Dodaj do ulubionych

Ikony Szczecina

IP: *.devs.futuro.pl 18.02.07, 15:54
A teraz quiz: którą z wymienionych "ikon" wykorzystuje się do promocji Miasta?
ŻADNEJ !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: pegi Ikony Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:14
      Wstyd mi za to, ze najbardziej interesujace i reprezentatywne miejsca z
      Szczecinie to zabytki pozostale po Niemcach. I wstyd mi, gdy ogladam stare,
      przedwojenne pocztowki, na ktorych widac calkiem inny, piekny, zadbany
      Szczecin! Pracuje w korpusie NATO w Szczecinie i czasem jest mi wstyd, gdy moi
      koledzy z zagranicy pytaja sie mnie co interesujacego mozna tu zobaczyc...a ich
      wypady na miasto najeczesciej koncza sie w jedenej w wielu restauracji (to duzy
      plus, Szczecin na wiele dobrych i ladnych restauracji). A co najbardziej mnie
      tu dobija to brak pracy dla mlodych, wyksztalconych ludzi po studiach...
      • Gość: konsul Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:38
        Junaka oraz Polmo też nie ma . Junaka nie ma bo cwaniaki sprzedali prawa do
        Junaka a Polmo niby jest ale już ze 4 lata temu powinno być upadłe.
        • Gość: bony f Re: Ikony Szczecina IP: *.chello.pl 19.02.07, 11:01
          Na placu Grunwaldzkim wiele razy sie umawiałem, jeszcze teraz czekam tam na
          tramwaj. Tam ,aż sie prosi o maleńki cukierniczy ogródek z kawką,
          Nieduża budka z dwoma stolikami w pogodny dzień usiąśc i przy kawie przeglądnąć
          gazetkę. W miejscu tego koszmara reklamowego teatr W.
          Ale to przerasta wszystkie urzędy miasta, bo oni tam nie czekaja na nic.
          Co wy na to?
          • clockhouse Re: Ikony Szczecina 19.02.07, 14:10
            W Pradze kawiarenka, albo bar w kanapkami dla ludzi na przystankach jest w
            każdym możliwym miejscu. Szczecin, aż się prosi o takie "wstawki" i
            wyremontowanie wielu pięknych oficyn. Jak na razie są tylko dwie - za Medicusem
            i przy Pionierze, gdzie jest firma dekoratorska.
      • Gość: styl Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 00:09
        Racja. I ja właśnie dzisiaj idac z psem ((bez kagańca) po Błoniach miałem
        dokładnie taka sama refleksje. Patrzylem na te krokusy, ktore kwitna po obu
        stronach Platanów, patrzylem na to miejsce i sie zadumałem, ze wszystkie
        najładniejsze miejsca to pozostałość minionych czasów. Przykre. A to co myśmy
        zbudowali- to poprostu tragedia. W zasadzie to rujnowanie miasta. Tak smutna i
        niestety bolesna prawda.
        • Gość: fliper Re: Ikony Szczecina IP: *.globalconnect.pl 21.03.07, 21:04
          Przecież my Polacy też mamy coś wspaniałego po sobie w Szczecinie - wspaniały
          zabytek KINO KOSMOS ;-)
    • Gość: zwykły Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:06
      dla mnie to Galaxy, taką ikoną powinno być miejsce spotkań większości
      mieszkańców, w tej chwili Galaxy jest jedynym takim miejscem w Szczecinie
      • Gość: jerzylu. Re: Ikony Szczecina IP: 213.155.176.* 24.02.07, 22:27
    • Gość: ja Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: 195.117.158.* 19.02.07, 13:39
      Az mnie skreca jak ktos probuje naprawiac rzeczy wielkie poslugujac sie kalecznym jezykiem. Droga
      Redakcjo. W jezyku polskim jest slowo symbol. Nie potrzeba uzywac kalki z angielska pt. Ikona, bo to w
      naszej mowie znaczy z reguly sakralne malowidlo na desce. Nie trzeba byc purysta jezykowym, tylko
      szanowac narzedzie komunikacji a w waszej sytuacji takze zarobku. No chyba ze rzadzi poszlem wyszlem
      wlanczam
      • Gość: kibol Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:46
        symbolem Szczecina jest Pogoń Szczecin, ale nie ta Ptakowa, Pogoń powinna być
        szczecińska, to 50-letnia tradycja
      • Gość: adalbert Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:32
        no no... boki zrywac... Moze warto ci przypomniec, ze "polskie" słowo "symbol"
        podobnie jak "ikona" pochodzi z języka greckiego? I zapewniam cię że znaczenia
        tych słów w języku polskim tez sie różnią
        • kotegaeshi1 Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk 19.02.07, 23:25
          Nie wiem po co ta leksykalna złośliwość. Nie tylko mnie razi na tym czacie słowo ikona - w kontekście np. żywego człowieka. A język polski pochodzi podobnie jak grecki z kultury praindoeuropejskiej. Więc mamy niektóre wyrazy podobne. Natomiast rdzenne wyrazy polskie zaczęły powstawać u nas dopiero od 10 wieku. Oczywiście po drodze trafiło się sporo zapożyczeń z łaciny, francuskiego, niemieckiego. Po prostu ostro handlowaliśmy z nimi - choć nie było UE...
          • Gość: adalbert Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:46
            No wybacz, ale jesli masz dwa wyrazy przejęte z tego samego języka, praktycznie
            bez zmian, i jeden preferujesz z powodu jego rzekomej polskości, to chyba sam
            sie nadstawiasz? Twoje preferencje mogą miec powod semantyczny, ale wyglada na
            to ze nie mz wielkiego pojecia o znaczeniach i uzyciu obydwu terminów?
      • Gość: jerzylu. Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: 213.155.176.* 24.02.07, 22:26
        Popieram!jerzylu.
    • Gość: andreas a przepraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:02
      no wychodzi, ze ja jakis krytykant jestem...
      Czy redaktorzy sa ze Szczina?

Dla mnie symbolem jest Katedra - łaziłem tam za mlodego na wieze,
      jest Zamek - tam zjezdzalismy z górki na sankach,
      wreszcie teraz zaniedbane, ale Głebokie - szczecinianie pamietaja!

Ja bardzo przepraszam, bardzo,
      ale czemu nie ma tych miejsc wsród symboli?

ja obstawiam Zamek!!!
    • Gość: doker co do pierwszej IP: 83.168.109.* 19.02.07, 16:38
      zapomniał pan redaktor o sierpniu '88 to był gwóźdź do trumny komuny to my w
      porcie wywalczyliśmy ostateczny upadek i okrągły stół panie redaktorku...!!!!!!
    • Gość: RADZIO Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:47
      do kiedy trwa głosowanie????????????????/ dzx z góry za odp:D
    • absztyfikant Ikona Szczecina jest MJW! 19.02.07, 16:48
      A tak zupelnie powaznie to przed chwila oddalem swoj glos na Waly, choc
      wolalbym zaglosowac na Sedine. Mam nadzieje, ze jescze kiedys bede mial okazje
      to zrobic:)
      • kotegaeshi1 Re: Ikona Szczecina jest MJW! 19.02.07, 18:53
        Dla mnie ikona to też obrazek sakralny lub ew. taki znaczek graficzny ze środowiska Windows. Mamy za to piękne polskie słowo "symbol". Tak jak - zauważcie - przestaje się powoli używać sformułowania "praca do wykonania", a zastępuje się ją kretyńskim słowem "projekt". Sami sobie zohydzamy język polski. Co zaś do symboli Szczecina... Na pewno symbolem, który w ostatnich latach rozsławił Szczecin w Polsce jest altanka prezydenta Jurczyka. I to altanka - o zgrozo - bliźniacza. Składająca się z dwóch identycznych domków razem połączonych... Bliźniaki rulez!
        • Gość: wizytka Przecież juz jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:23
          Od samego prawie początku, niepolityczny, jednaki od lat - statek cumujący przy
          Wałach ze stocznią i portem w tle. To stare zdjęcia towarzytszące naszej TV
          kronice.
          Są jeszcze ludzie, ktorym Szczecin przede wszystkim kojarzyć się będzie ze
          statkami i wodą. Rany, czy wy wiecie, że ja na zjazd żaglowców mam już 30-kilka
          osob zaproszonych ?!
          Ludzie chcą zjechać z całej Polski. Co mam im powiedzieć. Eeetam, do dupy
          bedzie , nie przyjeżdżajcie, napewno sie nie uda ? Tak mam zachęcać ?
          Oni od kilku miesięcy już mi sie zapowiadali, tak bardzo chcą to zobaczyć.
          I mówię - jasne ! Przyjeżdżajcie. Bedzie wspaniale i pięknie. Takie cudowne
          żaglowce będą przy naszych Wałach. No i przyjadą. Załatwie im jeszcze wycieczke
          po stoczni i porcie, aby nalykali sie tych fluidów do syta. I bedzie im sie
          podobało. Jestem pewna.
          • Gość: bony f Re: Przecież juz jest IP: *.chello.pl 19.02.07, 22:05
            Pogoń Szczecin przoduje bo redakcja wybrała ładne zdjęcie
            oprawy sektorów na meczu, to zawsze ściska za serce, a tyle narzekań na tych
            chłopaków z Młodych Wilków.
          • Gość: och Re: Przecież juz jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:19
            A wiesz ja też już mam sporą ekipę, a mieszkam tam gdzie kończy sie Szczecin
            -Podjuchy. I teraz zaczynam się martwić jak ja ich przewiozę może bedzie jakiś
            dowóz, by samochody zostawić pod domem. Moja ekipa potwierdzona to już szt a
            potwierdzaja do marca.
        • Gość: zaopatrzeniowiec Re: Ikona Szczecina jest MJW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:45
          Masz podobnie, pretensjonalnie i pusto we łbie, jak Twoja ikona MJW.
          Użycie przez Ciebie słówka rulez, w obliczu wypowiedzi na tematy leksykalne,
          jest żenujące.
          "...z początku ogarnął mnie śmiech pusty,
          A potem litość i trwoga"
      • Gość: swierzy gosc Re: Ikona Szczecina jest MJW! IP: *.bulldogdsl.com 21.02.07, 14:27
        A moglbym uzyskac wytlumaczenie z jakich powodow chcialbys aby symbolem
        szczecina stal sie zaginiony pomnik? Jak mozna uznac za ikone, tudziez symbol
        (aby uniknac sporow na tle jezykoznawczym) cos co nie istnieje w zbiorowej
        swiadomosci szczecinian, bo po prostu nie itnieje w rzeczywistosci.
        Przywolywanie dawnej swietnosci szczecina z przedwojennych pocztowek jest
        bardzo nostalgiczne i roztkliwiajace, ale nijak sie ma do dzisiejszego obrazu
        miasta. Niestety, ale musimy sie pogodzic z tym, ze miasto nie wyglada juz,
        jak "za niemca". Jednakze uwazam, ze te 70% zniszczen wojennych, ta wysoka cena
        jaka nasz piekny szczecin zaplacil, byla warta wolnosci oraz tego bysmy mogli
        teraz dyskutowac o polskim szczecinie.
        Wracajac jednak do watku o "Sedynie", to jeszcze raz podkreslam, ze symbol
        szczecina to zaden, a ponadto zastanowmy sie ze to co wybierzemy jako ikone
        miasta bedzie warte promocji i wykorztania jako wabik na turystow. Teraz drogi
        Absztyfikancie wytlumacz mi jak chcesz komukolwiek zareklamowac Szczecin za
        pomoca ikony, ktorej nawet nie mozesz pokazac. Jednye co mozesz, to opowiedziec
        ciekawa historyjke, jak to pomnik zaginal w niewyjasnionych okolicznosciach.
        Pomimo, iz popieram twoj apel o przywrocenie swietnosci fontanny pod czerwonym
        ratuszem, to wybrales niezbyt trafne miejsce do agitacji.

NIemniej serdecznie pozdrawiam...
        swierzy
    • kresen Brak prawdziwego deptaka !!!! 19.02.07, 22:46
      Jedzcie do 140 tys. Zielonej Góry i zobaczycie deptak na całym Starym Miescie i
      te kafejki wieczorem i podświetlony ratusz i wszystkie kamienice a gały Wam
      wyjdą z orbit nie wspomnę tez o Palmiarni i innych zabytkach
      • Gość: szczeciniak Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! IP: *.univ.szczecin.pl 20.02.07, 01:48
        miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,3928359.html
        • basia.pelasia Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! 20.02.07, 08:47
          ...dalej niz 200 km od Szczecina jego (a niech tam) symbolem
          powinno byc... morze:) tak, tak i takich co chetnie z hotelu
          w centrum na plaze by sie przeszli nadal jest sporo
      • herman.brunner Re: Vivat Zielona Góra 20.02.07, 11:39
        racja, racja!
      • babsztylfikol Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! 20.02.07, 20:58
        140 tys? zielona góra? gościu co wciągałeś?
        co ci się śniło?
        ja też chce miec takie wizje bo ostanio źle śpię!

----
        hmmm - "kopyrajt baj" absztyfikant
    • Gość: andreas prosze panstwa deptak to jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 13:39
      prosze państwa deptak to jest nic innego, jak po prostu jedna ulica
      przy której sa wszystkie sklepy i restauracje miasta!
      Małe miasta maja takie deptaki - ot chocby Szczecinek!
      duze tez maja, ale bardziej jako wspomnienie rynku, historia!

metropolie juz nie maja, bo nigdy w duzym miescie
      nie bedzie jednego centrum, deptaka...

Nie zgniatajmy Szczecina do rangi Ciechocinka z deptakiem!
      Raczej patrzmy w kierunku Berlina czy innych metropolii!
      • Gość: jania Re: prosze panstwa deptak to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 07:17
        Co Waść pleciesz!
        Szczecin nigdy metropolią nie był i niewiadomo czy będzie.
        Jest tylko wielkim miastem w dodatku bez zaplecza w regionie-Jest dla niego
        miastem toksycznym...Nigdy jako metropolia w stosunku do regionu nie zaistniał.
    • etaxi Re: Ikony Szczecina - Kaskada znana w każym porcie 20.02.07, 18:18
      Kaskada, której już nie ma ale nadal bywa , że ktoś o niej opowiada, zapyta :)
      ... dzisiaj to nawet trasa zamkowa jest ciekawa z basztą siedmiu płaszczy i
      zameczkiem książąt !!!
    • enancjo Re: Ikony Szczecina 20.02.07, 23:15
      .. moze i dobrze .. ze zadnej .. bo po kiego budowac pominiki kazdemu ABC,
      ktore przez jakis tam czas bylo lub jest na takim lub innym topie ...
      .. wole promowac to co normalne, bo to co extra samo sie promuje i bron B sie
      do tego mieszac, bo tylko mozna spartolic...
      Enancjo
    • Gość: max Łącznościowiec Szczecin IP: *.szczecin.mm.pl 21.02.07, 15:18
    • swantevit Szczecinskie sylwetki 21.02.07, 18:59
      Moze sie myle ale Szczecin jest cholernie nijaki..
      I dlatego wlasnie widze Mariana Jurczyka, krasnala ogrodowego, jako symbol
      Szczecina ostatnich 60 lat; przyglup, o nadmiernie rozrosnietym ego, bez
      samoswiadomosci i poczucia rzeczywistosci..
      • babsztylfikol Re: Szczecinskie sylwetki 21.02.07, 19:51
        ja też chce taka być!
        brak samoświadomosci pomaga i uwalnia

---
        hmmm - copyright by absztyfikant
        • Gość: real Re: Szczecinskie sylwetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 20:10
          w Szczecinie rządzi Piechota
          • Gość: Karolek67 Re: Szczecinskie sylwetki IP: *.smsnet.pl 22.02.07, 10:52
            IKONA SZCZECINA POWINNO BYC ZOMBI BO OBECNIE SZCZECIN TO ZYWY TRUP
    • Gość: Radek Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:01
      Widze że ktoś zrobił dokładnie to co w ankiecie na stronie łodzi:/ 1 ziomal
      głosował kilkadziesiat razy:[
    • Gość: kot Ikony Szczecina IP: *.chello.pl 23.02.07, 10:17
      Proponuję dorzucić prostytutki. Promują Szczecin i w kraju i za granicą.
    • Gość: zaorac was scierwo koorwy i cykciarze IP: *.hsd1.wa.comcast.net 24.02.07, 00:37
      perpetum mobile koooorew cynkciarzy ubekow i ich potomstwa.
    • Gość: Szczecinianka Re: Ikony Szczecina IP: *.eurotel.cz 24.02.07, 09:35
      redakcyjne propozycje na ikony Szczecina sa beznadziejne,
      jezeli wygra paprykarz-dowodzi to braku gustu Szczecinian,
      skoro paprykarz, to nie rowniez ikona moglby sie stac smierdzacy zapach
      czekolady na trasie zamkowej,
      aaa, no i zapomniano o butach powodziowkach, lub tzw. zelazkach,
      ale ilosc kup na szczecinskich ulicach,
      hit kina mlodych ludzi polowy lat 90-tych - czyli mlode wilki,
      najwieksza ilosc sklepow monopolowych, otwartych przez cala dobe w centrum
      miasta - na mieszkanca Szczecina,
      najstarszy posel stazem w Polsce - J.P.,
      a US jest kuznia pierwszych sekretarzy partii politycznych (SLD, PiS i PD)

nie rozumiem, czemu nie zaproponowano zielenii, wody, szerokich ulic itp.,
      czyli tego, co widza na pierwszy rzut oka przyjezdni,
      ale myslenie, ze Szczecin lezy nad morzem - tez mogloby byc ikona - sprzedac
      mysle - Czy wiesz, ze Szczecin nie lezy nad morze? - to hasło na ogólopolską
      kampanię

pozdr.
      zw.
    • Gość: SZCZECINIANIN Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:03
      LUDZIE 40% NA
      Paprykarz szczeciński (614)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SIARA JAK NIC KTO
      NA TO GŁOSUJE?????????????????????????????? PODAJCIE JUTRO W GAZECIE INNE
      WYNIKI:D
    • 37.gora.01.02 Ikony Szczecina 25.02.07, 17:05
      Mieszkalem przez lata w Szczecinie i pracowalem przy budowie mostow /Wielki,
      Zmogusa i ten przy dawnym lotnisku/.Kocham miasto do dzis i jezdze tam jak
      tylko moge.Jeden z moich czlonkow rodziny ulegl spaleniu przy remoncie Walow
      Chrobrego.Zdziwiony jestem,ze jako ikony nie wymieniono Bramy Portowej.To pępek
      miata.Przy samej bramie stal pomnik Kornela Ujejskiego z pieknym napisem
      "Narodzie moj badz szczesliwy".Łza sie w oku kreci jak wspomniec "takie piekne
      miejsca jak Magnolia,Bajka,Szczecinianka"Macie piekne miasto.Mieszkam w Gdansku
      i nie moge powrocic do Was.
      • wdeszczurosne Re: Ikony Szczecina 26.02.07, 01:32
        Zamek i teren wokolo, w tym Waly Chrobrego i WSM
        Jasne Blonie, Filharmonia i teren UM
        Katedra

a przeciez mamy tez troche pieknych Kosciolkow, lasek arkonski, Glebokie, pare
        pieknych starych kamienic, teatry..

No dobra, ale niech wygrywa Galaxy, jako miejsce tetniace zyciem i skupiajace
        najwiecej Szczecinian! Wszystko co raduje szczecinska dusze, znajdziemy gdzie?
        W Ga-la-xy! :D
    • Gość: Miłośnik Junaka Ikony Szczecina IP: *.teleton.pl 26.02.07, 21:17
      Junak? Polski Harley? Kpina?... Harleya jeszcze gdzieś tam produkują, a Junaka
      już nie. Junak to potęga! Ktoś kto pisze "Junak" małą literą, ten chyba nigdy go
      nie widział, a tym bardziej słyszał... :(
      • felerynka Re: Ikony Szczecina 26.02.07, 22:14
        Puszcza Bukowa
        jest przepiękna:))
    • Gość: georg45 Ikony Szczecina IP: *.centertel.pl 27.02.07, 11:08
      Szczecin - to motocykl Junak
    • Gość: DaKar Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:16
      Mam Junaka i jestem z niego dumny.
      Pozdrawiam
      • Gość: zibimec Re: Ikony Szczecina IP: 88.204.191.* 27.02.07, 20:13
        Szczecin to Junak,a Junak to cos czego nie mozna opisac w kilku slowach.
        pozdrawiam
        zibimec
    • Gość: GSG10 Ikony Szczecina IP: 83.168.104.* 02.03.07, 02:43
      A Szczecin ma jakas promocje ?? Zamiast rozwoju stagnacja, nikt chyba nie ma koncepcji w jakim kierunku ma isc Szczecin.
    • akrzy Ikony Szczecina 03.03.07, 19:28
      Popieram szczeciniankę. Dlaczego nie zaproponowano ZIELENI? To był prawdziwy
      symbol tego miasta! Dawniej każdy w Polsce kojarzył nasze miasto z tym kolorem.
      Nie umiemy, nie nauczylismy się jeszcze dbać o poziom miejskiego życia, którego
      synonimem jest piękna, dobrze utrzymana zieleń. A proponowanie paprykarza jest
      żenujące.. To może symbolem Polski jest.. szynka?

ps. nota bene obecnie mamy zbyt mało parków i zieleńców, przynajmniej w
      centrum..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka