Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu

14.03.07, 21:05
Ogólny wynik moczu mam ok. ale znowu mam liczne bakterie.Mój gin kazał mi brać
urosept ale zaczynam miec watpliwosci co do skutecznosci tego leku ( biore go
juz bardzo długo). Macie moze jkies doświadczenia w tym kierunku lub rady jak
zwalszyć te bakterie?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: bakterie w moczu 14.03.07, 22:06
      Może zrób posiew moczu czy i jakie sa to bakterie.
      Urosept moim zdaniem jest do kitu,bo mało co leczy i mało skuteczny.
      Ja brałam Furagin i pomógł.
      Może kup Urinal,bo ma żurawinę,która zakwasza mocz,a bakterie nie lubią
      kwaśnego środowiska.
      W dodatku Urinal zapobiega przyleganiu bakterii do ścian pęcherza.
      Poza tym dużo pij,aby nerki miały co filtrować i wypłukiwac bakterie.
      Pzdr.Gosia
      • dankoj7 Re: bakterie w moczu 14.03.07, 22:26
        Bardzo wielkie dzieki! Co do żurawiny to zawiera ja Prenatal i właściwie biore
        go od poczatku ciąży(31 t),ale pije mało jakos mi nie wchodza te zalecane
        "litry".Z Uroseptem brałam vit c ,albo piłam wode z cytryna.Kupie Urinal i potem
        sprawdze czy jeszcze siedza i jakie sa a moze lepiej najpierw sprawdzić? Co mi
        da ta wiedza?Moze glupio pytam ale czuje sie troche bezradnie....
        • malgosiek2 Re: bakterie w moczu 14.03.07, 22:31
          Ta wiedza da Tobie to,że będziesz wiedziała co za "cholera"siedzi i mozna wtedy
          ew.zastosować antybiotykoterapię na podstawie antybiogramu.
          Nieleczone czy niedoleczone zakażenie ukł.moczowego może mieć negatywny wpływ
          na ciążę.
          Pzdr.Gosia
          • dankoj7 Re: bakterie w moczu 14.03.07, 22:35
            Właśnie to mnie martwi! Zrobię jutro badanie! Bardzo serdecznie Ci dziękuję!
            • alis82 Re: bakterie w moczu 15.03.07, 12:59
              Mi też wychodzą bakterie w ogólnym badaniu moczu. Już dwa razy robiłam posiew i
              nic nie urosło. Przestrzegam zaleceń lekarza to znaczy przed oddaniem moczu
              podmywam się i zakładam mały tampon, żeby nic się nie dostało, a jednak... Może
              zmienię labolatorium??
              • agacik77 Re: bakterie w moczu 15.03.07, 14:09
                witaj alis82
                radziłabym zmienić ginekologa, który zaleca wkładanie tamponu przed każdym
                oddaniem moczu. Jeżeli posiew nie potwierdza bakterii w moczu to wszystko jest
                ok. Każdy lekarz ci to powinien powiedzieć.
                W czasie ciąży wielokrotnie miałam problemy z układem moczowym i brałam
                antybiotyki po zrobieniu właśnie posiewu i antybiogramu. Są antybiotyki, które
                można brać w ciąży bez szkody dla dzidzi.

pozdrawiam
              • dankoj7 Re: bakterie w moczu 15.03.07, 14:20
                Do badania moczu musisz mieć specjalny pojemnik ( wyjałowiony inny niz do bad.
                ogólnego).Pozdrawiam!

• dankoj7 Re: bakterie w moczu 15.03.07, 14:38
                  Dodam jeszcze,że gin alis ma racje. Tak właśnie powinno wyglądać prawidłowe
                  pobranie moczu do badania ( podmycie się i tamponik),wtedy można wykluczyć
                  bakterie pochodzące z innych "źródeł".Niestety lekarze nie podaja takich
                  informacji pewnie z takich samych przyczyn jak nie mówią ,że do antybiotyku
                  trzeba brać leki osłonowe.Pozdrawiam!
                  • alis82 Re: bakterie w moczu 15.03.07, 21:09
                    Lekarza nie będe zmieniać, bo nie tylko on mi to powiedział (odnośnie tamponu).
                    I tak, pojemnik jest wyjałowiony :)
                    • agacik77 Re: bakterie w moczu 16.03.07, 10:20
                      przepraszam nie zrozumiałam alis, myślałam ,że do każdego oddania moczu ma
                      wkładać tampon , a jałowy pojemnik jest oczywiście koniecznością. W czasie
                      ciąży wielokrotnie robiłam posiew (zawsze dodatni) polecam labolatorium
                      MICROBIOTYKA na ul. Staromłyńkiej. Wyniki są bardzo szybko. Jak nie ma potrzeby
                      robienia antybiogramu to badanie kosztuje 19 zł antybiogram kolejne 20. Panie
                      dokładnie tłumacza jak pobrać mocz do badania. Jezeli jednak coś pójdzie nie
                      tak na drugi dzień informują, że jest jak one to nazywają "błąd pobrania" - nie
                      traci się pieniędzy tylko przynosi nową próbkę. Nie brałabym jednak żadnych
                      leków nawet Uroseptu, który ma działanie zapobiegawcze a nie lecznicze na
                      podstawie ogólnego badania moczu.

pozdrawiam
                      • alis82 Re: bakterie w moczu 16.03.07, 10:35
                        Dzięki za info dot. labolatorium. Następne badanie moczu - być może już
                        ostatnie, zrobię tam :)

Pozdrawiam
                        • malgosiek2 Re: Sprostowanie to MIKROMEDICA tak nazywa 16.03.07, 11:23
                          się laboratorium na Staromłyńskiej.
                          Pzdr.Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka