Gość: ret IP: *.chello.pl 30.10.07, 20:25 Jak zwykle państwo narzekaństwo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrasekta Mam nadzieje, że te marudy nie będą mieć wpływu 30.10.07, 20:42 "Ale na pierwszy rzut oka nie spełnia on naszych wytycznych. (..)Miasto winno mieć co do tego jednoznaczną politykę. " Nie ma jednoznacznej polityki ale są wytyczne których nie spełnia? Profesorkowie i doktorkowie marudy. Wielcy urbaniści co prawda nie posiadający wizji ale marudzący na temat każdej która ma powstać. Czekają na łapówę czy co ? --------------- Wole coś zjeść i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Mam nadzieje, że te marudy nie będą mieć wpły IP: *.chello.pl 30.10.07, 20:44 Wytyczne zrobili,powiedzieli specjaliści swoje zdanie na temat.A miasto powinno obrać politykę opartą na tychże wytycznych sporządzonych przez fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siusiak Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:44 ..za duże, za grube, do de... itd a żeby który powiedział, że za małe Odpowiedz Link Zgłoś
malcoolm Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 30.10.07, 20:47 Artykuł powinien się nazywać "maruderzy o wieżowcu na Wyzwolenia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argh! Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:56 Normalnie krew mnie zalała po przeczytaniu tego pieprzenia. "Ciężka bryła będzie dysharmonizować krajobraz". Jaki, do cholery, krajobraz? PRLowskie bloki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: 217.153.7.* 30.10.07, 20:58 szczecin nie ma jeszcze wizji, nie wiemy, wieżowce tak ale gdzie indziej, za masywne, za smukłe , za takie, za śmakie... jak nie wiecie bo nie ma wizji, bo nie ma jednolitej polityki, wytycznych, planów itp. to weźcie się k...wa do roboty i to stwórzcie! nic innego jak tylko wieczne biadolenie i negowanie wszystkiego jak czytam podobne mądrości to mnie jasna krew zalewa, może po prostu połóżmy się i poczekajmy aż wszystko samo się zawali mam takie pytanie jakież to cuda architektury powstały w naszym mieście dzięki tym wszechmocnym opiniom i wizjom naszych architektów?... proszę o pomoc bo być może coś przeoczyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archirekt nadworny Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 00:55 jak dla mnie to ten budynek pierwsza klasa jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedo Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:58 A gdzie byli ci maruderzy kiedy stawiano te beznamiętne mrówkowce sąsiadujące z Galaxi i obok Cezasu. Jakoś to im się podoba, a jak może powstać coś naprawdę ciekawego to już marudzą. Mam nadzieję, że miasto spojrzy na to zupełnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lka Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.chello.pl 31.10.07, 12:53 Akurat ci maruderzy byli jeszcze wtedy w przedszkolu i szkole. A po drugie, ci Państwo mimo iż są architektami (tak się skąłda, że wszyscy wykładają na wydz. architektury) to nie są urzędnikami...więc ich wpływ czy opinie nie są dla nikogo wiążące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pufek Architekci bez wizji IP: *.smsnet.pl 30.10.07, 21:00 zapraszam tutaj do dyskusji o szczecinskim skyline i wiezowcach www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=260083&page=12 a takze tutaj: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=413207&page=23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianka Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:05 Rzygać się chce jak się to czyta. Tu się tworzy nasze city. Ma być wysoko, szklano, nowocześnie, najlepiej bardzo futurystycznie. To nie jedyny szklany wieżowiec, który ma tu powstać (centrum technologii bok Galaxy). I na Boga, oby to był dopiero początek przed kolejnymi. TO pudełkowate bloki pasują tu jak pięść do nosa. No i btw kto pozwolił postawić Galaxy w naszym przyszłym city??? Pseudo-architekci, niedouczone patałachy jedne - won!!! Paniusi szkoda kopuły... Odbiera mi siłę w członkach, żeby wstukać komentarz... Odpadam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pufek Kolejna wieza? IP: *.smsnet.pl 30.10.07, 21:13 "centrum technologii" chodzi o przygoowywany plac budowy za parkingowcem Galaxy? Odpowiedz Link Zgłoś
ex Re: Kolejna wieza? 30.10.07, 21:46 nie, o trawnik kolo przejscia podziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.chello.pl 30.10.07, 21:12 maja racje. kwiatek do kozucha tez nie pasuje, ani wol do karety. zreszta - specyfika szczecina sa piekne przedwojenne kamienice i moze tego sie trzymajmy, a nie nagle szklany wielkolud jakich pelno na swiecie - jestem za specjalizacja, nie unifikacja. to juz mielismy - sliczne "bieruty" i "gierki" strasza w centrach polskich miast do dzis, po co nam to samo, tylko szklane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.lanet.net.pl 30.10.07, 21:12 Panie i panowie doktórzy...ostatni raz cos zaprojektowali w latach 70-tych, szkoda gadac, czemu od nich pomysl wiezowca nie wyszedl?? HALO HALO, doktórzy wychylamy glowy ze swoich okopconych biu i patrzymy co sie dzieje na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.szc.vectranet.pl 30.10.07, 21:14 Ludzie ! weźcie tych architektów z bożej łaski i wywalcie do "kozich dupek wielkich", niech tam marudzą i biadolą. Na pierwszy rzut oka widać, że projekt jest trafiony w 10-kę. Wspaniała bryła, trochę jak żagiel, wspaniale komponująca się z naszym miastem. Niech nasz Prezydent pogoni tą bande i wyda zgodę na budowę, bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:22 Blaszany barak Tesco na Dunskiej, gorszy od DDR-owskich samow jakos im nie przeszkadzal ? Z dorobiona karykatura dachu jest juz piekny ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 30.10.07, 21:35 ładny projekt ładny budynek i wszystko a tych zakompleksionych architektów garażowych "olać" i tyle ,gdyby tacy architekci jak oni mieli decydowac podejrzewam żeby nigdy nic konkretnego i nowoczesnego nie wybudowano o wysokosci wiekszej jak 10 metrów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaG Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.177.wmc.com.pl 30.10.07, 21:35 Mnie sie podoba! To najlepszy projekt jaki mógł powstać, bardzo nowoczesny i futurystyczny. Bardzo pasuje do krajobrazu Szczecina. Na dodatek współgrałby z Pazimem. Swoją drogą co to znaczy zbyt masywna konstrukcja? Według tych matołków ma być bardziej smukła i wyglądać jak sopel lodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypis Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:36 > Tym bardziej że w tej chwili nie ma osoby kompetentnej w Biurze Planowania Przestrzennego Miasta ani architekta miasta. a może właśnie specjalnie nie ma żeby można było robić w Szczecinie co się chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspans Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: 83.168.108.* 30.10.07, 22:00 Zapomnijmy o tym projekcie i nie łudżmy się nadzieją że ten drapacz powstanie. W Szczecinie zawsze ktoś stoi na przeszkodzie i blokował nie jeną taką inwestycję,dla przypomninia 36 piętrowy drapacz na ul Potulickiej zablokowała pani konserwator czy piękny Kosmos. Krzystek olej tych sabotażystów i kieruj się prorozwojowymi posunięciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 09:12 a co ma do tego Krzystek? Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja_live Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 30.10.07, 21:58 Tym samym osobom podobała sie koncepcja studia A4 co do placu Orła Białego. To moze odbudujmy stary poniemiecki Szczecin, takie ładne miasto przeciez było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Zdanie wymienionych architektów-zbędne IP: 81.190.125.* 30.10.07, 23:26 Ciekawe jak potrafią być konsekwetni w ciągłym negowaniu każdej interesującej wizji pani Freino i pan Marzęcki. Nie słyszałem jeszcze od nich niczego pozytywnego, wpisują się w znane od lat tzw. "ciągłe szczecińskie narzekanie". Pan Marzęcki (nie wiem kto dał mu tytuł profesora architektury), neguje prawie wszystko, również ganił projekt dwóch wież przy Bramie Portowej. Niedawno zmarły prof. Latour miał zgoła odmienne zdanie. Umiał spojrzeć bardziej pozytywnie na projekty mowoczesnych budów. On nie widział ani dysharmonii, ani niczego złego w projektowaniu wysokich budynków w ciągu od Bramy Portowej do budynków dawnej "Dany". Teraz jeszcze wystarczy poprosić o zdanie wojewódzkiego konserwatora zabytków, panią Stanecką i JW Construction nic nie wybuduje, natomiast paskudny budynek Dany zyska miano zabytku. Ale mamy beznadziejną kadrę na tej naszej architekturze. Kogo oni wykształcą?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Ciekawe gdzie byli ci specjalisci... IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 23:29 gdy powstawaly takie koszmarki jak Galaxy albo inne blaszako-baraki? nie mowiac juz o cudach na starowce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 31.10.07, 00:48 tak sobie mysle jak nie ma wizji to moze ten SZCZECIN zaorac i posadzic trawe - przeciez to sa jakies bzdury w ten sposob to miasto umiera i wymiera tu sie nic niedzieje : POGON, LOTNISKO, MARINA,..., WLADZE MIASTA TE Z LEWA I TE Z PRAWA MAJA MIESZKANCOW SWOJEGO MIASTA GLEBOKO W POWAZANIU GRUNT ZE IM JEST FAJNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonatan Architekto-matołki IP: 81.190.125.* 31.10.07, 08:01 Parafrazując wypowiedź pana prof. Bartoszewskiego, powiem o wypowiadających się tutaj architektach: architekto-matołki i urbanisto-matołki. Panie Prezydencie Krzystek, proszę nie brać pod uwagę wypowiedzi tych ciągle marudzących ludzi. O ile pamiętam region okolic Pazimu miał być zabudowany wieżowcami, ma tam powstać prawdziwe city. Galaxy to tragiczna wpadka, gdzie wówczas byli ci architeci? Pamiętam, że był wtedy także architekt miasta (też pracowanik Architektury PS). My szczecinianie powinniśmy mieć decydujący głos o tym czy nam się coś podoba, czy nie. Jaki smutek, że prof. Latour już odszedł :(. On napewno docenił by ten projekt i nie marudził. A swoją drogą teren obok Dany czeka dalej na zagospodarowanie. Przecież ta buda pt. "Fala" miała być tymczasowa, a i parking obok jest duży. Więc jest gdzie kontynuuować bardzo wysoką zabudowę. To nie musi być "samotny żagiel" :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Pomroczność jasna dra Siennickiego? IP: *.fnfis.com 31.10.07, 12:20 Pan dr Siennicki uczynił publiczny wytrysk swojej elokwencji. Sformułowania na poziomie matoła: "mozna rozważyć" itp nic nie znaczące bzdety. Ale nie ma się czemu dziwić. Prezesami zwykle nie robi się ludzi inteligentnych. Bez szacunku panie "doktorze" hehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.07, 08:32 sama Dana jest koszmarkiem, ale ten mały budyneczek z kopułką mi się podoba. A jak wyobrażacie sobie zburzenie Dany? A nie lepiej zlikwidować Falę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaG Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.177.wmc.com.pl 31.10.07, 08:52 Ten budynek z kopułą zostaje. Zburzone zostanie tylko te PRLowskie dziadostwo pt. "DANA". Tak wiec badź spokojny. :D Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 31.10.07, 09:02 Fala stoi na trasie planowanej jezdni, więc na razie ma jeszcze jakieś 100 lat istnienia. Sam projekt podoba mi się, daje odpór smętnym wieżowcom stojącym dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja_live Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 31.10.07, 09:05 exman napisał: > Fala stoi na trasie planowanej jezdni, ... Gdzieś Ty to wypatrzył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.07, 11:31 Na kazdej mapie, planie, google earth, i na wlasne oczy to widac Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja_live Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia 01.11.07, 07:52 Na zdjęciu prezentowanym widać parking przy Falii. Fala ma swoja budowę, zresztą zapytam się o to prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.eranet.pl 01.11.07, 22:54 Faktycznie ładnie by tam się droga wpasowała :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 09:15 niech ci wielcy architekci wskażą np 10 najwybitniejszych na świecie atcydzieł sztuki budowlanej i niech pokażą ile to komisji i zespołów doradczych, urbanistów i tym podobnych "fachowców" te dzieła zatwierdzało. Głównym celem urbanistów jest tak komplikowanie planowania przestrzennego aby onie i ich dzieci mieli zajęcie do emerytury.To przecież Cechak był najlepiej zarabiającym dyrektorem w Urzędzie Miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyciac w pien dyplomowani idioci IP: *.hsd1.or.comcast.net 31.10.07, 11:49 wiezowce maja sie wpisywac w budy prlu? te rudery budowane za komuny sa do wyburzenia durnie, nowe budynki maja sie "komponowac" z syfem pokomuny? poyebani/dyplomowani idioci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: surfer Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: 193.111.166.* 31.10.07, 11:55 a mi sie podoba i chcialbym a by cos takiego powstalo. jak sie pozwala aby postawic Galaxy to nie powinno sie sprzeciwiac temu projektowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 14:07 Nieukrywam, że artykuł wywołał nie małą konsternację. Od wielu lat mówi się o tym, że Nasze miasto potrzebuje inwestycji w przestrzeń miejską, swoją drogą od lat niedoinwestowaną i zaniedbaną. W tym miejscu chcę wyraźnie skupić się na oczekiwaniach mieszkańców, przejawiających się w działaniach podnoszących jakość życia w przestrzeni miejskiej. Projekty mogą być lepsze lub gorsze - to kwestia indywidualnego podejścia i własnych odczuć. Nie mniej w przypadku koncepcji budynku zaprezentowanej w artykule można mówić o wypracowaniu wizji, która jest początkiem tworzenia centrum na miarę XXI wieku. Osobiście uważam, że tereny w okolicach centrum PAZIM znakomicie nadają się na kontynuowanie spójnych projektów przestrzennych. Niestety minione lata pokazują, jak łatwo można zamienić atrakcyjny teren w kompleks o nazwie GALAXY. Zapytam po raz kolejny gdzie byli "znani" architekci, kiedy powstawał ów cud kreślarskiego stołu, o ich opiniach nie było słychać? Uważam, że ciekawie zapowiadające się projekty stają się przedmiotem bezgranicznej krytyki, podczas kiedy przeciętne są realizowane. Własnych ułomności popartych brakiem sukcesów na niwie zawodowej nie można usprawiedliwiać masową dezaprobatą wszystkiego co niesie za sobą odnowę "dusznej tkanki miejskiej z lat 60-tych". Zatem apeluję o to aby dać zdolnym architektom pole do działań. Stwórzmy przyjazną atmosferę, której od dawna w tym mieście nie było. Teraz jest jedyna ku temu okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan X. Do panów "architektów" IP: *.chello.pl 31.10.07, 14:38 Skoro takie współczesne wieżowce nie pasują do otoczenia to może czas zburzyć okoliczne PRL-owskie mrówkowce i będzie wszystko grało. A w to miejsce postawić inne o odpowiedniej architekturze. Rzygać mi się chce jak słysze takie biadolenie "fachowców". Odpowiedz Link Zgłoś
ulan_forumowy Re: Do panów "architektów" 31.10.07, 17:46 ja jeszcze dodac chcialem ze tym idiotom zawsze podoba sie tylko to co oni stworza. projekt kolegi po fachu jest zawsze zly, przyciezki, nie wkomponowany w otoczenie. dzieki takim pedalom bysmy mieli tylko krowie pola bo nic by im nie pasowalo miernotom Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Do panów "architektów" 31.10.07, 19:27 niech zaprezentują ci nieudolni krytykanci swoje projekty i najlepiej niech poszukają inwestora do ich realizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Do panów "architektów" IP: *.chello.pl 01.11.07, 01:00 Każdego z nich po prostu gdzieśtam ściska, że nic na tym nie zarobi. Swoją drogą jeśli miasto płaci za takie konkluzje, że budyki "muszą być smukłe, żeby harmonizować" to ja też coś wymyśliłem: budynki powinny być "efemeryczne" żeby nie zakłócać - poproszę 40 000zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspans Re: Do panów "architektów" IP: 83.168.108.* 01.11.07, 01:19 Piszecie święte słowa !!! Pisałem kiedyś tu na forum o inwestycjach w innych polskich miastach czy to na tle biurowców,nowoczesnych centrów handlowych ( nie mylić z marketami)hoteli,banków itd... to Szczecin wypada totalnie blado.Poruszając te tematy napotkałem na zero zaintereowania a dziś no ???? Nie będę się wuięcej produkował pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny czy ten PRLowski blok nie jest czasem zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 07:57 ...a dokładnie czy nie ma na nim jakiejś zabytkowej mozaiki :-)..jak to jakaś świrka orzekła w przypadku Kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Do panów "architektów" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.07, 10:31 Gość portalu: obcy napisał(a): > Swoją drogą jeśli miasto płaci za takie konkluzje, że budyki "muszą > być smukłe, żeby harmonizować" to ja też coś wymyśliłem: budynki > powinny być "efemeryczne" żeby nie zakłócać - poproszę 40 000zł ale kochany nie masz ani mamusi ani tatusia, albo co lepsze oboje razem wzietych na dobrych zawodowo stanowiskach... wiec 40 000zl nie zarobisz niestety za, ze tak powiem pierdniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.07, 10:47 no pewnie! ;-) a ja znowu swoje: co z mozaika Eysymonta na budynku Dany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalee000 Re: Architekci o wieżowcu na Wyzwolenia IP: 80.55.145.* 01.11.07, 13:16 Ktoś napisał, że takie wieżowce są na całym świcie, a w Sz-nie powinno się dbać o stare (piękne z resztą) kamienice i do nich dpstosowywać nowe budowle. Zgadzam się po części z tą wypowiedzią, ALE... takie budynki są symbolem dużych, nowoczesnych i rozwijających się miast. Niska zabudowa hołdująca tylko zabytkowych budowlom i tylko obiektom o takim charakterze kojarzy mi się z nadmorskim kurortem, w którym nowoczesne budowle są po prostu pomyłką. Jeśli chcemy aby Szczecin się rozwijał, to powinniśmy udrożnić powstawanie nowoczesnych biurowców, hoteli, itp. a także stworzyć przyjazny klimat do inwestycji. Stosunkowo niedawno powstały hotel Campanille jest pięknie wkomponowany w okolicę... ;) ale tak jak ktoś już wspomniał poPRLowskich mrówkowców - pytanie po co? Chcemy mieć w naszym mieście same pudełka od zapałek?? Mam ciągle wrażenie (niemiłe i pewnie za to oberwę), że Niemcy umieliby lepiej zadbać o rozwój tego miasta.... Odpowiedz Link Zgłoś