Dodaj do ulubionych

100 pytan do...

16.11.06, 10:39
jak sprawa z fotelikiem samochodowym- czy noworodki tez sie wozi w takich
fotelikach, i jesli tak, to czy są inne niz dla starszych dzieci? staniki do
karmienia-cz ytrzeba koniecznie taki stanik, cz yktoras z was nosila normalne
podczas karmienia? nei mam pojecia gdzie kupic? i ak z odciaganiem pokarmu-
czy mozna an zapas, np jesli sie gdzies wychodzi i nie chce sie karmic
dziecka "sztucznizną"
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: 100 pytan do... 16.11.06, 11:12
      Fotelik -są zgr.0 czyli od 0 kg-do9 kg. i one mają wkładkę dla noworodka do
      podtrzymania główki co by nie latała.Tylko i wyłącznie przewożenie dzieci w
      fotelikach inne rzeczy nie wchodzą w rachubę.
      Biustonosz do karmienia kupisz w sklepach z artykułami dziecięcymi lub w
      sklepie z odzieżą ciążową np.na Małkowskiego.
      Normalne też nadają się do karmienia tylko tyle,że odsłaniasz całą pierś
      unosząc do góry lub dołu biustonosz.
      Jesli masz dużo pokarmu to odciąganij tzw.nawał pokarmowy i zamroź w zamrażarce.
      Ja zamrażałam w małych słoiczkach po majonezie lub koncentracie.
      Jeśli masz wystarcającą ilośc pokarmu to nie koniecznie musisz odciągnąć.
      Odciągaj tylko nadmiar pokarmu.
      Jeśli chcesz zrobić zapasy to odciągaj po nakarmieniu ponieważ w ten sposób
      stymulujesz piersi do dalszej produkcji mleka.
      Pzdr.,Gosia
    • myszka-m Re: 100 pytan do... 16.11.06, 16:24
      Polecam zakup przynajmniej jednego biustonosza do karmienia, np. na wyjścia z
      domu. Dla mnie najwygodniejszy jest Triumph. Zwykłych też używam, ale staniki
      do karmienia są o niebo wygodniejsze. Co do fotelików i odciągania pokarmu -
      nie mam nic do dodania :-) Pozdrawiam, M-M
    • monika9990 Re: 100 pytan do... 16.11.06, 16:39
      Ja mialam jeden stanik do karmienia, ale go zalozylam moze z 2 razy. Wkurzalo
      mnie ciagle odpinanie i zapinanie. Moje chlopaki zarte byly, nawet co godzine
      sie dopominaly o cycusia. Uzywalam zwykle i siup cyc wyjety, potem siup znowu na
      swoim miejscu. Nadaje sie tylko elastyczne i niestety sie niszcza przez takie
      siupanie. Jak skonczylam karmic to zaraz polecialam do sklepu po sliczny stanik.:)
      Fotelik koniecznie. Niby sa jakies specjalne gondole do przewozu, ale ja tego
      nie widzialam. Ze szpitala przewioslam w zwyklej gondoli od wozka. Potem tylko w
      foteliku ze specjalnym nadglowkiem.
      Pokarm mozna odciagac i przechowywac w zamrazalniku lub lodowce. Jaki czas
      przydatnosci nie pamietam.
    • kiniamum Re: 100 pytan do... 16.11.06, 16:43
      fotelik maxi cosi, ma specjalna wkladke dla malenkich dzieci-kolezanka
      uzywala.. ja mam zwykly fotelik baby confort bez takiego wkladu i dalismy sobie
      rade:) stanika do krmienia tez nie chcialo mi sie nosic, bo jest
      taki "FLAKOWATY":) a pokarm mozesz odciagnac i wstawic do lodowki, a potem
      podgrzac-nic sie nie stanie... pozdrawiam!
      • rybkaw Re: 100 pytan do... 16.11.06, 19:12
        Kup przynajmniej jeden stanik do karmienia - najlepiej zainwestować w Triumpfa
        (sa w sklepach firmowych).I to nie tylko ze względu na odpinaną miseczkę (dla
        mnie to bardzo wygodne) , ale te staniki są ze specjalnego , delikatnego
        materiału , bez 'ostrych ' części co ma wielkie znaczenie zwłaszcza na początku
        karmienia , gdy są nawały pokarmu i piersi są bardzo wrażliwe.Jak wszystko się
        unormuje , mozesz przejść na normalne staniki.
    • citroenbx Re: 100 pytan do... 16.11.06, 19:09
      Ja dla noworodka używałam nosidełka samochodowego - ma tę zaletę, że dobrze
      nadaje się do przewozu takiego malucha, a po dojechaniu na miejsce po prostu
      bierzesz dziecko z całym nosidełkiem. Idealnie sprawdzało się np. na zakupach -
      dziecko z nosidełkiem do wózka na zakupy - i gotowe. Rozejrzyj się po
      hurtowniach i sklepach.
      Spory wybór staników do karmienia jest w Be Happy w centrum handlowym tam gdzie
      Media Markt i Carrefour. Są tam też takie fajne koszule nocne dla karmiących -
      na pewno coś wybierzesz.
      Cytrynka
    • zwirula Re: 100 pytan do... 17.11.06, 14:22
      W moim przypadku - mam dość spore piersi (miseczka E) - stanik do karmienia
      Triumpha okazał się IDEALNY! Nigdzie nic nie uwiera, nie drapie, żadne zastoje
      się nie robią!
      Kilka razy zmuszona byłam ubrać "coś" elegantszego, podnoszącego :)) i niestety
      zastoje zaraz się robiły, a jak zastoje to i temp. oraz bolesność piersi.
      A jeżeli chodzi o producenta biustonoszy - jest ich mnóstwo, z kupnem też nie
      ma problemu. Jeżeli nie sklep, to hurtownia z art. dla bobasa.
      Ja polecam Triumpha - dobry materiał, dobrze uszyty, nic się nie rozciąga, nie
      traci fasonu, itp.
      A jeżeli chodzi o odciąganie pokarmu - moje maleństwo ma prawie 3 miesiące i
      dziś dopiero 2x odciągnęłam pokarm (1x był kilka dni temu). Laktator nie byl mi
      potrzebny do tej pory! Nadmiar ściągała Malwinka, a że wkrótce wracam do pracy
      i nie chcemy przerywać karmienia, no i chce się wyjść :)) to laktator nabyliśmy.

Pozdrawiam.
    • annah75 Re: 100 pytan do... 17.11.06, 23:53
      dzięki za pomocne wypowiedzi. A ja kta mz wkąłdkami laktacyjnymi? cz ytrzeba
      takie z apteki, cz ymoże wystarczą zwykłe płątki kosmetyczne (takie okrągłe)?
      acha i jeszcze cz ykonieczny jest podgrzewacz d obutelek, cz ytez pokarm mozna
      podgrzewac w garnakach? nie wiem o co chodzi z tym podgrzewaczem.Oj..wogóle
      tyle rzecz ynei wiem jeszcze..nie mialam mlodszego rodzenstwa, więc praktycznie
      zero wiadomosc iz opieki nad maleństwem-także każda porada cenna
      • malgosiek2 Re: 100 pytan do... 18.11.06, 08:11
        Niestety płatki kosmetyczne się wcale do tego nie nadają.
        Kup wkładki laktacyjne.Ja sprawdziłam i polecam Johnsona,Penatena i Nuka,Belli
        zaś były dla mnie a cienkie i szybko przeciekały z powodu nadmiaru pokarmu i
        przesuwały się pod biustonoszem.
        Tamte mają przylepce i nie przesuwają się pod biustonoszem.
        Pokarm można podgrzewać i w podgrzewaczu i w garnku z wodą.Jak chcesz,bo nie ma
        większego znaczenia.
        Ale podgrzewacz generalnie mnie się bardziej sprawdził i przydał.Nie musiałam
        stać nad garnkiem i pilnować.A tak ustawiłam odpowiednią (nie za gorącą temp.)
        temp.i już.
        Pzdr.Gosia
        • zosia_771 Re: 100 pytan do... 18.11.06, 11:59

Hej,

Jeśli chodzi o mrożenie pokarmu to avent ma specjalne woreczki - myślę, że to
          najbardziej higieniczna opcja :). A co do przeowzu maluszka to koniecznie w
          specjalnym foteliku, można też w niektórych gondolach - np firmy bebecar,
          gondola jest specjalnie usztywniona ma zaczepy do montowania na tylnym
          siedzeniu i specjalne 5 punktowe pasy, jest to jednak opcja na dł podróże -
          chociaż mam bebecara jak do tej pory korzystam tylko i wyłącznie z fotelika.

pzdr
        • annah75 Re: 100 pytan do... 20.11.06, 08:29
          dzięki..jak cos przyjdzie komus do glowy..jakas porada dla mlodej mamuski..to
          prosze nadal tu zamieszczac...wszystko cenne i ciekawe :D a mam jeszcze
          pytanie: b ocos slyszalam ze po porodzie, przychodzi do kobiety w pologu
          polożna srodowiskowa...cz yt oprawda..cz yto jest jzu z góry narzucone przez
          szpital w który msie rodzilo, czy tez trzeba ją specjalnie wezwać? a jesl
          ichodz io badanai maluszka..czy w szpitalu dostane "wytyczne", co keidy
          gdzie...mam sie zglosic..jakies szczepienia itp
          • malgosiek2 Re: 100 pytan do... 20.11.06, 09:10
            Owszem położna środowiskowa przychodzi,ale to Ty wybierasz sobie przychodnię
            sama.Nikt nie narzuca-szpital.
            Przy wypisie jeśli wiesz która to ma być przychodnia mówisz,że będziecie
            chodzić do tej czy do tamtej i podajesz adres.
            Jeśli nie będziesz miała jeszcze wybranej przychodni to jak przyjdziecie do
            domu wtedy sama telefonicznie lub wyślij kogoś do przychodni z informacją,że
            urodziłaś i chcesz należeć tutaj.
            Wtedy podajesz swoje imię i nazwisko ile masz lat,kiedy urodziłaś i jaka
            płeć,wagę i długość dziecka,czy było i kiedy szczepione na wzw b i gruźlicę
            oraz w jakim szpitalu rodziłaś.
            Po tych informacjach za dzień lub dwa po zgłoszeniu przyjdzie położna środ.-
            rodzinna.
            Pokaże jak pielęgnować pępek i ogolnie o pielęgnacji dzieca.
            Kiedy i jakie masz szczepienia.Kiedy powinnaś udać sie do ortopedy celem
            sprawdzenia bioderek i gdzie,to samo tyczy sie okulisty.
            Popatrzy jak goi sie rana po nacięciu krocza czy rana po c.c. oraz jak
            wyglądają piersi(czy nie są twarde z nawałem czy zastojem pokarmu)
            Zobaczy jak przystawiasz i karmisz dziecko i czy przebiega to dobrze i
            prawidłowo.
            Z pewnością powie o pielęgnacji w połogu czyli jak radzić sobie z kroczem
            piersiami w nawale etc.
            Powinna wspomnieć tez o antykoncepcji,bo karmienie piersią to nie metoda
            antykoncepcyjna i nie chroni przed niepożądaną ciążą.
            Pzdr.Gosia
            • malgosiek2 Re: 100 pytan do... 20.11.06, 10:08
              Acha położna może przynieść od razu papiery do wypełnienia czyli tzw.deklaracje
              do lekarza pielęgniarki i położnej.
              Potrzebny będzie Twój pesel oraz ważne jest to kto bierzez na ubezpiecznie
              dziecko.
              Jeśli mąż ma ubezpieczyć dziecko to potzrebujesz jego pesel oraz
              nr.leg.rodzinnej lub inne dane.
              Jeśli Ty to też pesel i nr.leg.ubezp.
              Pzdr.Gosia
          • annah75 Re: 100 pytan do... 21.11.06, 08:35
            wszystko super. zamierza msobie zalożyć zeszyt, zeby mi te info nei umknęły ije
            sobie podrukowac lub przepisac do tego zeszytu. moze to zabawne, ale aj jestem
            wzrokowcem, a nie sluchowcem i potem te info mi umkną
    • malgosiek2 Re: 100 pytan do... 20.11.06, 16:26
      A jeszcze wybierz przychodnię bliżej domu,bo w razie czego do lekarza masz
      blisko i nie będziesz musiała się "tłuc"przez pół Szczecina.Zawsze wózkiem na
      piechotę mozesz dojść.
      A i lekarze nie chcą przychodzić na wizyty domowe jeśli jest to drugi koniec
      miasta lub jakieś dalekie rejony.
      Na wiytę położnej przygotuj wypis ze szpitala,książeczkę zdrowia
      dziecka,leg.ubezp. i kartę szczepień jeśli dostaniesz w szpitalu(taka duża
      sztywna kartka)
      Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka