Gość: Urzędaska IP: *.devs.futuro.pl 18.02.07, 15:54 A teraz quiz: którą z wymienionych "ikon" wykorzystuje się do promocji Miasta? ŻADNEJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pegi Ikony Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:14 Wstyd mi za to, ze najbardziej interesujace i reprezentatywne miejsca z Szczecinie to zabytki pozostale po Niemcach. I wstyd mi, gdy ogladam stare, przedwojenne pocztowki, na ktorych widac calkiem inny, piekny, zadbany Szczecin! Pracuje w korpusie NATO w Szczecinie i czasem jest mi wstyd, gdy moi koledzy z zagranicy pytaja sie mnie co interesujacego mozna tu zobaczyc...a ich wypady na miasto najeczesciej koncza sie w jedenej w wielu restauracji (to duzy plus, Szczecin na wiele dobrych i ladnych restauracji). A co najbardziej mnie tu dobija to brak pracy dla mlodych, wyksztalconych ludzi po studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsul Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:38 Junaka oraz Polmo też nie ma . Junaka nie ma bo cwaniaki sprzedali prawa do Junaka a Polmo niby jest ale już ze 4 lata temu powinno być upadłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bony f Re: Ikony Szczecina IP: *.chello.pl 19.02.07, 11:01 Na placu Grunwaldzkim wiele razy sie umawiałem, jeszcze teraz czekam tam na tramwaj. Tam ,aż sie prosi o maleńki cukierniczy ogródek z kawką, Nieduża budka z dwoma stolikami w pogodny dzień usiąśc i przy kawie przeglądnąć gazetkę. W miejscu tego koszmara reklamowego teatr W. Ale to przerasta wszystkie urzędy miasta, bo oni tam nie czekaja na nic. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
clockhouse Re: Ikony Szczecina 19.02.07, 14:10 W Pradze kawiarenka, albo bar w kanapkami dla ludzi na przystankach jest w każdym możliwym miejscu. Szczecin, aż się prosi o takie "wstawki" i wyremontowanie wielu pięknych oficyn. Jak na razie są tylko dwie - za Medicusem i przy Pionierze, gdzie jest firma dekoratorska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styl Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 00:09 Racja. I ja właśnie dzisiaj idac z psem ((bez kagańca) po Błoniach miałem dokładnie taka sama refleksje. Patrzylem na te krokusy, ktore kwitna po obu stronach Platanów, patrzylem na to miejsce i sie zadumałem, ze wszystkie najładniejsze miejsca to pozostałość minionych czasów. Przykre. A to co myśmy zbudowali- to poprostu tragedia. W zasadzie to rujnowanie miasta. Tak smutna i niestety bolesna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fliper Re: Ikony Szczecina IP: *.globalconnect.pl 21.03.07, 21:04 Przecież my Polacy też mamy coś wspaniałego po sobie w Szczecinie - wspaniały zabytek KINO KOSMOS ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:06 dla mnie to Galaxy, taką ikoną powinno być miejsce spotkań większości mieszkańców, w tej chwili Galaxy jest jedynym takim miejscem w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: 195.117.158.* 19.02.07, 13:39 Az mnie skreca jak ktos probuje naprawiac rzeczy wielkie poslugujac sie kalecznym jezykiem. Droga Redakcjo. W jezyku polskim jest slowo symbol. Nie potrzeba uzywac kalki z angielska pt. Ikona, bo to w naszej mowie znaczy z reguly sakralne malowidlo na desce. Nie trzeba byc purysta jezykowym, tylko szanowac narzedzie komunikacji a w waszej sytuacji takze zarobku. No chyba ze rzadzi poszlem wyszlem wlanczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:46 symbolem Szczecina jest Pogoń Szczecin, ale nie ta Ptakowa, Pogoń powinna być szczecińska, to 50-letnia tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:32 no no... boki zrywac... Moze warto ci przypomniec, ze "polskie" słowo "symbol" podobnie jak "ikona" pochodzi z języka greckiego? I zapewniam cię że znaczenia tych słów w języku polskim tez sie różnią Odpowiedz Link Zgłoś
kotegaeshi1 Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk 19.02.07, 23:25 Nie wiem po co ta leksykalna złośliwość. Nie tylko mnie razi na tym czacie słowo ikona - w kontekście np. żywego człowieka. A język polski pochodzi podobnie jak grecki z kultury praindoeuropejskiej. Więc mamy niektóre wyrazy podobne. Natomiast rdzenne wyrazy polskie zaczęły powstawać u nas dopiero od 10 wieku. Oczywiście po drodze trafiło się sporo zapożyczeń z łaciny, francuskiego, niemieckiego. Po prostu ostro handlowaliśmy z nimi - choć nie było UE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:46 No wybacz, ale jesli masz dwa wyrazy przejęte z tego samego języka, praktycznie bez zmian, i jeden preferujesz z powodu jego rzekomej polskości, to chyba sam sie nadstawiasz? Twoje preferencje mogą miec powod semantyczny, ale wyglada na to ze nie mz wielkiego pojecia o znaczeniach i uzyciu obydwu terminów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzylu. Re: Ikony Szczecina - po pierwsze jezyk IP: 213.155.176.* 24.02.07, 22:26 Popieram!jerzylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a przepraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:02 no wychodzi, ze ja jakis krytykant jestem... Czy redaktorzy sa ze Szczina? Dla mnie symbolem jest Katedra - łaziłem tam za mlodego na wieze, jest Zamek - tam zjezdzalismy z górki na sankach, wreszcie teraz zaniedbane, ale Głebokie - szczecinianie pamietaja! Ja bardzo przepraszam, bardzo, ale czemu nie ma tych miejsc wsród symboli? ja obstawiam Zamek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doker co do pierwszej IP: 83.168.109.* 19.02.07, 16:38 zapomniał pan redaktor o sierpniu '88 to był gwóźdź do trumny komuny to my w porcie wywalczyliśmy ostateczny upadek i okrągły stół panie redaktorku...!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADZIO Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:47 do kiedy trwa głosowanie????????????????/ dzx z góry za odp:D Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Ikona Szczecina jest MJW! 19.02.07, 16:48 A tak zupelnie powaznie to przed chwila oddalem swoj glos na Waly, choc wolalbym zaglosowac na Sedine. Mam nadzieje, ze jescze kiedys bede mial okazje to zrobic:) Odpowiedz Link Zgłoś
kotegaeshi1 Re: Ikona Szczecina jest MJW! 19.02.07, 18:53 Dla mnie ikona to też obrazek sakralny lub ew. taki znaczek graficzny ze środowiska Windows. Mamy za to piękne polskie słowo "symbol". Tak jak - zauważcie - przestaje się powoli używać sformułowania "praca do wykonania", a zastępuje się ją kretyńskim słowem "projekt". Sami sobie zohydzamy język polski. Co zaś do symboli Szczecina... Na pewno symbolem, który w ostatnich latach rozsławił Szczecin w Polsce jest altanka prezydenta Jurczyka. I to altanka - o zgrozo - bliźniacza. Składająca się z dwóch identycznych domków razem połączonych... Bliźniaki rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Przecież juz jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:23 Od samego prawie początku, niepolityczny, jednaki od lat - statek cumujący przy Wałach ze stocznią i portem w tle. To stare zdjęcia towarzytszące naszej TV kronice. Są jeszcze ludzie, ktorym Szczecin przede wszystkim kojarzyć się będzie ze statkami i wodą. Rany, czy wy wiecie, że ja na zjazd żaglowców mam już 30-kilka osob zaproszonych ?! Ludzie chcą zjechać z całej Polski. Co mam im powiedzieć. Eeetam, do dupy bedzie , nie przyjeżdżajcie, napewno sie nie uda ? Tak mam zachęcać ? Oni od kilku miesięcy już mi sie zapowiadali, tak bardzo chcą to zobaczyć. I mówię - jasne ! Przyjeżdżajcie. Bedzie wspaniale i pięknie. Takie cudowne żaglowce będą przy naszych Wałach. No i przyjadą. Załatwie im jeszcze wycieczke po stoczni i porcie, aby nalykali sie tych fluidów do syta. I bedzie im sie podobało. Jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bony f Re: Przecież juz jest IP: *.chello.pl 19.02.07, 22:05 Pogoń Szczecin przoduje bo redakcja wybrała ładne zdjęcie oprawy sektorów na meczu, to zawsze ściska za serce, a tyle narzekań na tych chłopaków z Młodych Wilków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: och Re: Przecież juz jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:19 A wiesz ja też już mam sporą ekipę, a mieszkam tam gdzie kończy sie Szczecin -Podjuchy. I teraz zaczynam się martwić jak ja ich przewiozę może bedzie jakiś dowóz, by samochody zostawić pod domem. Moja ekipa potwierdzona to już szt a potwierdzaja do marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaopatrzeniowiec Re: Ikona Szczecina jest MJW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:45 Masz podobnie, pretensjonalnie i pusto we łbie, jak Twoja ikona MJW. Użycie przez Ciebie słówka rulez, w obliczu wypowiedzi na tematy leksykalne, jest żenujące. "...z początku ogarnął mnie śmiech pusty, A potem litość i trwoga" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swierzy gosc Re: Ikona Szczecina jest MJW! IP: *.bulldogdsl.com 21.02.07, 14:27 A moglbym uzyskac wytlumaczenie z jakich powodow chcialbys aby symbolem szczecina stal sie zaginiony pomnik? Jak mozna uznac za ikone, tudziez symbol (aby uniknac sporow na tle jezykoznawczym) cos co nie istnieje w zbiorowej swiadomosci szczecinian, bo po prostu nie itnieje w rzeczywistosci. Przywolywanie dawnej swietnosci szczecina z przedwojennych pocztowek jest bardzo nostalgiczne i roztkliwiajace, ale nijak sie ma do dzisiejszego obrazu miasta. Niestety, ale musimy sie pogodzic z tym, ze miasto nie wyglada juz, jak "za niemca". Jednakze uwazam, ze te 70% zniszczen wojennych, ta wysoka cena jaka nasz piekny szczecin zaplacil, byla warta wolnosci oraz tego bysmy mogli teraz dyskutowac o polskim szczecinie. Wracajac jednak do watku o "Sedynie", to jeszcze raz podkreslam, ze symbol szczecina to zaden, a ponadto zastanowmy sie ze to co wybierzemy jako ikone miasta bedzie warte promocji i wykorztania jako wabik na turystow. Teraz drogi Absztyfikancie wytlumacz mi jak chcesz komukolwiek zareklamowac Szczecin za pomoca ikony, ktorej nawet nie mozesz pokazac. Jednye co mozesz, to opowiedziec ciekawa historyjke, jak to pomnik zaginal w niewyjasnionych okolicznosciach. Pomimo, iz popieram twoj apel o przywrocenie swietnosci fontanny pod czerwonym ratuszem, to wybrales niezbyt trafne miejsce do agitacji. NIemniej serdecznie pozdrawiam... swierzy Odpowiedz Link Zgłoś
kresen Brak prawdziwego deptaka !!!! 19.02.07, 22:46 Jedzcie do 140 tys. Zielonej Góry i zobaczycie deptak na całym Starym Miescie i te kafejki wieczorem i podświetlony ratusz i wszystkie kamienice a gały Wam wyjdą z orbit nie wspomnę tez o Palmiarni i innych zabytkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczeciniak Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! IP: *.univ.szczecin.pl 20.02.07, 01:48 miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,3928359.html Odpowiedz Link Zgłoś
basia.pelasia Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! 20.02.07, 08:47 ...dalej niz 200 km od Szczecina jego (a niech tam) symbolem powinno byc... morze:) tak, tak i takich co chetnie z hotelu w centrum na plaze by sie przeszli nadal jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
babsztylfikol Re: Brak prawdziwego deptaka !!!! 20.02.07, 20:58 140 tys? zielona góra? gościu co wciągałeś? co ci się śniło? ja też chce miec takie wizje bo ostanio źle śpię! ---- hmmm - "kopyrajt baj" absztyfikant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas prosze panstwa deptak to jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 13:39 prosze państwa deptak to jest nic innego, jak po prostu jedna ulica przy której sa wszystkie sklepy i restauracje miasta! Małe miasta maja takie deptaki - ot chocby Szczecinek! duze tez maja, ale bardziej jako wspomnienie rynku, historia! metropolie juz nie maja, bo nigdy w duzym miescie nie bedzie jednego centrum, deptaka... Nie zgniatajmy Szczecina do rangi Ciechocinka z deptakiem! Raczej patrzmy w kierunku Berlina czy innych metropolii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jania Re: prosze panstwa deptak to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 07:17 Co Waść pleciesz! Szczecin nigdy metropolią nie był i niewiadomo czy będzie. Jest tylko wielkim miastem w dodatku bez zaplecza w regionie-Jest dla niego miastem toksycznym...Nigdy jako metropolia w stosunku do regionu nie zaistniał. Odpowiedz Link Zgłoś
etaxi Re: Ikony Szczecina - Kaskada znana w każym porcie 20.02.07, 18:18 Kaskada, której już nie ma ale nadal bywa , że ktoś o niej opowiada, zapyta :) ... dzisiaj to nawet trasa zamkowa jest ciekawa z basztą siedmiu płaszczy i zameczkiem książąt !!! Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Ikony Szczecina 20.02.07, 23:15 .. moze i dobrze .. ze zadnej .. bo po kiego budowac pominiki kazdemu ABC, ktore przez jakis tam czas bylo lub jest na takim lub innym topie ... .. wole promowac to co normalne, bo to co extra samo sie promuje i bron B sie do tego mieszac, bo tylko mozna spartolic... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Szczecinskie sylwetki 21.02.07, 18:59 Moze sie myle ale Szczecin jest cholernie nijaki.. I dlatego wlasnie widze Mariana Jurczyka, krasnala ogrodowego, jako symbol Szczecina ostatnich 60 lat; przyglup, o nadmiernie rozrosnietym ego, bez samoswiadomosci i poczucia rzeczywistosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
babsztylfikol Re: Szczecinskie sylwetki 21.02.07, 19:51 ja też chce taka być! brak samoświadomosci pomaga i uwalnia --- hmmm - copyright by absztyfikant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Szczecinskie sylwetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 20:10 w Szczecinie rządzi Piechota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolek67 Re: Szczecinskie sylwetki IP: *.smsnet.pl 22.02.07, 10:52 IKONA SZCZECINA POWINNO BYC ZOMBI BO OBECNIE SZCZECIN TO ZYWY TRUP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:01 Widze że ktoś zrobił dokładnie to co w ankiecie na stronie łodzi:/ 1 ziomal głosował kilkadziesiat razy:[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Ikony Szczecina IP: *.chello.pl 23.02.07, 10:17 Proponuję dorzucić prostytutki. Promują Szczecin i w kraju i za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac was scierwo koorwy i cykciarze IP: *.hsd1.wa.comcast.net 24.02.07, 00:37 perpetum mobile koooorew cynkciarzy ubekow i ich potomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianka Re: Ikony Szczecina IP: *.eurotel.cz 24.02.07, 09:35 redakcyjne propozycje na ikony Szczecina sa beznadziejne, jezeli wygra paprykarz-dowodzi to braku gustu Szczecinian, skoro paprykarz, to nie rowniez ikona moglby sie stac smierdzacy zapach czekolady na trasie zamkowej, aaa, no i zapomniano o butach powodziowkach, lub tzw. zelazkach, ale ilosc kup na szczecinskich ulicach, hit kina mlodych ludzi polowy lat 90-tych - czyli mlode wilki, najwieksza ilosc sklepow monopolowych, otwartych przez cala dobe w centrum miasta - na mieszkanca Szczecina, najstarszy posel stazem w Polsce - J.P., a US jest kuznia pierwszych sekretarzy partii politycznych (SLD, PiS i PD) nie rozumiem, czemu nie zaproponowano zielenii, wody, szerokich ulic itp., czyli tego, co widza na pierwszy rzut oka przyjezdni, ale myslenie, ze Szczecin lezy nad morzem - tez mogloby byc ikona - sprzedac mysle - Czy wiesz, ze Szczecin nie lezy nad morze? - to hasło na ogólopolską kampanię pozdr. zw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZCZECINIANIN Re: Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:03 LUDZIE 40% NA Paprykarz szczeciński (614)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SIARA JAK NIC KTO NA TO GŁOSUJE?????????????????????????????? PODAJCIE JUTRO W GAZECIE INNE WYNIKI:D Odpowiedz Link Zgłoś
37.gora.01.02 Ikony Szczecina 25.02.07, 17:05 Mieszkalem przez lata w Szczecinie i pracowalem przy budowie mostow /Wielki, Zmogusa i ten przy dawnym lotnisku/.Kocham miasto do dzis i jezdze tam jak tylko moge.Jeden z moich czlonkow rodziny ulegl spaleniu przy remoncie Walow Chrobrego.Zdziwiony jestem,ze jako ikony nie wymieniono Bramy Portowej.To pępek miata.Przy samej bramie stal pomnik Kornela Ujejskiego z pieknym napisem "Narodzie moj badz szczesliwy".Łza sie w oku kreci jak wspomniec "takie piekne miejsca jak Magnolia,Bajka,Szczecinianka"Macie piekne miasto.Mieszkam w Gdansku i nie moge powrocic do Was. Odpowiedz Link Zgłoś
wdeszczurosne Re: Ikony Szczecina 26.02.07, 01:32 Zamek i teren wokolo, w tym Waly Chrobrego i WSM Jasne Blonie, Filharmonia i teren UM Katedra a przeciez mamy tez troche pieknych Kosciolkow, lasek arkonski, Glebokie, pare pieknych starych kamienic, teatry.. No dobra, ale niech wygrywa Galaxy, jako miejsce tetniace zyciem i skupiajace najwiecej Szczecinian! Wszystko co raduje szczecinska dusze, znajdziemy gdzie? W Ga-la-xy! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośnik Junaka Ikony Szczecina IP: *.teleton.pl 26.02.07, 21:17 Junak? Polski Harley? Kpina?... Harleya jeszcze gdzieś tam produkują, a Junaka już nie. Junak to potęga! Ktoś kto pisze "Junak" małą literą, ten chyba nigdy go nie widział, a tym bardziej słyszał... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georg45 Ikony Szczecina IP: *.centertel.pl 27.02.07, 11:08 Szczecin - to motocykl Junak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaKar Ikony Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:16 Mam Junaka i jestem z niego dumny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibimec Re: Ikony Szczecina IP: 88.204.191.* 27.02.07, 20:13 Szczecin to Junak,a Junak to cos czego nie mozna opisac w kilku slowach. pozdrawiam zibimec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSG10 Ikony Szczecina IP: 83.168.104.* 02.03.07, 02:43 A Szczecin ma jakas promocje ?? Zamiast rozwoju stagnacja, nikt chyba nie ma koncepcji w jakim kierunku ma isc Szczecin. Odpowiedz Link Zgłoś
akrzy Ikony Szczecina 03.03.07, 19:28 Popieram szczeciniankę. Dlaczego nie zaproponowano ZIELENI? To był prawdziwy symbol tego miasta! Dawniej każdy w Polsce kojarzył nasze miasto z tym kolorem. Nie umiemy, nie nauczylismy się jeszcze dbać o poziom miejskiego życia, którego synonimem jest piękna, dobrze utrzymana zieleń. A proponowanie paprykarza jest żenujące.. To może symbolem Polski jest.. szynka? ps. nota bene obecnie mamy zbyt mało parków i zieleńców, przynajmniej w centrum.. Odpowiedz Link Zgłoś