redakcja 21.05.03, 19:04 Kolejny odcinek cyklu ”Szczecin może być piekniejszy” dotyczy pl. Orla Bialego. www1.gazeta.pl/szczecin/1,34953,1490174.html Zapraszamy do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 08:59 Z punktu widzenia projektowego nie mamy tutaj do czynienia z projektem zabudowy placu Orła Białego a li tylko z projektem przebudowy Polmozbytu i zmiany jego funkcji... Więc górnolotne nazwy mają się nijak do treści bo tak na dobrą sprawę usunięcie koszmarka PRL-owskiego (a może co niektórzy zakochani w DUECIE , patrz.inne wątki, chcieli by zachować)nie zmienia samego placu który ,tak jak widać na załączonych obrazkach zamiast stać się fajnym rynkiem jest dalej parkingowiskiem z sikawką na środku... A można było tak fajnie wykorzystać nagromadzoną tutaj jak w mało któym miejscu szczcina zabudowę staromiejską i stworzyć coś w formie centum np kulturalnego miasta... Zaś co do pomysłu na usunięcie Polmozbytu to w zasadzie coby tam nie zrobić będzie poprostu z punktu architektonicznego dobrze...bo urbanistycznie nic na placu nie zmieni... Mamy więc przykład architektury (jaka ona by nie była) a nie urbanistyki która bardzo przydałaby się temu placu....szkoda...bo przy takim nakładzie pracy biura DEDECO można było wykożystać wszystkie atuty tego miejsca a nie tylko jego wycinek.... ...gdyby nie te gówniane szklane daszki było by owiele lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
sicil DNO! 22.05.03, 09:03 Redakcjo przestań drukować te projekty. Jeden jest gorszy od drugiego. To co oni proponują to kolejne szpetne klocki a projekt dotyczący ulicy Kierat to zupełna profanacja zabytkowej uliczki. Jedyną sensowną zmianą przy placu Orła Białego byłoby wyburzenie przylegającego bloku oraz biurowca i powiększenie w ten sposób placu i obszaru zieleni. Specjalistów z Dedeco zapraszam do Kołobrzego tam mogliby się nauczyć jak można ładnie i użytkowo powiązać zabytki i przebudowę centrum. Precz z klockami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: DNO! IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:06 ...kołobrzeg to takie same dno jak szczecińska nowo-stara strówka...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old.sailor Re: DNO! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 09:07 no to kurna przesadzili !!! taki czarny kloc na tym placu?? przytlaczajacy, paskudny nadawalby sie na siedzibe gestapo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: DNO! IP: *.agro.ar.szczecin.pl 22.05.03, 09:13 Zgadzam się z przedmówcą, wszystkie przedstawiane projekty przez Autorów z DEDECO są w zasadzie oparte o jedną, dość monotonną koncepcję typu konstrukcja + szkłana elewacja. Myślę, że rzeczywiście powinni udać się do Kołobrzegu i pomyśleć nad funkcją tej części "starego miasta" jako kameralnej zabudowy o z kawiarniami, butikami, anie kontynuować dawny sposób myślenia oparty o bardziej nowoczesne w materiałach ale nawiązujące sposobem myślenia do autorów budynku Polmozbytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: DNO! IP: *.inet.pl 22.05.03, 09:41 Gość portalu: Jurek napisał(a): > Zgadzam się z przedmówcą, wszystkie przedstawiane projekty przez Autorów z > DEDECO są w zasadzie oparte o jedną, dość monotonną koncepcję typu konstrukcja > + szkłana elewacja. a kolega czytal opis cos tam napisali, ze na elewacjach jest kamien Odpowiedz Link Zgłoś
longplay Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 22.05.03, 09:08 Nie znam się na architekturze. Jednak jak wiekszośc ludzi lubię żyć w ładnym otoczeniu. Gorąco popieram Redakcję w jej uporczywych dążeniach do zainteresowania mieszkańców i władz architekturą i ogólnie wyglądem naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.inet.pl 22.05.03, 09:38 longplay napisał: > Nie znam się na architekturze. Jednak jak wiekszośc ludzi lubię żyć w ładnym > otoczeniu. Gorąco popieram Redakcję w jej uporczywych dążeniach do > zainteresowania mieszkańców i władz architekturą i ogólnie wyglądem naszego > miasta. no wlasnie, tylko longplay przyznaje sie do tego, ze nie zna sie na architekturze, bo taka jest prawda, no Enancjo przyznaj sie jestes architektem zapewne , siedzisz w architekturze od lat i wiesz co mowisz....na architekturze zna sie jakies 3% spoleczenstwa- jestesmy pod tym wzgledem dlaeko za europejczykami- moze kiedys sie to zmieni- Enancjo pewnie tez jest za pozostawieniem perly naszych czasow- czyli kosmosu- pewnie sie nie myle...., pozdrowienia dla longplaya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:43 Gość portalu: tamagosi napisał(a): > Enancjo pewnie tez jest za > pozostawieniem perly naszych czasow- czyli kosmosu- pewnie sie nie myle...., Enacjo pewnie też kocha DUET Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 22.05.03, 09:12 .. to juz staje sie nudne ... .. kolejne 'G' z plastiku i szkla, ktore swoim uniwersalizmem mozna postawic wszedzie, natomiast nie ma nic wspolnego z stylityka i charakterem Szczecina .. Enancjo PS:. gdzie Ci projektanci konczyli szkoly lub zdobywali doswiadczenie .. widac ze chyba przy projektowaniu szklarni .. napewno nic im w zyciu nie zlece .. dzieki gazeto choc za to, choc z drugiej strony dzieki takim mamy takie klocki w Centrum miasta .. bo co to za alternatywa i sposob pojmowania piekna!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh dyskusja IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:23 ...LUDZIE MOŻE ZAMIAST O SAMEJ ARCHITEKTURZE, KTÓRA MOŻE SIĘ PODOBAC ALBO NIE (JEDEN LUBI OGÓRKI DRÓGI OGRODNIKA CÓRKI) SKUPCIE SIĘ NA KRYTYCE URBANISTYKI , KTÓRA MIAŁA BYĆ TU GŁÓWNYM ELEMENTEM PROJEKTU...CHYBA ŻE WASZ ŚWIATOPOGLĄD OGRANICZA SIĘ DO:"BO JA LUBIĘ RÓŻOWY KOLOR A JA NIEBIESKI, A JAK STARÓWKA TO KAMIENICE...ITP."... POWTARZACIE SIĘ...WIECIE Z KSIĄŻEK ŻE PICASSO WIELKIM MALARZEM BYŁ A W CICHOŚCI DUCHA PEWNIE MYŚLICIE O CO KURWA TEMU GOŚCIOWI CHODZI Z TYMI KOSZMARKAMI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: dyskusja 22.05.03, 09:32 .. niooo .. ale to projektowal tylko PICUS artycha .. a swoja droga to prawdziwy obraz Picassa to Ty gostku widziales ale w gazecie, stad Twoje plytkie wnioski, ktorymi probujesz mieszac ludziom w mozgach... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: dyskusja IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:41 enancjo napisał: > .. niooo .. ale to projektowal tylko PICUS artycha .. a swoja droga > to prawdziwy obraz Picassa to Ty gostku widziales ale w gazecie, stad > Twoje plytkie wnioski, ktorymi probujesz mieszac ludziom w mozgach... > Enancjo ENANCJO...USPOKÓJ SIĘ !!! Niewiem skąd wiesz że akórat Picassa znam tylko z gazet ale patrząc na twoje wypowiedzi to z prac picassa znasz tylko talerze wystawiane na zamku w szczecinie...a pozatym ty chyba nie czytasz tego co inni piszą...bo ja nie widzę żebym wyciągał w moim tekście wcześniejszym jakieś wnioski, moge tobie to wytłumaczyć...tylko spokojnie...ja poprostu namawiam do dyskusji o najważniejszym elemencie tego placu czyli urbanistyce (potraktowanej po macoszemu) a nie żucam kurwami na biuro skąd inąd konkurencyjne do mojego... Panie lub pani Enancjo właśnie takie podejście do krytyki projektu jakie ty prezentujesz nie tylko świadczy o braku profesjonalizmu (który oczywiście i jak najbardziej nie jest wymagany) ale także minimalnej wiedzy, gustu i poszanowania pracy innych... Powodzenia i wszystkiego najlepszego z okazji niedługo doczenaj przez ciebie pełnoletniści... Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: dyskusja 22.05.03, 10:05 .. urbanistycznie mowisz ... .. OK .. co to za argument jakies tam znamiente pismo, ze akurat to ma byc kolejne szklane pudelko wpasowane w obrys dzialki .. zdecydowanie zaden .. .. obiekty ze szkla zuzywaja sie moralnie bardzo szybko wide nasz termos ... ma z dziesciec lat a wyglada jak budowla sprzed trzydziestu ... .. dlatego mam wrazenie nikomu sie to nie podoba ... .. owszem jest wiele miejsc ktore mozna w Szczecinie ciekawie przerobic i byc moze nawet takie knoty jak ten umknalby w przyszlosci uwadze, zle tylko jezeli to maja byc obiekty ktore beda pionierami nowoczesnej zbudowy Szczecina i tu nie mowie NIE, ale nie podobaja sie mi i tyle ... .. pozdrawiam Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: dyskusja IP: 80.51.17.* 22.05.03, 10:09 ...z tego co widzę w projekcie to szkła tam za wiele niema...bo chyba kamienia za szkłem nie mylisz..a może , którz Cie wie...8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: dyskusja IP: *.biomag.uni-jena.de 22.05.03, 14:10 enancjo napisał: .. > .. obiekty ze szkla zuzywaja sie moralnie bardzo szybko > wide nasz termos ... ma z dziesciec lat a wyglada jak > budowla sprzed trzydziestu ... > .. dlatego mam wrazenie nikomu sie to nie podoba ... hmmm... zazwyczaj termos sie ludziom podoba (nie w sensie, ze jest to cos niesamowitego ale ze jes po prostu OK) i zazwyczaj ludzie sie dziwia, ze to ma JUZ 11 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.inet.pl 22.05.03, 09:26 czy kolega czytuje czasem jakas gazete architektoniczna?? jak nie to zapraszam do lektury baumeistra, el croqiusa, czy detaila- nawet nasza architektura promuje nowoczesna architekture, moze czas sie doksztalcic i zobzczyc co sie buduje u sasiadow nawet w starej tkance miejskiej, oj buduje sie , i to napewno nie stare kamieniczki jak w kolobrzegu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.inet.pl 22.05.03, 09:29 Gość portalu: tamagosi napisał(a): > czy kolega czytuje czasem jakas gazete architektoniczna?? jak nie to zapraszam > do lektury baumeistra, el croqiusa, czy detaila- nawet nasza architektura > promuje nowoczesna architekture, moze czas sie doksztalcic i zobzczyc co sie > buduje u sasiadow nawet w starej tkance miejskiej, oj buduje sie , i to napewno > > nie stare kamieniczki jak w kolobrzegu..... ta moja wypowiedz byla skierowana do enancjo!! chcialam dodac , ze autorzy projektu skonczyli wyzsze uczelnie i to nie tylko szczecinskie, papa Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 22.05.03, 09:35 .. fakt niektorzy musza sie jeszcze mocno doksztalcic .. .. widuje i owszem co sie projektuje i buduje, ale nie nieudolnie kopiuje .. .. pozdrawiam Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:46 enancjo napisał: > .. fakt niektorzy musza sie jeszcze mocno doksztalcic .. > .. widuje i owszem co sie projektuje i buduje, ale nie > nieudolnie kopiuje .. NAJWAŻNIEJSZE TO AGRESJA...ENANCJO DAJĘ CI 35 LAT A POTEM JUŻ TYKLO ZAWAŁ ALBO WYLEW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - wg tamagosi ... 22.05.03, 09:50 .. juz Cie lubie .., ale nie lubie gdy oceniasz ludzi poprzez ich opinie ... czyli klakierzy hej ... do przodu ..., .. ja swoj poglad wyrazilem .. na temat 'dziela' wystawionego do publicznej oceny i posunalem sie tak daleko, że podobienstwo wszystkich dotychczasowych projektow ma dla mnie charakter nudny, niemal fobii, mody, kopiowania a nie poczucia przestrzeni, czasu i swiatla ... i dobrze wiesz o czym mowie .. skoro musialas przytoczyc tak znamienite pisma .. jako kontrargumenty do opinii do prostej opinii .. .. a co do kosmosu .. to raczej koncepcja obiektu niz sam obiekt jest zuzyta i dlatego decyzja co tym zrobic powinna zalezec od przyszlej funkcji tego miejsca i napewno trzeba cos z tym zrobic Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - wg tamagosi ... IP: 80.51.17.* 22.05.03, 09:57 ..jeżeli dla Ciebie Enancjo wszystkie projekty jakie były prezentowane sa takie same to znaczy że jesteś poprostu nie wyrobiony w temacie architektury...albo oglądasz i czytasz artykuły po macoszemu, albo co gorsza wogóle ich nie oglądasz...pewnie nie odróżnił bys katedry w Koloni od katedry Notre Dame... Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - wg tamagosi ... 22.05.03, 10:08 Gość portalu: koh napisał(a): > ..jeżeli dla Ciebie Enancjo wszystkie projekty jakie były prezentowane sa takie > > same to znaczy że jesteś poprostu nie wyrobiony w temacie architektury...albo > oglądasz i czytasz artykuły po macoszemu, albo co gorsza wogóle ich nie > oglądasz...pewnie nie odróżnił bys katedry w Koloni od katedry Notre Dame... .. jak chcesz komus dowalic to stac Cie na wiecej .. wiec piszac co piszesz nie ublizaj wlasnej godnosci .. bo mnie cos takiego tylko smieszy .. haha :)) Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - wg tamagosi ... IP: 80.51.17.* 22.05.03, 10:13 ...enancjo, jaka krytyka taka obrona, pamiętaj o tym...bo poza pomówieniami do których masz upodobanie od początku nie przytaczasz żadnych argumentów... może skończysz z docinkami a podasz sensowną rys czy też dekonstrukcję projektów DEDECO...pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - wg tamagosi ... IP: *.inet.pl 22.05.03, 10:27 enancjo napisał: > .. juz Cie lubie .., a za coz juz mnie Enancjo lubisz?? za udzial w forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra to nie to miejsce IP: *.inet.pl 22.05.03, 10:42 zalogujcie się może lepiej na jakimś czacie towarzyskim skoro was tak kręci udowadnianie który z was jest wiekszym mądralą. KOGUCIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: to nie to miejsce IP: 80.51.17.* 22.05.03, 10:46 Gość portalu: qra napisał(a): > zalogujcie się może lepiej na jakimś czacie towarzyskim skoro was tak kręci > udowadnianie który z was jest wiekszym mądralą. > > KOGUCIKI ale ja niewiem czy on to dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: to nie to miejsce IP: *.inet.pl 22.05.03, 11:27 przyjmij że dziewczynka i śmiało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: to nie to miejsce IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:32 8-)...jak zawsze taki sam...swatko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: to nie to miejsce IP: *.inet.pl 22.05.03, 11:43 jak zwykle nieśmiały. do góry głowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tycjan Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.oskarwegner.com.pl 22.05.03, 10:33 OK, może być, ale tylko może być - nic szczególnego w tym budynku nie ma. To klocek, ale wszystko co by nie powstało, choćby najbardziej szklane i nowoczesne i tak jest lepsze od tego co jest obecnie. Przychylam sie do pomysłu, aby wyburzyć Polmozbyt i powiekszyć plac. PS. Gdzie sie podział mike102 i jego konstruktywne opinie? Mike, śpisz? Czekam na Twoje posty! Pozdr. Tycjan Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 22.05.03, 11:34 Jak dla mnie, najbardziej udany z dotychczasowych projektów. Wprawdzie czerń elewacji mnie nie do końca przekonuje, ale to może być kwestia gustu (choć sąsiednią uliczkę na pewno to zaciemni). No i może szklane płachty nad dachami, faktycznie przyciągają wzrok, na mnie jednak robią złe wrażenie. Jedną tylko uwagę mam do opisu - jako człowiek wychowany za Gomułki i Gierka nie bardzo rozumiem, co to znaczy transparentny. Czy coś innego niż przezroczysty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:37 ...faktycznie bez tego szkliska na dachu byłoby dużo lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektor Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.teleton.pl 22.05.03, 11:40 O kant pupy to wszystko. Jeśli chodzi o meritum, to ani "śliczne" rysuneczki, ani ta cała pogadanka nie mają tu najmniejszego znaczenia. Liczy się tylko szum i darmowa reklama. Bravo Pan Hofman, niech żyją koleżeńskie układy. Rzucam wyzwanie wraz z nową propozycją - mały performance, akcja pod nazwą: DOODIE upiększa Szczecin. Proponuję wydzierżawić baterię kilkudziesięciu, może nawet kilkuset plastikowych, przenośnych kibli i cotygodniowo je przemiszczać w różne niedoinwestowane części miasta. Czyż nie byłoby przyjemnie oddać się chwili zbiorowej zadumy na temat urbanistyczno-architektonicznych walorów miejsca podczas wspólnego wielkiego srania na Placu Orła Białego lub w obrębie Bramy Portowej. Efekt medialny gwarantowany i skutki chyba lepsze, zważywszy na możliwość szybkiego demontażu instalacji i brak miejskich kibli w Szczecinie. Zapraszam do dyskusji. Architektor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:43 ...ty chyba pomyliłeś forum?...performance i happeningi to na kulturalnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektor Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.teleton.pl 22.05.03, 11:47 miałem na myśli etyczną stronę pobudek pewnych osób, która jak sądzę spłyneła do Odry. Nie chodzi o architekturę. Ona stała się przedmiotem gry o kase ... Przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:52 Gość portalu: architektor napisał(a): > miałem na myśli etyczną stronę pobudek pewnych osób, która jak sądzę spłyneła > do Odry. Nie chodzi o architekturę. Ona stała się przedmiotem gry o kase ... > Przykre ZAPEWNE, TAKIE CZASY... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Strony WWW biur architektonicznych 22.05.03, 11:47 Gość portalu: architektor napisał(a): > O kant pupy to wszystko. Jeśli chodzi o meritum, to ani "śliczne" rysuneczki, > ani ta cała pogadanka nie mają tu najmniejszego znaczenia. Liczy się tylko szumi darmowa reklama. Bravo Pan Hofman, niech żyją koleżeńskie układy. taaak. tylko tak sie sklada ze Dedeco jest jedynym biurem architeknonicznym ze Szczecina, ktore ma (w ogole MA) i to na niezlym poziomie strone WWW. gdzie reszta biur? ich promocja jest kompletnie denna jesli nie sa sie w stanie zdobyc na prezentacje swoich relizacji, projektow i koncepcji w internecie. moze mamy ich poprosic zeby laskawie soebie stobili serwisy WWW? moze jeszcze Gazeta ma je wykonac. i moze za darmo? jesli sami nie chca sie pokazac to mam ich w... nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:56 mike102 napisał: > taaak. tylko tak sie sklada ze Dedeco jest jedynym biurem architeknonicznym ze > Szczecina, ktore ma (w ogole MA) i to na niezlym poziomie strone WWW. > gdzie reszta biur? www.fba.pl -> nowe biuro architektoniczne, młodzi ludzie + doświadczenie wykładowców z uczelni...dopiero zaczynamy > jesli sami nie chca sie pokazac to mam ich w... nosie. jestem za!!!...pieprzyć nierobów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.biomag.uni-jena.de 22.05.03, 12:46 Gość portalu: koh napisał(a): > mike102 napisał: > > > > taaak. tylko tak sie sklada ze Dedeco jest jedynym biurem architeknoniczny > m > ze > > Szczecina, ktore ma (w ogole MA) i to na niezlym poziomie strone WWW. > > > gdzie reszta biur? > > > www.fba.pl -> nowe biuro architektoniczne, młodzi ludzie + doświadczenie > wykładowców z uczelni...dopiero zaczynamy jednak strona www jest mniej czytelna niz DEDECO. Potrzebne sa wieksze rendery projektow. Tak poza tym czesc projektow sie tak jakby pokrywa z tym co prezentuje DEDECO ... Widze, ze sa ci sami projektanci ale ktore biuro w koncu odpowiada za te projekty?? A tak juz zupelnie poza tematem to widze, ze jednego z wspolwlascicieli znam :D. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 12:52 Gość portalu: Gradus napisał(a): > jednak strona www jest mniej czytelna niz DEDECO. ...to dopiero początki....wchodzimy na rynek a to i tak tylko mały procent dotychczasowych projektów > Potrzebne sa wieksze rendery projektow. Tak poza tym > czesc projektow sie tak jakby pokrywa z tym co prezentuje > DEDECO ... Widze, ze sa ci sami projektanci ale ktore > biuro w koncu odpowiada za te projekty?? ...Cztery osoby na przełomie marca i kwietnia odeszły z dedeco i założyły nowe biuro architektoniczne [FBA Architekci] ,dlatego pracując przy wielu projektach jeszcze w starej firmie dalej posiadają prawa autorskie do swoich projektów miedzy innymi prezentowanych w Gazecie Wyborczej z poprzednich edycji... > A tak juz zupelnie poza tematem to widze, ze jednego z > wspolwlascicieli znam :D. > > Pozdrowienia. którego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.biomag.uni-jena.de 22.05.03, 13:43 Gość portalu: koh napisał(a): > Gość portalu: Gradus napisał(a): > > jednak strona www jest mniej czytelna niz DEDECO. > > ...to dopiero początki....wchodzimy na rynek a to i tak tylko mały procent > dotychczasowych projektów ale dajcie WIEKSZE rendery :). Ja np. bardzo lubie ogladac takie projekty ale na tej stronie praktycznie nic nie widac :(. > > > A tak juz zupelnie poza tematem to widze, ze jednego z > > wspolwlascicieli znam :D. > > > > Pozdrowienia. > > którego? GF. W zasadzie to kolega mojego ojca (w dawnych czasach mieszkali w tym samym budynku - moj ojciec 2 pietra wyzej) wiec ja chyba tez moge sie chwalic, ze go znam :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 14:33 przesadziłeś z reklamą w tym miejscu. wypracujcie to sobie a nie podczepiajcie się pod DEDECO. jaka firma takie metody - partyzantka TUPECIARZ a prawa autorskie to co innego niż prawo do publikowania i przedstawiania projektów jako robionych pod szyldem innego biura. większość projektów publikowanych na stronie fba jest właśnością DEDECO. PUBLIKACJE WASZE SĄ BEZPRAWNE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 14:48 ...ty chyba żartujesz...jak wiesz jeden z właścicieli dedeco założył nową firmę, właśnie FBA i nie odsprzedał ani nie pozbył się praw majątkowych i autorskich do większości prezentowanych na łamach FBA i DEDECO projektów...wręcz większość z tych projektów jest jego osobistą własnością i DEDECO umieszczając je na swoje stronie robi to nielegalnie- a że szef twoje firmy zamydla to inna sprawa A pozatym ja nie pozbyłem się praw do tego co robiłem (poza majątkowymi, co wynikało z umowy) i mogę prezentować mój dorobak gdzie chcę ,komu chcę i w jakiej formie chcę... AHA I JESZCZE COŚ, NA STRONIE "FBA ARCHITEKCI" JESTEM JAKO PROJEKTANT PODPISANY POD PRACĄ A DEDECO NA ŻADNYM PROJEKCIE MIMO ŻE MAM DO NIEGO PRAWA AUTORSKIE NIE UMIESZCZA MOJEGO NAZWISKA !!! TO JEST ZADZIWIAJĄCE... KONKLUDUJĄC , OBYS SIĘ NIE ZDZIWIŁ KTO MA WIĘCEJ PRAW DO TYCH PROJEKTÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:04 PS. ...tak nawiasem pisząc ,jakbyś wcześniej przeczytał to inny forumowicz poprosił o podanie adresu innego biura ze Szczecina... i jeszcze jedno , to DEDECO żeruje na wizerunku którego autorem jestem w wielu przypadkach między innymi ja a w większości przypadków grupa która odeszła z DEDECO...i jakoś nie neguję tego... chyba raczej powinniśmy się wspierać niż na tak trudnym rynku niż ujadać na siebie jak psy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:16 "ja" i moje wyobrażenie o sobie. spore nadęcie. pozdrawiam ponownie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:22 ...tylko nie biadol o nadęciu jak zwykle...tu chodzi o włożoną pracę... ...coś jest nagannego w przedstawianiu się jako autor?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:08 oczywiście mylnie mnie zrozumiałeś, pobudzony zapewne emocjami, które to toważyszą ci gdy ktoś ma inne zdanie niż twoje. o ile wiem firma fba powstała stosunkowo niedawno więc troche dziwne jest że na jej stornach są umieszczane projekty, robione na długo przed powstaniem biura, które mają przedstawiać fba a faktycznie robione były w innych biurach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:13 a ty dalej swoje...nie czytasz co Ci się pisze... czy do prezentacji mojego dyplomu ma prawo tylko moja uczelnia? czy jak zmienię np nazwisko to tracę prawa do wyuczonego zawodu i mojego dorobku... koguciku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:31 myślę że mylisz sie w tym porównaniu. to już klasyk jak dorobek jednej firmy możesz pokazywać jako dorobek drugiej która to jeszcze nie istniała w momecie tworzenia rzekomego dorobku? według mnie możecie publikować te projekty, zaznaczając przy tym że robione były one pod szyldem dedeco. tak jak teraz jest to pokazywane sprawia wrażenie ukazywania dorobku fba, co jest nieprawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:40 ...proste przykłady żeby w końcu do Ciebie dotarło, bo narazie nie sprawdzając zarzucasz mnie pomówieniami o bezprawie a ja sie tylko bronię... ...może ta rozmowa wogóle nie była by potrzebna gdybys wiedział które dokładnie projekty są czyją własnością prawną...bo może jak nie wiesz ale własność prawna danego projektu może zostac przypisana do danej osoby lub firmy...w wielu przypadkach w firmie DEDECO właścicielem projektu pozostaje jeden z "szefów"... moge w ramach zadość uczynienia wpisac na stronie FBA ARCHITEKCI np: "projekt taki i taki" "autor taki i taki/dawniej E. Wedel/dawniej 22 LIPCA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:43 myślę że jestes niekompetentny do prowadzenia tej dysputy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:49 ...8( buu i co ja teraz zrobię!?!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:58 na twoim miejscu popełniłbym samobójstwo :) pozdrawiam krzysiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 16:00 ...poczekam aż ty się w końcu zdecydujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: *.inet.pl 22.05.03, 15:54 fba nie jest przecież kontynuacją dedeco więc dziwnym się pomysłem wydaje umieszczanie informacji typu e.wedel/22 lipca miło się dyskutowało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Strony WWW biur architektonicznych IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:58 przeczytaj sobie dokładnie co tam jest i jak w tym zdaniu napisane... i nie męcz mnie już więcej... do miłego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.inet.pl 22.05.03, 11:49 Gość portalu: architektor napisał(a): > O kant pupy to wszystko. Jeśli chodzi o meritum, to ani "śliczne" rysuneczki, > ani ta cała pogadanka nie mają tu najmniejszego znaczenia. Liczy się tylko szum > > i darmowa reklama. Bravo Pan Hofman, niech żyją koleżeńskie układy. > Rzucam wyzwanie wraz z nową propozycją - mały performance, akcja pod nazwą: > DOODIE upiększa Szczecin. > Proponuję wydzierżawić baterię kilkudziesięciu, może nawet kilkuset > plastikowych, przenośnych kibli i cotygodniowo je przemiszczać w różne > niedoinwestowane części miasta. Czyż nie byłoby przyjemnie oddać się chwili > zbiorowej zadumy na temat urbanistyczno-architektonicznych walorów miejsca > podczas wspólnego wielkiego srania na Placu Orła Białego lub w obrębie Bramy > Portowej. Efekt medialny gwarantowany i skutki chyba lepsze, zważywszy na > możliwość szybkiego demontażu instalacji i brak miejskich kibli w Szczecinie. > Zapraszam do dyskusji. > > Architektor kolega jest po prostu chamski i arogancki.....a moze zrzera zazdrosc, zrob konkurencje dedeco i zaproponuj cos w gw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektor Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.teleton.pl 22.05.03, 11:53 No i o to wlasnie chodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.inet.pl 22.05.03, 11:58 Gość portalu: architektor napisał(a): > No i o to wlasnie chodzi ... o co, o to , ze sam nie masz pomyslu, ale latwo przelac swoja zlosc w eter....Twoja krytyka nie jest konstruktywna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 11:59 ...w pewnym sensie jest...wiemy jak gościa traktować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektor Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.teleton.pl 22.05.03, 12:27 Krytyce poddaje tylko metody działania, a nie wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 12:30 ...od kiedy to promocja jest zakazana?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 64.9.159.* 22.05.03, 13:55 Ja osobiscie naleze do raczej waskiej grupy ( chyba nawet jednoosobowej) ktora lubi budynek polmozbytu ;-) Zawsze myslalem ze budynek ten bez wielkich zmian na zewnatrz a raczej przebudowa adaptacyjna wewnatrz, bylby swietnym materialem na tzw "up-scale lofts" apartamenty, tak popularne w europie i stanach .Swietna lokalizacja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 14:09 ...przebudowa tego starocia i adaptacja z uwzględnieniem norm obowiązujących wiązała by się zapewne z kosztami przekraczającymi wyburzenie i postawienie nowego obiektu...(gdyby to był zabytek to inna sprawa, odstepstwa od norm byłyby dopuszczalne)...a pozatym tzw. halowe apartamenty (np: budynki po kościołach) stosuje się w miejscach gdzie niema zapotrzebowania na inną funkcję a także jest nadmiar tzw. pustostanów, żadko kiedy wystepują w ścisłym centrum miasta i w tak newralgicznych punktach... Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 22.05.03, 14:21 Koszty wyremontowania i adaptacji - to pikuś chyba jeśli zestawi się to z podatkiem od takiej nieruchomości - ma przecież być zależny od jej WARTOŚCI, a wartość tego terenu to niemało jak sądzę. Co do newralgiczności tego punktu - to chyba raczej jest on jednym z bardziej kameralnych zakątków centrum. Lofty amerykańskie powstawały raczej w dzielnicach poprzemysłowych lub poskładowych a nie na starówkach, ale pomysł ekstrawagancki i pobudzający wyobrażnię. Osobiście kupiłabym loft na Łasztowni (Hmmm...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 64.9.159.* 22.05.03, 15:07 ga napisała: > Koszty wyremontowania i adaptacji - to pikuś chyba jeśli zestawi się to z > podatkiem od takiej nieruchomości - ma przecież być zależny od jej WARTOŚCI, a > wartość tego terenu to niemało jak sądzę. Co do newralgiczności tego punktu - > to chyba raczej jest on jednym z bardziej kameralnych zakątków centrum. Lofty > amerykańskie powstawały raczej w dzielnicach poprzemysłowych lub poskładowych a > > nie na starówkach, ale pomysł ekstrawagancki i pobudzający wyobrażnię. > Osobiście kupiłabym loft na Łasztowni (Hmmm...) Tutaj bym sie tez za bardzo nie zgodzil, owszem lofty powstawaly i powstaja w dzielnicach starych magazynow ale rowniez w samych centrach miast widac adaptacje starych biurowcow,sklepow i starych hoteli z wlasnie "loftowym" przeznaczeniem. Pomysl Lasztowni dobry...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:15 ...wieża Bismarcka...sypialnia na górze...i widok na dolinę odry...mniodzio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :)))) IP: 217.153.7.* 22.05.03, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:18 a jak wstawisz szyby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 217.153.7.* 22.05.03, 15:35 To będzie "ciągnęło" od zawilgoconych murów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:41 ...no tak nie pomyślałem...to se kupię m2 na parterze w jakimś bloku z azbestu i też będzie fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 217.153.7.* 22.05.03, 15:44 No tak, wtedy to żaden Saddam Cie nie ruszy :). A co wieży Bismarc'a to chyba jest technologia, która by pozwoliła na remont i zasiedlenie tego miejsca. Bo okolica i widoki sa bombastyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:48 ..tak jest taka technologia... potrzebny jest: -jeden plastikowy nóż -jeden arab -jeden boeing 747 (ostatecznie może być ciężarówka z dynamitem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 217.153.7.* 22.05.03, 15:49 A potem to sobie chyba namiot postawię z wielkim napisem "Strefa Zero" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: I reumatyzm za rok......faktycznie miodzio :) IP: 80.51.17.* 22.05.03, 15:51 LEBESKIND zaprojektuje Ci park pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 22.05.03, 15:23 Widzę że DEDECO na siłę chce wszędzie wcisnąć swoje szklane domy. Ogólnie taka architektura mi się podoba ale nie na Placu Orła Białego. Ten budynek wogóle nie nawiązuje formą do okolicznej zabudowy. Klockowate kształty tam nie pasują, a w dodatku ta smutna i przytłaczająca kolorystyka:( Polmozbyt musi zniknąć z powierzchni ziemi, ale sądzę że należałoby go zastąpić raczej kameralną secesyjną kamieniczką. Na odbudowę zasługuje też piękna kamienica, która stała w miejscu obecnego ołtarza przy katedrze. Na placu Orła Białego zachowało się najwięcej staromiejskiej architektury powinniśmy odtworzyć to czego nie oszczędziła wojna. Co do samego placu to koniecznie trzeba przenieść gdzieś ten parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.inet.pl 22.05.03, 16:05 Gość portalu: quba napisał(a): > Widzę że DEDECO na siłę chce wszędzie wcisnąć swoje szklane domy. kolejny sie uparl z tym szklem, doczytaj lepiej- elewacja jest z kamienia, nie zadne tam szklane domy..... Ogólnie taka > architektura mi się podoba ale nie na Placu Orła Białego. Ten budynek wogóle > nie nawiązuje formą do okolicznej zabudowy. Klockowate kształty tam nie pasują, > > a w dodatku ta smutna i przytłaczająca kolorystyka:( Polmozbyt musi zniknąć z > powierzchni ziemi, ale sądzę że należałoby go zastąpić raczej kameralną > secesyjną kamieniczką. taaaa, z ta secesja super pomysl, zwlaszcza, ze mamy XXI wiek, ale co tam cofnijmy sie jakies 100 lat nazad, odetnij sobie w domu prad, wode, i zrob toalete na polpietrze, bedziesz sie pewnie dobrze czul w takich realiach sprzed 100 lat....tak poza tym ile masz lat?? 89?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: 80.51.17.* 22.05.03, 16:10 ...tamagosia ma rację... mysląc jak tradycjonaliści nasz król Kazimierz Wielki nie pozostawił by po sobie przysłowia: "zastał Polskę drewnianą a zostawił murowaną" i Szczecin dzisiaj miałby ładną drewnianą zabudowę zagrodową... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Niech wrócą kamieniczki ! 23.05.03, 09:30 Za Kazimierza Wielkiego Szczecin nie był Polski :) Ale słuszne jest, że każdy wiek odciska swoje piętno na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektor Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.teleton.pl 23.05.03, 08:17 Sadze ze chodzi o strone estetyczna a nie techniczna historyzowania nowej zabudowy. Kible na polpietrach, brak mediow ... tamagosi daj spokoj. Kolega ma racje w zaden sposob za wyjatkiem wysokosci ten klocek nie nawiazuje do charakteru miejsca i otaczajacej zabudowy. A co do kibli to przypominam o idei przenosnych plastikowych kabin :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.inet.pl 23.05.03, 09:08 Kolega ma > racje w zaden sposob za wyjatkiem wysokosci ten klocek nie nawiazuje do > charakteru miejsca i otaczajacej zabudowy. a ja mam pytanie - czy musi nawiazywac?! dla mnie to to nie takie oczywiste, ze musi, zostawmy relikty przeszlosci nienaruszone, ale po sobie zostawmy "cos" swojego, z jakiej racji mamy caly czas opierac sie na starym, rownie dobrze moznaby bylo zostac w lepiankach... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Do TAMGOSI IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 23.05.03, 15:41 Gość portalu: tamagosi napisał(a): > Gość portalu: quba napisał(a): > > > Widzę że DEDECO na siłę chce wszędzie wcisnąć swoje szklane domy. > > kolejny sie uparl z tym szklem, doczytaj lepiej- elewacja jest z kamienia, nie > zadne tam szklane domy..... > Tego nie nalezy traktować dosłownie, szklane w sensie nowoczesne, w stylu DEDECO, prócz sporej ilosci tego czarnego kamienia są tam szklane dachy i i trochę płaszczyzn. Ogólnie taka > > architektura mi się podoba ale nie na Placu Orła Białego. Ten budynek wogó > le > > nie nawiązuje formą do okolicznej zabudowy. Klockowate kształty tam nie > pasują, > > > > a w dodatku ta smutna i przytłaczająca kolorystyka:( Polmozbyt musi znikną > ć z > > powierzchni ziemi, ale sądzę że należałoby go zastąpić raczej kameralną > > secesyjną kamieniczką. > taaaa, z ta secesja super pomysl, zwlaszcza, ze mamy XXI wiek, ale co tam > cofnijmy sie jakies 100 lat nazad, odetnij sobie w domu prad, wode, i zrob > toalete na polpietrze, bedziesz sie pewnie dobrze czul w takich realiach sprzed > > 100 lat....tak poza tym ile masz lat?? 89?? > > pozdrawiam > > Nie wiem czy twoje argumenty to zarcik ironia czy sa serio ? Chodzi o nowoczesny budynek pod starodawna fasadą. Mam na myśli utrzymanie jednosci i harmoni architektonicznej tego miejsca, odtworzenia kameralnego klimatu sprzed wojny. Przykładowo dgdyby było miejsce na jakiś budynek na poznańskim rynku to wcisnąłbyś nowoczesna bryłę zeby pozostawić ślad po naszych czasach ? Pewnie ze trzeba iś z duchem czasu ale jest na to wiele innych miejsc, tymczasem tam budują koszmary w stylu Galaxy. A na marginesie to jestem znacznie młodszy. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ga Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.inet.pl 22.05.03, 16:29 Gość portalu: quba napisał(a): > Na odbudowę zasługuje też piękna kamienica, która stała > w miejscu obecnego ołtarza przy katedrze. Na placu Orła Białego zachowało się > najwięcej staromiejskiej architektury powinniśmy odtworzyć to czego nie > oszczędziła wojna. Co do samego placu to koniecznie trzeba przenieść gdzieś ten > > parking. A coby to było gdyby w myśl tej zasady Francuzi zabrali się do "zamurowywania" placu przed Katedrą Notre Dame?! ( pytanie retoryczne, oczywiście.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qra Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.inet.pl 22.05.03, 16:41 albo gdyby skolonizowali marsa. co ma jedno z drugim wspólnego? (pytanie retoryczne oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Re: Niech wrócą kamieniczki ! IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 23.05.03, 15:27 Gość portalu: ga napisał(a): > Gość portalu: quba napisał(a): > > > Na odbudowę zasługuje też piękna kamienica, która stała > > w miejscu obecnego ołtarza przy katedrze. Na placu Orła Białego zachowało > się > > najwięcej staromiejskiej architektury powinniśmy odtworzyć to czego nie > > oszczędziła wojna. Co do samego placu to koniecznie trzeba przenieść gdzie > ś > ten > > > > parking. > A coby to było gdyby w myśl tej zasady Francuzi zabrali się do "zamurowywania" > > placu przed Katedrą Notre Dame?! ( pytanie retoryczne, oczywiście.) Szczecińska katedra jest piękna ale nie porównujmy jej do paryskiej. Poza tym ściana katedry od Grodzkiej jest ochydna i najlepiej byłoby ja zakryć ! Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi 23.05.03, 10:09 .. dekonstrukcja projektu .. ocena .. nie mam na to czasu, ale moja 'opinia' jest negatywna miedzy innymi z powodow ze ... 01/ ogolnie obiekt sam w sobie OK .. kopia skads tam .. widzialem juz gdzies cos podobnego, ale nie pasuje do proponowanej lokalizacji, 02/ wydaje sie ze nie uwzgledniono kwestii naturalnego swiatla dziennego ktore wogole nie dociera do czesci budynków, no ale skoro to maja byc biurowce .. to pewnie autorom wydaje sie to niezbyt wazne .. 03/ funkcja budynku sklepowo-biurowa .. uwazam ze powinna byc restauracyjno + mieszkaniowa + rekreacyjna (moze jakis 1 sklep ale z boku .. niewidoczny o bardzo lokalnej funkcji), 04/ inne ( np.. dach ) Szczecin generalnie jest miastem wiatrow i tego typu konstrukcje ozdobne nie zdaja egzaminu i bywaja klopotliwe ( vide np proba zrobienia tarasu uzytkowego na dachu Hotelu Radisson .. byla proba .. ale gosci niemal wywialo ...), no i kompletnie nie czuje tego tzw ' podworzowego ' rozwiazania .. wyrazny przerost formy nad trescia ... 05/ itd .. itp .. np sam sobie odpowiadam czy chcialbym tam pracowac .. raczej w czyms takim nie ... Alternatywa : .. moje wyobrazenie placu .. raczej budynek o glównej funkcji mieszkalnej, powiedzmy kostrukcja zblizona do lagodnej cwiartki stozka / piramidy z owalnymi duzymi tarasami schodzacymi w kierunku placu ( ze wzgledu na jego naslonecznienie i trzeba to wykorzystac ) .. plac poza tym ma byc bardziej tez enklawa zieleni ... niz kolejnym parkingiem ... .. dlaczego tak .. hmmm ... mamy w miescie kilka duzych arterii komunikacyjnych przy ktorych powinno sie skupiac zycie zawodowe i sklepowe,itp,...natomiast brakuje nam w Centrum enklaw mieszkalnych. Brak ich powoduje ze ludzie z czasem migruja .. gdyz ktoz chcialby mieszkac i wypoczywac wsrod kolejno budowanych biurowcow i sklepow .. .. vide jak dotad fiasko podzamcza .. a mialo byc tak pieknie, tylko nie ma tam zycia .. dlaczego bo nie ma tam zycia tego codziennego .. warto poczytac .. co np stalo sie w Paryzu i Nowym Jorku .. tam popelniono podobne bledy .. dlatego nie warto ich powielac nawet w naszej mikroskali ... Wniosek ogolny : .. czasami mysle ze XX wieczne piekno w architekturze jest wrogiem miasta i jego podstawowej funkcji to jest zycia w nim, .. dlatego dla mnie kazdy budynek to funkcja polozenia, przestrzeni, swiatla, powietrza, celu ... itd ... .. prezentowany nie spelnia moim zdaniem nic z tych rzeczy ... oprocz tego ze jest lepszy od obecnego Polmozbytu ... Enancjo PS : .. a czy tych co pisza .. nie lubimy czasami tylko dlatego ze pisza ... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamagosi Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi IP: *.inet.pl 23.05.03, 10:30 > PS : .. a czy tych co pisza .. nie lubimy czasami tylko dlatego > ze pisza ... :)) a czy tych co projektuja.... nie lubimy tylko dlatego , ze projektuja?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahun Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi IP: 212.14.10.* 23.05.03, 10:37 a tak przy okazji szkoda ze nikt sie nie zastanawial jak rozwalali kryty basen(lazia miejska)przy orla bialego ktory byl o ile dobrze pamietam drugim na swiecie krytym basenem. Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi 23.05.03, 12:58 Gość portalu: tamagosi napisał(a): > > PS : .. a czy tych co pisza .. nie lubimy czasami tylko dlatego > > ze pisza ... :)) > a czy tych co projektuja.... nie lubimy tylko dlatego , ze projektuja?? > pozdrawiam .. punkt widzenia zalezy od projektanta ??? .. czy moze projekcji .. ??? .. milego weekendu ... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi IP: 80.51.17.* 23.05.03, 10:40 enancjo napisał: > 01/ ogolnie obiekt sam w sobie OK .. kopia skads tam .. > widzialem juz gdzies cos podobnego, ale nie pasuje do proponowanej > lokalizacji, TO NIE JEST ARGUMENT, PRZECIEŻ KAŻDY KTO PROPONUJE KAMIENICZKI ,PROPONUJE KOPIE... > 02/ wydaje sie ze nie uwzgledniono kwestii naturalnego swiatla > dziennego ktore wogole nie dociera do czesci budynków, no ale skoro > to maja byc biurowce .. to pewnie autorom wydaje sie to niezbyt > wazne .. SAM SOBIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA TĘ KWESTIĘ...CO INNEGO BIURA CO INNEGO MIESZKANIA... > 03/ funkcja budynku sklepowo-biurowa .. uwazam ze powinna > byc restauracyjno + mieszkaniowa + rekreacyjna (moze jakis 1 sklep > ale z boku .. niewidoczny o bardzo lokalnej funkcji), ZGADZAM SIĘ , POŁOWA PAZIMU STOI PUSTA BO NIEMA KTO WYNAJĄĆ... > 04/ inne ( np.. dach ) Szczecin generalnie jest miastem wiatrow > i tego typu konstrukcje ozdobne nie zdaja egzaminu i bywaja > klopotliwe ( vide np proba zrobienia tarasu uzytkowego na dachu > Hotelu Radisson .. byla proba .. ale gosci niemal wywialo ...), > no i kompletnie nie czuje tego tzw ' podworzowego ' rozwiazania .. > wyrazny przerost formy nad trescia ... NIE TAKIE KONSTRUKCJE OPIERAJĄ SIĘ WIATROM, ALE ZGADZAM SIĘ CO DO PRZEROSTU FORMY NAD TREŚCIĄ, BEZ TYCH DASZKÓW WYDAJE SIĘ ŻE BUDYNEK WYGLĄDAŁ BY LEPIEJ... > Alternatywa : > .. moje wyobrazenie placu .. raczej budynek o glównej funkcji > mieszkalnej, powiedzmy kostrukcja zblizona do lagodnej cwiartki > stozka / piramidy z owalnymi duzymi tarasami schodzacymi w kierunku > placu ( ze wzgledu na jego naslonecznienie i trzeba to wykorzystac ) PRZY FUNKCJI MIESZKALNEJ JAK NAJBARDZIEJ POWINNO SIĘ POMYŚLEĆ JAK DOBRZE NASŁONECZNIĆ BUDYNEK, FORMA JUŻ ZALEZY TYLKO OD WYOBRAŹNI ARCHITEKTA... > .. plac poza tym ma byc bardziej tez enklawa zieleni ... niz > kolejnym parkingiem ... NA PEWNO PARKING TAM PSUJE WOGÓLE CAŁĄ IDEĘ PLACU ALE CZY TO BĘDZIE ZIELEŃ CZY TEŻ RYNEK JAK NP W WARSZAWIE CZY KRAKOWIE (BEZ ZIELENI) ZALEŻY OD POMYSŁOWOŚCI ARCHITEKTÓW I URBANISTÓW...CZEGO WTYM PROJEKCIE BRAKUJE SZCZEGÓLENIE... > .. dlaczego tak .. hmmm ... mamy w miescie kilka duzych arterii > komunikacyjnych przy ktorych powinno sie skupiac zycie zawodowe > i sklepowe,itp,...natomiast brakuje nam w Centrum enklaw mieszkalnych. > Brak ich powoduje ze ludzie z czasem migruja .. gdyz ktoz chcialby > mieszkac i wypoczywac wsrod kolejno budowanych biurowcow i sklepow .. TO JEST NATURALNA KOLEJ RZECZY, NA CAŁYM ŚWIECIE LUDZIE STARAJĄ SIĘ UCIEKAĆ ZE ŚCISŁYCH CENTRÓW MIAST NA PRZEDMIEŚCIA WŁAŚNIE ZE WZGLĘDU NA ZATŁOCZENIE, HAŁAS, ITP. SZUKAJĄC OAZ SPOKOJU I ZIELENI...WYJĄTKI TO STARÓWKI I KOMBAJNY MIESZKANIOWO-APARTAMENTOWE (APARTAMENTOWCE)... > .. vide jak dotad fiasko podzamcza .. a mialo byc tak pieknie, tylko > nie ma tam zycia .. dlaczego bo nie ma tam zycia tego codziennego > .. warto poczytac .. co np stalo sie w Paryzu i Nowym Jorku .. > tam popelniono podobne bledy .. dlatego nie warto ich powielac > nawet w naszej mikroskali ... ZGADZAM SIĘ, PODZAMCZE UMIERA ŚMIERCIĄ NATURALNĄ, JAK NARAZIE TO JEST TAKI WIELKI BIUROWIEC W FORMIE KAMIENICZEK (KOPII RZECZ JASNA), W TYM WYPADKU NAPEWNO ZASIEDLENIE POPRAWIŁO BY SFERE ŻYCIA W TYM REJONIE...POZA TYM JAK DLAMNIE TA STARÓWKA TO TAKIE FRAJERSKIE KLOCKI LEGO... > Wniosek ogolny : > .. czasami mysle ze XX wieczne piekno w architekturze jest wrogiem > miasta i jego podstawowej funkcji to jest zycia w nim, TYLKO ŻE ZYCIE NIE OGRANICZA SIĘ DO MIESZKANIA, PAMIĘTAJ ŻE MINIMUM 1/3 PRACUJESZ , 1/3 ŚPISZ ITP. ŻYCIE TO NIE TYLKO MIESZKANIA, TO TEŻ TWOJE MIEJSCE PRACY, SPOTKAŃ ITD.-NIE MOŻNA TAK SPŁASZCZAĆ PROBLEMU MIASTA... > .. dlatego dla mnie kazdy budynek to funkcja polozenia, przestrzeni, > swiatla, powietrza, celu ... itd ... RACJA...ALE UWZGLĘDNIAJ JĄ W TYM CO CZASAMI PISZESZ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi IP: *.biomag.uni-jena.de 23.05.03, 10:49 Gość portalu: koh napisał(a): > > ZGADZAM SIĘ , POŁOWA PAZIMU STOI PUSTA BO NIEMA KTO WYNAJĄĆ... > nie tak dawno PZM sie chwalil, ze 90% powierzchni jest wynajeta i ze PAZIM przynosi teraz duze zyski... Ostatnio chyba jakis bank sie wyprowadzil do innego budynku to sie troche % pewnie zmniejszyl ale na pewno nie do 50%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - --> koh+tamagosi IP: 80.51.17.* 23.05.03, 11:07 ...no kto by pomyslał że Pazim po wielu latach zacznie przynosić zyski?!...mimo że sklepy w środku co i rusz padają itp... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 % wynajecia Pazimu 23.05.03, 11:10 Gość portalu: koh napisał(a): > ZGADZAM SIĘ , POŁOWA PAZIMU STOI PUSTA BO NIEMA KTO WYNAJĄĆ... Nieprawda. Pazim do grudnia byl wynajety w 90% (przy b. wysokich stawkach - $20/m2). Teraz wynajem spadl do ok. 80%, bo Bank Slaski wybudowal przy pl.Batorego nowa siedzibe i przeniosl sie tam od poczatku roku. Nie wiem czy zwolnione powierzchnie znalazly juz nowych najemcow. Ponadto Pazim juz nie przynosi strat jak to bylo pod koniec lat 90. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: % wynajecia Pazimu IP: 80.51.17.* 23.05.03, 11:15 ...czyli na nadmiar powierzchni biurowych szczecin nie narzeka?... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: % wynajecia Pazimu 23.05.03, 11:20 Gość portalu: koh napisał(a): > ...czyli na nadmiar powierzchni biurowych szczecin nie narzeka?... nie znam danych z innych budynkow. moge mowic o pazimie. ale tak naprawde gdybym mial wynajac nowoczesne biura to gdzie poza pazimem? atrium katedra? nie interesuja mnie mieszkania przerabiane na office, ani wille na pogodnie (co jest jakas mania w szczecinie i dzieki czemu wszystko jest rozpieprzone na obszarze 10 km2 zamiast na obszarze 1 km2 "city"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: % wynajecia Pazimu IP: 80.51.17.* 23.05.03, 11:27 np: -ZACHODNIOPOMORSKIE CENTRUM ROZWOJU BIZNESU, -KAMIENICE PRZY PASAŻU BOGUSŁAWA -PENTAGON PRZY PL. SPRZYMIERZONYCH -BIUROWIEC PRZYKLEJONY DO DOMU TOWAROWEGO "ODZIEŻOWIEC" -BIUROWIEC I KAMIENICE NA PRZCIWKO KINA "KOSMOS" -KAMIENICA NAD KNAJPĄ TOTU -KWARTAŁY NORWESKIE -PAZIM -ATRIUM KATEDRA -NIEDŁUGO GRZYBEK I WIELE , WIELE INNYCH... Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: % wynajecia Pazimu 23.05.03, 12:52 .. pazim .. zarabia .. bo bedzie sie znacznie dluzej splacal i tylko wlasciciele wiedza co zrobili by na papierze wychodzily dochody ... .. wszystkie biznesy kupa w jednym miejscu .. nie zgadzam sie .. juz wytstarczylo jak byl tylko jeden dobry hotel w Szczecinie i czlowiek musial sie codziennie potykac o swoja konkurencje w biznesie .. .. a wille na pogodnie .. zwlaszcza niektore idealnie nadaja sie na firmy ... a molochy musza byc znacznie tansze .. jezeli chca przyciagnac klientow, bo chyba taki byl ich cel budowania by byc alternatywa ( tania a nie drozsza )... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: % wynajecia Pazimu IP: *.biomag.uni-jena.de 23.05.03, 13:14 enancjo napisał: > .. pazim .. zarabia .. bo bedzie sie znacznie dluzej > splacal i tylko wlasciciele wiedza co zrobili by na > papierze wychodzily dochody ... ja slyszalem, ze to bylo tak: PZM w czasach "superprosperity" postanowil postawic Pazim ale kredyt wzieli na bardzo krotki jak na tego typu budowle okres. Prosperity sie skonczylo a splata kredytu stala sie kula u nogi dla PZM... Tak to ktos kiedys tlumaczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: % wynajecia Pazimu 23.05.03, 14:57 Gość portalu: Gradus napisał(a): > ja slyszalem, ze to bylo tak: PZM w czasach > "superprosperity" postanowil postawic Pazim ale kredyt > wzieli na bardzo krotki jak na tego typu budowle okres. > Prosperity sie skonczylo a splata kredytu stala sie kula > u nogi dla PZM... Tak to ktos kiedys tlumaczyl... .. mysle ze w swietle czasu ktory minal to nie ma juz znaczenia,wazne ze teraz sie oplaca ... .. a w swietle slyszalem .. to pazim grubo kosztowal w porownaniu z barakiem ktory buduja obok i ktory sie szybciutko splaci .. gdyz takie budowle maja obecnie cykl spalty ma 8 lat .. inaczej sie nie buduje!!! Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: % wynajecia Pazimu IP: *.biomag.uni-jena.de 23.05.03, 15:41 enancjo napisał: > .. mysle ze w swietle czasu ktory minal to nie ma juz > znaczenia,wazne ze teraz sie oplaca ... no wlasnie :) tyle, ze jednak troche strat PZM'owi przynosil a wcale nie musial... > .. a w swietle slyszalem .. to pazim grubo kosztowal > w porownaniu z barakiem ktory buduja obok i ktory sie > szybciutko splaci .. gdyz takie budowle maja obecnie > cykl spalty ma 8 lat .. inaczej sie nie buduje!!! koszt budowy Pazimu to podobno 160 mln $. Prawde mowiac to wydaje mi sie to jakos troche zbyt duzo. Szczegolnie, ze niby nowe WTC ma kosztowac troche ponad 300 mln $... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: % wynajecia Pazimu 23.05.03, 16:08 Gość portalu: Gradus napisał(a): > enancjo napisał: > > > .. mysle ze w swietle czasu ktory minal to nie ma juz > > znaczenia,wazne ze teraz sie oplaca ... > > no wlasnie :) tyle, ze jednak troche strat PZM'owi > przynosil a wcale nie musial... to byl blad by wybudowac kompleks biurowo-hotelowy i oczekiwac ze splaci sie go w 8 lat! choc w tamtych czasach wial silny wiatr optymizmu! :-) ale jednak realizm byl potrzebny. no. najslynniejszy biurowiec swiata - Empire State Building zaczal przynosic zysk 21 lat od momentu ukonczenia! > > .. a w swietle slyszalem .. to pazim grubo kosztowal > > w porownaniu z barakiem ktory buduja obok i ktory sie > > szybciutko splaci .. gdyz takie budowle maja obecnie > > cykl spalty ma 8 lat .. inaczej sie nie buduje!!! > > koszt budowy Pazimu to podobno 160 mln $. Prawde mowiac > to wydaje mi sie to jakos troche zbyt duzo. Szczegolnie, > ze niby nowe WTC ma kosztowac troche ponad 300 mln $... Caly kompleks (biurowiec, hotel, dom handlowy) kosztowaly 172 mln $. Jest to b. realna cena. Roizner planuje ze tylko dom handlowy (6 pieter) w miejscu Grzybka bedzie kosztowal 40 mln $. Dla przykladu Westend Strasse 1 we Frankfurcie (200m, jeden z moich ulubionych) kosztowal 500 mln euro, wiec obstawiam ze nowy WTC moze kosztowac raczej 1,3 mld $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: % wynajecia Pazimu IP: *.biomag.uni-jena.de 23.05.03, 16:15 mike102 napisał: > kosztowal 500 mln euro, wiec obstawiam ze nowy WTC moze kosztowac raczej 1,3 > mld $. no takiej ceny WTC oczekiwalem ale nie pamietam juz gdzie przeczytalem, ze ma kosztowac 300 mln $ i sie bardzo zdiwilem... Moze te 300 baniek to koszt stanu surowego :D no i oczywiscie za dzialke nie musza juz placic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 111.111.51.* 24.05.03, 20:29 to jest nadal ten sam projekt. niczym sie nie rozni od pl kosciuszki i dworca. oni maj chyba program w komputerze wpisaja ile chca miec metrwo i samo im wyskakuje. beznadzija. jak to pasuje do otoczenia? co bylo tam kiedys? pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
robbie70 Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego 25.05.03, 22:35 Czy ktoś w tym mieście wie gdzie jeszcze można zobaczyć jego historię?! Przecież ten barak przesłoni całego ducha tego miejsca. Nie widzę oobiście innego rozwiązania jak postawienie fasad wybitnie nawiązujących do charakteru miejsca i historii miasta. Często oprowadzam po mieście znajomych z zachodu Europy i brdzo się podobają kamieniczki na Podzamczu ale tylko te dwie z oryginalnymi fasadami. Inwestujmy w możliwości turystyczne i przynajmniej próbujmy nadawać jakiś charakter, ducha tym miejscom. Wybitni specjaliści prowadzą dyskusję nad koniecznością utrzymania "zabytku" jakim ma być Kosmos. Czysta paranoja!!! Zostwić fasadę(mozaikę) i w to miejsce będzie świetnie pasować to co planujecie wstawić w Pl. Orła. Chyba, że nie chcecie piękniejszego Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppup Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: gate:* / 10.54.0.* 27.05.03, 10:40 punktem wyjscia w calej tej dyskusji powinno byc wyburzenie istniejacego budynku i zabudowanie np. 4-pietrowa kamiennica calego kwartalu. nie jest sztuka obkleic budynek szklem i uszczesliwiac ludzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbapap Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 27.05.03, 15:28 musze was zmartwic, ale polmozbyt jest przedwojenny - tylko "obrany ze skóry" i jest to jeden z pierwszych budynków w konstrukcji żelbetowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Szczecin piękniejszy ? Nie z tym projektem! IP: *.lv.lv.cox.net 28.05.03, 15:49 Ten czarny budynek jest OKROPNY!!!!!!!! pasuje tam jak kwiatek do kozucha!!!!!!! Czy naprawde musi byc cos " zmodernizowane" aby bylo ladne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppup Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: gate:* / 10.54.0.* 30.05.03, 09:09 Gość portalu: barbapap napisał(a): > musze was zmartwic, ale polmozbyt jest przedwojenny - tylko > "obrany ze skóry" i jest to jeden z pierwszych budynków w konstrukcji > żelbetowej :) Tak to prawda, poprzedni system zle go potraktowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.03, 11:27 Sąsiedztwo stolicy Czwartej Rzeszy 4,5 milionowego giganta berlińskiego(125 km od molocha Szczecina),zobowiązuje w szczególnym stopniu mieszkańców Szczecina i środowisko architektów tego pięknego miasta do wytężenia wszystkich swoich twórczych sił i całego swojego superintelektu by architektura tego miasta po prostu powalałą każdego swoją supernowoczesnością i wyrafinowaniem z nóg. SZCZECIN musi być extrawagancką wizytówką intelektualnych supermożliwości tzw.POLSKIEGO GENIUSZU ARTYSTYCZNO_ARCHITEKTONICZNEGO.Szczecińska architektura eksperymentalna musi zdecydowanie wygrać bój o stanie się najlepszą w basenie Morza Bałtyckiego i Północnej Germanii oraz pasa Zachodniej Słowiańszczyzny częścią której jest nowoczesne Pomorze Zachodnie.Architekci Szczecina muszą swoją architekturę zgodnie z poziomem współczesnej architektury niemieckiej - zeolizować(element wietrzny), zinternetyzować(inteligentne budowle i budynki),zholografizować(wświetlanie ekcentrycznych hologramów na fasadach nocą),zsamowentylować(samochłozenie i samowentylacja szczecińskich budynków),uartystycznić(trochę fynky-stylu - neomodernizm wzbudzający humor i śmiech fasadą renesansową skrzyzowaną ze szklaną złotą taflą modernizmu Bauhausu Dessau z lat dwudziestych i początku trzydziestych,zhistocyzyrować (nawiązać do architektury niemieckiej z lat dwudziestych i budynków SS i Wehrmachtu oraz kajzerowskich "kazern" tak popularnych w molochu Szczecina, nadać wszystkiemu zachodniosłowiański polot rzucajaący na nożyska twardego ale ograniczonego intelektualnie przedstawiciela rasy germańskiej. Ten swoisty MARKETING-MIX wielostylu da w efekcie piorunujący dla każdej zewnętrznej publiki efekt,ludzie z całego świata długo będą wspominać swoją wycieczkę do Szczecina a z obrazami tego tajemniczego miasta będą śnić swoje najpiękniejsze ,skryte,dziwaczne,grożne,wieloznaczne,intelektualne i tajemnicze sny...... !HASTA LA VISTA! RARO STETTINO,HACIA EXITOS EXORBITANTES EN CUANTO A LA ARQUITECTURA AVANTGARDISTA STETTILEN'A............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Szczecin piękniejszy - pl. Orła Białego IP: 80.51.17.* 03.06.03, 16:09 ...to te temperatury tak na ludzi wpływają... Odpowiedz Link Zgłoś