Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pracy??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:00
Prosze mi powiedziec ,dlaczego placac ludzia miesieczna pensje w wysokosci
875 zl netto + zus i podatek ludzie wola odejsc z firmy (rozlozyc zaklad
pracy) i pojsc na zasilek dla bezrobotnych???
Czy w Szczecinie ludzia zyje sie az tak dobze z zasilkow ,a moze sa one za
wysokie?? Ludzie nie chca pracowac ,ja im sie nie dziwie ,ale z czego my
pracodawcy mamy placic wyzsze pensje skoro ZUS + podatek to nastepna pensja
oddawana za darmo panstwu???
Prosze o opinie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: zmęczony Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: 195.28.182.* 04.01.07, 14:08
      od nowego roku już nie 875 zł netto wynosi płaca minimalna a bodaj 900 z groszami. Większość przypadków odejścia z pracy przy tym poziomie "płacy" wynika z tego, że ludzie po prostu są w miejscu pracy traktowani jak śmieci, czochrani przez pracodawcę albo liczą skrupulatnie, że koszty dojazdu do pracy, ubrania potrzebnego w pracy, wyższe koszty jedzenia i wreszcie często konieczność opłacenia przedszkola powoduje, że ta żałosna płaca nijak się ma do kosztów utrzymania, które na bezrobociu są wielokrotnie niższe.
      No i oczywiście bywają też niepoważni ludzie, którzy nie zastanawiają się za co będą za 25 lat żyć na "emeryturze". Inna rzecz, że za to, co odłożą z 875 zł to sobie tylko karton pod mostem mogą sfinansować.
      • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:22
        W mojej firmie dbam o ludzi ,sa oni najwazniejsi>Dostaja wyplaty zgodnie z
        umowa ,nie ma zatrudniania ludzi na czarno ,kazdy z ponad 20 osob jest
        zatrudniony na umowe o prace. Moze jestem za dobry dla ludzi i zostaje to
        wykorzystane przeciwko mi??
        • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 04.01.07, 18:23
          900 zł na ręke to jałmużna. Trzeba podwyższyć pensje i to powiedzmy do poziomu
          1500-2000 netto.

Jeśli biznes ci nie idzie to może nie umiesz go prowadzić. A może nie ma popytu
          - wtedy go zamknij firmę i idz ochoczo do pracy za 875 netto.

To tyle srkazmu do Twojej wypowiedzi.

A tak serio to przyjrzyj się dobrze finansom firmy zrób porządną analizę, pomysl
          nad rozszeżeniem działalności, zmianą profilu, połączeniem sił z jakimś
          konkurentem...itd. itp.

Jednym słowem pomyśl a nie biadolisz.

Reasumując - skończyły się czasy dojenia pracowników - teraz czas napodwyżki
          panowie "wielcy businesmani" albo smi będziecie musieli stanąć przy
          przysłowiowych "taśmach produkcyjnych". hehehe
          • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:10
            Jesli ma sie doczynienia z kontrachetami od ktorych ciezko jest dostac
            zarobione pieniadze za wykonane uslugi to jak ma byc lepiej??
            Zreszta ta branza w Zachodniopomorskim calkowicie pada i likwiduja sie naprawde
            ogromne firmy ktore zatrudnialy nawet po 200 osob ,to co ja moge z garstka 25
            ludzi zrobic ,jakie sily polaczyc??
            Gdyby kontrachent zetelnie wywiazywal by sie ze swoich obowiazkuw placenia w
            terminie a nie ze zwloka nawet do 3-4 miesiecy ,bylo by napewno latwiej dac
            podwyzki nawet do 1500 pln netto.
            • Gość: mac co to za branża IP: *.chello.pl 05.01.07, 10:34
              A co to za branża? Może nas oświecisz chociaż w przybliżeniu to coś doradzimy.
              • Gość: Pracodawca Re: co to za branża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:08
                Jestem producentem Konfekcji damskiej i meskiej.
                • Gość: mac Re: co to za branża IP: *.chello.pl 05.01.07, 11:39
                  1) Otwórz własny sklep internetowy - najlepiej na zagranicę i zacznij sprzedawać
                  w detalu. Pomyśl o eBay'u czy Allegro

2) Wymyśl coś czego nie ma albo w czym możesz konkurować cenowo.

3) Generalnie dopasuj profil do rynku.
                • miquel6 Re: co to za branża 15.01.07, 13:13
                  Dla przykladu w Konfekcji damskiej i meskiej.
                  Dunczycy/Szwedzi zarabiaja okolo 10.000 zl na miesiac brutto.
                  Produkuja spodnie,koszule itp. ktore mozesz kupic za 75-200 zl w Danii.
                  W Polsce zarabia sie okolo 1500 zl. ale koszule kosztuja to samo.
                  Wychodzi na ze w Polsce szyje ta koszule 5-6 a w Danii tylko 1.
                  A moze producent w Polsce zarabia za duzo?
                  Moze tez byc ze sila robocza w Polsce nie jest taka efekywna.

• shuja Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 18:39
          jak tak dbasz o ludzi to napisz kim jesteś???? niech się pracownicy wypowiedzą
    • Gość: Albert. Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: 217.153.6.* 04.01.07, 14:39
      875 to juz chyba kolego w hipermarketach nie ma - 1200 najmniej daja tam .
      Szczecin to nie wies . Nie jestem potecjalnym pracownikiem tylko tez
      czasmi\ludzi zatrudniam 800 to na 1/2 etatu moze kogos znajdziesz
      • beatrix13 czasy niewolnictwa i pracy za przysłowiową miskę 04.01.07, 23:05
        skończyły się bezpowrotnie,
        może to nasi nuworysze to sobie wbija do główek,
        a jak nie ,to przyjdzie im zakasać rękawy i poczuć smak potu
        • beatrix13 koniec rynku pracodawcy 26.01.07, 12:04
          zawdzięczamy masowej emigracji ,

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3838080.html
    • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 15:05
      zasiłek nie jest za wysoki tylko te żenujące płace są za niskie ,ot i cała
      tajemnica drogi pracodawco .oburzając się na ludzi którzy nie chcą pracować za
      te skandalicznie niskie pensje trzeba wziąć pod uwage koszty utrzymania które
      są wyższe niż owe płace , co innego gdyby te 800 -1000 zł zostawało na czysto
      po opłaceniu czynszu mediów i wyżywienia ale tak nie jest wiec rezygnacja z
      takiej pracy i pensji jest w pełni zrozumiała ,ludzie wolą dorabiać na czarno
      troche wyjechac za granice itd itp.
      • Gość: pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:14
        1 pracownik kosztuje mnie z podatkiem i zusem 1500pln i to jest koszt
        utrzymania pracownika ,a gdzie dochodza koszty firmy itd...itp...
        A kto mnie utrzyma jak ja sam mam niewiele wiecej od nich po odjeciu kosztow???
        Dotego dochodza nerwy ,klopoty ,a ja tylko sie staram zeby ludzie mieli prace i
        gdzie tu jest sprawiedliwosc !
        • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 00:22
          i co pracownik jest winny temu że ci sie nieopłaca? jemu też sie nie opłaca a
          jeszcze musi robic na ciebie żeby ci sie ponoć też nie opłacało, he he.rzuc to
          w cholere przyjmij sie za 800 zł na reke do roboty u kogoś innego i zobaczysz
          co ci sie bardziej opłaca, he he.
          • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:34
            Ja sie naharowalem w zyciu dosyc ,nawet nie bede mial emerytury
            normalnej ,jestem juz zmeczonym schorowanym czlowiekiem i co mi przyszlo na
            starosc ,mam jesc suchy chleb bo Panstwo kradnie w zywe oczy????
            • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 00:43
              Gość portalu: Pracodawca napisał(a):

> Ja sie naharowalem w zyciu dosyc ,nawet nie bede mial emerytury
              > normalnej ,jestem juz zmeczonym schorowanym czlowiekiem i co mi przyszlo na
              > starosc ,mam jesc suchy chleb bo Panstwo kradnie w zywe oczy????
              i tu sie zgadzam: państwo kradnie w żywe oczy ,sa tacy co zarabiają np. brutto
              2500 a na reke mają ledwo 1400, to są za duze koszty pracy bo jak przychodzi
              np. iśc do lekarza to i tak trzeba albo płacić prywatnie albo czekać miesiącami
              a i emerytura z tego głodowa wyjdzie ,no ale ministerstw i urzedników mamy
              coraz wiecej i więcej a tam na reke byle łachudra która praktycznie głupa pali
              nie zarabia 1400 tylko dwa trzy i cztery razy wiecej , he he.
          • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:40
            Zapomniales o jednym ze on nie tylko mnie utrzymuje ale i siebie i rodzine !
            • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 05.01.07, 11:00
              To to ci wyliczę na co te twoje 875 zł matka dziecka wydaje:

300 zł - opłaty za 2 pokojowe mieszkanie własnosciowe
              600 zł - prywatne przedszkole dla jednego dziecka (do publicznego się nie załapało)
              300 zł - wyżywienie trzyosobowej rodziny

a jeszcze trzeba się ubrać, kupić bilet miesięczny MZK, pójść z dzieckiem do
              kina, kupić mu zabawkę, pojechac na urlop itp

Chyba nie ma się co dziwić matce która woli zostać z dzieckiem w domu
              oszczędzając 600 zł (lub wielokrotność) zamiast pracowac u ciebie za róznicę 275 zł.

Zresztą - jak jesteś głąbem to takie prawo rynku, że powinieneś zbankrutować,
              szkoda ci tłumaczyć co robisz źle.

Miłego bankructwa.
              • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 22:26
                Gość portalu: mac napisał(a):

> To to ci wyliczę na co te twoje 875 zł matka dziecka wydaje:
                >
                > 300 zł - opłaty za 2 pokojowe mieszkanie własnosciowe
                > 600 zł - prywatne przedszkole dla jednego dziecka (do publicznego się nie
                załap
                > ało)
                > 300 zł - wyżywienie trzyosobowej rodziny
                >
                > a jeszcze trzeba się ubrać, kupić bilet miesięczny MZK, pójść z dzieckiem do
                > kina, kupić mu zabawkę, pojechac na urlop itp
                >
                > Chyba nie ma się co dziwić matce która woli zostać z dzieckiem w domu
                > oszczędzając 600 zł (lub wielokrotność) zamiast pracowac u ciebie za róznicę
                27
                > 5 zł.
                >

trzysta złotych opłat za mieszkanie, śmieci nmedia itp. to nierealne może tak
                było pare lat temu ale nie teraz ,to samo trzysta na jedzenie za mało .
                • Gość: mac da radę IP: *.chello.pl 07.01.07, 23:44
                  > trzysta złotych opłat za mieszkanie, śmieci nmedia itp. to nierealne może tak
                  > było pare lat temu ale nie teraz ,to samo trzysta na jedzenie za mało .

masz inne wyobrażenie jedzenia niż ludzie ktuzy żyją z takich nędznych pensji.

kartofle, kasza, warzywa, nalesniki, pierogi - rzadko jakieś mięso czy owoce (bo
                  to luksus). Naprawdę da się zapchać za 300 zł rodzinę.

Co do opłat za mieszkanie - oszczędzanie na maksa wody, prądu, ciepła i ja na
                  300zł w SM Śródmieście spoko bym wyszedł. No ale u nas komp prawie 24h na dobę
                  jeden, drugi tez parę godzin chodzi, prysznic po 20-30 minut itp. itd. no i
                  złotówki lecą :|

No i ja nie mieszkam np. w SM Dąb gdzie sam czynsz jest masakryczny!
        • Gość: PIP Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:10
          pracodawco sprawdz swoje domowe wydatki i je przemysl; zejdz do poziomu
          900,zl/mies; wszystkie oplaty, paliwo i wyzywienie dla calej rodziny.
          Musisz oszczedzac na czas swej emerytury emerytury, bo Ty jej moze doczekasz,
          Twoi pracownicy nie maja szans!
    • Gość: gość Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 04.01.07, 15:24
      Pracodawco nie ma co dziwić jestem tylko ciekawe czy ty byłbyś taki chętny
      pracować za takie pieniądze jakie ty płacisz
    • andreas.007 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 16:00
      pamietaj jeszcze o kosztach, które pracownik tez ma jakies
      ot dojazd, odzież...
      Nadto jednak zwiazanie czasowe.
      No, a nie pracujac moze pracowac na ten przykład
      kładac kafelki czy inne czynnosci wykonujac odpłatnie!

A tak poza tym wiekszośc woli nie pracowac niz pracowac!
      Traktuja, moze słusznie, swój wysiłek jak cos zuzywalnego,
      a wiec jeszcze oszczedzaja swój organizm...
    • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:34
      Dobrze ,z nowym rokiem ludzie dostali podwyzki ,ale moi kontrachenci obnizyli
      stawki zamiast mi je podniesc .Ponad to koszty utrzymania firmy sa tak wysokie
      ze mi nie starcza na zycie i brne w dlugi panstwowe ,ktore zarabia na mnie
      najwiecej ,a lepiej mozna by bylo oddac chociaz polowe z tego ludziom za ich
      ciezka prace .Rozumiem ze nie kazdy chce pracowac za tak marne grosze ,ale
      realia sa inne i to tylko ja jestem najgorszym wrogiem swoich pracownikow ,to
      na mnie wiesza sie psy ,nasyla kontrole ktore stosuja nie splacalny domiar w
      razie jakichkolwiek niedopatrzen.
      Wiec co robic w tym kraju zeby bylo lepiej????????
      • Gość: zmęczony Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: 195.28.182.* 04.01.07, 16:50
        Przede wszystkim od ręki sprywatyzować te wszystkie synekturki państwowe - te państwowo-samorządowe szpitale, te firmy, które są spółkami państwowymi a ich działalność polega na zatrudnieniu prezesa, kochanki i odnajmowaniu powierzchni za ciężkie pieniądze prywatnym właścicielom, którym potem nie opłaca się inwestować, bo po rencie dla synktury nie zostaj im nic i nie mają żadnych perspektyw.

Zejść z durnej, urzędniczej biurokracji i fikcji kontroli skarbowych - złodzieje i tak wiedzą jak urzędy przerobić a małych się gnębi.

aaa...
        • Gość: optymista Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:52
          Zmęczony! Popieram Cie. Sprywatyzować a dokładnie sprzedać !
      • Gość: andreas Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.orange.pl 04.01.07, 16:52
        to powinno byc regulowane przez popyt i podaż, moim zdaniem!

jak zamkniesz działalność i klika Tobie podobnych,
        to Ci co zostana podniesa ceny i im sie opłaci wtedy!

Gdy zajmowałem sie transportem i zaczeli powstawac mniejsi,
        którzy jezdzili za powiedzmy pensje, ale bez kalkulacji na amortyzacje...
        i jak im sie cos popsuło to mieli problem,
        bo tak kalkulowali zeby na zycie im starczyło,
        a nie na naprawe czy odnowe taboru!

Klient powienien wybierac
        czy chce bazowac na powstajacych co rusz
        tanich firmach bankrutujacych co chwila i niepewnych,
        czy moze na drozszych, ale pewnych i stabilnych!

Prafrazujac Rób swoje!
        Kazda potwora znajdzie swego amatora!
      • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 17:13
        pracodawco! pretensje do pis-u ,rządu itd ,za niewywiazanie sie z wyborczych
        obietnic o obniżeniu kosztów pracy podatków itp itd. a nie do ludzi którzy nie
        chcą robić za frajer .
        • Gość: Lorentz Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 17:52
          Facet o imieniu Piotr ! Tyś oszołom polityczny na tle pisu. Wpisuj się w wątki,
          które są Ci właściwe merytorycznie politruku lub gryzipiórku bez szans na nic
          więcej niż masz czyli możliwość podniesienia głowy w warzywniaku osiedlowym :))
          • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 22:23
            Gość portalu: Lorentz napisał(a):

> Facet o imieniu Piotr ! Tyś oszołom polityczny na tle pisu. Wpisuj się w
            wątki,
            >
            > które są Ci właściwe merytorycznie politruku lub gryzipiórku bez szans na
            nic
            > więcej niż masz czyli możliwość podniesienia głowy w warzywniaku
            osiedlowym :))
            prawda w oczy kole?he he, a wogole to spadaj pisowska gnido galoty czy jak
            ci tam, w kazdym razie obsrany oszołomski obszczymurku.
            • Gość: Lorentz Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:19
              piotr33k2 napisał:

> > więcej niż masz czyli możliwość podniesienia głowy w warzywniaku
              > osiedlowym :))
              > prawda w oczy kole?
              Jaka prawda ? Te bzdury, które napisałeś ? Masz obsesję . To Ci chciałem
              przekazać. Nie jestem żadnym pisowszczykiem. Jestem pracodawcą a takie oszołomy
              jak Ty kształtują różne odmiany postkumunizmu również tu na forum co tworzy
              takie sytuacje jak ta relacja pracobiorca - pracodawca, o której tutaj mowa.
              Dyskusja toczy sie dopóki nie pojawi sie jakis oszołom jak Ty i nie wrzuci do
              duskusji jakiś cennych uwag o pis lub sld czy po. Obojętne o czym ale w każdym
              razie wyleje swoje frustracje. Frustracje miernoty. Frustracje podobne do fobi
              Jurczykowskich tylko na inny temat.
              • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 23:25
                obnizyli koszty pracy? obnizyli podatki? uproscili procedury dla pracodawców ?
                nie nie i jeszcze raz nie! a nawet pogorszyli , taka jest prawda .
                • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:21
                  Prawda jest ze kazdy przed wyborami cos obiecuje ,tylko dlatego zeby zyskac
                  glosy ,wiec nie piszcie mi ze pis lub sld czy po nie dotrzymali danego slowa bo
                  pod tym wzgledem sa sobie rowni nie obrazajac nikogo ,bo moze jest tam garstka
                  ludzi ktorzy moze by chcieli sprecyzowac te obietnice ale im nikt na to nie
                  pozwoli.
                  • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 00:25
                    ale ktoś jest winny ,według ciebie robotnik bo nie chce robic za pół darmo
                    według mnie ci co nie umią (a mogą) zmienić tego stanu rzeczy.
                    • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:37
                      Chyba nie rozumiesz powagi sprawy ,smieszy cie to ,ciagle powtarzasz ze
                      obarczam tym swoich pracownikow. Ja ich absolutnie nie obarczam ,szanuje ich
                      decyzje lecz kiedy ktos w tym panstwei zrobi cos dla malych i srednich
                      przedsiebiorcow ???
                      Moze w nastepnym stoleciu?
                      • piotr33k2 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 00:46

> Chyba nie rozumiesz powagi sprawy ,smieszy cie to ,ciagle powtarzasz ze
                        > obarczam tym swoich pracownikow. Ja ich absolutnie nie obarczam ,szanuje ich
                        > decyzje lecz kiedy ktos w tym panstwei zrobi cos dla malych i srednich
                        > przedsiebiorcow ???
                        > Moze w nastepnym stoleciu?
                        nic mnie nie śmieszy a jezeli już to to ze pretensje nie kierujesz we właściwą
                        strone.
                      • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 20:03

> Chyba nie rozumiesz powagi sprawy ,smieszy cie to ,ciagle powtarzasz ze
                        > obarczam tym swoich pracownikow. Ja ich absolutnie nie obarczam ,szanuje ich
                        > decyzje lecz kiedy ktos w tym panstwei zrobi cos dla malych i srednich
                        > przedsiebiorcow ???
                        > Moze w nastepnym stoleciu?

Popatrz w 2-i link mojej stopki. Czy kiedykolwiek inetresowales sie programem UPR i czy glosowales na nich? To miej pretensje do siebie, ze tak cie urzadzili ci na ktorych glosujesz,
                        • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:54
                          Nie glosuje na nikogo ,nie widze sensu :(
                        • Gość: zmęczony UPR??? o jeziu! IP: 195.28.182.* 05.01.07, 21:16
                          O kurka! UPR ma być lekiem na polską gospodarkę? Przecież to są ludzie, którzy przespali ostatnie 100 lat zmian. Jak się zaznajomiom z osiągnięciami Bismarcka na polu zabezpieczenia społecznego i zrozumieją przemiany II rewolucji przemysłowej - może warto będzie ich posłuchać. Do tej chwili życze im powodzenia gdzieś w Afryce. Tam ich idee mogą mieć szanse na zrozumienie...
                          • krzysztofsf Re: UPR??? o jeziu! 06.01.07, 08:35
                            Gość portalu: zmęczony napisał(a):

> O kurka! UPR ma być lekiem na polską gospodarkę? Przecież to są ludzie, którzy
                            > przespali ostatnie 100 lat zmian. Jak się zaznajomiom z osiągnięciami Bismarcka
                            > na polu zabezpieczenia społecznego i zrozumieją przemiany II rewolucji przemys
                            > łowej - może warto będzie ich posłuchać. Do tej chwili życze im powodzenia gdzi
                            > eś w Afryce. Tam ich idee mogą mieć szanse na zrozumienie...

"Co ty wiesz o zabijaniu"

UPR nie ma lobby popierajacego i tyle.

Tak przy okazji gdy wprowadzano w latach 90-ych uzusowienie pensji, Korwin usilowal (niestety nieskutecznie - brak poparcia, mniejsze marmurki w zus by byly) przeforsowac projekt modelu ubezpieczen, w ktorym z kazdej prywatyzacji okreslony % szedlby na fundusz zus, z ktorego pokrywanoby swiadczenia za okres pracy w prl. Natomiast skladki biezace (bez przymusu wybrania ubezpieczyciela) szlyby wylacznie na wlasne ubezpieczenie a nie pokoleniowo jak obecnie.

Pomysl jak teraz wygladalyby koszty pracy oraz czekajaca nas zapasc zus (ktorej by nie bylo), gdyby zyskal poparcie i chociaz czesciowo wdrozonoby te rozwiazania.
                            • Gość: zmęczony trzeba mieć pojęcie a nie pierniczyć o UPR... IP: 195.28.182.* 06.01.07, 18:07
                              Człowieku, przecież pieniądze z prywatyzacji idą co roku na ZUS!!!
                              Przecież one idą do wspólnego budżetu a z tego budżetu co roku wszyscy obywatele dokładają do emerytur starego koszyka???

Czy ty nie rozumiem, że przez cały PRL funkcjonował inny model emerytury a teraz Polcy muszą nadal utrzymać poprzednich emerytów i zbierają na przyszłe emerytury?

Trzeba mieć pojęcie o budżecie państwa a nie głodne kawałki bez sensu za Korwinem powtarzać.
                              • krzysztofsf Re: trzeba mieć pojęcie a nie pierniczyć o UPR... 06.01.07, 22:15

> Człowieku, przecież pieniądze z prywatyzacji idą co roku na ZUS!!!
                                > Przecież one idą do wspólnego budżetu a z tego budżetu co roku wszyscy obywatel
                                > e dokładają do emerytur starego koszyka???
                                >
                                > Czy ty nie rozumiem, że przez cały PRL funkcjonował inny model emerytury a tera
                                > z Polcy muszą nadal utrzymać poprzednich emerytów i zbierają na przyszłe emeryt
                                > ury?
                                >
                                > Trzeba mieć pojęcie o budżecie państwa a nie głodne kawałki bez sensu za Korwin
                                > em powtarzać.

Pleciesz, nie masz pojecia o co chodzilo i o co chodzi.
                                Ile jeszcze zostalo do sprywatyzowania a ile zostalo sprywatyzowane. Ile te nedzne resztki dadza rade wspomagac zus?
                                Pracujesz w Prokomie czy zus?
                                Wydzielenie z calej prywatyzacji, od pierwszej chwili, od prywatyzacji tpsa itym podobnych molochow, funduszu emerytalnego niezaleznego od budzetu, daloby wlasnie niezalezny od budzetu kapital, pracujacy na siebie i obslugujacy zmniejszajaca sie liczbe ludzi, ktorym wyplacanoby emertytury proporcjonalne do okresu pracy w prl. A tak prywatyzacje budzet przezarl, a wspomaganie zus idzie z biezacych wplywow - wg potrzeb a nie jako pracujacy na siebie zwiekszajacy swoja wartosc fundusz inwestycyjny.
                                Obecnie pracujacy nie wplacaliby pieniedzy na wyplaty dla obecnych emerytow (a to co brakuje uzupelnia budzet) a znacznie mniejsze kwoty na wlasne emerytury.
                                I tak gdy ja i zapewne ty dozyjemy wieku emerytalnego (mozliwe, ze podniosa go w miedzyczasie na 80 lat), dostaniemy z zus jakies nedzne ochlapym, na jakie pozwoli budzet - wlasnie budzet, a nie wplacane skladki (ktore nie sa skladkami, tylko podatkiem na aktualnych emerytow).
                                • Gość: zmęczony brednie UPRowca IP: 195.28.182.* 07.01.07, 00:22
                                  Prywatyzacja TPSA, to prawie połowa procesu polskiej prywatyzacji w ogóle... nie masz pojęcia kiedy prywatyzacja się zaczęła i na co poszły pieniądze. Ale czytasz głupoty UPR-u i powtarzasz bez sprawdzenia.

Jaki Prokom, jaki ZUS? Paranoja Ci się włączyła, że takie insynuacje snujesz bez związku z tematem?

Czy Ty sobie zdajesz dziubuś sprawę jakie wpływy były ogółem z prywatyzacji a ile rocznie trzeba na emerytury??

Poczytaj coś poza prasą partyjną zanim zaczniesz głupoty powtarzać.
                                  • krzysztofsf Re: brednie UPRowca 07.01.07, 20:13

> Prywatyzacja TPSA, to prawie połowa procesu polskiej prywatyzacji w ogóle... ni
                                    > e masz pojęcia kiedy prywatyzacja się zaczęła i na co poszły pieniądze. Ale czy
                                    > tasz głupoty UPR-u i powtarzasz bez sprawdzenia.
                                    >
                                    > Jaki Prokom, jaki ZUS? Paranoja Ci się włączyła, że takie insynuacje snujesz be
                                    > z związku z tematem?
                                    >
                                    > Czy Ty sobie zdajesz dziubuś sprawę jakie wpływy były ogółem z prywatyzacji a i
                                    > le rocznie trzeba na emerytury??
                                    >
                                    > Poczytaj coś poza prasą partyjną zanim zaczniesz głupoty powtarzać.

dziubus, proces prac nad projektem ustawy emerytalnej nie zaczal sie w dniu jej wprowadzenia.
                                    Byl czas na odpowiednie rozdysponowanie wplywow z prywatyzacji.
                                    www.msp.gov.pl/index_msp.php?dzial=22&id=20&poz=2
                                    Jak widzisz, bylo z czego brac.
                                    Odnosnie projektu Mikke, moge powiedziec, ze z tego co sobie przypominam (wybacz, nie mam dostepu do zadnej "propagandy"), przewidywal on jednak stopniowe zmniejszanie podatku na zus (uzupelniajacy fundusz) - na emerytury za okres prl-owski, stopniowo sie zmniejeszajacy w miare wymierania korzystajacych.

Z kolei mam wrazenie, ze ty myslisz, ze w budzecie pieniadze biora sie z drukarni, Niestety, musze cie uswiadomic i pozbawic zludzen - biora sie z podatkow. Czyli pracujacy obecnie najpierw daje na aktualnych emerytur skladke zus, a potem uzupelnia ja swoimi podatkami.
                                    System pokoleniowy, ktorego tak bronisz powstawal wtedy, gdy dlugosc zycia byla mniejsza i na jednego pracujacego przypadalo 3 emerytow. Obecnie stosunek jest odwrotny.
    • Gość: zmęczony 3 wieki zapóźnienia IP: 195.28.182.* 04.01.07, 17:49
      a z drugiej strony, to my se oglądamy w telewizorach różne nowoczesne samochody, piękne domy i wydaje nam się, że jesteśmy w Europie. A my są w 3 świecie nieomal.
      Badania GUS-u i francuskiego urzędu statystycznego stwierdziły pare lat temu, że jesteśmy mniej więcej o 40 lat pod względem jakości życia i rozwoju za Francją. Tak lata 60. mamy w Polsce...
      I jak się zobaczy, że szczytem osiągnięć w Szczecinie są wycofywane gdzie indziej tramwaje a torowisko lada chwila kogoś zabije... to...

Dopiero od 10 lat oszczędzamy prawdziwie na nasze emerytuty i w dodatku co roku wypłacamy z budżetu naszym rodzicom emeryturki.
      • Gość: andreas siejesz zła propagande IP: *.orange.pl 04.01.07, 18:12
        jeden wiek, to 100 lat przeciez,
        a stwierdzono ledwie 40 lat, to nawet nie półwiecze...
        • Gość: zmęczony Re: siejesz zła propagande IP: 195.28.182.* 04.01.07, 18:16
          Dziubuś - czep się pociągu. Albo poczytaj co znaczy słowo metafora. Uwaga - trudne słowo...

A do tematu może dołączy informacja o wiecznych stażystach: wiadomosci.onet.pl/1382244,2677,kioskart.html
          • Gość: andreas metafora IP: *.orange.pl 04.01.07, 18:33
            Metafora, inaczej przenośnia - językowy środek stylistyczny, w której obce
            znaczeniowo wyrazy są ze sobą składniowo zestawione, po to, aby pokazać ich
            podobieństwo lub analogię np. "od ust sobie odejmę", lub "podzielę się z wami
            milczeniem".

W ogólniejszym sensie, w rozumieniu nurtu myślenia zwanego strukturalizmem,
            metafora to zgrupowanie pojęć, przedmiotów według podobieństwa, np.

zbiory części mowy, np. zbiór przysłówków
            zbiór części garderoby, np. zbiór koszul
            podobieństwo melodii granej przez różne instrumenty
            Pojęciem dopełniającym jest metonimia. Dualizm metafora-metonimia po raz
            pierwszy został zaproponowany przez neuropsychologa Romana Jakobsona w 1956, a
            w tak ogólnym znaczeniu spopularyzowany przez antropologa Claude Lévi-Straussa.

• bubba49 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 18:30
      zacznij płacic anie udawac,przeżyj za 900 to zobaczsz.
      • Gość: Do Bubba Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.devs.futuro.pl 04.01.07, 21:08
        Bubba otwórz firmę i zatrudnij legalnie choć jednego pracownika zrozumiesz o co
        chodzi.
        • Gość: mac a to dlatego IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:35
          Jak cie nie stać na pracownika to go nie zatrudniasz tylko pracujesz sam.
          Dlaczego pracownik ma pracować za półdarmo. Bo ZUS z Ciebie zdziera?

Jasnie "pseudobiznesmeni" przyzwyczaili się, że koszty rekompensowali sobie z
          pensji pracowników.

Ilu jest takich cwaniaków co płacą "honorowe składki na pole golfowe" po
          10tys.zł (autentyk), szastają forsą na lewo i prawo a pracownikom chcą płacić po
          900zł za tyrę po 10 godzin.

Przecież od zarabiania jest szanowny pan biznesmen a "pracownicy są od pracy a
          nie od zarabiania" (również autentyczny cytat).

A teraz się skończyło i żal im płacić adekwatne pieniądze. ;)
          • Gość: zmęczony "szara strefa" IP: 195.28.182.* 04.01.07, 22:56
            A i jeszcze pozostaje szara strefa, która kompletnie demoralizuje rynek. Wg badań PIP w co drugiej firmie można znaleźć na lewo zatrudnionych... i kto tu jest szczęśliwy/nieszczęśliwy? Pracownik czy pracodawca?

• Gość: Pracodawca Re: "szara strefa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:29
              U mnie w firmie pracownik jesli przychodzi i mowi ze ma zasilek czy tez ie ma
              ale mowi ze chce byc zatrudniony na "czarno" odrazu jest zegnany zimnym
              wzrokiem. NIe potrzebni sa tacy ludzie ,oni z gory nastawiaja sie na oszustwo
              panstwa i mnie.
          • Gość: Pracodawca Re: a to dlatego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:27
            Moja firma istnieje od 25 lat na rynku i nigdy panstwo nie doprowadzilo jej do
            takiego stany ,przedewszystkim popsul sie nasz Polski rynek zbytu ,niestety
            nikogo teraz nie stat zeby kupic produkt kiedy mu sie podoba tylko wtedy kiedy
            uciula pare groszy.To jest normalne????Krag sie zamyka ,ludzie nie maja
            kasy ,nie ma zbytu ,wiec jak mozna dac tym biedakom po 2500pln penscjii. Z
            czego??
    • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 04.01.07, 21:42
      A skad wiesz, ze na zasilek a nie do innej pracy?
      Gromadnie ci tak pouciekali i wszyscy staneli w kolejce do posredniaka?
      • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:32
        Nikt nie mowi ze gromadnie ,ale to widac ze ludzie nie chca pracowac i tacy
        odchodza mowiac jawnie ze ida na zasilek bo maz ma tez pensje a ja sie zajme
        domem lub na odwrot.
        A zapotrzebowanie na pracodawce wzrasta ,ludzi nie ma ,siedza na zasilkach i
        sie smieja.
        • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 07:55

> Nikt nie mowi ze gromadnie ,

Twoja wypowiedz brzmiala tak, jakby to bylo nagminne zjawisko , znane ci z pierwszej reki, ktore cie dotkiliwie dotknelo.

>ale to widac ze ludzie nie chca pracowac

Ja tez bym wolal wygrac w totka i robic wylacznie to co mnie interesuje

> i tacy
          > odchodza mowiac jawnie ze ida na zasilek bo maz ma tez pensje a ja sie zajme
          > domem lub na odwrot.

Tobie mowia? Czy kolega kolegi ci powiedzial?

> A zapotrzebowanie na pracodawce wzrasta ,ludzi nie ma ,siedza na zasilkach i
          > sie smieja.

Jasne. Setki czy tysiace ludzi? Jeszcze raz - Piszesz o konkretach, znanej ci duzej ilosci takich przypadkow, czy gdziec cos komus ktos powiedzial, lub spotkal cie pojedynczy wypadek?

Acha. Powiedz, kiedy przestaniesz zatrudniac pracownice za sex i co na to twoja zona? Bo to przeciez nagminne zjawisko.
          • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:14
            No ladnie ,teraz jeszcze doszlo zatrudnienie za sex ,co za bzdury!!!!
            Jetem w branzy od 25 lat wiec mam duzy bagaz doswiadczen w tych sprawach.A
            ludzie mowia prawde ,dlaczego mahja klamac.
            • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 11:21

> No ladnie ,teraz jeszcze doszlo zatrudnienie za sex ,co za bzdury!!!!
              > Jetem w branzy od 25 lat wiec mam duzy bagaz doswiadczen w tych sprawach.A
              > ludzie mowia prawde ,dlaczego mahja klamac.

Ludzie o tym gadaja tak samo, jak ty o "wyborze" zasilku zamiast pracy Tak samo nie byles tego w stanie udowodnic, jak ja nie moge ci udowodnic zatrudnienia za sex.
              Ale, poniewaz ludzie gadaja.....

Moze to ci uswiadomi, ze przy takich oskarzeniach trzeba operowac konkretami - ilu pracownikow, w jakim okresie czasu, jaka mieli pensje, jakie obowiazki.
              To, ze ktorys ci rzucil, ze woli isc na zasilek niz robic za taka pensje jaka dostaje, to zwykly element negocjacji placowych. Jak rzeczywiscie rzuci,zarejestruje sie i dostanie pieniadze z UP, to wtedy powiedz, ze jeden pracownik poszedl na zasilek (tylko ciekawe jak, bo przy zwolnieniu sie wlasnym pracownika, przez 3 miesiace nie ma do niego prawa, a dostaje dopiero na 4-y, 5 i 6 miesiac bezrobocia - i koniec - NIMA zasilku.)
              • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:31
                Z koncem roku wygasly umowy o zatrudnienie ,wiec kazdy dokonal
                wyboru ,zostaje ,odchodzi.
                • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 19:59

> Z koncem roku wygasly umowy o zatrudnienie ,wiec kazdy dokonal
                  > wyboru ,zostaje ,odchodzi.

Gdy wygasaja umowy, negocjuje sie ze 2 tygodnie wczesniej - wtedy wiadomo zanim pracownicy podziekuja poznawszy nowe waruki placy, czy i ilu nowych pracownikow szukac.
                  Bylo zatrudniac wczesniej na umowy na czas nieokreslony - teraz musialbys juz dac nieokreslony, czy druga na czas okreslony?
                  Pracownicy liczyli na podwyzki przy nowych angazach - przewaznie tak jest. Przechytrzyles, gdybys dawal wczesniej chetniej umowy na czas nieokreslony, nie mialbys takich problemow. A tak, to faktycznie maja prawo do zasilku, gdy wygasla umowa.

Przechytrzyles...przechytrzyles...
                  • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:57
                    Mozliwe ze tak jest ,ale te umowy byly podpisywane na 2 lata.
                    Nastepnie odeszli luidzie ktorzy niszczyli firme i udawali ze pracuja ,lecz
                    pociagneli za soba kilka naprawde dobrych osob ,moze dlatego nie negocjowalem ?
                    • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 08:09

> Mozliwe ze tak jest ,ale te umowy byly podpisywane na 2 lata.
                      > Nastepnie odeszli luidzie ktorzy niszczyli firme i udawali ze pracuja ,lecz
                      > pociagneli za soba kilka naprawde dobrych osob ,moze dlatego nie negocjowalem ?

Czyli to twoj wybor. Siedziales i czekalec, ktorzy pracownicy przyjda i zapytaja sie - "Szefie, co z nowa umowa?".

Ci co zostali dostali na czas nieokreslony?
                      • krzysztofsf Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata 06.01.07, 08:25
                        Umowami na 2 lata wstrzymales rotacje pracownikow. Nie dziw sie, ze teraz wszyscy, ktorzy planowali zmiany w tym samym czasie nie przedluzyli umow. Przy umowach na czas nieokreslony rozlozyloby sie to w czasie i ludzie wymienialiby sie stopniowo.

Rozumiem, ze jest problem finansowy, ale w tej chwili placisz wykwalifikowanym wypracownikom stawki, ktore odpowiadaja stawkom za znacznie lzejsza prace bez kwalifikacji.
                        • Gość: Pracodawca Re: Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:35
                          Wlasnie o to chodzi ze czym wyzsze klasyfikacje pracownika tym ma lepiej platne.
                          • krzysztofsf Re: Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata 06.01.07, 09:43

> Wlasnie o to chodzi ze czym wyzsze klasyfikacje pracownika tym ma lepiej platne
                            > .

Z twojego postu wynika, ze z nowych umow zrezygnowali ludzie o stawkach na poziomie pensji minimalnej.
                            • Gość: Pracodawca Re: Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 12:32
                              Dokladnie ,czyli najgorsi pracownicy calkowicie nie rentowni dla firmy .Treaz
                              od nowego roku pozostali ludzie wykonali o ponad 70% wiecej produktu niz z
                              osobami ktore odeszly.Wiec cos w tym jest ,polacy sa nie rentowni ,za granica
                              sa zupelnie inne realia ,zasowaja jak osly za nedzne stawki ale maja prace .
                              • krzysztofsf Re: Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata 06.01.07, 14:55

> Dokladnie ,czyli najgorsi pracownicy calkowicie nie rentowni dla firmy .Treaz
                                > od nowego roku pozostali ludzie wykonali o ponad 70% wiecej produktu niz z
                                > osobami ktore odeszly.Wiec cos w tym jest ,polacy sa nie rentowni ,za granica
                                > sa zupelnie inne realia ,zasowaja jak osly za nedzne stawki ale maja prace .

Jak sie ma powyzsze do postu ktorym zaczales a cytuje ponizej??????????

"Prosze mi powiedziec ,dlaczego placac ludzia miesieczna pensje w wysokosci
                                875 zl netto + zus i podatek ludzie wola odejsc z firmy (rozlozyc zaklad
                                pracy) i pojsc na zasilek dla bezrobotnych???"
                              • beatrix13 Re: Wstrzymanie rotacji pracownikow na 2 lata 06.01.07, 17:11

> polacy sa nie rentowni ,za granica sa zupelnie inne realia ,zasowaja jak
                                osly za nedzne stawki ale maja prace .

.................................................
                                i to cała prawda o polskim pracodawcy,który myśli,że jego pracownicy powinni
                                zasuwać za nędzne stawki jak osły,
                                a za którą granica tak jest? na pewno nie za zachodnia ani północną,ani nawet
                                południową;
                                oby tacy pracodawcy jak najszybciej przestali być pracodawcami u nas i niech
                                zostaną pracodawcami ,za jakąś granicą,gdzie osły po nogach całują za miskę ryżu
                              • Gość: zmęczony pracodawca a organizacja pracy IP: 195.28.182.* 07.01.07, 01:56
                                A może jednak po prostu masz dupną organizację pracy Pracodawco?
                      • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:31
                        Niestety sa to juz trzecie umowy akurat dla pozostalych pracownikow ,wiec sa na
                        czas nieokreslony lecz z mozliwoscia wypowiedzenia w ciagu 2 tygodni.
                        • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 09:42

> Niestety sa to juz trzecie umowy akurat dla pozostalych pracownikow ,wiec sa na
                          >
                          > czas nieokreslony lecz z mozliwoscia wypowiedzenia w ciagu 2 tygodni.

Okresy sie sumuja - poczytaj w KP - nie 2 tygodnie a conajmniej miesiac wypowiedzenia jesli w sumie pracuja i ciebie powyzej roku.
                          • krzysztofsf Nawet 3-miesieczny okres wypowiedzenia 06.01.07, 10:46
                            krzysztofsf napisał:

> Gość portalu: Pracodawca napisał(a):
                            >
                            > > Niestety sa to juz trzecie umowy akurat dla pozostalych pracownikow ,wiec
                            > sa na
                            > >
                            > > czas nieokreslony lecz z mozliwoscia wypowiedzenia w ciagu 2 tygodni.
                            >
                            > Okresy sie sumuja - poczytaj w KP - nie 2 tygodnie a conajmniej miesiac wypowie
                            > dzenia jesli w sumie pracuja i ciebie powyzej roku.

Jesli w sumie jest to 4-y czy wiecej rok pracy dla ciebie, to obie strony obowiazuje 3-miesieczny okres wypowiedzenia (chyba, ze za porozumieniem stron).
                            dodatkowo, jesli zwolnisz pracownika, placisz odprawke w wysokosci jedno czy dwumiesiecznego wynagrodzenia (ten idiotyzm - pisze tak, mimo, ze jestem sam pracownikiem najemnym - jest glowna przyczyna niecheci do zatrudniania pracownilow na umowy na czas nieokreslony) chyba, ze dogadacie sie na porozumienie stron.
    • Gość: też pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 07:00
      Tych którzy tak ochoczo doradzaja jak powinien postępować pracodawca ( a wydaje
      mi się, że sami nigdy pracodawcami nie byli), proszę o opinię w mojej
      sprawie.Do stycznia wspolpracowalem z 3 emerytami , którzy byli na tzw.
      samozarudnieniu. Zarabiali od 1200 do 1800 i z tych pieniędzy opłacali składkę
      na ubezpieczenie zdrowotne.Ja pracowałem razem z nimi , smak potu znam .Po
      odliczeniu ponoszonych kosztow zostawalo mi na czysto niewiele więcej.Teraz
      urzędasy zmienili przepisy o samozatrudnieniu. Aby wszystko bylo zgodne z
      nimi , muszę moich emerytów zatrudnić na etat , odprowadzac pełną składkę ZUS-
      owską ,no i zatrudnić na część etatu kogoś do ich rozliczania.Koszty pracy
      wzrosną o jakieś 40--50%,
      a oni za 600-900 zł pracować nie będą. A więc co robić? Obecnie najlepsze
      wyjście to iść na bezrobocie i trochę dorobić na czarno.Ja na swoje wyjdę a
      Państwo straci . Dość ,że nie dostanie wpłacanych składek ZUS i podatków to
      wybuli na zasiłek.
      • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 07:57
        Z twojej wypowiedzi wynika, ze tak naprawde nie chodzilo ci o bezrobotnych wylegujacych sie na zasilkach, a o zmiany w przepisach ograniczajace samozatrudnienie.
        To pisz o co ci chodzi a nie klucz dookola sedna sprawy.
        • Gość: mac wakaty IP: *.chello.pl 05.01.07, 10:48
          Problemem wiekszosci pracodawców jest przekonanie, że konieczność zapłacenia
          pracownikom jest na ostatnim miejscu w hierarchii ważności.

Najpierw jest zarobek własny (co jest oczywiste), fajna bryka dla szefa, szparka
          sekretarka - generalnie wszystko jest dal szefa. A na końcu s ci cholerni
          pracownicy co ciągle chcą podwyzki i narzekają ze 600 zł na rękę to mało.

Proponuję jaśnie biznesmenom rozpocząć biznesplan od zaplanowania godziwej
          pensji, a nie liczyć na frajerów, czy stażystów za jałmużnę.

Pracownikowi trzeba zapłacić, wyszkolić go i szanować. Skończyły się czasy "pana
          na włościach" a wakaty świecą już wszędzie. :)
        • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:34
          Czytaj uwaznie prosze kto pisze na forum ,poniewaz powyzsza zmianka nie jest
          ode mnie tylko od osoby ktore dolaczyla do forum ;)
      • krzysztofsf Okazuje sie, ze to ty chcesz isc na zasilek!!!!!!! 05.01.07, 07:58
        >A więc co robić? Obecnie najlepsze
        > wyjście to iść na bezrobocie i trochę dorobić na czarno.Ja na swoje wyjdę a
        > Państwo straci . Dość ,że nie dostanie wpłacanych składek ZUS i podatków to
        > wybuli na zasiłek.

Szukasz samousprawiedliwienia czy co?
        • Gość: soczek 875 zl netto + zus IP: 195.124.114.* 05.01.07, 08:03
          he he tyle to mozesz zaplacic studentowi (jak cienki Bolek) lub babci na
          emeryturze, sprobuj za takie pieniadze utrzymac rodzine, zaplacic czynsz i
          media to pogadamy
          • krzysztofsf Re: 875 zl netto + zus 05.01.07, 08:14
            Gość portalu: soczek napisał(a):

> he he tyle to mozesz zaplacic studentowi (jak cienki Bolek) lub babci na
            > emeryturze, sprobuj za takie pieniadze utrzymac rodzine, zaplacic czynsz i
            > media to pogadamy

Mozna tyle placic i znajdowac pracownikow (jesli jest to w miare lekka praca lub pracownicy sa w poteznym dolku i potrzebuja jakiegokolwiek zrodla utrzymania), ale trzeba sei liczyc z potezna rotacja, porzuceniami pracy itp.
            W usa nie ma kodeksu pracy, pracownicy dostaja wyplaty na koniec tygodnia i pracodawca z niska placa zdaje sobie sprawe, ze w poniedzialek ma nikle szanse na ten sam komplet pracownikow co w piatek - i jest OK.
            Utrzymanie pracownika na dluzej kosztuje i trzeba to uwzgledniac w swoich kalkulacjach.
            • Gość: soczek Re: 875 zl netto + zus IP: 195.124.114.* 05.01.07, 08:35
              za 250 euro netto, tyle zarabiaja Chinki - szwaczki w Rumunii, na lokalnym
              rynku pracy chetnych nie ma
              • krzysztofsf Re: 875 zl netto + zus 05.01.07, 08:42

> za 250 euro netto, tyle zarabiaja Chinki - szwaczki w Rumunii, na lokalnym
                > rynku pracy chetnych nie ma
                Guzik prawda - prawie 3 lata bylem bezrobotny, z racji wieku przktycznie nie mialem odpowiedzi na moje rozsylane Cv, i wzialbym wtedy KAZDA prace, zeby cokolwiek zarobic. Nie sadze, zebym byl wyjatkiem.
                • Gość: soczek Re: 875 zl netto + zus IP: 195.124.114.* 05.01.07, 08:55
                  prawda, prawda telewizja nie klamie .-)
                  czas leci, jestesmy w Unii, kto moze ucieka, coraz mniej chetnych do pracy
                  za "kieszonkowe" :-)
                  • krzysztofsf Re: 875 zl netto + zus 05.01.07, 09:20

> prawda, prawda telewizja nie klamie .-)
                    > czas leci, jestesmy w Unii, kto moze ucieka, coraz mniej chetnych do pracy
                    > za "kieszonkowe" :-)

Na szczescie nie musze tego sprawdzac w chwili obecnej, czy ludzie w srednim wieku znowu zrobili sie atrakcyjni na rynku pracy i pracosdawcy zaczeli ich chociazby prosic na rozmowy kwalifikacyjne.
                  • krzysztofsf Re: 875 zl netto + zus 05.01.07, 09:31

> prawda, prawda telewizja nie klamie .-)
                    > czas leci, jestesmy w Unii, kto moze ucieka, coraz mniej chetnych do pracy
                    > za "kieszonkowe" :-)

Chyba jednak jestes zbytnim optymista
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=49817780&v=2&s=0
    • Gość: Biki Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 08:29
      Najprościej wyśmiać Pracodawcę, co? Wiadomo że małe pensje powodują rezygnację
      z pracy, to oczywiste już nawet dla przedszkolaka, ale nikt nie potrafi
      obiektywnie stwierdzić, że i pracodawca nie ma łatwego życia. Facet nie napisał
      przecież po to aby jeden z drugim mądrzykiem podnieśli swoje ego. A tu proszę,
      cały zestaw bzdetnych i nikomu niepotrzebnych wypowiedzi zmierzających do tego
      aby tylko człowieka wykpić i wyśmiać. Brawo! Podziwiać tylko Pracodawcę,że taki
      cierpliwy i ta właśnie cierpliwość daje światelko w tunelu mówiące w jakiejś
      części jakiego rodzaju to człowiek-pracodawca.
      • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 08:33
        Gość portalu: Biki napisał(a):

> Najprościej wyśmiać Pracodawcę, co? Wiadomo że małe pensje powodują rezygnację
        > z pracy, to oczywiste już nawet dla przedszkolaka, ale nikt nie potrafi
        > obiektywnie stwierdzić, że i pracodawca nie ma łatwego życia. Facet nie napisał
        >
        > przecież po to aby jeden z drugim mądrzykiem podnieśli swoje ego. A tu proszę,
        > cały zestaw bzdetnych i nikomu niepotrzebnych wypowiedzi zmierzających do tego
        > aby tylko człowieka wykpić i wyśmiać. Brawo! Podziwiać tylko Pracodawcę,że taki
        >
        > cierpliwy i ta właśnie cierpliwość daje światelko w tunelu mówiące w jakiejś
        > części jakiego rodzaju to człowiek-pracodawca.

Nie napisal konkretnie gdzie go boli, tylko zamiast naswietlic swoje problemy zajal sie oskarzeniami, ze ludzie uciekaja z pracy na zasilki i jest to nagminne.

A sam zatrudnia kobiety za sex ;)
        • Gość: Brawo pracodawco! Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.devs.futuro.pl 05.01.07, 09:13
          Tak pracodawca ma rację. Podziwiam pracodawcę ,że chce mu się z Wami gadać.
          Punkt widzenia zależy od siedzenia. Dostałbyś człowieku pełną pensję z Zusem i
          podatkiem, następnie sam byś musiał to rozliczyć oj zabolałoby, zabolało.
          Oprócz pensji i tego, że pracownikowi się ciągle coś należy- dolicz opłaty typu
          prowadzenie księgowości, odzież, środki czystości i Twój zmarnowany czas pracy
          w czasie którego gadasz przez internet pół dnia, palisz papierosy i migasz się
          żeby Cię szef nie zdybał. Postawy roszczeniowe pracownika w Polsce to sprawa
          nagminna. W Niemczech zasuwałbyś jak maszyna,o papierosku zapomnij,a kupowałbyś
          bułki po przecenie, żeby zaoszczędzić i pożyć jak panisko w swoim biednym kraju.
          • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 09:18
            Gość portalu: Brawo pracodawco! napisał(a):

> Tak pracodawca ma rację. Podziwiam pracodawcę ,że chce mu się z Wami gadać.
            > Punkt widzenia zależy od siedzenia. Dostałbyś człowieku pełną pensję z Zusem i
            > podatkiem, następnie sam byś musiał to rozliczyć oj zabolałoby, zabolało.
            > Oprócz pensji i tego, że pracownikowi się ciągle coś należy- dolicz opłaty typu
            >
            > prowadzenie księgowości, odzież, środki czystości i Twój zmarnowany czas pracy
            > w czasie którego gadasz przez internet pół dnia, palisz papierosy i migasz się
            > żeby Cię szef nie zdybał. Postawy roszczeniowe pracownika w Polsce to sprawa
            > nagminna. W Niemczech zasuwałbyś jak maszyna,o papierosku zapomnij,a kupowałbyś
            >
            > bułki po przecenie, żeby zaoszczędzić i pożyć jak panisko w swoim biednym kraju
            > .
            Czlowieku. Przeczytaj laskawie jego posty, a potem sie wypowiadaj.

Gosc zatrudnail emerytow na DG, teraz nie ma pieniedzy zeby zatrudnic ich na etat, a czepia sie nie wiadomo dlaczego ludzi, ktozy wg niego wola isc na zasilek (a mial emerytow - czyli najwyzej odwiesza emeryture)niz pracowac.
            Na koniec stwierdza, ze sam pojdzie na zasilek i bedzie dorabial na czarno.

I w dodatku zatrudnia kobiety za sex ;)
            • Gość: soczek Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: 195.124.114.* 05.01.07, 10:20
              **W Niemczech zasuwałbyś jak maszyna,o papierosku zapomnij,a kupowałbyś
              bułki po przecenie, żeby zaoszczędzić i pożyć jak panisko w swoim biednym
              kraju**

bredzisz Misiek, przejedz sie do Lubeki czy Hamburga w weekend pociagiem to Ci
              te klapki z oczkow opadna :-)

*Postawy roszczeniowe pracownika w Polsce to sprawa nagminna*

zatrudnij Niemca to wtedy dopiero sie dowiesz co znaczy postawa roszczeniowa .-)
              • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 05.01.07, 11:18
                **W Niemczech zasuwałbyś jak maszyna,o papierosku zapomnij,a kupowałbyś bułki po
                przecenie, żeby zaoszczędzić i pożyć jak panisko w swoim biednym
                kraju**

I widzisz buraku jeden dlaczego nikt nie chce u ciebie pracować. Jak ty masz w
                dupie pracowników to oni twoją firmę mają też w dupie. Uważasz się za wielkiego
                łaskawcę a tak naprawdę bez pracowników jesteś NIKIM. Oby jak najmniej takich
                palantów jak ty.

*Postawy roszczeniowe pracownika w Polsce to sprawa nagminna*

Sam idź do pracy za 900zł i przeżyj za to ze swoją rodziną - z pewnością
                będziesz pod niebiosa wychwalał swojego hojnego szefa a usmiech będzie gościł
                na ryju twoim i twojej rodzinki kiedy nie bedziesz miał z czego czynszu opłacić.

PS> Sam mam firmę - nie zatrudniam ludzi na etat bo nie jest mi to potrzebne -
                ale zlecam czasem prace i placę za to dobrze. I nie boli mnie to bo kalkulację
                zaczynam zawsze od kosztów pracy i czy zostanie mi sensowna kwota.
                • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:01
                  Jesli pracownicy sa nie rentowni ,i produkuja mniej towaru niz ich utrzymanie a
                  do tego jeszcze utrzymanie firmy ,a na zwrocona uwage ze za malo produkuja ida
                  na zwolnienia lekarskie ,a termin zlecen jest terminem sztywnym ,za nie
                  dotrzymanie umowy place kary finansowe ,wiec jak im mozna wiecej placic z
                  czego???!!!!
                  Skoro masz firme to zatrudnij ludzi na etat i wtedy mozemy podyskutowac ,bo
                  fakty sa inne cwaniaku.
                  • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 20:02

> Jesli pracownicy sa nie rentowni ,i produkuja mniej towaru niz ich utrzymanie a
                    >
                    > do tego jeszcze utrzymanie firmy ,a na zwrocona uwage ze za malo produkuja ida
                    > na zwolnienia lekarskie ,a termin zlecen jest terminem sztywnym ,za nie
                    > dotrzymanie umowy place kary finansowe ,wiec jak im mozna wiecej placic z
                    > czego???!!!!

Trzeba rozbijac pensje na podstawowa+ premia. Z tym, ze ta premia faktycznie musi byc wysoka,, zeby pracownik czulw portfelu. ze lepiej zarabia, gdy lepiej pracuje.

> Skoro masz firme to zatrudnij ludzi na etat i wtedy mozemy podyskutowac ,bo
                    > fakty sa inne cwaniaku.

Masz pecha - konkurujesz z Chinczykami, przy chorych ukladach podatkowo-ubezpieczeniowych. Ale nie miej o to pretensji do pracownikow - Pirwsza mozliwosc, zwiazanie ich umowami na czas nieokreslony - straciles.
                    • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:00
                      Masz racj ,umowy byly zle sformulowane ,mysle ze powinien je tworzyc jakis
                      dobry specjalista tak ,zeby to pracownik wiedzial ze moze wyleciec z firmy za
                      zla jakosc pracy.
                      • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 08:11

> Masz racj ,umowy byly zle sformulowane ,mysle ze powinien je tworzyc jakis
                        > dobry specjalista tak ,zeby to pracownik wiedzial ze moze wyleciec z firmy za
                        > zla jakosc pracy.

Za duzo bata, za malo marchewki.
                        • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:35
                          Mysle ze jest na odwrot.
                          • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 09:45

> Mysle ze jest na odwrot.

Na odwrot by bylo, jesli pensja minimalna by byla podstawa, a z premia mogliby dociagnac do 2tys netto, a w dobrych miesiacach znacznie powyzej.
                            • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 12:42
                              Jedna z osob podala mnie do Sadu Pracy o Mobing i zazadala odszkodowania w
                              wysokosci 25000 + koszta leczenia (psychiczne).Sprawa trafila do sadu pracy.Mam
                              swiadkow ze to nigy nie mialo miejsca ,lecz ta osoba poprostu nic nie robila a
                              zadala podwyzki i buntowala zaloge ,podwyzke dostala po 3 miesiacach pracy i
                              podala nas do sadu pracy.
                              Mam swiadkow (brygadzisci i inni pracownicy), ze to nie mialo miejsca ,prosilem
                              o mobilizacje w pracy.
                              Teraz bedzie trzecia rozprawa w tej sprawie ,prawnik sie z tego smieje ,mowi ze
                              to niedozeczne.Jesli sie pracuje z takimi ludzmi trudno mies zdrowie i silne
                              nerwy.Zycie.
                              • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 08.01.07, 09:41
                                Jak na moje oko kompletnie nie radzisz sobie z firmą. Ani ekspansji na rynku,
                                ani systemu motywacyjnego.

Nawet pewnie nie wiesz jakie systemy motywacyjne czy organizacyjne masz do wyboru.

Mam rację "pracodawco", prawda?
            • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:51
              Nigdy nie mialem emerytek ,dlatego ze sa za malo wydajne i nie znaja nowych
              sposobow pracy ,zreszta to nie legalne.Zawsze ludzie sa zatrudnieni na pelny
              etat.
              Nigdy za sex-wycofaj te oszczerstwa!!!
              • krzysztofsf Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 20:07

> Nigdy nie mialem emerytek ,dlatego ze sa za malo wydajne i nie znaja nowych
                > sposobow pracy ,zreszta to nie legalne.Zawsze ludzie sa zatrudnieni na pelny
                > etat.
                > Nigdy za sex-wycofaj te oszczerstwa!!!

Jestes w takiej branzy, ze nie bede juz cie draznil tym sexem ;)
                • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:01
                  Dzieki.
          • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 05.01.07, 11:21
            *(...) i Twój zmarnowany czas pracy
            w czasie którego gadasz przez internet pół dnia, palisz papierosy i migasz się
            żeby Cię szef nie zdybał.*

Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie potrafisz dobrze zorganizować pracy w
            firmie :|

To twoja wina - nie pracowników.
            • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:02
              a ty znowu nie czytasz kto do ciebie pisze ,zwroc uwage na podmis
              wypowiadajacych sie !!
              • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.chello.pl 08.01.07, 09:43
                Chłopie. Nie masz monopolu na odpowiedzi na tym forum. Odpowiadam na konkretny
                post a wiec temu kto go napisał a nie Tobie.

Nie jesteś pępkiem tego świata człowieku.
        • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:47
          Nikogo nie oskarzam tylko przedstawilem swoj problem w postani pytania a nie
          oskarzenia.
          I znowu jakies glupie stwierdzenie ze zatrudniam ludzi za sex BZDURA!!!!!
          Ludzi sie zatrudnia na podstawie kwalifikacji i umiejetnosci pracy a nie
          za "Sex"-to nie jest zabawne!!!!
      • Gość: Pracodawca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:42
        Dziekuje za zrozumienie ,widze teraz ze jednak sa jacys zyczliwi ludzie w
        Szczecinie ,wszyscy naprawde mowia zupelnie co innego ,zeczywistosc jest inna.
        Jka by mnie bylo stac zeby placic dla Moich pracownikow naprawde dobre pensje
        to bym tak zrobil.
        Moze jakas dotacja ze strony panstwa dla podniesienia plac ??
    • Gość: ghyycile to tych g Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:46
      placcie wiecej...
      • andreas.007 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 05.01.07, 13:33
        pracownicy otwierajcie swoje przedsiewziecia!
    • Gość: zmęczony 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawowych IP: 195.28.182.* 05.01.07, 15:50
      By wypłacić 875 zł pensja brutto wynosi 1240,78 a ogólne koszty jakie pracodawca ponosi to: 1 498,74 zł
      Nie wlicza się tu środków BHP, uzbrojenia stanowiska pracy, itd. To wszystko dodatkowo trzeba skompletować, żeby pracownik mógł pracować. I jeszcze trzeba pracownika "obsłużyć", choćby księgowo.
      • Gość: Pracodawca Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:07
        Dokladnie tak jest ,do tego pomieszczenie ,media ,a do tego mam 4 miesiace w
        roku gdzie ludzie maja wolne i maja zaplacone pelne stawki w 100% + ZUS i
        podatek od wynagrodzen i znowu dochodzi czynsz ,media ,itp....
        Jesli ludzie nie zarobili na to ,w jaki sposob utrzymac firme moze ktos mi to w
        koncu wyjasnie a nie tylko podnies place ,przezyj za 900 czy cos w tym
        rodzaju ,rodziny skladaja sie z 2 osob czyli maja 2 pensje tak??Mysle ze mi
        jest gorzej sie pozbierac niz im ,bo to ja musze walczyc z nimi i miec dla nich
        pieniadze na pensje ,a malo kogo to obchodzi ze nie zarobili i ja nie mam.
        • Gość: zmęczony Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow IP: 195.28.182.* 05.01.07, 19:51
          No cóż - trzeba wybrać taką branżę, w której pracownik zarabia "na siebie" przynajmniej 3-4 razy tyle co dostaje na rękę, żeby to się w ogóle opłacało.

Dlatego paczka gum do żucia kosztuje w detalu pewnie ze 200% tego co koszty wytowrzenia a w zwykłych sklepach marża to jakieś 25-50%

Pracodawco - trzeba zmienić branżę na bardziej dochodową albo być bardziej konkurencyjnym.

Inna rzecz, że często jest tak, że dana firma ze względu na bardzo płytki rynek - czyli wielu niebogatych klientów - ledwie żyją. Jednak jeśli je zamknąć, to koszty ponownego uruchomienia są tak duże, że prawdopodobnie nie powstanie nigdy ta firma, która się zamknie... i tak kółko się zamyka.

Riffkin szeroko opisuje to zagadnienie.
          • Gość: Pracodawca Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:05
            Wlasnie o to chodzi ze juz zmienilem rynek oferowanych uslug , i teraz pracuje
            dla zagranicznych kontrachentow ktorzy niestety znaja realia polityki w polsce
            i tesz sie smieja dajac mizerne stawki nie do utrzymania sie.
            To nie takie proste zamknac firme ,to tez sie wiaze z ogromnymi kosztami ,a z
            czego ja bede zyl jak nawet nie dostane emerytury??
            Przeciez pracodawcy to najwieksi zlodzieje w oczach pracownikow i nic nam sie
            nie nalezy tylko my mamy dawac. Smutne ale prawdziwe.
            • Gość: zmęczony hmmm i co tu robić? IP: 195.28.182.* 05.01.07, 21:10
              Pewnie jak bym wiedział co na takie dictum rzec - dostałbym Nobla ;-)
              Podobno Innowacyjność jest podstawą rozwiązań. Ale, że nie wiadomo w jakiej branży pracujesz - to cóż Ci konkretnie radzić? Pewnie nic.
              • Gość: Pracodawca Re: hmmm i co tu robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:27
                Napisalem ze produkuje konfekcje damska i meska czyli zajmuje sie krawiectwem
                lekkim i ciezkim.
                • Gość: mac to ty powinieneś wiedzieć IP: *.chello.pl 08.01.07, 09:55
                  Jeśli nie potrafisz znaleźć się na rynku, nie potrafisz zorganizować dobrze
                  firmy, nie potrafisz zmotywować pracowników, nie potrafisz skorzystać z dotacji
                  - to powiedz mi co ty potrafisz ???

IMHO: jeśli nie masz pojęcia co można zrobić i nie masz otwartej głowy - nikt ci
                  nic na to juz nie poradzi.

Największym problemem jest bowiem Twoja mentalność przez którą trzymasz się
                  utartych nieefektywnych schematów.

Przypuszczalnie twoje przeznaczenie jest takie jak i dinozaurów - wymarcie.
            • bubba49 Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow 05.01.07, 21:21
              wy pracodawcy cały czs placzecie że duze koszty pracy,ze my pracobiorcy za duzo was kosztujemy,kupijąc nowy samochód,konicząc budowe bajeranckiego domu.Twoje dzieci mają bajeranckie ciuchy i inne .A moje figę mimo ze pracuję dla ciebie tyle lat.
              • Gość: Pracodawca Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:32
                Uwierzysz czy nie ,ale ja jezdze 14-o letnim passatem ,moj dom ktory kupilem
                ponad 20 lat temu z duuuza pomoca rodzicow juz sie sypie bo nawet nie mam na
                remont i chodze ubrany jak normalny szary czlowiek nie swiadczy wcale o tym ze
                posiadam jaka kolwiek firme ,ktora jest malo rentowna .Gdyby zmienila sie
                polityka panstwa to napewno mieli by wszyscy duzo lepiej i ja i ty.No ale kto
                zrozumie fakt jesli nie jest pracodawca i nie ma zielonego pojecia o
                prowadzeniu firmy i kosztach jakie tu dochodza ,a szkoda.
                • bubba49 Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow 05.01.07, 21:49
                  widocznie jestes wyjątkiem,ale znam kilkunastu pracodawców ktorzy własnie zachowują się tak jak napisałem,nie placą na czas,bo utrzymanie domu kosztuje,bo kupił drzewka na obsadzenie domu,bo zainwestował.Ja rozumiem że polityka spoleczna wpolsce to jest slogan,pusty slogan,ale dlaczego ja mam ponosic koszty i konsekwencje.
                  • piotr33k2 Re: 875 zł netto to 1 498,74 zł kosztów podstawow 06.01.07, 13:26
                    prawda jest taka że wiekszość choć nie wszyscy prywatni pracodawcy w polsce są
                    za bardzo chciwi ,chca mieć wszystko od razu i wille z basenem i co dwa lata
                    nowy samochód i wczasy na malediwach itp itd. i jak pracownik robił za te 800 -
                    1000 zł. to myślą ze tak musi być cały czas ,ja mają jaks nadwyzke ktora mogli
                    by przeznaczyć na premie to rozumuja a po jaką cholere jak mam komus dawać jak
                    oni mają pensje i powinni mi być wogóle za to wdzięczni ?lepiej zafunduje
                    dziecku studia zagraniczne albo i jakies mieszkanie , he he.
                    • Gość: pinguin ppp- polski pracodawca pijawka IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.07, 14:22
                      ha ha trafiles w sedno ale to dotyczy tez Polaków za granica, jak nie ma kokosow
                      w pierwszym roku to biadolą ze im interes kiepsko idzie :-) a taki Szwed czy
                      Niemiec dorabia sie majątku latami i nie złorzeczy ze pracownikom sie w głowach
                      poprzewracało i nie chce im sie pracowac za grosze ...
    • Gość: andreas mam propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 14:10
      Drodzy pracownicy skonczcie to biadolenie nad samym soba!!!

Dawaj zakładajcie firmy i sami zarabiajcie na te wille i baseny!

Nie narzekajcie, tylko rach, to trwa minute w urzedzie rejestracja,
      ciach i na własny rachunek...
      a nie w kolejce po pensje,
      ale w kolejce po wille z basenem proponuje!
      • bubba49 Re: mam propozycje 06.01.07, 14:22
        nie wtym rzecz zeby wszyscy byli przedsiębiorcami,Chodzi o zwykłą uczciwośc.W unii koszty pracy są wszedzie wysokie,i tam jakoś sobie radzą.W polsce przedsiębiorcy,mówią włożyłem w interes pieniądze i najlepiej jak szybko mi się zwrócą najlepiej wielokrotnośc zainwestowanej sumy,jak wszyscy będa przedsiębiorcami to kto będzie pracował.A co do stania w kolejce po pensję często trzeba bardzo się nastac
        • Gość: andreas Re: mam propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:06
          bo bycie przedsiebiorcom jest niestety trudniejsze
          od bycia pracownikiem...

Zaprzyjaźniony Niemiec, od lat biznesmen, zawsze mówił,
          że on musi pracowac na pensje pracowników!

Jak mi nie smakuje w jakiejs restauracji,
          to ide do innej, a nie siedze i narzekam....
          że drogo, ze niedobre, ze kiepska obsługa!

Stad moja propozycja, jak kto wytyka pracodawcom wille, narzeka,
          to przeciez nic nie stoi na przeszkodzie by sie nim stać!!!
          Stac sie pracodawcom i byc bogatym i miec wille z basenem!
          • Gość: sołtys prawda ostateczna IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.07, 16:42
            cytat: Zaprzyjaźniony Niemiec, od lat biznesmen, zawsze mówił,
            że on musi pracować na pensje pracowników!

jak w to uwierzyles to zglos sie szybko do lekarza psychiatry, pomoc nie pomoże
            ale dostaniesz pigułki po których świat wyda Ci sie kolorowy :-)))

• Gość: mac Re: mam propozycje IP: *.chello.pl 08.01.07, 10:23
            No więc pracownicy idą sobie gdzie indziej. Olewają tych co płacą po 900 zł na
            rzecz tych co płacą 900 funtów.

To proste - pracodawcy którzy do tego się nie dostosują padną z braku ludzi.

Masz rację. Prowadzić firmę nie jest tak hop-siup. Ale to nie oznacza, że
            pracownikom można z tego powodu płacić jałmużnę( bo pensja do 1000 zł na rękę to
            jałmużna).

Myślę, że całe to obecne biadolenie pracodawców bierze się właśnie ze zmiany
            sytuacji na rynku pracy i nagłej utraty żenująco taniej sily roboczej.

Tak więc czas zacząć płacić porządnie i szanować to, że ktoś dla ciebie pracuje
            - albo zwijać interes.

Jest jeszcze jedna sprawa o której tutaj muszę napisać: tacy pracodawcy co płacą
            pracownikom grosze, o kontrahentów też biorą grosze psują rynek innym
            producentom czy uslugodawcom którzy chcą płacić uczciwie i wymagają adekwatnej
            ceny za swoje usługi.

Dlatego nie jest mi tych zdzierców żal.
            • Gość: kosa Re: mam propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:43
              teoretycznie mądrze, ale czy słyszałeś o inflacji?
      • piotr33k2 Re: mam propozycje 06.01.07, 17:00
        andreas a kto zaczął biadolenie że pracownicy nie chcą u niego robić za 800zł?
        ty ponoć też jesteś pracodawcą i jak widac po forum za bardzo sie nie
        przemęczasz i nie zapracowujesz na te pensje wrednych robotników , he
        he.pracownik najemny nie chce i nie oczekuje wcale wilii z basenem pracownik
        oczekuje pensji co by mu starczyła na czynsz jedzenie ubranie i od czasu do
        czasu odrobine "kyltury" . he he.
        • andreas.007 Re: mam propozycje 07.01.07, 00:33
          ja nie narzekam,
          a pomysł rzuciłem tym, którzy wypominaja przedsiebiorcom wille i baseny,
          KAZDEN MOZE OTWORZYC SWÓJ BIZNES I MIEC SWOJA WILLE...
          niech spróbuje i tyle!
          Znam takich co wrócili jednak na pensje... i tylko tyle!

ja podobno nie narzekam,
          tylko wku..aja mnie narzekacze!

Z kazdej strony!

Jak biznes źle idzie komu, to zamknąc i iść na zasiłek...
          jak komu pensja mało, a uwaza, że pracodawca ma zbyt wiele,
          to droga otwarta do biznesu przeciez...

A mnie sie juz nie chce, to zamykam firme i już!
    • beatrix13 w tzw. normalnych krajach 06.01.07, 17:20
      pracodawcy dorabija się swoich majatków w czasie istnienia kilku pokoleń ,u nas
      chcą już,teraz ,antychmiast i wyratsaja w ilka lat fortunki
      dzięki przekretom ,w tym również na pracownikach
    • Gość: lemiesz Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 18:17
      jeżeli pracodawcy mają tak dobrze to dlaczego Wy krytykujący ich , nie
      pójdziecie w ich slady? Brakuje odwagi ? Jestem po 50-tce , mam wyższe
      wykształcenie , byłem na kierowniczym stanowisku , zakład rozwiązano ,
      straciłem pracę . Na zasiłku nie byłem nawet jednego dnia , byłem kierowcą ,
      spawaczem , malarzem ale nie bezrobotnym. Teraz pracuję na swoim , prowadzę
      jednoosobową firmę i pracuję "fizycznie" .Pracy jest sporo , próbowałem kogoś
      zatrudnić , niestety , kandydaci mieli chęci ale do "pieniędzy". Na nauce i
      pracy im nie zależało . Ja na siebie zarobię, na innych pracować nie
      zamierzam . Uważam , że nie powinno być żadnych zasiłków dla bezrobotnych , bo
      bezrobotni są pasożytami na pracujących.
      • Gość: zmęczony pasożytniczy bezrobotni IP: 195.28.182.* 06.01.07, 18:19
        @lemiesz... takie samo wytłumaczenie dasz dziecku tego bezrobotnego, które umrzez z głodu, bo jego niefrasobliwy, przygłupi ojciec i matka albo przepiją albo nie będą mieli za co ogrzać domu i dać dziecku jeść??
        • Gość: lemiesz Re: pasożytniczy bezrobotni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 18:28
          Jak wytłumaczysz to ,że ten ojciec i ta matka hodują następne pokolenie stałych
          bezrobotnych ,pokolenie nastawione roszczeniowo . Ja nie mam pomysłu na to jak
          zagwarantować dzieciom z takich rodzin naukę i wyżywienie , ale mam obawy że w
          wielu przypadkach większość z zasiłków idzie nie na dzieci a na "przelew"
          • Gość: zmęczony Re: pasożytniczy bezrobotni IP: 195.28.182.* 06.01.07, 20:30
            Jak nie masz pomysłu to nie wyskakuj z ideą "odebrać darmozjadom jedzenie". Pomyśl najpierw o konsekwencjach a dopiero krzycz.

Poza tym zasiłek dla bezrobotnych dostaje się przez pół roku, 90% bezrobotnych nie dostaje zasiłku a czasem tylko pomoc społeczną w wysokości kikludziesięciu złotych/miesiąc.
            • Gość: lemiesz Re: pasożytniczy bezrobotni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:14
              Pomysły to powinni mieć ci co się do władzy pchają , wszak po wyborach biorą
              za swe obiecanki kasę . Jest taka prawda " najłatwiej się dzieli nie swoje
              pieniądze", wychodzą więc z tego założenia i dzielą bezsensownie z nadzieją na
              głosy wyborców.
              • Gość: zmęczony pomysł lemiesza IP: 195.28.182.* 07.01.07, 00:14
                No zobacz, jakbyś Ty miał jakiś sensowny pomysł, to mógłbyś zostać takim WIELKIM, BOGATYM przedsiębiorcą czy politykiem... a tak możesz tylko bezsensownie utyskiwać.
      • bubba49 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 06.01.07, 20:44
        Ty miałeś coś czego wielu bezrobotnych nie ma ZNAJOMOŚCY I UKŁADY i nie mow ze nie.Wiesz ile wynosi zasiłek dle bezrobotnego,to nie wygaduj głupot
        • Gość: lemiesz Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:04
          trudno wytłumaczyć upartemu ,że człowiek nie jest wielbłądem , żadnych układów
          nie trzeba , trzeba tylko mieć chęć do pracy i nauki oraz nie wstydzić się
          żadnej roboty , jak napisałem wyżej , z kierownika zostałem spawaczem , i
          malarzem i nie układy się liczyły , bo ich nie było , liczył się charakter .
    • Gość: pracobiorca Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 12.01.07, 12:04
      Jak czytam tekst takiego pracodawcy, ktory dobrze pisze przez ż z kropa i
      placi, AŻ 875 zł., to jakos mnie nie dziwi, ze nie ma chetnych.
      • Gość: kadrowa Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: 83.168.67.* 13.01.07, 14:48
        Ludzie wolą iść na zasiłek bo:
        - po odliczeniu oszczędności wynikających z nie chodzenia do pracy za 875 zł
        wychodzi im że pracują za niewiele większe pieniądze niż wynosi ich zasiłek
        - często te ok.200-300zł różnicy powoduje że dochód takiego pracownika w
        przeliczeniu na 1 osobę w rodzinie przekracza kwoty graniczne od których
        przysługuje prawo do zasiłków rodzinnych, a tym samym innych świadczeń i
        dodatków rodzinnych, czy też przyznania prawa do dodatków mieszkaniowych,
        czasami zapomóg stałych czy okresowych z opieki społecznej - a bywają to kwoty
        znacznie wyższe niż 200-300zł.
        - ludzie nie związani umową o pracę są dyspozycyjni, mogą sobie dorobić dorywczo
        czy nawet dłużej "na czarno". Nie wysilając się oszczędzają na zdrowiu.
        - okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych jest okresem zaliczającym się do
        stażu pracowniczego i uprawnień do emerytury, a zatem czy się stoi czy się leży
        to i tak się należy.
        - ludzie wiedzą że nie muszą się wysilać na zarobienie sobie na emeryturę. Jak
        jej nie będą mieć to i tak ich opieka społeczna musi utrzymać.

Żeby pracownik chciał pracować to musi mieć motywację do pracy: odpowiednią
        pracę, w odpowiednich warunkach, przy odpowiednim ludzkim go traktowaniu,
        odpowiednie wynagrodzenie, itd. Żeby to z kolei było możliwe to pracodawcy
        musieliby mieć takie warunki ustawowe żeby mogli funkcjonować bez zagrożenia
        plajtą i nie musieli oszukiwać państwa i gnębić pracowników.
        Żeby to zaś było możliwe to musiałaby być inna polityka Państwa. Moim zdaniem
        płacenie przez Państwo i gminy (czyli z naszych podatków) ogromnych kwot na
        zasiłki dla bezrobotnych, świadczenia rodzinne i towarzyszące typu becikowe i
        itp, dodatki mieszkaniowe, zapomogi itd. wielokrotnie przekracza koszty które
        mogłyby zostać obniżone pracodawcom, a ponadto psuje wielu ludzi , bo oczywiście
        nie wszystkich.
        Drogi pracodawco, z wypowiedzi forumowiczów już chyba wywnioskowałeś że jako
        pracodawca jesteś kapitalistą. Jak chcesz mieć kapitał nie możesz mieć
        sentymentów. Jako właściciel zakładu krawieckiego nie musisz znać się na
        ortografii, ale na tym co produkujesz to na pewno. Jeśli na czymś nie znasz się
        wystarczająco zatrudnij sobie kompetentnego pracownika i dobrze go traktuj.
        Nie żałuj ludzi którym się nie chce pracować. Wierz mi, są tacy którym lepiej
        opłaci się zapłacić za to żeby nie dotykali się do żadnej roboty - nie narobią
        szkód. Przy Twoim zamiłowaniu do uczciwości nie wierzę że się dorobisz zbyt
        wiele, ale życzę Ci jak najlepiej.
        • zona.pijaka Sprawa w Sądzie Pracy 13.01.07, 15:35
          Wysoki Sądzie, prowadziłem przy ulicy spokojny interes. Ale jak powódka po
          drugiej stronie ulicy, wystawiła swój interes naprzeciw mojego interesu - to
          mój interes z miejsca stanął.
        • Gość: zmęczony kadrowo... IP: 195.28.182.* 13.01.07, 19:24
          A kadrowa wierzy, że jeśli obniży się koszty pracy pracodawcy, to ten zacznie rzetelniej płacić pracownikom zamiast inwestować w złocone klamki do toalety? Bo ja sądzę, że będzie żyłował płacę i pracowników ile się da i chodził uskarżając się, że nie ma "chętnych do pracy"?

• Gość: kadrowa Re: kadrowo... IP: 83.168.67.* 13.01.07, 19:59
            No cóż, o take Polske walczyli i mają. Żyłowanie pracowników nie musi być regułą
            ale też nie znaczy że się nie zdarza bądź zdarzać nie będzie. Zależy to głównie
            od tego czy pracodawca ma coś jeszcze z humanoida. Cwany i pazerny ma gdzieś
            jakiekolwiek prawo czy zasady, ale takie działania w zasadzie spotyka się w
            każdej chyba dziedzinie tego pięknego świata. Niemniej jednak warto próbować
            zmieniać go na jeszcze piękniejszy. Z własnego doświadczenia i obserwacji wiem
            że jeśli pracodawca szanuje pracownika, to nawet największy leser krępuje się go
            oszukiwać. Szacunek oczywiście nie oznacza pobłażania, ale sprawiedliwie
            opieprzony nie będzie się stawiał bo wie że go naprostują współpracownicy. Ci
            którzy dawno temu chodzili do szkoły może pamiętają wiersz Tuwima: Murarz domy
            buduje, krawiec szyje ubrania, ale gdzieżby coś uszył gdyby nie miał mieszkania.
            itd. Morał jak tytuł wiersza: wszyscy dla wszystkich. Ja w to wierzę.
            • Gość: zmęczony Re: kadrowo... IP: 195.28.182.* 13.01.07, 21:52
              Szczerze mówiąc cały dylemat dotyczy RÓWNOŚCI PODZIAŁU wypracowanego ZYSKU. Czy polscy pracodawcy sami z siebie zechcą wynagradzać "godziwie" pracowników, czy też musi ingerować państwo, które tą sferę będzie załatwiać "zamiast".

Przy istniejącej nierównowadze między liczbą chętnych na pracę i liczbą oferowanej przez pracodawcę pracy mamy do czynienia z dyktatem pracodawcy (do czego Ci ostatni się przyzwyczaili). Wobec czego isteniej obawa, że w niektórych pracach wynagrodzenie mogłoby bez udziału państwa dojść do sytuacji jakie się opisuje w krajach 3 Świata: dzieci pracujące po 12h za jedzenie i spanie...
              • Gość: aa Re: kadrowo... IP: *.pcz.pl 13.01.07, 23:32
                Ja tam nie nazekam jakos student dzienny w grudniu pracowałem 9 dni i wziołem
                554 zl. :) jak dla mnie to znakomicie i nigdy o zadym zasiłku myslał nie
                ebde!!!
                www.3dwhite.pl/?click=892771ad7a5fb3694b1e3f64ee2f348c
                • Gość: zmęczony w ZUS-ie zabraknie 184 mld złotych IP: 195.28.182.* 15.01.07, 12:55
                  Polecam lekturę: www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=101702
                  • Gość: wściekła Re: w ZUS-ie zabraknie 184 mld złotych IP: 83.168.67.* 27.01.07, 14:24
                    Prasa alarmuje: w ZUS-ie zabraknie pieniędzy a politycy nic nie robią.... Otóż
                    politycy coś robią, tyle że chyba nie bardzo wiedzą co robią bo chyba świadomie
                    nie zajmują się szkodnictwem na rzecz społeczności dzięki której mogą być
                    politykami za pieniążki troszkę większe np. zasiłek dla bezrobotnych, minimalne
                    wynagrodzenie czy najniższa emerytura. Przyczepię się do emerytur. Najpierw w
                    trybie ekspresowym uchwalili nowe przepisy, do realizacji których nie było i
                    nadal nie jest choć minęło 7 lat ani Państwo, ani ZUS. Skąd ZUS ma mieć
                    pieniądze na emerytury jeśli:
                    - emerytów jest coraz więcej
                    - pieniędzy ze składek jest coraz mniej. Dlaczego? Oto niektóre z przyczyn:
                    - prywatny sektor pracodawców oszukuje ile może i potrafi przekazując ZUS-owi
                    tyle ile musi żeby nie spowodować kontroli. Państwowy czy samorządowy nie może
                    sobie na taki luksus pozwolić.
                    - bezrobocie nie pomniejsza się i moim zdaniem narzekanie że młodzież ucieka
                    za granicę i z tego powodu nie będzie miał kto zapracować na emerytury starszego
                    pokolenia jest mało zasadne. Młodzież ucieka bo w kraju nie ma co robić i
                    pozostając tu zwiększałaby tylko liczbę klientów ośrodków pomocy społecznej.
                    - z mocy ustawy składki za fundusz emerytalny pracowników w wieku poniżej 55
                    lat którzy chcieli i urodzonych od 1969 r. którzy musieli przystąpić do Funduszy
                    w połowie są przekazywane tym Funduszom. Na razie Fundusze spokojnie sobie
                    inwestują i nieźle żyją. Kiedy nadejdzie czas wypłat emerytur z Funduszu czarną
                    robotę zwali się na ZUS albo utworzy kolejną instytucję do wypłat. Emeryci
                    wyłożą na utrzymanie.

Politycy już w momencie reformowania systemu emerytalnego powinni byli wiedzieć
                    że ZUS nie będzie miał wystarczających środków na emerytury i powinni to przyjąć
                    do wiadomości teraz. Co zaś zrobili w tym kierunku? Np. wcisnęli ZUSowi
                    realizację świadczeń przedemerytalnych z których masowo korzystają ludzie którzy
                    powinni mieć pracę i pracować. Ostatnio uznali że Świątynia Opatrzności Bożej ma
                    bardziej uzasadnione potrzeby. Tym którzy to wymyślili i tym którzy to poparli
                    gorąco życzę przynajmniej rok przeżycia w warunkach jakie spotkały moją znajomą
                    której mąż zginął w wypadku: w wynajmowanym pokoju sublokatorskim, z dwójką
                    dzieci w wieku szkolnym, bez szans na pracę , renta rodzinna 597,46 zł brutto.
                    Jej mąż ostatnio pracował ponad 5 lat u pracodawcy sektora prywatnego, zarabiał
                    1400 zł netto ale składki do ZUS płacone były od minimalnej płacy na pół etatu.
                    Ilu jest takich pracodawców? Raczej więcej niż tych uczciwych, bo Ci drudzy
                    raczej długo pracodawcami nie pozostają.
    • Gość: Lisica Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:07
      przecież to proste. Jeżeli jesteś na zasiłu dla bezrobotynych , masz co miesiąc
      wypłacane prawie 500 zł. Zatrudniają c osobę na 875 zł, wystarczy tydzień
      chorobowego (80%) i masz takie samo wynagrodzenie. więc zamiast zartrudniać
      ludzi za tak poniżające pieniądze, zastanów się co zrobić , aby ich płaca
      przekładała się na wykoną pracę. Czy Ty przeżyłbyś/abyś za 650 zł , bo tyle
      wychodzi po potraceniach??????????????????????????????
      • Gość: zmęczony "praca kartoflana" IP: 195.28.182.* 27.01.07, 17:32
        W niemczech funkcjonuje takie pojęcie - nie wiem jak jest tłumaczone na język polski, ale nie ma w każdym razie nic wspólnego z Wielkimi Braćmi ;-)
        Otóż taka praca to praca za najniższe stawki na rynku - osoby w tej pracy są kompletnie nielojalne i "głosują nogami" - w każdej chwili są w stanie znaleźć inną "śmieciową pracę" za tak niskie pieniądze - po prostu przenieść się do innej, równie bylejak wynagradzanej pracy.
        Ponieważ nie mają żadnych oszczędności - nie mają też możliwości rozwijać się, ani nie mają aspiracji. W rezultacie ograniczają swoje potrzeby i tkwią omal na dnie... :-(
    • bubu87 Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr 09.02.07, 22:03
      bo sa przyzwyczajeni do nieróbstwa dlatego nasza polska tak
      wyglada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!
      • Gość: mariner Re: Dlaczego ludzie wola isc na Zasilek niz do Pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:12
        Chyba nie dokonca.Pare lat temu corka wziela "dziekanke" i wyjechala na rok do
        Londynu.Znalazla prace w "coffie shopie" zarabiala ok 6 funtow na godzine
        i to wystarczallo jej na oplacenie mieszkania, nauki wyjazdu na narty itp.
        Po powrocie tuz przed magisterka probowala znalesc prace. Za podobna
        zaproponowano jek 3,50 na godzine. Oczywiscie nie podjela bo tez nie musiala
        ale zapytala jak to jest mozliwe kiedy w tym miejscu kawa kosztowala 5 zl
        a w Londynie za 5 funtow mozna bylo zjesc w miare porzadne sniadanie z kawa
        oczywiscie.Jeszcze jedno w Londynie praca legalna a w Szczecinie bez umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka