Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut

IP: *.hsd1.wa.comcast.net 25.01.06, 15:18
bardzo dobra reklama, tylko kopletnie niezrozumiala dla polaka, oparta na
angielskich skrotach jezykowych ma sens, tylko ze zaden polak tego nie
rozumie, a haslo "nie dla wojny" po polsku? no panowie, gdzie tu logika?
wydaje sie ze koncept przyszedl z zagranicy a polactwo musialo walnac haslo
polskie bez wzgledu na to czy ktos to bedzie rozumial czy nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: glupia baba pani grazynka jest glupia jak but IP: *.hsd1.wa.comcast.net 25.01.06, 15:25
      pracuje w marketinku ale nikt jej nie wytlumaczyl o co chodzi w tej reklamie. no
      wiec najpierw wzial sie skrot slowny, "cztery kawalki" co fonetycznie po
      angielsku oznacza tez "dla pokoju", ( 4 piece = for peace )majac juz to walnieto
      haslo " nie dla wojny" jako logiczny odpowiednik "dla pokoju". tak ze pani
      glupia grazynko, tu nie chodzi o zadna walke klijenta, jest to czysta gra slow,
      zabawa slowna. jak taka durna pinda dostala robote w marketingu?
      • laureno Re: pani grazynka jest glupia jak but 27.01.06, 12:48
        Musiała się jakoś przed emdiami tłumaczyć...
        • Gość: canx wyśmiewanie się z antywojennej retoryki ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:57
          moooocne slowa, chyba ktos wstal lewa noga, zrobcie se ten test na agresywność,
          zamiast szukać dziury w calym
          • Gość: raf Co za denny artykuł? Kogo to obchodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:51
            Czy ktoś z was serio traktuje pacyfkę jak krzyż albo obraz mamusi?
            Jakie to niby uczucia ma ranić? Gdyby się naśmiewali z kotwicy Polski Walczącej lub upiekli coś w kształcie rannego partyzanta, to mógłby ktoś mieć pretensje. U nas tysiac razy częściej widuję pacyfkę jako narzędzie marketingu niż fakyczny symbol pokoju, który modny był raczej w hipisowskiej Ameryce i wcale nie tyczył sie żadnej z naszych wojen. Banda długowłosych ćpunów malowała go gdzie popadnie, nie trzeźwieli ani na moment, rżnęli w co drugich krzakach, unikali wojska i jakejkolwiek odpowiedzialności społecznej, a teraz ktoś chce temu nadać patosu.
            Czy naprawdę się tak utożsamiacie z tym symbolem?
            • Gość: Internauta Re: Co za denny artykuł? Kogo to obchodzi? IP: 217.153.216.* 27.01.06, 15:03
              Czy nie ma powazniejszych problemow??? Cala Polska nasmiewala sie z nowego
              prezydenta i nikt sobie z tego nic nie robil....
        • Gość: Grazka Re: pani grazynka jest glupia jak but IP: 217.153.216.* 27.01.06, 14:45
          ale but z ktorej nogi???
      • Gość: mob Re: pani grazynka jest glupia jak but IP: *.chello.pl 27.01.06, 13:12
        Gość portalu: glupia baba napisał(a):

> pracuje w marketinku ale nikt jej nie wytlumaczyl o co chodzi w tej reklamie.
        n
        > o
        > wiec najpierw wzial sie skrot slowny, "cztery kawalki" co fonetycznie po
        > angielsku oznacza tez "dla pokoju", ( 4 piece = for peace )majac juz to
        walniet
        > o
        > haslo " nie dla wojny" jako logiczny odpowiednik "dla pokoju". tak ze pani
        > glupia grazynko, tu nie chodzi o zadna walke klijenta, jest to czysta gra
        slow,
        > zabawa slowna. jak taka durna pinda dostala robote w marketingu?

4 kawalki to four pieces jesli chodzi o scislosc. Czy ty w restauracji
        mówisz "I want to piss on my plate" myslac o 2 kawalkach?
    • Gość: GM Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:57
      kompletnie nie rozumiem jak można się o taką rzecz awanturować, nonsens
      • Gość: qb Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:32
        hehe

na miejscu naczelnego zwolnilbym autora tego artukulu za marnowanie pensji
        przez pisanie takich glupot, radze zajac sie czyms istotniejszym
    • r.maszkowski ortografia 27.01.06, 12:38
      "reklama Pizzy Hut"? Jeżeli już odmieniać, to "Pizza Hutu", ale może lepiej nie odmieniać.
      • Gość: maruda Re: ortografia IP: *.gdynia.mm.pl 27.01.06, 12:49
        r.maszkowski napisał:

> "reklama Pizzy Hut"? Jeżeli już odmieniać, to "Pizza Hutu", ale może lepiej nie
        > odmieniać.

Jeżeli można i odmieniona nazwa nie razi, to odmieniać.

• enfer Reklama pożre cię tak jak ty pizzę 27.01.06, 12:40
      dlaczego nie? w polsce wszyscy zapomnieli o tym hasle, raptem pół wieku po wojnie... zapomnbieli co to syreny alarmowe, co to okupacja itd.. przeciez polacy napadli an irak i jedyne nad czym sie zastanawiają to czy będą mieć zysk z napadu czy nie... a że reklama wszystko przerabia? zobacz tekst o reklamie i wojnie:
      www.irak.pl/Szygiel-IrackiPrimaAprilis.htm
    • ratatatam marcin kornak powienien sie wybrac do psychiatry 27.01.06, 12:45
      i to jak najszybciej - faktycznie od lat pracuje nad reklama swojego (nieco
      ulomnego ) wizerunku tropiac wojennych podzegaczy, faszystow i rasistow -
      najwyzszy czas aby jego mania przesladowcza zajeli sie specjalisci ...
    • laureno Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut 27.01.06, 12:47
      Świat jest światem, a tu liczy się kapitał. Też uważam, że reklama jest głupia,
      bez sensu, co więcej - razi mnie, moje uczucia.
      Nie powino się jednak zakazać jej użytku. Wolność to wolność, musi być respektowana.
    • Gość: reklamożerca Znowu AFERA !!! Komisję trza powołać !!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:47
      • vitmik ej, matoły 27.01.06, 12:51
        raz mowicie ze reklama jest głupia i płytka
        innym razem jej nie rozumiecie bo jestescie za głupi

prawda jest taka, ze pizza hut dala kase dziennikarzynie zeby napisal o takiej
        pie.. artykul, oszczedza na spotach reklamowych w tv. to proste, ale jak sie
        studiuje ekonomie zaocznie to takich rzeczy sie nie zauwaza.

• Gość: LEW R Re: Znowu AFERA !!! Komisję trza powołać !!! n/t IP: 217.153.216.* 27.01.06, 14:44
        Moze Grazyna bedzie ze mna siedziec

LEW R
    • kowalmj Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut 27.01.06, 12:48
      Z tym ze nikt nie rozumie zabawy angielskimi slowami to bym nie przesadzal.
      Jestem Polakiem i rozumiem. Jesli symoblem pop kultury stal sie Che Guevara,
      koszulki z napisem JPII sprzedaja sie jak cieple buleczki to oburzanie sie na
      wykorzystanie pacyfy jest poprostu bez sensu. Jak GW chce szperac w Pizza Hut to
      nalezy zajac sie odpowiedzia na pytanie z czego sa kostki miesa na Super Suprim??
      • vitmik Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut 27.01.06, 12:52
        najpierw trza sie dowiedziec czy to jest w ogole mieso?
    • Gość: kat zenujace chamstwo i agresja agencji reklamowej IP: *.atm2-0-1301191.0x50a3af66.svgnxx3.customer.tele.dk 27.01.06, 12:54
      1. reklama jest prymitywna i bezczelna- kpi sobie z istotnych symboli
      2. jest kiepska graficznie
      3. jest niepotrzebnie w jezyku angielskim- powinna byc po polsku. "coolerskosc"
      mlodziezy, tak ?? hahaha...co za matolectwo....
      4. podsumowujac: glupia, cienka i malo interesujaca reklama- na mnie dziala
      odwrotnie do zamierzonego efektu: na pewno nie mam dzieki niej ochoty na
      jakiekolwiek kontakty z pizza hut.
      • vitmik Re: zenujace chamstwo i agresja agencji reklamowe 27.01.06, 13:59
        ale fiuta na krzyzu mozna pokazywac tak?
        to nie jest chamstwo i kpienie sobie z istotnych symboli?
    • maureen2 Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut 27.01.06, 12:54
      pacyfiści są przewrażliwieni, nareszcie ktoś znalazł praktyczne zastosowanie
      dla "pacyfy" na codzień, zamiast gornolotnych i wzdętych haseł, ktore nie prze
      kłdały się na codzienne życie. Wojny w Polsce dawno nie ma, czołgi nie jeżdżą
      po ulicach,czas zejść na ziemię.
    • grubasek73 Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 12:57
      Nigdy więcej pizzy w PizzaHut

Bardzo lubiłem te restauracje i często do nich zaglądałem, nawet kiedyś w Pizza
      Hut pracowałem (jako student).
      Ale teraz SZLABAN!

Nie będę tam chodził, dopóki ta akcja reklamowa się nie skończy. Nie znoszę
      prostacwa i chamskich zagrywek!!!
      • Gość: el_p Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut IP: 194.187.145.* 27.01.06, 13:12
        Ok, reklama fajna, nikogo nie drazni, do tego jest mega hiper super trendy jezzy
        kulerska (coolerskosc mlodzierzy- to tylko mogl napisac 2,5IQ). Jezeli jestescie
        tacy tolerancyjni dla roznych symboli w reklamach, to co powiecie jakby na
        wielkanoc zaserwowali pizze + kampanie w formie krzyzyka z przyczepionym
        ludzikiem z zapiekanej papryki?
        • vitmik Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 14:00
          a pacyfisci maj swoja wielkanoc przypadajaca na koniec stycznia?
          pacyfa jest symbolem religijnym?

dobre hehehehe
        • vitmik Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 14:01
          pacyfa jest symbolem religijnym?
          mamy religie albo kosciol pacyfistyczny?
          oni maja wielkanoc w styczniu?

ty to chyba masz IQ 150. ale na minusie
          • el_p Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 14:26
            Nie nie jest, ale jest waznym symbolem z ktorego nie powinno sie szydzic. Jezeli
            nie potrafisz tego zrozumiec to bardzo mi przykro.
            A co IQ to przepraszam, ale ktos kto publicznie stosuje takie dziwolagi jezykowe
            jak "oolerskosc" sam sobie wystawia swiadectwo.
            • vitmik Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 14:33
              Ja taego nie zastosowałem, żeby była jasność.
              Czerwona gwiazda i swastyka też są ważnymi symbolami. i co? z nich też nie
              mozna szydzic?
              • el_p Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut 27.01.06, 14:44
                Nie, ty napisales ze mam -150IQ.
                Jesli nie widzisz roznicy pomiedzy swastyka a pacyfka to proponuje zaufac mi:
                Pacyfka jest symbolem conajmniej neutralnym. Nikt nikogo nie przesladuje w jej
                imieniu itp.
                Swastyka jest kojazona ze zlem, chociaz w zasadzie to tez bez sensu, ale tak sie
                juz przyjelo.
                Poprostu te szmaty od reklam wycieraja sobie ryje czym popadnie, wiec nie
                zdziwcie sie jak nastepnym razem bedzie to krzyz, gwiazda dawida czy inne
                symbole. Trzeba powiedziec stanowcze nie, zanim nie bedzie juz zadnych "swietosci".
                Pozdrawiam
                • Gość: Rozjemca Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut IP: 217.153.216.* 27.01.06, 14:46
                  Tylko sie nie pobijcie, w koncu nigdy wiecej wojny, a najlepiej idzie do Pizza
                  Hut Pizza 4 peace Was pogodzi
                  HE HE
      • Gość: Student Re: Nigdy więcej pizzy w PizzaHut IP: 217.153.216.* 27.01.06, 14:43
        Myslalem ze w Pizza Hut mozna pracowac jako kucharz, kelner ale jako student,
        tegfo nie wiedzialem ??? A ja specjalnie pojde i zobacze z czego tyle szumu,
        moze mnie nie pobija, w koncu nigdy wiecej wojny.
      • Gość: voltaire No i lepiej dla Ciebie grubasku... IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 27.01.06, 21:21
        że nie będziesz tam zaglądał. Strasznie niezdrowe jedzenie! A po Tobie widać,
        że dietka by się przydało. Na zdrowie!

A co do reklamy, to mi się podoba.

grubasek73 napisał:

> Nigdy więcej pizzy w PizzaHut
        >
        > Bardzo lubiłem te restauracje i często do nich zaglądałem, nawet kiedyś w
        Pizza
        >
        > Hut pracowałem (jako student).
        > Ale teraz SZLABAN!
        >
        > Nie będę tam chodził, dopóki ta akcja reklamowa się nie skończy. Nie znoszę
        > prostacwa i chamskich zagrywek!!!
    • Gość: gratuluję Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:09
      Trzeba być geniuszem, aby wymyślić taką reklamę... :)
      Gratuluję!!!
    • Gość: maciej Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.koleje.cuni.cz 27.01.06, 13:09
      co to znaczy obrazac antywojenna retoryke?, gdyby na reklamie byly pokrojony na
      kawalki obraz z Jasnej Gory to bylaby to "wolna artystyczna ekspresja" i
      "ciekawy chwyt narketingowy", ale uzyc w reklamie pacyfe - oburzajce bluznierstwo!
    • doopa_wolowa Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut 27.01.06, 13:10
      I z takimi pierdołowatymi informacjami wyskakują gryzipiórki z wiewiórczej.
      Sami jak hieny cmentarne żyją z nieszczęscia innych ale mają czelność o takie
      rzeczy się awanturować.

A spier...ć mi łajzy jedne.
    • Gość: cok Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.06, 13:30
      strasznie wydumana ta reklama i słaba po prostu.
    • Gość: IJ A jak już Pizza Hut wycofa tą reklamę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:32
      napisze się artykuł "Pizza Hut popiera wojnę":
      "Pizza Hut postanowiła wykorzystać w reklamie angielską grę słów: four pieces,
      czyli cztery kawałki brzmi podobnie jak for peace - dla pokoju. Jednak pokojowa
      retoryka kampanii reklamowej nie spodobała się lobby zbrojeniowemu. W zamian za
      obietnicę zawarcia kontraktu na dostawy pizzy dla wojsk stacjonujących w Iraku
      między Pizza Hut a Naczelnym Dowództwem Zjednoczonych Wojsk w Iraku, odstąpiono
      od kampanii reklamowej.
      Jak to ujął rzecznik MON: "Młodzież jedząca smaczną pizzę może podświadomie
      dojść do wniosku, że pokój jest czymś dobrym i w przyszłości działać na rzecz
      pokoju, a tego przecież byśmy nie chcieli."
    • Gość: Antoni Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: 60.191.248.* 27.01.06, 13:47
      Reklama jest beznadziejna. To może by było dobre w kraju anglojęzycznym ale nie w Polsce. Jestem w Polsce i czytam po polsku. I co widzę "cztery piece?"
      Niewątpliwie 4 czyta się jak cztery, peace jak to peace ni to piece ni to szpece. W Polsce to wygląda tak: jeden peac, dwa, trzy cztery peace...
      Pozatym rozumiem że niektóre dzieci tak koło 10 roku życia chcą poszpanować kilkoma słowami w języku obcym, ale używać takich zwrótów jak "coolerskośc" ludziom dorosłym już nie wypada. Niedługo zaczną mówić "morowo" i "reflektujesz" chociaż to było by lepsze bo przynajmniej po polsku i każdy Polak to zrozumie.
      • Gość: simsaladim Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:59
        Hej Antoni, mówisz jak mój dziadek, co tylko umie po rosyjsku. Nikt nie ma obowiązku wykładać ci wszystkiego jak krowie na granicy. Jak nie jesteś w stanie tej reklamy przeczytać, to znaczy, że nie jest ona skierowana do ciebie. Odwróć się w swoją stronę i poginaj do mlecznego.

BTW: Jak czegoś nie wiedz, to się dowiedz, a nie mędrkuj jak wiejski filozof. Ja nie jestem alfą i omegą ale jak mnie coś w życiu zaskakuje, to sięgam po słowniki, encyklopedie i internet.
    • Gość: Czytelnik Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.telia.com 27.01.06, 14:59
      Skoro ciezko ja zrozumiec przecietnej osobie to jak moze byc dobra?
      • Gość: Nieprzecietny Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: 217.153.216.* 27.01.06, 15:04
        Przecietnej osobie, moze ona nie jest do przecietnych??
        • Gość: simsaladim Re: Kontrowersyjna reklama Pizzy Hut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:40
          przecież istnieje pojęcie grupy docelowej, wystarczy żeby oni zrozumieli, a reszta może tę reklamę rozumieć albo i nie, to już nikogo nie obchodzi, niech sobie sami radzą w tym strrraszliwym świecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka