Dodaj do ulubionych

Szczecin: zostać czy wyjechać?

IP: 212.17.135.* 08.06.07, 20:13
Elektorat stoczni przyczynil sie do zastoju w szczecinie wybierajac swojego
prezydenta. wtedy szczecin nalezal jeszcze do czolowki rozwijajacych sie miast
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtekos Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 08.06.07, 21:07
      Niestety nie masz racji - zapaść Szczecina widać juz od czasów prezydentury B.
      Sochańskiego.
      A Jurczyk - jaki był taki był ale jego były zastępca Krzystek nie jest lepszy -
      tylko likwiduje przedszkola, szkoły i podwyższa opłaty municypalne. A miało być
      lepiej....
      Ja też dałem się nabrać, niestety, dlatego przepraszam że oddałem swój głos na
      obecnego prezydenta :-((
      • Gość: Tomek Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:15
        Teraz świadoma wykształcona i liberalna częśc społeczęństwa wybrała Nitrasa i
        Krzystka z tym całym tabunem chłopczyków w garniturkach za pozyczone pieniądze,
        nażelowanymi włosami i dolarami w oczach
      • Gość: tkondziola Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 18:43
        A coz takiego widzi Pan w likwidacji nierentownych przedszkoli i szkol?
        Ludzie wbijcie sobie to w koncu do glowy: czasy socjalizmu minely (chyba), wiec
        najwyzszy czas zapomniec o haslach w stylu: Wszystkie nasze dzieci sa.
        • Gość: rogal Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:44
          co to znaczy nierentownych? mierzył ktoś tę rentowność? jeśli chodzi o koszty utrzymania to najlepiej zrobić jedna szkołę na 100000 uczniów po 100 w klasach. Będzie najrentowniejsza na świecie. Zatem rentownośc musi jednym z kilku kryteriów, argument o socjalizmie są zbędne, nie w tym naprawde problem. Test kompetencyjny 6klasistów wykazał że zachodnipomorskie znajduje sie na przedosttnim miejscu w kraju, dwie nalepsze (wg wyników tego testu) publiczne szkoły podstawowe w Szczecinie miały byc właśnie zlikidownane, czy w ten sposób mamy poprawić naszą edukacje, i czy problemem szczecina za który trzeba się wziąc z siekierką to akurat szkoły podstawowe? Wg mnie pytanie retoryczne.
          • Gość: tkondziola Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 01:37
            Hmm... musze Panu/Pani przyznac potrosze racje jezeli chodzi o "nierentownosc".
            Chodzi mi tutaj jedynie o to ze ten tzw. poziom rentownosci okreslaly
            (prawdopodobnie) urzedasy a wiec w tym przypadku wszystko jest mozliwe. Jedynym
            rozsadnym rozwiazaniem jest wprowadzenie tego co juz ktos kiedys
            zaproponowal:bonu oswiatowego (za ktorym beda szly rzeczywiste pieniadze) i
            wowczas to rynek zdecyduje (a nie rodzice tudziez urzednicy) ktore szkoly zamkac
            (oczywiste jest to ze szkoly o slabym poziomie beda musialy zniknac bo nikt nie
            bedzie chcial posylac do nich swoich dzieci). Wyniki z testow kompetencyjnych
            potwierdzaja jedynie to ze panstwowe szkolnictwo siegnelo (tudziez wlasnie
            siega) dna.
          • Gość: zona.pijaka Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.icm.edu.pl 10.06.07, 15:43
            Gość portalu: rogal napisał(a):
            > co to znaczy nierentownych? mierzył ktoś tę rentowność? jeśli

Ja mierzyłam tą nierentowność. I wyszła mi pełna nierentowność tych
            zlikwidowanych szkół. A jak Ty liczyłeś że wyszła ci rentowność, gdyby te
            szkoły nie zostały zlikwidowane?
            Tylko nie uzywaj argumentów że to ma iść z mich podatków, bo ci zayebie w łeb i
            odechce ci się moich pieniedzy.
            Sprzedaj swoją chałupę i sam łóż na utrzymanie tych szkół.
            Zrozumiano?
            Tylko nie używaj argumentów że z moich pieniędzy ma się kształcić darmozjadów
            by tylko po ukończeniu, powtarzali brednie że im tu źle i uciekali na Zachód.
    • Gość: real debata z PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:15
      na debacie byli wyłącznie politycy z PO oraz koalicyjnej "miękkiej" części LiD.
      Nie należy zapominać, że Obrycki był prawą ręką Puzyny. I tak to, kontynuując
      świecką tradycję SLD, z kasy publicznej którą się zarządza, PO finansuje
      działalność partyjną. Miejmy nadzieję, że szybko skończą tak jak ich
      poprzednicy.
      • maslo12 Re: debata z PO 08.06.07, 21:53
        Jestem absolwentem Filologii Polskiej Universytetu Szczecinskiego. Po
        ukonczeniu studiow z wlasnej woli pracowalem jako miedzy innymi taksowkarz.
        Uwielbialem te prace. Obecnie niestety przebywam w Anglii i pracuje jako
        kierowca 24 tonowej ciezarowki. Tu urodzil mi sie drugi syn Jeremi. Tesknie
        bardzo za praca takowkarza w Szczecinie . Poniewaz wyjechalem dosc dawno pragne
        zapytac czy ulice: Niemierzynska na wysokosci szpitala oraz Kolumba zostaly
        wyremontowane?
        • Gość: drogowiec Re: debata z PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:01
          Tak, oczywiście, że są wyremontowane teraz jedna nazywa się Nemitzer Strasse, a
          druga Oberwiek.
          .....Wehikuł Czasu..........lata 20-te, lata 30-te XXI wieku ???
        • beatrix13 Re: debata z PO 08.06.07, 22:03
          maslo12 napisał:

> Tesknię bardzo za praca takowkarza w Szczecinie . Poniewaz wyjechalem dosc
          dawno pragne zapytac czy ulice: Niemierzynska na wysokosci szpitala oraz
          Kolumba zostaly wyremontowane?

...........................
          fajny z Ciebie taksówkarz musiał być ,skoro szpital na Niemierzyńskiej
          widziałeś:)
        • Gość: jarguz Re: debata z PO IP: *.dyn.optonline.net 09.06.07, 00:16
          niestety jezeli ktos posiada proteze to na jednej jak i na drugiej ul. poprostu
          wypada .
    • Gość: zmęczony na początek pogonić pampersy... IP: 195.28.182.* 08.06.07, 21:55
      Na początek trzeba pogonić te pampersy, które teraz udają, że rządzą miastem, gdy tymczasem są rozpracowywane przez CBA...

... jak długo można udawać, że Krzystek i jego ekipa jest w czymkolwiek lepsza niż poprzedników. Bartnik przynajmniej most i fontannę wybudował. Taki Krzystek tylko zamknąć i sprzedać szkoły potrafi.
      • Gość: ktos Re: na początek pogonić pampersy... IP: 85.31.187.* 08.06.07, 21:58
        Gość portalu: zmęczony napisał(a):
        > ... jak długo można udawać, że Krzystek i jego ekipa jest w czymkolwiek
        lepsza

nikt juz nic nie udaje, wszyscy wiedza, ze te ch....ki sa gorsze nawet od ekipy
        Kocmiela (nawet nie ma co porownywac) tylko kazdy teraz chowa glowe w piasek i
        mowi: "ja glosowalem na XXX nie na Krzystka" - to kto ku..wa na niego
        glosowal ? Krasnoludki ?
      • Gość: bychel Trochę logiki ludzie!!!! IP: *.n.INTELINK.pl 08.06.07, 22:16
        Zastanówcie się najpierw zanim coś napiszecie. Chyba logiczne jest, że zamyka
        szkoły, których w szczecinie jest za dużo, a wydatki na nie są jednymi z
        najwyższych w kraju. To w PRL-u było tak, że sie budowało szkoły bez
        jakiegokolwiek uzasadnienia. Rozumiem Krzystka, że je zamyka...nie rozumiecie,
        że oszczędności z tych szkół będzie można zainwestować w coś innego?? W końcu
        pieniądze nie rosną na drzewie...trzeba z jednej kupki zabrać,żeby przełożyć na
        inną. Żal mi was-typowe polskie społeczeństwo-myśli doraźnie,nie o
        długoterminowych korzyściach. Popieram Krzystka, właśnie takim postępowaniem
        pokazuje,że jest dobrym menadżerem. Czas pokaże jak dalej będzie rządził...
        • Gość: mąż pijaczki Re: Trochę logiki ludzie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:24
          Niedługo będziemy zamykac puste budynki mieszkalne. Obywatel też jest drogi
          więc się nieopłaca. Klakierów to miał każdy nawet stalin ale aby byklakier,
          który broni zamykania szkół w tym z dobrymi wynikami to tego się nie
          spodziewałem. Przekroczyłeś chłopie granice przyzwoitości edu.pl
        • Gość: zmęczony to pokaż jakiekolwiek wiarygodne wyliczenia IP: 195.28.182.* 08.06.07, 22:27
          Jak tak kochasz Krzystka-menadżera, to pokaż nam jakiekolwiek realne wyliczenia z tymi szkołam...

... mam nieodparte wrażenie, że mamy prezydenta, którego główny celem jest handel nieruchomościami.
          • Gość: ktos Re: to pokaż jakiekolwiek wiarygodne wyliczenia IP: 85.31.187.* 08.06.07, 22:32
            Gość portalu: zmęczony napisał(a):

> Jak tak kochasz Krzystka-menadżera, to pokaż nam jakiekolwiek realne
            wyliczenia
            > z tymi szkołam...
            >
            > ... mam nieodparte wrażenie, że mamy prezydenta, którego główny celem jest
            hand
            > el nieruchomościami.

No na nieruchomosciach to sie zna, 130 m2 za 35tys zl to nie lada łeb z niego
            musi byc... a swoja droga wyborcze dlugi trzeba splacac.
          • Gość: swojak Re: to pokaż jakiekolwiek wiarygodne wyliczenia IP: 195.28.182.* 09.06.07, 10:07
            > ... mam nieodparte wrażenie, że mamy prezydenta, którego główny celem jest hand
            > el nieruchomościami.

przecież powiedział, miasto to firma...obrotu nieruchomościami i tworzenia
            karier ...członków PO
        • Gość: marko Re: Trochę logiki ludzie!!!! IP: *.bazapartner.pl 08.06.07, 23:44
          Co to za logika? Już wiktor /hugo pisał : im mniej szkół tym więcej więzień.
        • Gość: rogal Re: Trochę logiki ludzie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:52
          Logiki w tym nie ma. Zamkniete miały być dwie najlepsze szkoły podstawowe wg wyników ostatniego testu kompetencyjnego 6klasistów. Wg testyu zachodnioopomorskie jest na przedostatnim miejscu w kraju. Szcecin ma olbrzymi majatek, który jest trwoniony, pokazują to wszytskie statystyki. A z innej beczki to mam troje dzieci w okregu szkoły która ma być zlikwidowana, jedno ma 6 lat drugie czetry trzecie 5 miesięcy. Po zamknieciu szkoly bęe musiał sie stad wyprowadzić, bo po prostu nie stac mnie na wynajacie nainńki z samochodem która będzie zwaoić dzieci do odległej o 5 km. szkoły. Jeśli miasta nie stać na taka sieć szkół to miasto czeka uwiąd zostaną tu tylko emeryci. To jest logika.
          • Gość: zona.pijaka Re: Trochę logiki ludzie!!!! IP: *.icm.edu.pl 10.06.07, 15:56
            Gość portalu: rogal napisał(a):
            Po zamknieciu szkoly bęe musiał sie stad wyprowadzić, bo po p
            > rostu nie stac mnie na wynajacie nainńki z samochodem która będzie zwaoić
            dziec i do odległej o 5 km. szkoły

No i dobrze, w każdej społeczności eliminuje sie osobmniki najsłabsze. Nie
            obalaj ty mi tu teorii Darwina. Sprzedaj willę i przeprowadź się pod
            jakąkolwiek szkołę. Proste? Proste. Daj ogłoszenie w infoludku, to w tydzień
            sprawę załatwisz. A od moich podatkowych pieniędzy wara.
      • Gość: stella Re: na początek pogonić pampersy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:50
        Nie Bartnik tylko Sochański. Bartnik nawet małego domu dla siebie nie jest w
        stanie wybudować.
      • Gość: Lan Re: na początek pogonić pampersy... IP: *.globalconnect.pl 09.06.07, 11:52
        Bartnik to budował przede wszystkim Podstawową Organizację Partyjną w
        Lipianach, Afontannę wybudował (równie wielki opozycjonista) Bartłomiej S.
        związany z Ordynacką. Obaj za jedne pieniądze.
        Wyjeżdżaj ze Szczecina, masz tylko jedno życie. To miasto coraz bardziej
        przypomina popegeerowską wieś z tramwajami. I jeszcze jedno, nie zmieniaj
        pampersów i tak ciągle będą zasrane.
      • Gość: Talbot Re: na początek pogonić pampersy... IP: *.chello.pl 09.06.07, 14:40
        Coś się Tobie pomotało. Fontannę i most wybudował Bartłomiej Sochański,nie
        Bartnik.Sochański, także wymienił autobusy miejskie na nowe.Z wszystkich
        dotychczasowych prezydentów w Szczecinie zrobił najwięcej inwestycji,bez dotacji
        unijnych.
    • Gość: Dublinos Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.mysmart.ie 08.06.07, 22:13
      Ja tez wyjechalem,siedze teraz sobie w Irlandii i nie ma szans zebym wrocil w najblizszych latach.
    • Gość: zeroPom Szczecin był jest i pozostanie wsim miastem, bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:24
      studentów, bez charakteru, bez ducha...
    • Gość: tersup Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: 83.168.106.* 08.06.07, 22:33
      wystarczy ze beda studiowac jak mlodzi na zachodzie czyli nie na koszt mamusi
      ktora to odmawia sobie wszystkiego a pozniej pozostaje porzucona bo absolwentom
      wystarcza szmata,szczota na zachodzie niz zaryzykowanie z samym soba i
      tworzenie sobie kariery w kraju
      • Gość: zmęczony fantazje IP: 195.28.182.* 08.06.07, 22:51
        Na zachodzie za tygodniówkę możesz wynająć mieszkanie i przeżyć... tydzień. W Polsce za praca w snack-barze zdechniesz pod mostem. Taka jest różnica.
    • Gość: Aaaaa Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 08.06.07, 22:57
      Kochani , uciekną nie tylko młodzi , równiez ci w dojrzałym wieku , którzy byli
      tu -młodzi , zdolni , utalentowani , a których wykończyliście.Urządzą się" przy
      dzieciach" w innych krajach. Nad tym też będziecie ubolewać. Na razie brakuje
      wyobrazni .
      • beatrix13 a ostatni niech nie zapomni zgasić światła, 08.06.07, 23:06
        bo rachunki za prąd z ENEI przyjdzie nam płacić
    • Gość: henii zatrudnij się w zus bądź znajomym dyrektora IP: *.globalconnect.pl 08.06.07, 23:17
      Nie masz pracy, albo ją straciłeś znajdź "dojście" do Dyrekcji ZUS. Masz już
      pracę. Jeżeli to nieprawda,że w ZUS Szczecin zatrudniają "inaczej" to niech
      DYREKCJA ZUS zaprzeczy. Ale czy znajdzie "prawdziwe" kontrargumenty. Chyba nie.
      A co z lekarzem orzecznikiem z wyrokiem. ha. ha. ha.Albo były starosta pij
      pijak
    • Gość: SiwyDublin Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: 89.100.203.* 09.06.07, 00:36
      Wyjechałem...Zapierałem się nijednokrotnie, że nie wyjadę, ale stało się.
      Tęsknię za Miastem, jego atmosferą, za wszystkimi znajomymi,
      klubowymi "tancerzami". I wrócę... Jeszcze nie teraz, ale wrócę. Mam nadzieję,
      że inni też wrócą... Boć to przecież Najpiękniejsze Miasto Na Świecie i nikt
      ani nic tego nie zmieni.
      • Gość: Michal Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: 83.19.187.* 09.06.07, 02:10
        Wiekszosc studencikow to jak widac...zasada roszczeniowa, niech mi pokaza, ze
        warto tu zostac? To co Panie politologu wniesiesz do Szczecina oprocz jalowej
        dyskusji, ktorych byly tysiace i tez niczego nie daly. A ze musisz odbebnic
        swoje cwiczenia to masz szanse pogadac. Dobra rada, oderwij sie od ksiazek,
        przewietrz troche glowe i zmien studia, politologow to nie potrzeba.
      • Gość: zostałem Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 10.06.07, 11:07
        Wracajcie kolego Siwy! Wracajcie i inni. Szczecin już przypomina Maklemburgię.
        Pewne roczniki już poznikały z tego miasta. Zostali tylko Ci których trzymają
        rodziny, dzieci, zwierzęta, jakaś przyzwoita jak na Szczecin praca czy inne w
        miarę wytłumaczalne powody. Generalnie jednak każdy by najchętniej wyjechał a
        jednocześnie został.
        Bardzo mało tych którzy wyjechali - wraca. Czekamy na Was. Nie tylko kasa się w
        życiu liczy. Czasy Kaczorów wkrótce miną. Wracajcie!
    • Gość: sosenka! wyjedziemy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 06:16
      tak wyjadą stąd młodzi! nikt nie chce pracować w waszych faktoriach handlowych (real, geant...sprzedających paszę dla roboczego bydła i świecidełka z chin) za 600 zł. zatrudnijcie sobie Murzynów z Afryki ich ta kwota zadowoli, zostaną starsze babcie robiące tłok w getto na Bramie Portowej i srające gołębie...
    • Gość: RvK Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.kam.pl 09.06.07, 10:10
      A ja mam piekny pomysł zagłosujmy na PiS w nastepnych wyborach... Poczekajmy i
      zaglosujmy na Krzystka i wyjedzmy jak najdalej z tego Ciemnogrodu...
      rivek@interia.pl
      • Gość: ubaw Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: 195.28.182.* 09.06.07, 10:27
        Gość portalu: RvK napisał(a):

> A ja mam piekny pomysł zagłosujmy na PiS w nastepnych wyborach... Poczekajmy i
        > zaglosujmy na Krzystka i wyjedzmy jak najdalej z tego Ciemnogrodu...

szczyt złośliwości
    • mary_an Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? 09.06.07, 10:59
      A ja wyjechalam i chetnie wracam raz po raz na kilka dni na wakacje, niestety
      nie widze, zeby cos sie zmienialo. Slyszalam, ze wedlug niektorych statystyk za
      20 lat ma sie wyrownac sytuacja w Polsce i reszcie EU.
      • Gość: wypedzony Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: 194.75.236.* 09.06.07, 11:08
        Pozdrowienia z Anglii.
      • beatrix13 Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? 09.06.07, 15:11
        mary_an napisała:

> A ja wyjechalam i chetnie wracam raz po raz na kilka dni na wakacje, niestety
        > nie widze, zeby cos sie zmienialo. Slyszalam, ze wedlug niektorych statystyk
        za
        >
        > 20 lat ma sie wyrownac sytuacja w Polsce i reszcie EU.

.....................
        wg bardzo optymistycznych prognoz dodaj
        >
    • swantevit Spoko, nie wszyscy mlodzi wyjada 09.06.07, 11:28
      Krzystek, Nitras i paru innych, "niezbednych" zostanie..
      Jak slysze Nitras kupil se samochod, a to dowod ze szczecinskie PO bedzie
      inwestowac w motoryzacje...
      :-)
    • Gość: Emigrant 2000 Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.icpnet.pl 09.06.07, 11:32
      Ja wyjechałem ze Szczecina w 2000 r. zaraz po studiach. Więcej, dziś już na
      100% wiem, że wszyscy moi znajomi ze studiów - grupy seminaryjnej czy
      specjalizacji - oraz z liceume również wyjechali. Szczecina to prowincja, może
      ładna i spokojna ale jakże jej daleko do Poznania, Krakowa, Wrocławia, Gdańska
      czy Warszawy! W Szczecinie nie ma dużych koncernów i korporacji i możliwości
      rozwoju, to zaścianek! W 2000 r. na starcie dostałem 5 razy tyle co w
      Szczecinie od razu bijąc ówczesną średnią krajową! A dziś nie wspomnę jak
      powodzi się dzięki ciężkiej pracy... Zostając w Szczecinie niegdy nie
      osiągnąłbym tego! Do Szczecina mogę jedynie wpadać na weekend do rodziców oraz
      na balety - zarabiaj w Polsce A a wydajesz w Polsce C bo Szczecin deklasuje
      się! W Polsce SZczecin znany jest tylko znany z pięknych dziewczyn (niestety
      łasych na kasę bo chcą wyrwać się z tej prowincji!)!
      • Gość: znawca Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 10.06.07, 11:15
        Gość portalu: Emigrant 2000 napisał(a):

> Ja wyjechałem ze Szczecina w 2000 r. zaraz po studiach. Więcej, dziś już na
        > 100% wiem, że wszyscy moi znajomi ze studiów - grupy seminaryjnej czy
        > specjalizacji - oraz z liceume również wyjechali. Szczecina to prowincja, może
        > ładna i spokojna ale jakże jej daleko do Poznania, Krakowa, Wrocławia, Gdańska
        > czy Warszawy! W Szczecinie nie ma dużych koncernów i korporacji i możliwości
        > rozwoju, to zaścianek! W 2000 r. na starcie dostałem 5 razy tyle co w
        > Szczecinie od razu bijąc ówczesną średnią krajową! A dziś nie wspomnę jak
        > powodzi się dzięki ciężkiej pracy... Zostając w Szczecinie niegdy nie
        > osiągnąłbym tego!

Ee tam, widać, że nie kumasz polskich klimatów.
        Może 7 lat temu było jak piszesz. Dziś JEDYNE konkretne miasta (rozwijające się)
        w Polsce to Wrocław i Gdynia i z oczywistych powodów również Warszawa. Gdzieś za
        nimi w tyle Kraków. Poznań i Gdańsk zdecydowanie zeszły na psy i wiadomo - mają
        przewagę nad Szczecinem ale bardzo iluzoryczną...
        • Gość: Emigrant Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.icpnet.pl 10.06.07, 13:50
          Fakty są inne! W Szczecinie dostaniesdz PLN 1000 a w Poznaniu PLN 5000 a w
          Warszawie PLN 6000 to co tu porównywać?!
    • 1.bazyl Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? 09.06.07, 11:43
      Hm, jako osoba, ktora wyjechala, przewrotnie powiem - zostac...:)
    • Gość: andreas niedawno w trojce była dyskusja o marce miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:48
      i mozna gonic za metroliami, marzyc o korporacjach,
      wielkich centrach handlowych i korkach na ulicach...

a mozna za spokojem, do którego przeciez kazdy z nas co jakis czas ucieka...

Kazdy wybiera, to co mu odpowiada - jednemu góry, innemu morze...

To troche jak by zadac pytanie,
      czy uczyc sie przedmotów scisłych czy humanistycznych...
      czy słuchać Archive czy Marizy...

Kazdy wybiera to, co mu odpowiada,
      jedem whisky a drugi wódeczke,
      bo chyba nikt nie bedzie próbował udowodnic,
      ze ludzie zyjacy w małej miejscowości sa mniej szczęsliwi,
      czy mniej spełnieni od tych z Warszawy czy Poznania...

Prosze panstwa oczywiscie moze nas wygonic pogon za pieniedzmi,
      ale raczej bezrobocia w Szczecinie nie ma!

Niech kazdy podejmie decyzje taką by byc szczesliwy,
      by nie okazało sie, ze siedzac czy w innym miescie czy kraju,
      bedziemy tesknic za tymi ulicami, lasami i morzem
      było nie było nie az tak daleko....

Na pewno nie bedzie to decyzja ani polityczna ani ekonomiczna...
      bedzie to decyzja nasza i nasze poszukiwania spełnienia naszych potrzeb!

Ja marze o wyjeździe ... w góry, do małej miejscowosci...
      a nie do Poznania czy Warszawy!

I jestem bliziutko, bliziusienko... ;)))
      • Gość: andreas Re: niedawno w trojce była dyskusja o marce miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:50
        przecietny Europejczyk do niedawna zmieniał prace 3-4 krotnie,
        a Amerykanin - 10 krotnie!

Przeciez nie jest tak, ze tu gdzie jestesmy czujemy sie szczesliwi,
        czasami wyjezdzajac odnajdujemy to czego szukalismy...
        a czasami wyjezdzamy - by wrócic szczęsliwi!
        • 1.bazyl Re: niedawno w trojce była dyskusja o marce miast 09.06.07, 12:18
          Masz racje.
          Nie ma odpowiedzi takiej samej dla wszystkich.
          Poza tym - sa w zyciu rozne okresy i rozne potrzeby. Wyjazd na 2-3 lata dla
          swiezo upieczonego absolwenta, ktory nie moze w Polsce znalezc pracy, jest
          szansa i dla niego, i dla Polski, do ktorej miejmy nadzieje pozniej wroci.
          Wyjazd 40-50 latka z zawodem, domem, rodzina tutaj moze czesto byc tragedia -
          wlasnie dla rodziny, dzieci.

Kazdy musi sam zdecydowac.

Jednak chcialabym, zeby politycy nie powtarzali bezmyslnie "jak sie nie podoba,
          to mozna wyjechac", albo nie cieszyli sie tak teatralnie z otwierania sie
          kolejnych rynkow pracy. Bardzo krotkowzroczne granie pod publiczke, ktore zle
          sie dla Polski skonczy.
      • Gość: mka Re: niedawno w trojce była dyskusja o marce miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 13:49
        Gość portalu: andreas napisał(a): ..
        Niech kazdy podejmie decyzje taką by byc szczesliwy,
        > by nie okazało sie, ze siedzac czy w innym miescie czy kraju,
        > bedziemy tesknic za tymi ulicami, lasami i morzem
        > było nie było nie az tak daleko....
        >
        > Na pewno nie bedzie to decyzja ani polityczna ani ekonomiczna...
        > bedzie to decyzja nasza i nasze poszukiwania spełnienia naszych potrzeb!
        Właśnie i czy potrzebna do tego aż debata?
      • Gość: Papaj Re: niedawno w trojce była dyskusja o marce miast IP: *.chello.pl 10.06.07, 11:19
        DOkładnie Andreas!
        Ja też marzę o małej miejscowości, a nie o czymś większym od Szczecina.
        Góry, morze, jeziora, lasy to pociąga a nie wielkomiejski zgiełk.
        A jak już mieszkać w mieście to Warszawa, Poznań, Łódź - żenada!
        Szczecin dużo piękniejszy!
    • Gość: willy ci, co mogliby namawiac do pozostania IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.07, 12:09
      tu agitowac nie beda, bo nie maja czasu na siedzenie na forum i gledzenie.
      w tygodniu ciagna wlasna firme a w weekend dogladaja budowy domu albo aktywnie
      wypoczywaja.

a jak ktos marzy o wyscigu szczurow i samotnosci wielkiego miasta - sa
      bezposrednie loty z goleniowa. chyba nawet codziennie...
    • Gość: rozśmieszony Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.szczecin.mm.pl 09.06.07, 13:14
      Ale się uśmiałem. Bartnik kreślący czarne scenariusze... A co ten Pan zrobił
      żeby te jego scenariusze się nie spełniły? Nie powie chyba, że za krótko jest
      przy władzy, żeby palcem kiwnąć. Ale on ma w nosie wszystkich - młodych czy
      starych wszystko jedno. Są dobrzy gdy pracują na jego nicnierobienie, ale to
      jeszcze nie powód by ich szanować. Wyjeżdżajcie ludzie stąd jak macie szansę.
      Może jak w mieście zostanie więcej polityków niż normalnych ludzi i okaże się,
      że nasi włodarze mają za mało murzynów do roboty to wreszcie zrozumieją, że bez
      młodych, zdolnych ludzi są nic nie warci. Tacy jak Bartnik już dawno zapomnieli
      co to znaczy praca i odpowiedzialność.
    • Gość: lesiu Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 09.06.07, 13:36
      Mam receptę na ucieczki ze Szczecina; zrobić listę wszystkich ludzi sukcesu,
      zaczynając od wszystkich polityków, urzędników, dyrektorów i rektorów szkół
      wszystkich stopni i rozliczyć za dzieci,czyli sprawdzić, gdzie się kształcą ,
      gdzie mieszkają, gdzie pracują, gdzie żyją, na jakich posadkach? Ukarać tych, którzy
      wypuścili swoje dzieci ze Szczecina .Napiętnować!
      Może to dobre lekarstwo na różne pomysły na "zatrzymywanie".
    • Gość: low Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.chello.pl 09.06.07, 14:10
      w pełni popieram pana Bartnika nasza młodzież emigruje a co ma tu robić
      mgr.inż. nie poto uczyła się 17lat zeby teraz usiąść na kase w Realu albo Tesko
      czy w innym sklepie większość chciała by spełnić się w zględem wykształcenia i
      zdobywać doświadczenia a w Szczecinie napewno tego nie dokona
    • Gość: author author Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.Red-217-125-247.dynamicIP.rima-tde.net 09.06.07, 16:35
      Wyjezdzajcie!!!! im wiecej tym lepiej;) dzieki Wam moja niemala i tak pensja wzrosla w tym roku o 30%;) i to nie koniec podwyzek;) wszystkim absolwentom filologii jakichstam i innych ciekawych kierunkow mowie: powodzenia!
      • swarozyc Pozdrawiam absolwentow nauk scislych i technicznyc 09.06.07, 17:11
        h. Reszcie zycze powodzenia w Tesco i UM!
        :-)
        • Gość: abc Re: Pozdrawiam absolwentow nauk scislych i techni IP: *.chello.pl 09.06.07, 19:11
          Reszta sobie tez jakoś poradzi :P Bo kto Ci zrobi tłumaczenie papierów jak
          chociażby sprowadzisz używany samochodzik z zachodu?
    • Gość: aster Michnik i wolność słowa - do ocenzurowania w GW IP: *.bazapartner.pl 09.06.07, 17:02
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=95&ShowArticleId=47880
    • Gość: Szczecinożerca Re: Szczecin: zostać czy wyjechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:59
      Dyskusje o Szczecinie prowadzone w mediach często przez polityków są bezpłodne. Mieszkam tu 10 lat i takiej prywaty oraz
      nieudolności, nędzy materialnej i intelektualnej nie spotkałem nigdzie. Szcecinianie z reguły nie zdają sobie z tego sprawy bo nie
      maja porównania. Przez te 10 lat które ja obserwuje to niw widze w szczecinie niczego nowego poza supermarketami, Swiat i reszta
      mista idzie do przodu. Na co nie spojrzeć dno, dno, dno. Prezydenci nieudacznicy (bez wizji, charyzmy, pomysłów), inwestorzy
      omijaja maisto dalekim kołem, przeciez to nie przypadek, uczelnie sa tu kiepskie, bibiotego ranga ponadregionalna tyle że nic we
      niej nie ma, zawsze odpowiedź że pozycja niedostepna bo ktos ukradł albo po prostu jej nie ma (nawt w czytelni), praca tylko po
      znajomości, komunikacja miejska jak i wszytsko so "miejsckie" droga i beznadziejna. Kończąc te dyskusje sa bezsensu, Szcecin jest
      całkowitą mentalna i gospodarczą prowincja, jest bo jest, sa też Suwałki, Rzeszów, Przemyśl. moje wrażenie jest takie, że władze
      miasta zachowują sie jak okupanci, śą bowiem aroganckie, ale za wszystko trzeba tu płacić prawem kaduka, nie wiadomo po co i za
      co. Słynne strefy płatnego postoju, z których missto nic nie ma, za to mieskańcy kłopoty. Plaża miejska na Głębokim jest płatna,
      miasto musi na tym zarabiać, bo przeciez są tam punkty handlowe które płaca czynsz, plaża jest kiepska, pełni na niej podpitych
      wyrostków, jeśli jakaś mama ma dwoje dzieci i są wakacja to miesięcznie za pobycie na tej plaży zapłaci 100 zł. Wczoraj byłem w
      Trzebieży plaża urządzona znacznie lepiej (jest nawet boisko tartanowe, kort, małpi gaj dla dzieci) i oczywiście wstęp za darmo,
      ale to oczywiste bo mieszkańcy Szczecina to dojne krowy dla magistratu i jego pupilków. Każdy temat jaki by nie wziąć związany ze
      Szczecinem to poczucie klęski. Likwidacja szkół (na czuyms trzeba oszczędzić, po co nam tyle szkół wystarczy jedna, bedzie
      taniej). Szkoda nawet czas tracić. Żegnam.
    • whiteentrance wyjechać, zarobić, wrócić! 10.06.07, 01:48
      i zainwestować. Tu w Szczecinie!
      I nie pieprzyć głupot!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka