Gość: ja_janek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:28 Chciałbym otworzyć taki lokal w Szczecinie. Czy już taki jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Galoty Re: kuchnia żydowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:36 Nie, na 99 % nie ma. Jednak zadbaj o prawdziwą tradycję a zwłaszcza o koszerność. Pomysł bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 16:56 nie ma. raz w roku jedna z restauracji robi wieczór kuchni zydowskiej ale przepisy takie trochę podrasowane. myslę (po obserwacjach), ze byłby to popularny lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: kuchnia żydowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:57 Znakomity pomysł. Trzeba się jednak zawczasu zabezpieczyć przed idiotami rodzaju różnych antysemitów, rydzykopochodnymi itd. Lokal musi być bezpieczny. Szczecin koszerny ale numer, już widzę te reklamy... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 16:59 nie przesadzaj play. na niebuszewie o d60 lat jest związek i gmina i nie ma problemów. reakcja ludzi mysle, że byłaby pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: kuchnia żydowską IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.11.05, 17:10 Gość portalu: play napisał(a): Trzeba się jednak zawczasu zabezpieczyć przed idiotami rodzaj > u różnych antysemitów, rydzykopochodnymi itd. Lokal musi być bezpieczny Jątrzysz koleś. Nie ma takiego lokalu bo nie ma zapotrzebowania - ot co. Polacy lubią schaboszczaki z kapustą jedzone w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 17:16 gdyby powstał z prawdziwą żydowską dodam jescze "staro-zydowsko-polską" kuchnią a nie jakimiś marnymi imitacjami to sukces raczej pewny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: kuchnia żydowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:14 Kiedyś na ul. Kredytowej w Warszawie była restauracja "Kameralna", potem zwała się "Amica", gdzie ilekroć byłem w stolicy umawiałem się na szyjki gęsie po żydowsku z Ryszardem Bakstem, nie żyjącym już pianistą o semickich korzeniach. To właśnie on mnie tam po raz pierwszy zaprowadził. Kuchnia była tam wyśmienita, klasyczna, żydowska. Można było spotkać, przepiękne stare Żydówki o szlachetnych rysach i głębokim spojrzeniu migdałowych oczu, całe rodziny z dziećmi, wiele znakomitych postaci ze świata nauki i kultury. Nikt się nie krępował, że jest, była klasyczna muzyka żydowska i specyficzny nastrów, nieco dystyngowany, nieco rodzinny, nieco tajemniczy. Takiego karpia po żydowsku z rodzynkami, jak tam - nigdzie nie jadłem. Choć bywałem zapraszany w szabas do domu moich żydowskich przyjaciół. Dlatego - z wielką przyjemnościa powitałbym restaurację, rasowo żydowską, koszerną, z całym rytuałem przyrządzania klasycznych dań. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 22:05 nieukrywam że chetnie bym spróbował i tych słynnych potraw i tych legendarnych klimatów. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 10:53 > Polacy lubią schaboszczaki z kapustą jedzone w sobotę. ................................................................................ ..a wpozostałe dni pasztetową.jednak są i tacy,którzy chcą czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL [...] IP: *.internet.v.pl 20.11.05, 17:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 17:40 Typowy przykład gdy autor zapodaje ciekawy wątek a paru dyżurnych głupków wyjeżdża ze swoimi wołgami i czjkami. Rób ten lokal ja_janku, chętnie wpadnę bo lubię klezmerską muzyczkę a kuchnia też chyba jest samkowita. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 17:53 mam ochotę na rosół z rybnymi kulkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: kuchnia żydowską IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.11.05, 17:58 A po co na to: www.racjonalista.pl/kk.php/t,4225 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Daniels lokal zkuchnią koszerną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:47 Otwieraj otwieraj - ludzie beda walic drzwiami i oknami, zrobi sie trendy bo papusiu wyborne. W Krakowie jedna przy drugiej knajpy i tłumy, tłumy. Uwaga o zabezpieczeniu przed weszpolakami jak najbardziej na miejscu, to miasto bywa nieprzewidywalne Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: lokal zkuchnią koszerną IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.11.05, 19:54 A na rozkrecenie "interesu" weź pożyczkę od jakiegoś Żyda. Puści Cię z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: lokal zkuchnią koszerną 20.11.05, 20:17 znudziłas mi się żono, bye bye. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: lokal zkuchnią koszerną 21.11.05, 10:56 ja_aska napisała: > znudziłas mi się żono, bye bye. ................................................................................ ....dopiero???????!!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: lokal zkuchnią koszerną IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.11.05, 13:35 ja_aska napisała: > znudziłas mi się żono, bye bye. Czyżym zraniła uczucia Twoich idoli, Gąsiorowskiego i Bagsika? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: lokal zkuchnią koszerną 21.11.05, 13:48 > A na rozkrecenie "interesu" weź pożyczkę od jakiegoś Żyda. > Puści Cię z torbami. Gdybym chciał utopić szmal, to pożyczyłbym go Polakowi. Zaś żydowska lichwa, przy oprocentowaniu naszych banków, to działalność charytatywna.... więc nie pitol żono. Zwrócę ci uwagę, że tego typu antysemityzm, to spadek po małorolnych chłopkach. Ani szlachta, ani mieszczaństwo nigdy nie było antysemickie. Małorolni chłopi i katolicki kler i owszem. Tylko poczytaj dlaczego. Dowiesz się też skąd u polskiego pospólstwa ten mit Żyda krwiopijcy pożyczkowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: lokal zkuchnią koszerną IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.11.05, 14:08 Kuba, to Ty? A kto mówi? Jeśli nie Kuba, to moje nazwisko nic Panu nie powie. Tu Kuba. Jest interes. Można zarobić. Ty mnie się nie pytaj ile można zrobić, ty mnie się zapytuj, ile można starcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: lokal zkuchnią koszerną IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.11.05, 16:57 xyz-xyz napisał: > Znowu derilium? XYZRozenzweig - ty mnie zapytuj, ile trzeba mieć zeby stracić. A nasz? Mam mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar menu 21.11.05, 16:22 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): > A na rozkrecenie "interesu" weź pożyczkę od jakiegoś Żyda. > Puści Cię z torbami. ................................................................................ ..żono pijaka,jak czytam twoje pościki,to od razu staje mi przed oczami jeden specjał kuchni żydowskiej,z którym mi się kojarzysz-gęsi pipek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: menu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.11.05, 16:37 anamar napisała: > ..żono pijaka,jak czytam twoje pościki,to od razu staje mi Niczym u Zycha/ anamar,jak czytam twoje pościki,to od razu kładzie mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: menu 21.11.05, 16:39 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): > > Niczym u Zycha/ > anamar,jak czytam twoje pościki,to od razu kładzie mi się. > .............................................................................. ....a to sobie pijak fajną żonkę wziął... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: kuchnia żydowską 20.11.05, 20:22 Gość portalu: ja_janek napisał(a): > Chciałbym otworzyć taki lokal w Szczecinie. Czy już taki jest? nie ma i byloby milo. co prawda kuchnia zydowska jest fatalna, ale zawsze cos. rozumiem ze to nie ebdzie niestety lokal koszerny. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 10:57 blackexit napisał: co prawda kuchnia zydowska jest fatalna, ale zawsze cos. > rozumiem ze to nie ebdzie niestety lokal koszerny. pozdrawiam black........................................................................... .........blackexicie!!!!!!!! > > Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 12:42 co prawda kuchnia zydowska jest fatalna, (:- bosze blacek... jadłeś kiedyś? Po twoim wnurzeniu zakładam, ze nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 19:25 Fatalna? Nie znasz sie. Kuchnia zydowska to nie tylko wynalazki kulinarne chasydow, w sumie nie tak bardzo rozne od specjalow kuchni polskiej. Dzisiejsza kuchnia zydowska, a w zasadzie izraelska, to typowa kuchnia srodziemnomorska, bardzo zdrowa, bo miast smalcu oliwe sie preferuje, w dodatku majaca wiele cech wspolnych z kuchnia arabska. To tak bardzo skrotowo. Czulencik znasz?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 19:37 mniam mnia czulent. kutia nie jest żydowska? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 19:39 Kutia jest chyba ukrainskiego (litewskiego?) pochodzenia, glowy nie dam, ze ale na pewno z kuchnia zydowska nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 19:46 A jak znajdujesz gefilte fisz? Ja osobiscie przepadam za pesachowymi przysmakami (gotowane jaja na twardo, orzechy, daktyle, rodzynki, biala ryba w galarecie, figi z miodem, a do tego butelczyna bialego, wytrawnego wynka). Uwielbiam te kulinarne klimaty!!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 20:12 wszystko kocham oprócz ryb:) a najbardziej placki ziemniaczane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak A w następnej kolejności otworzymy sobie synagogę IP: *.chello.pl 20.11.05, 21:32 rodacy. Najwyższy czas wyjść z podziemia, pokażmy ilu nas jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: A w następnej kolejności otworzymy sobie syna 20.11.05, 21:54 synagoga została spalona w czasie nocy kryształowej. ale dzisiaj istnieje boznica. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: A w następnej kolejności otworzymy sobie syna 21.11.05, 19:53 Bardzo bym sie cieszyl, gdyby w Szczecinie gmina okazala sie tak prezna, by wystawic synagoge z rawdziwego zdarzenia. Watpie zeby tak sie stalo. Roze Krol trzeba byloby sklonowac. A poza tym szczecinscy Zydzi to w wiekszosci ludzie zasymilowani, a niekiedy katolicy. O konwersji na judaizm w Szczecinie nie slyszalem. Obawiam sie wiec, ze ta synagoga stalaby pusta... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: A w następnej kolejności otworzymy sobie syna 21.11.05, 19:57 za co wybudowac i dla kogo? w sobotę na modłach nawet minianu nie ma. a najmłodszy ma chyba 80 lat. zasymilowani sa w 100% ale katolików wsród nich nie ma:) by przejść na judaizm trzeba jeździć do łodzi lub warszawy i studiować 3 lata (weekendy). Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: A w następnej kolejności otworzymy sobie syna 21.11.05, 20:02 To byl skrot myslowy, mialem na mysli ogol osob zydowskiego pochodzenia w Szczecinie, a nie gmine jako taka. Ale to tylko Asiu potwierdza moje przypuszczenia: jesli nie ma nawet dziesiatki praktykujacych osob, to budowa synagogi mija sie z celem. We Wroclawiu za to zydowska spolecznosc ieknie sie odradza. Kilka lat temu odbyl sie we Wrocku pierwszy po wojnie slub zydowski (Chupa)z prawdziwego zdarzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: A w następnej kolejności otworzymy sobie syna 21.11.05, 20:11 Ale to tylko Asiu potwierdza moje > przypuszczenia: jesli nie ma nawet dziesiatki praktykujacych osob nie mój drogi, tylko coraz trudniej znaleźć 10 żywych żydów płci meskiej. miasto na szczątkach żydowskich wybudowało boisko wiec to pokazuje, że dla synagogi raczej nie byłoby klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Koniuszko Re: kuchnia żydowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:28 Moim zdaniem strzał w dziesiątke,do tego jeszcze oryginalna muzyka klezmerska i atmosfera jak na krakowskim kazimierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 12:38 Otwieraj. Ale dwa warunki: -Ceny o połowe nizsze niż w karczmie na Arkońskiej. -Porządna wołowina - nie te nasze "kapcie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tea Re: kuchnia żydowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:53 Jestem za! Dobre jedzonko, dobra muzyka, może w przyszłości jakieś koncerty, imprezki kulturalne, ciekawe spotkania... Fajna atmosferka i odpowiedni wystrój - takich miejsc brakuje trochę w Szczecinie. Już się cieszę. Przyjdę z rodziną i goścmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: kuchnia żydowską IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.11.05, 13:22 Tymi Waszymi wszystkimi zyczeniami możecie sobie nawzajem tyłek podetrzeć. Skoro sami Żydzi są głęboko przekonani że na taki interes nie warto wydać ani grosza, bo to pieniądze utopione - to sobie możecie inwestowaać. A może jesteście tacy głupi, że myślicie że sam pomysł wystarczy? Gratuluję Wam głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shab Re: kuchnia żydowską IP: *.chello.pl 21.11.05, 13:16 Najlepiej taki lokal otworzyć u niejakiej Eli w Rondzie. Ona już zorganizowala parę takich klimatów - szmonces i gęsi pipek. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant do autora watku 21.11.05, 19:22 Sluze namiarami na takie miejsca w Polsce. Kontakt na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieta Re: do autora watku IP: *.chello.pl 21.11.05, 19:30 hej, ja-janek, a Ty gdzie jesteś- podburzełeś lud forumowy i Cię brak. Otwieraj jak najbardziej i najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
mojrzesz_mionrzsz Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 20:49 skończy się na gadaniu,ale za to jak smakowicie się zapowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:12 mojrzesz_mionrzsz napisała: > skończy się na gadaniu,ale za to jak smakowicie się zapowiad smakowicie ,smakowicie całe forum czoskiem jedzie:))))) a gesie pippki w co drugim wątku sie przewijają:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:24 a swoja drogą to żydowskie piwo też z czosnku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 21:26 guzik prawda. nie piłeś czerwonego. inna sprawa, że wódke maja paskudną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:29 eeeeee nie zgodze sie wodeczki koszerne są cymes pierwsza klasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 21:31 ale nasze a nie produkowane u nich. zresztą nie ma się co dziwić skoro połówka kosztuje tyle co dwie puszki coli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osowianin Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:30 paru moich kolegow i kolezanek z liceum pochodzacych z Lejbuszewa chadzalo do kosciola mimo niewatpliwych rysów,a czasem i nazwisk Moze by tak spytac niegdysiejszych prezydentów Szczecina (sami sobie odpowiedzcie-których :-)) -jakie potrawy najbardziej pasowałyby Bo miejsce to raczej w centrum A ze w Krakowie troche osob jadało to moze i u nas by sie trafiali np na czulent czy tez pipkę (cymes za słodki) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 21:33 kupa ludzi wielokrotnie nie wie nic o swoich korzeniach. ich dziadkowie często ze strachu i z powodu wspomnień wypierali swoje pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osowianin Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:36 no nie w tym przypadku-Tatełe tak ładnie kapelutek nosił,a jaką miał piękną wymowe i wygląd-furorę w filmach by robił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osowianin Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 22:30 a może -prezydentem chciał zostać (bez potencjalnie klopotliwych pytań/ watpliwosci)?? :-) Bo do zawodu prawniczego to pewnie nawet mu pomaga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:33 ja bym tą,tę pipke zjadł:))) taka pipka zydowska musi być cymes:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: kuchnia żydowską 21.11.05, 21:34 pipka to pipka cymes to cymes. nie bez powodu słowo cymes oznacza rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:38 przecie napisałem że taka pipka to musi być cymes:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:39 to idziemy na to pifko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 21:57 o której? i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 22:10 wysłałem do Ciebie wiadomość:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: kuchnia żydowską IP: *.internet.v.pl 21.11.05, 22:47 ja tez,też,też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-janek Re: kuchnia żydowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:31 Z tymi Golemami to prawda? Nie bardzo wiedzę szansę, dla siebie przy takiej "uczciwej konkurencji". Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: kuchnia żydowską 22.11.05, 12:42 Otwieraj ja-janku, jak bedzie dobra muzyczka i dobre jedzonko takie faktycznie zydowskie, to ja bedę do ciebie przychodziła, ze swoimi znajomymi. Zobacz Kraków, tam wiele knajp zmienia sie na Kaziemierzu, sa i ich nie ma to wszystko zalezy,od popularności a Golemów się nie bój. Jak masz pomysł to go realizuj, bo może kiedyś ja tez otworze taka malutka jadłodajnie, bo mamy pomysł, a na razie kasy brak. "Golema" mi obrzydł, tzn, te jego jedzenie takie standartowe, a w kuchni żydowskiej musi byc talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieta Re: kuchnia żydowską IP: *.pl 22.11.05, 12:44 eeee, Ty to chyba tylko tak podpuszczasz, a wcale nie chcesz nic robić. Odpowiedz Link Zgłoś