Dodaj do ulubionych

Komentarz redakcyjny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:33
No nareszcie GW zajęłą prawidłowe stanowisko. Fundowanie gruntów ECE śmierdzi
na kilometr układem. Swoja drogą ciekawe, że ECE bez zabezpieczenia że
dostanie pozostały teren kupiło ziemię od Łuszczewskigo? A może ECE dostało
od kogoś zabezpieczenie że wejdzie w układ z miastem...?
Obserwuj wątek
    • Gość: tony Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:33
      Jestem za wolnym rynkiem i równymi prawami dla wszystkich!
      • Gość: the.bill1 Re: Komentarz redakcyjny IP: *.bazapartner.pl 02.03.06, 21:12
        A ja jestem za wolnym rynkiem i popieraniem polskich właścicieli i
        przedisiębiorców. Skoro świat, to świat układów, to czemu ma wygrywać jeden, ajk
        może drugi?
        Polityka powinna się zmienić z przysłowiowego już "Niemiec na narty, a Polak do
        zamiatania" na "Polak na narty, Niemiec do zamiatania".
        Mówili juz o tym mieszkańcy Atlantydy, wyczytując w swych świętych kryształach
        przekazanie Szczecina Polakom po II wojnie światowej i próby restytucji Rzeszy
        poprzez kapitał międzynarodowy, popierany przez Agorę.
      • Gość: kleophas Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:35
        tak i tylko tak
      • Gość: Pawel Re: Komentarz redakcyjny IP: 83.168.96.* 02.03.06, 23:27
        A ja jestem przeciwko monopolizowaniu powierzchni handlowych w centrum Szczecina :/
    • vojciech Re: Komentarz redakcyjny 02.03.06, 21:44
      "Najprostszą i zgodną z prawem metodą na rozstrzygnięcie sporu o Kaskadę jest
      wystawienie tego gruntu na przetarg."

Niby racja, ale przypomnę tylko, że w przetargu zostały sprzedane w Szczecinie
      atrakcyjne działki:

- Dwie przy Bramie portowej pewnemu Hiszpanowi - powinny już być zabudowane
      chyba ze dwa lata temu. Jak jest każdy widzi.

- Trzecia przy Bramie portowej pewnej firmie developerskiej. Dopiero obecnie
      zaczyna się budowa, aczkolwiek sądząc po projekcie nie powstanie tam nic godnego
      centrum miasta.

- Kolejna przy ul. Malczewskiego. Sprzedana jednej z firm, która obecnie walczy
      o teren po Kaskadzie. Już jakiś czas temu powienien tam być kilkupiętrowy
      biurowiec. Jak na razie nawet trawnik na tym terenie nie jest równo przycięty.

- Kamienica na pl. Grunwaldzkim znowu Hiszpanowi (temu samemu zresztą). Została
      wyremontowana (częściowo tylko), ponieważ taki był wymóg przetargu. Od tamtego
      czasu stoi pusta.

To tylko kilka przykładów z samego centrum. Wygląd wszystkich tych działek
      dzisiaj pozostawia wiele do życzenia. Obiecane inwetycje dziwnym trafem tam nie
      powstały. No ale zacytuje może fragment Komentarz redakcyjnego: "Co to ma
      wspólnego ze społecznym interesem?"
      • Gość: tony Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:00
        Istnieje możliwość sprzedaży w drodze konkursu. Miasto ogłasza konkurs na
        zagospodarowanie, wyznacza warunki brzegowe i wtedy zbywa. Proste, uczciwe i z
        korzyścią dla miasta.
      • Gość: kleophas Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:14
        tzn, vojciech, sądzisz, że gdyby te działki opchnąć bez przetargu to cos już by
        na nich było? bo jakoś nie mogę doszukać się związku.
        sprzedawać grunty miejskie - mozna tylko moim zdaniem w przetargu, a dopilnować
        umów to już zadanie dla miejskich urzedników. są przecież prawnicy, kancelarie,
        instrumenty prawne, kary i setki innych sposobow, zeby zabezpieczyc sie przed
        spekulantami i zagwarantować realizacje tego co sie zaplanuje. ale to trzeba
        umiec. no i chociaz troche chciec...
        • Gość: tony Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:17
          No tak, ale wtedy trzeba mieć mądrych rządzących miastem a nie półgłówków lub
          ludzi z zarzutami prokuratorskimi a najczęściej jedno i drugie.
        • vojciech Re: Komentarz redakcyjny 03.03.06, 16:57
          Gość portalu: kleophas napisał(a):

> tzn, vojciech, sądzisz, że gdyby te działki opchnąć bez przetargu to cos już by
          > na nich było? bo jakoś nie mogę doszukać się związku.

Nie o to mi chodziło. Odniosłem się jedynie do tezy zawartej w artykule, że
          wystarczy przetarg i wszyscy będą szczęśliwi.

> sprzedawać grunty miejskie - mozna tylko moim zdaniem w przetargu, a dopilnować
          > umów to już zadanie dla miejskich urzedników. są przecież prawnicy, kancelarie,
          > instrumenty prawne, kary i setki innych sposobow, zeby zabezpieczyc sie przed
          > spekulantami i zagwarantować realizacje tego co sie zaplanuje. ale to trzeba
          > umiec. no i chociaz troche chciec...

Oczywiście zgadzam się z Tobą. Jednak zauważ, że działki na Bramie Portowej i
          Malczewskiego (jeśli się nie mylę) są właśnie obwarowane warunkami. Miały być
          kary - nie ma inwestycji, nie ma kar.
    • Gość: andreas albo albo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 00:42
      albo wracamy do komuny albo idziemy w wolny rynek?
      XYZ nieobecny pewnie broniłby wolnego rynku, ale z recznym przełozeniem...

Ja tu węszę, ze ktos pozazdroscił tej Florydy na Bryzie
      i chciałby tez... i próbuje sobie przeciagnąc pod flagi urzedu,
      by potem fajnie zbyć grunt, bo jednak miasto sobie nie radzi...
    • Gość: wiem co mowie Re: Komentarz redakcyjny IP: *.icpnet.pl 03.03.06, 08:48
      Szanowna Pani - interes gminy należy widzieć nieco dalej i tak właśnie
      zachowuje sięzarząd miasta. Ta dalsza perspektywa to zdanie sobie sprawy, że
      Sołowow nie jest zainteresowany wybudowaniem tego, co tak szumnie właśnie
      obiecał (dlaczego akurat teraz???), tylko zablokowaniem jakiejkolwiek
      konkurencyjnej inwestycji. Galaxy to kura znosząca złote jaja - tylko idiota
      dopuściłby dla niej konkurenta, tym bardziej za własne 500 mln. Lepiej wydać
      np. 50 i mieć święty spokój. Echo nie chce kupić niczego od ECE - echo stwarza
      pozory i to jest jeden z nich. A zatem - miasto właśnie powinno zaangażować się
      w nabycie terenu Odry i powinno wnieść go do spółki, bo długofalowy interes
      miasta właśnie tego wymaga.
      A swoją drogą - komentarz redakcyjny GW powinien być lepiej przemyślany niż np.
      w fakcie albo superexpressie...
      • Gość: wiesz co mowisz? Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:45
        Czyli w perspektywicznym interesie miasta jest jak najwieksze ograniczanie
        liczby potencjalnych inwestorów i darmowe przekazywanie gruntów? WOW! Musze
        przyznać, że jestem pod wrażeniem... A tak w ogole to wątpie, żeby Galaxy od
        razu padło po wybudowaniu Kaskady, na pewno za to polegną "Turzyn i inni". Swoją
        drogą dziwi mnie, że Carrefour, który przeciez buduje duże centra nie stara się
        o ten teren.
        • Gość: andreas co Wy wiecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:07
          a dlaczego ma cokolwiek polec...
          Co Wy gadacie?
          Konkurencja jest motorem postepu!!!

Nadto miasto juz miało wpływ na to kto dostanie grunty!!
          Były to grunty ma Mieszka, zabrano Niemcom i przjęli...
          miesto płaci kary!
          Miasto miało grunty ma mieszkania na Ku Słońcu,
          przekazało Bryzie i...
          kilka osób sie wzbogaciło!

To jest po prostu walka kto wyszarpie ten zarobi!

W co Wy wierzycie ze miasto jest biznesmenem z głowa?

Podajcie mi jeden przykład dobrze prowadzonego biznesu z miastem!

nawet sciaganie opłat targowych jak wziąłł Ptak to wzrosły!!

Miasto, urzednicy to aparat zdolny tylko do...

Jezeli chcemy by te kilka milinów zarobiło kilku fajnych gosci
          z naszej rekomendacji ... dajmy to miastu!
          Jezeli ma byc uczciwie stwórzmy odpoiednie warunki, obostrzenia
          i wolny rynek!!!

Nic na pewno nie polegnie...

Powstaja nowe restauracje, stare padaja, a powstają inne...
          Tylko konkurencja, KONKURENCJA!!

Błagam zapomnijmy wreszcie o komunie i tamtych czasach!
          Powtarzam chyba że kilku gosci chce powtórzyć numer BRYZY!!
        • Gość: wiem co mowie Re: Komentarz redakcyjny IP: *.icpnet.pl 03.03.06, 17:04
          no właśnie - inwestorów nie, a "inwestorów" tak... wszystko, co napisałem mówi
          o tym, że po zakupie przez sołowowa nic tam nie stanie! Takich "inwestorów"
          potrzeba w szczecinie?
    • Gość: KJ Re: Komentarz redakcyjny IP: *.internet.v.pl 03.03.06, 10:44
      Gratulacje, dla znawczyni tematu, gdyby galeria mogła być wybudowana o te 5 tys
      m/2 mniej... to już dawno została by wybudowana. Ale jest to poprostu
      NIEMOŻLIWE jak to sobie Pani wyobraża ?? Ludzie będą sie teleportować z jednej
      strony galerii na drugą ?? Bo budynek odry nie jest raczej przeźroczysty :|
      Zanim się cos napisze wypadało by pomyśleć czy to ma sens...
      • piotr33k2 Re: Komentarz redakcyjny 03.03.06, 11:57
        srutu tutu ,gazeta gada w tym wypadku głupoty, jak wygra ewentualny
        przetarg "echo " to nic tam nie powstanie przez najblizsze 10lat chyba że
        jakaś żałosna mini imitacja galeri jak najtańszym kosztem aby nie
        było "afery" ,ale i to wątpie ,w interesie miasta mieszkańców ,szwaczek ,
        teatru , przychodni i konsumentów jest aby powstała prawdziwa galeria
        konkurencyjna dla galaxy ,taki warunek spełnia tylko "ece" ,to takie proste a
        takie trudne do zrozumienia dla niektórych.
        • Gość: waldo Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:04
          a kto powiedzial, ze tylko ece? i skad ty o tym wiesz? kto i jak cie do tego
          przekonal? podobno deweloperzy bija sie o szczecin o czym mozna przeczytac obok
          - jestem za przetargiem dla jak najwiekszej liczby inwestorow!
          • piotr33k2 Re: Komentarz redakcyjny 03.03.06, 12:13
            taa.. tak sie biją jak ten hiszpan co to kupił działki i wszystko lezy
            odłogiem od kilku lat i nie ma na niego siły ,"ece" już ma dzialke na własnośc
            przy byłej kaskadzie wiec logiczne ze jej nie odsprzeda nikomu a już napewno
            nie swojej konkurecji ,logiczne też chce całe reszty bay móc relizować na
            powaznie swoje zamiary inwestycyjne w szczecinie bo tu nic na razie ni ea
            chce mieć ,echo już ma i nie jest zainteresowane zeby sobie samemu robic
            konkurencje tylko żeby nie dopuscić do tej konkurecji ,proste i logiczne .
            • Gość: pit32 Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:25
              "logiczne też chce całe reszty bay móc relizować na powaznie swoje zamiary
              inwestycyjne w szczecinie"

No to niech po prostu kupia to na przetargu i bedzie po sprawie.
              Każdy może powiedziec, ze ma "paważne zamiary inwestycyjne" i dlatego powinien
              dostać grunt za friko, bo jak nie to na przetargu zablokuje go konkurencja.
              • Gość: bobik Re: Komentarz redakcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:35
                Zgoda ze stanowiskiem redakcji przetarg powinien być. Sam o tym pisałem wcześniej ale pod innym nickiem w forum. Ale jest druga strona medalu. Mający kasę kapitał zagraniczny traktuje te nasze działeczki w centrum jako dokonałe lokaty kapitału (przykład niezidentyfikowani hiszpanie) trzymający grunty wokół Bramy Portowej. Tzn. kupują mając zamiar nic nie budowania. Wartość ziemi rok rocznie idzie do góry i za 10-20 lat może to puszczą z zyskiem 800 %. I tu rozumiem miasto, że walczy o dobre warunki dla ECE, bo oni NAPRAWDĘ CHCĄ COŚ ZBUDOWAĆ. Choć pamiętajmy, że taki potentat jak ECE nie powinien bać się przetargu i po prostu przebić Echo cenowo.
    • Gość: andreas Re: Komentarz redakcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:32
      a dalczego ta firma niemiecka po prostu nie moze wygrac przetargu??
      Prosze o wytłumaczenie!!!

Tak rozumujac to kazdy przetarg trzeba by recznie sterować...
      • piotr33k2 Re: Komentarz redakcyjny 03.03.06, 12:38
        dlatego że już weszło w spólke z miastem i zainwestuje w siedzibe szwaczek
        teatr pleciuga i nową przychodnie czego echo napewno nie zrobi bo w
        specyfikacji przetargu nie może i nie bedzie stawianych takich warunków dla
        kupującego tylko działke po odrze .
        • Gość: andreas Re: Komentarz redakcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:45
          nie rozumiem dlaczego nie mozna czegos zwrzeć...
          na pewno sa formy, ze mozna wszystko zawrzeć.
          Ja kupowałem notarialnie tereny i magazyny
          i jakos mozna było tam wszystko zawrzeć!!
          Mój tylko błąd był iz zgodziłem sie na mała poprawke...
          ale zawarlismy tam mnóstwo innych rzeczy!
          • Gość: andreas acha teraz jarnąłem sie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:49
            acha teraz jarnąłem sie, wiem czego nie mozna zawrzeć!!
            No, ale mój drogi to karalne!
            A co Ty chciałes takie rzeczy w umowach zawierać?
            To sie załatwia w Wąwelnicy...
        • Gość: pit32 Re: Komentarz redakcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:47
          ale dlaczego miasto weszlo w spolke akurat z nimi i nie zaprosilo zadnej innej
          firmy? i dlaczego chce im oddac za darmo teren wart dzisiaj 100 mln, i ktory jak
          pisal bobik co roku wart jest wiecej? niech po prostu zaplaca za ten grunt
          wedlug wyceny rynkowej, skoro sa juz jakies umowy i tyle. bedzie bez przetargu
          ale przynajmniej uczciwie. w czym problem?
          • Gość: andreas racja PIT32 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:51
            no tak niech zapłaca ile warte to,
            a jak miasto chce byc inwestorem czy biznesmenem,
            to za ten szmal se same wybuduje!
          • piotr33k2 Re: Komentarz redakcyjny 03.03.06, 12:55
            bo tylko oni sie zgłosili i zgodzili na takie warunki a "echo" siedziało cicho
            i blokowało w układzie z przedstawicielem skarbu panstwa przekazaniem tej
            działki i dopiero jak sie zorientowalo że moze jednak dojsć do realizacji umowy
            z "ece" to nagle podnioslo larum i krzyk o wolnosci gospodarczej ! to przecież
            widać gołym okiem, ale nawinych nie sieją szczególnie na tym forum.
            • Gość: andreas Piotr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:00
              napisze Tobie prosto i nieskomplikowanie!
              To niech przeliczz i dadz a ten szmal....
              bedzie kawa na ławe, a nie w Panoramie czy na polowaniach!
              Potem sie dowiemy, ze w pakiecie była jeszcze jakaś działka...
              za kilkadziesiat milionów....
              • Gość: andreas Re: Piotr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:06
                a Ty Piotr taki naiwny i wierzysz,
                ze Niemcy to cały czas z myśla o dobru Szczecina,
                o szczecinian tak sie martwia i chca im pobudować zeby dobrze było,
                a tu źli z Kielc tylko o szkodzie szczecinian mysla!!

To sa biznesmeni i mysla o swoim szmalu
                i w dupie maja Ciebie, mnie i to miasto!
                Masz złudzenia?
                Oni chca zrobic dobry biznes,
                a my mamy na tym skorzystać!
                Tu nie ma dobrego i złego!!

Co Ty myslisz, ze ja mam firmę zeby ludziom pomagać?
                Nie ja mam firemke, zeby ludzi łupic ze szmalu,
                z którego łupia mnie inni....
                TYLKO tyle...
              • piotr33k2 Re: Piotr 03.03.06, 13:10
                najpierw to niech skarb panstwa bez przetargowo odda teren po odrze miastu ,to
                jest podstawa i punkt wyjścia ,jezlei skarb panstwa sam będzie robił przetarg
                to dupa blada nic tam nie powstanie i nikt na tym nie skorzysta (oprócz paru
                cwaniaków)przedewszystkim miasto mieszakańcy i konsumenci , a teren ten miastu
                nalezy sie jak psu buda bez żadnej łaski bo leży w centrum miasta szczecina! i
                dziwię sie że rząd marcinkiwiecza taki niby "prospołeczny" postępuje tak
                nieprospołecznie .
                • Gość: leon Re: Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:35
                  zgadzam się z piotrem wkurzają mnie enklawy skarbu państwa w żywym sercu
                  miasta - jakieś jednostki wojskowe i inne pierdoły to nienaturalne. trzeba z
                  tym skończyć i załatwić sprawę systemowo - to zadanie dla kaczyńskich
                • Gość: andreas Re: Piotr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:35
                  miasto nic nie powinno dostać, bo przepie...
                  Miasto ma do sprzedania w ramach tej inwestycji jeszcze inne tereny!

Bo zarząd Marcinkiewicza nie przyjedzie do Szczecina i bedzie patrzył,
                  co miastowi cwanicy z tym zrobia...
                  a umieja zrobic w obecności prezydenta!

Jak bedzie prezydent co umie sobie dobrac kadre,
                  coby nie robili mu przewałów, to wtedy pogadamy!

Niech bedzie wszystko jasne w przetargach,
                  a urzędnicy i radni i prezydent
                  niech beda administratorami,
                  a nie prowadzacymi pod egida miasta działalnośc gospodarczą!
                  Społeczeństwo nie wierzy politykom....
                  i ma rację!!
                  • piotr33k2 Re: Piotr 03.03.06, 13:57
                    andreas bez obrazy ale gadasz już głupoty dla samego chyba gadania bo z twojej
                    wypowiedzi wynika logicznie że cała idea solidarnego panstwa legła w gruzach a
                    głosowałeś za tą szlachetną ideą (he he) oddając głos na kaczynskich .
                    • Gość: andreas Re: Piotr IP: *.centertel.pl 03.03.06, 14:22
                      ja gadam głupoty, które mój umysł uwaza za niegłupoty...

a kto Tobie Piotrze powiedział, ze ja głosowałem za państwem solidarnym?
                      Ja jestem człowiek wolny i ulotny, jako mysl...
                      dzis jest taka, jutro inna...
                      to sie zjawi, to ja zapomnimy szybko...
                      nie głosowałem!
                      Posłuchałem takiego hasła:
                      Politykom dziekujemy!
                      Politykom nie wierzymy!

Wioerze tylko sobie i to w ograniczonym bardzo zakresie!
                      Nawet na siebie bym nie głosował,
                      ba tego terenu w zyciu nie dałbym sobie nawet w decyzje,
                      bo bym go przehandlował i wziął duzy szmal....
                      • piotr33k2 Re: Piotr 03.03.06, 14:43
                        powiedziałeś sam ze głosowałeś na kaczorów bo chcą "uzdrowić" państwo i mają
                        racje , a ja widze ze jak na razie nie dosyć ze nie uzdrawiają to jeszcze
                        bardziej psują szczególnie akurat to co było już w miare dobre np. ustawe o
                        słuzbie cywilnej czy relacje autonomi samorządowej .
                        • Gość: andreas Re: Piotr IP: *.centertel.pl 03.03.06, 14:53
                          nie głosowałem i nigdy nie mówiłem ze głosowałem...
                          acz nie mówiłem nigdy, ze nie głosowałem.
                          natomiast zawsze broniłem i bendem to czynił checi do uzdrowienia.
                          choc ja wole akurat w metnej wodzie...
                          ale ja to koncówka!
                • Gość: pit32 Piotr33k2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:37
                  ale pitolenie. dlaczego ktos ma niby cos oddawac bezprzetargow? niechze ci
                  niemcy wygraja ten przetarg i tyle. tobie ich pieniadze najwyrazniej nie sa
                  potrzebne, a mnie sa. jesli nie zaplaca bede sie oszukany i wycyckany. w ogle
                  nie wiem jak mozna popierac taki smierdzacy uklad, kolezko. andreas - swiete
                  slowa na temat celowosci dzialan gospodarczych. trafiles w dyche. tak wiec niech
                  koledzy z ece, skoro maja zarabiac, niech zaplaca uczciwa cene, a wtedy pierwszy
                  podpisze sie pod petycja do ministra, zeby im oddal odre.
                  • Gość: ja Re: Piotr33k2 IP: *.icpnet.pl 03.03.06, 17:19
                    pieprzysz bez sensu i g. wiesz...
                    1. poczytaj ustawę o gospodarowaniu nieruchomościami...
                    2. co to znaczy uczciwa cena? 80 mln, którego nikt poza sołowowem nie położy,
                    bo jego interes to blokowanie (i to jest koszt jego inwestycji), a innych to
                    budowanie od podstaw (i ten koszt dla nich to wielokrotność). I co? Skarb
                    Państwa, bo przecież nie Szczecin(!) skasuje kasę, a wy nie zobaczycie z tego
                    ani złotówki, ani tym bardziej żadnej inwestycji na tym terenie!
                    • Gość: ja no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.icpnet.pl 03.03.06, 17:23
                      z wszystkich oburzonych szczecinian, że jak skarb państwa zrobi przetarg, to
                      gó.. zobaczycie - SZCZECIN NIE BĘDZIE MIAŁ ANI KASY Z TEGO PRZETARGU (BO
                      WSZYSTKO SKASUJE BUDŻET PAŃSWTA) ANI ŻADNEJ GALERII, sołowow bedzie miał święty
                      spokój, skarb państwa parę złotych np. na rydzykową zaowdówkę, a szczecin nie
                      będzie miał NIC! ŻADNEJ KONKURENCJI DLA GALAKSY, hahahaha - będziecie dalej
                      chodzić do tego bunkra, a ceny dalej będą wyższe niż w innych miastach, które
                      nie głaszczą monopolisty...
                      • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.centertel.pl 03.03.06, 18:36
                        pozwole sobie tylko zwrócic uwage iz teren Odry to 0,5 ha,
                        całośc ma byc na 2,5 ha... grunt juz przejety przez Niemców od Łuszczewskiego
                        ale tez miasto ma (prócz tego z Odry i to co maja Niemcy)
                        ma wniesc jeszcze grunty!
                        A wiec moze tez dac w przetarg i z tamtych bedzie miało...szmal!
                        NO, na całośc maja zie złozyc grunty po Łuszczewskim, Odry i miasta!
                        Jak dachy Paryża juz maja, to niech walcza w przetargu po Odrze
                        i potem w przetargu od miasta na resztę...
                      • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:37
                        do ciebie to samo:

ale to ty pieprzysz, po pierwsze odra nie jest warta 80 milionow. calosc terenu
                        pod kaskade jest warta ok. 100 mln. i nie o odre mi chodzi, tylku o miejskie
                        (nasze?) grunty, ktore jurczyk chce dac niemcom ze free. gdzie logika? gdzie
                        sens? dlaczego ktos nie mialby tego kupic za rozsodna cene. gwno prawda, ze
                        tylko ece chce tam cos robic i tylko solowow jest tym zainteresowany, zeby ich
                        blokowac. to najlepszy teren w szczecinie i przy madrze skleconej ofercie mozna
                        sie spodziewac kilkunastu sensownych oferentow. a dzieki podejsciu jakie
                        prezentujesz, zamiast cieszyc sie, ze w szczecinie powstanie wreszcie cos z
                        sensem musimy wybierac miedzy dzuma a cholera. i dalej nie wiem jak mozna byc
                        na tyle glupim, zeby chciec niemcom podarowac taka kupe kasy. i to dlaczego? a
                        bo tak! niestety, taka jest twohja odpowiedz.
                        • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 03.03.06, 21:57
                          powtarzam martwcie się lepiej aby tereny przejeło miasto bo inaczej to nic z
                          tego ani miasto ani my mieszkancy nie bedziemy mieli no może oprócz sołowowa
                          który będzie miał świety spokój i żadnej konkurencji.szczecinowi to wisi
                          że "ece" to kapitał miedzynarodowy a echo niby całkowicie polski (he he) bo
                          galaxy ma obroty miesięczne wielomilionowe a miasto i tak g... z tego ma .żeby
                          przerobili kawałek ulicy przy galaxy trzeba ich było prosić wielokrotnie a samo
                          to całe centrum jest zrobione jak najtańszym kosztem i tandetnie,pozatym
                          przetarg to wieczne odwołania protesty itd. i nie wierze ze będzie uczciwy bo
                          już teraz "echo" czuje i zachowuje się tak jak gdyby juz ten przetarg
                          wygrało,przetarg byłby uzasadnony gdyby wszystkie działki należały do miasta
                          nic na nich by nie było żadnych instytucji i podmiotów gospodarczych z którymi
                          i tak trzeba odzielnie zawierać umowy ,w przypadku "ece" to wszystko już jest
                          praktycznie dogadane i załatwione ,a w przypadku "echo" nic nie jest dogadane
                          i załatwione,echo wygra ewentualny przetarg ogłoszony przez skarb panstwa i na
                          tym sie skonczy ich inwestycja ,szwaczki przeniosą do jakiejś szopy a na
                          miejscu odry postawią jakąs obskurną bude tanim kosztem i tyle.
                          • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 23:34
                            tak wszystko jest dogadane, chyba pan Czesny w Hiszpanii dogadywał...
                            teraz tylko sfinalizować...
                            szkoda, ze pan czesny jest oskarzoby o jakaś płatna protekcje,
                            ale na pewno zostanie zaproszony...
                            bo on to dogadywał!
                            • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 01:42
                              jak sie nie ma co powiedzieć to lepiej nic nie mów bo jak zwykle zaczynasz
                              pleść bez ładu i składu .
                          • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 00:17
                            niestety, kolego, w twojej wypowiedzi nadal nie widze zadnego zwiazku, ktory
                            uzasadnilby oddanie niemcom za darmo najlepszego terenu inwestycyjnego w
                            szczecinie. z tym echem tez sie tak nie zapedzaj, to nie sa jakies dupki,
                            pamietam ich z gieldy sprzed jakichs 7-8 lat, kupowalem wtedy ich akcje po
                            niecale 30zl, dzisiaj sa warte ok. 200 zl, niestety nie bylem na tyle madry,
                            zeby dlugo trzymac kupione wtedy papiery. gdyby to byla, jak sugerujesz, banda
                            jakichs hochsztaplerow to rynek dawno by to zweryfikowal.
                            • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 01:48
                              a ja nie widze żadnego związku żeby tam echo zablokowało inwestycje bo jak
                              wygra przetarg to nic miasto z tego przetargu nie będzie miało ,ani pieniedzy
                              ani inwestycji ,pojmij to wreszczcie chłopie, poczytaj kto robi przetarg ,kto
                              ma jakie działki , kto to ma jakie umowy i jakie zobowiązania podpisane z
                              miastem .
                              • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:59
                                no nie mam sily do tlumoka... po raz enty mowie ci, ze chodzi o grunty miejskie,
                                ktore powinni sprzedac w przetarggu. wplynie za to do kasy kilkadziesiat milionow.
                                ten kto wygra przetarg zrealizuje inwestycje, bo sie odpowiednio przygotuje umowe.
                                a co do zobowiazan, to miasto ma zobowiazania wobec ece, a nie odwrotnie. miasto
                                odda im grunt za darmo, a oni solidarnie zobowiazuja sie, ze dadza za grunt tyle
                                ile miasto od nich chce czyli nic. a w ogole to mam w d-upie takie zobowiazania,
                                ktore wypieprzaja nasze pieniadze w kosmos. nachapie sie kilku bydlakow i taki
                                bedzie pozytek. mam dosc karmienia tej bandy nierobow, ale tobie widze bardzo to
                                pasuje. a moze ci cos tam kapie przy okazji?
                                • Gość: Galoty Gorące pozdrowienia dla UW i białoruskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 02:03
                                  Gorące pozdrowienia dla białoruskich komunistów. Tak przynajmniej wynika z
                                  tekstu powyżej zapodanego.
                                • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 11:48
                                  sam jestes tłumok i ciemniak w jednym więć się trudno dogadać ,jakie grunty
                                  miejskie? na grunatch miejskich stoi pleciuga potem bank przychodnia i kawałek
                                  ma już "ece"(dachy paryża) ,przetarg chce i pewnie zrobi skarb panstwa na swoją
                                  dzialke po odrze,pozatym miasto wniesie aportem swoje tereny do spólki i będzie
                                  z tej spólki czerpać zyski które w niedługim czasie przekroczą ewentualne sumy
                                  z przetargu ,wystarczy popatrzeć ile zarabia miesięcznie gakaxy a miasto nic z
                                  tego nie ma i z "echo" nic nigdy nie będzie mieć .jak przetarg wygra echo to i
                                  tak "ece" nie sprzeda im swojej dzialki bedzie pat i koniec ,to jest za trudne
                                  na twoje rozumowanie a przez takich jak ty nigdy nic zrobic nie mozna tłuku.
                                  • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:05
                                    pokaz mi spólke z której miasto czerpie zyski!
                                    Nadto w spółce Pogoń tez chyba miasto było,
                                    wystarczyło podwyzszenie kapitału zakładowego i... po problemie.
                                    W spółce MTS miasto chciało sie wycofać,
                                    tez chodziło chyba o podwyzszenie kapitału...

Piotr w spólce wspólnicy moga chcieć podwyzszyc kapitał i powiedzmy
                                    trzeba bedzie dorzucic po 50 mln...
                                    i co wtedy miasto zrobi?
                                    Zesra sie i odda udziały za grosze
                                    i paru klientów przeprowadzi sie na Floryde!!!
                                    • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 12:13
                                      jest czy bedzie konkretna umowa i miasta napewno żadnej gotówki nie będzie
                                      wpłacać,pozatym udziały można zbyć potem z zyskiem bo zysk z tego handlowo-
                                      rozrywkowego centrum bedzie duży ,miasto napewno nic nie straci moze tylko
                                      zyskać w najgorszym razie ładne zagospodarowane centrum konkurencyjne dla
                                      galaxy .
                                      • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:15
                                        zbycie udziałow najczęściej zapisuje sie, ze jest mozliwe tylko
                                        pozostałym udziałowcom...
                                        czyli zbycie nastapi po cenie ugadanej z tymi co zostaja....
                                        za symboliczna cene dla miasta i kilka posiadłosci na Florydzie!!!
                                        Zapamietaj to Piotr, zapisz!
                                        • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:17
                                          i nie teoretyzuj Piotr tylko poptarz na praktyczne przykłady,
                                          konkretne, jak było w nieodległej przeszłości...
                                          cos sie zmieniło od tego czasu, bo nie zauwazyłem...
                                          • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:20
                                            przewały juz sie zaczynaja, bo okazuje sie
                                            ze zgłoszono do Skarbu, ze tylko miasto jest zainteresowane wykupem,
                                            a nie ma innego zainteresowanego!
                                            Ciekawe... o co tu chodzi?
                                            Bo nie wiem o co tu chodzi?
                                            Nie wiadomo o co chodzi...
                                            • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 12:30
                                              przewały to kombinował i kombinuje kto inny jak sie dowiedział że realna jest
                                              konkurencja , a kto już dawno bezprzetargowo dostał prawie wszystkie komercyjne
                                              pomieszczenia w odrze ? koń emil?
                                              • Gość: andreas Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:32
                                                jest tu watek NIK wyjasnia czemu nie powoadomiono Skarbu,
                                                że oprócz miasta jest inna firma zainteresowana tym terenem Odry!
                                              • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:37
                                                o dzizas..., wiec dlatego wlasnie powtarzam, zeby zrobic przetarg, bo wtedy jest
                                                szansa na wieksza liczbe ofert i wtbor najlepszego inwestora. wlasnie o to
                                                chodzi, zeby startowalo dziesiec firm, a nie dwie. wygra ten kto przedstawi
                                                najciekawsza koncepcje i zaplaci najwiecej. w czym ty masz problem???
                                  • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:27
                                    miasto nie moze prowadzic dzialalnosci komercyjnej, kretynie. czyli nie moze
                                    czerpac zyskow z jakiejs tam spolki. moze sprzedawac tereny i czerpac przychody
                                    z podatkow. ale zamiast wziac uczciwe pieniadze z przetargu oddaje za darmo
                                    ziemie niemcom pod stolem. ktos jednak na tym na pewno zarobi. moze np. twoj wujek?
                                    • piotr33k2 Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 12:40
                                      miasto nie bedzie prowadzić dzialnosci komercyjne tłuku ,a udziały moze mieć
                                      przynajmniej przez jakiś czas choćby przez inny zawiązany podmiot, już
                                      poprzedni wojewoda zakwestionował zawartą spólke i co? i przegrał .wogóle nie
                                      wiesz o co chodzi, gadasz populistyczne bzdury i chyba to ty jesteś od tych
                                      cwaniaczków którzy już z gruntami i terenami podejrzanie kombinowali np. w
                                      warszawie.
                                      • Gość: pit32 Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:44
                                        jedyne co jest podejrzane to twoja bezgraniczna milosc do kolezkow z ece i
                                        bezkrytyczne przekonanie, ze sprawa jest zupelnie czysta. bo, ze jest czysta to
                                        widac od razu...buahahahahaaa!
                                      • Gość: pit32 proste pytanie Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:47
                                        jedno proste pytanie:
                                        dlaczego jestes przeciwnikiem uczciwego przetargu i zaproszenia do konkursu jak
                                        najwiekszej liczby inwestorow?
                                        • piotr33k2 proste pytanie Re: no właśnie, nikt nie zauważył 04.03.06, 13:19
                                          przeczytaj powyższe posty to może sie jakimś cudem domyślisz i będziesz
                                          wiedział , "a to proste rzeczy są".
                                          • Gość: pit32 proste pytanie Re: no właśnie, nikt nie zauważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:05
                                            oczywiscie, typowa reakcja kretacza. po co odpowiadac na proste pytanie, skoro
                                            odpowiedz jest trudna i trzeba by sie przyznac, ze wspiera sie skorumpowanych
                                            urzedasow. wzmacniasz moje przekonanie, ze sa gaoscie, ktorzy stoja na strazy
                                            tego ukladu. sprawa z nikiem potwierdza to czarno na bialymm.
                    • Gość: pit32 Re: Piotr33k2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:36
                      ale to ty pieprzysz, po pierwsze odra nie jest warta 80 milionow. calosc terenu
                      pod kaskade jest warta ok. 100 mln. i nie o odre mi chodzi, tylku o miejskie
                      (nasze?) grunty, ktore jurczyk chce dac niemcom ze free. gdzie logika? gdzie
                      sens? dlaczego ktos nie mialby tego kupic za rozsodna cene. gwno prawda, ze
                      tylko ece chce tam cos robic i tylko solowow jest tym zainteresowany, zeby ich
                      blokowac. to najlepszy teren w szczecinie i przy madrze skleconej ofercie mozna
                      sie spodziewac kilkunastu sensownych oferentow. a dzieki podejsciu jakie
                      prezentujesz, zamiast cieszyc sie, ze w szczecinie powstanie wreszcie cos z
                      sensem musimy wybierac miedzy dzuma a cholera. i dalej nie wiem jak mozna byc
                      na tyle glupim, zeby chciec niemcom podarowac taka kupe kasy. i to dlaczego? a
                      bo tak! niestety, taka jest twohja odpowiedz.
                      • Gość: andreas poza tem IP: *.centertel.pl 03.03.06, 18:46
                        poza tem powiedzcie mi kto w imieniu miasta prowadzil negocjajcje
                        i umowe podpisal w tej Hiszpanii...
                        bo chyba nie pan Czesny, a moze...
    • Gość: Galoty Łukaszenka wygrałby tu wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:46
      Luuudzie !!! Dlaczego to miasto jest takie białoruskie. Łukaszenka wygrałby tu
      wybory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka