Dodaj do ulubionych

Sprawdzą, czy nasz pies ma czip

IP: 83.168.96.* 02.11.05, 19:40
Napiszcie mi kochani tylko, czy jak pies ma tatuaż to wystarczy, czy musi
mieć jednak czipa...A tak poza tym to na co idzie podatek za posiadanie
psa??? Jest, żeby był?? Czemu on służy?? Czy osoby posiadające koty też maja
obowiązek opłacac jakiś podatek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 22:28
      podatek pójdzie na TOZ i ich działalność czyli etaty, utrzymanie biura,
      komercyjnej lecznicy itp. no i na patrole ze strażnikami oczywiście. Zrobią
      pare darmowych sterylizacji kotek i będzie, że to efekty prześwietnej
      działalności. Nie płacę i nie zapłacę wiedząc kto i na co przeje te pieniądze.
      • Gość: M. Górski WGKiOŚ Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.160.165.* 03.11.05, 10:12
        TOZ jest jedynie inkasentem podatku od posiadania psa, a więc podatek
        odprowadza do budżetu Miasta a zatrzymuje u siebie prowizję, którą przeznacza
        na cele statutowe. Współfinansowane przez Miasto darmowe sterylizacje
        bezdomnych (wyłącznie) kotek wykonuje lecznica wet. TOZ-u - do dnia
        dzisiejszego wysterylizowano tam ponad 1200 kotek.
      • demonsbaby Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 04.11.05, 09:44
        Gość portalu: Bartek napisał(a):

> podatek pójdzie na TOZ i ich działalność czyli etaty, utrzymanie biura,
        > komercyjnej lecznicy itp.

Do wiadomości - odnośnie TOZ`u i sponsorowanych lecznic (rzekomo). Wizyta w
        takiej lecznicy - nic nie kosztuje ... (np. koło toru kolarskiego - zapraszam,
        chwalę sobie) - wolę więc płacić podatki, a nie walić za dzieńdobry 60 zł - bo
        wet mi obejrzał psa. Dodatkowo jeżeli zwierzak został zaadoptowany to jego
        leczenie też nie kosztuje - w końcu ktoś się podjął leczyć sierotę. Jeśli
        chodzi o schroniska - niech mnie ktopś oczaruje - jak mają być do cholery
        humanitarne - jeśli w takim tempie psy i koty są wyrzucane - a więc u nas jest
        ich (samych psów) bagatela raptem 350. I nie obwiniajcie akurat tych ludzi
        umiejscowionych najniżej - a więc wykonawców zadań, jak obsługa schroniska czy
        animal control - ale durne radne pały naszego miasta, które zaczeły nagonkę na
        właścicieli psów - zaczynając od kretynizmu z tytułu smycz + kaganiec + torba z
        gównem!
        • Gość: Gość Animal Control IP: *.chello.pl 04.11.05, 09:59
          Co się tyczy tej wspaniałej firmy-ponoć ma dyżury nocne w schronisku.I jeśli to
          prawda to wszystko jasne-firma hyclerska zwozi psy z całego
          zachodniopomorskiego i nie tylko-ostatnio łapała w Mieszkowicach, Dębnie
          Lubuskim i innych gminach.A psy do szczecina-bardzo mądrze ktoś ustawił
          przetarg-miasto na prawdę wybrało najtańszą ofertę-a że utrzymuje psy z całego
          zachodniopomorskiego.Co to kogo obchodzi
          • demonsbaby Re: Animal Control 04.11.05, 10:11
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Co się tyczy tej wspaniałej firmy-ponoć ma dyżury nocne w schronisku.I jeśli
            to
            >
            > prawda to wszystko jasne-firma hyclerska zwozi psy z całego
            > zachodniopomorskiego i nie tylko-ostatnio łapała w Mieszkowicach, Dębnie
            > Lubuskim i innych gminach.A psy do szczecina-bardzo mądrze ktoś ustawił
            > przetarg-miasto na prawdę wybrało najtańszą ofertę-a że utrzymuje psy z
            całego
            > zachodniopomorskiego.Co to kogo obchodzi

A kto to będzie robić? Police? A może ty się tym zajmiesz?
    • amanita_virosa Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 03.11.05, 01:45
      Musi być czip. W zasadzie koty też powinny mieć, ale wiekszość kotów w mieście nie wychodzi z domu, więc mogą pocałować kota w ogon...Jeszcze tak nie ma, żeby sprawdzali po domach. A te wychodzące...tak, powinny mieć, tylko...hihi, już widzę jak straż sprawdza czy kot jest zaczipowany...
      A kot stoi, jak w jakiejś bajce, dał się złapać, albo podszedł na wezwanie - i czeka aż sprawdzą... :)))))
      Podatek nie służy niczemu. Ewentualnie temu, że ktoś go może ukraść, jak większość naszych podatków. Jak nie zapłacisz, to ktoś go NIE MOŻE ukraść i za to cię należy ukarać ;)
    • Gość: szczecinianka Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.chello.pl 03.11.05, 07:42
      No dobra,posprzatam kupe i co dalej?!Do kieszeni schowam?!Gdzie są kosze?!
      • Gość: M. Górski WGKiOŚ Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.160.165.* 03.11.05, 10:22
        Zamiast chować psią kupę do kieszeni, radziłbym wrzucić ją do najbliższego
        kosza na śmieci.
        • nanecia Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 04.11.05, 09:45
          hehe, do zwykłego ulicznego śmietnika nie wolno... więc lepiej w kieszeń hihi
          • Gość: GSM Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.160.165.* 04.11.05, 10:09
            Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Nie ma żadnych przeszkód żeby wrzucać psie kupy
            do ulicznego kosza na śmiecie.
            • demonsbaby Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 04.11.05, 10:13
              Gość portalu: GSM napisał(a):

> Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Nie ma żadnych przeszkód żeby wrzucać psie kupy
              > do ulicznego kosza na śmiecie.

Kto tak powiedział Powiatowy Dyżurny Lekarz Weterynarii? Czy Wojewódzka Stacja
              Sanitarno - Epidemiologiczna?
    • gigiart straż miejska 03.11.05, 09:20
      po co jest wogóle ta straż miejska??? będą łapać starszych ludzi co z pieskiem
      wychodzą a jak nurki wina chleja i szczają pod klatkami to już nie podejdą ;/
      zlikwidować ich i dać wiecej etatów policji
      • Gość: galaxy Re: straż miejska IP: 193.19.146.* 03.11.05, 14:29
        choc do policji nie czuje sympatji to masz racje,po co nam dziadki ze straży
        miejskiej którzy boją sie pijaczków,każdy taki strażnik miejski to jeden
        policjant mniej na ulicy.A może ktoś wie do której strażnicy pracują bo mi się
        wydaje że do 17??(!!!!);/;/
    • Gość: oko A co jezeli rodzina przyejdzie do mnie z psem? IP: *.chello.pl 03.11.05, 09:22
      No wlasnie, mam takie pytanie. Jezeli przyejdzie to mnie rodzina z innego
      miasta gdzie nie trzeba chipowac psow. Przyjada z psem i pojda z nim na spacer
      do parku? Tez dostana mandat za brak chipa?
      • jolunia55 Re: A co jezeli rodzina przyejdzie do mnie z psem 03.11.05, 09:29
        To jest zwykłe bezprawie.Nie ma prawnego obowiążku czipowania
        psów.Przepraszam,czy straż miejska naprawdę nie ma co robić?Najważniejsze jest
        teraz bezsensowne ganianie psów?
        • Gość: M. Górski WGKiOŚ Re: IP: 212.160.165.* 03.11.05, 11:40
          Czipowanie psów i ich rejestracja to nie jest bezprawie. Obowiązek
          zaczipowania, a tym samym rejestracji psa nakłada na właściciela prawo
          miejscowe, tj. § 20 ust. 3 załącznika do uchwały Nr VI/106/03 Rady Miasta
          Szczecina z dnia 27 maja 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad utrzymania
          czystości i porządku na terenie Miasta Szczecina.
          • Gość: Zuza Re:Ty górski IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 04.11.05, 06:21
            weś i zaczipuj całą swoją rodzinę to może jej nie zgubisz!
      • Gość: M. Górski WGKiOŚ Re: A co jezeli rodzina przyejdzie do mnie z psem IP: 212.160.165.* 03.11.05, 11:25
        Zgodnie z § 20 ust. 3 załącznika do uchwały Nr VI/106/03 Rady Miasta Szczecina
        z dnia 27 maja 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad utrzymania czystości i
        porządku na terenie Miasta Szczecina obowiązek zaczipowania psa dotyczy
        włascicieli - mieszkańców Szczecina. Jeżeli właściciel psa wykaże, że mieszka
        poza Szczecinem, nie zostanie ukarany za brak czipa u psa.
      • Gość: javal Re: A co jezeli rodzina przyejdzie do mnie z psem IP: .48.218.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 14:38
        nie dostaną, jak bedzie zameldowany czasowo :)
    • Gość: M. Górski WGKiOŚ Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.160.165.* 03.11.05, 09:57
      Zgodnie z § 20 ust. 6 załącznika do uchwały Nr VI/106/03 Rady Miasta Szczecina
      z dnia 27 maja 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad utrzymania czystości i
      porządku na terenie Miasta Szczecina czipowanie nie obowiązuje właścicieli
      psów, którzy są zrzeszeni w Związku Kynologicznym - te psy znakuje się poprzez
      tatuaż. Obowiązek podatkowy za posiadanie psa nakłada na właściciela ustawa;
      podatek ten, jak inne podatki, wpływa do budżetu Miasta, a następnie środki z
      tej puli przeznaczane są na różnorodne wydatki budżetowe uchwałą Rady Miasta. W
      naszym kraju nie obowiązuje podatek od posiadania kota.
      • Gość: :) Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:01
        Nie może obowiązywać podatek od posiadania kota...Nie ma czegoś takiego jak posiadanie kota. Każdy, kto mieszka u kota w domu o tym wie. To koty posiadają nas.
        • Gość: wizytka Pytanie do W.Górskiego IP: *.teleton.pl 03.11.05, 11:59
          Czy dobrze pamiętam, że właściciel powyżej .... (?) lat jest zwolniony od
          płacenia podatku ?
          Zgłosić gdzieś, że ma tyle lat ? Wiecie, że ma np 75 lat ?
    • Gość: prawo nie dla nas Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 03.11.05, 11:54
      nie dość że muszę płacić podatek, chodzić z torebkami na odchody, błądzić w
      poszukiwaniu kosza na śmieci których w parku za ulica arkonska jak na lekarstwo
      (najblizszy jest w domu) czipowac psa, kupywac bilet na pkp na psa ktory nawet
      nie moze siedziec jak sie ostatnio okazalo na siedzxeniu ktore jest
      zabezpieczone tzn w koszyku musi siedziec na podlodze przy goracym grzejniku w
      kagancu i na smyczy i tak przez kilka godzin to jeszcze zaluje ze nie jestem
      skinem z amstafem bo do takich straz miejska nie podchodzi podejdzie do babci
      ktora idzie za tym skinem z psem na smyczy i sie doczepi do niej ze pies nie ma
      kaganca - tylko w Polsce - lepiej miec w domu aligatora i chodzic z nim na
      spacer
      • Gość: K. Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:22
        Gość portalu: prawo nie dla nas napisał(a):

> nie dość że muszę płacić podatek, chodzić z torebkami na odchody, błądzić w
        > poszukiwaniu kosza na śmieci których w parku za ulica arkonska jak na lekarstwo
        >
        > (najblizszy jest w domu) czipowac psa, kupywac bilet na pkp na psa ktory nawet
        > nie moze siedziec jak sie ostatnio okazalo na siedzxeniu ktore jest
        > zabezpieczone tzn w koszyku musi siedziec na podlodze przy goracym grzejniku w
        > kagancu i na smyczy i tak przez kilka godzin to jeszcze zaluje ze nie jestem
        > skinem z amstafem bo do takich straz miejska nie podchodzi podejdzie do babci
        > ktora idzie za tym skinem z psem na smyczy i sie doczepi do niej ze pies nie ma
        >
        > kaganca - tylko w Polsce - lepiej miec w domu aligatora i chodzic z nim na
        > spacer

Jak najbardziej. Taka staruszka ze starą psiną, kulawą i bezzębną to świetny cel dla gieroja. Krótko ostrzyżonego pana z groźnym psem się nie przyczepią, palanty.
        Do chlejącej na ławce w parku wódę grupki też nie podejdą...Na własne oczy widziałam, jak ominęli taką ławkę szerokim łukiem i zajęli się dziewczynką z malutkim yorkiem (10 tygodniowe szczenię, znam i psa i rodzinę), bo był bez smyczy...Jasne, taka czternastolatka to dopiero bandyta! A puchata kulka to pies - morderca...
        Widziałam też jak cholerne ćwoki sprawdzały kobietę z ewidentnym kalectwem, bo stanęła na miejscu dla inwalidów, oznakowanym samochodem zresztą. Żądali od niej legitymacji, bo dwie kule i skrzywione biodro nie były widoczne.Gdyby na tym miejscu zaparkował merol, z którego wysiadłby rasowy gangsior, odwróciliby się w drugą stronę.
    • anamar Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 03.11.05, 11:55
      kaczory za brak czipa będą do pudła wsadzać!
      • Gość: hihihi Re: Straż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:39
        Ze strażą zetknęłam się dwa lata temu...Miałam wtedy nogę w gipsie, od stopy do bioder, była jesień, liście leciały i był problem ze sprzątaniem...Mąż to robił wieczorami, ale nie zawsze mógł zamieść codziennie, bo jest lekarzem i miewał dyżury. Znalezienie "człowieka" do zamiatania, nie jest taką prostą sprawą, na ogół podejmują się tylko pijaczkowie, ale taki jak się napije, to zapomni przyjść...
        Za to przyszła straż. Mandat wypisali :))))))))))))) Mam go do dzisiaj.
        Moje nazwisko: KATAŻYNA Iksińska! Ledwopiśmienne matołki.
    • gozal Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip 03.11.05, 15:39
      Będą sprawdzać, czy właściciele sprzątają po psach... Nikt prawie w Polsce nie
      sprząta. U nas aż roi się od psich kupsk - do wyboru do koloru: rude, czarne,
      białe, brązowe - we wszystkich barwach jesieni! To jest taka nasza prawdziwa
      szczecińska wizytówka.
    • Gość: jola Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.14.59.* 03.11.05, 16:35
      Parę dni temu w dzienniku pokazali jak to we Francji dba się o psy im nawet
      wolno wejść do restauracji i obok właściciela siedzieć na ławeczce w czasie
      posiłku. Nasz sanepid dostałby zawału. Pragnę zauważyć, że psy bywają
      czyściejsze od ludzi. To co dzieje się w naszym mieście to istny kabaret.
      • Gość: :) Re: brawo, Jola! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:10
        Zaiste, kabaret. Sikanie obszczymurów po bramach nie przeszkadza nikomu...Żeby tylko sikanie...Ale przecież chłop musi sobie wypić. A jak wypije, to mu do domu daleko...
        W większości krajów europejskich można wejść z psem do knajpy, sklepu...Widać oni nie mają kompleksów, a nasze półgłówy czują się panami stworzenia i szykanują psy na każdym kroku.
        • Gość: Agnieszka psy i ten caly mentlik IP: *.pl / *.acx.pl 04.11.05, 07:35
          wiec jak to jest bo juz zglupialam?
          pies ma miec kaganiec i byc na smyczy - czy - jesli nie nalezy do ras psow
          mordercow - jedno z dwojga?
          moj o malo co jamnior wazy 6 kg i jest mikry i kazdy kaganiec sciaga w 3 minuty,
          poza tym, wyglada co najmniej dziwnie stojac w bez ruchu i patrzac spode lba na
          mnie - jak ja moglam mu TAKIE COS zrobic?
          nie musze dodawac, ze lagodna bestyja z niego?

wiec jak to jest - bo mieszkam przy Parku KAsprowicza i czesto tam jestem - a
          jak widze przebitki w njusach naszych ogolnopolskich to ciagle wlasnie w tym
          parku sie straznicy wykazuja :I
          • demonsbaby Re: psy i ten caly mentlik 04.11.05, 10:17
            I przepraszam, ale kogo to ma obchodzić ... Mój pies jest stereotypem mordercy
            (dobermanka) i nie ważne jest nawet, że to psi dogoterapeuta. W innych mistach
            takie psy są traktowane inaczej, podobnie zresztą jak psy - ratowniki. Ale nie
            u nas. Poza tym jeśli moj ma być na smyczy i w kagancu - bo UWAGA ZABIJAM I
            GRYZĘ! (RADNY MIASTA TAK WYMYŚLIŁ i on wie lepiej jaki jest moj pies) - to
            dlaczego właściciele małych psów mają miec lepiej.
    • Gość: hexa Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 09:37
      Niestety Szczecin ma chyba najbardziej restrykcyjną uchwałę dotyczącą psów,
      nakazującą aby pies był nie tylko na smyczy, ale i w kagańcu, nawet na wybiegu
      (sztuk 2 na całe wielkie miasto) odsyłam do artykułu w Moim psie nr.10 str.18,
      gdzie są przykłady z innych miast gdzie podejście do sprawy jest bardziej
      zdroworozsądkowe. Na marginesie, dziwię się, że przedstawiciele TOZ nie
      zaprotestowali przeciw kagańcom w każdej sytuacji, bo wydaje mi się że jest to
      mocno przesadzone obostrzenie, i ciekawa jestem czy "przyjaciele zwierząt" będą
      sprawdzać czy kagańce są odpowiednio dobrane aby pies nie miał dyskomfortu? A
      co do sprzątanie po psie jestem jak najbardziej za.
      • Gość: ** Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:00
        Kaganiec na psim wybiegu to przykład odmóżdżenia naszych władz. Gdzie te biedne zwierzaki, mają sobie kiljki poaportować, jeśli nie tam? Jak żyję nie widziałem tam psa w kagańcu, ale i straży też nie...I lepiej, żeby tam nie wchodzili, bo psy mundurów nie lubią, a jest tam tych psów DUŻO. I różnych...
      • Gość: GSM Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: 212.160.165.* 04.11.05, 10:04
        A w jakich innych miastach są jescze wybiegi dla psów? (takie ogrodzone i
        wyposażone w el. małej architektury). Poza Szczecinem nie spotkałem się z tym.
        • Gość: hexa Re: GSM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:36
          Ja i mój pies nie potrzebujemy el. małej architektury, my potrzebujemy miejsc
          gdzie będzie można swobodnie się wybiegać, poaportować, pobawić się z innymi
          psami jeśli miałyby na to ochotę, pokopać dołki itp , a te dwa wybiegi to
          śmiech na sali przyjdzie 10 psów i już tłok
          • Gość: Agnieszka psy i ten caly mentlik IP: *.pl / *.acx.pl 04.11.05, 10:59
            poza tym, niestety - zbyt duzo pieskow w jednym miejscu to w przypadku mojego
            jasczurzego capka trzy kroki do niehybnej smierci :I
            niestety - jest tak maly, ze kazdy inny pies moze go pozrec jednym klapnieciem.
            no nic, zostaje nam jezdzic do lasu.
            • demonsbaby Re: psy i ten caly mentlik 04.11.05, 11:09
              Hehehehe. To pewnie się tam spotkamy ... bo co nam pozostało? I tera już zaczną
              nas ganiać leśniczy, że nasze psy zasrywają im lasy.
              • Gość: daro Re: psy i ten caly mentlik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:22
                Ja chodzę z psami po lesie od lat, pół straznika leśniego nie spotkałem, czasem leśniczego, który zawsze chętnie o psach pogada...Fajny gość. One mają radość, ja też, bo w lesie przyjemnie i niech mnie wszyscy pocałują...
              • Gość: daro Re: psy i ten caly mentlik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:22
                Ja chodzę z psami po lesie od lat, pół straznika leśniego nie spotkałem, czasem leśniczego, który zawsze chętnie o psach pogada...Fajny gość. One mają radość, ja też, bo w lesie przyjemnie i niech mnie wszyscy pocałują...
                • Gość: Agnieszka Re: psy i ten caly mentlik IP: *.pl / *.acx.pl 04.11.05, 11:42
                  maly-czarny-piesek.blog.onet.pl/
                  :)
                  • demonsbaby Re: psy i ten caly mentlik 04.11.05, 11:44
                    Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> maly-czarny-piesek.blog.onet.pl/
                    > :)

Fajny maluch :)
    • Gość: komuch kto zna, kiedy zaczipują kaczki?? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 04.11.05, 13:11
    • Gość: hexa Re: Sprawdzą, czy nasz pies ma czip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 14:19
      Po lesie też nie wolno, ja niestety spotkałam raz leśniczego, zostałam
      pouczona, otrzymałam ulotkę informacyjną i usłyszałam, że następnym razem
      będzie mandat. Pieski podobno płoszą zwierzynę leśną, biedactwa, niedługo
      psiarze będą musieli latać na księżyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka