Dodaj do ulubionych

Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę

21.12.06, 22:21
BENTONIT.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ojciec Siwek Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 23:37
      pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit
    • gradus2004 Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę 22.12.06, 00:42
      swarozyc napisał:

> BENTONIT.

a mowiles, ze nie jestes budowlancem... :)
      • wodni.k Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę 22.12.06, 08:36
        gradus2004 napisał:

> swarozyc napisał:
        >
        > > BENTONIT.
        >
        > a mowiles, ze nie jestes budowlancem... :)
        To mozliwe, ze nie jest bo ja jestem i nie zauwazylem braku literki jako, ze
        wiedzialem o co chodzi. Pewnie Swarozyc jako czlowiek ciekawy zaczal szukac co
        to za substancja i wyszlo mu ze powinno sie to pisac Bentonit, a nie betonit.
        Niestety nie podejrzewam Rabendy o literowke tylko o to, ze uslyszal dobrze, ale
        wydawalo mu sie, ze jak budownictwo to musi byc cos pokrewnego z betonem i
        zrobil betonit :-)))))))
        Ja przynajmniej nie bedac budowlancem zrobilbym to czego Rabenda nie zrobil
        czyli poszukal bym w zrodlach, zeby wiedziec o czym pisze.
        • Gość: Rumburak Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 08:37
          Gdyby Rabenda miał tak zrobić to byłby rzetelnym i solidnym pisarczykiem a nie
          jest
      • swantevit Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę 22.12.06, 17:38
        W dalsdzym ciagu nie jestem i nie bylem ..:-)
        ale w mojej poprzedniej branzy kluczowe zjawisko zapewnialy bentonity..
        pl.wikipedia.org/wiki/Tiksotropia
        gradus2004 napisał:
        a mowiles, ze nie jestes budowlancem... :)
    • Gość: mechan Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę IP: *.zchpolice.com 22.12.06, 10:51
      A ja jestem mechanikiem - i bentonit używa się do mas formierskich przy
      modelowaniu odlewów w skrzynkach formierskich. Polecam Briks - "Odlewnictwo".
      Sam czasem odlewam.
    • czyli.kon.karne Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę 22.12.06, 16:27
      Dla Rabendy to zatrudne słowo ;)
    • Gość: Tomek Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 11:34
      "...Oba będą zbierały ponad połowę ścieków z lewobrzeżnego Szczecina i
      pompowały je do oczyszczalni na Pomorzanach"(...)

Poco pod odrą idą ścieki z lewobrzeżnego Sz-na?? Na prawobrzeżną oczyszczalnię
      na Pomorzanach??

Możecie mnie oświecić...???
      • wodni.k Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę 23.12.06, 16:17
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Poco pod odrą idą ścieki z lewobrzeżnego Sz-na?? Na prawobrzeżną oczyszczalnię
        > na Pomorzanach??
        >
        > Możecie mnie oświecić...???

Tylko pozornie wygląda to na absurd, ale są dwa istotne powody

1. Tak naprawdę jedna z najkrótszych tras. Zauważ że Odra ma pomiędzy Dworcem
        Morskim i Oczyszczalnią Pomorzany łuk, więc dwukrotne przejście rzeki jest pewną
        naturalną konsekwencją.

2. Mimo wielu starań nie było mozliwości przejścia lewym brzegiem Odry czylu
        ulicami Kolumba, Tamą Pomorzańska, ze względu na
        - bardzo gęstą infrastrukturę w tym terenie - po prostu nie bylo miejsca na dwie
        rury
        - patrz jak wyzej, ale większość obiektów stoi tam na palach i rusztach
        drewnianych. Praktycznie zerowa możliwość dokopania się.

Ulicą Kolumba mozna by od biedy pójśc ale tylko jedną rurą, a inwestor wykazał
        się w tym wypadku (czego nie da się powiedzieć o Górnym Brzegu czy
        Białowieskiej) mądrością i zażądał zdublowania rurociągów.

Były dwie alternatywy dla tego rozwiązania, ale w jednym przypadku rurociągi
        biegłyby po dnie Odry, a w drugim na głębokości ponad 20 metrów.
        • Gość: malina Re: Pół kilometra rury wciągnięte pod Odrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 08:09
          Ale uprzejmie i merytorycznie... A gdzie nasz ZMĘCZONY fachowiec od wszelakich
          zagadnień? ;) pzdr.
          • Gość: zmęczony tunel wzdłuż wałów chrobrego IP: 195.28.182.* 28.12.06, 13:07
            Zmęczony się zastanawia, czy tą durną rurę będzie trzeba przekładać, jak wreszcie jakiś geniusz wpadnie, że bez problemu można byłoby Bulwar Piastowski obniżyć i puścić tunelem na odcinku 400 metrów i uzyskać wreszcie normalny dostęp od Wałów do Odry... ale tak przyszłościowo ostatnio Niemcy myśleli. U nas tak jak Ci na rondzie Leppera i Ci na Przyjaciół Żołnierza - patałachy.

Aaaa i zmęczony przypomina sobie mgliście, że ta rurka kiedyś była jedną z najdroższych, bo miała niestandardowe przekroje... jakoś chyba nikt za tamten prztarg nie siedzi
            • Gość: zmęczony Re: tunel wzdłuż wałów chrobrego IP: 195.28.182.* 28.12.06, 13:13
              Nie, to chyba chodziło o rurkę z wodą dla szczecina i całość niestandardowego rozmiarowo wyposażenia od Miedwia po Szczecin...

.... szkoda, że tej rury nie zakopali 20 m pod ziemią... nie przeszkadzałoby to już planowanemu metru ;-) :-) ;-)
              • ladymarmalade3 Re: tunel wzdłuż wałów chrobrego 28.12.06, 14:14
                Ech zmeczony... Kupie Ci chyba wreszcie prozac, bo to roszczeniowe i
                malkontenckie nastawienie to wszystkich i wszystkiego to po prostu dramat. Albo
                nie przejmujac sie rurka i prokuratura wyprozniaj sie bezposrednio do Odry-
                wtedy temat nie bedzie Cie dotyczyl. BO.
                • Gość: zmęczony do lady IP: 195.28.182.* 28.12.06, 22:32
                  nie mieliśmy o ile wiem okazji, ale widzę, że personalne jazdy są Ci bliższe niż merytoryczna rozmowa o rozwoju miasta i lewych przetargach..
                  ... ja się nie cieszę jak głupi z tego że niektóre firmy budujące za miejskie pieniądze odwalają popylinę, często mają długie opóźnienia, itd... a cały rozwój tego miasta jest robiony tak jak pozwolenie wydane przez Cehaka na tymczasową kamienicę z betonu na Jasnych Błoniach...
                  • ladymarmalade3 Re: do lady 29.12.06, 07:38
                    Chlopcze, co do opoznien to Jana z Kolna mozesz spokojnie sobie
                    odpuscic,chlopaki maja jeszcze ponad rok z tego co wiem. To samo tyczy sie
                    ronda Giedroycia i okolic. Gdyby nawet nie zmiescili sie w czasie to:
                    a)skoro narod tyle czasu wytrzymal bez tej kanalizacji to nawet rok opoznienia
                    nie zrobi mu roznicy (a za zajecia ulic sie placi jak wiesz wiec opowiesci o
                    utrudnieniach w ruchu sobie daruj-nawet jesli utrudniaja to placa jak Bozia
                    przykazala),
                    b)przy opoznieniach na kontraktach unijnych kary za kazdy dzien sa takie ze
                    nikomu nie zycze.
                    I akurat do zadnej z inwestycji "poprawy jakosci wody" miasto nie doklada.
                    Placi ZWiK i UE. A jak Ci sie rozwoj miasta nie podoba to czep sie wladz miasta
                    a nie rury. Smaruj swoje zmeczone wywody do urzedu miejskiego czy gdzie tam
                    chcesz. Jak masz uwagi do kamienicy to po kiego wywnetrzasz sie na ten temat
                    akurat na tym forum? A co do rozmowy merytorycznej-hehe,masz chlopie tupet.
                    POczytaj sobie swoje dyskusje na poprzednich forach tyczacych nieszczesnej
                    budowy kanalizacji-tam niejednokrotnie wytykano Ci czarno na bialym kompletna
                    indolencje w komentowanej przez Ciebie dziedzinie (pzdr wodni.k ;>).A tak na
                    marginesie-wciagniecie na raz prawie 500m rury tej srednicy w przewiert to
                    naprawde nie byle co. I duzy szacunek do wykonawcy ze zrobil to bezawaryjnie za
                    pierwszym razem. Ty nim co zajmij sie wierceniem dziur w scianie,jak nabierzesz
                    wprawy to moze HB9 najmie Cie na magazyniera. Narta.
            • skuter70 Re: tunel wzdłuż wałów chrobrego 28.12.06, 13:37
              Gość portalu:
              > Wałów do Odry... ale tak przyszłościowo ostatnio Niemcy myśleli.

tzn wybudowali tunel?
              • Gość: zmęczony ałaaaa IP: 195.28.182.* 28.12.06, 22:33
                ałaaaa, jak mnie takie teksty śmieszą!
            • wodni.k Re: tunel wzdłuż wałów chrobrego 29.12.06, 00:45
              Gość portalu: zmęczony napisał(a):

> Aaaa i zmęczony przypomina sobie mgliście, że ta rurka kiedyś
              > była jedną z najdroższych, bo miała niestandardowe przekroje...
              > jakoś chyba nikt za tamten prztarg nie siedzi

Zmeczony,

ze rur Ci u nas dostatek zapytam o ktore Ci chodzi?
              są dwie możliwosci:
              1. Rury z PEHD ktore zakupiono za pieniadze z funduszu Phare bodajze w 2000
              roku, przyholowano do Szczecina z wielka pompą, a nastepnie zlozono w Kanale
              Kurowskim

2. Rury z żeliwa sferoidalnego wykładane pianką poliuretanową o których głośno
              było w 2005 roku z racji relacji o "rzekomych" przekrętach.

Powiem Ci tak. Niezaleznie ktore wybierasz to sprawy tak smierdza, ze az dziw,
              że CBA jeszcze w tym nie siedzi.
              ad. 1. Jednym z odpowiedzialnych za podjecie decyzji o zupelnie nietrafionym
              zakupie rur nie spelniajacych wymaganych parametrow byl owczesny dyrektor
              Wydziału Gospodarki Komunalnej pan Jankowski, pełniący obecnie funkcję nazwijmy
              to koordynatora programu ISPA w ZWiK Szczecin.
              Nawiasem mowiac zostal tam posadzony przez Jurczyka po swoich usilnych
              zabiegach. Chodziło o to, żeby rury za wcześnie, a najlepiej w ogóle nie
              wypłynęły.

ad. 2
              Jeżeli chodzi o zakup rur na magistralę wodociągową to gwarantuję, że sam zakup
              był uczciwy, ale należałoby się przyjrzeć jak powstawały zapisy specyfikacji
              przetargowej.
              Wystarczy przejrzeć specyfikację, a potem zobaczyc, kto z zarządu ZWiK mieszka
              w pobliżu ktorego przedstawiciela producenta i kostki domina ułożą się same.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka