Dodaj do ulubionych

Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW

IP: 147.102.10.* 22.11.01, 14:00
Wlasnie przeczytalem wypowiedz Kierownika Zakladu Historii Powszechnej US. I,
musze przyznac, zasmucila mnie ona strasznie.
Czlowiek zarzuca nam mlodocianosc, w czasie gdy ja jestem pewnie tutaj
najmlodszy, a mlodociany juz od paru lat nie jestem.
Twierdzi on tez, ze pamieta jeszcze koszmar hitlerowskiej okupacji - ale
pamietajmy, ze to nie Hitlerowi chcemy oddac rondo. Czy to wina Hackena, ze
Hitler zrobil to co zrobil? To z tego powodu nie powinnismy nadawac rondom nazw
zadnych Polakow, bo i my mielismy swoich okrutnikow w historii.
Czy okupacja niemiecka ma byc powodem, zeby negowac historie? Bo takie mam
wrazenie z wypowiedzi historyka.
IMHO My nie wykorzystujemy ronda Hackena jako okazji do
pognebienia "narodowcow", my raczej wykorzystujemy ich glupote i durne pomysly,
a akurat te dwie rzeczy zawsze moga byc uzywane do osmieszenia ich wlasciciela.
No i ich przekora - przeciez nie mieli zadnego pomyslu na nazwe jakiegos ronda,
zadnych wnioskow nie bylo, a jak sie nagle jakis Niemiec napatoczyl - to nagle
sie pomysly znalazly (btw wcale nie lepsze, a juz na pewno nie
bardziej "polskie" - no chyba ze ktos dal sie omamic durnej propagandzie
komuny "Szczecin zawsze Polski".
Obserwuj wątek
    • Gość: Remislaw Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 10.144.25.* 22.11.01, 14:02
      jestes w stanie podac, gdzie mozna ta wypowiedz znalezc?
      • Gość: ZetKa Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 147.102.10.* 22.11.01, 14:07
        > jestes w stanie podac, gdzie mozna ta wypowiedz znalezc?
        www.gazeta.pl/szczecin, w interwencjach (teraz sie to chyba nazywa opinie, czy
        jakos tak - lewy gorny rog, pod informacjami)
      • Gość: ZetKa A masz URL-a... IP: 147.102.10.* 22.11.01, 14:09

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=555868&dzial=szs0110
    • elaf Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW 22.11.01, 14:22
      Haken ma tyle wspolnego z Hitlerem co piernik z wiatrakiem. A NA PEWNO ma wiele
      wspolnego ze Szczecinem, panowie redaktorzy. Pan Quistorp i Haken o wiele
      wiecej przysluzyli sie Szczecinowi niz komusze rzady powojenne.
      • pakuz Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW 22.11.01, 14:29
        a najwybitniejsza szczecinianka byla CARYCA KATARZYNA II ... :(
      • stettiner Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW 22.11.01, 14:40
        Przeczytałam list tego historyka i, mimo że napisany niby w kulturalny i
        stonowany sposób, to i tak mi się nie podoba. Czy mam poważnie potraktować, co
        więcej- uszanować czyjąś alergię na niemieckość? Bo tak odbieram protesty
        przeciwników ronda Hakena, jedyne wszak co mają mu do zarzucenia to fakt, że
        był Niemcem. Ludzie! nie wyjeżdżajcie mi tu z takimi automatycznymi
        skojarzaniami Niemcy=hitlerowcy. Wojna skończyła się ponad pół wieku temu i
        nikt tu nie chce wyciągać upirów faszyzmu, chce jedynie szacunku dla
        przeszłości własnego miasta. Przykro mi, że niektórzy ciągle w Szczecinie nie
        czują, że są u siebie i przez to chyba boją się spojrzeć w historię miasta i
        zaalceptować ją. Bo ja takich problemów nie mam.
        • Gość: connors Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 192.168.5.* 22.11.01, 14:59
          Mam dopiero 26 lat i nie mogę pamiętać niemieckich zbrodni i zniszczeń w
          Szczecinie. Wiem o tym tylko z opowiadań śp.Mojego Dziadka. Wiem też,że
          zapomnieć o tym nie wolno mnie i mojemu pokoleniu. Jednocześnie wiem,że
          my,Szczecinianie, jesteśmy przez swoje położenie niejako "skazani" na
          Niemców ,oczywiście w pozytywnym sensie tego wyrażenia. W tym kontekście
          uważam,że nadanie imienia burmistrza Hakena rondu,przez które będziemy jeżdzić
          do naszych zachodnich sąsiadów i od nich do Szczecina wracać - jest ze wszech
          miar godne pochwały i stanowi mały,ale bardzo ważny krok do pełnego polsko-
          niemieckiego pojednania.
          A poza wszystkim - bohaterów,których nazwiskami można by przyozdabiać place i
          ulice w naszym mieście,na pewno długo nie zabraknie.Oby tylko tych ostatnich
          równie szybko przybywało...
          • Gość: ZetKa Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 147.102.10.* 23.11.01, 10:06
            > Szczecinie. Wiem o tym tylko z opowiadań śp.Mojego Dziadka. Wiem też,że
            > zapomnieć o tym nie wolno mnie i mojemu pokoleniu.
            O zniszczeniach powojennych wiem tylko z lekcji historii. A raczej wiecej o jej
            okrucienstwie (tu takze j. polski). O tym zapomniec nie mozna, ale nie
            zapominajmy tez o zniszczeniach dokonanych przez Zwiazek Radziecki. Przy okazji
            nie zapominajmy, ze w sklad tego panstwa wchodzila takze Litwa, a nikomu nie
            przeszkadza ulica Mickiewicza (mi tez nie!).
            Pamietajmy, ze jesli chodzi o zniszczenia, to ZSRR bylo o wiele bardziejs
            skuteczne niz cala wojna razem wzieta, a i okrucienstwem nie wiem czy nie
            przebijali Niemcow, choc nie mnie sie tu wypowiadac (ale takze nie pseudo-
            historykom o antyniemieckich uczuciach - a wlasnie przeczytalem w jednym watku o
            tym, jak ten pan bardzo "lubi" Niemcy, szkoda, ze historia u niego ogrnicza sie w
            tej kwestii tylko do lat 1939-1945 (a i te skrajne lata tez nie w calosci)...

• natakia Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW 22.11.01, 15:04
        A Wanda? też Niemca nie dchciała...Teraz widzicie opłakane skutki szkolnej
        propagandy.
    • Gość: Mike Panie Stępiński!!! IP: *.*.*.* 22.11.01, 14:57
      Bierz pan pochodnie i raz do Krakowa! Stoi tam w kosciele Mariackim oltarz -
      obrzydlistwo - bo wykonane niemiecka reka, pewnego rzezbiarza (i falszerza!!!) z
      Norymbergi. Won z tym - niemieckie, znaczy faszystowskie!
      A potem zaraz w pociag i do Gdanska! O Boze, tam to bedzie roboty! Chyba trza
      bedzie zywym ogniem wypalac bo i Schoppenhauer i Fahreheit i Grass i nawet
      szaleniec Kinski brukali gdanskie bruki swymi stopami.
      Ale, ale - po drodze do Torunia wstap Pan! Z Kopernika juz tez chyba nic nie
      bedzie. Matula z Niemcow byla. Dalejze mu petle na szyje i obalaj z cokolu, bo
      nie daj Bog, komus sie II WS przypomni.

A teraz misja zaiste wiekopomna - by wykorzenic wszystka niemieckosc w pieknej
      Polsce bierz pan bombowiec i do dziela - wiekszosc starowek - w drzazgi je, bo
      wielkogermanscy mieszczanie je stawiali. Pal Pan protokoly z zebran Poznanskich i
      Krakowskich rad miejskich - po niemiecku wszak spisane.
      A jak zakonczysz dziela to zostana tylko szlacheckie dworki, chlopskie czworaki,
      blotne drogi, ksiadz probosz na plebanii i bocki ktore patrzac na Wasci
      zaklekocza z politowaniem i podrapia sie w glowe...
      • pakuz Re: Panie Stępiński!!! 22.11.01, 15:01
        Mike ty to sie bocianow nie czpiaj
        wszak wiadomo kto za prokreacje czysta i nieskalana odpowiada :)
        • Gość: Remislaw Re: Panie Stępiński!!! IP: 10.144.25.* 22.11.01, 15:19
          wiecie, dopiero teraz to przeczytalem. Mi sie jakos tego nie chce komentowac,
          bo to mam na codzien. Dla porzadku proponuje jeszcze zwrocic uwage na
          nastepujace elementy w Szczecinie, ktore moze warto by troche "spolszczyc":
          1. Na Walach jest swiezo odremontowany, DWA LATA TEMU, napis "Die Hakken
          Tarasse". Czemu nie protestuje Pan Stepinski rowniez przeciwko temu napisowi -
          toz to pochwalanie germanizacji tych ziem w najbardziej reprezentacyjnym
          punkcie miasta

2. Na naszych szczecinskich cmentarzach (oczywiscie tych, ktore przetrwaly
          widmo polonizacji) sa jeszcze liczne nagrobki NIEMCOW. I przynajmniej w
          Podjuchach o nie sie dba. Moze nie bez przesady, ale na wszystkich swietych
          alejki sa sprzatane. Bylem - wiem. Nie wiem, kto to teraz robi, za czasow mojej
          podstawowki (85-88) robilismy to klasowo. Polskie dzieci porzadkujace groby
          hitlerowcow...

i pare innych miejsc.

Pisac sie odechciewa
      • Gość: ZetKa Re: Panie Stępiński!!! IP: 147.102.10.* 23.11.01, 10:08
        > Ale, ale - po drodze do Torunia wstap Pan! Z Kopernika juz tez chyba nic nie
        > bedzie. Matula z Niemcow byla.
        Matula jak matula, ale w Malborku za czasow Krzyzakow (Niemcow!) to on
        wielokrotnie bywal, moze szpieg jakowys?

> A teraz misja zaiste wiekopomna - by wykorzenic wszystka niemieckosc w pieknej
        > Polsce bierz pan bombowiec i do dziela - wiekszosc starowek - w drzazgi je, bo
        > wielkogermanscy mieszczanie je stawiali.
        A juz w szczegolnosci jakze piekne budownictwo szachulcowe, potocznie "murem
        pruskim" (niemieckim) zwane

• Gość: red Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: *.fish.ar.szczecin.pl 22.11.01, 15:41
      Stępniewski uczy historii XIX i w niej pozostał jak każdy profesor jest ślepy
      na dzień dzisiejszy.
      Pani Stępniewski ,można się uczyć historii ale historia jeszcze nikogo i
      niczego nie nauczyła. I jako historyk powinien Pan to wiedzieć.
      Jak ktoś ma maila do Niego to może mu to przesłać !
    • Gość: HSPS Re: Haken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 130.119.248.* 22.11.01, 15:59
      O wielkości człowieka świadczy m.in. umiejętność trzeźwego podejścia do
      przeszłości (właśnie dokładnie wbrew własnym bolesnym doświadczeniom) w imię
      stworzenia szansy dla przyszłych pokoleń na lepsze życie, bez nienawiści. To co
      robi ten pan i jemu podobni to odbieranie naszym dzieciom i wnukom już dzisiaj
      wielu możliwości na w miarę normalny rozwój. Każda osoba przepojona nienawiścią
      jest ograniczona w swoim człowieczeństwie - być może jest to powód dlaczego
      większość z nich ucieka w ultrakatolicyzm, żebym podnieść się na duchu przez
      samą przynależność do ugrupowania, które a priori jest złożone z ludzi dobrych
      i mających prawo do moralnej oceny innych. Małostkowość i zakompleksienie
      stanowią olbrzymie niebezpieczeństwo dla każdej społeczności. Niestety z takimi
      ludźmi nie można dyskutować bo inne pozycje wywołują w nich agresję (musieliby
      się wyzbyć dogmatu nieomylności) lub są kwitowane argumentami typu :
      szczeniackie zachcianki.
      Dla porządku dodam, że mam ponad 40 lat, 2 dzieci (9 i 15), moja rodzina była
      równie pokrzywdzona przez wojnę jak miliony innych (4 lata obozu pracy), nie
      jestem gówniarzem w okresie dojrzewania i wiem doskonale, że ludzie nie mogący
      poradzić sobie z własną tożsamością (np. duża część polskiej emigracji) są całe
      życie nieszczęśliwi. Jeśli wyjaśnimy raz na zawsze nasz stosunek do "obcej"
      przeszłości miasta będziemy mieli większy komfort psychiczny wynikający z
      jednoznacznej przynależności do określonej grupy (szczecinian). Człowiek jest
      zwierzęciem stadnym i jako taki ma kłopoty z egzystencją w próżni.
      Problem polega na tym, że np. kobiety zgwałcone mogą liczyć z fachową pomocą
      psychologów w ratowaniu się przed znienawidzeniem wszystkich mężczyzn (to jest
      krzywda osobista z którą gdzieś tam ukrytą żyje się do śmierci). Dlaczego nie
      ma takiej tendencji w wypadku tego typu postaw jak u tego pana ? W efekcie
      mógłby to zrobić w ramach autoterapii z kartką papieru i wypisaniem za i
      przeciw. Niestety szansa u niego jest marna bo horyzonty ograniczone i nic co
      za nie widzi.
      • Gość: Zbych Re:Do HSPS IP: 212.160.101.* 22.11.01, 17:04
        Moja mama jest ze Sremu, ojciec spod Przasnysza, rodzice żony z Nieświeża
        {teraz Białoruś}a ja ? - urodziłem się w 1951 na Jedności Narodowej przy Placu
        Grunwaldzkim niedaleko Buczka { dwie pierwsze nazwy do zmiany,HA-HA}i jestem
        Szczecinianinem.
        • Gość: HSPS Re: Odp. IP: 130.119.248.* 22.11.01, 17:16
          Gość portalu: Zbych napisał(a):

> Moja mama jest ze Sremu, ojciec spod Przasnysza, rodzice żony z Nieświeża
          > {teraz Białoruś}a ja ? - urodziłem się w 1951 na Jedności Narodowej przy Placu
          > Grunwaldzkim niedaleko Buczka { dwie pierwsze nazwy do zmiany,HA-HA}i jestem
          > Szczecinianinem.

Moja mama z Warszawy, ojciec z Wrześni, dziadek z Grudziądza, teściowa z
          Wileńszczyzny - a ja urodziłem się w Szpitalu Wojskowym na P.Skargi, mieszkałem
          długo na Sląskiej (okresowo w latach 50-tych "Wandy Zieleńczyk"!), chodziłem do
          podstawówki na Swierczewskiego, na rogu Buczka i Jedności do przychodni, brat
          mieszka na Slasku, bratowa z Krakowa (bez jaj) itd. itp. - to kto ja jestem ?
          Szczecinianin

• elaf Re: Odp. 22.11.01, 18:58
            Byl juz taki watek "Skad Wasze korzenie", polecam dla wszystkich prawdziwych
            szczecinian czyli NAS WSZYSTKICH.
    • Gość: Zbych Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW IP: 212.160.101.* 22.11.01, 16:38
      Też od razu przeczytałem wypowiedz ,bardzo ładna w formie ale treść i sens -
      nic nowego.Sprawa ronda przerodziła się w szerszy temat: Szczecin a Niemcy.Jest
      chyba naturalne,że dla nas,często tu urodzonych Szczecin to nasza Mała Ojczyzna
      {niem.Heimat} i znacznie większy mamy sentyment do naszego miasta niż do Kresów
      skąd często pochodzą nasi dziadkowie lub rodzice.Dla mnie Haken czy Ackermann
      to przede wszystkim wybitni szczeciniacy a potem dopiero Niemcy.Nie odcinajmy
      naszego miasta od korzeni - tu też przed wojną mieszkali szczeciniacy tyle że
      mówili innym językiem.Kilka lat temu byłem przejazdem w Kolonii {Koeln}i młody
      Niemiec w pubie zainteresował się skąd jestem ;" - aus Stettin ??? - zrobimy
      sobie zdjęcie bo ja z Hamburga więc my prawie sąsiedzi ".Podoba mi się że w
      nowych pokoleniach odchodzą do historii stare schematy : wspaniali Polacy i ci
      wredni Niemcy.W nowej Europie , z racji bliskosci granicy, jesteśmy na siebie
      skazani i od nas zależy jakie to będzie sąsiedztwo :czy normalne czy spod znaku
      KONTRA 2000 i wspierających ich
      historyków.
      AUDIOTELE !!! Kto z wymienionych postaci był związany ze
      Szczecinem ?
      a - major Łupaszko ,b - marszałek Piłsudski, c - burmistrz
      Haken.Odpowiedzi prosimy kierować na telefon KONTRA 2000.
      • bbury Re: Hacken a dzisiejsza wypowiedz w GW 23.11.01, 09:02
        Soją opinię zawarłem w wątku Dlaczego akurat Hacken? - miałem nadzieję że tam
        o tym porozmawiamy ;)))
        widzę jednak że nasze opinie są podobne...
        Wszystko co napisałem ponownie potwierdzam.
        Jakiż on jest "wyrozumiały" - aż mam łzy w oczach. Tylko skąd on wie że nie
        jestem historykiem. Ja natomiat wiem że on historykiem nie jest - bo takich
        bzdur (i w taki sposób) prawdziwy historyk nie mówi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka