skuter70 22.07.02, 08:36 wczoraj w regionalne TV byl program chyba glownie o kinach w przedwojennym szczecinie pokazywano tez "hale centralne" tylko , nie ogladalem od poczatku i nie udalo mi sie zalapac gdzie to stalo? ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franekkk Re: LATA 30 hale centralne 22.07.02, 08:38 widziałem jeszcze bardziej przxelotnie ale czy to nie aby obecne boisko sp przy obr stalingradu?? sam środek kwartału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: LATA 30 hale centralne IP: *.pbks.pl 22.07.02, 08:38 A nie chodziło to o halę w bok od ul. Obr. Stalingradu, tam gdzie jest dzisiaj szkoła podstawowa i pomnik króla Maciusia I. rsad Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: LATA 30 hale centralne 22.07.02, 08:44 Gość portalu: rsad napisał(a): > A nie chodziło to o halę w bok od ul. Obr. Stalingradu, tam gdzie jest dzisiaj > szkoła podstawowa i pomnik króla Maciusia I. > > rsad bardzo mozliwe, gdy o tym opowiadano to wydawalo mi sie, ze w tle jest szkola maciusia tzn ze stalo to wewnatrz tego ogolnie pojetego kamienicznego podworka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: LATA 30 hale centralne IP: *.pbks.pl 22.07.02, 08:59 O ile pamiętam to tak. Na stronach UM były kiedyś widoki starego Szczecina i była też ta hala. Można poszykać. rsad Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: LATA 30 hale centralne 22.07.02, 09:39 Czy mowa może o Uranii? Takim kinie czy kinoteatrze ze sporą kopułą? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: LATA 30 hale centralne 22.07.02, 09:44 stettiner napisała: > Czy mowa może o Uranii? Takim kinie czy kinoteatrze ze sporą kopułą? o uranii tez bylo w audycji ale tu akurat bylo o halach centralnych rodzaj hali widowiskowej dla plebsu:) w audycji bylo to wlasnie tak przedstawione jako przeciwwaga do teatru:) poz a tym jak dla mnie byly tam rozne niespodzianki ze baltyk to kino z tamtych lat (Atlantic) ze w obecnym domu towarowym i nieobecnej kaskadzie rowniez byly kina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: LATA 30 hale centralne IP: *.pbks.pl 22.07.02, 10:53 Trzeba się trochę doszkolić z historii Szczecina ;). TUTAJ: www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/default_de.htm Trochę szczegółów bezpośrednio. 1. URANIA: www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj47_de.htm 2. Dzisiejsze COLOSSEUM: www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj39_de.htm 3. Dzisiejsze Seminarium ;): www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_04/zdj137_de.htm rsad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: LATA 30 hale centralne IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 21:20 Gość portalu: rsad napisał(a): > Trzeba się trochę doszkolić z historii Szczecina ;). > > TUTAJ: <a href="www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/default_de.ht > m"target="_blank">www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/default_de.htm</a> > > Trochę szczegółów bezpośrednio. > 1. URANIA: > <a href="www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj47_de.htm > "target="_blank">www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj47_de.h t > m</a> > 2. Dzisiejsze COLOSSEUM: > <a href="www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj39_de.htm > "target="_blank">www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_05/zdj39_de.h t > m</a> > 3. Dzisiejsze Seminarium ;): > <a href="www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_04/zdj137_de.ht > m"target="_blank">www.szczecin.pl/inwestor/pl/1_uk/Widokowki/part_04/zdj137_de. > htm</a> > rsad Program w TV3 Szczecin faktycznie bardzo ciekawy, uscislam wiadomosc podana przez "rsad", oraz przypominam co bylo w TV. Hale: > URANIA - róg Starzynskiego/Z.Starego (obecne bunkry Policji) > TURNHALLE = K. Colosseum > MESSEHALLEN - hale targowe rog Niemierzynska/Pawla6 (dawne Rewolucji Pazdziernikowej/Akademicka) = teren Akademii Rolniczej bezposrednio przy Niemierzynskiej(nie teren Seminarium!) > ZENTRALHALLEN = teren szkoly podstawowej Obroncow Stalingradu (przed wojna jezdzil tedy tramwaj nr 7) Teatry i inne przybytki uciech duchowych i podniebienia: >STADTTHEATER = tam gdzie stoi maszt statku K.Maciejewicz >KONZERTHAUS = Filharmonia - teren parkingu Policji Malopolska >BELLEVUE teatr = na Potulickiej >ELYSIUM teatr ogrodowy/browar = teren Manhattan/Hala Piastowska/Osiedle nad Hala >UFA PALAST kino, rozrywka = DT Posejdon >HAUS PONATH = Kaskada (dla tych co nie wiedza = spalony plac obok ODRY) Pozdrowienia jsz PS. Jak komus sie znudzi namierzac haslo Stettin w sieci warto w tych tematach zobaczyc niemieckie Stettiner BurgerBrief (15 PLN ksiegarnia Ossolineum pl. Zolnierza) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: LATA 30 hale centralne 22.07.02, 11:39 skuter70 napisał: > > poz a tym jak dla mnie byly tam rozne niespodzianki > ze baltyk to kino z tamtych lat (Atlantic) > ze w obecnym domu towarowym i nieobecnej kaskadzie rowniez byly kina Mogę tylko żałować że przegapiłam :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: LATA 30 hale centralne IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 11:41 skuter70 napisał: > stettiner napisała: > > > Czy mowa może o Uranii? Takim kinie czy kinoteatrze ze sporą kopułą? > > o uranii tez bylo w audycji ale tu akurat bylo o halach centralnych > rodzaj hali widowiskowej dla plebsu:) > w audycji bylo to wlasnie tak przedstawione jako przeciwwaga do teatru:) > > poz a tym jak dla mnie byly tam rozne niespodzianki > ze baltyk to kino z tamtych lat (Atlantic) > ze w obecnym domu towarowym i nieobecnej kaskadzie rowniez byly kina ta hala byla tam gdzie mowi rsad. a w obecnej galerii cenrum bylo slynne ufa palast! wiecej na ten temat bylo w tym numerze "zeszytkow" w ktorym berlinczyk odwiedzal szczecin. to chyba nr 3. Odpowiedz Link Zgłoś
forumszczecin jak wygladalo zaproszenie? 22.07.02, 12:02 skuter70 napisał: > wczoraj w regionalne TV byl program chyba glownie o kinach w przedwojennym > szczecinie > pokazywano tez "hale centralne" tylko , nie ogladalem od poczatku i nie udalo > mi sie zalapac gdzie to stalo? > ktos wie? zobaczcie na forumszczecin@ Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: jak wygladalo zaproszenie? 22.07.02, 12:42 akurat pasuje to do tego jak mowiono w filmie, rozrywka typu cyrk dla oddechu po teatrze i filharmonii:) Odpowiedz Link Zgłoś