Dodaj do ulubionych

Do bojownikow o wolnosc Luzyc...

IP: *.*.*.* 27.11.01, 15:33
Nie bede pisal w tamtym temacie zeby go nie podciagac (straszna kobyla).

Mam do Was kilka pytan Wielkoslowianie:
-co robiliscie podczas nalotow na Jugoslawie i czemu polska prawica byla
wniebowzieta kiedy tlukli Serbow?
-co robicie dla rodakow w Kazachstanie, ktorzy zyja w milion razy gorszych
warunkach niz dowolny, bezrobotny Serboluzyczanin w bylym NRD-owku?
-jaki jest Wasz stosunek do Rosji (ciemiezca?) a jaki do Ukrainy (parobki?)?
-czemu nie wspieranie demokracji na Bialorusi?
Obserwuj wątek
    • Gość: ZetKa Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... IP: 147.102.10.* 27.11.01, 15:39
      A tak wogole, to mozna sie dowiedziec na czym polega antyluzycka polityka Niemiec?
      • Gość: MaT Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 22:00
        W odpowiedzi na dwa powyższe głosy:
        1. Serbołużyczanie są pozbawiani przysługującej im w myśl konstytucji
        Brandenburgii i Saksonii ochrony i pomocy ze strony władz landów. Chodzi przede
        wszystkim o zamykanie szkół łużyckich (prowadzące do zaniku języka tego
        niewielkiego narodu - specjaliści twierdzą, że jeśli tak dalej pójdzie za
        kilkadziesiąt lat będzie to już język martwy) i wysiedlanie wielowiekowych
        łużyckich wiosek i osad z uwagi na rozwój górnictwa węgla brunatnego.
        2. Organizatorem akcji jest Stowarzyszenie na rzecz Tradycji i
        Kultury "Niklot", które w roku 1999 zorganizowało demonstrację przeciwko
        nalotom amerykańskim na Serbię. Członkowie Stowarzyszenia utrzymują bardzo
        dobre kontakty z organizacjami społeczno-kulturalnymi zarówno Rosji, jak i
        Ukrainy. Uczestniczą w obradach Kongresu Wszechsłowiańskiego. Nie identyfikują
        się z prawą stroną sceny politycznej.
        To tyle tytułem wyjaśnienia.
        • Gość: JACEK Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... IP: 64.9.159.* 29.11.01, 22:12
          Ja mieszkam za oceanem od 12 lat, percepcja mi sie pochrzanila, ja nawet zapomnialem gdzie tak dokladnie leza te
          luzyce, hmm, czy to bardzo zle?????
          blizsze sa mi losy Zapatista w Mexico, hmm, czy to bardzo zle????
          a co z Aborygenami ????
          a co z etc,etc,etc???????

• Gość: A&Z Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... IP: *.pharmacia.com 29.11.01, 22:28
            Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Ja mieszkam za oceanem od 12 lat, percepcja mi sie pochrzanila, ja nawet zapomn
            > ialem gdzie tak dokladnie leza te
            > luzyce, hmm, czy to bardzo zle?????
            > blizsze sa mi losy Zapatista w Mexico, hmm, czy to bardzo zle????
            > a co z Aborygenami ????
            > a co z etc,etc,etc???????
            >

To kup im po burito w "TacoBell" i wyslij by "UPS" do Mexico.
          • Gość: lijo Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 09:26
            Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Ja mieszkam za oceanem od 12 lat, percepcja mi sie pochrzanila, ja nawet zapomn
            > ialem gdzie tak dokladnie leza te
            > luzyce, hmm, czy to bardzo zle?????
            > blizsze sa mi losy Zapatista w Mexico, hmm, czy to bardzo zle????
            > a co z Aborygenami ????
            > a co z etc,etc,etc???????

nie rznij glupa JACEK. czy kazda forma dzialania jest ci az tak wstretna?
            zebrali sie ludzie, nie zgadzaja sie na cos tam - cos tam, chca cos zrobic i
            propagowac swoje poglady. przeszkadza ci to? przeciez nie chca twoich podatkow.
            gdyby wszyscy mysleli tak jak ty, nikt by dupy nie ruszyl do niczego. bo po co? i
            wlasciwie dlaczego akurat to (czyt. aborygeni, greenpeace, najdluzsze wlosy na
            swiecie...)?
            >

• bbury Re: Do bojownikow o wolnosc Luzyc... 30.11.01, 09:40
              Przynajmniej dowiedziałem się co to jest "Niklot" - czekam jeszcze na odpowiedź
              co to jest "Kontra" i już będę wiedział kto ostatnio protestuje przeciw
              wszystkim wszystkiemu - od Hakena po kerfula ;)
        • Gość: Mike To sa androny!!! IP: *.*.*.* 30.11.01, 09:52
          Gość portalu: MaT napisał(a):

> W odpowiedzi na dwa powyższe głosy:
          > 1. Serbołużyczanie są pozbawiani przysługującej im w myśl konstytucji
          > Brandenburgii i Saksonii ochrony i pomocy ze strony władz landów. Chodzi przede
          > wszystkim o zamykanie szkół łużyckich (prowadzące do zaniku języka tego
          > niewielkiego narodu - specjaliści twierdzą, że jeśli tak dalej pójdzie za
          > kilkadziesiąt lat będzie to już język martwy) i wysiedlanie wielowiekowych
          > łużyckich wiosek i osad z uwagi na rozwój górnictwa węgla brunatnego.

To sa kompletne androny. Jesli byloby dosc dzieci chetnych to nauki jezyka to
          szkoly by istniali. Znam sytuacje np. Grekow, ktorzy sa zupelnie nie zwiazani z
          terenami Niemiec a mimo to jako wspolnota potrafia wyrwac dla siebie dosc kasy z
          landow i z budzetu federalnego by zorganizowac dzialalnosc kulturalna, rozne
          osrodki a takze szkolnctwo w jezyku narodowym az do poziomu maturalnego. Dlatego
          nawet ci co sie w RFN urodzili nawijaja doskonalym greckim bez akcentu.
          Wszystko zalezy od checi. Jakze zalosnie wygladaja polskie rodziny, gdzie ludzie
          ktorzy wyemigrowali jako dzieci juz ledwo dukaja w ojczystym jezyku.

Z kolei w Republice Irlandii zaledwie 15% ludzi posluguje sie irlandzkim (reszta
          po angielsku) a narod nie zaginal, trzyma sie dobrze, z roku na rok coraz lepiej
          rzekl bym.

> 2. Organizatorem akcji jest Stowarzyszenie na rzecz Tradycji i
          > Kultury "Niklot", które w roku 1999 zorganizowało demonstrację przeciwko
          > nalotom amerykańskim na Serbię. Członkowie Stowarzyszenia utrzymują bardzo
          > dobre kontakty z organizacjami społeczno-kulturalnymi zarówno Rosji, jak i
          > Ukrainy. Uczestniczą w obradach Kongresu Wszechsłowiańskiego. Nie identyfikują
          > się z prawą stroną sceny politycznej.
          > To tyle tytułem wyjaśnienia.

Czy ta afera z Luzycami to kontratak za Hakena? Wg mnie na 99% tak. Mozecie
          pokazac ze nie ma mowy o pojednaniu z Niemcami, o tym ze nie nalezy sie im zaden
          szacunek bo oni przeciez nas (Slowian) tez nie szanuja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka