Dodaj do ulubionych

Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx

20.12.01, 12:02
bildindex.de/bka.htm

Na stronce sa ciekawe zdjecia, inne niz gdzie indziej udostepniane na necie. Od
strony architektury, historii itd.
Haslo wiadomo, na litere S :))
Obserwuj wątek
    • Gość: Mike Elu - swiatna strona IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 12:28
      elaf napisał(a):

> bildindex.de/bka.htm
      >
      > Na stronce sa ciekawe zdjecia, inne niz gdzie indziej udostepniane na necie. Od
      >
      > strony architektury, historii itd.
      > Haslo wiadomo, na litere S :))

Masz racje. Duzo rzadkich i ciekawych ujec. Na widokowkach zazwyczaj nie ma ludzi
      a tu - ot chocby "aukcja sledzi" :-))).
      • elaf Re: Elu - swiatna strona 20.12.01, 12:44
        Co ciekawe sa tez tam zdjecia zaraz powojennego Szczecina, zobacz na koscioly,
        jak wygladal k. sw.Jakuba zaraz po wojnie, zdjec jest mnostwo, ja siedze teraz
        w kosciolach ;)))
        • Gość: Mike Re: Elu - swiatna strona IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 12:52
          elaf napisał(a):

> Co ciekawe sa tez tam zdjecia zaraz powojennego Szczecina, zobacz na koscioly,
          > jak wygladal k. sw.Jakuba zaraz po wojnie, zdjec jest mnostwo, ja siedze teraz
          > w kosciolach ;)))

Ja ogladam Podzamcze. Ale to byla rozpier..cha. Zamek to prawie same kikuty.
          Stary ratusz to 3 sciany - a to zdjecia z lat 50/60...
    • Gość: HSPS Re: Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx IP: 141.202.246.* 20.12.01, 12:45
      Wyśmienita strona ! Dzięki za info.
      (skąd wziąć czas ?)
      • bbury Re: Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx 20.12.01, 13:10
        Też sie mi podoba ;))) i teraz już wiem skąd zastój na forum ;)))
    • Gość: Mike Niesamowite ujecia SEDINY IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 13:11
      Dzial: Offentlicher Profanbau, 4 zdjecia prawie na samym dole.
      Wlosy Wam deba stana!!!
      • bbury Re: Niesamowite ujecia SEDINY 20.12.01, 13:23
        a czy ta fonntanna obok to ta zlacu orła Białego ???

Pytanie 2 - a gdzie się podział szpic katedry ????
        • Gość: Mike fontanna IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 13:31
          bbury napisał(a):

> a czy ta fonntanna obok to ta zlacu orła Białego ???

Tak to ta. Moze tam gdzies zauwarzysz jeszcze jedna fontanne - Wenus, muszla i te
          sprawy. Znajdowala sie po wschodniej stronie Bramy Portowej. Byla jednak takim
          kiczem ze Szczecinianie (jeszcze przed wojna) po kilku latach sami ja rozebrali.
          • Gość: alvis Re: fontanna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 15:11
            Gość portalu: Mike napisał(a):

> bbury napisał(a):
            >
            > > a czy ta fonntanna obok to ta zlacu orła Białego ???
            >
            > Tak to ta. Moze tam gdzies zauwarzysz jeszcze jedna fontanne - Wenus, muszla i
            > te
            > sprawy. Znajdowala sie po wschodniej stronie Bramy Portowej. Byla jednak takim
            > kiczem ze Szczecinianie (jeszcze przed wojna) po kilku latach sami ja rozebrali
            > .

mike- ostrożnie z tym kiczem....
            po prostu była zbyt ubogo odziana jak na gust niektórych ówczesnych dewotek( jak
            wiszisz w tej dziedzinie hołdujemy tradycjom przedwojennego miasta(patrz:uroczy
            panowie pod urzedem miejskim-starzy , łysi i nie tylko...)
            • Gość: Mike Re: fontanna IP: *.cnet.iton.pl 21.12.01, 00:48
              Gość portalu: alvis napisał(a):
              > mike- ostrożnie z tym kiczem....
              > po prostu była zbyt ubogo odziana jak na gust niektórych ówczesnych dewotek(ja
              > k

Tak podaja madre ksiegi: w 1908 postawiono pompatyczna fontanne przedstawiajaca
              Amfitryne (nie Wenus) zone Posejdona w powozie z muszli. Rzezbe jako "nie
              przystajaca do szlachetnych dekoracji i proporcji bramy" usunieto w 1932.
              Faktycznie na zdjeciach wyglada to bardziej na dekoracje z Moulin Rouge. Te
              koniki wylaniajace sie z piany i te flamingi...
        • Gość: Mike szpic katedry IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 13:44
          bbury napisał(a):

> Pytanie 2 - a gdzie się podział szpic katedry ????

katerdra nie zawsze miala szpic. tzn. zawsze powinna miec. W czasach Bogusia X
          juz szpic byl. na tym planie, ktory sobie kupilem (ok.1590 r.) wysmukly chelm
          nadal isnieje. ale potem Szwedzi robili sobie wojenki i katedrze sie dostalo. od
          konca XVII wieku do konca XIX w. byl "tymczasowy" plaski daszek (zreszta to
          pasowalo bo swiatynie przerobili na modle barokowa).
          W 1894 r. mieszczanie fundneli szpic jak sie patrzy - wieza siegala 119 metrow (o
          jakies 30 wyzej niz Pazim!).
      • bbury Re: Niesamowite ujecia SEDINY 20.12.01, 13:26

> Dzial: Offentlicher Profanbau, 4 zdjecia prawie na samym dole.
        > Wlosy Wam deba stana!!!

I wreszcie porządnie ją ktoś opisał: "Allegorische Personifikation Stettins
        (Sedina)". Krótko zwiąźle i na temet ;)))
        • elaf Re: Panstwowy Teatr 20.12.01, 13:37
          O luuuudzie jaki piekny teatr BYL w Szczecinie !!!!!!
          • koksu Re: Panstwowy Teatr 22.12.01, 00:12
            elaf napisał(a):

> O luuuudzie jaki piekny teatr BYL w Szczecinie !!!!!!

i z tego co wiem to przetrwal on wojne ale rozebrali go polacy
    • elaf Pomnik Karla Loewe 20.12.01, 13:55
      Na jednym ze zdjec widac pomnik kompozytora Karla Loewe zdaje sie przy samej
      katedrze. Czy on sie tym zasluzyl dla Szczecina ze sie tam urodzil, tworzyl czy
      cos innego ?
      • Gość: Mike Re: Pomnik Karla Loewe IP: *.cnet.iton.pl 20.12.01, 14:00
        elaf napisał(a):

> Na jednym ze zdjec widac pomnik kompozytora Karla Loewe zdaje sie przy samej
        > katedrze. Czy on sie tym zasluzyl dla Szczecina ze sie tam urodzil, tworzyl czy
        > cos innego ?

Carl Loewe stal na postumencie, na ktorym obecnie jest umieszczona figura Matki
        Boskiej. Byl wybitnym kompozytorem z epoki romantyzmu. Dzialal w Szczecinie przez
        prawie cale zycie. Aha, no i byl organista w katedrze.
        • elaf Re: Pomnik Karla Loewe 20.12.01, 14:24
          Dzieki Mike, zobacz tez inne miasta poniemieckie, tez cudo. Tylko ten czas a
          wlasciwie brak :))
          • Gość: Tomek Re: Pomnik Karla Loewe IP: 193.178.168.* 20.12.01, 14:26
            Narobiliście mi apetytu - w wolniejszej chwili zajrzę na tę strone!
            Dla wszystkich :-)))))
            • Gość: Tomek Re: Pomnik Karla Loewe IP: 193.178.168.* 20.12.01, 15:23
              Zajrzałem; jestem pod wrażeniem i aż żal, że tylu miejsc już nie ma. Elaf -
              dzięki za ten adres! :-)))
        • elaf Re: Pomnik Karla Loewe 21.12.01, 12:27

> elaf napisał(a):
          >
          > > Na jednym ze zdjec widac pomnik kompozytora Karla Loewe zdaje sie przy sam
          > ej
          > > katedrze. Czy on sie tym zasluzyl dla Szczecina ze sie tam urodzil, tworzy
          > l czy
          > > cos innego ?
          >
          > Carl Loewe stal na postumencie, na ktorym obecnie jest umieszczona figura Matki
          >
          > Boskiej. Byl wybitnym kompozytorem z epoki romantyzmu. Dzialal w Szczecinie prz
          > ez
          > prawie cale zycie. Aha, no i byl organista w katedrze.

Mike ja lubie sie wszystko szczegolowo dowiedziec i zobacz jaka sensacja, kopiuje
          z wiem.onet.pl
          ---------------------------------------------------------------------------------
          Loewe Johann Carl Gottfried (1796-1869), kompozytor niemiecki. Studia muzyczne i
          teologiczne na uniwersytecie w Halle. 1921 został kantorem i organistą w kościele
          Św. Jakuba w Szczecinie oraz dyrektorem muzycznym i nauczycielem gimnazjum tamże.

Skomponował kilkaset pieśni na głos i fortepian, w tym ballady do tekstów J.G.
          Herdera, L. Uhlanda, J.W. Goethego oraz A. Mickiewicza w tłumaczeniu Blankensee
          (Czaty, Pierwiosnek, Trzech budrysów, Willa i dziewica, Panicz i dziewczyna).

-------------------------------------------------------------------------------

Czyli zostal kantorem (spiewakiem) 52 lata po wlasnej smierci ...:)))))))

Pozdrawiam swiatecznie.
          • Gość: Mike Re: Pomnik Karla Loewe IP: *.cnet.iton.pl 21.12.01, 12:37
            elaf napisał(a):

> Czyli zostal kantorem (spiewakiem) 52 lata po wlasnej smierci ...:)))))))
            > Pozdrawiam swiatecznie.

;-)))))
            W "encyklopedii onetu" do niedawna mozna bylo znalezc podobne kwiatki. Np. ze
            Irlandia jest najbiedniejszym czlonkiem UE...

Fakty: Dochod na glowe mieszkanca w porownaniu do sr. w UE:
            Wielka Brytania - 104%
            Niemcy - 102%
            Irlandia - 120% (bieda az piszczy :-))))))))))))

Pozdrowionka :-)

• levy Re: Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx 21.12.01, 09:53
      Ciekawe! Dzięki za adres.

Można też znaleźć zdjęcia innych miast, w przeszłości niemieckich. Np.
      Koszalina, skąd pochodzę - czy są jeszcze jacyś "szczecińscy koszalinianie" na
      forum?

Pzdr
    • elaf Re: Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx 21.12.01, 11:26
      Dla ulatwienia jeszcze jedna strona, gdzie sa tlumaczenia dzisiejszych nazw
      polskich na dawne niemieckie i odwrotnie :))

www.atsnotes.com/other/gerpol.html
      • bbury Re: Dla fanow starego Stettina ...i dla xxxx 21.12.01, 12:42
        > Czyli zostal kantorem (spiewakiem) 52 lata po wlasnej smierci ...:)))))))

nic dziwnego że postawli mu pomnik ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka