Dodaj do ulubionych

Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowskic...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:19
Jak to zmanipulował? Przecież to sami Sybiracy podjęli uchwałę by wysłać tam
swój sztandar, ze słowami: "niech zobaczą naszą sybiracką kulturę..." O jaką
kulturę chodzi, dalibóg nie wiem, ale lepiej nie obwinijajmy Niemców za
głupotę naszych rodaków! Manipulują sami sobą, niestety!
Obserwuj wątek
    • Gość: k.b. Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk IP: *.chello.pl 17.08.06, 20:12
      To starsi biedni ludzie,może nie wiedzieli co to za wystawa ale powiem wam co
      będzie za jakieś 50 lat już teraz się w Niemczech rozmydla że to wszyscy
      ucierpieli a potem będzie że to Polacy mordowali Niemców w Oświęcimiu i może ci
      co się jeszcze nie narodzili przyznają honorowe obywatelstwo Warszawy temu
      generałowi SS o Polskim nazwisku co to likwidował powstanie i wyburzał Warszawę
      on może też ani razu nie wystrzelił jak Grass
      • Gość: Nerv Mylisz się!Doskonale wiedzieli bo też słyszałem wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:37
        wypowiedź tego facia w radiu. Mówił to z taką rozbrajającą szczerością,z e szok!
    • Gość: michu wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. to jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:39
      t jakiś zły sen, w którym małe zakompleksione gnojki karzą mi się wstydzić.
      gdzie klasa. gdzie chrześcijański gest pojednania. te buraki na czele z
      marcinkiewiczem oburzonym wystawą robią więcej złego polsce niż złodzieje
      samochodów!
      • Gość: Kris A mnie wstyd za Ciebie, boś prostaczek! Jeśli Ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 00:09
        świetym oburzniem wyrzucasz z siebie, żeśmy małe gnojki, to ja oburzony wytykam
        Ci, że Polska to się jednak pisze przez duze"p"!!! Nawet w necie bo nalezy sie
        Jej szacunek! ...
        A ponadto, trzeba wrzeszczeć bo Erika doskonale wie co znaczy relatywizować
        hoistorię wyrywając konteksty z dramatycznych zdarzeń XXw! Dlaczego mam sie
        jednać z Niemcami, skoro to wielka Trójka w Jałcie zadycowała co z nimi będzie
        po wojnie, którą sami wzniecili? To nie oni, to Hitler pewnie powiesz. A ja Ci
        mówię, że cała moja rodzina była wywieziona na roboty i do dziś żyjacy są
        zszokowani wiernopoddaństwem, i uległością wobec tego zbrodniarza. Kiedy Polacy
        mówili Niemcom o obozach, o tym co robią w Polsce, śmieli sie w głos, bo to
        żmyślone bajki "podludzi" były! A dziś mam ich żałować, że wymordowali 50mln
        ludzi i płaczą, że ktoś im kazał wynieść sie nad Ren i Łabę? Zastanwów się!
        Jako chrześcijanin muszę im wybaczyć i choć zamordowali mi kilka osób z
        rodziny, już to uczyniłem. Ale będę pamiętać kto to zrobił i dlaczego! Nie
        wolno w imię tych milionów zapominać kto komu czynił krzywdę. A p.Erika nawet w
        Niemczech jest b.kontrowersyjna i nam Polakom lepiej uważać na tę pseudo
        obrończynię wypędzonych. To może być pierwszy krok (czego nie kryją) do
        odzyskiwania byłych majątków w Polsce. Ot i wsio....
        • Gość: Polska I Smutek Re: A mnie wstyd za Ciebie, boś prostaczek! Jeśli IP: *.oc.oc.cox.net 18.08.06, 08:56
          Niejaki Osobnik "kris" napisal : Ot i WSIO .To juz wiemy z kim mamy do
          czynienia .A biedni starcy przestraszyli sie i jak mniemam zostali postawieni
          pod sciana przwz " polske i Smutek " w postaci wicewojewody co wrzeszczal - Nie
          dostaniecie ani grosza !!! Wycofac!Wycofac!Wycofac! Taka pewnie byla i rozmowa
          z Dyrektor Muzeum Narodowego w Wa-e. A jesli chodzi o pisownie slowa polska -
          to jako kraj bede ja pisal zawsze z duzego "P" lecz teraz dopoki jest pod
          OKUPACJA " polski i Smutku " z przystawkami partyjniackimi i ktora zadza
          buraki,kartofle i wysocy debile , zadni WADZY i PIENIAZKOW Narodu Polskiego to
          nikt mnie nie zmusi zebym nazwe tego kraju pisal inaczej jak tylko przez "p".
          Bo w tej postaci politycznej i umyslowej nie jest to moj kraj. Jestem wolnym
          czlowiekiem i mam prawo wyboru i wolnego glosu . Jak chcesz byc niewolnikiem to
          badz nim . To twoje prawo i wybor lecz wara ci od zmuszania innych do zycia na
          sposob ktory im wymyslasz . To joz prerabialismy . Wara ci od wolnosci innych
          ludzi od wolnosci ich slowa i najwazniejsze OD WOLNOSCI ICH MYSLI .
          • Gość: Piotrus508 Re: A mnie wstyd za Ciebie, boś prostaczek! Jeśli IP: *.astra-net.com 18.08.06, 09:01
            ja mam pytanie do wszystkich ktorzy protestuja przeciwko wystawie do:
            - prezydenta Warszawy
            - blizniakow
            i innych tego typu oszolowmo:
            CZY WIDZIELISCIE WYSTAWE?
            BYLISCIENA NIEJ ZEBY OCENIAC?
        • equipage Re: A mnie wstyd za Ciebie, boś prostaczek! Jeśli 18.08.06, 22:48
          Gość portalu: Kris napisał(a):

> świetym oburzniem wyrzucasz z siebie, żeśmy małe gnojki, to ja oburzony
          wytykam
          >
          > Ci, że Polska to się jednak pisze przez duze"p"!!! Nawet w necie bo nalezy
          sie
          > Jej szacunek! ...
          > A ponadto, trzeba wrzeszczeć bo Erika doskonale wie co znaczy relatywizować
          > hoistorię wyrywając konteksty z dramatycznych zdarzeń XXw! Dlaczego mam sie
          > jednać z Niemcami, skoro to wielka Trójka w Jałcie zadycowała co z nimi
          będzie
          > po wojnie, którą sami wzniecili? To nie oni, to Hitler pewnie powiesz. A ja
          Ci
          > mówię, że cała moja rodzina była wywieziona na roboty i do dziś żyjacy są
          > zszokowani wiernopoddaństwem, i uległością wobec tego zbrodniarza. Kiedy
          Polacy
          >
          > mówili Niemcom o obozach, o tym co robią w Polsce, śmieli sie w głos, bo to
          > żmyślone bajki "podludzi" były! A dziś mam ich żałować, że wymordowali 50mln
          > ludzi i płaczą, że ktoś im kazał wynieść sie nad Ren i Łabę? Zastanwów się!
          > Jako chrześcijanin muszę im wybaczyć i choć zamordowali mi kilka osób z
          > rodziny, już to uczyniłem. Ale będę pamiętać kto to zrobił i dlaczego! Nie
          > wolno w imię tych milionów zapominać kto komu czynił krzywdę. A p.Erika nawet
          w
          >
          > Niemczech jest b.kontrowersyjna i nam Polakom lepiej uważać na tę pseudo
          > obrończynię wypędzonych. To może być pierwszy krok (czego nie kryją) do
          > odzyskiwania byłych majątków w Polsce. Ot i wsio....

A ja ci ćwoku proponuję patrzeć wpierw na własną pisownię, a potem zwracać
          innym uwagę. Na dyskusję z "małymi gnojkami" szkoda wysilać się z naciskaniem
          >Shifta<. A szacunek miej do tych, co mają odmienne zdanie!
      • Gość: KF Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:55
        Mam podobne zdanie. Nowy podział Europy, ktory zaowocował po II wojnie światowej
        owym "wypędzeniem" to efekt układu politycznego - zawartego między szefami USA,
        Wlk. Brytanii i USA. Inne wypędzenia to działania wojenne, represje polityczne
        itd. W np. Polsce byla akcja "Wisła" i Łemków wywalano z ich ziem.
        XX wiek to właśnie epoka wielkich wypędzeń!
        Użalamy się nad dziejami Polski. I słusznie, ale nie potrafimy zrozumieć kogoś,
        kto na tzw. Ziemiach Odzyskanych do 1945 roku dziejami swojej rodziny przez
        setki lat budował swoje zycie. Np. w Szczecinie. I w 1945 roku został na siłę
        wysiedlony. Szczecin de facto nie był do 1945 roku polski, bo o czasach, gdy tu
        władali słowiańscy książęta - nie było tu panstwa polskiego, lecz suwerenne
        księstwo pomorskie, potem państwo niemieckie. A książeta z Gryfitów byli
        zmiermczeni i głęboko powiązani z rodami niemieckimi.
        Dzisiaj, dawni mieszkańcy Pomoerza Zachodniego którzy zostali przymusowo
        wysiedleni, z trudem odnajdują groby swoich bliskich albo i nie. Cmentarze
        niemeickier zostały zrównane z ziemią, zabytki kultury niemeickiej - zniszczone.
        I tych ludzi musimy zrozumieć.
        I jeszcze jedno - na kresach wschodnich, ktore Polska straciła, zachowały się
        enklawy polskie, Polonia. A związki Polaków, lepiej czy gorzej funkcjonujące -
        istniały. Szkoły polskie, polskie pisma - także
        Na Pomorzu Zachodnim, autochtonów praktycznie oficjalnie - nie było. Szkół z
        językiem niemieckim dla Niemców, którzy tu zostali - takze, pism w języku
        niemeickim dla nich - nie było i nie ma. Jeśli zostali, to głęboko
        zaasymilowani i niechętnie wobec Polaków przyznających się do niemieckości. W
        Szczecinie zachowało sie dla nich wyłącznie nabożeństwo luterańskie w języku
        niemieckim, na które wielu po prostu bało sie ogniś chodzić.
        Pozostawały generalnie kobiety i ich dzieci, bardzo często zniewolone przez
        żołnierzy Armii Czewownej lub napływających tu Polaków. Te kobiety płaciły hanbą
        i krzywdami za niepopełnione czyny i ponosiły zbiorową karę za hitlerowskie
        działania. Zbrodniarzy wojennych osądzono w Norymberdze, krzywd tych kobiet nikt
        nigdy nie naprawił.
        Dzisiaj karę ponoszą Sybiracy z Trzebiatowa. Starzy ludzie z woli aktualnej
        polskiej władzy muszą doznawać upokorzenia, tłumaczyć się z win niepopełnionych,
        bo się władzy nie podoba ich działanie.
        Państwo wkroczyło tam, gdzie nie powinno. Władza pańsrtwowa nie ma najmniejszego
        prawa ingerowac w poglady tych ludzi ani w ich stosunek do sprawy "wypedzenia".
        Zaden wojewoda nie ma prawa represjonować tych ludzi za wysłanie sztandaru do
        Berlina.
        To co zrobił - jest chamską indokrynacją polityczną i przekraczaniem kompetencji
        w kierunku dyktarury.
        Na dzieje Europy nie można patrzeć wyłącznie przez pryzmat własnego pępka. A
        zwłaszcza pępka braci Kaczyńskich.
        • ja_aska Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t 18.08.06, 10:38
          wiesz co k.f.: w du.pie mam uczucia "wyprowadzonych" ze szna. tak prawdę mówiąc.
          • Gość: Ilka Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 11:21
            I tu się zgadzam z Aską.
        • Gość: Do felka Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 11:23
          Jedź, feluś, posmaruj im doopki masełkiem, poproś ładnie, może cię jeszcze zabiją...
          • ja_aska Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t 18.08.06, 11:53
            ten tekst ( Do felka ) to akurat głupia przesada:-) ale nie mam zamiaru
            zastanawiać się nad losem oprawców.
            • Gość: KF Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 12:33
              Aśka nie genralizuj, nie ma czegoś takiego jak odpowiedzialnosć zbiorowa.
              Znam takie Niemki, które wychowowały na uczciwych ...Polaków swoje dzieci
              pochodzące z gwałtów, tutaj w Szczecinie. Sądziswz, że te kobiety były Twoimi
              "oprawcami"?
              Jedna z nich miała niecałe 16 lat, gdy ją zgwałcono i to wielokrotnie tego
              samego dnia, małoletniega brata na jej oczach zabito, rodziców, rolników spod
              Szczecina gdzieć popędzono, nikt ich nigdy nie odnalazł. Zaopiekowała się nią
              inna stara Niemka, która tu została.
              Czymże ta kobieta różniła się od ofiar nazistów? No czym? To, że była tej samej
              narodowości co naziści, była po prostu Niemką - to powód do bezstialstwa, jej
              narodowość ma usprawiedliwiać barbarzyństwo na niej dokonane?
              Zastanów się nad tym Aśka.
              Takie myślenie, jest myśleniem nazistów, którzy zarządzili zbiorową eutanazję
              Żydów, bo byli po mprostu Żydami i mieli jakiś wymierny dobytek, ktory mozna
              było skonfiskowac. Bo np. jak twierdzą co niektorzy 2 tys. lat temu wydali
              Jezusa Rzymianom.
              Tak myślą Kaczyńscy, którzy wprowadzają społeczna anatemę wobec wszystkich,
              którzy studiowali ongiś w ZSRR lub demoludach, byli w PZPR i innych lewicowych
              partiach, preacowali w instytucjach PRL itp.
              W swoim myśleniu i reakcjach niczym się od mentalności ww nie różnisz.
              Proponuje Ci Aśka w ramach akcji nie popierania "opraców" - nie kupować
              produktów made in RFN, zwłaszcza kosmetyków i chemii domwoej, nie jeździć do
              Niemiec, nie oglądać filmów niemieckich, nie czytać literatury niemieickiej, nie
              wsiadać do szczecinskich tramwajów, ktore sprowadzono z Niemiec ani też do
              używanych pociągów, które w RFN kupiono niedawno dla naszego województwa i
              wystąpić z apelem zerwania wszelkich umów bilateralnych z "oprawcami".

• Gość: wojtek Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.gdynia.mm.pl 18.08.06, 22:58
                Podpisuję się pod tą opinią. Tego samego typu patafiany mają czelność oceniać
                Grassa i tych, którzy słusznie wyróżnili Go spośród innych Niemców.
              • Gość: Galoty Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 07:48
                Ty KF masz znany kompleks ofiary.
                W tym przypadku jak i innych np tych związanych z Rosją Twoje poglądfy są
                nadzwyczajnie ustępliwe i pomijające znaczną część nawet tych wyważonych
                polskich argumentów.
                Przypadki i to liczne cierpień niemieckiej ludności cywilnej są bardzo znane
                ale taki jednostkowy opis w tym temacie jest bez sensu i pachnie prostą
                demagogią. Tylko w jakim celu ?
                Z kim Ty polemizujesz ? Tu nikt nie stawiał tez, z którymi próbujesz
                polemizować. Nie ma takich w tym wątku.
                Jak ktoś jest za zabraniemn sztandaru Sybiraków i krytykuje jego tam obecność
                to co (?) , to jest przeciwnikiem pamięci o tej zgwałconej Niemce ?
                Może Ty jesteś po prostu idiotą ?
                -----
                PS
                Ostatnio czytałem ciekawy pamiętnik i spotkałem się z tą Niemką (wyobraż
                sobie "kompleksie ofiary") , która uczestniczyła w swego rodzaju orgii w jdym z
                zachodniopomorskich miasteczek.
                Jak już Niemki dowiedziały się, że Twoi ukochani sowieccy sołdaci są już
                blisko , Niemki wiedząc , że będą gwałcone prze tych skośnookich kitajców (tak
                określiła), zaczęły się świadomie "puszczać" z niemeickimi chłopakami tak aby
                zajść w ciążę i nie mieć w swoim łonie dziecka oprawców sowieckich. To dziecko
                (emeryt z Bonn) żyje również.
                Bardzo wysoko oceniali Ci ludzie postawę polskich żołnierzy nazywając
                ich "cywilizowaną nacją" w przeciwieństwie do tej sowieckiej. Na ten temat
                mógłbym wiele ale pod Twoim KF adresem szkoda energii i zgromadzonej przeze
                mnie literatury na ten temat.
                Apropos na wystawie już byłem. Jest interesująca i potrzebna.

• Gość: KF wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 12:39
            Neonazistów to ja mam pod bokiem w Polsce i wykluczenie społeczne w imię
            czystości rasowej (nie układowej) - w pełni realizowane.
            Pomysły na wybieranie w szkole dziecka czystego rasowo - juz były. Znalazła się
            jakaś porąbana dyrektorka polskiego gimnazjum, ktora takie eliminacje zarządziła
            na koniec roku szkolnego. Tego roku.
            Na razie nie ma eutanazji dla pokolenia Polaków z PRL, ale nic nie jest
            wykluczone...
      • equipage Re: wstydzę się za wicewojewodę, za prezydenta. t 18.08.06, 22:43
        I to by było na tyle!
        Przestańcie, durne ćwoki dysponować z "centrali", co jest słuszne, a co
        zmanipulowane. Trzebiatowska organizacja miała dobre intencje i nic się nie
        stało.
    • ja_aska Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk 18.08.06, 12:40
      mój drogi i kochany kaefie : "nie kupować
      produktów made in RFN, zwłaszcza kosmetyków i chemii domwoej, nie jeździć do
      Niemiec, nie oglądać filmów niemieckich, nie czytać literatury niemieickiej, nie
      wsiadać do szczecinskich tramwajów, ktore sprowadzono z Niemiec ani też do
      używanych pociągów, które w RFN kupiono niedawno dla naszego województwa i
      wystąpić z apelem zerwania wszelkich umów bilateralnych z "oprawcami".

za późno. tak czynie od lat, od kiedy świadomie zaczęłam postrzegać świat.
      umowami niech się rządy i samorządy zajmują ja nie muszę. resztę twojej
      wypowiedzi stosuje.
      chciałbyś bym patrzyła na niemców jak na jednostki i do tego porównujesz
      mój "wisizm" z chęcią mordu i kradzieży nazistów. ciekawe aczkolwiek chyba
      nietaktowne porównanie.
      • Gość: KF Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:19
        Asiu, wiem, że zastosowałem porównanie mało taktowne, ale inaczej trudno byłoby
        mi zobrazować znaczenie pewnego typu myślenia i pojęcie - "zbiorowa
        odpowiedzialność". Nie równości między ludobójstwem nazistów z koszmarem
        wypędzonych.
        Ale krzywda każdego człowieka, bez względu na jego narodowość czy narodowosć
        krzywdziciela - jest krzywdą, którą ten człowiek ma prawo nazywać po imieniu.
        Zaś człowiek winien być osądzany za czyny które popełnił, a nie za wszystkie
        grzechy ludzkości czy jego społeczną część.

• ja_aska Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk 18.08.06, 13:29
          każesz mi skupić sie na kacie a nie na ofierze, bo chyba nie masz zamiaru
          twierdzić, że żaden mieszkaniec szna nie uczestniczył w II wś? poza tym to nie
          my wymyslilismy granicę w tak głupim miejscu.
          zresztą po dłuższym przemysleniu postanowiłam strzelić focha i obrazic się na
          ciebie. porównanie okazało się więcej niz niestosowne.
          • Gość: kf Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:27
            Trudno, musze przeboleć to obrażanie się, choc jest mi przykro. Nie przeczę
            przecież, ze dawni mieszkancy Szczecina mogli być w armii niemeickiej II wojny
            światowej, SS, Gestapo itp. Napewno byli, jak inni Niemcy w innych regionach
            Niemiec. Ale nie wszyscy.
            Granicę w tak głupim miejscu wymyślili panowie przywódcy w Jałcie na Krymie i
            podczas innych politycznych pogaduch. Taka jest historia Europy na tamte lata.
            Na historie Asiu trudno się jest obrazać. Trzeba ją po prostu widzieć taka jaką
            jest, raczej bez emocji i nie przez pryzmat wyłącznie własnej historii i własnej
            rodziny, czy własnego kraju. Europa to nie tylko Polska.
            • ja_aska Re: Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowsk 21.08.06, 12:33
              historie tworzą ludzie. czyli ludzie ludziom zgotowali..... a jak mam patrzeć
              jak nie przez pryzmat osobisty? na zimno niech oceniają ci, których to
              niedotyczy.
    • Gość: k.b. Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowskic.. IP: *.chello.pl 18.08.06, 14:51
      Moja matka i ojciec byli wywiezieni na tak zwane roboty po likwidacji Powstania
      Warszawskiego jako ludnośc cywilna i ci biedni wypędzeni zanim zostali
      wypędzeni traktowali ich jak bydło,no chyba że mieli pecha i trafili na tak
      zwanych złych Niemców
    • Gość: :( Związek Wypędzonych zmanipulował trzebiatowskic.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 02:59
      Moherowym dziadziom mózg na stare lata się zlasował, ot co...
      • henio56 skąd tyle nienawiści ? 20.08.06, 07:24
        Zgadzam się z każdym zdaniem napisanym przez KF-a. Nikt nie namawia do
        wybaczania oprawcom, ale ofiary były także po drugiej stronie. Pierwsze
        faszystowskie obozy koncentracyjne, były przeznaczone dla Niemców. Nie mozna
        zapomnieć o krzywdach, ale nie mozna też ciągle podsycać nienawiści. Nie jestem
        pewien, ze Polacy ,gdyby mieli przywódcę podobnego do Hitlera czy Stalina
        zachowywali by się inaczej niz Niemcy czy Rosjanie. Przymonijcie sobie walki na
        Ukrainie, los jeńców radzieckich po wojnie w 1920 roku, Berezę Kartuską,
        katownie UB, mordowanie Żydów, obozy na Śląsku. Steinbach robi karierę dzięki
        chorym z nienawiści tzw. prawdziwym patriotom polskim. Walczmy ze swoimi
        faszystami, którzy ciągle prowokują i na nasze nieszczęście są przy władzy.
        Każdy naród można zmanipulować i doprowadzić do amoku. Przykładem niech będą
        Bałkany.
        • Gość: Galoty Re: skąd tyle nienawiści ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 08:01
          Tu nie ma nienawiści i to nie jest nienawiść.
          KF i Ty mając mózgi seansami prania mózgu gdy systematycznie zaczytywaliście
          Nowe Drogi itp literaturę jaki np Biuletyn Wewnętrzyny .... itp wmawiacie w tym
          wątku, że jest tu gdzieś nienawiść.
          Bzdura nawiedzeni chłopcy w krótkich majtuniach. Tu jest zła , c zy dobra ale
          obrona polskich racji. To nie jest nienawiść. Nikt tu nie napisał, że należy
          zerwać stosunki z Niemacmi. Porypało Was chłoptysie ?
          Nikt nie napisał smsa do Steibach, że "celem jego życia będzie złamanie jej
          kariery" :-)
          Henio.Mierz wszystko podobna miarą inaczej będziesz niewiarygodny.
          • henio56 Re: skąd tyle nienawiści ? 20.08.06, 08:39
            zerwać stosunki z Niemacmi. Porypało Was chłoptysie ?
            < szlag wie co tam chodzi po moherowych łbach kaczorów. Lepiej dmuchać na zimne.
            • ja_aska Re: skąd tyle nienawiści ? 21.08.06, 11:07
              a ja nie mam zamiaru ukrywać,że jestem bliska nienawiści. im jestem starsza i
              im więcej wiem tym jest gorzej. jednocześnie mając świadomość czasów i
              sąsiedztwa popieram współpracę z nimi. ale uczuć nie zmieniam.
          • Gość: GF Re: skąd tyle nienawiści ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:20
            Galoty pzrestań ludzi kwalifikować wg siebie, swoich lektur i swojej ideologii.
            Nie czytalem ani biuletynów wewnętrznych, ani Nowych Dróg itp lektur rodem z
            PZPR.I mało mnie obchodzi, że je znasz bez mała na pamięć.
            Nic mi się nie porypało. Po prostu mam inne widzenie świata niż Ty.
            W tym także problemów ludzi wypędzonych. Mam do tego niezaprzeczalne prawo.
            Przyjmij to do świadomości w końcu.
            Nie każdy żyje wyłącznie latami minionymi, nie każdy wszystko co niemieckie
            uważa za hitlerowskie, nie każdy dla niego Niemiec to nazista. Jasne?
            Moze jak poczytasz dra ks. Dietricha Bonhoeffera - to wtedy lepiej zrozumiesz,
            to co wyrazam.
            A TAK NA MARGINESIE:
            Polska racja stanu wymaga - by nasze stosunki z sąsiadami były normnalne, a nie
            widziane przez pryzmat wygrzebywanych brudów historii, bo to do niczego dobrego
            nie prowadzi. Tak samo jak rozpamiętywanie Twoich kupek w pieluszkach jak
            miałeś kilka miesięcy.
            • Gość: KF Re: skąd tyle nienawiści ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:28
              Ten GF - to ja, kurde.felek, literówka, sorki.
            • Gość: Galoty Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek KFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:46
              >Tak samo jak rozpamiętywanie Twoich kupek w pieluszkach jak
              >miałeś kilka miesięcy.
              To jest właśnie Twoja choroba.
              Porównanie do kupek w pieluszkach ogromu zbrodni to właśnie cały Ty. Czasami na
              forum zdarzają się prowokatorzy, którzy takimi szokującymi tekstami -
              porównaniami próbują bić rekordy w ilości wpisów, może odreagować, może to są
              admini zwiększający popularność strony. Niestety, i to jest bardzo smutne, Ty
              uważasz to naprawdę.
              Oczywiście, że masz prawo do takich opini. Dlaczego to podkreślasz ? To
              oczywiste.
              • Gość: Galoty supplement do KaeFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:58
                Zabawne w toku tej dyskucji jest to, że osobiście reakcję naszych władz uważam
                za przesadzoną i moim zdaniem nie ma nic złego w tym , że sztandar został na tę
                wystawę wypożyczony. Marcinkiewicz odwołując swoją wizytę w Berlinie zachował
                się mało rozsądnie.
                Jednak tak krańcowo cyniczne poglądy jak u KaeFa są rzadko spotykane. Dlatego
                spotkały moją dezaprobatę !
                W każdym razie pani Erika Steibach nie reprezentuje takowych z drugiej strony i
                tej histori do zasranych pieluszek KaeFa nie porównuje a wręcz przeciwnie.
                Poza tym należy pamiętać też, że Steinbach nie jest taka kiepska, zeby odkryc
                swoje strategiczne zamiary tylko na tej wystawie. Wystawa ma jej utorowac droge
                do "swojego centrum" i dlatego jest w miare wywazona.
                Wiedz, że Steibach miała problem z akceptacją ekspozycji na ten temat przez
                wspolne kuratorium niemieckich-polskich i czeskich historykow. To też cos może
                znaczyć aczkolwiek nie musi.
              • Gość: KF Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:08
                Zasrane pieluszki to - przeszłość. Czas przeszły dokonany.
                Rozumiesz?! Coś co jako dziecko przeżyłeś, bo musiałeś i tego już nie ma.
                Nie porównywałem Twoich pieluszek do zbrodni. Ale to czasu minionego. Wiesz co
                kryje się pod pojęciem "czas"?
                To już twój tok myślenie...
                Przykro mi, ale masz ograniczone horyzonty myślenia i wszystko sprowadzasz do
                jednego mianownika. Nic na to nie poradzę.
                A jeśli chodzi o iloćc wpisów na forum - to Łaskawco bijesz mnie na głowę!
                • Gość: Galoty Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:19
                  Tak tak.
                  "Morduje" i "wydala" to czasowniki. Czy to jednak znaczy to samo.
                  Przeczytaj się jeszcze raz. Deszcz pada a Ty z uśmiechem mówisz sliczna pogoda
                  i świeci słońce ale to juz Twój myślenia...a raczej bezmyślności
                  • Gość: KF Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:47
                    Każdy pod jakimś pojęciem rozumie, co chce. Ty swoje, a ja swoje.
                    Nie będę się spieral, ale wydalanie z mordowaniem ma wiele wspólnego - wymaga
                    wysiłku, unicestwia i jest sprawą wysoce śmierdząca. na wszystko można patrzeć
                    z różnych punktów widzenia Galoty.
                    Wolałbym, byś mego myślenia nie naginał do swego, ale pozwolił mi zachować w nim
                    autonomię.
                    Masz jakiś kompleksy, że uważasz iż wszyscy, którzy mają inne opinie niż Ty, to
                    dla Ciebie istoty bezmyślne?
                    PS. Deszcz też jest forma pogody i może się podobać. Racz to zauważyć przy
                    okazji. Tak samo, że do galotow najbardziej pasują ...pieluszki.
                    • Gość: Galoty Nie wierzę, że to mógł napisać ktoś normalny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:06
                      Cytuje Kurde Felka:
                      >wydalanie z mordowaniem ma wiele wspólnego - wymaga wysiłku, unicestwia i jest
                      >sprawą wysoce śmierdząca.
                      To ma zdaniem KF tłumaczyć dopuszczalnośc pewnych porównań w kwestiach tragedii
                      II wojny swiatowej.
                      Szok !
                      • ja_aska galoty 21.08.06, 16:08
                        momo iż w tym temacie się zgadzamy mam prosbe: nie ciągnij już czepiania za
                        słowa. skoro ja się powstrzymuję ty jako starszy również możesz:-)
                        • Gość: Galoty Re: aśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:13
                          Za słowa czepiam się tylko w bardzo waznych sprawach. Ten temat i uzyte
                          sformułowanie wydają mnie się bardzo ważnym tematem.
                          Zrobię to dla Ciebie i nie będę się dalej w tym wątku czepiał
                          tego .....niefortunnego , słownego porównania. Niech to będzie mój wkład w
                          porozumienie na forum :-)
                          • ja_aska galoty 21.08.06, 16:17
                            dziekuję:-)
                  • Gość: KF Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:53
                    W ramach pogawędek o historii, m.in. Pomorza Zachodniego, proponuję zawitać np.
                    do Kulic, w połowie września i z autopsji poznać to co myślą ci, którzy tu się
                    ongiś urodzili, jak funckonują dzisiaj, jak wygląda historia osadnictwa na
                    Pomorzu, jaka jest świadomość stron rodzinnych ITP.
                    • ja_aska Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek 21.08.06, 16:06
                      kf a tak szczerze: po co?
                      • Gość: Galoty Re: Kilkadziesiąt milionów zasr a n ych pieluszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:07
                        No właśnie po co ? O to samo chciałem zapytać.
    • Gość: Galoty Merkel o "sztandarze z Trzebiatowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 13:43
      Merkel chce "przyjaznych" stosunków z Polską
      Kanclerz Niemiec Angela Merkel powiedziała, że jest zainteresowana "dobrymi,
      przyjaznymi i ścisłymi związkami swego kraju z Polską". Mówiła o tym na
      konferencji prasowej w Berlinie.
      Merkel opowiedziała się za spokojną, rzeczową i w pełni otwartą debatą z
      polskim kierownictwem w sprawach budzących irytację.
      Nikt nie chce na nowo interpretować historii - zapewniła Merkel, odwołując się
      do dwóch berlińskich wystaw na temat wypędzonych.Wyraziła ubolewanie, że Polska
      wycofuje eksponaty z wystawy Eriki Steinbach. Zaapelowała o rzeczową dyskusję
      na temat przeszłości.

"Będę zabiegała o zrozumienie dla naszego stanowiska" - zapewniała Merkel.
      /PAP/
      • swantevit sw 21.08.06, 13:58
        niech nikogo nie zwioda slowa "rozsadku" plynace z Niemiec.
        Historia prowokacji niemieckich jest dluga jak historia Polski..
        pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_W%C5%82odkowic
        Przeklenstwem naszym jest stabilnosc i dalekie horyzonty niemieckiej polityki
        zagranicznej, bez wzgledu na ustroj panstwa i aktualne partie przy wladzy..
        Tym samym przeklenstwem jest chaotycznosc i krotkowzrocznosc naszej polityki
        zagranicznej, (jezeli w ogole polityka mozna nazwac jej brak, de facto)a przede
        wszystkiem nasza polityczna naiwnosc. Brak kompetentnych i patriotycznych elit
        politycznych ten rozziew tylko czyni bardziej widocznym i bolesnym.
        Niemcy reorientuja swoja polityke z atlantyckiej na "Mitteleurope" dlatego tez
        zmiana postrzegania Niemcow przez Europejczykow jest na czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka