stettinum 03.02.08, 20:57 A kto z Was korzysta z tego lotniska-łąki? Jeżeli znajdzie się prywatny inwestor - proszę bardzo, ale dlaczego podatnik ma utrzymywać coś dla garstki osób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vlad.H. wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: 80.53.41.* 03.02.08, 21:24 bo skoro jest tak jak pisze autor artykulu: "W dodatku teren lotniska w Dąbiu jest podmokły. To torfowiska zalegające na piasku. Wznoszenie jakichkolwiek budowli na takim terenie jest niezwykle drogie. By istniejący hangar nie zapadał się, postawiono go na 18-metrowych palach. Nakłady na budowę i wyposażenie lotniska w takim terenie mogą sięgnąć dziesiątków, a nawet setek milionów złotych. Do tego trzeba dodać koszt zatrudnienia personelu niezbędnego do utrzymania portu lotniczego - to zwykle ponad sto osób. To wszystko generuje gigantyczne koszty operacyjne." to kto przy zdrowych zmyslach bedzie budowal i to znacznie bardziej wymagajace pod wzgledem nosnosci gruntu obiekty w tym miejscu - chyba ze to jednak nie jest takie oczywiste... Jesli ktos bedzie chcial budowac w tym meijscu to ejdnak musi zbudowac alternatywne dla lotniska w dabiu miejsce - dlaczego ktos sie zapyta - dlatego ze jest to w interesie spoelczenstwa, lotniska szkoleniowe, aerokluby sa w interesie spoleczenstwa (wstepna selekcja kadr dla lotnictwa, wychowanie politechniczne i podobne rzeczy - gdyby ktos uwazal ze to marnowanie pieniedzy podatnik to nalezy tak samo poddac w watpliwosc sens istnienia akademii morskiej w Szczecinie i podobnej uczelni w Gdyni ktore szkola kadry na potrzeby no wlasnie kogo? armatorow z Polski? - przeciez nie mamy naszych armatorow wiec wniosek ze marnujemy publiczne pieniadze robiac prezent innym krajom). Patrzenie na szkolenie lotnicze wylacznie w kategoriach zysku nie jest dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwkly Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 15:43 Popadamy w jakąś paranoję. Jak tak bardzo zależy na podwalinach uczelni to gdzie pieniądze na kluby żeglarskie, tu jakoś nikt nie martwi sie, że rodzice płaca za wszystko sami, a wyniki są większe niż lotniarzy. Jak kogoś stać na kursy za ileś tysięcy to nie stać na przejazd do Goleniowa. Niech tam powstaną hotele do marin, basen i inne atrakcje, gdzie korzystać będzie nie 80 osób przez 7 miesięcy w roku ale tysiące ludzi w każdym tygodniu przez cały rok. Czy nie można patrzeć dalej niż własny ogonek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: 80.53.41.* 04.02.08, 21:19 problem nei dotyczy tak naprawde lotniska aeuroklubowego ale argumentacji - ktos nazwal to juz czarnym PR i ma racje - taki artykul to poczatek urabiania opiniii publicznej pod katem likwidacji lotniska i sprzedazy gruntu pod inwestycje - problem jednak w arguemntacji jak i cenie - grunty atrakcyjne ale jesli wierzyc (a sa ku temu podstawy) niezwykle ciezki w zagospodarowaniu - mzoe sie okazac ze ciezar przygotowania gruntu pod inwestycje wezmie na siebie miasto a wtedy koszty utrzymywania beda wielokrotnie wieksze niz utrzymywanie stanu obecnego... PS a co do popadania w paranoje... no coz poczynania poprzednich i obecnej ekipy sugeruja ze to nie paranoja ale regula... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: 78.152.251.* 05.02.08, 00:19 drogi vladzie, chyba nie zrozumiales tego z budowa na podmoklym terenie. przygotowanie pasa, budnkow i reszty instalacji na takim terenie bylaby nieoplacalna, za maly bylby do tego ruch. co innegoinne obiekty, obiekty komercyjne, w nie oplaca sie zainwestowac nawet z przygotowaniem podmoklego podloza. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek 05.02.08, 00:26 miasto nie powinno tam nic inwestowac, bo dla mnie za kilkanascie lat, moze 10-15 teren bedzie zalany, jak ja dzis bede! Powinno sprzedac za drogie pieniadze i sie wypiac, tak jak w Mierzynie zaleje to wszystko! Stadion i miejska inwestycja powinna byc na terenach bez ryzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: 80.53.41.* 05.02.08, 01:02 osmiele sie nie zgodzic z tym ze nosnosc plyty startowej musi byc znaczaco wieksza niz nosnosc fundamentow kilkupietrowego budynku w ktorym bedzie przebywac kilka - kilkanascie - kilkadziesiat tysiecy osob... Przy takim podlozu wietrze oszczednosci budowalne rodem z Carefoura... A po proawdzie to zadziala tu podobna zasada jak w przypadku czolgu gdzie powazna masa pojazdu rozlozona jest na duzej powierzchni dzieki gasiennicom i przez to wypadkowy nacisk na cm2 powierzchni jest mniejszy niz w samochdozie osobowym... Oczywiscie konstruktorzy lotnisk buduja w trudniejszym terenie, poza tym... gdzie ktos napisal ze ja chce budowania tam lotniska pod taksowki - powiem szczerze ze bylbym za utrzymaniem obecnego charakteru lotniska aeroklubowego, byc moze uprzatnieciem okolic lotniska, modernizacja pewnych zasobow, odsprzedaza czesci gruntow ale mi lotnisko aeroklubowe w centrum miesta w zaden sposob nie przeszkadza - nie odczuwam potrzeby zabetonowania kazdego fragmentu Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: *.ipspace.xilinx.com 05.02.08, 23:04 vlad, ja nie jestem inzynierem, ale wiem, ze w przypadku pasa startowego nie ma jednej powierzchnii takiej jak czolg. podobnie jak drogi, nie sa jednolita powierzchnia rozkladajaca swoj ciezar (widziales kiedys zarwane lub zapadajace sie drogi asfaltowe?). aeroklub to bedzie znaczne marnotrastwo dla miasta. co wiecej, zostawienie nieuzywanego trawnika z kilkoma samolotami byloby dalej druzgoczacym przykladem tego, ze nic sie nie dzieje. taki skansen w stylu "puste pole w miescie". andreas ja wiem, ze trzeba sprzedac, prywatni zrobia to lepiej. tylko bys pozniej nie mowil, ze rozkradli lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek IP: 80.53.41.* 06.02.08, 00:57 chyba nie wiesz jakie techniki budowy lotnisk polowych stosuje sie w lotnictwie wojskowym - w czasach II wojny swiatowej opanowano budowe tego typu lotnisk do perfekcji - te samoloty ktore lataja w Dabiu sa lekkie i nie wymagaja jakichs super parametrow. Dlaej nie rozumiem punktu widzenia osob ktore mowia ze lotnisko aeroklubowe to marnotrawstwo - w Szczecinie znacznie wiecej terenow jest marnotrawionych tylko przypuszczam ze Dabie jest cenne ze wzgledu na latwosc z jaka mozna zrobic czarny PR - lotnicy to darmozjady, elitarne i drogie hobby bogaczy ktore funduja im biedne miasto itd. Obawiam sie ze los Dabia jest juz przesadzony i wpisuje sie pomysly typu likwidacja szpitala na Wojciecha, przekrety z Pleciuga itd. Niestety uwazam ze sprawdza sie najczarniejszy scenariusz dla Szczecina - ekipa z mlodym i dynamicznym prezydentem (Krzystek) ktora mialaby wyciagnac Szczecin z zastoju tak naprawde jest prywatna inicjatywa skoku na kase - byleby sie nachapac, jak najszybciej i jak najwiecej bo w kolejnych wyborach wku..eni wyborcy nas juz nie wybiora... stad horendalne podwyzki oplat, inercja w urzedach, dzialnia pozorowane i co najgorsze - pospieszne wyprzedawanie co atrakcyjniejszych terenow. Nie jestem paranoikiem, nie bylem sympatkiem PiS ale nie spodziewalem sie po PO niczego innego niz opisuje - przykro mi to pisac ale sprawdza sie to czego sie obaowialem. Szczecin robi za szmate do wycierania butow. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: wszystko swietnie ale wyczuwam smrodek 06.02.08, 01:47 o tyle masz racje ze ten teren jest skazany, a wlasciwie wskazany do sprzedazy, bo jego polozenie jest piekne na wjezdzie do miasta - jedynego w zasadzie! Kazdy market chcialby tu byc! Natomiast wszystkie inne tereny sa gdzies z boku... no i ten na Wojciecha atrakcyjny ze wzgledu na ECE, juz lokale w poblizu dostaja intratne propozycje! Tu nie techniczne wzgledy graja, ani przeciez nie miejskie interesy... to nic osobistego to tylko biznes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. biznes... IP: 80.53.41.* 06.02.08, 22:23 o ile miasto skorzysta na tym bardziej niz czyjas prywatna kieszen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED nie rob czarnego PR IP: 78.152.232.* 07.02.08, 01:46 vlad, obawiam sie, ze wlasnie najwiecej czarnego PR wokol lotniska narobila twoja wypowiedz. przeciez nikt nie mowi o sportach dla bogaczy. co wiecej, czy byles w aeroklubie? przeciez ich budynek jest niemal ruina. nie widac tam pieniedzy. nie widac tez by ktos zarzucal cos lotnikom. Nie wiem dlaczego obwiniasz Krzystka i zarzucasz mu jakies zle zamiary, skoro o inwestycjach w Dabiu mowi sie od wielu lat i wielu kadencji, i jest to teren na inwestycje przeznaczony od dawna. kwestia tego czy z lotniskiem czy nie. nie przyklejaj do tego podwyzek oplat, szkol, czy czegokolwiek jeszcze bo to nie ma zwiazku jedno z drugim. miasto musi sie rozwijac, wykorzystywac swoje zasoby. trzymac pole w srodku, z ktorego raz dziennie wystartuje samolot to sytuacja absurdalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. ZED zszedl... IP: 80.53.41.* 08.02.08, 00:15 duza czesc wypowiedzi rowniez tu dotyczy tego ze latanie to sport dla bogatych i dlaczego miasto ma to wspolfinansowac - w domysle biedni maja sponsorowac bogatych. Miasto musi sie rozwijac tylko dlaczego sie nie rozwija... na razie obecna ekipa zachowuje sie jak syndyk masy upadlosiowej probujac robic cuda by nabrac duzo kasy... Ciekawe dlaczego obwiniam Krzystka o podwyzki, oplaty itd, ciekawe dlaczego podejrzewam nieczyste intencje tak przy probie pozyskania Starego Czarnowa jak sprawie lotniska w Dabiu... pewnie dlatego ze jestem zlym czlowiekim i podejrzewam takich wspanialych ludzi jak Krzystek o brzydkie zamiary - przeciez Krzystek zrealizowal juz wiekszosc swojego programu wyborczego, obiecywane przez niego inwestycje sa juz w tak zaawansowanej postaci ze napewno szybko zostala zakonczone... PS dlatego na tym polu koniecznie trzeba zbudowac jakis kompleks handlowy a wszystkie drzewa na terenie miasta zwyczajnie wyciac - jest okazja by zrobic kolejny super interes - w Polsce brakuje drzewa... Korzystek bierz sie za wycinke... - chcemy mieszkac w betonowej studni bo to jest wyznacznikiem nowoczesnosci miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ZED zszedl... 08.02.08, 00:30 ja tylko dodam panie prezydencie, ze w miastach w których jest dobrobyt to w centrum znajduja sie agencje towarzyskie ładnie reklamowane... na ten przykład taki Hamburg. Moze tez to droga do dobrobytu te agencje... ;) Jak juz sie wzorowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi pan Dutczak jest członkiem PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 21:31 Pan Dutczak zaPOminał dodać że jest członkiem PO, dostał od PO intratna POsadę w spólce miejskiej w Funduszu Poręczeń Kredytowych i jest fałszywym autoprytetem który działa na zlecenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik z dabia Re: pan Dutczak jest członkiem PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 06:17 Nie jest nam znany jako specjalista od szkolenia ani konstruktor samolotow :) pewnie ma dalej do latania jak my ( lotnicy ) do plywania Fałszywka !!! :) Facet od czarnego0 PR -takie rzeczy powinny byc karane !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuś Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 83.168.106.* 03.02.08, 21:33 Dziwne,lotniska nie da się wybudować a stadion można ? Skoro zwykły hangar posadowiono na wielkich palach to na czym ma stanąć stadion na 40 000 ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 10.02.08, 23:08 przecież PO obiecywała cuda! to jeden z nich :((( Odpowiedz Link Zgłoś
polisz_bend nie jestem specjalistą, ale na zdrowy rozum 03.02.08, 21:42 "święte słowa". dla 300 gostków bukować jedne z najciekawszych miejsc inwestycyjnych (choćby rekreacyjnych) to po prostu idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość pani Jacyno, pani Tereso! Ratunku! IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:03 w/w panie znają inwestorów, którzy od razu zainteresują się budową małego lotniska! Koniec gadania i obiecywana! Złe PO chce skasować lotniskow, więc już czas ujawnić te tajemnicze firmy o których panie wspominały! Nie czekać do wyborów, bo do tego czasu lotniska może już nie być. Liczę na rozsądek ze strony PiSu - brakuje go w PO, ale w PiSie nie zabraknie i już niebawem w Dąbiu będzie piękne, małe lonisko na którym lądować będą biznesmeni i golfiści. Już nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legend Re: pani Jacyno, pani Tereso! Ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 22:18 Jak bedą rządziły to będzie lotnisko.Na razie rządzi muminek więc nie bedzie lotniska ani stadionu ani basenu ani szkół ani szpitali. Będzie wioska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość hehe IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:32 Buhaha czy ty w ogóle zrozumiałeś mój tekst? Jeżeli PO zlikwiduje lotnisko to jakim cudem powróci, kiedy do władzy dojdą damy? Naprawdę nabrałeś się na tych tajemniczych inwestorów? Pewnie wierzyłeś też w "Dojczeafrika" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibo Precz z tym reliktem!!! IP: 212.14.17.* 04.02.08, 10:36 Trzeba zacząć w Szczecinie inwestować a nie modlić się ciągle nad trupami poprzedniej epoki. W ten sposób nigdy to miasto nie podźwignie się z marazmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczeciniak Re: Precz z tym reliktem!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 11:01 Jeśli dla Ciebie inwestowanie jest tożsame z budowaniem supermarketu to przecz z Tobą relikcie. Żeby zaczęło się w Szczecinie inwestowanie to niepotrzebna jest Ikeła, czy inny Real, a raczej np. sterefa ekonomiczna - jak w chociażby w Goleniowie, czy w pod Poznaniem. Terenów przemysłowych nie brakuje, a lotnisko sportowe wymaga doinwestowania, ale wiadomo burzyć łatwiej niż budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człek negujmy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 15:50 Obojętnie kto rządzi i co chce zrobić jest złe. Po kiego diabła nam strefa, gdzie ją postawisz człowieku. Strefy są dla małych miejscowości, nie Poznań ją ma, ale jest pod Poznaniem tak jak u nas w Goleniowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibo Re: Precz z tym reliktem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 09:51 A skąd drogi przyjacielu przyszło ci do głowy że ja chcę tam stawiać ikeę???? Wkładasz mi w usta rzeczy których nie napisałem i do tego obrażasz. Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: developer Re: pani Jacyno, pani Tereso! Ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 18:03 No tak.Te panie sprowadzą tu czołówkę biznesu hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: nie jestem specjalistą, ale na zdrowy rozum IP: 80.53.41.* 03.02.08, 22:11 ale wg autora wypowiedzi to tam nic sie nie da zbudowac bez horendalnych nakladow finasowych - setki milionow utopione wylacznie w przygotowanie gruntu do ewentualnej budowy innego parku rekraacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 22:04 nie jestem ani za lotniskiem, ani przeciw - mam lek wysokosci, to tak w kwestii informacji o autorze tego postu! ;) Natomiast dostrzegam wytkniete juz wyzej pewnej powiedzmy delikatnie niespónosci... bo nie wierze, ze to artykul na zlecenie... sprzedajacego! Jezeli budowa hangaru jest tak droga, to budowa innych obiektów bedzie jeszcze drozsza. Oczywiscie bedzie to w kosztach prywatnych. Usytuowanie tam stadionu jest dobre, bo masa kibiców nie bedzie przemieszczac sie po meczu prywatnej druzyny panów z Rockera, srodkiem miasta niszczac co popadnie! Ale zapewne bedzie ten stadion naszym miejskim kosztem, a wiec to my zaplacimy za jego DROGĄ budowe - takze likwidacja szkol i szpitali, by sprzedac tereny, ale takze utrzymanie obiektu na podmokłym terenie bedzie sie wiazało, byc moze z jakimis kosztami, bo to zaleje, bo podmieknie, bo... To beda nasze koszty, koszty miasta! A tak bedzie, bo zawsze tak sie dzieje... Dodam tylko jeszcze, ze w Dubaju to buduja wiezowce, prawdziwe a nie 5. pietrowe (!) na sztucznych wyspach, mozna tam kupic nawet apartament, ktory bedzie zarabiał. I stac wielu nawet szczecinian na to. Uwazam wiec, ze nie techniczna strona tu wazy, ale raczej wizja panów z PO, ale podkreslam, ja mam lek wysokosci i do Irlandii na pewno stad nie odlece z naszego pieknego miasta, ale z Goleniowa! Moze sie nawet okazac, ze utrzymanie i wybudowanie lotniska bedzie miasto mniej kosztowac niz wybudowanie i utrzymanie tam stadionu, nawet wliczajac koszty zniszczen jakie dokonaja kibice... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 22:08 a juz niby nie na temat, ale jednak... Metereolodzy zapodaja zmiany klimatu - chyba juz nikt w to nie watpi po tej "zimie"! Zapodaja takze, ze za 50 lat Szczecin bedzie pod woda! Zapewne nie stanie sie to jednego dnia, ale bedzie to proces ciagly - czy ktokolwiek bierze to pod uwage? Byc moze za 10 lat bedzie tam niezły problem z woda... moze to zaleje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:19 Nie panikuj Andreasie ;) Holandia już dawno jest pod wodą :) zrobi się jakieś tamy ;). Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 22:21 ja Ciebie cos powiem, jak nie przewidziano lampki na wiezy, to obawiam sie, ze wybuduja, a za 10 lat bedzie wielki problem, za który zapłaci MIASTO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuks Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 22:20 > Zapodaja takze, ze za 50 lat Szczecin bedzie pod woda! a gdzie ty takie coś czytałeś lub słyszałeś? żeby Szczecin znalazł się pod wodą to najpierw Paryż się znajdzie :))) ty lubisz takie pustosłowie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 22:29 Kolego to nie ja wymysliłem te zmiany pogodowe, a jak nie wierzysz to se wyjrzyj za okno... www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=369626 masz se poczytaj - ja nie lubie pustogłowia! Nie bede Tobie tlumaczył na czym to ma polegac... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 22:34 "Odra nie ma szans Ewa Szuszkiewicz, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Szczecińskiego i koordynator Polskiego Centrum Astrobiologicznego CASA w Szczecinie, potwierdza że Szczecin może zostać zalany przez morze. - Najbardziej zagrożone są nisko położone tereny. Rzeczywisty obraz Szczecina zależeć będzie od tego, jak przebiegał będzie proces podnoszenia się poziomu Bałtyku. Niższe obszary znajdą się pod wodą, a wzgórza utworzą coś w rodzaju wysp. Oczywiście proces ten będzie rozłożony na lata. Skąd w Szczecinie miałaby pojawić się fala sztormowa? - Odra i morze ciągle współzawodniczą. Słona woda morska miesza się z wodą słodką. Świadkiem takiego mieszania jest Zalew Szczeciński. Odra jednak nie ma szans w walce z Bałtykiem. Jeśli jego poziom się podniesie, to ujście Odry zostanie całkowicie przez Bałtyk pochłonięte - mówi profesor Ewa Szuszkiewicz. - Gwałtowne wiatry, które coraz częściej nawiedzają Europę, będą powodowały sztormy. Już teraz przy silnych sztormach Bałtyk wdziera się na ląd. Podobnie będzie w 2050 roku - dodaje. My się nie boimy! Dr Eliza Kalbarczyk z Katedry Meteorologii i Klimatologii Akademii Rolniczej w Szczecinie, uważa, że do "Mapy świata 2050” należy podejść z dużą ostrożnością. Ale nie zaprzecza nieuchronnym zmianom klimatycznym. - Zanikną pory roku. Po dość ostrej zimie, zaraz pojawi się lato - mówi. " Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... 03.02.08, 23:07 wiesz Fuks tak samo pewnie mysleli, ludzie co kupowali w Mierzynie działki, na zasypanych jeziorkach i rowach melioracyjnych, to tez tak sie smieli, gdy im mowiono, ze teren podmokły... a patrz jak ich zalało i zniszczyło dobytek całego zycia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 07:51 Fuks ja Tobie odpowiem na to pytanie...... Cały zeszły rok w Polsce toczyła się kampania na rzecz oszczędzania energii ( miała takie logo z misiem pandą :) ).... każdy komu się zechciało wejść na stronę internetową związaną z tą akcją mógł zobaczyć mapkę sytuacyjną świata za 50 lat..... i na tej mapce i Szczecin i Gdańsk były częściwo zalane..... Polecam wpisać sobie hasełko w google... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ja chcę na Południowej IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:17 Ty masz jakiś uraz do Pogoni ;) przyznaj się, że coś Ci kibic kiedyś zniszczył ;). Ja jestem za stadionem na Południowej. Skoro to ma być budowane z naszej kaśki to nie ma mowy, aby dopłacać tylko dla niby ładniejszej lokalizacji. Południowa to też świetna miejscówka - dobry dojazd, blisko granicy, a kibiców Lecha można rozładować na stacji Gumieńce :>>>, a gdzie rozładować trzodę na lotnisku w Dąbiu? barkami dowozić? Przecież stacja Zdroje jest znacznie oddalona od lotniska...stacja w Dąbiu to też parę km...No chyba, że to taki spacer karny... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ja chcę na Południowej 03.02.08, 22:40 na pewno stadion musi miec dobry i dogodny dojazd, tak by kibice nie musieli maszerowac przez miasto! Lotnisko, znaczy ten nteren, wydaje mi sie watpliwy pod inwestycje takie, bo co pan Dutczak wytknął w przypadku hangaru duze koszty, to w przypadku stadionu beda to niebotyczne wrecz... a nadto koszty utrzymania, bo bedzie notorycznie podmakało, zalewane juz nie mowiac o cofkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ja chcę na Południowej IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:46 drenaż pod stadion to będzie podstawa, a koszty spore. Inwestycje na lotnisku-owszem, ale komercyjne, bo miasto nie powinno bawić się w tak drogie lokalizacje. Na to stać prywatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz. Re: ja chcę na Południowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 09:06 Ale wyższe koszty budowy,to większy zysk dla...No właśnie.Sytuacja żywcem wyciągnięta z "Misia".Zapłaci ciemna masa która łyknęła obietnice przedwyborcze oraz łyknie ich jeszcze sporo.Nie dość,że "świadomi wyborcy" (dodatkowo uświadamiani przez GW) poniosą astronomiczne koszty,to jeszcze PO im wmówi,że to dla ich dobra...Andreas-po co latać w ekipach typu Goryle,Picki,Mokotowscy i narażać się na nieprzyjemności natury prawnej,skoro można przytulić grubą forsę w świetle jupiterów i z błogosławieństwem Gazety Wybiórczej i TVN24? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ja chcę na Południowej 04.02.08, 11:58 otóż to, otóz to... Bezpiecznie i pewnie! POwiem ze jeszcze pod ochrona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: nie wierze ze to artykuł na zlecenie PO... IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:15 Ale jak do cholery lotnisko dla 300 osób ma zarabiać na siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex czarny PR w wykonaniu PO się zaczął - mają kupca IP: *.chello.pl 03.02.08, 22:05 na lotnisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: czarny PR w wykonaniu PO się zaczął - mają ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 22:22 oczywiście, a działacz PO Dutczak jest na ich usługach.w końcu dostał stanowisko niezgodne ze swoim wykształceniem ale zgodne z przynależnością partyjną.A GW łyka takie tekst jak kluski :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 81.190.124.* 03.02.08, 22:24 Należy pogratulować i podziękować redaktorowi Dutczakowi za ten artykuł. Ja od dawna wypowiadam się na ten temat na forum GW i w podobnym jak red. Dutczak tonie. Teraz jest tak, że grupka zapaleńców blokuje teren lotniska pod inwestycje,wyrządzając nam szczecinianom wielką krzywdę, tym większą, że są zainteresowani poważni inwestorzy zabudową tego obszaru. Każdy wie jak bardzo Szczecin potrzebuje inwestorów z dużą kasą. Proszę tutaj nie wypisywać bredni w rodzaju powątpiewania, że jak teren jest podmokły to dlaczego nie można wybudować lotniska jeśli coś innego można. Otóż właśnie tak jest!! W tym miejscu nowoczesnego lotniska nie da się wybudować, bo teren do tego celu jest nieodpowiedni na współczesne czasy i wymagania awiacji, natomiast stadion oraz inne budowle handlowo-mieszkaniowe są możliwe do realizacji. Nie będzie tutaj truizmem z mojej strony przypomnienie niedowiarkom, że już w XVI wieku wybudowano przepiękną Wenecję DOSŁOWNIE NA WODZIE. Czy nie można przyspieszyć procedur dotyczących planów zagospadarowania tego "pseudolotniska" pod inne cele komercyjne? Kiedy zostaną podpisane odpowiednie pisma z Warszawą? Jak można definitywnie odsunąć tą garskę ludzi z Aeoroklubu godnych miana " szkodników i pasożytów Szczecina" od blokowania decyzji o przeniesienia Aeroklubu w inne miejsce? Jak długo jeszcze będą oni szkodzili nam wszystkim na zasadzie "chłop na zagrodzie równy wojewodzie" w imię własnych, nikomu niepotrzebnych interesów? Może Parlamentarzyści z naszego regionu zajmą się tą sprawą? To jest naprawdę pilna sprawa, bo podpisanie listów intencyjnych nie gwarantuje,że inwestorzy będą czekać w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Oni kłamią w sprawie braku miejsca pod dłuższy pas IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 22:44 Czy na pewno nie da się wydłużyć tego pasa? images33.fotosik.pl/130/98d657a30ef4b567.jpg dlaczego kłamią? a niskie lądowanie to też żaden problem. Tutaj jest przykład: youtube.com/watch?v=cDXEK244JO8 youtube.com/watch?v=2O3xSDiIqHA&feature=related można dyskutować o tym czy lotnisko jest potrzebne czy nie, ale niech nie pierniczą, że nie da się wydłużyć pasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: nie daja rady z gontyną a chcecie dabie IP: 195.136.49.* 03.02.08, 23:01 zagospodarować troche realniej patrzcie na mozliwości tej władzy.Oni beda planować ogłaszać mówić o przeszkodach i nic nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie daja rady z gontyną a chcecie dabie IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.08, 23:02 to, że się wykręcają z budowy lotniska to akurat dobrze ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Piekne lotniska wybudowane sa IP: 80.53.41.* 04.02.08, 00:12 na oceanach - wszystko mozna to tylko kwestia checi i pieniazkow - nie bardzo rozumiem kto argumentuje ze nie mozna zbudowac lekkiego lotniska (bo nie da sie wyladowac w centrum Szczecina A340) ze wzgledu na typ gruntu ale jednoczesnie mozna wybudowac miejsce w ktorym bedzie kilakdziesiat tysiecy ludzi moglo np bawic sie czy robic zakupy bez narazenia zycia... Lekki szwindelek wyczuwam ale coz... widac nie jestem z PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Piekne lotniska wybudowane sa IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:26 Bzdury wypisujesz. Lotniska na oceanach buduje się za grube miliony (nawet miliardy) bo to jedyna możliwość połączenia danego miejsca z cywilizacją. Tam te pieniądze mają szansę się zwrócić dzięki turystyce, etc. A to szczecińskie "lekkie lotnisko" to komu miałoby niby służyć? Jak to to będzie na siebie zarabiało? Jest Goleniów i lepiej rozwijać tamtejszy aeroport, a Dąbie przeznaczyć na inne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 12:58 W tym miejscu nowoczesnego lotniska nie da > się wybudować, bo teren do tego celu jest nieodpowiedni na > współczesne czasy i wymagania awiacji, a kochany wiesz ile wynosi rozbieg i dobiegawionetki? A czy wiesz że na pasie 1500 metrów potrafi wylądować Jumbo Jet? I pokaż mi które lotniska w Europie ( liczące się) są oddalone o ponad 40 km od centrum miasta? popatrz na usytuowanie lotnisk w Berlinie, londynie, Paryżu , Frankfurcie itd. Głównym celem jest zniszczenie perspektyw rozwoju małego lotnictwa w Szczecinie i przeznaczenie tego terenu na działalność handlową ze względu na położenie między dwoch częściami Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:29 To w końcu to lotnisko ma być dla małego lotnictwa czy też ma się stać "liczącym się w Europie" aeroportem? I że niby jak lotnisko będzie w centrum (zakaz lotów w nocy) to od razu przybędzie mu prestiżu, pasażerów i połączeń? Haha, dobre sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 12:21 Ty to chyba jakis komuch jestes ,pisma w Warszawie chcesz podpisywac , a nie laska tu w Szczecinie ?? Odsunac garstke od decydowania , jakim jezykiem sie posługujesz ... Jedzie mi przemówieniami z lat 70 !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 23:07 Upieranie sie miasta przy lotnisku i stadionie w tym miejscu przy swiadomej wiedzy o potencjalnych inwestorach i dla mnie podejrzane. Autor ma racje, ze lotniska portowe i umieszcza w poblizu lotnisk pasazerskich. Stadion mozna wybudowac rowniez w innej lokalizacji lub zainwestowac mniejsze pieniadze i przebudowac obecny, bo tak naprawde 4 ligowa Pogon to zadna atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brett Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 213.155.169.* 04.02.08, 00:05 Całkowicie się zgadzam z autorem artykułu. Zwolennicy lotniska roztaczają wizje jakichś mitycznych biznesmenów którzy zbawią Szczecin ale koniecznie muszą w tym celu wylądować w Dąbiu. Dla mnie jest to zwykła megalomania. A kryterium do podjęcia decyzji może być tylko jedno: Businessplan, please !!! Żadne miasto w Polsce nie ma drugiego, "miejskiego" lotniska. I nie przeszkodziło to np Wrocławowi w odniesieniu sukcesu. Na takie lotniska mogą sobie pozwolić naprawdę spore metropolie - np London City. Jeśli naprawdę jakiś biznesmen bedzie chciał zainwestować w Szczecinie to z pewnością nie odstraszy go od tego perspektywa dojezdu taksówką z Goleniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfus Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 04.02.08, 20:58 Łapy precz od lotniska w Dąbiu! Przecież wystarczy tam pojechać zobaczyć jak jest na żywo, później spojrzeć na ten teren w googleearth i poczytać w internecie o lotniskach, ruchu lotniczym, sportach lotniczych, rozwoju miast, urbanistyce i planowaniu, współczesnych technologiach i jeszcze kilku sprawach, żeby stwierdzić, iż lotnisko powinno zostać, musi zostać i może zostać, pełniąc funkcje o których pisał m.in. Vide R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 83.168.108.* 06.02.08, 22:54 Prawdą jest, że lotnisko w Goleniowie jest za daleko od Szczecina. Taxi z Okęcia do centrum 10min w godzinach szczytu. Taxi z Goleniowa do Szczecina 60 minut w godzinach szczytu. Przerabiam to dość często. Ilu z was to nie wkurza? Ale wiem, ze tego sie nie zmieni. Zreszta, lotnisko w Goleniowie jak na 400tys miasto potrzebuje ogromnych inwestycji. Prosze spojrzec na Taxi Drives tego lotniska, sale odpraw. W miare rozwoju bedzie tam bardzo ciasno. Dwa, nie chciałbym komercyjnego lotniska w Dąbiu. To idealne miejsce na szkolenie sportowe. Jesli zlikwiduje sie Aeroklub, to trzeba przedstawic alternatywe milosnikom tego sportu. Dlaczego maja byc dyskryminowani? Dlatego ze ich pasja wymaga terenu? Jesli na Aerokluby stac takie miasta jak Suwalki, Bialystok, Pila to pewnie stac na alternatywna lokalizacje Szczecin. Jesli nie, to rzeczywiscie, jestesmy wioska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:39 Co to za argument z tym "lotniskiem w centrum"? Skoro Dąbie ma być lotniskiem dla pasjonatów to co za różnica ile się jedzie do Goleniowa, a ile na Okęcie (Okęcie jest z koleji za blisko centrum)? Trzeba zrobić jakąś szybką kolej do Goleniowa (coś jak w Krakowie) i sprawa rozwiązana. A skoro szanowni pasjonaci z Aeroklubu nie chcą inwestycji na "ich terenie" to niech z własnej kieszeni płacą za to co użytkują, tyle ile jest to warte. Właśnie to, że na atrakcyjnych terenach w środku miasta mamy łąkę z Aeroklubem robi ze Szczecina "wioskę z tramwajami" - porównywalną właśnie z Suwałkami, Białystokiem i Piłą. Chyba lepiej by było gdybyśmy mogli konkurować z Poznaniem czy Wrocławiem, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 83.168.108.* 10.02.08, 16:16 Argument jest praktyczny milosniku tramwai. Zwlaszcza dla kogos kto musi czesto sie przemieszczac w celu podejmowania decyzji. Szczecin nie bedzie konkurowal z miastami europejskimi majac jedynie port SZZ 50km od centrum i 75km od lewobrzeznych granic miasta. Dotatkowo SZZ wymaga tak czy siak inwestycji. Zreszta, proponuje, zebys czytal ze zrozumieniem. Nie napisalem nigdzie, ze jestem czlonkiem areoklubu, ani, ze uprawiam ktorys ze sportow lotniczych. Wskazalem tylko, ze mniejsze miasta stac na aerokluby. Jesli jednak jest jak piszesz, i teren jest wlasnoscia aeroklubu, to miasto moze wlascicielom "naskoczyc" (uzylem tego slowa, bo pewnie tylko takie rozumiesz). Na inwestycje komercyjna nikogo nie wywlaszcza, a zreszta miasto (UM) nie ma takiego prawa. Co wiecej, to nie obecnosc areoklubu czyni Szczecin miastem malo rozwojowym ale sposob w jaki jest zarzadzane. Nieumiejetnosc zbudowania dlugoletniej wizji rozwoju. Podniecanie sie imprezami sezonowymi (Tall Ship, Dni Morza) tylko potwierdzaja, ze wlodarzom wychodzi sloma z butow. I szanowny przedmowco, łąka Aeroklubu nie jest w Centrum miasta. Nie wiem czemu ten Aeroklub tak przeszkadza. Zwykly mieszkaniec nic nie zyska na sprzedazy tego gruntu. I dalej bede powtarzal, za daleko jest do Goleniowa dla podruzujacych samolotem i czytaj ze zrozumieniem: "Dabie nie nadaje sie na komercyjne lotnisko". Ale watpie, zebys rozumial Xie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 10.02.08, 20:09 Odpowiedziałbym na "argumenty", ale z zasady nie dyskutuję z ludźmi, którzy atakują ad hominem. Bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 83.168.108.* 12.02.08, 21:43 Nawet nie oczekiwalem pozdrowien od kogos, kto wlasny sposob argumentowania przypisuje innym. Musze Cie zmartwic, nie trafiles tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianin Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 00:25 absolutnie zgadzam się z autorem. Jak chcą lotniska to niech budują ale bez moich pieniędzy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 80.53.41.* 04.02.08, 00:45 ale budowe centrum handlowego za twoje pieniadze akceptujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:40 Demagogia nie poparta żadnym faktem. Kończ Waśc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:43 Jak chca budowac nowy stadion dla szmaciarzy Pogoni i garstki kiboli to tez niech nie buduja z moich podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 To jest super miejsce pod miejskie pole golfowe! 04.02.08, 01:39 Lotnisko nam nie jest potrzebne, wybudowanie tam stadionu, to jak sugeruje pan konstruktor samolotów niebotyczne koszty, a juz nie mowiac jak skomplikowane techniczne... (tez stawialem bliźniaka na palach, to wiem...) Ale w takim razie jest to rewelacyjne miejsce na miejskie POLE GOLFOWE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik z dabia Re: To jest super miejsce pod miejskie pole golfo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 06:14 Golf to tez sport elitarny i drogi dla garstki zapalenców :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To jest super miejsce pod miejskie pole golfo 06.02.08, 09:36 Chcesz rozmawiac o golfie? Golf to rekreacja i sport. Tak jest traktowany w Hiszpanii i Skandynawii. Golf moze uprawiac młody i stary, niedołezny i mało sprawny, jak i młody pełen energii! W wielu krajach jest sportem szkolnym. Podkreslam to jest super rekreacja, bo masz spacerek i strategiczne myslenie, ruch przez 5-6 godzin. Wymaga pewnej etykiety, a wiec uczy takze zachowania i fair play. Komplet kijów mozna nabyc z torba juz za 200-500 złotych. Roczna opłata 2500 zł. ;) Elitarny, ze grywa elita - to chyba tylko tak! Ale mój drogi w golfa graja wszystkie grupy zawodowe, zarówno adwokaci, jak i stoczniowcy, aptekarze, jak i handlarze, drukarze i sklepikarze, no wszyscy - nie jest w Polsce jeszcze tak popularny, ale coraz wiecej osób gra w golfa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik z dabia Re: To jest super miejsce pod miejskie pole golfo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 10:52 Chcesz porozawiac o lotnictwie ?? Lotnictwo to rowniez rekreacja , odpoczynek ,nie jest tez drogie ( kwestia skali ) , samolot mozna kupic juz za 30 tys zł ( cena uzywanego samochodu )hangarowanie to tyle co parking strzezony paliwo 15 l paliwa samochodowego na godzine lotu i cieszyc sie nim do woli , lataja rozne grupy zawodowe tak jak w przypadku golfa Prawnicy , lekarze , policjanci i emeryci :) Lotnicwo rozniez wymaga pewniego rodzaju etykiety ,samokontroli i dyscypliny o jakiej sobie nie wyobrazasz grajac w golfa, Mysle ze nie ma co dyskutowac nad wyzszoscia golfa nad lataniem ( za duza przepasc ) ale frajda porownywalana . O funkcjach szkolnych, dydaktycznych poznawczychi edukacyjnych nie wspomne. Pan , ktory napisal te bzdety o szkoleniu niebezpieczenstwie itp to osoba nieznana srodowisku lotniczemu , podobno konstruktor samolotow - ciekawe co zbudował napewno nie samoloty . Dla nas lotnikow nie ma problemu aby znalezdz inne miejsce do uprawiania tego sportu nie jestesmy przywiazani do ziemi :) to co sie dzieje w naszym sporcie odbywa sie nad Twoja glowa :). To lotnisko jest perła Szczecina polozenie , historia itp Jak latwo zniszczyc lotnisko wie Gdańsk, Wrocław oraz Warszawa jak trudno zbudowac nowe , o tym nikt nie chce mowic . Od lat obserwujemy zachowanie włodarzy miasta nastawione na krótko termiowy ( cztero letni ) plan - nabic kase , sprzedac co sie da bo mam tylko 4 lata CO pozostalo po Jurczyku , Wieczorku ?? Stadion chcecie prosze a co na nim bedzie sie działo ? Aqua Park mamy !! 25 min jazdy do Gryfina jest tak popularny ze chyba oglosi upadłość , centrum handlowe ?? malo ich mamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To jest super miejsce pod miejskie pole golfo 06.02.08, 13:22 Ja z polem tam zażartowałem, choc.... ;) Milo by bylo tak blisko miec pole golfowe, ale jednak ja wole sobie połazic po polu golfowym w milym otoczeniu przyrody w Binowie czy w Kołczewie! Absolutnie i nigdy nie bede dyskutował, co jest lepsze golf czy lotnictwo albo szachy, bo to bzdura takie dyskusje! Miłych i bezpiecznych lotów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: To jest super miejsce pod miejskie pole golfo IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:43 > Aqua Park mamy !! 25 min > jazdy do Gryfina jest tak popularny ze chyba oglosi upadłość , 25 minut? Mało popularny? Śmieszny jesteś Panie lotnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artcos a ja bym poczytal podobny artykul stronyprzeciwnej IP: 217.171.129.* 04.02.08, 02:37 nie zeby na mnie wrazenia nie zrobily argumenty opisane,ale dla obiektywnej dyskusji przydaloby sie powiedziec co sadza przeciwnicy, szanowny autorze - czesc druga prosze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vide R. Pseudo-ekspert w Gazecie o lotnisku w Dąbiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 08:22 Oczywiście cały artykuł powstał na potrzeby wyrobienia wśród społeczeństwa opinii o konieczności sprzedaży terenów wokół, lotniska. Przywołuje się opinie "eksperta" który swoimi argumentami dyskredytuje sam siebie. Przywołuje się tu autorytet "inżyniera konstruktora samolotów, eksperta w dziedzinie szkolenia lotniczego" gdy on sam proponuje mieszać ruch lotniczy komercyjny z ruchem sportowo-szkoleniowym - to tak jakby zaproponować likwidację wszystkich marin jachtowych, za jachty przenieść do szczecińskiego portu (argumentując, że przecież tam jest lepsza infrastruktura "morska" i są urządzenia nawigacyjne). Prawda jest taka że nie ma możliwości żeby przenieść aeroklub na lotnisko w Goleniowie (czytaj w przestrzeń lotniczą kontrolowaną) gdy jest to ruch nie przewidywalnie uzależnione o warunków meteo (jak szybowce i paralotnie) i nie ma tam możliwości technicznej ich lądowania (gdzie by miały lądować? – na betonowym pasie czy może na trawiastych powierzchniach gęsto obsadzonymi światłami lotniskowymi?). Ciekaw jestem w jaki sposób chce separować ruch paralotni i szybowców z najcięższymi samolotami świata – bo takie lądują w Goleniowie (wyobraźmy sobie sytuację że trzeba sprzątnąć szybowiec któremu skończyło się noszenie i funduje się np. rejsowemu samolotowi 20 min. ekstra lotu). Wartym zauważenia jest fakt iż ruch lotniczy komercyjny na lotnisku w Goleniowie stale rośnie. Ponadto warto też zauważyć że każda operacja (startu czy lądowania) wiąże się z opłatami na rzecz portu (na lotnisku w Goleniowie – jednymi z wyższych w Polsce). Nieznajomość tematu na temat ruchu lotniczego autora jest chęć autora na „dogadanie się z Agencją Ruchu Lotniczego” otóż w Polsce takiego tworu jak wspominana Agencja nie ma, kontrolą ruchu lotniczego zajmuję się bowiem powstała na bazie dawnej ARL - już ponad rok temu - Polska Agencja Żeglugi Powietrznej (PAŻP)– szkoda że ekspertom gazety uchodzą uwadze takie fakty. Kolejnym punktem który podważa wiarygodność autora artykułu jako „eksperta (cztaj asa) szkolenia lotniczego” jest przywołanie argumentu, że z lotniska sportowego korzysta 250 os. i dla takiej garstki nie warto utrzymywać aeroklubu – pewnie że sport samolotowy i lotnictwo sportowe jest za mało popularne w Szczecinie, ale chyba „ekspertowi w dziedzinie szkolenia lotniczego” powinno zależeć na popularyzacji tego sportu i z miejsca powinien zaproponować jakiś program szkolenia lotniczego młodzieży np. szkół średnich dofinansowany z kasy miasta. Nikt chyba by nie protestował przeciwko istnienia lotniska sportowego w Szczecinie, jeśli członkowie aeroklubu z sukcesem reprezentowali by nasze miasto na arenach krajowych i międzynarodowych. Gdyby było tu ciekawe środowisko lotnicze to i nasza mistrzyni może by częściej gościła Jeśli kogoś do tej pory nie udało mi się przekonać o absurdalności połączenia lotniska sportowego z lotniskiem komercyjnym jest fakt , że NIGDZIE w Polsce nie ma połączonych tych dwóch funkcji na jednym obiekcie, a mimo to władze: Poznania, Gdańska, Katowic, Wrocławia, czy Krakowa nie widzą potrzeby likwidacji aeroklubów. Absurdalne są też argumenty że lotnisko jest niepotrzebne bo wyniósł do portu lotniczego w Goleniowie: LPR (Lotnicze Pogotowie Ratunkowe) wybudowało tam bazę, gdyż lotnisko to jest w centrum regionu obsługiwanego przez śmigłowiec ratunkowy, a ponadto zaistniała konieczność wybudowania bazy gdzie mógłby stacjonować samolot sanitarny. Firma usług agrolotniczych przeniosła się na lotnisko w Goleniowie z podobnych przyczyn, a ponadto były tam niezagospodarowane hangary i baraki, gdzie firma ma swoje biura. Ponadto firma Aerogryf prowadziła też działalność szkoleniową na samolotach w ruch kontrolowanym, których samo nawet lądowanie nie było możliwe w Dąbiu. Przeniesienie tego ruchu jest zresztą na korzyść dla działalności sportowej – loty szybowców i paralotni nie kolidują z często operującym śmigłowcem ratunkowym. W artykule pisze się też o podmokłym terenie jako przeszkodzie w funkcjonowaniu lotniska: oczywiście jest to nieprawda, bo wystarczyło by zadbanie o istniejące urządzenia melioracyjne (pompa na ulicy przestrzennej przy przystani LOK-u) by skutecznie obniżyć, poziom wody na płycie. Autor też zdaje się dopuszczać manipulacji pomijając ważny fakt w obecnej działalności lotniska jakim jest bazowanie w tym miejscu śmigłowca policyjnego. Ponadto autor artykułu prowadzi nieudolną manipulację faktami: sam piszę, że obecnie z lotniska korzysta ok. 250 osób, a później stwierdza: „Cokolwiek powstanie w miejscu obecnego pasa startowego w Dąbiu, lepiej będzie służyć ogółowi mieszkańców Szczecina, niż lotnisko potrzebne kilkudziesięciu osobom.” - chyba powinno być kilkuset?. Na szczęście mam z autorem zgodność co do jednego: rozszerzenie funkcjonalności lotniska w Dąbiu o obsługę małych samolotów dyspozycyjnych jest zbędne. Szkoda że w tym artykule zabrakło opinii członków aeroklubu, przedstawicieli Portu Lotniczego, czy PAŻP-u, o przedsiębiorcach branży lotniczej, czy LPR nie wspominając. Oprócz tego wszyscy chyba zdajemy sobie, na czym skończyły by się plany budowy zespołu: „stadionu oraz infrastruktury handlowo-usługowej”, nie będę jasnowidzem jeśli powiem że zapewne skończyło by się na budowie kilku hipermarketów i stadionu „w przyszłości”. O jakim tu służeniu „ogółowi mieszkańców Szczecina” autor mówi? Brakowało tu jeszcze słów, że budowa hipermarketów to kilkaset nowych miejsc pracy! A poza tym o jakim tu stadionie mowa? Czyżby stadion - dwudziestotysięcznik na Twardowskiego był za mały dla czwartoligowego zespołu? A może chodzi o mniejszy obiekt? – z tego co się orientuje to nie brakuje już istniejących zaniedbanych mniejszych stadionów (np. Arkonia). Ale nic to: Gazeta dostała zlecenie lobbowania, więc bierze ęksperta i lobbuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik z dabia Re: Pseudo-ekspert w Gazecie o lotnisku w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 11:34 Zgadzam sie z Toba !! ,co do jednego sie mylisz !. Jest takie jedno miesce gdzie powiazano dzialanie aeroklubu z dzialalnościa portu lotniczego . EPLL , co z tego wyszlo wystarczy zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vide R. Re: Pseudo-ekspert w Gazecie o lotnisku w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 16:12 jeden błąd to chyba nie źle tym bardziej, że nie uważam się za EKSPERTA GAZETY :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolas Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.eranet.pl 04.02.08, 10:02 Po pierwsze ta garstka zapaleńców potrafi wyszkolić w swoim gronie i swiomi siłami (finansowymi takze) mistrzów swiatowego formatu. Po drugie to pole przy wjeździe do szczecina "kole" w oczy. Trzeba coś zrobić. Ja proponuje albo wydzielic czesc dla helikopterów albo budynkach aeroklubo stworzyć muzeum lotnictwa. Reszte terenu pod inwestycje ale na rekreacje. Jakies wesole miasteczko aqua park albo kompleks boisk. Centrow handlowych chyba juz wiecej w tym rejonie miasto(tzn mieszkańcy) nie potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 83.168.106.* 04.02.08, 11:34 Problem lotniska to tak naprawdę nie problem merytoryczny tylko problem kilku Panów. Moim zdaniem jest tam tak dużo terenu, że zmieści się wszystko. Można przedłużyć lotnisko i nawet trzeba. Tylko, że leśne dziadki które nim zarządzają też powinni zacząc coś robić. Lotnisko w takim miejscu nie może być tylko i wyłącznie lotniskiem. Moim zdaniem powinno być takim naszym Służewcem to znaczy oprócz funkcji lotniska powinny się tam odbywać koncerty, pokazy np. dlaczego przy takim połozeniu nie ma pokazów balonowych. Ten teren musi żyć i zarabiać. Stadion również się tam zmieści i nie przekaładajcie kasy jaką trzeba byłoby wsadzić w uzbrojenie międzynarodowego lotniska (przy tych wyliczeniach wzięto chyba pod uwagę obciązenie jakie ma spełniać lotnisko klasy Okęcia) do stadionu. Pod lotnisko trzeba by uzbroić kilkadziesiąt razy większy teren (lotnisko 1500x 100; stadion 80x 120) więc i kilkadzesiąt razy więcej pali. Tak naprawdę stadion w tym miejscu to moim zdaniem najtańsza wersja budowy. Jest tak dlatego, że stadion to tylko część kosztów reszta to np. parkingi czy komunikacja. We Wrocławiu np. stadion będzie 2 x tańszy niż infrastruktura. podobnie w Warszawie. Ps. Sory Andreas, ale uprawiasz kolejne mity. Najpierw tydzień mi tłumaczyłeś jak to sprzedano teren pod garażowcem, teraz już kilkukrotnie wspominasz o zniszczeniach przez kibiców. Mecze są ze 30 razy w roku kiedy ostatnio widziłeś jakieś zniszczenia ? To, że w TV pokazują, że każdy lekarz to łapówkarz, aktor to pijak, a kibic to bandyta ma tyle do prawdy jak to, że stonka zniszczyła nam ziemniaki (też wszyscy w to wierzyli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vide R. Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 12:22 Problem w tym, że Szczecin ma już stadion - którego modernizacja nia wymaga takich nakładów jak budowa nowego w terenie do tego nie zdatnym. Szczecin ma tez lotnisko które poradzi sobie z każdą ilością ruchu buissnes jet. Szczecin natomiast nie ma aeroklubu z prawdziwego zdarzenia, nie wiem jak to sie dzieje ale w innych miastach moga działać aerokluby w których szkoli się młodzież, która potem jak dorośnie wsiada do małych prywatnych samolotów sportowych (czy innych mikrolotów czy tez motoszybowców) i latać po niebie ile wlezie. I nie potrzeba do tego rozbudowy lotniska tylko kupić trochę sprzętu. W Szczecinie nie ma niestety kultury uprawiania lotnictwa sportowego, a zamiast rozbudować Aeroklub łatwiej jest zniszczyć to co pozostało i wybudować Supermarket. Do tego się niestety ten artykuł pseudo autorytetu. (o braku kompetencji autora pisałem powyżej) Dlaczego nie próbować budować stadionu na międzyodrzu? Terenów o podobnej przydatności geotechnicznej tam w bród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 13:10 gdyby władze miasta chociaż raz przeleciały się samolotem nad Szczecinem, to zobaczyłyby ile kilometrów kwadratowych terenów leży odlogiem i nie jest zagospodarowanych. Najłatwiej skorzystać z istniejącej infrastruktury drogowej i zapchać do końca dojazd z prawobrzeża do centrum miasta. Jeżeli są naprawde poważni inwestorzy, to w Sczecinie można im zaproponować mnóstwo terenu pod warunkiem ,że zbudują drogi dojazdowe. Powinno się to opłacić obydwu stronom. Miasto zagospodaruje nieużytki a w przyszłości otrzyma choćby podatek od nieruchomości i nowe drogi, inwestor natomiast od podstaw zbuduje dla siebie całą infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu 04.02.08, 16:34 Alez Sedina koszt stadionu, to dla mnie takze koszt dookoła... a wiec parkingi, drogi i inne, a jak pan ekspert wylicza, to sa krocie na tym terenie. Nadto zagrozenie podmakania, zalewania, a wręcz zalania, jak twierdza meteorolodzy jest wysoce duze... nalezy wiec tak budowac i liczyc sie w przyszlosci z koniecznoscia jakis inwestycji majacych powstrzymac wode, nie wiem - tamy jakies, zapory... bo poziom Baltyku sie podnosi, morze wpycha sie i wypycha rzeke podnoszac poziom... To bedzie problem, bo problem ten maja nadmorskie miejscowosci, a za kilkadziesiat lat bedzie i na tych terenach Szczecina, czy wrecz na naszym "depresyjnym" terenie. Jak miasto zainwestuje tam setki milionow, to bedzie konsekwencja pakowanie kolejnych, by ratowac stadion i drogi... PS. Co do kibiców i zniszczen, to spokojnie mozesz to traktowac w kategorii glupiego zartu... jezeli nie zniszcza akurat Twojego auta, ale to bedzie tylko kilka aut... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tylo Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu 04.02.08, 11:35 jestem po różno przeciwnikiem lotniska (w obecnej formie i jakiejkolwiek innej) co budowy na tym terenie stadionu. Nie chcę, żeby miasto kosztem intratnych terenów w "centrum" sponsorowało paruset zapaleńców. 250 osób to garstka. Zaraz znajdę w robocie tylu chętnych do stworzenia fundacji przyjaciów biedronki i zarządam kawałka lotniska żeby zrobić tam hodowlę biedronek. NIE!!! Zróbmy przetarg jawny. Miasto daje teren a oferent proponuje co daje ale ujawniamy to. Jeśli ci zapaleńcy złożą ofertę na kupno terenu i będzie to najwyższa oferta to ok. Jeżeli kupi to ktoś i zostawi trawę bez zmian, to ok - w prywatną własność nie będę się wtrącał jeśli nie będzie naruszała prawa. Ale jeśli ktoś będzie chciał tam wybudować cokolwiek (mimo, że będzie to cholernie drogie) to też ok. Oczywiście, że nie chciałbym widzieć tam tylko samego kolejnego hipermarkety, ale co to musiałby być za market, żeby zakup działki się zwrócił?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wingman Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.polkomtel.com.pl 04.02.08, 12:36 Artykuł pana Dutczaka w moim odczuciu jest artykułem lobbującym - tylko co port lotniczy Goleniów? bo na pewno nie interesy miasta i jego mieszkańców. Jego mieszkańcami są też lotnicy, pasjonaci lotnictwa i nie tylko. Nie wszyscy mogą latać, ale wszyscy mogą czerpać z tego. Przy połączeniu elementów georaficznych i infrastrukturalnych - miasto może czerpać korzyści z różnych form turystyki, wzajemnie się przeplatających. Bolączką jest brak wizji rozwojowej tego lotniska i konsekwentnego działania w jej wdrażaniu. Bo na tym terenie można pogodzić zarówno działalność sportową (wyszkoklenie pilotów) jak i komrcyjną (loty widokowe, yachting, baza noclegowa, itp) Wzory można znaleźć choćby w Aeroklubie Ziemi Lubuskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 12:48 a kto to jest oan Dutczak? "Wybitny ekspert", który nie zauważył wybudowanej obok drogi na podobnym gruncie, gdzie naciski są znacznie większe niż w przypadku pasa startowego. Ile setek milionów złotych wydano na zudowanie kilometrowego odcinka Struga w niezabudowanym terenie? A panie ekspercie, jaki będą na tym terenie powstawały inwestycje typu stadion, wielkie parkingi czy obiekty handlowe? One nie będą budowane na torfach? Jeżeli nie można zbudować lekkiego pasa startowego to tym bardziej nie można stawiać znacznie cięższych konstrukcji. A przy okazji - jakie produkowane seryjnie samoloty pan skonstruował? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 a dka kogo własciwie jest ta filharmonia? 04.02.08, 13:08 a dla kogoi własciwie jest ta filharmonia? a dla kogo własciwie jest ta Gubałowka? a dla kogo własciwie jest ten park? a dla kogo te szkoły i szpitale? a dla kogo ten SCR i deptak Bogusława? a dla kogo właściwie jest ten stadion.... Bo dla kogo sa markety i galerie handlowe, to juz wiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: a dka kogo własciwie jest ta filharmonia? 04.02.08, 13:09 a dla kogo własciwie MAJĄ byc te mariny? a dla kogo jest ten Zamek? Wszystko przeciez kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: 195.124.114.* 04.02.08, 13:41 dopoki nie pojawi sie powazny inwestor (z duza sakiewka) dopoty to tylko dzielenie skory na niedzwiedziu, miasta nie stac na taka inwestycje Odpowiedz Link Zgłoś
tony1971 Gontynka nie może się doczekać inwestora... 04.02.08, 14:17 ...a wy poważnie myślicie, że prywatny inwestor wyrzuci dosłownie w błoto swoje pieniądze? Stadion? Retoryczne pytanie - dla kogo? Pływaków mamy świetnych, a basenu żadnego... Czcze gadanie o niczym... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczny.szczecinianin Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu 04.02.08, 15:53 A propos "trudnych" warunków dla realizacji lotniska, proszę zobaczyć jak to wygląda w świecie (tereny zarówno i podmokłe i pasy startowe krótkie): wyszperanewsieci.blox.pl/2008/01/Najbardziej-ekstremalne-pasy-startowe-na-swiecie.html pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: developer Re: Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 18:01 Popieram Stettinum z całą mocą. Grunt wart setki milionów stanowi przedmiot zabawy dla garsteczki osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 19:05 pan dutczak to może i gra w golfa po godzinach ale expertem w spawie lotnictwa nie jest na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aprobator Dla kogo właściwie jest lotnisko w Dąbiu IP: *.chello.pl 04.02.08, 20:51 świetny tekst. Ktoś w końcu napisał prawdę. Gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Jaki stadion, jakie lotmisko? IP: *.chello.pl 04.02.08, 23:54 Ludzie puknijcie się w głowę, to miasto jest skazane na klęskę. Teren w Dąbiu jest potrzebny, żeby pare osób mogło na tym zrobić interes, a i tak wybudują tam co najwyżej jakiś Real czy inne Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Chyba developer czai się na lotnisko IP: *.cable.smsnet.pl 05.02.08, 00:37 A zwróciliście uwagę na rozwój ostatnich wydarzeń? Parę dni temu SGI ogłosiło, że chce inwestować na Międzyodrzu (ma już grunty) w paru innych miejscach i w Dąbiu...Co ciekawe parę dni po tych doniesieniach GW publikuje artykuł, który ma na celu negatywne nastawienie mieszkańców do aeroklubu i związku pasjonatów. Ciekawy zbieg okoliczności, prawda? Swoją drogą...po jaką cholerę miasto obiecywało jakiś utwardzany pas? Dla kogo to? aeroklubowi w zupełności wystarczy mały pas - trzeba go jedynie przesunąć w stronę hangaru. Resztę terenu sprzedać, a stadion budować na Południowej. I NIE GODZIĆ SIĘ NA BLASZAKI - wystarczy to uwzględnić w planie zagospodarowania (nie dopuszcza się takiej, a takie zabudowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: Chyba developer czai się na lotnisko IP: 83.168.106.* 05.02.08, 02:11 Vice R.- miasto ma stadion którego modernizacja kosztuje mniej niż budowa nowego ? Gdzie ? Jeżeli myślisz o stadionie Pogoni to raczej nie masz pojecia co piszesz. Nie widziałeś też prawdopodobnie jak powinien w tej chwili wyglądac stadion. Róznica jest tylko taka, że i tu i tu trzeba stadion wybudowac tu na terenie podmokłym tu na nieznanym (najprawdopodobniej na bunkrach). Koszt budowy będzie taki sam tylko, że obecny stadion Pogoni trzeba byłoby jeszcze rozebrać. Nie będe już liczył kosztów budowy dróg dojazdowych. Nadal twierdzę, ze tam sie da zmieścić wszystko. Twierrdzę również, ze wdzisiejszych czasach budowa tam stadionu to jest naprawdę błachy problem. W tej chwili stadiony buduje sie nad dworcami kolejowymi, nad nurtem rzeki, na uskokach tektonicznych czy centrach starej zabudowy. Nie obawiłbym się również [pdniesienia poziomu wody. Zanim nasz stadion pod nią by się znalazł, to zostaniemy jedynym dużym miastem nad morzem. Hala w Gdańsku (budowana na wydmach !!!) dawno będzie pod wodą jak i ich całe miasto wraz ze stadionem. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Chyba developer czai się na lotnisko 05.02.08, 10:33 Sedina stawiam 16. single malt o zakład, ze bedzie problem... i to stawiam, ze problem bedzie nie za 50 lat, ale szybciej! Ja wierze naukowcom - nie wiem czy za 15 czy 20 lat, ale na tym terenie bedzie duzy problem z woda! Przyjmujesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Chyba developer czai się na lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:08 Andreas, nie ma sie o co zakladac.Wystarczy sobie przypomniec pare sytuacji z ostatnich lat.Juz wszyscy zapomnieli podtopien zwiazanych z 'cofka" czy powodziami.Mam zdjecia zrobione na przystani z calkowicie zalanymi pomostami. Co do funkcji lotniska, mimo ze z lotnictwem sportowym nie mam aktualnie do czynienia, uwazam ze to nasze szczecinskie ma unikalne polozenie ktore mozna by bylo wykorzystac.Mam na mysli mozliwosc stacjonowania lekkich wodnosamolotow i szkolenia ich pilotow.Przed wojna stacjonowaly to wodnosamoloty komunikacyjne, hangar stoi do dzis wystarczyloby odbudowac pomosty. Moja ocena jest taka, od upadku "komuny" wszystkie kolejne ekipy nastawiane sa jedynie na robienie kasy a interesy miasta i mieszkancow maja gleboko w d.... Swiadczy o tym to ile objektow sportowych wybudowano wtedy a ile teraz, nie mowiac o tym ile obecnie doprowadzono do ruiny. Odpowiedz Link Zgłoś
tony1971 Re: Chyba developer czai się na lotnisko 05.02.08, 11:30 W latach 80-tych zbierałem na budowę hali widowiskowej, tej do dziś nie ma ... tak jak wielu innych obiektów już nie ma... Z drugiej strony mocno się zastanawiam czy ktokolwiek przeprowadził studium wykonalności i wstępny kosztorys jakiejkolwiek budowy na terenie lotniska? Trudno mi sobie wyobrazić palowanie tego terenu w całości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: Chyba developer czai się na lotnisko IP: 83.168.106.* 05.02.08, 12:33 Andreas zgadzam sie z twierdzeniem, ze wody przybędzie. Twierdzę jednak, ze ani nie będzie to w sposób gwałtowny, ani o jakiś duży poziom. Przybędzie powiedzmy 30-60 cm to i tak bardzo dużo, ale nie na tyle, żeby w jakiś zdecydowany sposób zagrozić miastu. Po prostu wszystkie miasta nisko połozone będa zmuszone zainwestować w wały i nie jest to w wypadku Szczecina ani tak przerażająco drogie, ani nie wykonalne. Przypominam w czasie "wielkiej powodzi" gdzie była panika co będzie z miastem. Szczecin praktycznie nie ucierpiał. Inne miasta jak Wrocław bardzo. Po prostu na taki wzrost poziomu wody miasto jest przygotowane. Główny problem w Polsce ma Trójmiasto i Hel u nas mozna będzie to odczuć, ale przez to, że jednak jesteśmy w głębi lądu to sztormów przy Wałach Chrobrego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Chyba developer czai się na lotnisko 05.02.08, 13:11 na poczatku bedzie problem z murawa, bo bedzie taka błotnista - znam to z pól golfowych, szczegolnie Amber! A potem beda zalewane drogi, no zeby trybuny, to tego raczej nie dozyje, ale zmiany klimatu widac golym okiem, plaze wcina morze sukcesywnie... Tu nie chodzi i powódź, czyli wode z gór i deszcze, ale chodzi o Bałtyk, ktorego poziom sie podnosi w wyniku ocieplania klimatu i topnienia lodów... ;)) Powódź nie siegnłe obiektów na Bulwarze Gdanskim, ale na ten przykład cofka siegnęła... Ale co ja tam bede sie madrował mamy przeciez róznych specjalistów, konstruktorów no wykształconych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Chyba developer czai się na lotnisko IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:55 Problem z murawą po poziom Odry się podnosi? Buahahahahaa... Człowieku, co Ty myślisz, że stadion to jest łąka ogrodzona trybunami? Odpowiedz Link Zgłoś