Dodaj do ulubionych

GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy

IP: 64.9.159.* 21.06.02, 21:48
Znalazlem fote GRAFA ktorej chyba nie widzielismy na forum, ruscy uzywali Grafa jako cel szkoleniowy dla
swych torpedowcow itd, widac dobrze to na zdjeciu
www.hazegray.org/navhist/carriers/images/europe/grafz-3.jpg

jezeli juz ktos ta fote opublikowal , no to sie spoznilem.....
Obserwuj wątek
    • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy 21.06.02, 22:16
      Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Znalazlem fote GRAFA ktorej chyba nie widzielismy na forum, ruscy uzywali Graf
      > a jako cel szkoleniowy dla
      > swych torpedowcow itd, widac dobrze to na zdjeciu
      > <a href="www.hazegray.org/navhist/carriers/images/europe/grafz-3.jpg"tar
      > get="_blank">www.hazegray.org/navhist/carriers/images/europe/grafz-3.jpg</a>
      > jezeli juz ktos ta fote opublikowal , no to sie spoznilem.....

Dobre zdjecia - nie wszystlie jeszcze byly publikowane na forum.
      Powtorze link bo ten Twoj cos mi nie zaskakiwal (do ogolnego infa):
      www.hazegray.org/navhist/carriers/germany.htm#graf-cl
      • Gość: JACEK Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy IP: 64.9.159.* 22.06.02, 01:29
        No to ciekawe, czy wszysko co mamy o Grafie to tych 5 zdjec? Moze ktos cos znajdzie!!! Mike , ty, co tam
        jeszcze masz w skarpecie??? Ja wiem ze sie do czegos ciekawego dokopales i trzemasz mordeczke na klodke!!!
        • Gość: JACEK Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy IP: 64.9.159.* 22.06.02, 02:34
          Tak , mi jeszcze do glowy przyszlo, moze ktos na forum ma jaka kolwiek wiedze na temat pozostalosci po stoczni
          Vulkan w Szczecinie.Mam na mysli, ksiazki,rachunki,meble,wszystko co jakis zwiazek z ta stocznia ma.Napewno
          gdzies sie uchowal jakis dokument , jakas ksiazka, jakies biurko.Moze nawet w samej stoczni(przecie mamy tam
          forumowego agenta) cos sie znajdzie???.
          • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy 24.06.02, 10:34
            Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Tak , mi jeszcze do glowy przyszlo, moze ktos na forum ma jaka kolwiek wiedze n
            > a temat pozostalosci po stoczni
            > Vulkan w Szczecinie.Mam na mysli, ksiazki,rachunki,meble,wszystko co jakis zwia
            > zek z ta stocznia ma.Napewno
            > gdzies sie uchowal jakis dokument , jakas ksiazka, jakies biurko.Moze nawet w s
            > amej stoczni(przecie mamy tam
            > forumowego agenta) cos sie znajdzie???.

Na pewna pozostaloscia i pamiatka jest monopol przy II bramie, wlasnie o
            wdziecznej nazwie Vulkan! :-)))

A tak apropos stoczni Vulkan to ciekawe ile osob wie, ze na przelomie wiekow
            specjalizowala sie w produkcji ogromnych transatlantyckich statkow pasazerskich.
            Kolosy mialy ponad 200 metrow - Kaiser Wilhelm, Kaiserin Augusta, a najwieksze -
            Deutschland i Kaiser Wielhem II (230 metrow - rekord wyrownany dopiero w...
            2001r.) niewiele ustepowaly Titanicowi (mialy juz 4 kominy).
            • Gość: JACEK Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy IP: 64.9.159.* 24.06.02, 14:25
              Tak widzialem fotki, ale bardziej mnie zaskakiwalo w trakcie szukania info o Vulkanie , ile to tez ciuchci tam
              wybudowano!!!!
            • Gość: JACEK IMPERATOR IP: 64.9.159.* 24.06.02, 23:46
              Warto zobaczyc jeszcze jedno cudo z Vulcanu www.greatships.net/berengaria.html
              • Gość: JACEK DOKI IP: 64.9.159.* 05.07.02, 20:05
                www.das-letzte-kleinod.de/archive/bantzer/s7,06.html
    • Gość: Grzechu Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy IP: 212.244.73.* 25.06.02, 20:13
      Witam, przepraszam za moja ignoracncje - ale czy macie moze jakies info o wrakach na zalewie lub w okolicach -
      czy sa jakies oznakowane wraki do nurkowania ? Dzieki za info.
    • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 08:24
      Z tego co ostatnio czytałem w którymś z polskich dzienników,
      "Graf Zeppelin" został po 1947 roku zatopiony przez Rosjan na Głębi Gdańskiej i
      spoczywa na 105 m.głębokości, kilkanaście mil morskich na wschód od Helu. Mało
      kto tym wie, ja też się dopiero dowiedziałem o tym po przeczytaniu tego artykułu.
      Pozdrowienia z Warszawy
      • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - wrak 09.07.02, 14:10
        Gość portalu: greg napisał(a):

> Z tego co ostatnio czytałem w którymś z polskich dzienników,
        > "Graf Zeppelin" został po 1947 roku zatopiony przez Rosjan na Głębi Gdańskiej i
        > spoczywa na 105 m.głębokości, kilkanaście mil morskich na wschód od Helu. Mało
        > kto tym wie, ja też się dopiero dowiedziałem o tym po przeczytaniu tego artyku
        > łu. Pozdrowienia z Warszawy

Fragment mojego postu z tematu "Sensacyjne historie Szczecina":
        "W chwili wkroczenie Armii Radzieckiej, niemiecka zaloga uszkodzila okret oraz
        wysadzila w powietrze maszynownie. Jednak Rosjnie zdolali go podniesc z dna i
        naprawic. Zostal zamieniony w "barke" i wyladowany po brzegi lupami ze
        Szczecina poplyna do Sojuza. Ostatnie zdjecie "Grafa Zweppelina" pochodza ze
        Swinoujscia z 1947 r. I tu robi sie ciakawie. Jedna z wersji mowi, ze
        lotniskowiec zatonal kolo Rugii w drodze do Leningradu (prawdopodobnie wszedl
        na mine, badz byl przeladowany a uszkodzenia zrobione przez Niemcow naprawiono
        prowizorycznie). Szwedzi nawet podaja date zatoniecia miedzy 27-29 wrzesnia
        1947 r. Inna wersja mowi ze zatonal kolo Helu (mozna sie nawet spotkac z
        okresleniem glebokosci - ok. 105 m). No i ostatnia, wg mnie najbardziej
        prawdopodobna, iz Sowieci doplyneli do domu, jednak nigdy nie zdolali go
        naprawic i uzyc operacyjnie. Ostatecznie (1949 r.) posluzyl jako obiekt
        treningowy dla cwiczen torpedowych. "

• Gość: Joseph Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 09.07.02, 14:57
        Wersji tego jak "Graf" skończył jest kilka, wzajemnie zresztą sprzecznych.
        • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:23
          Gość portalu: Joseph napisał(a):

> Wersji tego jak "Graf" skończył jest kilka, wzajemnie zresztą sprzecznych.

Jednak ja już spotkałem się w kilku źródłach z wersją, że poszedł na dno koło
          Helu.
          • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - wrak 09.07.02, 22:26

> Gość portalu: Joseph napisał(a):
            >
            > > Wersji tego jak "Graf" skończył jest kilka, wzajemnie zresztą sprzecznych.
            >
            > Jednak ja już spotkałem się w kilku źródłach z wersją, że poszedł na dno koło
            > Helu.

No to zeby jeszcze bardziej zagmatwac powiem ze z duzym prawdopodobinstwem
            istnieja zdjecia lotnicze zeppelina zacumowanego w jendym z sowieckich portow w
            1949r.
            • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:30
              mike102 napisał:

> Gość portalu: greg napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Joseph napisał(a):
              > >
              > > > Wersji tego jak "Graf" skończył jest kilka, wzajemnie zresztą sprzecz
              > nych.
              > >
              > > Jednak ja już spotkałem się w kilku źródłach z wersją, że poszedł na dno k
              > oło
              > > Helu.
              >
              > No to zeby jeszcze bardziej zagmatwac powiem ze z duzym prawdopodobinstwem
              > istnieja zdjecia lotnicze zeppelina zacumowanego w jendym z sowieckich portow w
              >
              > 1949r.

A na tej stronie WWW poświęconej lotniskowcom (podana w drugim poście tego wątku)
              jest podane info, że GZ dopłynął do Leningradu, a następnie został zacumowany
              koło świnoujścia:-0
              • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:36
                > > > Jednak ja już spotkałem się w kilku źródłach z wersją, że poszedł na
                > dno k
                > > oło
                > > > Helu.

POlecam stronę: ape.awf.gda.pl/~tdu/rekin/plany.html
                Można się z nimi skontaktować, może coś wiedzą. W każdym razie szukają tego wraku.
                • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - wrak 09.07.02, 22:39

> > > > Jednak ja już spotkałem się w kilku źródłach z wersją, że poszed
                  > ł na
                  > > dno k
                  > > > oło
                  > > > > Helu.
                  >
                  > POlecam stronę: <a href="ape.awf.gda.pl/~tdu/rekin/plany.html"target="_b
                  > lank">ape.awf.gda.pl/~tdu/rekin/plany.html</a>
                  > Można się z nimi skontaktować, może coś wiedzą. W każdym razie szukają tego wra
                  > ku.

Jesli sprawa Cie interesuje to ta strona jest rowniz niezla:
                  members.tripod.com/EFaust/grafzepp.htm
                  • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 23:06
                    > Jesli sprawa Cie interesuje to ta strona jest rowniz niezla:
                    > <a href="http://members.tripod.com/EFaust/grafzepp.htm"target="_blank">members.
                    > tripod.com/EFaust/grafzepp.htm</a>

Tak więc ja bym na pierwszym miejscu postawił hipotezę, że GZ był znszczony w 49
                    roku przez Rosjan, na drugim, że zatonął gdzieś na Bałtyku. Swoją drogą to
                    dziwne, że tak duży okręt zaginął bez śladu...
                    • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - wrak 09.07.02, 23:18

> > Jesli sprawa Cie interesuje to ta strona jest rowniz niezla:
                      > > <a href="members.tripod.com/EFaust/grafzepp.htm"target="_blank"&
                      > #62members.
                      > > tripod.com/EFaust/grafzepp.htm</a>
                      >
                      > Tak więc ja bym na pierwszym miejscu postawił hipotezę, że GZ był znszczony w 4
                      > 9
                      > roku przez Rosjan, na drugim, że zatonął gdzieś na Bałtyku. Swoją drogą to
                      > dziwne, że tak duży okręt zaginął bez śladu...

Ja podobnie.
                      Ciekawe jest nie tylko co sie stalo z okretem ale (a moze nawet bardziej) co z
                      jego ladunkiem?
                      • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 23:30
                        > > Tak więc ja bym na pierwszym miejscu postawił hipotezę, że GZ był znszczon
                        > y w 4
                        > > 9
                        > > roku przez Rosjan, na drugim, że zatonął gdzieś na Bałtyku. Swoją drogą to
                        >
                        > > dziwne, że tak duży okręt zaginął bez śladu...
                        >
                        > Ja podobnie.
                        > Ciekawe jest nie tylko co sie stalo z okretem ale (a moze nawet bardziej) co z
                        > jego ladunkiem?

Przecież żadnym problemem nie jest użycie sonaru i zbadanie tych kilkunastu
                        kilometrów kwadratowych Zatoki Gdańskiej koło Helu. Tak ogromny obiekt jak GZ,
                        jeśłi tam spoczywa zostałby odnaleziony natychmiast. Byłby tylko problem z
                        ewentualną eksploracją, gdyż w tym miejscu jest podobno potworny syf na dnie i
                        zero widoczności. No i głębokość: 105 metrów. No, ale od czego są roboty. Jeśli
                        tam nic nie ma, to sprawa byłaby wyjaśniona czyli GZ został zniszczony przez
                        Rosjan w 49 roku. W hipotezę o zatonięciu koło Rugii nie wierzę, gdyż jest tam
                        stosunkowo płytko: 20-30 metrów i taki kolos zaraz byłby odkryty.
                        • Gość: JACEK Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: 64.9.159.* 10.07.02, 01:55
                          Ja wierze ze lupy zaladowane na Grafa , o ile zaladowane, to pewnie do ruskich dotarly. Graf po dzielnej sluzbie jako
                          cel torpedowy, pewnie spoczywa pusty na dnie , pewnie gdzies w okolicach Helu. Kiedys trafilem na strone z mapa
                          wszystkich odkrytych wrakow i mapa tych co sa poszukiwane, ciekawa strona ale jak zwykly idiota nie zrobilem
                          bookmark (cholera wie dlaczego, taki glupi wybryk)o ile pamietam to w wyszukiwarce wpisalem: stettin vulcan i
                          miedzy wieloma stronami ta ta o ktorej mowie trafilem, moze ktorys z was ja zna????
                          • Gość: Drwal Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 09:07
                            greg poszukiwania sonarem na ztoce trwaly by ooo albo i dluzej duuzy obszr duzo
                            wrakow co chwile jest cos odkrywane w tamtym rejonie to jakis ostatnio u-boota
                            trafili jakies inne wraki ale mysle ze jezeli tam jest to w najblizszym czasie
                            go znajda poniewaz bardzo aktywni sa tam nurkowie statki hestia i wiele innych

poszukiwania nawet na takim mozna powiedziec smiesznie malym i plytkim miedwiu
                            do 43m glebokosc sa tak niewyobrazalnie trunde a co dopiero zatoka
                            • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 11:12
                              Gość portalu: Drwal napisał(a):

> greg poszukiwania sonarem na ztoce trwaly by ooo albo i dluzej duuzy obszr duzo
                              >
                              > wrakow co chwile jest cos odkrywane w tamtym rejonie to jakis ostatnio u-boota
                              > trafili jakies inne wraki ale mysle ze jezeli tam jest to w najblizszym czasie
                              > go znajda poniewaz bardzo aktywni sa tam nurkowie statki hestia i wiele innych
                              >
                              > poszukiwania nawet na takim mozna powiedziec smiesznie malym i plytkim miedwiu
                              > do 43m glebokosc sa tak niewyobrazalnie trunde a co dopiero zatoka

Bez przesady. Graf Zeppelin nie jest U-Bootem lecz okrętm o długości ponad 200
                              metrów. Poza tym znana jest przypuszczalna pozycja zatonięcia, znana jest
                              głębokość (105 m.), a taką głębokośc w Zatoce Gańskiej ma tylko kilka miejsc.
                              Jeśli np. Amerykanie mogli szukać w zeszłym roku wraku krążownika "Indianapolis"
                              na Pacyfiku między Filipinami a Guam, na głębokości 4000 m. przez miesiąc, to
                              znalezienie wraku na głębokości 105 m. jest kaszką z mleczkiem dla Marynarki
                              Wojennej. Podejrzeam, że MW ma naniesioną na swoje mapy pozycję wraku GZ, jeśłi
                              tam jest oczywiście. Przecież z Helu i Gdyni wypływają na Zatokę okręty podwodne
                              i MUSZĄ mieć zaznaczone na mapach tak duże wraki.
                              • Gość: Drwal Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 11:24
                                powod= kasiora duzo kasy i brak finansowania wladz a muzeum morskie woli szukac
                                drewniane starocie
                                :(
                                • Gość: Joseph Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 10.07.02, 12:16
                                  O wiele mnie pamięc nie myli, to hitlerowski okupant zamierzał wydziergać
                                  bliźniaczy okręt, dla którego nawet wybrano nazwę (bodajże "Georg Strasser", na
                                  cześć jakiegoś partiegenosse). Czy ktos z Was wie może, czy w ogóle go zaczęto
                                  budować?
                                  • Gość: greg Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 13:24
                                    Gość portalu: Joseph napisał(a):

> O wiele mnie pamięc nie myli, to hitlerowski okupant zamierzał wydziergać
                                    > bliźniaczy okręt, dla którego nawet wybrano nazwę (bodajże "Georg Strasser", na
                                    >
                                    > cześć jakiegoś partiegenosse). Czy ktos z Was wie może, czy w ogóle go zaczęto
                                    > budować?

Zbudowali 60% i nadszedł koniec wojny.
                                    • Gość: Joseph Re: GRAF ZEPPELIN - wrak IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 10.07.02, 13:38
                                      Trzeba było sobie po wojnie dokończyć i nazwać np. ORP "Józef Cyrankiewicz" ;-)
                              • mike102 Re: GRAF ZEPPELIN - wrak 10.07.02, 13:53

> Gość portalu: Drwal napisał(a):
                                >
                                > > greg poszukiwania sonarem na ztoce trwaly by ooo albo i dluzej duuzy obszr
                                > duzo
                                > >
                                > > wrakow co chwile jest cos odkrywane w tamtym rejonie to jakis ostatnio u-b
                                > oota
                                > > trafili jakies inne wraki ale mysle ze jezeli tam jest to w najblizszym cz
                                > asie
                                > > go znajda poniewaz bardzo aktywni sa tam nurkowie statki hestia i wiele in
                                > nych
                                > >
                                > > poszukiwania nawet na takim mozna powiedziec smiesznie malym i plytkim mie
                                > dwiu
                                > > do 43m glebokosc sa tak niewyobrazalnie trunde a co dopiero zatoka
                                >
                                > Bez przesady. Graf Zeppelin nie jest U-Bootem lecz okrętm o długości ponad 200
                                > metrów.

Powiedzialbym ze nawet dluzszym. Dlugosc pokladu o ile pamietam - 260, calkowita
                                prawie 280 metrow.
                                • Gość: JACEK 9 fotek Grafa, pare nowych.......... IP: 64.9.159.* 03.03.03, 17:58
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_launch.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_lnch.gif
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_strbrd-Bern.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_lnch3.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_port.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_prtaft.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_prt.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_strbrd_tow.jpg
                                  www.warships1.com/GERcv01_GZeppelin_prt_47.jpg
                                  • skuter70 czyzby Kielce? n/t 04.03.03, 16:31
    • pierwszy Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy 06.03.03, 18:12
      taki fajny post proszę o kontynuację, a okręty rodem ze Stoczni Vulcan - ech
      ten Stettin, o przepraszam Szczecin...

polecam zdjęcia nabrzeży nadodrzańskich sprzed wojny, zresztą do kogo ja, do
      Fachowców

pozdro
      pierwszy
      • Gość: PAtrzyk Re: GRAF ZEPPELIN - ciag dalszy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 12:46
        Ale kupa złomu....
        I przepadła !
        Rosja to wielki kraj....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka