkole publicznej wiec kilka słów wyjasnienia: 1. Płacimy za dodatkowe zajęcia - w tym przypadku basen - od 15 do 45 zł miesiecznie - więc nie jest to tak zupełnie na koszt UM - ciekawe ile bedziemy dopłacać w przyszłym roku. 2. Dodatkowe zajęcia sa prowadzone przez nauczycieli przedmiotowych, kosztem są tylko i wyłącznie pensje nauczycieli, jak z moich obserwacji wynika wszytskie materiały sa przynoszone przez dzieci lub nauczyciela. 3. Szkoły które nie mają dyrektorów managerów umiejących "wyzebrać" (żałosne w sumie) pieniadze na dodatkową działalnośc szkoły - finansują wiele rzeczyz e skąłdek rodziców. W mojej szkole jest to opłata na komitet, składka na doposarzenie gainetów, odnawianie klas itd. Z rozmów z innymi rodzicami wiem ze większość z nas i tak prowadzi na zajecia dodatkowe dzieci poza szkoły i płaci niemałe pieniądze, jednak ciezko mi będzie znaleźć kółko małych odkrywców na które chodzi mój syn i z fascynacją opowiada jak na zajeciach odkrywają np Afrykę. Tak przy okazji jest wiele dzieci których rodziców nie stać na dodatkowe opłaty lub którzy nie dbają o edukację dzieci, dla tych maluchów jedyną szansą ucieczki przed ulicą i telwizorem sa bezpłatne zajęcia w szkole. Wiec p. Prezydenci i jego Doradcy, najłatwiej działac jak za komuny wszyscy 2 procent w dół, tylko że niektórzym ocieto włosy a oświacie obetnie się stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Anika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:39 >Wiec p. Prezydenci i jego Doradcy, najłatwiej działac jak za komuny wszyscy 2 >procent w dół, tylko że niektórzym ocieto włosy a oświacie obetnie się stopy. To jest pozornie 2 % w dół WSZYSTKIM. Biurokracja ma to do siebie i to jest jej naturalna cecha, że sobie nie obcina funduszy. Sprawdż czy o 2 % zmniejszyli fundusz osobowy pracowników wydziału, wydatki na meble w wydziale itp. Dokładnie to będzie tak, że 2 % wszystkim w dół. Pierwszy szczebel administarcji sobie nic oczywiście nie obciął, a może nawet zwiększy, drugi nic, trzeci nic i na końcu, w szkole zwolnią kilku nauczycieli. Na najniższym szczeblu, tym w praktyce wykonującym zadania oświatowe z uczniami trzeba obciąć z 10-20%tego funduszu aby w całości było to 2 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas A NAJCIEKAWSZE TO TO... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.05, 20:32 Tak najciekawsze to to, że nikt nie oszczedza na zdrowiu i na kształceniu (siebie czy dzieci). A własnie te dziedziny leżą i gnija... A jeszcze dziwniejsz że nasi bezradni i rzadzący inaczej robia co moga żeby popsuc jeszcze bardziej, a ludzie jakos sobie radzą... Tak sa przykłady takich szkół czy nauczycieli. Ja znam takich lekarzy. Ale niech mi ktos wytłumaczy, ale tak KONKRETNIE czemu te dwie dziedziny to taki problem, skoro nikt zapytany nie oszczędza na zdrowiu i nauce! A może pod pozorem złego stanu tu chce od nas wycisnąć wieksze podatki na nowe samochody, pensje i diety dla bezradnych i rządzących inaczej, na wycieczki, na wille, na .... Pewnie głupoty piszę, na pewno, na pewno przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Re: A NAJCIEKAWSZE TO TO... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 23:07 prawdĘ piszesz i to bolesną dla niektórych---decydentom polecam parę wycieczek, ale nie do Francji czy Berlina ale do szkół...przejdźcie się na zajęcia sportowe i powiedźcie grającym młodym ludziom po południu w takim liceum w sali gimnastycznej że kosza i siatki już nie będzie...aż mnie kusi żeby poprosić znajomych o opinie właśnie na tym forum...a swoją drogą może szanowna GAZETA WYBORCZA pokusiłaby się o sonde wśród dyrektorów JAKIE ZAJĘCIA PAN ZLIKWIDUJE? JAK PAN TO POWIE MŁODZIEŻY? Odpowiedz Link Zgłoś