paprykarz.szczecinski 15.01.06, 21:10 Polscy dokerzy pojechali protestować. Słusznie. A co na to kurde.felek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kris A czy uśmiechnięty Jacuś P. też z nimi pojechał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:46 Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 15.01.06, 21:50 paprykarz.szczecinski napisał: Polscy dokerzy pojechali protestować. > Słusznie. > A co na to kurde.felek? ''''''''''''''''''''''''''''''' Jak to co? pojechal za nimi pilnowac ich. Jak sie beda awanturowac, to nasle na nich policje, bo Felek nie lubi jak robole awanturuja sie pod oknem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 15.01.06, 23:52 Ani mi w głowie latać za dokerami aż do Strasbourga i ich pilnować! A awantur pod oknami nie cierpię bez względu, kto je wywołuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 15.01.06, 23:13 Na dyrektywe należy patrzeć z poziomu całej Europy, a nie tylko Polski. Po drugie w tej dyrektywie m.in. chodzi o liberalizację, nie tylko usług przeładowczych, ale innych portowych jak np. usługi holownicze czy pilotażowe. W interesie każdego portu leży mieć te usługi nie zmonopolizowane, dobre i ...tanie. Konkurencja zawsze wymusza i lepszą jakość usługi i bardziej efektywne ich wykonywanie, i konkurują cenowo. Zmonopolizowany pilotaż np. dla portów w Szczecinie i Świnoujsciu jest jednym z najdroższych w Europie. Zatem i wszelkie opłaty dla statku w tych portach proporcjonalnie wyższe. Dopóki zarządy portów będą miały swoje udziały w spółkach portowych, tak długo będzie projektowana dyrektywa niekorzystana dla portów. Gdybym był szefem portu a do wyładuunku były rożne firmy, konkurujące jakościa, sprzętem i szybkością oraz ceną - byłbym szczęśliwy, bo wybierałbym jak w ulęgałkach to, co dla portu jest najkorzystniejsze. Poza tym trzeba pamiętać, że są porty w Europie, gdzie korzystniej jest zatrudnić własną załogę do wyładunku niż miejscowe spółki portowe Trzeba też pamiętać, że wyładunki takich towarów jak materiały płynne ze staków specjalistycznych i tak są juz wykonywane przez załogantów. Jestem zwolennikiem liberalizacji usług portowych - ale rozłożonej w czasie i robionej "z głową", chocby ze względu na takie panstwa jak Polska. Na razie jest w Parlamencie Europejskim zcieranie się różnych grup interesów. Polscy eurodeputowani, głównie socjaliści, jak prof. Bogusław Liberadzki, reprezentują tendencje monopolistyczne, pod kątem potrzeb środowiska przeładowców (dokerów), nie uwzględniajac potrzeb rzeczywistych portów, spedytorów oraz armatorów, czyli wszystkich użytkowników lańcucha logistycznego, którym towar od producenta dociera do klienta. Ale nie należy im sie dziwić, bo domeną socjalistów jest pilnowanie zatrudnienia i zawsze wystąpią jako lobbiści chroniący miejsca pracy. Liberałowie i chadecy w Parlamencie Europejskim wystąpią w obronie praw konsumenckich - czyli będą chcieli libaralizacji usłu w portach. Proporcje są pół na pół i los dyrektywy nie jest przesądzony. Port i przeładunek towaru jest tylko jednym z elementów tego łańcucha. I im szybszy i tańszy przeladunek - tym dla klienta lepiej. Co odczuwa realnie w cenie towaru pzreladowanego w porcie, który trafia do niego, w czystej czy też przetworzonej postaci. W interesie klienta, czyli nas - jest by usługi portowe były tańsze szybsze i lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 07:40 może Gdańsk jest do tego przygotowany, ale Szczecin jest opóźniony i Zarząd Portów tak łatwo sie nie podda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wycieczkowicz Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.chello.pl 16.01.06, 08:50 Rany boskie! Niech przypadkiem nie jadą autobusem Liberadzkiego Nieszczęście gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 11:32 W interesie klienta, czyli nas - jest by usługi portowe były tańsze szybsze i lepsze. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Milo sie obserwuje ewolucje twoich sympatii; od interesu klasy robotniczej(pod warunkiem ze nie halasuje), do interesu "nas wszystkich".. Powialo humanizmem.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 12:09 Człowieku od zarania byłem socjal-liberałem, a to jest frakcja liberałów, a nie socjalistów! Poglądów raczej od lat nie zmieniam i jesli ewoluuje to od brandtowskiego socjaldemoktratyzmu do socjal-lirealizmu. Miłoscią do interesów klasy robotniczej pojmowanej po polsku, na poziomie XIX wiecznych socjalistów i komunistów - nigdy się nie parałem. Jestem uwrażliwony spoółecznie, dostrzegam biedę,jej mechanizmy, skutki bezrobocia czy fatalnie edukawanej owej klasy robotniczej - ale nie jestem ich rzecznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suwak Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: 217.153.6.* 16.01.06, 13:09 ..jak zwykle ciekawa wypowiedź kurde felka w 'temacie'../dla mnie zasadniczo hasłowa i nie wyjawia istoty/ .. wybaczcie, trochę - no może więcej jak trochę, ale dopowiem: --Dyrektywa Parlamentu UE "w sprawie dostępu do rynku usług portowych" -/od 50 lat nie uregulowanym/próbą w ramach poszerzonej UE,liberalizacji wszystkich sektorów transportu, zarówno w interesie konsumentów jak i producentów. --Usługi portowe stanowią obszar rynku, którego cechą jest wysoka złożoność, liczba przepisów krajowych, niejednorodny charakter usług, co stanowi o wyraźnych różnicach między portami /status, struktura własności,typ zarządzania,rozmiaru funkcji oraz cech geograficznych/. Niejednorodność w funkcjonowaniu portów UE jest barierą do zwiększenia obrotów i wymiany towarów i usług, wolumenu usług transportowych pomiędzy państwami UE. Od jej przyjęcia zależy wprowadzenia zamienne transportu drogowego na transport morski /tzw, "autostrady morskie"/. Wprowadzenie Dyrektywy, jeśli z nią się szczegółowo zapoznać, właśnie dla portów polskich jest szansą na ich dynamiczny rozwój /dla Szczecina jest potrzebny jak powietrze/. Harmonizacja /choćby w definicji i kwalifikowania usług/ i liberalizacja w swiadczeniu usług w efekcie doprowadzi do wzrostu atrakcyjności portów i zwiększenia inwestycji. Protest stevidor`ów prawie we wszystkich państwach UE jest zrozumiały;- burzy dotychczasowe nawyki, 'układy' wymusza zmiany w organizacji pracy i technologii obsługi towarów itp. Nie wchodząc w szczegóły, dla portów polskich szczególnie status, struktura własności oraz, co najważniejsze, typ zarządzania, są największym ,hamulcowym' w rozwoju portów /widać wyraźnie na Wybrzeżu Zachodnim/. Uważam że wprowadzenie Dyrektywy i spodziewane efekty, porównywalne jest z wprowadzeniem "terms of trade" w latach 20stych XXgo wieku. Dla portów polskich może być zbawienne w odejściu od upolitycznienia, uregulowaniu jakości kadr zarządzających itp. Mam nadzieję, że wreszcie wyraźnie wchechobecna korupcja, towarzysko-polityczne układy i układziki, nepotyzm itp będzie w usługach portowych zjawiskiem zanikającym./nadzieja oparta w procedurach szczegółowych Dyrektywy/. Dyrektywa i jej przyjęcie, dla portów UE ma gwarantować, że konkurencja w obrębie portów i pomiędzy portami będzie przebiegała na zasadzie równych szans dla wszystkich. Porty polskie wydają się w gorszej pozycji od portów starej Unii. Tylko w braku gwarancji wyrównania przez Państwo tych szans, polscy dokerzy mogą się obawiać. Dyrektywa zakłada ..pełne poszanowanie istniejącego acquis w obszarze spraw socjalnych i pracowniczych, przy jednoczesnym zwiększeniu zatrudnienia... - rozwój portów to otwarcie się na inwestycje, to szeroko rozumiane podwyższenie kwalifikacji, oferta lepszej jakości świadczonych usług itp. bo rozwój portów to wyższe zarobki,większe zatrudnienie, to w końcu dla Szczecina, regionu sympatyczniejsza przyszłość. Jesteśmy w Unii - nie możemy kontestowaniem wszystkiego z persektywy 'zaścianka' ciągnąć się w jej ogonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:32 Nie miałem odwagi analizować punkt po punkcie projektu dyrektywy (dałem ją w blogu w całosci, tam można poczytać co i ja, wraz ze stanowiskami partii w europarlamencie i zwiazkowców. Pisząc o rozłożeniu jej realizacji w czasie (dla Polski) wynika z prozy zycia - do dzisiaj np. ZMPSiŚ, mimo terminow okreslonych ustawami - nie potrafił pozbyć się udziałow w spółkach portowych, czyli oddzielić zarządzania infrastrukturą portową od działalnosci ekploatacyjnej. Co by w jakimś tam stopniu pozwoliłoby na zdrową konkurencję uslugodawców w porcie. Poza tym dokerzy to tylko praca stricte przeładunkowa - ZMPSiŚ ma też swe udziały w terminalach, a więc coś wiecej niz ludzie do prac przeładunkowych i sprzęt ku temu. Termianle świadczą też inne uslugi logistyczne, jak magazynowanie, dywersyfikachje ładunków a nawet transport do odbiorcy na lądzie. xzarzady portowe powinny wyjść z tych spółek, a w termianalach właściciele mogą zatrudniać do przeładunku nawet zewnetrzne firmy czy tez załogi statkowe. W zalezności od doraxnych potzrebn. Wyniknęła by z tego racjonalizacja zatrudnienia, większa jakosć pracy itp. Tak np. robi wojsko NATO jak korzysta z portu w Szczecinie i przeładowuje się ze sprzętem w drodze na poligony drawskie. Nie zawsze wszystko i nie wszędzie jest rozładunek czyniony przez portowych dokerow. Często czyni to wojsko samodzielnie lub załogi statków na których przypłynęło. Jeszcze nie widziałem by jakikolwiek doker wyprowadzał z ładowni np. samochodowca - czołgi. Tak jak na promie - kierowca sam wyprowadza swego tira, a maszynista swój pociąg. I jakoś lamentu dokerów z tego powodu nie ma. Chyba związkowcy nie do końca rozumieją przeciwko czemu protestują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suwak Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: 217.153.6.* 16.01.06, 15:28 ..Feluś to nie spór - to tylko próba dopowiedzenia co do istoty... Masz rację co do szczegółów, jesli chodzi o porty polskie i dostrzegalne różnice w portach europejskich /nie wszystkich/ co do statusu,struktury własności i typu zarządzania. Przykładem jak to nazywam 'woli politycznej' kadry zarządzajacej Zarządów Portów,spółek portowych itp jest blokowanie w stylu lepperowskim zmian w dotychczasowej strukturze własności z cichym przyzwoleniem układu politycznego. Stąd przesuwanie terminów wynikających z koślawej ustawy o portach. /tyle lat!!!/ Tzw ustawa portowa, w Europie ma swoją długą historię, Dyrektywa zresztą też /2001 rok/. To w jej braku, znawcy zagadnień transportowych widzą poważne utrudnienie w rozwoju cywilizacyjnym. To że Parlament Europejski 'czepia się' portów to efekt ograniczeń w transporcie lądowym i konieczność wykorzystania dróg morskich i ogromna perspektywa na rozwój żeglugi śródlądowej dla której Szczecin został hojnie obdarzony przez Opatrzność. Pozwoliłem sobie na uwagi ogólne, szczegóły są mi również dobrze znane, a z perpektywy Polski chyba należy je uszczegółowić jeszcze na tyle by uwzględniały obecny stan polskich portów /organizacja i infrastruktura/. Mam na mysli przede wszystkim art.7 do 10 Dyrektywy o świadczeniu usług za zezwoleniem / prawie jak koncesja/ Rozumiem związkowców i ich 'układanie'się z kierownictwem portu, rozumiem wieloletnich pracowników którzy ani kwalifikacjami nie przystają do portowej rzeczywistości. Myślenie ma kapitalną przeszłość, myślenie każdego co żyje z gospodarki morskiej bez mysleniu o przyszłości jest fatalną dla tej przyszłości perspektywą. p.s ilość poprawek obecnie wnoszonych przez Komisję zasadniczo zmieniła jej uniwersalność zastosowania w różnych portach w stosunku do poprzednich zapisów. - pytanie czy nie należy jeszcvze poprawiać, ale o tym dowiemy się po 18-tym. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 16:08 felus zarząd portów, jakie ma udziały w terminalach, których? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:24 Nie wiem akurat jak to na dzisiaj wygląda - ale wg moich danych: Bulk Carco - port Szczecina (było 8,86%) Doker-Port (25%) Drobnica-Port (było 45%, jak teraz - nie wiem), Fast Terminal (32%), Port Handlowy Świnoujście (45%) PUP Elewator, było 36,24% - ale tam się zmieniły udziały ZUŻ - było 45%, też się zmieniło. Wg danych na zakończenie 2004 (nie mam jeszcze raportu po skonczeniu 2005 r.) udziały były w tych wszystkich 7 spółkach. W Fast Terminalu także. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 16:29 fast terminal ma teraz 100% kapitału zagranicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:46 Mozesz podać kiedy ZMPSiŚ sprzedał te udziały i komu? Czy był ogłoszony prztarg publiczny? To musiało się zdarzyć w 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 17:33 tego nie wiem, przetargu nie musiało, bo wszystko nalezy do jednego udziałowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 17:56 Port miał obowiązek (chyba) zbyć je w przetargu, jawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 18:08 ja się na tym nie znam, i dla mnie nie jest to ważne. Wymieniasz najpierw Fast Terminal (32%) w siedmiu spółkach, a później piszesz Wg danych na zakończenie 2004 (nie mam jeszcze raportu po skonczeniu 2005 r.) udziały były w tych wszystkich 7 spółkach. W Fast Terminalu także. czyli sam zrobiłeś błąd, to może ten ktoś mi źle powiedział. , Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 18:17 u mnie dokerzy strajkowali 4 godziny we wszystkich 24 portach Szwecji.. Burd nie zanotowano.. www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2005-0410+0+DOC+PDF+V0//SV&L=SV&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 20:53 Swantek, sądzisz, że nasi portowcvy znają na tyle szwedzki, by przeczytać top co zaserwuje jutro w PE deputowany Jarzembowskiego. Skocz na moje strony, tam przynajmniej są te same informacje (a nawet więcej) ale po angielsku, francusku lub niemiecku)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.internet.v.pl 17.01.06, 17:47 swantevit napisał Burd nie zanotowano.. po Szwedzku burda to burdel:-) i nie ma tam tego? o cholerka jaki porzadny naród te czarne szwedy ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:18 Wymieniłem 7 spółek, tak? Tak. Podałem dane, jakie miałem. W raporcie rocznym (oficjalnym) ZMPSiŚ na koniec 2004 r. - jest zapis, że w 7 spółkach portowych zarząd ma swoje udziały, nie podaje ile. Raportu za 2005 r jeszcze nie ma. Zatem pozbycie się wsyztskich udziałów ZMPSiŚ w Fast Terminalu musiało nastąpić w 2005 r. Co tu jest nie zrozumiałe? Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 17.01.06, 11:44 bo dwa razy Fast Terminal wymieniasz, może ktoś tam ciekawy dla Ciebie pracuje, a przyznaj sie, przyznaj. hm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:51 Kobieto sama mnie pytałaś czy w jakimś terminalu ZMPSiŚ miał udziały, to ci odpowiedzałem. Druga część pytania czego ma dotyczyć - moich prywatnych znajomych czy moich zawodowych kontaktów? Przyjmij więc do wiadomości, że z racji zawodu i zainteresowań monitoruję wszystko co dot. gospodarki morskiej i transportu, terminale portowe także. Natomaist, jak mogłaś się zorientować, forum nie jest platformą za pomocą której poszukuję informacji, wolę źródła bardziej wiarygodne, nie anonimowe, poddające się werfikacji. To raczej oddaje pewne klimaty, sygnalizuje nastroje (także ważne), czasami wskazuje kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL buhaha!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:59 paprykarz.szczecinski napisał: > Polscy dokerzy pojechali protestować. > Słusznie. > A co na to kurde.felek? jeszcze raz buhaha!!!! na swoim podwórku burdel a oni na wjazdach protestują:))))) śmiech na sali:)))) typowe,typowe!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: buhaha!!!! 16.01.06, 12:21 a Ty na miejscu, a ja myślałam, że w tej delegacji. To dobrze, że się śmiejesz, ale czy ten śmiech tam dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: buhaha!!!! IP: *.internet.v.pl 16.01.06, 23:14 xxtoja napisała: > a Ty na miejscu, a ja myślałam, że w tej delegacji. To dobrze, że się śmiejesz, > > ale czy ten śmiech tam dotrze. nawet jak bym był zdrowy to bym nie pojechał!!! durnia to moge w kraju zrobic z siebie jak by co nie potrzeba gdzieś jechać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: buhaha!!!! 17.01.06, 11:41 Gość portalu: XXL napisał(a): nawet jak bym był zdrowy to bym nie pojechał!!! > durnia to moge w kraju zrobic z siebie jak > by co nie potrzeba gdzieś jechać:-) tos chory rozumiem i w kraju okna możesz powybijać w Watykanie jak bedzie trzeba, a aaaa a kiedy to będzie?!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: buhaha!!!! IP: *.internet.v.pl 17.01.06, 17:42 xxtoja napisała: i w kraju okna możesz powybijać w Watykanie jak bedzie > trzeba, > a aaaa > a > kiedy to będzie?!. ooooo dzień sądu i rozliczeń nadchodzi wielkimi krokami:-))) ostatnioi widziano GO jak mijał Górny Galęcin:))) więc czuj duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. dokerzy protestują - szyby poleciały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 17:58 Właśnie doniesiono, że w Strasbourgu policja francuska użyła gazów łzawiących i armatek wodnych , bo dokerzy zxrobili kosmiczną burdę i powybijali szyby w Parlamencie Europejskim. Chyba nasz "wesoły" autobus dojechał na czas, a może się mylę?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foton Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.pl / *.smsnet.pl 16.01.06, 18:26 trzymajmy za nich kciuki SM Bryza - wolna! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu 16.01.06, 18:32 Gość portalu: foton napisał(a): trzymajmy za nich kciuki '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Zeby nie przeladowali jakies barki na Renie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.internet.v.pl 17.01.06, 17:43 swarozyc napisał: Zeby nie przeladowali jakies barki na Renie? albo, albo zdjeli prezerwatyw:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polscy dokerzy protestują w Strasburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:23 To trzyamj, bo demolka Parlamentu Europejskiego jest totalna, szyby wywalone, petardy, kamienie itp. Trzech policjantów rannych, jeden ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś