Gość: Kris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:12 A jest jakiś problem by Łosia zrobić w Kozła i zamykać te nisze inaczej? Sądzę, że wystarczy podpatrzeć jak mają to rozwiązane w Szwecii, Niemczech a nawet w Czechach. Łoś wstydź się!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: db Re: Licencja na pochówek IP: 213.155.169.* 30.11.05, 00:13 Wystarczy, że ściana na urny będzie mieć liczbe nisz różną od 12 i Łoś będzie mógł sobie wsadzić swój patent w łosiowy zadek... Więc nie wiem, o co tyle krzyku... Pzdr. db Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Licencja na pochówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:53 Nie znasz prawa i cytujesz za dziennikarzami. Naśladownictwo wzoru też jest zabronione. Czytaj dalej wyborcza i wode pij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Licencja na pochówek IP: *.internet.v.pl 30.11.05, 00:26 czego to ludzie nie wymysla, ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Licencja na pochówek 30.11.05, 01:28 W Szwecji nie ma co szukac wzorow, bo tam urny chowa sie w ziemi. Niemal 100% protestantow wybiera kremacje, wiec szwedzkie cmentarze wygladalyby jak nie-cmentarze tylko labirynty... czy jakies tam inne dziela sztuki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Licencja na pochówek IP: 82.145.76.* 30.11.05, 09:11 -jest to poniżej krytyki, -ale gdyby nie łoś to może Kowalski by się znalazł! - KTO TO ZATWIERDZA?! JAKIE SĄ PRZEPISY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z niemiec Re: Licencja na pochówek IP: *.13.11.vie.surfer.at 30.11.05, 10:22 JEZELI PRAWO ZEZWALA NA ZAREJSTROWANIE WZORU PRZEMYSLOWEGO, TO OSOBA KTORA TO ZGLOSILA NIEWAZNE CZY TO LOS CZY SCHMIDT,MOGL TO ZROBIC. JA NIE WIDZE W TYM NIC ZLEGO. NIESWIADOMOSC NIKGO NIEZWALNIA Z OBOWIAZKU ZAPOZNANIA SIE Z PRAWEM. wASZE OPINIE SA PONIZEJ KRYTKI !!!! MOI DRODZY,NAJPIERW ZAPOZNAJCIE SIE Z USTAWA O PRAWIE WLASNOSCI PRZEMYSLOWEJ,KTORA OBOWIZUJE W KRAJACH UNI EUROPEJSKIEJ.SADZE,ZE W POLSCE TEZ COS TAKIEGO JEST: MFG Hamburg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY Re: Licencja na pochówek IP: 212.160.165.* 30.11.05, 13:10 A co on tu nowego wymyślił, że chroni własność intelektualną. Toż to zwykły plagiat bo wymyślono to wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Licencja na pochówek IP: *.13.11.vie.surfer.at 30.11.05, 16:37 Łoś to Superktoś. Wymyślcie sami coś nowego. Nikt Wam nie zabrania by coś opatentować. Zamiast krytykować weźcie się do roboty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas to ja zaraz lece patentować IP: *.orange.pl 30.11.05, 16:59 zara lece patentowac przemysłowe zakłady pogrzebowe!!! Od kazdego zakładu pogrzebowego bede brał... a słuchajta, a cmentarze, znaczy że pochówki czy juz ktoś opatentował? No jeszcze trumny chyba tez nie!!! A koło ktos opatentował, toc to przemysłowy wzór takie koło!! Kto pierwszy ten... głupszy! A nazwiska, uzywanie nazwisk czy mozna opatentować? Jakby tak kto nazwisko Łos opatentował i za kazde uzycie nazwiska... O albo wzór piłki...noznej i tam innych.... Takie bezrobocie, a tu mozna patentować, az miło! Albo taka chryzanteme jakby opatentował czy inne pudełko papierosów! Łyzka! Widelec... pieniadze na ulicy leżą... Brawo urzad patentowy 0 super na bezrobocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: to ja zaraz lece patentować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:10 andreas, zaniżasz poziom. żal Ci, ze to nie Ty wpadłeś na ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: to ja zaraz lece patentować IP: *.orange.pl 30.11.05, 17:14 powiem Tobie rzecz smieszna.... ja z 15 lat temu patentowałem nazwe firmy i logo swojej! I wiesz tam dawali taki dokument i zakreslałes branze... i poleciałem po całosci... nawet auto o takiej nazwie opatentowałem! Waliłem az miło... wtedy juz widziałem, ze to pieniadze na ulicy leżą! Bo mozna patentowac az miło! Potem ktos zgłosił sie do mnie, ze ma firme o podobnej nazwie, to mu darowałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas mam lepszy pomysł IP: *.orange.pl 30.11.05, 17:18 kształt literek w alfabetach.... to dopiero szmal.... w Polsce opatentuja spoko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: to ja zaraz lece patentować IP: *.orange.pl 30.11.05, 17:10 a wzór łopaty, choć za wzór koła to chyba najlepiej sie mozna obłowić! A za wzór ubranka sedziego i adwokatów? Zegarek!!! Tak Zegarek - wzór zegarka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Andreas, napij się, albo już przestań pić;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joti Re: Licencja na pochówek IP: .48.218.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:03 Paranoja !. Panie Łoś ( i panie Taterka) , a może by tak zastrzec wzór trumny ? Rozszerzający się ścięty prostopodłościan... Pomysł oddaję za darmo. Dobrze ktoś komentuje w artykule, że równie dobrze można zastrzec wzór zelówki. A na idiotów w Urzędzie Patentowym ( i w Hamburgu) nic nie można niestety poradzić. Pretensje "wynalazcy" należy konsekwentnie i do bólu ośmieszać. Na miejscu rodzin dotkniętych smutnymi obowiązkami grzebalnymi omijał bym firmę p. Łosia bardzo z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek raczej nie Ty zadecydujesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:20 a Twoi bliscy. Łoś chował mi ojca i wszystko było zrobione z taktem i pietyzmem, więc nie trafisz źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: Licencja na pochówek IP: *.internet.v.pl 30.11.05, 17:34 ten Łoś to na pewno żyd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznurówki AŚKA,LEPIEJ OPATENTUJ CNOTĘ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 18:14 Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: AŚKA,LEPIEJ OPATENTUJ CNOTĘ ! 30.11.05, 19:17 a twoim wypadku nie jest zbyt późno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informacja Patent jest na wszystko ;) IP: *.13.11.vie.surfer.at 01.12.05, 14:33 Wedlug moich informacji dowiedzialam sie,ze w Urzedzie Patentowym sa tez opatentowane wzory trumien.Co do Losia, to mogl tez to zrobic, ale widocznie sie z pomyslem spoznil,bo ktos byl pierwszy od niego.Liczy sie refleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do grzes a Ty to kto? IP: *.13.11.vie.surfer.at 01.12.05, 14:37 Nie widzialam zeby, Los jest Zydem a Zyd jest Losiem. Wiec jak z Losia mozna zrobic Zyda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ja to zawsze myslałem IP: *.orange.pl 01.12.05, 15:34 ja to zawsze myslałem, że patentuje sie jakąs nowatorska mysl, pomysł czy inny wytwór ludzkiej mysli, pomysł unikatowej konstrukcji, zamkniecia, jakis skład kleju super, dotad nie stosowany, a nie kształ szesciokata czy innego kwadratu! Pewnie jest wiele jeszcze rzeczy nie opatentowanych.... gdyby tak mysleć, to ... rzeczywiscie kształt sznurówek! Czy kształt klawiszy w kompie czy ... Ale jak tu ktos pisał, po prostu mozna stwprzyc norme nie na 12, a na 15 i po problemie chyba ze pan Łos poleci patentowac tez 15... Ale jak to juz stosowano wczesniej ta metode, to moze mozna pana Łosia oskarzyc o plagiat! O kradziez mysli i przywłaszczenie sobie do niego praw! I ze spryciuli stanie sie przstepcą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Andreas, prosiłem, nie pij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 17:40 i nie mysl, bo nie jest to Twoja mocna stroną:) dziennikarze jak zwykle przekręcili, bo nie rzecz w 12 miejscach. ale szkoda kopii kruszyc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Andreas, prosiłem, nie pij IP: *.orange.pl 01.12.05, 17:59 Ważne że to Twoja mocna strona! Ja ułomny, a pan Łos to potęga myslenia i zdrowej konstruktywnej mysli ludzkiej! Ludzkość jest wdzieczna pan Łosiowi za wymyslenie czegoś! Łos naszym idolem jest i basta! Acha prosze tylko by juz wiecej nie myslał i nie patentował! Co do p[icia - moze nie wiez, ale pijam whisky, a to mniej szkodzi niz czysta! Czego i Tobie zyczę! Odpowiedz Link Zgłoś
vicek113 Re: Andreas, może byśmy się napili? 04.12.05, 18:42 = to takie smutne teksty; interes natomiast lukratywny, choćby 'skórki', i jeszcze jeden plus -klienci nie składają rekamacji jak mawiał mój znajomy stolarz który produkował trumny= Łosie i inne jelenie o tym wiedzą. ..w temacie; gdzieś dwa lata temu a może trzy, miałem rodzinny problem. Duża nawet bardzo duża rodzina miała problem z pochówkiem /4 os./;- mało miejsca dużo chętnych. Zaproponowałem spopielanie i zaprojektowałem rodzinne kolumbarium /łac. gołębnik/ - poziome + nowy nagrobek. Całość posadowiona na miejscu grobu protoplastów /2 os./ czyli 2 x 2,5m. Pełna akceptacja zainteresowanych /chyba z 18 osób/. Gwaracja- /jednorazowa opłata/ istnienia grobowca do 2103 roku. Wyszło sześć nisz o pojemności 8-10 urn każda. Koszt nisz niewielki - nowy nagrobek bardziej wypasiony trochę kosztował. Bardzo ładny cmentarz w małej historycznej miejscowości. W trakcie realizacji pomysłu, przypadkem w internecie wlazłem na stronę Łosie - Zakład Pogrzebowy i szok - nisze urnowe zastrzeżone na rzecz łosiów oczywiście. Jak żem legalista, zadzwoniłem do zakładu i chyba pańi łosiowa po wyłuszczeniu sprawy zabroniła mi bez ich zgody na robienie czegokolwiek. Na propozycję skorzystania z ich oferty opatentowanych nisz, jako że nie dotyczyło CC, skierowała mnie do prawnika zakładu tylko parę dni później. /w międzyczasie w u.patentowym dowiedziałem się że w przypadku nisz urnowych, nazwa przedmiotu, cel i sposób użytkowania nie podlega prawu patentowemu a jedynie wzór przedmiotu w oparciu o parametry techniczne, rodzaj materiału, sposób wytworzenia przedmiotu,kolorystyka i inne znaki szczególne/. Odetchnąłem z ulgą ale uzbrojony w wiedzę, do prawnika zadzwoniłem. Prosiłem by udostępniono mi wzór ich nisz co by nie wejść w ich prawa. Jako że nie lubię być po chamsku straszony i że należę do niezwykle spokojnych interlokutrów, po swojemu właściwymi słowu, oceniłem wiedzę prawną tego osobnika, wysłałem go do ponownego rozpoczęcia studiów prawniczych, choć nadzieje że mu to pomoże są równe zeru, a co najważniejsze delikatnie powiedziałem co mi może zrobić on, panłoś z małżonką etc. Kolumbarium stoi, zainteresowanie miejscem pochówku w tej rodzinie duże, nawet wiem że próbują przenosić swoich członków z odległych miejsc /nawet z zagranicy/. Tańsze to i wygodne,szacunek zachowany. Ostatnio znajomy proboszcz poinformował mnie że w ciągu ostatnich dwu lat na tym cmentarzu wybudowano jeszcze trzy takie kolumbaria. Smieszne ale ostatnio przesłałem 'projekt' na teren warszawski, do Z.Góry i Gorzowa. - To jest idealne rozwiązanie grobu wielopokoleniowego z zachwaniem należnym dla szczątków już leżących w grobach dwuosobowych. Koszt pochówku w Warszawie na Powązkach innych starych cmentarzach jest tak wielki że kilku musi sie składać. Jak tak o tym myślę to cmokam w wewnętrzną stronę pięści - adresat łoś. pozdr. ps. jak byś miał problem z pochówkiem - za dobre słowo podzielę się pomysłem - też mógłbyś cmoknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niełoś Re: Vicek prośba IP: 217.153.6.* 05.12.05, 09:44 Vicek113 daj namiary na siebie. Na poważnie.Też mam ten problem. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Pepe IP: *.orange.pl 01.12.05, 18:07 a jestem ciekaw czy opatentował logo swojej firmy, bo jak nie to zaraz ktos mu to zrobi...i beda jaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alter Re: Licencja na pochówek IP: *.system.szczecin.pl 01.12.05, 19:22 Podobno kilka lat temu jakiś prawnik w Australii opatentował koło(!). Nie zamierzał czerpać z tego korzyści ale udowodnił jak ułomne jest prawo w zakresie patentów. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Licencja na pochówek 01.12.05, 20:48 alter, jeśli to prawda, to twoje ew. dzieci są ustawione ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia lekki absurd IP: 217.96.3.* 02.12.05, 15:46 a ja opatentuję sobie okrąg. niech matematycy płacą mi za jego wykorzystywanie na lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś