Dodaj do ulubionych

Duet a prawa rynku!!!

IP: *.szczecin.pl 16.05.03, 15:19
duet to nie Muzeum Narodowe, tylko prywatna firma i tu muszą działać zasady
rynku. ciekaw jestem ilu z tych zaciekłych fanatyków duetu, gdyby byli
właścicielami lokalu, zdecydowałoby się pozostawić firmę płacącą 30zł/m2,
odrzucając ofertę 100zł/m2?
macie pretensję do Jurczyka (i słusznie), ze przed laty wyrzucił ze szczecina
zachodni kapitał, a teraz chcecie aby zrobił dokładnie to samo? to
schizofrenia!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: JACEK Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 64.9.159.* 16.05.03, 15:30
      Gość portalu: qwert napisał(a):

> duet to nie Muzeum Narodowe, tylko prywatna firma i tu
      muszą działać zasady
      > rynku. ciekaw jestem ilu z tych zaciekłych fanatyków
      duetu, gdyby byli
      > właścicielami lokalu, zdecydowałoby się pozostawić
      firmę płacącą 30zł/m2,
      > odrzucając ofertę 100zł/m2?
      > macie pretensję do Jurczyka (i słusznie), ze przed laty
      wyrzucił ze szczecina
      > zachodni kapitał, a teraz chcecie aby zrobił dokładnie
      to samo? to
      > schizofrenia!!!

Ja bym powiedzial ze schizofrenia to by byla jakby
      wszyscy forumowicze pisali TYLKO:
      ach ...te wspaniale prawa rynku !!!! wreszcie ktos zarobi
      100 a nie 30 zl na metrze kw.
      Mieszkancy sie do DUETU przywiazali!!! A to z schzofrenia
      za duzo to nie ma wspolnego.
      Schizofrenia natomiast jest zapominanie o tym fakcie ;-)
      tak se mysle ;-)
      • jottka Re: Duet a prawa rynku!!! 16.05.03, 15:37
        a ja myślę, że w ramach praw rynku funkcjonuje też pojęcie długofalowej
        polityki miasta, przyjaznego traktowania firm, które przez wiele lat dowiodły
        swej solidności itp itd

ludzie już poruszali te tematy na duetowym wątku - na planowanym deptaku nie
        lokuje się instytucji finansowych, bo ich miejsce na wall street :) na
        planowanym deptaku lokuje się knajpy, sklepy, teatry itepe

• Gość: Zuza Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 217.153.5.* 16.05.03, 15:51
          Jedno pytanko :
          jeśli opłacasz czynsz 30zł w terminie i nie zalegasz z opłatami,dbasz o lokal
          jesteś wiarygodny ,czy są jakiekolwiek podstawy do wypowiedzenia najmu i
          pokazania drzwi? bo jest ktoś kto ma chrapkę i da dwa razy tyle, czy to są
          prawa rynku ?Odpowiedz sobie sam .Duetowi potrzeba tylko remontu tak jak i
          Kosmos bardzo tego potrzebuje ,zresztą takich obiektów jest znacznie więcej.
          • Gość: rado Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 111.111.51.* 16.05.03, 22:37
            Gość portalu: Zuza napisał(a):

> Jedno pytanko :
            > jeśli opłacasz czynsz 30zł w terminie i nie zalegasz z opłatami,dbasz o lokal
            > jesteś wiarygodny ,czy są jakiekolwiek podstawy do wypowiedzenia najmu i
            > pokazania drzwi?

t zalezy od tego jak zawarta jest umowa.

bo jest ktoś kto ma chrapkę i da dwa razy tyle, czy to są
            > prawa rynku ?

oczywiscie. jesli umowe mozna legalnie wypowiedziec to nie ma znaczenia kto
            potem kupi lokal.

>.Duetowi potrzeba tylko remontu tak jak i
            > Kosmos bardzo tego potrzebuje ,zresztą takich obiektów jest znacznie więcej.

no wlasnie jest icyh mase szczecin to jeden wielki stechly skansen konserwowany
            przez stechle spoleczenstwo. najlepiej wszystko trzymac i dotowac. mozesz
            zasundowac remontt duetowi jak chcesz rowniez kosmosowi oi co tam sobie
            wymyslisz. wlasciciel jak dotad nie mial ochoty wiec pora na jego przenosiny.
            nie likwidacje co podkreslam. pozdrawiam rado
          • Gość: Phobos Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.arkonskie.v.pl 17.05.03, 16:15
            > Duetowi potrzeba tylko remontu tak jak i

Boshe... Mam prosbe do wszystkich - nie mieszajmy Kosmosu z Duetem. W mojej
            opinii to dwa przypadki:
            - wyburzyc Kosmos i postawic nowe kino (zadnych bankow!), bo obecny ma sie
            nijak do tego, co powinno tam byc - powinno sie odtwarzac historyczna zabudowe.
            A argument z mozaika? Co to za problem - zachowac mozaike na jednej ze scian
            nowego budynku (projekt Dedeco przewidywal zdaje sie niewielka "wyrwe" w
            zabudowie).
            - Zostawic Duet w tym miejscu w ktorym jest - bo deptak to nie miejsce na
            banki, czy salony GSM! Tak czy inaczej kamienice sie wyremontuje (czyt.
            przywroci sie swietnosc) wiec rado nie bedzie mogl juz narzekac na
            ten "postkomunistyczny syf".
          • sen_c DUET - TAK!!! KOSMOS - NIE!!! 19.05.03, 12:28
            Gość portalu: Zuza napisał(a):

> Duetowi potrzeba tylko remontu tak jak i

Pani Zuzo, nie zgodzę soię z Pania.
            Moim zdaniem Dutet potrzebuje zdecydowanie odświeżenia, a Kosmosowi potrzebna
            jest taka Caterpillar'a, jakie się widzi w widomościach z Zachodniego Brzegu.
            Wszystko zależy od tego jaką mamy wizję miejsca w którym żyjemy, jeśli na
            deptaku w trakcie niedzielnego spacerku, chcemy oglądać sterylne banki, lub po
            socjalistyczne molochy to będziemy tyo mieli i bardzo szybko zapomnimy o
            kawałku polskiej historii w tym miejscu.
            Bardzo miłej jak na polskie warunki historii, bo przecież i prywatna inicjatywa
            i randki i pyszności, no i ta kameralność (tak mało szczecińska).
        • Gość: rado Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 111.111.51.* 16.05.03, 22:34
          jottka napisała:

> ludzie już poruszali te tematy na duetowym wątku - na planowanym deptaku nie
          > lokuje się instytucji finansowych, bo ich miejsce na wall street :) na
          > planowanym deptaku lokuje się knajpy, sklepy, teatry itepe

mysle ze na p[lanowanym deprtaku lokuje sie foirama ktora na to stac nie jakis
          skansen. ktopry w sumie bylby dotowany przez miasto. czy w krakowie ktos mowi
          gdzie ma byc jama michalika a gdzie zalipanki? pozdrawiam rado
          >
          • jottka Re: Duet a prawa rynku!!! 17.05.03, 20:03
            Gość portalu: rado napisał(a):

> czy w krakowie ktos mowi gdzie ma byc jama michalika a gdzie zalipanki?

owszem :)

kilka lat w tył macdonald chciał się wbić na rynek z pełnym oprzyrządowaniem
            firmowym - markizy, reklamy itp

ale że jednak nie pieniądze o wszystkim decydują, wynegocjowano kompromis - w
            zamian za pełen remont mak de ulokował się w jednej z przylegających do rynku
            kamienic, ale z wejściem z boku i przy bardzo dyskretnych szyldach, żeby
            estetyki i poczucia tradycji nie razić
            • swarozyc Re: Jotus! 17.05.03, 20:08
              jottka napisała:

Jak milo uslyszec znow twoj pogodny glos! Gdzie bylas dziewcze mile tak dlugo
              ze tesknota stala sie pokuta...?
              • jottka Re: Jotus! 17.05.03, 20:15
                może się nie wzruszaj nad miarę

a poza tym w szczecinie byłam przez prawie 2 tyg :) długi łikend zobowiązuje
              • swarozyc Re: Jotus! 17.05.03, 20:21
                Masz Ty jakies serce i wyzsze uczucia, czy jestes tylko humanoidem!?

Odezwij sie w koncu jak czlowiek i kobieta...
                • jottka Re: Jotus! 17.05.03, 20:24
                  jestem bytem biegającym po oczkach sieci

poza tym powinieneś sie cieszyc, że nie kradłam mrożonek w skandynawii, tylko
                  zostawiłam pieniądze w rodzimym mieście, które w ten sposób dzięki mnie się
                  rozwinęło

ale do duetu nie poszłam :(
                  • swarozyc Re: Jotus! 17.05.03, 20:32
                    radosci moich oczu! Nigdy nie podejrzewalbym Cie o cos takiego niecnego jak
                    kradziez mrozonek...
                    to twoj kumpel sprowokowal mnie do takiego glupiego pytania...
                    Co do duetu, nigdy tam nie bylem i- jak wiesz- detale szczecinskie nie moga
                    mnie zbyt mocno obchodzic...
                    ciesze sie jednak ze bylas w miescie mojej mlodosci, zalujac ze mnie tam tam
                    nie bylo jednoczesnie z Toba, ozdobo forum szczecinskiego...
                    Prosze Cie badz bardzej otwarta, nawet jesli jestes niewiasta zamezna...
      • Gość: rado Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 111.111.51.* 16.05.03, 22:33
        Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Mieszkancy sie do DUETU przywiazali!!! A to z schzofrenia
        > za duzo to nie ma wspolnego.

nie ale opowiadanie sie za kapitalizmem i domaganie sie by decydowac
        administracyjnie gdzie ma byc kawiarnia to raczej schizofrenia zaawansowana.
        pozdrawiam rado

• hsps Re: Duet a prawa rynku!!! 16.05.03, 15:43
      Prawo rynku nie może działać jako JEDYNY czynnik decydujący.

Gdyby tak było to bylibyśmy dzisiaj prawdopodobnie wszyscy niewolnikami na
      jednej wielkiej plantacji.

Tam gdzie decydujesz się na np. dzielnicę mieszkaniową nie możesz nagle
      wybudowć elektrowni atomowej choćby ona chciała płacić i 5000 za metr.

• Gość: qwert Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.szczecin.pl 16.05.03, 16:03
        hsps napisał:

> Prawo rynku nie może działać jako JEDYNY czynnik decydujący.
        >
        > Gdyby tak było to bylibyśmy dzisiaj prawdopodobnie wszyscy niewolnikami na
        > jednej wielkiej plantacji.
        >
        > Tam gdzie decydujesz się na np. dzielnicę mieszkaniową nie możesz nagle
        > wybudowć elektrowni atomowej choćby ona chciała płacić i 5000 za metr.
        >

Zgadzam się i dlatego gdyby ktoś dawał większą kasę za wynajęcie budynków
        Muzeum Narodowego, to byłbym przeciw. Duet nie jest Muzeum Nar. Jasne ,że żal.
        Ale gdybyśmy płakali za likwidacją baru z pasztecikami na Wojska, albo sklepu
        Społem , bo są od 20 lat w jednym miejscu, to miasto by się przestało rozwijać.
        Protestujecie, bo nie chodzi o wasz zarobek, tylko miasta. Jestem pewien, że
        gdyby to był wasz lokal to duet już dawno by z tamtąd wyleciał.
      • Gość: rado Re: Duet a prawa rynku!!! IP: 111.111.51.* 16.05.03, 22:58
        hsps napisał:

> Prawo rynku nie może działać jako JEDYNY czynnik decydujący.

co moze jeszcze decydowac o polozeniu kawiarni? decyzja prezedenta miasta????
        kiedy ludzie wyjdziecie z komunizmu?

> Tam gdzie decydujesz się na np. dzielnicę mieszkaniową nie możesz nagle
        > wybudowć elektrowni atomowej choćby ona chciała płacić i 5000 za metr.

znasz jakies przpisy zabranijace sprzedarzy lokalu temu kto chce zaplacic
        najwiecej. mowie o polskim prawie nie chinskim czy polnocnokoreanskim.
        pozdrawiam rado
        >
        • Gość: Phobos Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.arkonskie.v.pl 17.05.03, 16:22
          > > Prawo rynku nie może działać jako JEDYNY czynnik decydujący.
          >
          > co moze jeszcze decydowac o polozeniu kawiarni? decyzja prezedenta miasta????
          > kiedy ludzie wyjdziecie z komunizmu?

Dobra! No to powiedz prosze nam wszystkim, dlaczego w Zamku Krolewskim nie
          otworzono jeszcze IMAXa? Albo hipermarketu w Sukiennicach albo kolejnego
          oddzialu banku na Wawelu??? Przeciez prawa rynku sa jasne - placisz dostajesz...

> > Tam gdzie decydujesz się na np. dzielnicę mieszkaniową nie możesz nagle
          > > wybudowć elektrowni atomowej choćby ona chciała płacić i 5000 za metr.
          >
          > znasz jakies przpisy zabranijace sprzedarzy lokalu temu kto chce zaplacic
          > najwiecej. mowie o polskim prawie nie chinskim czy polnocnokoreanskim.

1. Rado... czytanie ze zrozumieniem sie klania - czy kolega pytal sie ciebie o
          kupno czy o konkretna budowe?
          2. Wiec mam rozumiec, ze twierdzisz, ze jesli bede mial wystarczajaco duzo
          pieniedzy to postawie sobie zaklad skladowanie materialow promieniotworczych w
          centrum Szczecina? Przeciez zaplace mnostwo forsy i interes bedzie intratny...
          a przeciez moja dzialalnosc gospodarcza bedzie zakwalifikowana jako uslugi,
          wiec wszystko bedzie cacy...
          • Gość: rado Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 08:55
            Gość portalu: Phobos napisał(a):

> > > Prawo rynku nie może działać jako JEDYNY czynnik decydujący.
            > >
            > > co moze jeszcze decydowac o polozeniu kawiarni? decyzja prezedenta miasta?
            > ???
            > > kiedy ludzie wyjdziecie z komunizmu?
            >
            > Dobra! No to powiedz prosze nam wszystkim, dlaczego w Zamku Krolewskim nie
            > otworzono jeszcze IMAXa? Albo hipermarketu w Sukiennicach albo kolejnego
            > oddzialu banku na Wawelu??? Przeciez prawa rynku sa jasne - placisz
            dostajesz..

no i znowu to samo. ktos porownywal kosmos do wawelu teraz duet. to juz nasz
            drugi wawel ciekawe kiedy przeniosa tu stolice. prawa rynku decyduja o
            polozeniu i istniu kawiarni czy to ciezko zrozumiec?

> .
            >
            > > > Tam gdzie decydujesz się na np. dzielnicę mieszkaniową nie możesz nag
            > le
            > > > wybudowć elektrowni atomowej choćby ona chciała płacić i 5000 za metr
            > .
            > >
            > > znasz jakies przpisy zabranijace sprzedarzy lokalu temu kto chce zaplacic
            > > najwiecej. mowie o polskim prawie nie chinskim czy polnocnokoreanskim.
            >
            > 1. Rado... czytanie ze zrozumieniem sie klania - czy kolega pytal sie ciebie
            o
            > kupno czy o konkretna budowe?

a mowimy o budowie czegos? czy przeniesieniu syfiastej kawiarni?

> 2. Wiec mam rozumiec, ze twierdzisz, ze jesli bede mial wystarczajaco duzo
            > pieniedzy to postawie sobie zaklad skladowanie materialow promieniotworczych
            w
            > centrum Szczecina? Przeciez zaplace mnostwo forsy i interes bedzie
            intratny...

jesli uzyskasz niezbedne zgody to pewnie mozesz. nowoczesne panstwo prawa
            polega na tym ze dozwolone jest to co nie jest zabronione. kapujesz. przeluz to
            sobie na duet.

> a przeciez moja dzialalnosc gospodarcza bedzie zakwalifikowana jako uslugi,
            > wiec wszystko bedzie cacy...

probuj moze sie uda. pozdrawiam rado
    • Gość: Oparator Teleskopu Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 16:07

> duet to nie Muzeum Narodowe, tylko prywatna firma i tu muszą działać zasady
      > rynku. ciekaw jestem ilu z tych zaciekłych fanatyków duetu, gdyby byli
      > właścicielami lokalu, zdecydowałoby się pozostawić firmę płacącą 30zł/m2,
      > macie pretensję do Jurczyka (i słusznie), ze przed laty wyrzucił ze
      szczecina
      > zachodni kapitał, a teraz chcecie aby zrobił dokładnie to samo? to
      > schizofrenia!!!

Popieram Cię, qwert.
      Prawa rynku winny zdecydować o tym co będzie w tym lokalu. Przyjęcie ceny 30
      zł zamiast 100 zł stanowiłoby wręcz naruszenie prawa przez Zarząd Spółki SCR.
      Istnieją jednak inne rozwiązania, które pozwolą pogodzić prawa rynku
      obowiązujące SCR oraz tradycję.Nawet w USA. Jednak ktoś musi za to zapłacić.
      Wyjść jest wiele i zależą od ... no niestety Prezydenta i jego głów. Jak one
      te głowy myślą. Może jakaś Fundacja na rzecz Szczecina ruszy tyłeczek. Prawdą
      jest jedno. SCR winien mieć swoją cenę.
    • mike102 Prawa rynku 16.05.03, 16:50

> duet to nie Muzeum Narodowe, tylko prywatna firma i tu muszą działać zasady
      > rynku. ciekaw jestem ilu z tych zaciekłych fanatyków duetu, gdyby byli
      > właścicielami lokalu, zdecydowałoby się pozostawić firmę płacącą 30zł/m2,

przeciez kilkanascie tysiecy lokatorow mieszkan komunalnych w tym miescie placi
      25% rynkowej ceny wynajmu za mieszkania! a czesto nie palca w ogole i niszcza!

mozna przeciez zaproponowac Pytlikowi prawo pierwokupu lokalu z uwzglednieinem
      rabatu za blisko 30-letnia dzierzawe (akurat takie rabaty istnieja zarowno w
      usa jak i rfn).
      • Gość: Oparator Teleskopu Brawissimo. Chwat przeczytaj pomysł mike 102 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 16:54
        mike102 napisał:

> Gość portalu: qwert napisał(a):
        >
        > > duet to nie Muzeum Narodowe, tylko prywatna firma i tu muszą działać zasa
        > dy
        > > rynku. ciekaw jestem ilu z tych zaciekłych fanatyków duetu, gdyby byli
        > > właścicielami lokalu, zdecydowałoby się pozostawić firmę płacącą 30zł/m2,
        > > odrzucając ofertę 100zł/m2?
        >
        > przeciez kilkanascie tysiecy lokatorow mieszkan komunalnych w tym miescie
        placi
        >
        > 25% rynkowej ceny wynajmu za mieszkania! a czesto nie palca w ogole i
        niszcza!
        >
        > mozna przeciez zaproponowac Pytlikowi prawo pierwokupu lokalu z
        uwzglednieinem
        > rabatu za blisko 30-letnia dzierzawe (akurat takie rabaty istnieja zarowno w
        > usa jak i rfn).
        To jest przedni pomysł. Poza tym poparty, jak rozumiem, konkretną wiedzą z
        innych rynków.

• Gość: rado Re: Prawa rynku IP: 111.111.51.* 16.05.03, 23:01
        mike102 napisał:

> mozna przeciez zaproponowac Pytlikowi prawo pierwokupu lokalu z
        uwzglednieinem
        > rabatu za blisko 30-letnia dzierzawe (akurat takie rabaty istnieja zarowno w
        > usa jak i rfn).

ale onjuz mial jedne wielki rabat przez 30 lat uczciwe postawienie sprawy to
        staniecie duetu do przetargu na rowni z innymi. wszystko ine jest strata dla
        miasta. pozdrawiam rado
    • Gość: Vincent Vega Re: Duet a prawa rynku!!! IP: *.aeriscomputers.net 16.05.03, 17:17
      Decyzja o wyniesieniu kawiarni z tego lokalu ma owszem podłoże
      merkantylne. Tym nie mniej Pan Prezydent dał wielokrotnie
      wyraz temu, że zawsze stoi po stronie rodzimych przedsiębiorców.
      Tak przecież było całkiem niedawno, gdy miasto poniosło duże
      straty nie zbywając terenu pod market OBI na ul. Mieszka I-go.
      Ale w tamtym przypadku za "polskim kapitał" robiła potężna GK
      Komfort. Dlatego uważam, że Duetowi należy duży rabat w czynszu,
      a bank jeżeli jest prawdziwie zaintersowany to znajdzie sobie
      korzystniejsze miejsce na działalność.
    • Gość: rado orientalna-przespany czas obrony IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 15:18
      tak. moi kochani. nitk ine zauwazyl odeszla w ciszy. troche podobna do
      wawelu, troche do centrum zdrowia dzicka. w imie wyzysku kapitalistycznego.
      odeszla ta nasza kolebka. to nasze cudowne miejsce spotkan. niezapomniany
      element krajobrazu szczecina. tylko dlatego ze komus tak pasowalo. tylko
      dlatego ze ktos inny chce miec lokal. a tam przeciez szczecinainie i jedli i
      pili i zycie kwitlo i bylo pieknie. a pani konserwator przegapila i my na
      forum rowniez, bijmy sie w piersi. obroncy duetu jak przywrocic orintalna?
      niech prezydent cos zrobi! niech premier cos zrobi! tu jest szczecin! tu jest
      kultura spozycia! nie damy sie!
      pozdrawiam rado

• Gość: qwert Aksamitkę też nam zabrano!!!!!! IP: *.szczecin.pl 17.05.03, 17:59

> tak. moi kochani. nitk ine zauwazyl odeszla w ciszy. troche podobna do
        > wawelu, troche do centrum zdrowia dzicka. w imie wyzysku kapitalistycznego.
        > odeszla ta nasza kolebka. to nasze cudowne miejsce spotkan. niezapomniany
        > element krajobrazu szczecina. tylko dlatego ze komus tak pasowalo. tylko
        > dlatego ze ktos inny chce miec lokal. a tam przeciez szczecinainie i jedli i
        > pili i zycie kwitlo i bylo pieknie. a pani konserwator przegapila i my na
        > forum rowniez, bijmy sie w piersi. obroncy duetu jak przywrocic orintalna?
        > niech prezydent cos zrobi! niech premier cos zrobi! tu jest szczecin! tu jest
        > kultura spozycia! nie damy sie!
        > pozdrawiam rado

Dawno się tak nie uśmiałem.Gratulacje, jesteś świetny. Zrób z tego nowy wątek.
        Na pewno znajdzie się paru fanów. Aksamitkę też nam zabrano!!!!!!
        buuuuuuuuuuuuuuuu.
        >
        • Gość: rado Re: Aksamitkę też nam zabrano!!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 08:58

>
          > Dawno się tak nie uśmiałem.Gratulacje, jesteś świetny. Zrób z tego nowy
          wątek.
          > Na pewno znajdzie się paru fanów. Aksamitkę też nam zabrano!!!!!!
          > buuuuuuuuuuuuuuuu.

dzieki. watek juz jest ale nie cieszy sie powodzeniem. podobnie jak niewygodne
          pytanie kto chodzi do duetu. no i nie wiem co to ta aksamitka. pozdraiwam rado

> >
          • Gość: qwert Re: Aksamitkę też nam zabrano!!!!!! IP: *.pam.szczecin.pl 19.05.03, 10:52
            aksamitka, to pasmanteria na wojska polskiego, między jagielońską a placem
            lenina. taż miała ze 30 lat.
            • Gość: rado Re: Aksamitkę też nam zabrano!!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 11:14

> aksamitka, to pasmanteria na wojska polskiego, między jagielońską a placem
              > lenina. taż miała ze 30 lat.
              a juz wiem. i camping, i leszka, i plac na cyrk pod radissonem. cholerni ci
              kapitalisci w sumie. pozdrawiam rado
              • Gość: qwert Re: Aksamitkę też nam zabrano!!!!!! IP: *.szczecin.pl 19.05.03, 13:18

> Gość portalu: qwert napisał(a):
                >
                > > aksamitka, to pasmanteria na wojska polskiego, między jagielońską a placem
                >
                > > lenina. taż miała ze 30 lat.
                > a juz wiem. i camping, i leszka, i plac na cyrk pod radissonem. cholerni ci
                > kapitalisci w sumie. pozdrawiam rado

pozdrawiam, qwert
                komuno wróć!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka