Dodaj do ulubionych

Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo!

29.09.07, 15:19
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4532303.html
Wielu moich kolegów dosłownie miesiac
po zrobieniu prawa jazdy na ciężarówki -
siada za kierownice TIRa, bo brak kierowców...

Stanowi wiec to potencjalne zagrozenie,
a jezdza takze po trasach miedzynarodowych!

Kolega wrócił z trasy i widzial jak TIR trzasnął
dwa stojace przed naczepa innego TIRa auta osobowe....
nie mozna było rozpoznac marki jednego z aut,
tak było zmiażdżone...
Obserwuj wątek
    • gradus2004 Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! 29.09.07, 15:44
      > Wielu moich kolegów dosłownie miesiac
      > po zrobieniu prawa jazdy na ciężarówki -
      > siada za kierownice TIRa, bo brak kierowców...

a kiedy powinni wsiadac? Skoro maja uprawnienia to niby dlaczego nie maja
      jezdzic TIRami?
    • Gość: Vlad.H. No i? podobnie jak gradus nie bardzo rozumiem IP: 213.155.162.* 29.09.07, 21:50
      twoje obiekcje.
      Skoro ma uprawnienia C+E to ma prawo jezdzic po drodze publicznej...
      Jezdze troche w trasach i uwazam ze to wlasnie kierowcy TIR'ow sa jednymi z
      najsensowniejszych uzytkownikow drog mimo ze czesto lamia ograniczenia
      predkosci... ale nikt nie chce kierowcy ktory jezdzi zgodnie z przepisami...
      A sam mam tylko kategorie B wiec nie jestem tirmanem.
      • andreas.007 juz tłumacze 30.09.07, 19:31
        w zasadzie leklarz tuz po uzyskaniu dyplomu
        takze moze wykonac skomplikowane operacje, ma uprawnienia.
        Ale ja bym sie mu nie dał pokroić... ;)))

Moze przykład zbyt drastyczny, ale to moze powiedzmy,
        że to dentysta z uprawnieniami od wczoraj... ;))
    • piotr33k2 Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! 29.09.07, 23:08
      rzadko ale w teraz zgadzam sie zupełnie z andreasem ,ostatnio taki
      jeden mało mnie swoją naczepa nie zepchnął do rowu na trasie od
      skwierzyny do poznania przy wyprzedzaniu ,jechałem jakieś 90 a on
      sie zabrał za wyprzedanie idiota ,oczywiscie nie zdążył i zaczął sie
      wciskać przed mój "dziób" a ja musiałem ostro hamowac ze mnie nie
      zepchnął do rowu ,ni ema sie jednak co dziwic jak na parkingu
      wysiadają z tirów 20 latkowie którzy porobili na gwałt uprawnienia i
      tirami chca jeżdzić tak jak swoimi prywatnymi hondami rocznik 92-95,
      he he .kierowcy tirów to kiedyś byli może fachowcami i
      doswiadczonymi autorytetami drogowymi teraz to głównie bezmyslne
      gó..arstwo stawarzajace zagrozenie na drodze.moim zdaniem powinni
      zdecydowanie zaostrzyc te kryteria wydawania ich uprawnień ,np jakis
      większy limit wieku i stażu za kierownicą .
      • Gość: Vlad.H. Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! IP: *.warzymice.net 30.09.07, 02:37
        no to jzu wiesz ze tir ma odciezice na ok 90 - 92kmph - nastepnym razem
        pojedziesz 95 - 100 i nie wezmie cie zaden tirman, ja jak jezdze to tirmani mi
        ustepuja, ladnie pokazuja czy moge wyprzedzac, mozna zagadac przez cb,
        pozdrowic, zapytac o droge itdpoza nielicznymi przypadkami (rosjanie i litwini)
        nie zdazyly mi sie zadne problemy z tirmanami - jest tak ze to oni sa
        najbardziej uczynna grupa kierowcow na drodze.
        • piotr33k2 Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! 30.09.07, 19:00
          widocznie trafiasz na "starą gwardie" a nie na tych o których
          założony jest ten wątek.tir moze jechac tylko 80 na godz nawet na
          drodze szybkiego ruchu a droga ktora jechałem choć o dobrej
          nawierzchni napewno taką nie jest ,co chwila wioski miejscowosci i
          nie za szeroko ,dopiero w pniewach łączy sie z dwójką ,zreszta potem
          na kulczykowej autostradzie spotkałem dwa wywrócone na bok
          tiry ,wyobrażasz sobie? nieodpowiedzialne gó..arstwo i tyle .
          • andreas.007 Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! 30.09.07, 19:10
            wprawdzie te osoby maja uprawnienia, ale nie maja doswiadczenia!!!
            Kiedys miałes uprawnienia, ale nie siadałes na drugi dzien
            za kierownice, lecz byłes pomocnikiem, a po jakims czasie dopiero.

Kierowca, który spowodował wypadek autobusu pod Grenoble,
            był młodym człowiekiem i moim zdaniem mógł inaczej sie zachowac,
            juz nie mowie o wybranej trasie, ale samej jezdzie...

Oczywiscie my jako kierowcy nie mozemy nic zrobic,
            ale widząc TIRa pamietajmy, ze nie zawsze jest to kierowca
            z doswiadczeniem, ale moze trafimy własnie na człowieka,
            który jedzie w trase pierwszy raz TIRem!
            • Gość: zona.pijaka Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! IP: *.icm.edu.pl 30.09.07, 19:58
              Ja na Gontynce, jak zbiorę złom to zawsze sprzedaję go po drugiej
              stronie ulicy za Technikum Mechaniczny u TOM-a (taki kontener). A
              tam też rych niesamowity. I czy dlatego że może mnie przetrącić byle
              osobówka - mam nie sprzedawać złomu. A za co bedę piła?
              • swantevit Re: Uwaga na TIRy - niebezpieczeństwo! 30.09.07, 20:00
                Gość portalu: zona.pijaka napisał(a):
                A za co bedę piła?
                ''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                Pij za zdrowie Kwacha.
          • Gość: Vlad.H. rozczaruje IP: 80.53.41.* 01.10.07, 21:25
            trafiam i na mlodych i na starych, ulatwiaja wlaczanie sie do ruchu, pokaza ze
            mozna wyprzedzac, zasygnalizuja koniec wyprzedzania, wczoraj sobie jechalem
            wlasnie z tirami i bylo bardzo spokojnie, poprawnie, wiedzialem jaka jest
            sytuacja na drodze, gdzie stoja misiaki, wiedzialem czy jest korek. Jechalem
            normalnie i tiry tez jechaly normalnie - ogolnie byc moze sami jestescie sobie
            winni, kierowcy tirow czesto narzekaja na osobowki, szczegolnie takie ktore
            spychaja wszystkie inne samochody wyprzedzajac na trzeciego, wiele z takich
            wywalonych na boku tirow to efekt ucieczki na pobocze i do rowu by uniknac
            czolowego - czy taki sku..syn z kratka sie przejmie? watpie... naprawde wole
            jechac wsrod tirow niz osobowek - kierowcy tirow bardzo rzadko zaskakuja
            negatywnie, kierowcy osobowek rzadko zaskakuja pozytywnie... to moje osobiste
            doswiadczenia z tirami
            • andreas.007 Re: rozczaruje 02.10.07, 00:55
              przepraszam, byc moze zostałem źle zrozumiany,
              zapewne źle postawiłem problem!
              Kierowcy TIRów nie sa złymi kierowcami, ale trafia na drogi
              coraz wiecej osób bez praktyki... młodych bardzo.
              Jazdy TIRem z naczepa nie nauczy sie na kursie "na dwójke"...
              to wymaga praktyki!

Tylko tyle - moze sie zdarzyc, ze trafimy na TIRa,
              za kierownica którego bedzie siedziała osoba bez doswiadczenia,
              tylko tyle...
              • Gość: zuza zacznij od siebie IP: 195.124.114.* 02.10.07, 07:17
                Możesz mnie nie zrozumieć, ale prosze nie zrozum mnie źle!
                • andreas.007 Re: zacznij od siebie 02.10.07, 13:16
                  mozesz byc spokojna, ja nie jestem kierowca TIRa... ;))
            • piotr33k2 Re: rozczaruje 02.10.07, 13:12
              no widzisz a ja trafiam na neptyków ostatnio znowu taki jeden
              tirowiec (w morde jego mać )na gdanskiej zatrzymał sie nagle na
              środkowym pasie wyciągnał mape i zaczął ja z "siłą spokoju"
              studiować majac wszystko i wszystkich w d...za przeproszeniem, he he.
              • Gość: Vlad.H. A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 przed IP: 80.53.41.* 03.10.07, 01:10
                Wroclawiem... i co ma z tego wynikac?
                TIRowcy zazwyczaj dopytuja sie o droge na CB wiec z ta mapa to naprawde
                niezwykle zdarzenie.
                Pisze poza tym o sredniej - stwierdzenie ze TIRy to niebezpieczenstwo to moim
                zdaniem naduzycie.
                • andreas.007 Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p 03.10.07, 01:19
                  pamietaj, ze jak matiz stuknie w moje auto, to uszkodzi je,
                  ale jak TIR, to je zmiażdży... ;))

TIR na trasie dwa auta skasował, ze marki nie mozna było poznac,
                  zdarza sie takze takie cos na płatnych autostradach,
                  gdy TIR nie "zauwazy", ze stoja...

Naprawde nie widzisz róznicy?
                  • Gość: Vlad.H. Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p IP: 80.53.41.* 03.10.07, 01:39
                    nie widzialem cofajacego sie tira na autostradzie... sorry ale zdarza sie ze
                    kierowca tira robi to o czym piszecie - problem jest jednak ze statystycznie to
                    nie tiry sa niebezpieczne na polskich drogach ale kratkowicze, krawaciarze i
                    dresiarze...
                    Jak sie w ciebie wbije e34 zapie..jca 180kmph to gwarantuje ci ze zostanii z
                    ciebie tyle samo ile w wyniku najechania przez tir
                    • piotr33k2 Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p 03.10.07, 22:51
                      tiry pedzą jak oszalałe chociaż moga tylko 80 na godz i jest to
                      spowodowane tymi młodymi kierowcami tirów którzy chca nimi jeżdzić
                      tak jak swoimi osobówkami stad te zagrozenie którego kiedyś nie
                      było , i żadne cb którym jestes zafascynowany tu nie pomoże.
                      • Gość: Vlad.H. Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p IP: 80.53.41.* 03.10.07, 23:51
                        nie mowie o fascynacji cb tylko o tym ze wiele zachowan tirow moze byc
                        zrozumiale dzieki cb - jesli kierowcy tirow robia miejsce dla karetki na sygnale
                        bo wiedza o niej dzieki cb to dla kierowcow bez cb ich zachowanie jest
                        niezrozumiale, jesli zepsuje ci sie samochod to majac cb mozesz byc pewien ze
                        ktos inny z cb ci pomoze, wystarczy ze dasz znac ze cos takiego sie stalo - tyle
                        w temacie cb.
                        tiry jada 92kmph - wszedzie po prostu - wiekszosc kierowcow ma odciecie na tacho
                        wlasnie na 90 - 92kmph. uwierz mi ze wiekszym zagrozeniem sa kierowcy jezdzacy
                        na trasach krajowych niz na miedzynarodowych - nie maja limitow godzinowych,
                        czesto zapieprzaja na maksa... jesli taki chlopak musi w ciagu dnia obskoczyc
                        sciane poludniowa i wschodnia (startuje nad ranem we wroclawiu i musi dojechac
                        tego samego dnia do bialegostoku a po drodze przejechac jeszcze 6 innych punktow
                        gdzie ma zostawic albo zabrac ladunek i jeszcze chce wrocic do domu!)
                        prawdziwym zagrozeniem wlasnie sa tacy zmeczeni kierowcy...ale dalej uwazam ze
                        najgorsi kierowcy i najwiecej wypadkow powoduja dresiarze i krawaciarze.
                        • piotr33k2 Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p 04.10.07, 00:00
                          oni też ale nie o nich w tym wątku mowa , a mowa o nowym zagrozeniu
                          czyli mlodych niedoswiadczonych kierowcach tirów którzy tym sie
                          roznią tylko od tamtych że jezdżą czołgami a nie zwykłymi autami , a
                          z nimi niemasz zadnych szans przezyć ,zepchnie cię naczepą i nawet
                          tego nie bedzie wiedział bo co mu tam .
                          • Gość: Vlad.H. Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p IP: 80.53.41.* 04.10.07, 00:08
                            przeciez ich rodziny tez jezdza... robisz z nich mordercow... masz zastrzezenia,
                            dzwon na 112 czy 997, podaj dokladny opis sytuacji, zatrzymaja go do kontroli,
                            kaza dmuchnac w alkomat, sprawdza stan techniczny... ja widzialem wypadki gdzie
                            to tir lezal w rowie bo zepchnal go jakis krawaciarz albo dresiarz... a przeciez
                            tirman mogl centralnie pie..ac takiego frajera co wyszloby z pozytkiem dla
                            calego spoleczenstwa.
                            Ty jestes ciety na nich a ja nie, mam raczej pozytywne doswiadczenia.
                            • piotr33k2 Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p 04.10.07, 00:19
                              jest nowy problem a ty go nie widzisz i to twój problem ,a problem
                              brzmi :za łatwo za szybko niedoswiadczona i niedouczona gó..ażeria
                              zdobywa uprawnienia na prowadzenie takich drogowych potworów po
                              polskich waskich zatłoczonych i niebezpiecznych szosach.
                              • Gość: Vlad.H. Re: A ja widzialem matiza ktory cofal sie na A4 p IP: 80.53.41.* 04.10.07, 00:33
                                a ty w kolko swoje... sam nie wiem co lepsze - mlody i odpowiedzialny kierowca
                                czy rozgoryczony zdrada zony 40 letni alkoholik kupujacy przed trasa pare piwek
                                i bochenek chleba (autentyk - to kupowal kierowca tira)
                                PS
                                zacznij korzystac pociagow - podobno poprawia sie jakosc uslug PKP
                                PS2
                                zakonczmy juz ten watek - ja ci nie przyznam racji a ty mi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka