Dodaj do ulubionych

piękne miasto;-)

11.08.05, 11:43
Witam serdecznie wszystkich szczecinian!
Jestem z Krakowa i podczas wakacji odpoczywałem między innymi w
Szczecinie.Pierwszy raz byłem w tym mieście i jestem nim zachwycony.Mieszkam
na co dzień w ciasnym,brudnym,prowincjonalnym miasteczku,gdzie wszyscy tłoczą
się wokół jedynego placu-Rynku Głównego.Szczecin zapiera dech w piersiach
swoją przestrzenią, jeziorami, urbanistyką. Taki park Kasprowicza czy Las
Arkoński w obrębie miasta,to był dla mnie szok-my w Krakowie mamy raptem
Planty obsrane przez gołębie i jakieś tam pseudo parki.
Podsumowując-jestem zachwycony Waszym miastem,chętnie bym tam zamieszkał i
każdemu polecę zwiedzenie Szczecina!!
Obserwuj wątek
    • sunflower_rz Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 11:47
      No własnie, jak można porównywać Kraków do Szczecina. Dla mnie to pozostaje
      zagadką, że ta brudna prowincja cieszy się taką popularnością, a najpiękniejsze
      miasto w Polsce na nadmiar turystów nie narzeka. Widać wiele osób pozwala sobie
      wmówić rzekomą wspaniałość Krakowa.
      • dance_macabre Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 11:53
        sunflower,myślę że to zależy też od położenia.Do Krakowa ludzie walą,bo po
        drodze w góry i ogólnie reklama miasta większa.Poza tym ściągają zwabieni
        historią.Szkoda,że nie chcą podziwiać, jak pięknie odbudowano miasto zniszczone
        całkowicie przez Niemców w czasie wojny.Mieszkam w Krakowie od 8 lat i mam
        serdecznie dość tego miasta,przeciskania się między ludźmi na wąskich
        uliczkach,wchodzenia w psie kupy i samochodów stojących na chodnikach,jakby one
        do nich należały.W Szczecinie chodziłem po mieście całą niedzielę i prawie w
        ogóle nie zauważałem ludzi.Tam po prostu jest gdzie pochodzić i odizolować się
        od tłumu.
        Zróbmy Szczecinowi reklamę,co?;-) Pozdrawiam
        • Gość: pytajacy Re: piękne miasto;-) IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:36
          >Szkoda,że nie chcą podziwiać, jak pięknie odbudowano miasto zniszczone
          >całkowicie przez Niemców w czasie wojny.

Moze zdradz co to za miasto. Niby watek o Szczecinie, ale ten opis do niego nie
          pasuje. Ani Szczecina nie zniszczyli Niemcy (to tak jakby Polacy mieli
          zniszczyc Poznan), ani nie odbudowano - no chyba, ze jestes milosnikiem
          wielkoplytowych klockow, ale ja tego nie uznaje za odbudowe.
    • Gość: ideolo Re: piękne miasto;-) IP: *.iscnet.pl 11.08.05, 11:52
      niezły z ciebie jajcarz koleżko z rzeszowa. może pogorszyło się tobie po tym
      jak wyruchali cię z moderowania ?
      • Gość: Sunflower Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:02
        Z moderowania zrezygnowałem sam.
    • blackexit gust 11.08.05, 11:53
      powiedzmy ze to kwestia gustu. dla jednych nyc jest syfem maksymalnym sto razy gorszym od szczecina i tez nie rozumieja zachwytu nad nim. dla innych pyrzyce to cudowne miasteczko po prostu krynica polnocnego zachodu jeszce innym najbardziej pasuja toalety na dworacach pks.
      gdzies miedzy tym wszystkim jest jakis obiektywizm ktory nakazuje polsce i swiatu uznac krakow za najpiekniejsze i najabrdziej klimatyczne duze miasto w polsce. a szczecinek coz. posiedzcie tu dluzej, spedzcie wieczor na ulicy, popatrzcie na te wladze, na najstarsza w polsce komunikacje miejska, najwiekszy poziom bezrobocia, brud, syf i zupelny brak perspektyw i juz bedziecie wiedziec o co chodzi.
      pozdrawiam black
      • dance_macabre Re: gust 11.08.05, 11:58
        Black,no faktycznie,tramwaje takie,jakie u Was jeżdżą na linii nr 3 w Krakowie
        usunięto ze cztery lata temu,fakt że wieczorami w parkach pełno meneli,ale
        każde miasto ma swoją ciemną stronę.Moja opinia jest jak najbardziej
        subiektywna,może ktoś lubi się gnieść w Krakowie, piszę tu na Waszym forum,żeby
        wyrazić własne zdanie i to wszystko;-)
        • blackexit Re: gust 11.08.05, 16:48
          dance_macabre napisała:

Moja opinia jest jak najbardziej
          > subiektywna,może ktoś lubi się gnieść w Krakowie, piszę tu na Waszym
          forum,żeby
          >
          > wyrazić własne zdanie i to wszystko;-)

to mile chociaz jak dla mnie zupelnie niezrozumiale. pozdrawiam black
      • Gość: Sunflower Re: gust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:04
        Co do komunikacji, dobrze nie jest, ale widziałem miasta z gorszą, więc
        najstarsza to chyba złe słowo.
        • blackexit Re: gust 11.08.05, 16:49
          Gość portalu: Sunflower napisał(a):

> Co do komunikacji, dobrze nie jest, ale widziałem miasta z gorszą, więc
          > najstarsza to chyba złe słowo.

to chyba dobre bo chodzi o srednia wieku taboru ta z tego co mi sie wydaje jest
          najgorsza wlasnie w szczecinku. pozdrawiam black
      • Gość: Leon Re: gust IP: 62.69.198.* 11.08.05, 19:34
        Nie sposób czytać takich gości jak "czarny wychodek" to jeden z klinicznych
        przykładów zawistnej krytyki opartej jedynie na chorej wyobraźni połączonej z
        syndromem wieśniaka, który polega na eskalacji wymagań osób urodzonych i
        wychowanych w środowiskach patologicznych, a które znalazły się na "salonach".
        Proszę przespacerować się po ulicach miast w całej europie, nie tylko w Polsce
        wszędzie jest koszmarnie brudno - to jest poprostu specyfika miejska spowodowana
        anonimowością mieszkańców. Im więcej mieszkańców tym gorszy syf. Więc nie
        narzekajcie na Szczecin bo traficie do Warszawy albo Łodzi i tam dopiero
        zobaczycie co oznacza wyrażenie - brud na ulicach! A stolica europy bruksela ?
        kto był to widział - takiego gnoju w szczecinie nikt by nie ścierpiał!
        • blackexit Re: gust 11.08.05, 19:35
          Gość portalu: Leon napisał(a):
          A stolica europy bruksela ?
          > kto był to widział - takiego gnoju w szczecinie nikt by nie ścierpiał!

witamy prezydenta jurczyka. a w nyc jaki syf a w monaco bieda i syf. szczecin
          stolica swiata! pozdrawiam black
          • dance_macabre Re: gust 11.08.05, 19:38
            Kurcze,panowie,luuuuz!To miał być miły i sympatyczny wątek,a nie obrzucanie się
            inwektywami,jak na większości forów pełnych frustratów!
      • Gość: mamoniowa blackexit jest ze Szczecinka ???? IP: 62.69.200.* 12.08.05, 21:28
        blackexit napisał:
        a szczecinek coz. posiedzcie tu dluzej, spedzcie wieczor na ulicy

nie martw sie blacexicie, Ewa Minge tez jest ponoc ze Szczecinka i patrz jaka
        zrobila kariere!! Jestem przekonana, ze i ty bedziesz mial swoje 5 minut !!!
    • Gość: wizytka Re: piękne miasto;-) IP: *.teleton.pl 11.08.05, 11:54
      Nie wiem jak inni, ale ja pięknie Ci dziękuję za ciepłe słowa o moim
      mieście.Parków ci u nas dostatek :)Następnym razem polecam Ci zwiedzenie oklic
      Szczecina, jeziora, rzeki, kanały, zalew, lasy ...
      Ja z kolei zazdroszczę wam teatrów i chyba jeszcze ... teatrów. Pozdrawiam
    • Gość: ideolo Re: piękne miasto;-) IP: *.iscnet.pl 11.08.05, 11:57
      szczecinowi gratulujemy rado :)
    • Gość: andreas a ja byłem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:14
      a ja byłem w Świnoujściu... przepiekne miasto, piekna promenada,
      uliczki fajne, morze bliziusienko.... no cudownie,
      mozna sobie robic rowerowe wycieczki do Niemiec
      piekną promenadą do Ahlbeck i dalej...
      no cudownie, miast gnic w tym mieście ze spalinami i ...
      świeżutkie, jodowane powietrze, lasy, plaża... no cudnie!
      A Ahlbeck jakie piekniutkie...
      Tylko jak rozmawiałem z zaprzyjaźnionymi Niemcami o Ahlebeck to mówili,
      że im sie nie podoba, że bardziej im sie podoba w Międzyzdrojach!!

No, i jestesmy w domu...

Byłem w Gdańsku - cudowne miasto!
      Byłem tez w Krakowie niedawno... jakie fajne małe uliczki,
      Barbakan i obrazy - troche sobie kolekcjonuje...
      Przecudowny Rynek... no obsługa do dupy tylko!

Tak ... cudze chwalimy!
      Tak... wydaje nam sie, ze gdzies tam jest lepiej...
      Bo jest inaczej!!!
      Pewnie koledzy patrza na mnie i gadaja, że ja to mam dobrze!
      A ja, że oni to sie świetnie urzadzili i poukładane maja wszystko!!
      • Gość: wizytka Re: a ja byłem... IP: *.teleton.pl 11.08.05, 12:43
        Stara prawda Andreasku :) Bo to chyba trochę jest tak - jak gdzieś jedziemy to
        mamy czas, pośpimy dłużej, może ktoś jedzonko elegancko poda, ktoś się
        uśmiechnie, czas ma dla gościa, pogadać do świtu jest z kim, a i napić się
        wódeczki miło, sympatycznie, spacerujemy,podziwiamy, oglądamy ... A w domu, jak
        to w domu - wstać rano, zakupy zrobić, iść do pracy i czasami o zgrozo (!)
        nawet w niej popracować, ugotować, posprzątać chociażby po sobie, dziećmi się
        zająć, do lekarza czasami ... to kiedy na ten spacer pójdziemy, aby podziwiać,
        oglądac ? :)
        • dance_macabre Re: a ja byłem... 11.08.05, 13:26
          wizytka,czasem się ma ochotę na ten spacer,ale gdzie w Krakowie?Na zapchany
          rynek?Nad niemniej zapchane bulwary wiślane?Na ciasny Kazimierz?Ech,szkoda
          gadać.A w Polsce mamy naprawdę piękne miasta.Mnie np.nie podoba się Paryż,a
          podoba Szczecin;-)
          • Gość: ved Re: a ja byłem... IP: 62.69.198.* 02.09.05, 20:18
            Szczecin jest wbrew pozorom bardzo podobny do Paryza. Samo centrum ma uklad
            ulic promienisty z placami, dokladnie jak Paryz:]
            No ale nie istotne.

Co do Swinoujscia - Bylam rok temu jakies parenascie minut (przejezdzalam autem
            wieczorem uliczkami przy promenadzie:) - zakochalam sie:]
            Bylam w tym roku, ponad miesiac, juz tesknie:))

Naprawde nie wiem dlaczego ludzie tlocza sie w M-zdrojach, kiedy do S-cia maja
            jakies 30 - 45 minut drogi (no i atrakcja - promy:) - moze to brzmi dziwnie ale
            wszyscy robia sobie tam zdjecia (mimo iz przeprawa promowa jest daleko od
            centrum i dookola tylko woda i lasy:]
        • Gość: andreas tak własnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 13:35
          Tak Wizytka masz racje, dochodzi to jeszcze że wpdamy gdzieś
          i mamy czas wolny i wszyscy mili i... fajnie jest!
          Fajniej niz w pracy i w pogoni za ...
          Ciagle te same geby i problemy!
          A na wyjeździe fajne dziewczyny, spacery, imprezy, obiadki...
          • ja_aska Re: tak własnie 11.08.05, 14:51
            owszem doceniam urodę innych miejsc ale cały czas (od lat) twierdzę, że żyję w
            najpiekniejszym mieście w Polsce.
    • Gość: poloneZ Re: piękne miasto;-) IP: 83.168.106.* 11.08.05, 15:03
      Tak jest Joasiu, tak jest.
      Niektórzy malkontenci - nawet tu i teraz obecni-deklarowali niechybny wyjazd z
      naszego Szczecina. Tymczasem trwają, psioczą i mieszkają.
      • ja_aska Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 15:05
        właśnie:-) już raz próbowałam i nie mogłam wyjechać na stałe.
        • Gość: poloneZ Re: piękne miasto;-) IP: 83.168.106.* 11.08.05, 15:23
          Nie no, gdzieżby tam, przecież o kogoś mi innego chodziło.
          Nie no, na taką potwarz mnie nie stać.
          a b s o l u t n i e !
          • ja_aska Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 15:24
            wiem ale to było wytłumaczenie psioczenia i siedzenia tu.
      • Gość: andreas tak ale IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.05, 15:53
        tak Szczecin... ale ilekroc jestem w Trójmiescie, a bywam tam...
        to naprawde piekne miasto Gdańsk, Sopot, Gdynia...
        no rozwija sie, zabytki, kultura, ludzie, tylko te korki, stale korek...
    • Gość: 126p Re: piękne miasto;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 16:26
      Miło poczytać.
      Nie jestem rodowitym szczecinianinem, ale
      mieszkam w Szczecinie już 30 lat,
      tutaj skończyłem studia i tutaj pracuję.
      Znam wszystkie wady naszego miasta,
      jest ich o wiele więcej niz zalet.
      Czasami chciało by się rzec, że Szczecin ma tylko jedną wadę, - nie ma zalet.
      Mimo wszystko, nie wyobrażam sobie mieszkać w innym mieście,
      nawet w moim rodzinnym, też pięknym.
      • Gość: Ciekawy Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 16:27
        Czy za Szczecinian uważacie tylko tych, którzy się tu urodzili, czy też tych
        którzy pokochali to miasto i wybrali je na miejsce swojego zamieszkania?
        • Gość: poloneZ Re: piękne miasto;-) IP: 83.168.106.* 11.08.05, 16:48
          Tych wszystkich których wymieniłeś i tych wszystkich których nie wymieniłeś.
          • Gość: kk Re: piękne miasto;-) IP: *.pl / *.smsnet.pl 11.08.05, 16:55
            :))) miło przeczytac że mój Szzcecin jest piękny tez tak uwazam i zawsze jak
            wracam do domu to wjeżdzam przez Trase Zamkową by pierwsze co zobaczyc w
            Szczecinie to Wały i Zamek uwielbiam parki i te liczne ronda aha i widok z cafe
            22 cud cud
            • dance_macabre Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 18:39
              to ta kafejka na szczycie wieżowca w centrum?
              polecano mi widok stamtąd,ale nie zajrzałem;-)
              • Gość: wizytka Re: piękne miasto;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:48
                Tak to ta kafejka. I żałuj bo widok dech zapiera
                • Gość: techno Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 20:34
                  Kiedyś do 22 zabrałem gości z Olsztyna... No i chłopaki wystrzelali niezłe
                  kilkadziesiąt fotek:) Zrobili praktycznie całą panoramę miasta. Wcześniej
                  byliśmy na 3 piętrze Urzędu Miejskiego i pokazałem im makietę Szczecina, która
                  się tam znajduje, by można było porównać makietę z rzeczywistością.
                  A nie wszędzie to się zdarza, bo nie w każdym mieście mają jego makietę.
                  Podobne wrażenie można mieć oglądając to zdjęcie satelitarne, które jest na
                  chodniku pod 22, ale makieta obejmuje większy obszar:)
                  Zresztą jakby ktoś chciał porównać makietę z rzeczywistością, to ostrzegam, że
                  jest tam kilka rzeczy, których jeszcze nikt nie zdążył wybudować a w planach są
                  od kilku(nastu/dziesięciu?) lat;)
                  • dance_macabre Re: piękne miasto;-) 11.08.05, 20:38
                    To naprawdę zaczynam żałować,że mnie tam nie było.A propos makiet to bardzo mi
                    się spodobał ten plan miasta,po którym można chodzić,bodajże pod Galaxy.Bardzo
                    pomysłowa rzecz,w Krakowie mogliby o czymś takim pomyśleć.
                    • Gość: techno Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 00:41
                      No to zapraszam(y) ponownie:)
                      A przyznam, że po Szczecinie najlepiej chodzi się w lato ok. 4 nad ranem...
                      Niezapomniane wrażenia:) Spokój, cisza i te szerokie aleje...A po chwili
                      rozświetlające wszystko słońce od wschodu.
                      pzdr!
                      A co do planu pod Galaxy, to jest to pierwszy taki plan w Polsce:) Kapitalny
                      pomysł. Szkoda tylko, że jest tam troche błędów językowych;)
    • Gość: the tourist Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:53
      To jest fenomen który ciężko mi pojąć. W moim mieście na południu Polski
      Szczecin kojarzy się wyłącznie z... morzem. Nikt nie wie nic o tym mieście,
      chyba że ma rodzinę. Dla odmiany wszyscy znają Kraków, zdecydowana większość
      Poznań, Gdańsk, Wrocław, Toruń. To mnie zastanawia. Dla mnie Szczecin jest na 1
      miejscu, potem Toruń, ale faktycznie Wrocław i Kraków przy Szczecinie wypadają
      przeciętnie. Ciężko zrozumieć czemu tak jest. To wina stereotypów chyba.
      • Gość: pieszy Re: piękne miasto;-) IP: *.fnet.pl 11.08.05, 22:13
        tak, to piekne miasto

(ma w sobie fascynacje
        ale i złych władców, róznej maści co to wszystko wiedzą lepiej a efekty tego to
        mp. ul. jagiellońska czy mający powstać pesudo rynek i takie tam bazgroły
        urbanistyczno-architektoniczno-rewitalizacyjne)

ale to nadal piękne miasto
    • Gość: mamoniowa Re: piękne miasto;-) IP: 62.69.200.* 11.08.05, 22:19
      Jak milo przeczytac taka opinie :-)
      • ja_aska Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 09:37
        od wczesnego dzieciństwa do tej pory najbardziej "mistyczne" momenty w moim
        życiu wiążą się z powrotami do mojego miasta. bez względu na długość wyjazdu:
        od 3 dni do 9 miesięcy , sposób powrotu : pociąg czy auto a także porę powrotu
        najpiękniejsze uczucie było związane o oczekiwaniem. wlepiona w szybę starałam
        się jak najwięcej "pochłonąć". i nigdy się nie zawiodłam:-)
        • Gość: wizytka Re: piękne miasto;-) IP: *.teleton.pl 12.08.05, 10:09
          Tak Asiu, prawda. Ten moment jak jadę samochodem Trasą Zamkową,mosty,rzeka,
          port,stocznia,po lewej zamek,po prawej Wały, w dole statki ... jestem dumna, to
          moje miejsce, moja ojczyzna. Jak jedziemy całą rodziną, mąż specjalnie zwalnia,
          robi się cicho w samodzodzie i wszyscy patrzymy przez okna i jestem pewna,że
          każdy z nich myśli tak jak ja :)
          • Gość: pieszy Re: piękne miasto;-) IP: *.fnet.pl 12.08.05, 10:15
            taaak, taki powrót i do tego wczesnym zmierzchem
            to taki ostatni akord przyjemności z wyjazdu
          • ja_aska Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 10:21
            a jeszcze jak się wjeżdża "pod wieczór"? jeszcze nie całkowity zmrok ale już
            włączone lstarnie! aż ciarki przechodzą.
            • Gość: kk Re: piękne miasto;-) IP: 212.160.165.* 12.08.05, 10:56
              Odra ,wieczór i powród i te różowo- niebieskie niebo tylko w Szczecinie:))))
              • dance_macabre Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 11:13
                Oj,tak,przeżyłem to,jest magicznie i cudnie.A dodatkowo widok na dźwigi portowe
                z tego mostu między Dąbiem a centrum Szczecina.Ach,paluszki lizać.Przyjeżdżam
                za rok,bo jeszcze wielu miejsc nie widziałem;-)
                • ja_aska Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 11:27
                  przyjeżdżaj, oprowadzimy cię.
                  • Gość: wizytka Re: piękne miasto;-) IP: *.teleton.pl 12.08.05, 11:41
                    Musisz koniecznie zrobić sobie spacerek po Pogodnie
                    • northstar Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 11:46
                      Pozna jesienia i zima, codziennie idac do pracy delektuje sie wschodem slonca
                      nad Walami Chrobrego. Nie do opisania :-)
                      • dance_macabre Re: piękne miasto;-) 12.08.05, 12:03
                        niestety,nie dam rady jesienia,mam ciutkę za daleko,żeby sobie tak wsiąść w
                        pociąg i pojechać na szczeciński wschód słońca;-)
                        • Gość: kk Re: piękne miasto;-) IP: *.pl / *.smsnet.pl 12.08.05, 15:47
                          jesienia w Szczecinie jet równie pieknie jak latem tylko chodniki wydaja sie
                          troszeczkę krzywsze :))i nogawki z tyłu mokre
                        • the.bill1 Szczecin jest jak piękna kobieta! 03.09.05, 10:11
                          Jednak dusze małe i zgarbione, rachityczne do bólu po prostu tego nie widzą...

To tak jak z dostrzeganiem pięknej kobiety.
                          Gdy idzie Szczecinem prawie nikt jej nie widzi, a ten kto ją widzi myśli:
                          "boże w tym mieście mieszkaja chyba sami ślepcy".
                          Pozdrawiam piekne kobiety :-)
    • Gość: Gość Re: piękne miasto;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:40
      Zgadzam się z opiniami, jestem z południa kraju, ale Szczecin to dla mnie jedno
      z piękniejszych miast w Polsce i Europie. Może niektóre osoby dziwi taka
      opinia, ale postrzegam to miasto jako dzieło sztuki. I fenomenalne jest to, że
      jego piękna nie zniszczyło ponad 40 lat socjalizmu... W tym mieście naprawdę
      coś się dzieje - odbudowa starówki, zabudowa luk w ciągu budynków itd. i to mi
      się bardzo podoba... Miasto piękne, fantastyczna architektura, ale też cudowna
      przyroda - lasy, rzeki, jezioro. Prawdziwy skarb - tylko prawie nieodkryty.
      • jomswiking Re: piękne miasto;-) 02.09.05, 18:42
        Chcecie zobaczyc uroki Szczecina?
        Polecam strone:
        www.niezwykly.szczecin.pl

MIR!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka