Dodaj do ulubionych

Teatr Polski gra "Mayday 2"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:55
I tak oto powraca pytanie R. Pawłowskiego: czy z publicznych pieniędzy
powinno się finansować angielskie i amerykańskie farsy?
Odpowiedź: NIE.
Od realizacji takich -koncepcji artystycznych- powinien być teatr prywatny, a
teatr publiczny powinien mieć nieco wyższy poziom artystyczny.
Rozumiem, że Teatr Polski w Szczecinie ma lżejszy format repertuarowy.
Rozumiem też, że ludzie chodzą na takie przedstawienia, bo wydaje im się, że
to śmieszne i w dobrym guście.
Ale rozumiem też, że odpowiedzialność artystyczna ludzi decydujacych o
repertuarze (dyrektor teatru, ewentualnie osoby w wydziale kultury
województwa) powinny mieć szersze horyzonty myślowe. Jestem przekonany, że je
mają, ale może nikt im wyraźnie nie powiedział, że to jest rzecz w złym
guście. A niestety jest. Więc Panowie: nie róbcie takich szop za publiczne
pieniądze, bo to społeczeństwo stoi na skraju zidiocenia, a wy takimi
realizacjami tylko to przyśpieszacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: error Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:01
      I jeszcze jedno: to że -pozostały tylko bilety w najdalszych rzędach- niczego
      nie zmienia. Nie przekreślam też umiejetności aktorskich i warsztatu
      wykonawców, tylko że nie jest normalne. Wiem, że w tym teatrze próbują też (z
      różnych chyba skutkiem, ale to nie jest miejsce i czas na takie rozważania)
      ambitniejszego repertuaru. I moi drodzy próbujcie dalej, nie przyczyniajcie się
      do debilizmu społecznego.
      • dyrgosia Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" 05.01.06, 13:04
        Rozumiem, ze wypowiedz error to prowokacja i dlatego nie skomentuję....
        na dzisiaj mam dość czytania bzdur.
        • Gość: piotruś Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.internet.v.pl 05.01.06, 13:10
          gosia to też poinny wylądowac w ogłoszeniach - jest to reklama teatru i sztuki -
          nie sadzisz?
      • Gość: e Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.chello.pl 05.01.06, 15:34
        Zdecydowanie jest rozsądnym to, co napisałeś.
    • Gość: jania Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:27
      Niech tak jest to teatr dla ksiegowych,kasjerek i pracownikow bankowych co
      znaja sie na wysokiej kulturze!
    • Gość: lam Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:54
      Prowokacja?
      Czowiek prawdę piszę. Tyle, że do tego teatru chodzą chyba miejscowi biznesmeni
      (a nie panie księgowe), którzy myślą, że są tacy kulturalni, a tu ktoś im wali
      prostactwem w pysk (ewentualnie w ryj).Ludzie ci czuja się szczęścliwi, bo
      myslą sobie: -no taką kulturę i teatr to ja rozumię-. I taka jest prawada o tym
      teatrze. Wszystko jest OK, tylko powiedzmy sobie - to jest rzecz dla małpoludów
      i faktycznie cżłowiek ma rację: NIE FINANSUJMY TAKICH BZDUR Z PAŃSTWOWYCH
      PIENIĘDZY!
      • dyrgosia Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" 06.01.06, 13:25
        NIE FINANSUJMY TAKICH BZDUR Z PAŃSTWOWYCH
        > PIENIĘDZY!
        jasne finansujmy jasełki i szopki...
    • Gość: K Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 12:32
      Widzieliście to zdjęcie zamieszczone w artykule!
      Powiększcie je sobie! Galopujaca głupota na twarzach!
    • Gość: lam Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:41
      Dla DYRGOSIA (?)
      Jasełka i szopki?
      Nie jestem zwolennikiem jasełek i szopek, ale na pewno reprezentują w swej
      masie wyższy poziom kultury niż ten spektakl tegoż teatru.
      MAYDAY to literatura bardzo niskich lotów, grana w Anglii w teatrach
      bulwarowych, faktycznie (tu muszę się zgodzić z człowiekiem który zabrał głos w
      tej dyskusji jako pierwszy) przez prywatne teatry.
      Trzeba jednak powiedzieć, że w Polsce ( a w kazdym razie w Szczecinie) nie ma
      teatrów prywatnych na jakimś poziomie i dlatego takie rzeczy grają w
      państwowcach (więc nie do końca mogę się zgodzić z tym atakiem na Teatr
      Polski).
      A swoją drogą, może ktoś przyjrzałby się faktycznie temu, co grają teatry w
      Szczecinie i jakie idee reprezentują?
      No to tyle.
      • Gość: Widz Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 22:25
        Zgadzam sie,że realizacja tego spektaklu jest nienajlepsza teatralnie, a jego
        dowcip - wyjątkowo prostacki. Rzadko było mi tam do śmiechu. Inni obok bawili
        się lepiej i sama pani Podgajna też, co zaznaczyła w swojej pozytywnej niby-
        recenzji (nigdy nie zrozumiem, jakimi kryteriami ona się kieruje w sztuce...).
        Nie zgadzam się jednak z pomysłem, że potrzebny jest KTOŚ, "kto przyjrzałby się
        temu, co grają teatry i jakie idee reprezentują", albo KTOŚ, kto zabroniłby
        teatrom grania sztuk amerykańskich albo angielskich. Co to za podejście do
        sztuki? Jak w czasach najgorszej komuny.
        I za państwowe, i za społeczne pieniądze sztuka musi być wolna. Teatr nie może,
        oczywiście, łamać norm społeczno-estetycznych, ale musi żyć swoim życiem,
        życiem jej twórców.
        Nie wracajmy do ideologicznej cenzury! Niech KTOŚ taki nigdy więcej się nie
        pojawi w polskich teatrach!
    • Gość: zen Re: Teatr Polski gra "Mayday 2" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 15:38
      Popieram porzednią wypowiedż.
      Na pewno nie powinno sie cenzurować sztuki, ale z drugiej strony powinno się
      rozliczać dyrektorów teatrów i władze samorzadowe z tego co robią, a robią jak
      robią.Ale co się dziwić : kiedy w tym mieście był konkurs na jakiegos dyrektora
      teatru? Chyba z 15 lat temmu (albo lepiej). A czy wszystko jest wspaniale i nie
      potrzeba zmian?

ps
      Czy GOSIA jest pracownikiem teatru? tak zrozumiałem ton jej wypowiedzi.
      A Pani Podgajna pisze jak pisze
      ZEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka