Dodaj do ulubionych

butelkowe mamy

31.01.07, 11:22
Witam! Mam pytanie czy są na forum mamy, które karmią swoje maleństwa
butelką? Ja jestem mamą dwumiesięcznego synka. Po 21 dniach karmienia piersią
przeszłam na karmienie butelkowe. Bardzo chciałam karmic piersią, ale nie
wyszło. Ciągłe zapalenia piersi, mały się nie najadał, ja płakałam przy
każdym karmieniu. W koncu musiałam wybrać, co jest lepsze, czy przeciwciałka
o których ciągle czytam, czy pierwsze wspomnienia mojego Maleństwa, który
widzi zapłakaną mamę i razem z mlekiem dostaje jej lęk i frustrację. Mam
ogromne poczucie winy, bo myślę, że może jestem gorszą mamą... Chociaż jak
widzę Jego usmiech i szczęśliwą najedzoną buzię :) Czy są na forum mamy które
są albo były w podobnej sytuacji? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: butelkowe mamy 31.01.07, 17:09
      Ja walczyłam 4 mies.i ściągałam pokarm laktatorem i jadł z butelki.
      Mały przy piersi dostawał histerii i za nic nie dał się przystawić.
      Stosowałam Bebilon1 i Bebiko Omneo.
      Oba dobre,bo z prebiotykami.
      Wcale nie jesteś gorszą matką i tak nie myśl.
      Też miałam sobie za złe,ale potem stwierdziłam,że lepiej najedzone dzoecko i
      zadowolona mama.
      Pzdr.Gosia
      • kasiol81 Re: butelkowe mamy 31.01.07, 18:57
        Ja równiez karmię butlą, od samego początku.Najpierw po cięciu nie było mleka,
        pozniej mały wpadł w okropną zółtaczke i był dokarmaiany butlą.Przy piersi darł
        się jakbym go wrzątkiem polewała, spadł z wagi prawie 500 g, w szpitalu biegałam
        między nim a laktatorem, odpuścilismy.Nie czuję się gorsza,jestem zadowlona ze
        moj synek ma pełny brzuszek i zdrowo rośnie:)
        • arabela27 Re: butelkowe mamy 31.01.07, 19:53
          ja małą karmiłam 3 tyg. i po tej mordędze (laktator co 3 godz aby napędzić
          pokarm przez 2 tyg a pokarmu jak nie było tak nie było) po tym czasie miałam
          już serdecznie dość i przeszłam na Bebiko HA. Mała od razu nabrała na wadze.
          Teraz ma 9 m-cy swietnie sie rozwija i nie widzę powodu abym miała sie obwiniać.
          • julia30bb Re: butelkowe mamy 31.01.07, 22:22
            Nie możesz czuć się gorszą mamą, bo karmisz dziecko butelką. Ważne jakie realcje
            masz ze swoim dzieckiem.
            Ja mam sytuacje zupełnie odwrotną. Mojego synka karmiłam piersią 11 miesięcy,
            miałam duzo pokarmu, synek najadał się do syta. Po 11 miesiącach przestał ssać
            pierś, nie chciał przez jakiś czas w ogóle mleka, nawet mieszanki, a ja
            walczyłam z pieriami ponad 3 miesiące. Obecnie Artur ma 15 miesięcy, karmiony
            jest butelką, a ja mam jeszcze nie wielkie ilości pokarmu, natomiat do piersi za
            nic w świecie nie da się przystawić.

pozdrawiam
            Julia mama Arturka
    • kociaczek333 Re: butelkowe mamy 01.02.07, 10:39
      ja swoja niunie karmilam tylko 5 tyg, tez mialam wyrzuty chociaz teraz z
      perspektywy czasu patrze juz na to zupelnie inaczej, mala ma juz 10 miesiecy i
      jest takim samym zdrowym, radosnym, dobrze rozwijajacym sie bobasem jak inne
      dzieciaczki karmione piesia, nie chorowala, zawsze miala apetyt, nie byla ani
      za gruba ani za chuda i zawsze bardzo pogodna :) wiec przestan sie obwiniac,
      jestes dobra, kochajaca matka i twoje dziecko o tym wie :)
      pozdrawiam
    • sara-marta Re: butelkowe mamy 01.02.07, 14:06
      Ja mojego pierwszego syna karmiłam 2lata,pokarmu mialam za dziesięcioro.Gdy
      urodziłam córkę to nie wyobrażałam sobie innego karmienia,jak tylko piersią,ale
      one mnie zawiodły,córka pierwsze dni przesypiała i nie sciągała mi mleka,i
      dlatego nie produkowało się go dużo.Pierwszy dzień w domu ,ja do karmienia,a tam
      niema nawet kropli mleka,dobrze że są markety wysłałam męża po mleko bebiko1,i
      podałam małej.W piersi po jakimś czasie mleko się naprodukowało,ale było go
      zamało,więc musiałam dokarmiac.Co ja nie robiłam żeby powiększyc laktację,ale
      udało mi się karmic mała6mc.Wkońcu pogodziłam się z tym że niebędę jej karmic
      dlużej i przyzwyczajiłam się do mleka sztucznego,bo napoczątku uważałam je jako
      truciznę,bo wszem i wobec wszyscy głoszą że mleko matki to tylko same naj naj
      najjjj.
    • kenko80 Re: butelkowe mamy 01.02.07, 18:15
      Bardzo dziękuje dziewczyny za Wasze wypowiedzi, bardzo mi pomogły. Mam do Was
      jeszcze jedno pytanie, czy macie jakis sposób na ulewanie mleka? Mały ma
      naprawdę ostry apetyt :) czasem je bardzo łapczywie, staram sie mu robic
      przerwy, ale często ma problem z odbiciem po jedzeniu i ulewaniem sie mleka.
      Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
    • kasiol81 Re: butelkowe mamy 01.02.07, 19:52
      U nas na ulewanie pomogła zmiana mleka na Bebilon AR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka