Dodaj do ulubionych

Apel !!! [plac Orla Bialego]

18.05.05, 17:02
Tworzac ten watek chcialby, abysmy sie wspolnie zastanowili nad tym jak
zaaranzowac plac Orla Bialego, by stal sie jeszcze piekniejszy i napawal duma
przyszle pokolenia szczecinian. Strasznie szkoda mi tych wierzb (patrz
zdjecie - link u dolu), ale niestety niszczyly one barokowa fontanne, wiec
raczej nie bylo wyboru.

Plac zlokalizowany jest w strategicznym miejscu na mapie naszego miasta, a to
powinno zobowiazywac. Idealem byloby, gdyby udalo sie zmiesc z powierzchni
ziemi ohydny budynek POLMOZBYTU oraz przylegajace do niego peerelowskie
bloczki. To tak na poczatek. Czyzby po takiej operacji tworzyly sie zreby
rynku, czy jak kto woli serca miasta?:) Czy plac powinien tonac w zieleni czy
tez moze lepiej stworzyc plyte podobna do krakowskiego rynku? Czy nalezy
utrzymac historyczna estetyke czy tez moze wykorzystac nowoczesne wzorce?

U dolu linkuje zdjecie placu z lotu ptaka:

www.cezaryskorka.pl/szczecin/pop/2.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 18.05.05, 17:28
      Pomysł to raczej nie nowy. Zaproponować trzeba jednak drogę do jego realizacji.
      A na to jeszcze nikt nie wpadł. Znając zapał i wizję tutejszych włodarzy
      podobna propozycja przedstawiona oficjalnie nie zostałaby potraktowana
      poważniej niż dobry żart, pobożne życzenie itp. No ale oczywiście zgadzam się z
      Tobą byłoby pięknie :) Pozdrawiam
      • absztyfikant Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 18.05.05, 17:31
        Mam swiadomosc, ze Forum Szczecin ma raczej nikla sile sprawcza, ale zawsze
        mozna sie troche konstruktywnie 'zburzomózgować';)
    • absztyfikant fota fragmentu krakowskiego rynku 18.05.05, 17:49
      www.koenige.org/1999/krakow/photo/rynek2.jpg
    • absztyfikant a moze taki? 18.05.05, 17:51
      www.uni-trier.de/trier/bilder/markt.gif
      • maciej.popielarz Z pręgierzem po środku? 19.05.05, 23:37
        Z pręgierzem po środku? Hymmmm.... ciekawa koncepcja ;)
    • absztyfikant albo z fontanna w stylu angielskim;) 18.05.05, 17:51
      www.atsweb.neu.edu/physics/s.kravchenko/myweb3/market%20square%20in%20nottingham.jpg
      • Gość: Fugazi Re: albo z fontanna w stylu angielskim;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:06
        ja byłem pod wrażeniem rynku Wrocławia
        www.wroclaw.pl/p/2938/
        takie rozwiązania (idzie o jakość) choć z pewnością w mniejszej skali ożywiłoby
        okolicę katedry

pozdrawiam
        Fugazi
        • absztyfikant Re: albo z fontanna w stylu angielskim;) 18.05.05, 18:16
          Masz racje, ze to nie ta skala, choc rynek rzeczywiscie piekny.

Nawet nie wiecie jakie kontrowersje wzbudzala we Wrocvlawiu ta fontanna, zwana
          pieszczotliwie 'wytryskiem Zdroja' na czesc bylego prezydenta Wrocka
          Zdrojewskiego.

www.wroclaw.pl/m3269/p33093.aspx
          Nasza fontanna kontrowersji nie wzbudza zadnych, pomijajac zadyme z tymi
          nieszczesnymi wierzbami;)
    • absztyfikant rewitalizacja rynku w Wodzislawiu 18.05.05, 18:22
      1.
      www.studio-arkada.com.pl/pliki/galeria/obrazki/atarchit/Rynek-konkurs%20realizacyjny_01.jpg

2.
      www.studio-arkada.com.pl/pliki/galeria/obrazki/atarchit/Rynek-konkurs%20realizacyjny_02.jpg
      • Gość: wizytka Re: rewitalizacja rynku w Wodzislawiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:40
        Masz rację, miejsce na mały rynek wyśmienite. Ale ... banki, szkoła w palacu
        pod globusem, polmozbyt,bloki z lat chyba nawet 60-tych. Zmiany niebywale
        kłopotliwe i kosztowne. Rynek byłby w środku miasta, spacerkiem blisko na Stare
        Miasto i do Zamku, po drodze antykwariaty, galeria ... piękne marzenie. Juz
        widzę te kawiarnie,wystawy plastyczne,ludzie uśmiechnięci popijają piwko,
        turyści z aparatami ... ach
        • Gość: Torney Re: rewitalizacja rynku w Wodzislawiu IP: *.iscnet.pl 19.05.05, 01:42
          "spacerkiem blisko na Stare
          Miasto" - nie rozumiem tego fragmentu zdania.
          Plac Orła Białego, dawny Rossmarkt znajduje się właśnie na Starym Mieście, czyli
          terenie objętym lokacją w latach 1237 - 1243. Był głównym rynkiem tzw. Górnego
          Miasta i jednym z dwóch najważniejszych w całym Szczecinie, w granicach sprzed
          1873 r. (likwidacja Festung Stettin). Drugim był Heumarkt - dzisiejszy Rynek
          Sienny na Dolnym Mieście (inaczej zwanym Podzamczem). Oprócz nich w dawnym
          Szczecinie mieliśmy jeszcze Kohlmarkt (Rynek Węglowy, zwany też Kapuścianym -
          rejon dzisiejszego skrzyżowania Grodzkiej i Sołtysiej), Neumarkt (Rynek Nowy -
          zrekonstruowany na Podzamczu), Krautmarkt i Fischmarkt (Rynek Warzywny i Targ
          Rybny, obydwa na Dolnym Mieście, przewidziane do rekonstrukcji w formie
          nawiązującej stylowo do dawnej zabudowy).
          Troszkę wiedzy nikomu nie zaszkodzi - www.sedina.pl/
          • Gość: wizytka wiedza i pokora IP: *.teleton.pl 19.05.05, 07:44
            Myślałam o Starym (nowym) Mieście
    • bikiniarz Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 18.05.05, 18:38
      Gdyby tak zlikwidować te klocki mieszkalne... bude polmozbytu... parking... To stwożył by się całkiem ciekawy kwadracik do zagospodarowania - i może by tak jakąś Piete walnąć na środek co ?
      • lososie_w_wisle Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 18.05.05, 18:40
        Najlepiej pięte Jurczyka
        • erich_honecker Marszalek Meyer i abp Kaminski 18.05.05, 18:45
          Obiecywali, ze odbuduja wieze katedry w 2 lata. Co sie dzieje z tym projektem?
          • Gość: wizytka parking IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:51
            e.beata w dyskusji obok zaproponowała podziemny parking,oslonięty zielenią w
            miejscu polmozbytu i ja właściwie jestem za ... chociaz serce boli. Tylko jak
            tam do tego parkingu dojechać ?
            • absztyfikant Re: parking 18.05.05, 18:54
              No nie wiem czy podziemny parking w tym miejscu to najlepszy pomysl... Moim
              zdaniem nietrafiony. Ja bym poszedl w kierunku wygenerowania jak najwiekszej
              przestrzeni publicznej, ktora mogliby wypelnic przechodnie, turysci, kawosze
              czy milosnicy piwa;) Jednym slowem ogrodki, ale nie w nadmiarze;)
              • Gość: wizytka Re: parking IP: *.teleton.pl 19.05.05, 08:08
                Tak, wiem. Napisałam przecież, że serce boli :)
                Odsuwam od siebie takie przyziemne myślenie i juz siedzę ze "strongiem" lekko
                schłodzonym i leniwie obserwuję młodych Szwedów wchodzących do Cepelii.
                Skrzypek gra moją ulubioną melodię z młodości, sięgam po telefon, aby odczytać
                SMS, właśnie wpłynęła na konto moja emerytura 6.348 zł, za dwa dni lecę z mężem
                na weekend do Amsterdamu, mam jeszcze czas, wnuki bawią sie przy fontannie, syn
                wychodzi z antykwariatu z kolejna książką w kieszeni, zerkam na moją torbę
                stojącą przy wiklinowym fotelu i ostrożnie przesuwam dalej przejścia, aby nik z
                przechodzących nie kopnął mojej dopiero co zakupionej pieknej starej wazy .....
                To jest mój rynek na Placu Orła Białego
    • erich_honecker jestem za 18.05.05, 19:07
      Taki rynek ozywi cala okolice: zamek, waly, stare-nowe miasto. To powininien
      byc taki salon miasta, eleganckie knajpki, galerie, antykwariaty. Banki nie sa
      zadna przeszkoda, wrecz przeciwnie
    • Gość: Raine Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.devs.futuro.pl 18.05.05, 19:18
      marzenia panowie, ja już z nich wyrosłem
      • absztyfikant przedwonenna fota z portalu sedina.pl 18.05.05, 19:29
        tinyurl.com/b8e43
        • Gość: saramona Re: przedwonenna fota z portalu sedina.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:18
          och tak..... pięknie było by....mieszkam w okolicy, nowa starówka zaczyna robić
          wrażenie ale przytulnie tam nie jest, natomiast placOrła jako centralny punkt
          spacerowy .....
          no cóż, wiarywe mnie nie ma.... ale może na starość zostanę zaskoczona...
          pozdrawiam
          • absztyfikant Re: przedwonenna fota z portalu sedina.pl 25.05.05, 17:40
            Wiem, ze zaserwuje Ci banal, ze wiara czyni cuda. Wystarczylby normalny
            prezydent z jakakolwiek wizja miasta. Ostatnio na Forum mowi sie o Grzegorzu
            Ferberze. Wysle do niego e-maila z zapytaniem i prosba o zamieszczenie
            odpowiedzi w tym watku. Ciekawe co on - jako architekt - mysli o tym miejscu.
    • felix_edmundowicz Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 18.05.05, 19:31
      jestem za , a nawet widzę plusy dodatnie.Mam nadzieję że jednak okazy zieleni w
      nowoczesnym wydaniu się tam pokażą.
      Czy Marian to zrozumie?
    • kurde.felek Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 18.05.05, 19:50
      Pierwsza rzecz - samochody poza ryneczek. Nie ma parkingu i już.
      "Pudełka" blokowiska i Polmozbytu? - nalepiej wywalić, ale się nie da - więc
      należy je nieco podrasować - elewacje, mała architektura, jakieś murki,
      laczniki, przejscia itp. Całość nasączyć zielenią - trawnikami, skrzyniami z
      kwieciem, skrzyniami z kzrewami trzewami sadzonymi wpros do gruntu.Tu musi być
      konsuyltacja ogrodnika.
      Na miejscu Polmozbytu - już lepsza byłaby opizzernia. Mc Donald czy cokolwiek
      dla ludzi, czynne bez mała cała dobę z wyjściem na ulicę jak jest np. na Lila
      Tag w Malmoe.
      Marzy mi się coś takiego, zwłaszcza wieczorami, z oświetleniem latarniowym,
      gwarem ludzi w ogrodowych kawiarenkach przy kawie,piwie i gadułach.
      Wróciłem z weekendu w Ystad - ryneczek niewielki, śliczna fontanna, ławeczki i
      skrzynie z kwiatami. Ogromne i z ogromnymi obecnie żonkilami, tulipanami, i
      calym tym tradycyjnie wiosennym kwieciem. Nikt tego nie rwie, nie łamie nie
      niszczy.
      Reasumując - zmiany w stylu mikro - zamiast Polmozbytu - gastronomia czynna
      praktycznie do bardzo późnych godzin nocnych, dużo kawiarenek, ogrodków
      kawiarniono-piwnych, oświetlenie stylowymi lataniami, wyeliminowanie parkingu
      (wyłącznie dojazdy do banku, ale bez postojów), podrasowanie tego co jest w
      stylu soc-realizmu i wprowadzenie zieleni na dużą skalę.
      A to jest realne i do zrobienia.
      • Gość: sonar Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.olsztyn.mm.pl 18.05.05, 20:09
        Bardzo przyjemna i realna wizja. :)
        • Gość: pieszy Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.fnet.pl 18.05.05, 20:26
          1. budynek polmozbytu to konstrukcja przedwojenna, do tego utrzymująca stary
          narys placu - to musi pozostać (powinno)
          lucz jako gastronomia (może o wyzszym standardzie jak pisze kurde.felek), coś
          jak szklany dom(np.)
          2. jest dość spora grupa ludzi, którzy widzą tutaj właśnie rynek miejski ...
          3. w pałacu pod globusem - np. galeria (jak jej brak!, czas już zacząć ją
          tworzyć; lub ogólnie sala wystawowa) i sala koncertowa (jako hasło)
          4. ...

jest większe przemyślenie

(duże problemy to:
          - wola Miasta (w tej chwili SCR mówi i to jest święte - taka bzdura jak
          gwieździsty deptak i inne rynki maciusiowe)
          - zarządcą tego terenu jest TBS Prawobrzeże (to już inny problem - ale mniejszy)
          • Gość: sonar Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.05, 09:09
            Nie sądzę, żeby ktoś (miasto) podjął ryzyko, aby na tym placu wykreować jakieś
            subcentrum. Z wielkim rozmachem próbowano zrobić to na obszarze tzw Starego
            Miasta i jakoś nie wyszło.
            W tego typu przedsięwzięciach problemem jest to, że nie robi się żadnych badań
            socjologicznych, nie tworzy się tzw mapy mentalnej przestrzeni i potempowstają
            wizualnie piękne miejsca, ale zupełnie puste. Nie twierdzę, że tak na pewno
            będzie w przypadku Placu Orła Białego. Tak czy siak jest to miejsce, które
            powinno uzyskć swój oryginalny wizerunek, choćby dlatego, że znajduje się w
            obszarze między zamkiem i katedrą. Niewątpliwym "wrzodem" są PRL-owskie domy,
            ale jak ktoś tu już napisał, można poprawić ich elewacje, a poza tym mieszkańcy
            tych domów, przy właściwym poprowadzeniu projektu rewitalizacji - bo taki
            projekt powinien być dla placu stworzony - mogą stanowić bardzo poważny
            potencjał lobbujący na rzecz poprawy przestrzeni publicznej w najbliższym
            otoczeniu swego zamieszkania. Nie wiem jednak czy obecni szczecińscy fachowcy od
            rewitalizacji są w stanie - i mają chęć - podjąć się takiego wyzwania...
      • Gość: konserwator Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.05, 20:27
        Forumowiczom nie brakuje dobrych pomyslow; duzo konkretow moglo by powstac przy
        zorganizowaniu konkursu na obraz placu w europejskim klimacie, jezeli juz odpowiedzialni urzednicy
        nie maja polotu, wyobrazni, kompetencji i odpowiedzialnosci. 480 tys.zl moglo poczekac na trafiony
        pomysl. Rewitalizacja Szczecina to m.in. gwarancja dla pierdzistolkow i legitymacja dla przyznawanie
        dotacji dla wybrancow. Jaka byla wojna z Brama Krolewska? A jest fajnie. Jakie badziewie powstaje na/i
        Walach Chrobrego? Sloma wychodzi z butow. Styl sie ma albo nie. Byliscie w pokojach UM Zabytki -
        korniki biegaja wokol cepeljanych dewote. Z tandeta nie mozna budowac przyszlosci.
      • Gość: majkel Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:58
        budynek POLMOZBYTU to gó.. ale MacDonald? to dopiero bigshit!
    • Gość: e.beata Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 21:12
      Nie potrafiłam zrozumieć dlaczego tworzy się sztuczny deptak na Bogusława.
      Zawsze byłam zdania, ze "deptak" szczeciński powinien objąć rejon pomiędzy
      Niepodległości a Odrą. Centrum na pl. Orła Białego.

p.s.
      Parking w okolicy powinien być inaczej nie bedzie można przejść zastawionymi
      chodnikami. W końcu i ludzie tam mieszkają i są firmy. A ulice i chodniki
      waskie.

• Gość: wizytka Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.teleton.pl 19.05.05, 08:21
        e.beatka, oni storpedowali pomysł parkingu w miejscu polmozbytu i niewątpliwie
        mają rację. W tym miejscu - zero samochodow. Ze zdziwieniem zauważam, że
        panowie to prawdziwi marzyciele, a my jednak bardziej praktyczne :)
        • Gość: e.beata Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 10:42
          e tam... ja też marzycielka. najchętniej wywaliłabym samochody z kwadratu:
          Niepodległości - Wyszyńskiego - Odra /aż do wody ;-)/ - pl. Hołdu-pl.
          Solidarności /kurczę jak się nazywa ta ulica? ;-)/. Małe sklepiki, kawiarenki,
          galerie, teatrzyki, altanki dla muzyków.......... obszar dla artystów,
          marzycieli, zakochanych, wagarowiczów, i turystów. Odnowione budynki, zieleń,
          ładne latarnie... , i takie to nierealne.....
          • Gość: :/ Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:59
            <<)/. Małe sklepiki, kawiarenki,
            > galerie, teatrzyki, altanki dla muzyków.......... obszar dla artystów,
            > marzycieli, zakochanych, wagarowiczów, i turystów. Odnowione budynki, zieleń,
            > ładne latarnie... , i takie to nierealne.....>>

A masz pomysł skąd brać klientów tych kawiarenek, sklepików? Bo jakoś niemrawo to wszystko idzie...Ludzie biednieją.
    • Gość: Z Placu Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:57
      W tych peerelowskich bloczkach mieszkają ludzie. Dasz mi nowe mieszkanie?
      • Gość: wizytka do : z Placu IP: *.teleton.pl 19.05.05, 11:05
        Nie denerwuj się :) My jesteśmy nawet gotowi w tych marzeniach Ciebie tam
        zostawić. Dodamy tylko małą architekturę, aby fasady zmienić, może dodamy
        krużganki ? A Ty tam sobie kawiarenkę otworzysz, albo piekny stary zakład
        szewski - do wyboru do koloru ;)
        • Gość: Z Placu Re: do : z Placu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:14
          A na kiego kija mi kawiarenka??? Albo zakład szewski?! sama sobie otwórz zakład szewski! Albo szwalnię. Do wyboru, do koloru. Ja mam zawód, pracę, nie po to tyle lat się uczyłem, żeby kawiarenkę otwierać! Nie planuj mi przyszłości. Fasady - ok. Byłoby dobrze, to wiemy od zawsze.
          A ty gdzie mieszkasz? Może tam też dałoby się coś zmienić? Pomarzyć? Pomalujemy ci balkonik, dodamy krużganki, zmienimy firanki, żeby sie komponowały...
          • Gość: wizytka Re: do : z Placu IP: *.teleton.pl 19.05.05, 12:33
            kompletny brak poczucia humoru - uleczalny ?
    • korfi Posiać trawę. 19.05.05, 13:26
      Na całym placu rozebrać nawierzchnie i posiać trawę. W ten sposób po jakimś
      czasie ze względu na brak klientów wyprowadzą się banki, polmozbyt i inni. W
      opróżnionych parterach budynków będzie miejsce na knajpki, galerie, sklepiki. I
      wtedy wrócimy do tematu. Pozdrawiam ;)

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
    • Gość: e.beata Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 19:47
      panowie co tak na serio biorą każde słowo pisane:
      - czytać ze zrozumieniem proszę ;-)
      wyrażnie napisałam m a r z e n i e n i e r e a l n e !!!
      No przynajmniej nie w najbliższej x-latce.

• Gość: Gryf Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: 217.153.6.* 19.05.05, 23:09
        No coz w tym miejscu nie mozemy my mieszkancy Szczecina pozwolic sobie na to co
        zrobila ekipa "komuchow" bo to byl/jest gwalt na historycznej zabudowie tej
        czesci miasta.
        Bezwzglednie wyburzyc szkaradztwo zwane polmozbytem oraz pseudo zabytkowe
        bloki.To jest bezwzgledne minimum.
        Planisci architekci szczecinscy na pewno dadza rade w zaprojektowaniu czegos
        czym nie bedziemy sie wstydzic przed pokoleniami ktore beda po nas.
        Mam takie odczucie ze rynek ulokowany w tym miejscu bylby dobrym rozwiazaniem.
        Czy kasacja drzew ma odbiorcy ulatwic sublimacje odnowionego pomnika?Tylko w
        tym przypadku mozna usprawiedliwic wyciecie wierzb.

Prawda,dla czlowieka jest tym,co czyni z niego czlowieka.
        • Gość: pieszy Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.fnet.pl 19.05.05, 23:30
          o polmozbycie już pisałem.

bloki mieszkalne, to proste - ludzi "wyprowadzić", zburzyć i na ich miejscu
          wybudować DOMY, BUDYNKI I INNE TAKIE ŁADNE

(przypomnę, że szczecin przeszedł juz taką operację np. w SCR, wszystko można
          wykupić - a miasto ma potencjał)
          • Gość: sonar Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.olsztyn.mm.pl 20.05.05, 06:33
            Nie sądzę, żeby ktoś (miasto) podjął ryzyko, aby na tym placu wykreować jakieś
            subcentrum. Z wielkim rozmachem próbowano zrobić to na obszarze tzw Starego
            Miasta i jakoś nie wyszło.
            W tego typu przedsięwzięciach problemem jest to, że nie robi się żadnych badań
            socjologicznych, nie tworzy się tzw mapy mentalnej przestrzeni i potem powstają
            wizualnie piękne miejsca, ale zupełnie puste. Nie twierdzę, że tak na pewno
            będzie w przypadku Placu Orła Białego. Tak czy siak jest to miejsce, które
            powinno uzyskć swój oryginalny wizerunek, choćby dlatego, że znajduje się w
            obszarze między zamkiem i katedrą. Niewątpliwym "wrzodem" są PRL-owskie domy,
            ale jak ktoś tu już napisał, można poprawić ich elewacje, a poza tym mieszkańcy
            tych domów, przy właściwym poprowadzeniu projektu rewitalizacji - bo taki
            projekt powinien być dla placu stworzony - mogą stanowić bardzo poważny
            potencjał lobbujący na rzecz poprawy przestrzeni publicznej w najbliższym
            otoczeniu swego zamieszkania. Nie wiem jednak czy obecni szczecińscy fachowcy od
            rewitalizacji są w stanie - i mają chęć - podjąć się takiego wyzwania...
            • Gość: wizytka mapa mentalna IP: *.teleton.pl 20.05.05, 07:35
              Sonar, no coś Ty ? Ja już tam przecież siedzę i piję lekko schłodzonego
              stronga, wnuki przy fontannie, syn w antykwariacie - no nie rób mi tego :)
              • Gość: sonar Re: mapa mentalna IP: *.olsztyn.mm.pl 20.05.05, 08:57
                Myślę wizytko, że wszystko jest do osiągnięcia w tak magicznym mieście jak
                Szczecin... :)
                • Gość: wizytka Re: mapa mentalna IP: *.teleton.pl 20.05.05, 09:26
                  I tak trzymać !
            • Gość: e.beata Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 10:48
              Nowa Starówka nie ruszyła bo jest oderwana od ścieżek ludzkich no i ducha
              pozbawiona. Deptak Bogusława też pusty. Pl. Orła bliżej szczecińskich
              rzeczywistych "deptaków" /Wyzwolenia-Niepodległości/ jest nadzieja, że moze
              będą ludzie choc na pewno nie tłumy.

• Gość: sonar Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.olsztyn.mm.pl 20.05.05, 11:14
                Na nadziei nie można budować miasta. W języku urzędactwa taka nadzieja nazywa
                się "ryzyk-fizyk" i ma najczęściej kształt stołu, na którym rozrzucone są w
                niby-twórczym nieładzie przemądre koncepcje, wertowane z szelestem przez
                fachowców "z drugiej strony ulicy"... Ta maska spada, gdy przypadkiem któryś z
                nich puści bąka :(
                Zgadzam się z "e.beatą:, że problem nowej starówki wiąże się z odcięciem jej
                obszaru od dzisiejszych centrów miejskich, ale bardziej szkodzi jej odcięcie od
                Odry. Szansą był (a może nadal jest?) program Śródodrze, ale póki co, jest jak jest.
                Dla takich terenów jak starówka, Plac Orła Białego, Wały Chrobrego i parę innych
                miejsc (np Park Żeromskiego) potrzebny jest zwarty program, przygotowany i
                realizowany przez profesjonalistów, dalekich od układów z polityką, odpornych na
                korupcję, otwarcie walących w pysk (w przenośni oczywiście) rozmaitej maści
                politycznych popaprańców. Tak, tak, wiem, że to mrzonki... szkoda...
              • asdf401 Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 28.05.05, 05:43
                Jagielońska od Wojska Polskiego do końca - to byłby super deptak! Ach jak marzy
                mi się wykopanie samochodów z centrum!
            • absztyfikant Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 20.05.05, 11:54
              A ja mysle, choc w zasadzie mam nadzieje, ze owo ryzyko podejma przyszli
              wlodarze.
              • Gość: wizytka Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.teleton.pl 20.05.05, 12:58
                To ja bardzo proszę w tym projekcie o miejsce na fotelik wiklinowy dla wizytki,
                a gdyby tak jeszcze (no chyba, że to już bezczelność)urealniła się ta treść
                SMS :))
                • absztyfikant Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 23.05.05, 10:23
                  Fotele wiklinowe maja w Sopocie na plazy:)
                  • Gość: wizytka Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 20:47
                    Ale nie plażowy chciałam, tylko kawiarnianny :)Myślisz, że te plażowe z
                    daszkiem na dwie osoby ? A może tak plac wysypać żółciutkim piaskiem, tylko ta
                    fontanna w środku i ludziska juz będa miały pewność, że Szczecin nad morzem
                    leży :)
                    • absztyfikant Re: Apel !!! [plac Orla Bialego] 31.05.05, 13:45
                      W Paryzewie pare lat temu kilka bulwarow nad Sekwana przemieniono na plaze
                      wlasnie. Wysypano tam w kilku miejscach kupe piachu, zainstalowano parasolki i
                      paryzanie mogli sie relaksowac;)
    • Gość: bruce lee ZNISZCZENIA WOJENNE IP: 83.168.96.* 27.05.05, 14:34
      www.czejarek.pl/stettin/images/stt0294.jpg
      moze kogos zainteresuje
    • Gość: H56 jestem w szoku ! IP: *.comnet.krakow.pl 28.05.05, 09:08
      w Szczecinie bywam dość często, ale do miasta wjeżdząm Trasą Zamkową albo
      Mieszka I. Ogladając zdjęcie poraziło mnie gdy zobaczyłem przy katedrze od
      strony ul.Wielkiej /tak ją zawsze będę nazywał/ jakieś paskudztwa przy katedrze.
      Był tu kiedyś wątek o budowie, ale myślałem ,że jest to niemożliwe do
      realizacji w cywilizowanym kraju. To tak jakby przy kościele Mariackim księża
      postawili sobie hotel dla turystów z plebanią. Kto się zgodził i wydał
      zezwolenie na coś takiego ? przecież ci ludzie powinii być postawieni przed
      Sądem i mieć odebrane do końca życia uprawnienia decyzyjne. Podajcie mi nazwiska
      tych ludzi a rozsławię ich głupotę w całej Polsce.
      • erich_honecker Re: jestem w szoku ! 31.05.05, 09:22
        To prawda. Ale to chyba jeszcze nie jest ukonczone, moze po finale sie wyglad
        poprawi.
        • Gość: konserwator Re: jestem w szoku ! IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.05, 19:44
          Stanecka wszystko moze; krolowa na podzamczu. Jednym pozwala (rozbudowa Hotelu Parkowego) a
          ambitnym zabrania (uatrakcyjnienie Baszty). H56 - ja tez jestem Twoja lista zainteresowany.
          Pozdrawiam
          • absztyfikant Re: jestem w szoku ! 01.06.05, 16:05
            Oj tak, Pania Stanecka znam doskonale i gdybym byl jej szefem, to zwolnilbym ja
            natychmiast.
            • Gość: konserwator Re: jestem w szoku ! IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.05, 18:28
              absztyfikant napisał:
              > Oj tak, Pania Stanecka znam doskonale i gdybym byl jej szefem, to zwolnilbym ja natychmiast.
              Zbieram materialy na petycje/zazalenia do Ministerstwa. dasz troche faktow/konkretow? Chetnie
              nawiaze kontakt
              • absztyfikant Re: jestem w szoku ! 02.06.05, 15:43
                Wyslij mi pustego e-maila. Moj adres masz w mojej sygnaturce. Postaram sie
                wtedy cos wysmazyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka