Dodaj do ulubionych

Wątek Wędkarski - bez polityki proszę!

04.07.05, 08:08
A zatem byłem na nocce z piątku na sobotę. W planach było J. Dąbskie Duże,
ale ok. 20.00 silny północny wiatr i cofka od jeziora (fale z "lekką
grzywką", sądzę że ok. 4B), skutecznie odwiodły mnie od tego zamiaru.
Zawróciłem i popłynąłem w górę Regalicy. Zaczaiłem się na cała noc w kanale
Obnica. Do godziny 1.00 w nocy intensywne brania z gruntu, kilkanaście okoni,
kilka płoci i krasnopiórek. Od 5.00 do 8.00 również brania jak wyżej. Później
cisza, spiningowanie bez efektu. W sumie i tak najbardziej udany wypad
tegoroczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: ttt Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 08:45
      No to bez polityki, powiem ci, że najlepiej łowi się ryby w mętnej wodzie :).
      • Gość: zona pijka Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.07.05, 08:50
        > No to bez polityki, powiem ci, że nie bierze tylko ryba (czasami).
        • Gość: suwak Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: 217.153.6.* 04.07.05, 11:03
          ..no to bez polityki - co gorsze; ryba psuje się od głowy, im grubsza tym
          większy smród za sobą ciągnie!
          • kiciara11 Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! 04.07.05, 12:05
            grubej ryby w trzcinach nie zlowisz - one sie zbieraja ostatnio na Walach
            Chrobrego na nabrzezu a nie w wodzie i mocza mordy nie pletwy:-)
    • Gość: kandydat Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:16
      Znajomy wędkarz powiedział mi, że ryby najlepiej biorą kiedy wody jest do kolan
      a ryb do ch...
    • Gość: poloneZ Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: 80.51.205.* 04.07.05, 11:32
      Bez polityki Ci powiem, że rekiny i tak są nie wyławialne.
    • mariner4 Nie da się! 04.07.05, 13:31
      Już sam fakt, ze musisz być członkiem PZW, przechowalni działaczy PZPR niższego
      szczebla dowodzi, że nawet takiej niewątpliwej przyjemności, jaką jest łowienie
      ryb od polityki oddzielić się nie da :-(((
      M.
      • Gość: grz Re: Nie da się! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:37
        www.acm.konin.lm.pl/html/kubus/11.htm
        to jest bez polityki i czyta się gdy ryby nie biorą...jeden fakt jest
        polityczny-wino po 3.40...
      • 0rhplus Owszem da się! 04.07.05, 13:47
        mariner4 napisał:

> Już sam fakt, ze musisz być członkiem PZW, przechowalni działaczy PZPR
        niższego szczebla

Takich argumentów po prostu nie przyjmuję do wiadomości; a na dowód tego, że da
        się rozmawiać o wędkarstwie bez plątania do tego polityki - nie dam się
        wciagnąć w jałową dyskusję o niczym...

Zapraszam do merytorycznej dyskusji wędkarzy.
        • mariner4 Re: Owszem da się! 04.07.05, 13:53
          O rybach można gadać. Ale składki na bossów PZW płacisz, no nie?
          M.
          • 0rhplus Re: Owszem da się! 04.07.05, 13:58
            mariner4 napisał:

> Ale składki na bossów PZW płacisz, no nie?

Tak, płacę składki, lecz nie na "bossów", lecz na cele statutowe.
            Jako członek koła PZW "Szczecin Miasto" widzę na co są wydawane te pieniądze i
            jestem z gospodarowania nimi zadowolony.
            Czy narzekasz "dla zasady", czy też masz argumenty na poparcie swjej tezy?
    • 0rhplus Ciekawostka - mapy akwenów śródlądowych 04.07.05, 14:27
      Dla wędkarzy i wszelkiej maści włóczęgów wodnych podaję jako ciekawostkę link
      do strony niemieckiego wydawnictwa, które jako jedyne (w polsce nikt się tym
      nie zajął) wydało żeglugową mapę akwenów śródlądowych na południe od Mostu
      Cłowego w Szczecinie. Nie jest to co prawda cała Odra, a jedynie jej część
      granicząca z Niemcami, ale dla wodniaków to naprawdę rarytas!
      Link: www.nautische-veroeffentlichung.de/
      Po wejściu na stronę wydawnictwa należy przejść do folderu Binnengewasser, a
      następnie do podfolderu Binnenserien 1-4.
      Tutaj wydawnictwo nr 3 jest tym, o które mi chodzi.
    • 0rhplus Gorączka sobotniej nocy 08.07.05, 07:02
      Zbliża się weekend, zatem czas na kolejne wędkowanie.
      W planach jest nocka z soboty n niedzielę, akwen jeszcze nie ustalony.
      Pisali w bieżącym tygodniu w Kurierze, że na Kanale Odyńca biorą ryby.
      Jest tam takie piękne miejsce - Zatoka Suma, ale cholernie głęboko...
      Swoją drogą, szkoda że tor regatowy został tak zapuszczony i zdewastowany.
      • Gość: Hanka41 Re: Gorączka sobotniej nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 07:14

Tak, masz racje w sprawie toru wodnego, ale czy to przypadkiem juz nie jest
        niebezpiecznie blisko do... polityki?
        Milego wedkowania, pozdrawiam zazdrosnie. Hanka41
        • 0rhplus Re: Gorączka sobotniej nocy 08.07.05, 07:16
          Nie Hania, to refleksja czysto wodniacka.
          Co do zazdrości: wedkujesz czasami?
          • Gość: Hanka41B Re: Gorączka sobotniej nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 07:27
            Bywalo,ze wedkowalam, nie to przesada, raczej asystowalam podziwiajac piekno
            Odry i okolic. Dzis juz tylko wspominam ale z ogromna przyjemnoscia.
            Zawsze szkoda jak cos niewymownie pieknego niszczeje, ale to juz inna bajka.
            Zycze pieknego, dorodnego szczupaczka. Hanka
            • 0rhplus Re: Gorączka sobotniej nocy 08.07.05, 07:40
              Gość portalu: Hanka41B napisał(a):

> Zycze pieknego, dorodnego szczupaczka. Hanka

Niezależnie od efektów, w poniedziałek w tym wątku będzie relacja.

A do wędkowania zawsze można wrócić. Wiem to po sobie. Miałem 20-letnią
              przerwę, ale gdy moje dzieci podrosły na tyle, żeby utrzymać kij, wróciłem,
              żeby je nauczyć i tak jakoś zostało...
              • Gość: zenek Re: Gorączka sobotniej nocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:01
                Plyn na swinski kanal, tam ponoc biora cala dobe. Przypomne, ze swinski kanal
                wzial nazwe od gomulkowskiego kontygentu w postaci swin i bydla jaki na tym
                nabrzezu ladowano na statki i wywozono do ZSRR.
                • 0rhplus Re: Gorączka sobotniej nocy 08.07.05, 12:37
                  Gość portalu: zenek napisał(a):

> Plyn na swinski kanal

Chętnie, ale który to kanał zgodnie z obowiązującym obecnie nazewnictwem?
                • Gość: gość spokojny dość słabiutki ten rok jak nic.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:46
                  okonki brały do połowy maja i .... spokój. szczupaczek niemrawy, trochę białej
                  ryby skubie na Międzyodrzu. czytając Twoje posty rozumiem że masz łódkę, więc
                  polecam ujście Skośnicy do Regalicy. skośnica to kanał na południe od
                  dziewoklicza, a najlepsze miejsce to północny naroznik przy regalicy
                  połamania
                  • 0rhplus Re: słabiutki ten rok jak nic.... 08.07.05, 13:01
                    Pięknie dziękuję Spokojny!
                    Znam to miejsce, widziałem tam w piątkowy wieczór kilka osób z kijami (była
                    łódka wiosłowa na brzegu), palili ognisko więc chyba zostali na nockę. Jest tam
                    taka mała polanka, bardzo urokliwe miejsce...
                    Wnioskuję Spokojny z Twojej wypowiedzi, żeś też wodniak?
                    • Gość: gość spokojny dość Re: słabiutki ten rok jak nic.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:45
                      też,też :) jeno wolę bardziej na południe: Moczyły,Kamieniec i przez śluzy
                      na kanały..... ale tam też kulawo. trochę bolek chlapie, o szczupłym
                      zapomnij , chyba że lubisz dzieci :) okoń niemrawy i niewyrośnięty. do
                      jesieni czekać , czy na jeziora... ? sam nie wiem
                      • 0rhplus Gorączka, gorączka i po gorączce 11.07.05, 09:02
                        Gość portalu: gość spokojny dość napisał(a):

> też,też :) jeno wolę bardziej na południe: Moczyły,Kamieniec i przez
                        śluzy na kanały.....

Jeśli się nie mylę, to teren PKDDO, więc wędkowanie chyba nielegalne?
                        www.pkddo.hg.pl/pkddo/pkddo.html
                        Byłem na nocce z soboty na niedzielę. Miałem nadzieję na rewolucję po
                        popołudniowej burzy, ale niestety było bardzo słabiutko.
                        Przyczaiłem się w miejscu polecanym przez Spokojnego, no i :
                        -wieczorem dwa krąpiki i pierwszy w życiu sum (roczniak, ok 25 cm),
                        -w nocy brak brań,
                        -rano skubania drobnicy.
                        • 0rhplus Re: Gorączka, gorączka i po gorączce 11.07.05, 09:56
                          0rhplus napisał:

> Jeśli się nie mylę, to teren PKDDO, więc wędkowanie chyba nielegalne?

Zaintrygowany zatelefonowałem do Dyrekcji PKDDO i sprawdziłem:
                          1. Wędkowanie na terenie PKDDO jest dozwolone, pod warunkiem posiadania:
                          - karty wędkarskiej PZW z opłaconymi składkami oraz
                          - zezwolenia SR REGALICA.
                          2. Nidozwolone jest używanie silników spalinowych, natomiast można pływać na
                          silnikach elektrycznych.

Niniejszym zwracam honor Koledze Spokojnemu i wycofuję swój zarzut.
                          Z wędkarskim pozdrowieniem "połamania kija"!
                          • Gość: gość spokojny itd Re: Gorączka, gorączka i po gorączce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:44
                            ja po Międzyodrzu pływam ponad 30 lat :) jedyny warunek połowu to
                            pozwolenie od gryfińskiej spółdzielni rybackiej. zwłykłe karty pzw tam nie
                            wystarczają... :) jak mapa satelitarna?
                            • 0rhplus Re: Gorączka, gorączka i po gorączce 11.07.05, 10:48
                              Gość portalu: gość spokojny itd napisał(a):

> jedyny warunek połowu to pozwolenie od gryfińskiej spółdzielni rybackiej.

Tak, to właśnie SR REGALICA.

> jak mapa satelitarna?

To link do zdjęcia Szczecina, ale niewiele tam zobaczysz. Polecam raczej mapę
                              niemiecką. o której pisałem wcześniej.

Spokojny, czy na terenie PKDDO widziałeś fajne miejsca, gdzie można by
                              pobiwakować z namiotem?
                              • Gość: GsD Re: Gorączka, gorączka i po gorączce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:53
                                to link do interaktywnej , satelitarnej mapy świata :) jak dotąd a szukam od
                                wielu lat, nie spotkałem nic dokładniejszego,zwłaszcza,że zamieszczone tam
                                zdjęcia były robione w ciągu ostatniego roku. na zbliżeniach widać dzikie plaże
                                nad miedwiem,czy wędkarskie łódki na kanałach. w sprawie biwakowania musisz
                                porozumieć się z dyrekcją Parku. ja jeśli nocuję to tylko w łodzi :)
                        • 0rhplus Re: Gorączka, gorączka i po gorączce 11.07.05, 10:53
                          0rhplus napisał:

> -wieczorem dwa krąpiki i pierwszy w życiu sum (roczniak, ok 25 cm),

A propos suma:
                          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,2799594.html
                          Eeech, poznaniacy ;-)
                        • 0rhplus W niedzielę, zamiast sumy będą sumy! 22.07.05, 20:50
                          Płynę z synem w niedzielę niezależnie od pogody!
                          • Gość: Lamus Re: W niedzielę, zamiast sumy będą sumy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:43
                            Orhplus daj znać jak Ci poszły połowy. Ja kiedys dość dzo poławiałem jednak z
                            róznych względów zawsze lądu. Teraz - mimo wielu zajęć - staram się wracać do
                            wędkowania. I jest mi z tym dobrze! Ale mogę powiedzięć, że zaangazowanie w
                            połowy na poziomie przedszkolnym.
                            PS.Mam nadzieję, że pozostanę w swoim postanowieniu, jesli nie - pozostanie mi
                            czytanie Twoich relacji ;-) Pozdrawiam
                            • 0rhplus Re: W niedzielę, zamiast sumy będą sumy! 22.07.05, 22:49
                              Gość portalu: Lamus napisał(a):

> I jest mi z tym dobrze!

Święte słowa!!!

> Ale mogę powiedzięć, że zaangazowanie w połowy na poziomie przedszkolnym.

Nie przejmuj się kolesiami obok. Na rybkach nie sprzęt jest najważniejszy.
                              Liczy się cierpliwość i obcowanie z przyrodą.
                              Połamania kija!
                    • Gość: gość itd polecam ten adres: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:49
                      maps.google.com/maps?ll=53.430440,14.564695&spn=0.009601,0.015044&t=k&hl=en
                      • Gość: woblerek Re: polecam ten adres: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:18
                        up!
                        • Gość: marian paździoch Re: mam pytanie dot. ryb IP: 62.69.200.* 22.07.05, 21:52
                          w moim oczku wodnym pływają rybki różnego koloru i gatunku.
                          trudno mi je wymienić, bowiem w temacie ryb jestem kompletnym laikiem.
                          dokupiłem wczoraj jeszcze jedną dużą złotą, bowiem wymyśliłem sobie że będzie
                          ich królową. wyglądała pięknie między dotychczasowymi. była 3-krotnie większa
                          od dotychczasowej największej. po południu dzisiaj patrzę wszystkie są prócz
                          tej jednej.
                          co się stało nie wiem. chyba jej nie zjadły?

mp

• 0rhplus Re: mam pytanie dot. ryb 22.07.05, 22:26
                            Gość portalu: marian paździoch napisał(a):

> co się stało nie wiem. chyba jej nie zjadły?

No cóż, koledzy jej nie zjadły, to pewne.
                            Przyczyn zniknięcia "królowej" może być kilka:
                            1. Kot. Twój Marianie, sąsiada lub przybłęda, który wie że masz w oczku ryby.
                            Nie musiał łowić, duza rybka mogła sama wyskoczyć na brzeg, jeśli oczko masz
                            niewielkie, a kocur spokojnie czekał.
                            2. Kaczki. Tak, tak, dzikie kaczki mają zazwyczaj dobrze rozpoznaną geografię
                            oczek wodnych w okolicy i chętnie tam wpadają na małe polowanko.
                            3. Rybka nie przeżyła transportu i jest po prostu śnięta, choć w tym przypadku
                            winna pływać po powierzchni. No, ale tu wróć do pkt. 1 lub 2.
                            Daj znać co zobaczysz w oczku i wokół niego w sobotę i niedzielę.
                            • Gość: marian paździoch Re: mam pytanie dot. ryb IP: 62.69.200.* 23.07.05, 23:47
                              witam orhplus.
                              też sobie pomyślałem, że jakiś wolny kotek miał złote śniadanie.
                              tylko że oczko ma wymiary 2,8 x 3,5 x 0,9. jak widzisz, nie jest takie małe.
                              inne rybki nie giną, tylko ta jedna. w oczku są rośliny dające szanse rybkom
                              schowania się w razie draki.
                              chyba zaryzykuję i kupię jeszcze jedną. ale jak jej wyklarować, że nie wolno
                              wychodzić na spacer?

pozdrawiam serdecznie! mp
    • kay36 Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! 22.07.05, 22:34
      jak to bez polityki gospodarczej, a refulat przy Rogalinie to co, to później
      zobaczycie tylko mętną wodę, bo tam będzie wysypywany urobek z kanałów i zrobi
      sie jedna wielka kloaka przy tak projektowanym refulacie przez Zarząd Portów.
      Szkoda jeziora, tak więc pływajcie, wędkujcie,oglądajcie zachodzace słoneczko i
      tęczę w kropelkach deszczu. Pieknie tm jest przy Czarnej Łące
      • 0rhplus Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! 22.07.05, 22:44
        kay36 napisała:

> jak to bez polityki gospodarczej, a refulat przy Rogalinie to co?

Przykro mi, załóż nowy wątek.
        • Gość: Lamus Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:52
          Orhplus daj znać jak było na rybach!
          • Gość: zona pijaka Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.07.05, 20:20
            A czy ktoś z Was pamięta znanego szczecińskiego gawędziarza wędkarskiego. Wiele
            lat temu przez wiele lat na łamach Głosu Szczecińskiego, co tydzień w wydaniu
            magazynowym opisywał swoje wyprawy i sukcesy wedkarskie. Muszę przyznać że
            kilka z nich mieliśmy razem, lecz potrafił to tak ubarwić. Właśnie ja nauczyłam
            go muszkarstwa i m.in. pokazałam mu miejsca z kardynałami. Prawdziwy mistrz
            opowiadań wędkarskich. Nazywał się Adrzej Borkowski. Pewno a na pewno Mucha też
            go pamieta. Były to, jeśl mnie pamięć nie myli "Przygoda z wędką".
            • Gość: gość spokojny dość Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:47
              a to nie było w czwartkowym kurierze czasami ? :)))
              • 0rhplus Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! 24.07.05, 21:55
                Gość portalu: gość spokojny dość napisał(a):

> a to nie było w czwartkowym kurierze czasami ? :)))

O czym Skokojny, bo nie miałem w ręku? O tych plamkach?
          • 0rhplus Re: Wątek Wędkarski - j.Dąbskie ! 24.07.05, 21:44

> Orhplus daj znać jak było na rybach!

No cóż...
            Wypad z synem rozpoczął się o dość późnej (jak na wędkarzy) porze, gdyż o 6.45
            wypływaliśmy dopiero z przystani Nad Regalicą. Popłynęliśmy w górę Regalicy na
            Kanał Obnica, w to samo miejsce, które już opisywałem na tym wątku.
            Łowiliśmy tylko z gruntu, na czerwonego. Trafiło się kilka płoci i okoni,
            jednak nie były to okazy do albumu. Klepanie na blechę - bez efektów.
            Zjechaliśmy z łowiska ok. 11.00, gdyż brania ustały.
            Ten wypad, jaki i kilka poprzednich, potwierdza ponurą prawidłowość - ryby (te
            prawdziwe na Regalicy: leszcz lub choćby krąp) nie biorą. I to jest dość
            dziwne, gzdyż pogoda tego lata jest zmienna, więc warunki do wędkowania
            wymarzone.
            Moja opinia nie jest odosobniona, podobne jak ja wrażenia mają koledzy z mariny.
            Nie widać również wędkarzy na brzegu Cegielinki, gdzie przeżyłem wiele na
            prawdę wspaniałych chwil. Były to jednak lata 80-te ub. stuelcia.
            Czyżby rzeczywiście ryb nie było w naszych wodach?
            Poza konkursem pytanie:
            Biała ryba łowiona w Regalicy i okolicach bywa upstrzona dziwnymi ciemnymi
            plamkami, wielkości ziarna piprzu. Co to jest?
            • kay36 Re: tablica mendelejewa! 24.07.05, 21:59
              Ty Orhplus jak będziesz taki ślepy to ci wszystkie ryby zatrują i bedą miały
              centki, a płotki będą udawały łososie. Popatrz w przyszłość. Może już inna
              powódż będzie i amury nie przpłyną. Teraz w j. Dąbskim i raczki się odnowiły,
              bo woda zrobiła sie czyściejsza, bo port stoi i nie ma przeładunków jak kiedyś
              i nie ma statków z fosfatem, czy jakimś tam śmierdzącym towarem. Przecież to
              port truje, a ty popatrz na widoczki i zachód słońca. A zaćmienie księżyca
              przychodzi. A Pink Floyd śpiewał tak pięknie, a ty bez refleksji. Niestety
              żyjesz w mieście i jesteś z miasta, a polityka za2sze będzie i mi nie rozkazuj,
              bo ty kim jesteś/
              • 0rhplus Re: tablica mendelejewa! 24.07.05, 22:08
                kay36 napisała:

> A zaćmienie księżyca przychodzi.

Czy ty Koleżko zbyt wielu filmów nie oglądasz?
                • kay36 Re: tablica mendelejewa! 24.07.05, 22:11
                  0rhplus napisał:

> kay36 napisała:
                  >
                  > > A zaćmienie księżyca przychodzi.
                  >
                  > Czy ty Koleżko zbyt wielu filmów nie oglądasz?
                  >
                  > Nie, lubię patreć na naturę i chcę aby była ona zawsze czysta, a nie przy
                  zaćmieniu księżyca.Wiesz księżyc działa na zaćmienie umysłu, szczególnie u
                  kobiet.
    • kiciara11 Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! 25.07.05, 14:00
      a no widzisz:-))
      taki wycinek z watku mozna zywcem przekleic do opinii w rankingu i kilka
      ladnych punktow dla jeziora Dabie dac:-)
      • Gość: Lamus Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:46
        Idzie, jedzie ktos na ryby w weekend? A może ktoś był w tygodniu?
        • menel1 <a href="http://polityka.onet.pl/" target="_blank">polityka.on 28.07.05, 22:49
          hahahahahahahahahahahahahah
        • 0rhplus Re: Wątek Wędkarski - bez polityki proszę! 30.07.05, 20:49

> Idzie, jedzie ktos na ryby w weekend?

Płyniemy z synem jutro z rana na Regalicę lub na J.Dąbskie.
          Ale, ale... Mam problem z silnikiem (Merkury 50) i nie mogę namierzyć fachowego
          serwisu w Szczecinie, może ktoś zna?
          • 0rhplus Ryby zaczęły brać !!! 31.07.05, 21:35
            Nareszcie coś się ruszyło!
            A zaczęlo się dość paskudnie: o 6 rano silnik definitywnie odmówił
            posłuszeństwa i nie wypłyneliśmy. Błyskawiczan decyzja - Cegielinka.
            Metoda gruntowa, czerwony robal.
            Efekty:
            Mój syn - sum 52 cm !!! (szok, o 10.05 rano, hak płociowy)
            Obaj - kilkanaście wymiarowych krąpi.
            Najlepszy tegoroczny wypad na ryby.
            • 0rhplus Za ryby czas się brać ! 22.08.05, 07:54
              W tzw. "międzyczasie" był urlop i niestety brak czasu na wędkowanie.
              Ale już po urlopie, więc popłynęliśmy z synem w ubiegłą sobotę o 19.00 w górę
              Reglicy. Stanęliśmy w miejscu opisywanym przez Spokojnego, tuż za Żydowcami i
              zarzuciliśmy gruntówki.
              Wieczorem i w nocy słabe brania: jazgary i malutkie krąpie.
              Od 5.00 do 9.00 pięknie brały okonie na czerwonego robala, niestety
              wszystkie "z jednej parafii" - 10-15 cm.
              Chyba mądrzej było zaczaić się na Cegielince, przed południem w niedzielę
              obstawione były niemal wszystkie stanowiska.
              Może był ktoś i napisze jak brały?
              • Gość: gosc portalu gdzie wybrac sie na ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 08:58
                Skoro watek wedkarski to moze ktos udzieli mi odpowiedzi na powyzsze pytanie :)
                Jestem amatorem ale czasami mialbym ochote 'sportowo' pomoczyc kij, moze ktos
                wie gdzie sa jakies fajne lowiska, a moze prywatne stawy? Najlepiej w okolicach
                Sz-na? i oczywisie gdzie na te wody moglbym wykupic pozwolenia? Pozr
                • 0rhplus Re: gdzie wybrac sie na ryby 22.08.05, 09:20
                  Gość portalu: gosc portalu napisał(a):

> Jestem amatorem ale czasami mialbym ochote 'sportowo' pomoczyc kij, moze ktos
                  > wie gdzie sa jakies fajne lowiska

Na prywatnych łowiskach prawdopodobnie nikt nie będzie Cię pytał o kartę
                  wędkarską, która jest podstawą amatorskiego połowu ryb na pozostałych akwenach.
                  Wystarczy zapłacić właścicielowi i moczyć kija.
                  Nie byłem, ale możesz sprawdzić np. tu:
                  www.jaroslawki.hord.pl
                  • Gość: gosc portalu Re: gdzie wybrac sie na ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:47
                    Karte wedkarska mam, chodzi tylko o to ze na stronie pzw o/Sz-n nie potrafie
                    doczytac ktore wody sa pzw,. a ktorymi np. administruje rsp regalica lub UM, no
                    i poza tym trzeba miec "dobre miejsce". Tak czy inaczej dziekuje za jaroslawki -
                    zobacze :)
                    • 0rhplus A może na Międzyodrze ? 22.08.05, 09:53
                      Jako wodniak i miłośnik wody pozwalam sobie na przypomnienie na tym wątku
                      interesującego artykułu:
                      serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,63746,2653461.html
                    • 0rhplus Re: gdzie wybrac sie na ryby 22.08.05, 09:55
                      Gość portalu: gosc portalu napisał(a):

> Karte wedkarska mam, chodzi tylko o to ze na stronie pzw o/Sz-n nie potrafie
                      > doczytac ktore wody sa pzw,. a ktorymi np. administruje rsp regalica lub UM.

Aktualny wykaz wód PZW możesz otrzymać w każdym kole wędkarskim, np. przy
                      okazji opłat rocznych.
                    • Gość: Tomasz Michałowski Re: gdzie wybrac sie na ryby IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 13:17
                      Bardzo chętnie udzielę wszelkich informacji w kwestiach podziału wód na obwody
                      rybackie, informacji na temat aktualnych użutkowników rybackich akwenów - tel.
                      48 61 553 w.131. Wykaz obwodów rybackich dostępny jest tutaj:
                      rzgw.szczecin.pl/v1.php?site=r2004/r2
                      Tomasz Michałowski - RZGW Szczecin
    • 0rhplus Na Mazurach okoń się ruszył !!! 25.08.05, 14:10
      Słyszałem dziś w Trójce, że na Mazurach okoń zaczął żerować.
      Tylko patrzeć jak ruszy i na J. Dąbskim. Trzeba by sprawdzić.
    • 0rhplus Policja kontroluje wędkarzy. I bardzo dobrze ! 19.09.05, 08:22
      Byłem z synem na nocce z soboty na niedzielę.
      O godzinie 2.30 podpłynęła do nas hybryda policyjna i poddani zostaliśmy
      kontroli, pod kątem posiadanych uprawnień do amatorskiego połowu ryb.
      Rano ok. godziny 11.00 widziałem policjantów kontrolujących wędkarzy łowiących
      z brzegu na Kanale Cegielinka.
      Podoba mi się to, w szczególności w odniesieniu do wodniaków, którzy lubią się
      rozgrzać na wodzie...
      A ryby brały, i owszem...
      Syn złowił suma, obaj trafiliśmy po węgorzu, a o świcie złowiłem na spining
      kilka okoni, w tym mój życiowy okaz: garbus 455 gram, 31 cm długości.
    • 0rhplus Czas zapolować na sandała !!! 28.10.05, 07:03
      Czas polowań na sandacza rozpoczęty.
      Szykuję się na wypad: nocka (może sum lub węgorek?) i o świcie "klepanie" za
      sandałem.
      Ktoś jeszcze jedzie na rybki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka