Dodaj do ulubionych

Aleja Jana Pawła II?

IP: *.ksiazat.v.pl 09.04.05, 09:38
Co za pomysł? Szkoda, że nie znaleźli czegoś na stołczynie lub bezrzeczu!
Teraz jest czas aby po remoncie al.Struga nazwać al. Jana Pawła II.
Obserwuj wątek
    • Gość: Saylor Re: Aleja Jana Pawła II? IP: *.pl / *.smsnet.pl 09.04.05, 10:23
      Jedności Narodwej na Jana Pawła Wielkiego - już dawno powinno być to zrobione.
      Ale lepiej później niż wcale.
    • Gość: maciek Kolejny gest na pokaz radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:28
      I. Proponuję licytację, który radny zaproponuje najbardziej "świętobliwy" pomysł.
      Może zmiana herbu Szczecina (gryf na biało-żółtym tle), a może bazylika na
      Błoniach (już zresztą Jana Pawła II) i ołtarz zamiast amfiteatru. Ale do tego
      nie wystarczyła by sama uchwała.

II. Mieszkam na Jedności Narodowej i nie chcę aby radni uszczęśliwili mnie
      zmianą nazwy "mojej" ulicy. Może zmienią nazwę "swojego" placu Armii Krajowej i
      skażą "swój" urząd na zmianę pieczątek, wizytówek, papierów firmowych, stron
      internetowych, ... .

III. Dlaczego dla uczczenia czyjejś pamięci nie tworzy sie czegoś nowego, co
      wymaga wysiłku, albo poświęcenia (może jakaś rezygnacja z diet albo rezygnacja z
      interesów partyjnych na rzecz dobra mieszkańców). Tak wiem jestem idealistą.

Skończyła sie żałoba, powrócił sezon na puste gesty.
      • Gość: amator czekolady Re: Kolejny gest na pokaz radnych IP: *.comlink.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:48
        proponuje przeczytac projekt uchwaly nad ktorym maja procedowac w poniedzialek
        radni. twojej wypowiedzi nie bede komentowal
        UCHWAŁA NR
        Rady Miasta Szczecin
        z dnia

w sprawie procedury nadawania i zmian nazw ulic i placów publicznych w
        Szczecinie

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 13 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie
        gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1591; z 2002 r. Nr 23 poz. 220, Nr 62
        poz. 558,
        Nr 113 poz. 984, Nr 214 poz. 1805; z 2003 r. Nr 80 poz. 717, Nr 162 poz. 1568;
        z 2004 r.
        Nr 102 poz. 1055, Nr 116 poz. 1203); Rada Miasta Szczecin uchwala, co następuje:

§ 1. Ustala się zasady postępowania przy rozpatrywaniu wniosków i przygotowaniu
        projektów uchwał w sprawie zmian i nadawania nazw ulicom, placom i parkom
        Miasta Szczecin zgodnie z załącznikiem do niniejszej uchwały.

§ 2. Traci moc uchwała Nr XLVII/590/98 Rady Miasta Szczecina z dnia 25 maja
        1998 r.
        w sprawie procedury nadawania i zmian nazw ulic i placów publicznych w
        Szczecinie.

§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Załącznik do Uchwały Nr
        Rady Miasta Szczecin z dnia . . .

1. Nadanie bądź zmiana nazwy ulicy, placu lub parku publicznego następuje
        w drodze uchwały Rady Miasta Szczecin.
        2. Nazwy nadawane są:
        a. ulicom, przez które rozumie się również aleje, drogi w granicach
        miasta, pasy komunikacyjne w obrębie osiedli mieszkaniowych, mosty, wiadukty,
        zjazdy, dojazdy, tunele, bulwary, nabrzeża, ciągi piesze, groble wykorzystywane
        jako ciągi piesze, przejścia, zaułki, ulice nie służące do przejazdów itp.,
        b. placom, przez które rozumie się również rynki, ronda uliczne itp.,
        c. parkom, przez które rozumie się również skwery.
        3. Wniosek o nadanie lub zmianę nazwy ulicy, placu i parku mogą składać
        do komisji
        właściwej ds. samorządności:
        a. mieszkańcy Miasta - osoby fizyczne, osoby prawne, stowarzyszenia lub
        organizacje społeczne,
        b. Rady Osiedli, na których terenie znajduje się ulica,
        c. grupa co najmniej 4 radnych Rady Miasta Szczecin,
        d. Prezydent Miasta.
        4. Wniosek, o którym mowa w pkt 3 może złożyć również komisja Rady Miasta
        właściwa ds. samorządności i bezpieczeństwa publicznego.
        5. Wniosek, o którym mowa w pkt. 3 i 4 powinien zawierać:
        a. wskazanie nowo projektowanej ulicy,
        b. w przypadku zmian dawną i proponowaną nazwę ulicy,
        c. opinię właściwej terytorialnie Rady Osiedla,
        d. uzasadnienie wniosku,
        e. w przypadku złożenia wniosku przez podmioty, o których mowa w pkt.3 a
        do wniosku należy dołączyć listę co najmniej 150 podpisów mieszkańców danego
        osiedla popierających zmianę nazwy; lista powinna zawierać imię i nazwisko
        osoby popierającej wniosek, jej adres i nr PESEL.
        6. Komisja właściwa ds. samorządności rozstrzyga o przyjęciu wniosku po
        zasięgnięciu opinii komisji Rady Miasta właściwej ds. kultury, a nadto
        Miejskiego Konserwatora Zabytków w stosunku do nazw podlegających ochronie
        konserwatorskiej (nazwy ulic
        z obszaru Podzamcza), opierając się na następujących kryteriach:
        a. w stosunku dla ulic głównych i placów należy stosować priorytet dla
        nazw patronackich, przede wszystkim związanych z osobami zasłużonymi dla miasta
        Szczecina,
        b. utrzymać charakter nazewnictwa ulic w granicach osiedli,
        c. unikać nazw o podobnym brzmieniu lub nieczytelnych pod względem
        znaczeniowym,
        d. w okolicach miejsc kultu religijnego zachować nazwy związane z
        charakterem tych miejsc,
        e. utrzymać nazwy utrwalone w tradycji Miasta.
        6. Komisja właściwa ds. samorządności przygotuje projekt stosownej uchwały
        i kieruje go do komórki organizacyjnej właściwej do obsługi Rady Miasta celem
        nadania biegu legislacyjnego.
        7. Ewidencję aktualnych i zgłaszanych nazw ulic, placów i parków (bank
        nazw) prowadzi komórka organizacyjna Urzędu Miasta właściwa do obsługi Rady
        Miasta.
        8. Komisja Rady Miasta właściwa ds. obsługi Rady Miasta corocznie
        przygotowuje
        i przekazuje Radzie Miasta pełną informację o wnioskach umieszczonych w banku
        nazw.
        9. W przypadku zmiany nazwy informacja o dotychczasowej winna być w miarę
        możliwości podawana obok nazwy obowiązującej przez dwa lata od dokonanej
        zmiany.

• Gość: Mieszkaniec Re: Kolejny gest na pokaz radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:18
          Wolalbym aby zamiast ulicy nazwac imieniem JP most lub autostrade. Najlepiej
          nowo zbudowana.
    • Gość: e.beata Re: Aleja Jana Pawła II? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 11:21
      Kolejny gest pod publikę?
      Czy tego najbardziej Szczecinowi potrzeba?
      Kolejna zmiana nazwy ulicy.
      Nie chcemy odstawać od innych miast?
      Nie mam nic przeciwko temu aby w Szczecinie była ulica, aleja o tej nazwie.
      Ale jestem przeciwko zmianom, wprowadzanym szybko, pod wpływem emocji.
      Moze warto zapytać mieszkanców Szczecina, samej Jedności Narodowej, czy chcą
      takiej zmiany? Może zmienić Moniuszki i Ogińskiego, mniej mieszkańców, mniejszy
      kłopot, ulica w kształcie podkowy otulająca pomnik. Myślę że może być wiele
      propozycji.
      Może nazwać tak bezimienną aleję spacerową ciągnącą się od orłów do teatru
      letniego a nawet do Arkońskiej /koszt minimalny, i alejki bliższe papieżowi niż
      ruchliwe, asfaltowe ulice/ no i nie trzeba niczego zmieniać. Seminarium też w
      pobliżu i Pawła VI.

Myślę, że Jedności Narodowej to określenie bliskie papieżowi. Nie wiem czy
      chciałby zastąpienia takiej nazwy swoim imieniem, w końcu był człowiekiem o
      wielkiej pokorze.
      Może czas przestać myśleć czego my chcemy, a zastanowić się czego chciałby Jan
      Paweł II.
      • Gość: jerzy Re: Aleja Jana Pawła II? IP: *.arkonskie.v.pl 09.04.05, 11:26
        Gość portalu: e.beata napisał(a): ...

zgadzam się z Twoją motywacją a nie Pana Bartnika i innych z Rady miasta.

pzdr
    • Gość: Krzysztof Re: Aleja Jana Pawła II? IP: *.labedy.pl / *.crowley.pl 09.04.05, 13:11
      Co to za informacja ? O jakie miasto chodzi. Nie wszyscy czytelnicy są warszawiakami i mogą wpaść w panikę że jacyś "rodacy" chcą znów narazić ich na koszty. A może tak coś nowego wybudować, stworzyć ? Coś godnego JP ? I wtedy nazwać to jego imieniem ?
    • greif Re: Aleja Jana Pawła II? 09.04.05, 14:25
      Nie wydaje mi sie aby Jan Pawel II byl usatysfakcjonowany zmiana nazwy Jednosci
      Narodowej. Przeciez ta nazwa dotyczy czegos do czego On nas nawolywal.
      Na stronach portalu GW poswieconym reakcjom na pogrzeb na swiecie jest mowa o
      planach paryskich radnych. Jezeli faktycznie nazwa oni imieniem papieza
      fragment Pol Marsowych, to czyz nie bedzie to piekny gest z naczego
      szczecinskiego punktu widzenia. Przeciez w opini wielu osob Jasna Blonia
      (obecnie Jana Pawla II) nawiazuja swoim ukladem, rodzajem roslinnosci (platany)
      bardzo wyraznie do paryskich Pol Marsowych.
      W jednym z postow ktos drwi, ze moze nadac imie papieza ulicy na Stolczynie. Ja
      tak sobie mysle, ze On bardzo bylby rad gdyby na Stolczynie (lub w ktorejs z
      okolicznych dzielnic o nie najlepszej slawie) stworzyc centru dla mlodiezy i
      nazwac je Jego imieniem. Dla tych, ktorym trzeba pomoc by nie podazali droga w
      przepasc, lecz by szli za nauka papieza nie tylko w dniach zaloby po Nim.
      Przeciez tam jest sporo zrujnowanej poprzemyslowej zabudowy. Wykorzystajmy
      dzisiejszy zapal i energie wielu osob, wykorzystajmy hojnosc wielu instytucji,
      stworzmy cos. Panowie radni! Miejcie nauke Jana Pawla II in pectore (i in
      cerebri) a nie tylko na placach, ulicach, pomnikach...
    • shp80 Re: Aleja Jana Pawła II? 09.04.05, 15:28
      Ciekaw jestem, kto wówczas zapłaci za wszystkie formalności związane z:

- wymianą dowodów;
      - wymianą pieczątek i innych papierów prywatnych firm;

Może radni pokryją te koszta ze swoich pensji? To byłby gest... Papież by się
      ucieszył...

Opanujcie się trochę... Mamy pomnik w reprezentatywnym miejscu... Czy musimy
      gonić inne miasta, bo to jest teraz trendy? Przekazujcie słowa papieża
      następnym pokoleniom, postępujcie tak, jak mówił.. Więcej nie potrzeba..

A jak już zmieniać nazwę ulicy, to taką, gdzie nie narazi się nikogo na
      niepotrzebne koszty. JP II nie chciałby, by pieniądze marnowano w ten sposób..
    • Gość: święty Lenina tylko nazwać Lenina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:53
      Dawniej był Lenin. Wiecznie żywy, chadzano jego śladami, napisał
      kilkadziesiąt tysięcy stron swoich myśli (dzieł), chadzano jego śladami.
      Tearz mamy nowego ? Powrót obłędu.
    • cwal2004 Re: Aleja Jana Pawła II? 09.04.05, 16:25
      Mam nadzieje, ze proponujacy to Radni maja dobre intencje. Ale mamy dwa pominiki
      Papieża w Szczecinie. Oczywiściemożna nadać nazwę Papieża ulicy ale kto poniesie
      koszty zmiany dokumentów. Wymiana obowiązkowa dokumentów (dowód osobisty, prawo
      jazdy, dowód rejestracyjny) to koszt około 200 zł od osoby. I tu mam pytanie z
      czego? Czy miasto pokryje te koszty? Ja zarabiam 650 zł, 300 zł kosztuje
      mieszkanie, reszta życie. I niby z czego zapłacę za wymianę dokumentów? A jakbym
      miał jeszcze rodzinę tokoszty razy dwa albo i trzy. Może Pan Radny zapłaci? A
      firmy- będzie to kosztowało minimum 1500 zł (pieczęcie, wizytówki, appier
      firmowy, strony wwww, katalogi, prospekty i in). Jest dużo budowanych nowych
      ulic, które można nazwać imieniem Papieża. Albo jakiś plac reprezentacyjny, a
      nie dla celów propagandowych zmuszac ludzi do ponoszenie dużych kosztów.
      Reaumując:jestem za uczczeniem pamięci Papieża, ale nie z kieszeni biednych
      ludzi. Niech te koszty weźmie na siebie miasto.
      • Gość: sea Re: Aleja Jana Pawła II? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:41
        Mamy dwa pomniki??? A gdzie drugi?
    • cwal2004 Re: Aleja Jana Pawła II? 09.04.05, 16:40
      Rzeczywiście, po remoncie, jak ulica będzie wpuszczona w tunel, a tak naprawdę
      ulicą Strugą (obecną) będą dwie uliczki równoległe do tunelu - można to
      wykorzystać i powstałą nową ulicę można inaczej nazwać.
    • Gość: pepe Stopyra sie nawrócił??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:49
      • Gość: Kibic lepiej w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:15
        bardziej podoba mi się pomysł zmiany nazwy al. Jedn. Narodowej - ale całej, nie
        tylko kawałka od pl. Grunwaldzkeigo do urzędu.
        • Gość: poznaniak Pamiętacie Wielką...Nie, pamietacie, a szkoda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:34
          Szkoda,ze panowie radni nie pomysleli przez chwile o tych wszystkich, którym przez chwilową prokościelną fanaberię przyjdzie zmieniać wszystkie dokumenty. To będzie kosztowało! Ten odcinek Jedności Narodowej to osławiony ZŁoty Szlak radnego Stępienia - szlak kafejek, butików i sklepów z pamiątkami. Nazywajcie sobie uliczki na nowych osiedlach/jesli takowe ktos jeszcze buduje/, przemianujcie zaułek w pustym kwartale Pozdamcza, ale zostawcie ulicę w centrum miasta, pełną zwykłych obywateli i siedzib firm, takze w bocznych uliczkach/bramy na Wielkopolskiej i Mazurskiej to takze Jednosci Narodowej!/ Notariusze nie pisną, bo to w ich interesie, ale tez przyjdzie im zmieniać zapisy/na ww odcinku JN sa 4 kancelarie/.
          Gdy w roku 1980 zmieniono nazwę ulicy Wielkiej na Kard. Wyszyńskiego nikt nie protestował, bo trzeba było się liczyć z nową "przewodnią siłą". Teraz protesty będą. Maciek - popieram Cie!
          • student1 Re: Pamiętacie Wielką...Nie, pamietacie, a szkoda 10.04.05, 19:42
            wymień kafejki butiki i sklepy z pamiątkami znajdujące się przy ul Jedności
            Narodowej pomiędzy Placem Grunwaldzkim a UM
            bo może mówimy o innej ulicy
            a co do osławienia w postaci Złotego Szlaku to poza paroma notkami
            bezkrytycznych dziennikarzy pozostały psie obrączki na trawnikach
            niekoniecznie złote
            może po zmianie nazwy straż miejska będzie lepiej pilnowała porządku na tej alei
          • Gość: hobbit Re: Pamiętacie Wielką...Nie, pamietacie, a szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:17
            po raz kolejny jakis cwniak chce zbic kapital polityczny jako "krzewiciel nauk
            Papieza" i "niezlomny obronca wiary" . A kretyn nie zastanowi sie nad kosztami
            tej operacji - wymiana dowodow, praw jazdy , drukow firmowych, wpisow do ksiag
            wieczystych, kosztow sadowych z tym zwiazanych itd.itp. Wszystko tylko po to,
            aby sie potem starac o poparcie kleru w przyszlych wyborach . Zenujace !! I
            jakie polsko - chrzescianskie !! Nie na darmo pasuje do takich - pozal sie Boze
            katolikow - przyslowie : "Modli sie pod figura, a ma diabla za skora ".
    • Gość: federalny Re: Aleja Jana Pawła II? IP: 83.168.104.* 11.04.05, 07:11
      czy kogoś przypadkiem nie rozbolała za mocno główka??? Ludzie ile razy w tym
      mieście będziemy zmieniać nazwy ulic??? Nie wspominając o kosztach z tym
      związanych, które to poniosą podatnicy!!! Chcecie oddać chołd Papieżowi to
      nazwijcie jego imieniem nowo dudowaną ulicę i tyle...
    • Gość: Antyknajak Re: dobry wybór ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 07:58
      Dobry wybór radnych bo sama idea pomysłu oczywista.
      Rozumiem, sądząc z treści publikacji , że mam to zapisać u siebie na plus dla
      Stopyry , Litwińskiego i Modrzejewskiego. Być może kolejność odwrotna.
      Jedności Narodowej pasuje do Jana Pawła II. Nikomu nic się nie zabiera a wręcz
      ma to kapitalne znaczenie symboliczne. Poza tym jest reprecentacyjna ulica i
      prowadząca do Jasnych Błoni jako miejsca gdzie papież był i spotkał się z
      mieszkańcami Szczecina.
      • Gość: Marian Paździoch Re: dobry wybór ulicy IP: 62.69.200.* 11.04.05, 08:29
        Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

> Dobry wybór radnych bo sama idea pomysłu oczywista.

*tak jest.
        no bo, jedności narodowej, jakiej jedności?

mp
        • Gość: Mariusz Re: dobry wybór ulicy IP: 217.153.7.* 11.04.05, 08:57
          Celebra i tyle. W myśl zasady "Kremówki tak - encykliki nie!". Czy tego nauczył
          szanownych radnych Jan Paweł przez te 26 lat. Tylko tyle wynieśli z jego
          pontyfikatu - przecież ten Wielki Człowiek był przeciwny pomnikom! Nie tego
          oczekiwała od nas... Ale oczywiście ten gest (zmiana nazwy ulicy) nic nie
          kosztuje ani miasta ani większości radnych! Szybko i tanim kosztem zbijemy
          kapitał polityczny! A może by tak poświęcić sesję Rady Miasta na "odkrycie"
          myśli Papieża i wyciągnięcie z nich wniosków! Może by tak zastanowić się nad
          tym, co On nam mówił przez ćwierć wieku! Skończmy z dewocją!
          • Gość: Renata Mylisz się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:07
            Uczczenie w ten sposób Wielkiego Polaka jest dewocją ? Szalona opinia. On był i
            jest Wielki. To jasne.
            • Gość: paweł Re: Mylisz się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 10:21
              Zgadzam się z Renatą. Zawsze wielcy mieli w miastach swoje ulice.
              Zwłaszcza ci, którzy odeszli...
              • anika31 Proponuję swoją ulicę 11.04.05, 10:56
                Wiecie co, dla zgody proponuję przemianowac moją ulicę na JPII nikt na pewno
                się nie bedzie obrażał, ulica niewielka, może nie w samym centrum ale
                mieszkańcy sie ucieszą i na pewno o nią zadbają.
              • Gość: Mariusz Re: Mylisz się IP: *.filar.pl 11.04.05, 12:37
                Przypominam, że Jego imieniem nazwane jest jedno z najpiękniejszych miejsc w
                Szczecinie! Czy to mało? A jeśli ktoś się upiera, to proponuję od razu
                przemianować Wały Chrobrego na Tarasy Jana Pawła II (w końcu to jest
                najbardziej znane miejsce w naszym mieście).
    • absztyfikant Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 11:16
      Kochani radni! Blagam o odrobine konsekwencji. Jesli juz rzeczywiscie chcecie
      zmieniac nazwe tej skadinad pieknej arterii o dosc surrealistycznej nazwie, to
      zrobcie to do konca i niech aleja JPII biegnie od placu Zolnierza do placu AK.
      Przy okazji moznaby usunac smutne resztki po pomniku zolnierzy radzieckich i
      postawic na jego miejscu cos godnego JPII i Szczecina wreszcie. Pomnik JPII
      stojacy na jasnych Bloniach jest tak paskudny, ze nie protestowalbym gdyby ktos
      wpal na pomysl postawienia nowego, godnego zmarlego papieza. I tylko mam
      prosbe, by nie zajmowal sie tym niejaki Dzwigaj z Krakowa, bo artysta z niego
      zaden, a i rzemieslnik dosc marny.
      • Gość: Antyknajak Ledwie moje palce wystukały to na klawiaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 12:46
        Zgadzam się z absztyfikantem.
        Uff. Palce stawiały mi silny opór, cały mój organizm bronił się przed
        wystukaniem powyższego tekstu :-)
        • absztyfikant Re: Ledwie moje palce wystukały to na klawiaturze 11.04.05, 13:20
          Heh;)
    • xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 11:31
      Od Bezrzecza to ty się odczep:)

I co ci ten Strug przeszkadza? Bo socjalista? Tak jak Piłsudski. Może
      Piłsudskiego zmieńmy na Lolka?
      • anika31 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 12:14
        O proszę czyżbyś xyz rezydował na Bezrzeczu? NIkomu Strug absolutnie nie
        przeszkadza, mamy już dwa wątki na ten sam temat, to się robi żenujące, Struga
        bym zostawiła w spokoju okropniasta ulica, Jednosći wydaje się juz lepsze, poza
        tym prowadzi do pomnika. Tak przy okazji nie wiem czy pamietacie ile budził on
        kontrowersji i jak grzmiano ze to niepotrzebny zbytek w niewaściwym miejscu.
        Myśle że Jana Pawła II nie nalezy tylko i wyłacznie łączyć z katolicyzmem, nie
        ma co ukrywać większego Polka w wymiarze miedzynarodowym, społecznym chyba nie
        mielismy w ostatnich czasach więc mozemy jedną ulice jego iminiem nazwać. A
        jest ku temu całkiem dobra okazja.
        Pozdrawiam
        • xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 12:59
          > O proszę czyżbyś xyz rezydował na Bezrzeczu?

A co? Nie wolno?:) No tak. Czerwoni powinni rezydować na Kaszubskiej.;)

NIkomu Strug absolutnie nie
          > przeszkadza, mamy już dwa wątki na ten sam temat, to się robi żenujące,
          Struga
          > bym zostawiła w spokoju okropniasta ulica, Jednosći wydaje się juz lepsze,
          poza
          >
          > tym prowadzi do pomnika.

Wybacz, ale od kiedy Jedności prowadzi do pomnika??? Prowadzi do Urzędu.

Tak przy okazji nie wiem czy pamietacie ile budził on
          > kontrowersji i jak grzmiano ze to niepotrzebny zbytek w niewaściwym miejscu.

Cóż. Było minęło. Przynajmniej nie trzeba już tracić kaski na budowę pomnika.
          Jest i wystarczy. No chyba nie chcesz by Lolek, wzorem Wołodji Ilicza, miał
          pomniki na każdym rogu?

> Myśle że Jana Pawła II nie nalezy tylko i wyłacznie łączyć z katolicyzmem,
          nie
          > ma co ukrywać większego Polka w wymiarze miedzynarodowym, społecznym chyba
          nie
          > mielismy w ostatnich czasach więc mozemy jedną ulice jego iminiem nazwać.

Jasne Błonia im. Jana Pawła II już zdaje się są. Co przeszkadza by jego
          imieniem nazwać nową ulicę. Zdaje się, że od Taczaka pociągną tzw.
          Nowoszeroką. Niech będzie Lolka. Doceń jak się poświęcam:)))) Zważ którędy
          biegnie:)
          A
          > jest ku temu całkiem dobra okazja.

A jest. Tzw. Nowoszeroka.

• anika31 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 13:10

> A co? Nie wolno?:) No tak. Czerwoni powinni rezydować na Kaszubskiej.;)

Ty to powiedziałes - to było tęskne westchnienie - śliczna okolica

> Wybacz, ale od kiedy Jedności prowadzi do pomnika??? Prowadzi do Urzędu. - no
            tak a pomnik stoi tuż za Urzędem

> Jasne Błonia im. Jana Pawła II już zdaje się są.
            No są ale sięnie przyjęło

Co przeszkadza by jego
            > imieniem nazwać nową ulicę. Zdaje się, że od Taczaka pociągną tzw.
            > Nowoszeroką - nic ie przeszkadza

Niech będzie Lolka. Doceń jak się poświęcam:)))) - doceniam choć uważaj z tym
            Lolkiem, bo wiesz przeginasz naprawdę i to mocno

I to kto osóbka która pewnie biegała z hasłem ZSRR gwarantem postępu i rozwoju -
            akurat to hasełko prześladuje mnie do dziś.

Pozdrawiam
            • absztyfikant Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 13:19
              Wiesz co XYZ, nie gniewaj sie, ze bede Cie pouczac, ale musze przyznac, ze
              strasznie drazni mnie jak tytulujesz marlego papieza 'Lolkiem'. Wez pod uwage
              fakt, iz nie jestem katolikiem.

Wydaje mi sie, ze to klepanie JPII po plecach, bo nie sadze bys znal Go
              osobiscie, jest nie tylko malo wyrafinowane, ale przede wszystkim ...
              pretensjonalne.
              • anika31 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 13:25
                Wiesz ze ja nie wpadłam ze on pisze w ten sopób o Papieżu sądziłam ze nawiązuje
                do Lecha......
              • xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 13:41
                Uważasz, że Wojtyła obraziłby się? Ciekawi mnie, że nie reagujesz, gdy o El
                Presidente mówi się per Fidel:)) O Prezydencie Rzeczypospolitej per Olek, a o
                Pierwszej Damie per Jolka. Nie wyskakuj absztyfikancie, z formatem człowieka,
                bo widzi mi się, że o nim świadczy też skromność. Chodzi o przyjęty styl. Skoro
                na forum utarło się o politykach mówić zdrobniale (nie zaprzeczysz, że jednak
                Papież był politykiem, przyznaję jednym z najlepszych, ale politykiem) albo
                złośliwie, więc wybrałem zdrobnienie.:)))))
            • xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 13:33
              to było tęskne westchnienie - śliczna okolica

Zgadzam się:)

> > Wybacz, ale od kiedy Jedności prowadzi do pomnika??? Prowadzi do Urzędu.
              > - no
              > tak a pomnik stoi tuż za Urzędem

Wcześniej jest Bartłomiejka. Więc jeżeli już to, prowadzi do Bartłomiejki;)

> > Jasne Błonia im. Jana Pawła II już zdaje się są.
              > No są ale sięnie przyjęło

A jak się na Jedności nie przyjmie????? Dla połowy Szczecinian nadal jest ul.
              Buczka i Wielka. Więc wtedy Struga? A jak i tu się nie przyjmie?? Wydaje mi
              się, że Jasne Błonia są wystarczająco dla Lolka reprezentacyjne.

nic ie przeszkadza

Oddaję ci prawa autorskie pomysła:)

choć uważaj z tym
              > Lolkiem, bo wiesz przeginasz naprawdę i to mocno

Przepraszam, ale nie rozumiem. Karol to zdrobniale Lolek. W czym przeginam????
              Rozumiem, że obowiązująca nomenklatura, to Jego Świątobliwość Jan Paweł Wielki?
              Hmmm jeżeli Jego Świątobliwość Jan Paweł Wielki był tak światłym, mądrym i
              skromnym człowiekiem ,jakim go się przedstawia, to zapewniam, że wolałby Lolka
              od tej tyrady.

I to kto osóbka która pewnie biegała z hasłem ZSRR gwarantem postępu i rozwoju

Ja latałem z hasełkiem: "Sex, beer and rock`n`roll" :)) Za smarkaty byłem na
              takie pleśnie jak wyżej.

akurat to hasełko prześladuje mnie do dziś.

Kazali nosić? Ja się migałem. Dlatego zawsze byłem tzw. zdolny leń i na trixach
              przeleciałem przez podstawówkę i ogólniak:))))
              • anika31 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 14:03
                xyz-xyz napisał:

> A jak się na Jedności nie przyjmie????? Dla połowy Szczecinian nadal jest ul.
                > Buczka i Wielka. Więc wtedy Struga? A jak i tu się nie przyjmie?? Wydaje mi
                > się, że Jasne Błonia są wystarczająco dla Lolka reprezentacyjne.

XYZ proszę dla JPII jeśli już, są:0 ale coraz bardziej podoba mi się
                przemianowanie Jedności
                > Przepraszam, ale nie rozumiem. Karol to zdrobniale Lolek. W czym
                przeginam????
                > Rozumiem, że obowiązująca nomenklatura, to Jego Świątobliwość Jan Paweł Wielki

Uhum dokładnie ....

> Hmmm jeżeli Jego Świątobliwość Jan Paweł Wielki był tak światłym, mądrym i
                > skromnym człowiekiem ,jakim go się przedstawia, to zapewniam, że wolałby
                Lolka
                > od tej tyrady.

Był bardzo skromny i pewnie nie spodobałaby mu sie ta cała szopka, wiesz czcić
                lepiej słowem i czynem niż nazwą ulicy ale każdy robi to na co go stać. A TY
                nie powinienś Go w ten sposób nazywaći już. I nie przedstawia tylko był.

> Ja latałem z hasełkiem: "Sex, beer and rock`n`roll" :)) Za smarkaty byłem na
                > takie pleśnie jak wyżej - niemożliwe brzmisz jak osobka w wieku
                przedemerytalnym.

Hahah no cóż ja nie biegałam z transprentami..bo i poco widać było na pierwszy
                rzut oka:)

> Kazali nosić? Ja się migałem. Dlatego zawsze byłem tzw. zdolny leń i na
                trixach
                Nie nosiłam..... osoby o jasnych pogladach juz za moich czasow nic nie musiały
                nosić:) no cóż...nie przypominam sobie zeby za nie nienoszenie obniżano oceny.
                Wiesz niektórzy choćby nic nie robili i tak się wybijali - cóż ...:)

> przeleciałem przez podstawówkę i ogólniak:))))- to czasem niestety widać

• xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 14:23
                  XYZ proszę dla JPII jeśli już.

Nich będzie, ale tylko dla ciebie:))

ale coraz bardziej podoba mi się
                  > przemianowanie Jedności

A czy z jednością Narodu jest coś nie tak? Może przestań patrzeć na te nazwę
                  przez pryzmat PKWN.

> Uhum dokładnie ....

No tu to ty akurat przegięłaś. Jego Świątobliwość to średniowieczne maniery.
                  Tak w ogóle, to Papież jest Biskupem Rzymu. To jest właściwa tytulatura. Ojciec
                  święty jest zaś niestety bluźnierstwem, wszak Bóg tylko siebie tak nakazał
                  tytułować.

Był bardzo skromny i pewnie nie spodobałaby mu sie ta cała szopka

Więc dlaczego żądasz bym robił coś co by mu się nie spodobało? Nic już nie
                  rozumiem.

A TY
                  > nie powinienś Go w ten sposób nazywać i już.

Jakbym żonę słyszał.;)

niemożliwe brzmisz jak osobka w wieku
                  > przedemerytalnym.

Cóż wyczuwam tu nutkę uszczypliwości. Jednak dla ścisłości. Mam 32 lata.
                  Niecałe.

> Nie nosiłam..... osoby o jasnych pogladach juz za moich czasow nic nie
                  musiały
                  > nosić:) no cóż...nie przypominam sobie zeby za nie nienoszenie obniżano
                  oceny.

Za nie noszenie nie obniżali. Ale za brak zaangażowania itp. już tak. Za
                  kolczyk w uchu, za przetarte jeansy, długie włosy, brodę (to później)...

Wiesz niektórzy choćby nic nie robili i tak się wybijali - cóż ...:)

Hmmm Egzamin na studia zdałem z trzecim wynikiem...:)

przeleciałem przez podstawówkę i ogólniak:))))- to czasem niestety widać

Nie uważam siebie za chodzącą doskonałość. Jednakże znowu wyczuwam jakby powiew
                  osobistej wycieczki;)
                  • anika31 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 14:45
                    xyz-xyz napisał:

> XYZ proszę dla JPII jeśli już.
                    >
                    > Nich będzie, ale tylko dla ciebie:))
                    Dziekuje

Może przestań patrzeć na te nazwę przez pryzmat PKWN - nie patrze

> No tu to ty akurat przegięłaś. Jego Świątobliwość to średniowieczne maniery.
                    noi co z tego - tradycja

> Jakbym żonę słyszał.;) - bez uwag
                    >
                    > niemożliwe brzmisz jak osobka w wieku
                    > > przedemerytalnym.
                    >
                    > Cóż wyczuwam tu nutkę uszczypliwości. Jednak dla ścisłości. Mam 32 lata.
                    > Niecałe.
                    ups

>
                    >> Za nie noszenie nie obniżali. Ale za brak zaangażowania itp. już tak. Za
                    > kolczyk w uchu, za przetarte jeansy, długie włosy, brodę (to później)... -
                    chwalisz się teraz?
                    > Hmmm Egzamin na studia zdałem z trzecim wynikiem...:)- mnie przyjeli bez:)
                    > Jednakże znowu wyczuwam jakby powiew osobistej wycieczki;) - cała wichurę -
                    ale to z czystej sympatii.

• xyz-xyz Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 16:50
                      > Dziekuje
                      Proszę:)

nie patrze
                      Co zatem z ta jednościa Narodu???

tradycja
                      Hmmmm KK ma bardziej barwną tradycję z tamtego okresu, ale o tej jakby nie
                      bardzo chce pamiętać:)

Jakbym żonę słyszał.;) - bez uwag

Tez mężowi mawaisz: "Tak i już!"?:)))

> ups

A to co miało znaczyć?

chwalisz się teraz?

Taaaa zwłaszcza tym kolczykiem;)))))

mnie przyjeli bez
                      > :)

Wygrałaś olimpiadę? Gratuluję. Nie każdy jednak jest geniuszem:) Ja nim nie
                      jestem:)

cała wichurę
                      > -
                      > ale to z czystej sympatii.
                      Jakżesz załuzyłem na sympatię???? Juz wiem! Odpuściłem rosół:))))))))))))
    • skuter70 Re: Aleja Jana Pawła II? 11.04.05, 14:33

Ja do tej pory chodze po ulicy Wielkiej, po Buczka i placu Lenina:)

wiec nie bardzo odpowiadaja mi zmiany nazw

Przychylam sie do zdania , zeby imieniem papieza nazwac cos nowego: basen, hale
      widiwiskowa albo NOWY park
      • Gość: jan hus Oczyszczalnia sciekow im. JP2 IP: *.localdomain / 67.15.54.* 11.04.05, 14:40
        Proponowalem wczesniej ale cenzor mi wycial.
        Uwazam to jednak w dalszym ciagu za dobry pomyslo wszak katolicy maja imperatyw
        czystosci, oczywiscie wynikajacy z nauk JP 2.
      • Gość: Jill Autostradę Poznańską przemianować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:53
        Teraz ma idiotyczną nazwę, a ma to być nowoczesna arteria.
        Więc niech to będzie aleja JP II, jesli już musi mieć ulicę
        Wprawdzie pozbędziemy się jeden autostrady, ale może zaczną w końcu A3
        to się wyrówna.
        • Gość: gość Re: Autostradę Poznańską przemianować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:25
          papież jeszcze nie ma autostrady. A tu: Autostrada Jana Pawła II - niezłe !
    • Gość: Iska ...Ale jaJa na Papieża... Dajcie na luz może nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:50
    • walter_m Pilsudzkiego na Jana Pawła II? 12.04.05, 12:59
      Pilsudzkiego przemianowac na Jana Pawla II, bo w koncu co takiego zrobil dla
      Polski Pilsudzki w porownaniu ze zmarlym papiezem ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka