whiteentrance 22.04.07, 20:52 Sarkozy? Prawica - kontynuacja Chiraca którego Francja ma serdecznie dosyć! Segolene? bliska mi bo z socjaldemokratów! Ale pieprzy bzdury! Je ne sais pas comme choisir? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1.bazyl Re: Sarkozy vs Royal 22.04.07, 22:57 Jestem za Royal. Kazdy z politykow predzej czy pozniej pieprzy bzdury, a ona przynajmniej ladnie wyglada;). Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Sarkozy vs Royal 22.04.07, 23:54 tak jak powiedzial kiedys Walesa po wyborze Ewy Wachowicz na rzecznika rzadu, skoro nie moze byc madrze, niech chociaz bedzie ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sarkozy vs Royal 22.04.07, 23:24 ja tam nikomu tam nie kibicuje, troche szkoda ze odpadl z gry ten rolnik. ale: 1. jezeli wygralaby ONA to byloby o tyle ciekawie ze bylaby druga kobieta (po Merkel) ktora rzadzilaby jedna z europejskich poteg, a ja szczerze mowiac wole w dniu dzisijeszym u rzadow kobiety niz mezcxzyzn, bo ci drudzy to dzis w polityce nie maja jaj, a Merkel ma i to mi sie podoba! 2. jezeli wygra ON to tylko z jednego powodu bede ciekaw jego rzadow, a mianowice interesuje w jaki sposob zaostrzy polityke imigracyjna w kraju pelnym imigrantow, w kraju w ktorym sa juz miasta gdzie imigranci stanowia albo wiekszosc albo spory odsetek obywateli. jestem ciekaw napiec jakie to spowoduje i czy wywola to fale antyislamaska czy tez odwrotnie raczej pro. niemniej bedzie we Francji wg mnie inaczej i to i lepiej bo Chirac byl cholernie nudny i lubil Putina czego nie cenie! Schroder tez lubil Putina i tez goscia nie lubilem! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Sarkozy vs Royal 22.04.07, 23:31 Nieyaleynie kto wzgra, to na ymiane kursu Palacu Eliyejskiego wobec Kremla nie ma co liczyc, bo Francja jest od wiekow prorosyjska, a poza tym z Rosja lacza ja wielomiliardowe interesy. W Rosji wystarczy mrugniecie oka Putina, a to potem przeklada sie na to czy Aeroflot kupi franuskiego Airbusa czy jankeskiego Boeinga... Zebys ty widzial Albercie co Chirac odstawial w Chinach... Co by o tym zgredzie nie mowic, to byl niekiedy skuteczny. I jeszcze jedna ciekaowstka: pare tygoni temu ogladalem konferencje prasowa Lecha Kaczynskiego, ktory sie rozwodzil nad zaletami i osiagnieciami Chiraca. Obiecal, ze go zaprosi do Polski na tet-a-tet... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Sarkozy vs Royal 22.04.07, 23:26 Mam nadzieje, ze wygra Sarko. Royal to MJW w zdecydowanie lepszym wydaniu. Populistka bez programu i poza tym jej wygrana gwarantuje kontynuacje 'le marais' - czyli bagna. Jesli we Francji nie nastapia prawdziwe zmiany, ktore gwarantuje Sarkozy, to "tecza Frankow" pojdzie na dno. Royal wymyslila sobie VI Republike (okraszajac to socjalnymi haselkami), ktora ma zastapic nieudolna V. Skad my to znamy... Odpowiedz Link Zgłoś