Gość: szczecina IP: *.ar.szczecin.pl 17.10.06, 08:43 Ile będą kosztować te studia. O tym ani mru mru. Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tralal Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.chello.pl 17.10.06, 09:22 i norbert obrycki....buahaha, gazeta robi mu kampanię? Odpowiedz Link Zgłoś
ex bardzo dobry ruch 17.10.06, 09:35 ciekawy kierunek. poza tym znak dla inwestorow by lokowac call center w naszym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutmacher Akademia tłumaczy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:39 Genialny pomysł. Posiadanie akademii ściągnie do nas inwestorów. To tak, jakby posiadanie opony czyniło kierowcą rajdowym. Możeby za to Nobla w dziedzinie..... przyznać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Akademia tłumaczy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:51 Wspaniały pomysł. Iluż ludzi w młodym wieku zyska na praktycznym i przydatnym w pracy wykształceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutmacher Re: Akademia tłumaczy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:04 Rozumiem, że wykluczamy z góry z naboru ludzi w wieku średnim i dojrzałym? Głównym atutem kandydatow ma byc młodość. Tego nie wymysliłby nawet Einstein. A ja wyobrażalem sobie, że po prostu kwalifikacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Akademia tłumaczy. IP: *.globalconnect.pl 18.10.06, 20:35 Ty Gutmacher chyba nie potrafisz czytać! Wyżej było napisane o umieszczeniu w Szczecinie call center, w którym to właśnie potrzebni są ludzie ze znajomością języków obcych!!! A posiadanie akademii tłumaczy gwarantuje, że takie osoby (z dobrą znajomością języków) będą właśnie w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tost Re: bardzo dobry ruch IP: 195.124.114.* 17.10.06, 16:52 aha, 1500 PLN brutto po 5 latach studiow jezykowych ? nie dziekuje postoje, pewnie 90% absolwentow da noge ze Szczecina zaraz po zakonczeniu studiow ... co zreszta sami przyznaja :-) *bez problemu znajdzie pracę w Europie i Polsce* Odpowiedz Link Zgłoś
ex Re: bardzo dobry ruch 17.10.06, 22:59 zle na to patrzycie, ludzie niedlugo przestana wyjezdzac z kraju. PiS tego zabroni. a na serio to wierz mi, ze wielu z wyjezdzajacych zostaloby jakby mogli pracowac na zdrowych zasadach w zdrowych firmach. jezyki to nie jest tylko szansa na ucieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:55 O, ciekawe! To znaczy, że Wydział Humanistyczny będdzie świetnie zarabiać. Gratulujemy Pani Prodziekan Komorowskiej działania na rzecz rozwoju wspołkierowanego przez nią wydziału. Ale ale.... dlaczego ta akademia ma podlegać bezpośrednio rektorowi? Czy ktoś może wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osoba studiujaca Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.chello.pl 17.10.06, 10:48 bardzo mnie to cieszy ze w koncu ktos wpadl na pomysl takich studiow, ktore maja byc czysto praktyczne, jesli chodzi o jezyki. smuci mnie troche fakt, ze zapomina sie o tym, co juz jest. moze wystarczyloby zainwestowac wlasnie w to. u nas nie ma nawet sali do zajec z fonetyki, nie wspomne juz o tych "jamnikach" jakie maja nam sluzyc jako pomoc w lepszym opanowaniu jezyka. panie rektorze jaki budynek mialaby zajac akademia? a moze zostanie specjanie wybudowany, aby potem mial sie stac nowym obiektem reprezentacyjnym? gdyby lepiej wyposazyc juz dzialajace instytuty, moze nasze szanse tez by sie zwiekszyly? ale widocznie miasto tego nie potrzebuje, potrzeba mu reklamy, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
obsydianowy-gargulec Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie 17.10.06, 13:38 a jaka to specjalna sala jest potrzebna niby do zajec z fonetyki? myslalam ze wystarczy magnetofon i nagrania w domu, magnetofon na zajeciach, i duzo, duzo pracy wlasnej.. ale moze ja jakas konserwa jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.globalconnect.pl 17.10.06, 16:22 powiem tak, jestem byłym studentem pani prof.komorowskiej i moge zapewnić wszystkich ,ze to najcieplejszy, najserdeczniejszy człowiek pod słoncem.Ma jeden minus - jest trochę czasem zakrecona ale to dodaje jej uroku! uważam ,ze pod skrzydłami pani prof. wszystko się moze udać...cos wiem na ten temat:)gdy ma się jakis problem ona zawsze znajdzie dla nas czasi praktycznie zawsze pomaga studentom.Nie pomaga gdy oczekiwania studentów przewyzszają jej mozliwości.a co do fonetyki-ja się jakos potrafiłem jej nauczyć bez problemów.Siedziałem i ryłem dniami i nocami.Nie potrzebny jest do tego bron boze nie wiadomo jaki sprzet!!!jedyne co potrzeba to checi i ciężka praca!!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: 83.19.187.* 17.10.06, 18:25 Fantastycznie! Poznan od wielu lat jest centrum nauki jezykow obcych w Polsce, czas na Szczecin i zeby tutaj w koncu uruchomic nauke szwedzkiego na poziomie akademickim. I to jest swietny atut do sciagania jezykowo zorientowanych inwestycji. Powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 01:30 nic dodac nic ujac..tylko czemu tylko 80 miejsc? nie mozna 5 razy tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tost nonsens IP: 195.124.114.* 18.10.06, 09:06 gratuluje optymizmu, duzego inwestora zagranicznego zazwyczaj stac na zatrudnienie wykwalifikowanych pracownikow, chyba ze to jest firma typu Afrika- Deutsch :-) a male firmy poradza sobie same (zlecenia na zewnatrz) moim zdaniem rektorzy AR, US i PS powinni pojsc po rozum do glowy i podniesc poziom nauczania jezykow obcych na wszystkich kierunkach swoich uczelni, tak zeby absolwent posiadal dobra znajomosc min. 2 jezykow obcych Odpowiedz Link Zgłoś
naganna Re: nonsens 18.10.06, 09:27 A ja z chęcią poszłabym na takie studia.... właściwie to moje marzenie. TEraz pracuję. Gdyby były to studia zaoczne, kosztowały tyle co przeciętnie.... ... mam jednak wrażenie, że nie będzie to szkoła dla "szarych prostaczków".... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. c.d. IP: *.stargard.mm.pl 18.10.06, 10:17 Typowo polskie zachowanie tylko marudzic potraficie. Moze poczekamy najpierw na szczegoly. Juz teraz robicie z tego pomyslu cos nieosiagalnego, to po co w ogole zastanawiacie sie nad tym kierunkiem jak z gory zakladacie, ze nie macie szans zeby go studiowac. P.S. poziom jezykow na uczelniach wyzszych jest ok, a jak czesc studentow i tak z tego nie korzysta i albo sie slizga albo ma to gdzies, to pozniej buzi sie po studiach, i marudzi, ze nic nie umie, a tak wlasciewie to sami sa sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tost Re: c.d. IP: 195.124.114.* 18.10.06, 12:51 tak a na jakiej ? ile masz godzin angielskiego i niemieckiego tygodniowo ? nie zartuj sobie :-) olewacze to inna sprawa, trzeba dac studentom mozliowsci a poki co takich nie ma, jesli nie skorzystaja to sa sami sobie winni ... firmy szukaja specjalistow ze swojej dziedziny Z ZNAJOMOSCIA JEZYKOW OBCYCH, takie sa fakty, przejrzyj sobie ogloszenia z Czestochowy i Wroclawia to pogadamy PS bylo by milo zeby ktos wydajac publiczne pieniadze, najpierw dokonal analizy rynku pracy a potem decydowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: *.globalconnect.pl 18.10.06, 20:24 POPIERAM! Nauka Szwedzkiego w Szczecinie jest jak najbardziej potrzebna. Szczególnie przy tak dużej emigracji zarobkowej do tego kraju. Ludzie wyjeżdżają i będą wyjeżdżać, ale przynajmniej będą znać język. Sama chyba spróbuję, tylko ciekawa jestem, czy te studia mają być płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Powstaje akademia tłumaczy w Szczecinie IP: 83.19.187.* 18.10.06, 21:47 No wlasnie. Ja sie uczylem tego jezyka w Poznania a pozniej w Szwecji i jestem bardzo zadowolony a ofert pracy jest dosc duzo dla osoba znajacych jezyki tak w miare egzotyczne u nas jak szwedzki. A juz w ogole o korepetycjach nie mowie, bo latwo sie zakrecic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figa Fantastycznie! IP: *.globalconnect.pl 18.10.06, 20:28 Marzę o tym, żeby zostać tłumaczem, a nauka kilku języków jednocześnie wydaje mi się bardzo interesująca. Poza tym myślę, że Uniwersytet Szczeciński jest pewną gwarancją jakości i na pewno nie będzie to kolejna mierna szkółka językowa Odpowiedz Link Zgłoś