Dodaj do ulubionych

Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny

24.03.08, 21:47
Pomnik Sediny jest związany z miastem, nie ma żadnego podtekstu
politycznego czy narodowościowego. A może by tak rozpropagować
projekt odbudowy i zbiórkę funduszy na ten cel także wśród Niemców?
Obserwuj wątek
    • Gość: marmez Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.globalconnect.pl 24.03.08, 22:26
      Sądzę, że to rozsądny pomysł.
      • Gość: Ekspans Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 83.168.108.* 24.03.08, 22:46
        A pisałem na ten temat że ruszyło w tej sprawie coś to się tu nabijaliście i że nie prawda.
      • maciej.popielarz aha! 24.03.08, 22:58
        A mi się nie podoba ten pomysł.

Sedinę postawili ze składek ówcześni Szczecinianie - i teraz też fajnie by było
        aby tak się stało.

No chyba, że chodzi wam o Niemców obecnych mieszkańców Szczecina.

PS. Cieszę się z tej inicjatywy - sam chętnie coś dorzucę - pod warunkiem wszak,
        że inicjatorzy nie sięgną po kasę z budżetu (chociaż to też pieniądze
        szczecinian), no i jakieś krzystki nie będą sobie niezasłużenie gęby pomnikiem
        wycierać.

Już widzę Muminka wypisującego sobie zasługi dla miasta... rzygać się chce
        normalnie :P

A! I mam na dzieję, że żaden klecha nie warzy się zbezcześcić pomnika absolutnie
        niechrześcijańskiej bogini!!!

Ale jeśli nawet - to jestem z odbudowaniem Sediny!!! Na pohybel "religijnym" i
        politycznym gnomom :)
        • Gość: ted Re: aha! IP: *.globalconnect.pl 24.03.08, 23:14
          nie podniecaj sie tak, twoje wycieczki są niepotrzebne i świadcza
          tylko o twoim wiesniactwie i prymitywiźmie
          odbudowa tak ale bez takich oszołomów jak ty - spadaj do krainy
          zielonego piwa
          • maciej.popielarz Re: aha! 25.03.08, 00:39
            To po co ze mną dyskutujesz "jaśnie panie" oświecony...
        • Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:26
          Hej Maćku popieram w 100% Niezły byłby ubaw gdyby ksiądz staropolskim zwyczajem
          święcił pomnik pogańskiego bóstwa;)
          • lehoo Re: aha! 25.03.08, 10:57
            Sposób prosty : biskup dokłada się do zrzutki na pomnik i przychodzi święcić.
            "Nie ma sytuacji bez wyjścia" - jak mówił baca wiążąc kierpca dżdżownicą.
          • Gość: irydion Re: aha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:01
            a kto wam powiedział że to jakieś bóstwo?
            • Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 09:54
              Źródło: Paweł Herczyński, Kronika Szczecina 2003, Szczecin 2004

Jak wykazują znane dziś źródła, bogini o takiej nazwie nie istniała w mitologii
              germańskiej, ani w żadnej innej. Nie jest jednak wykluczone, że może ona
              pochodzić od wyrazu "Sedna", czyli jednego z najważniejszych bóstw eskimoskich,
              występującego także pod drugą nazwą "Sidne", utożsamianego jako „pani świata
              podziemnego, krainy zmarłych”, „władczyni groźnych sił przyrody, morza i
              stworzeń morskich”, „matka morza”, „pani morza”, „pani pogody i fok”. "Sedna"
              kojarzy się więc bez wątpienia z tym, z czym ludy eskimoskie zmagają się każdego
              dnia w swoim życiu - z wielką wodą.

[...]Alegoryczna rzeźba Sediny nawiązywała do starożytnej Grecji (postacie
              Hermesa, Trytona i Nereidy)[...]
              • Gość: irydion Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 11:56
                Otoz to. Alegoria to nie bóstwo. Zwiazku eskimoskiej Sedny z rzekomo
                germańską Sediną nie jest wart stuku klawiatury...
                • Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 13:20
                  A obecne na pomniku postacie Hermesa, Trytona i Nereidy to pewnie są postacie
                  Biblijne a nie są bóstwa pogańskie?
                  • maciej.popielarz chlapu chlap :) 26.03.08, 14:54
                    Racja, racja.

Ale w sumie( po namyśle ) to nawet chciał bym żeby pokropili swoją "święconą
                    wodą" pogańskie bóstwa. Zrobią z siebie pośmiewisko a i ujma będzie dla
                    kropiących ;)
                  • Gość: irydion Re: aha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 00:29
                    Tylko, zdaję się ktoś tu mial na mysli, że to Sedina jest bóstwem?
                    Tryton i nereidy na sa bóstwami, a chyba nikt nie przypuszcza, aby
                    Hermes pod koniec XIX wieku był czyms więcej niz alegorią handlu?
                    • Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 08:51
                      Stary, nie wiem czego się czepiasz. Mam nadzieje, że nie próbujesz udowodnić, że
                      Sedina to Polka-Katoliczka. Zarówno Tryton (syn boga Posejdona), Nereidy (córki
                      boga Nereusa) jak i Hermes (syn boga Zeusa) są tak silnie zakorzenieni w
                      pogańskich wierzeniach, że porównanie Sediny do Sedny – bogini mórz i
                      wszystkiego co w nich żyje nasuwa się samo. Naprawdę uważasz, że zbieżność nazw
                      jest przypadkowa? Nie mam czasu szukać ci informacji na temat Sedny, bo jestem w
                      pracy, polecam google i „goddess sedna”, na pewno dowiesz się wiele o pogańskich
                      wierzeniach ludów ściśle związanych z morzem.
    • Gość: gryfita Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.szczecin.mm.pl 24.03.08, 23:17
      Fantastyczna inicjatywa! Pani Piwońskiej należą się wielkie brawa.
      Myślę, że wielu szczecinian dołoży się do odbudowy tego pięknego
      pomnika-fontanny, będzie to nasz wkład w odbudowę starego i pięknego
      Szczecina. Ten pomnik w przeszłości symbolizował okres prosperity
      Szczecina i zapewne tak będzie i teraz. Apeluję do wszystkich,
      którym Szczecin nie jest obojętny o wpłaty na konto odbudowy
      tego "cacka". Ja jutro idę do banku, wpłacam kolejną ratę....:-)
    • Gość: gość Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 01:32
      Jest tylko taka sprawa, że kupcy na razie sami nie chcą prosić o
      pomoc. Mnie to osobiście bardzo dziwi, bo przecież coś takiego może
      służyć integracji, a i pamiętać trzeba, że Sedina to niemiecki
      pomnik.
      • Gość: Staruch Re:do Re Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 83.168.106.* 25.03.08, 14:09
        Idąc Twoim tokiem rozumowania: np. Wały Chrobrego (Tarasy Hakena)też są
        niemiecki to nie urządzajmy przy nich żadnych impres. To gdzie byśmy mieli np.
        Zlot Żaglowców, może powinien być na oś. Słonecznym, bo wybudowaliśmy sami po
        wojnie. Już byli tacy co chcieli wymazywać fragmenty historii państwa lub miast.
        • Gość: gość Re:do Re Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sedin IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 20:42
          chyba mnie kompletynie nie zrozumiałeś, ale to nic.
    • Gość: Uno Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.wzp.pl 25.03.08, 08:03
      Niech powiedzą gdzie mają sklepy ci kupcy będę tam chodził na zakupy.
      • Gość: racza Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 193.200.215.* 25.03.08, 10:42
        Dobry pomysł. Taka pożyteczna reklama jak najbardziej byłaby
        wskazana i stanowic może skuteczne podziekowanie dla takiej
        inicjatywy i takich ludzi. Byłoby też docenieniem kupców, którzy nie
        myślą o tym jak najszybciej się "nachapać" nic nie dając od siebie.
      • Gość: gość odp. IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 13:02
        na pewno Węglobud, więc olewamy Castoramy :D
    • Gość: Uno Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.wzp.pl 25.03.08, 08:05
      A może wypuścić jakieś cegiełki?? Tak każdy będzie miał pamiątkę, że
      dał na Sedinę. Można by je rozprowadzać w sklepach restauracjach...
      • thonka Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 13:27
        Niech rzezbia. Tyle juz bylo o tym pomniku i w koncu jest blisko finalu.
        Cegielki calkiem ciekawy pomysl. Choc i bez nich cos by sie dorzucilo.
        najwazniejsze zeby nasi kochani decydenci Piotrus K czy inne Gosie J-W nie
        przypisywali sobie tego pomnika jako ich zasluga...
    • stettiner Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 11:18
      Bardzo mnie cieszy taka wiadomosc. Rektor Myjak, ten co tak bardzo nei chcial
      Colleoniego z podworka ASP oddac bo sie "studenci przyzwyczaili"? Ma szanse sie
      zrehabilitowac :)

Pewnie wiele bedzie w tym watku narzekactwa, krytyk i nieciekawych politycznych
      manifestow, wiec ja oznajmiam tylko ze wplacam. A niech se potem rzezbe
      uroczyscie odslania kto chce, biskup czy prezydent, nie ma to dla mnie wiekszego
      znaczenia. Pozdrawiam.
      • Gość: M. Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.tieto.com 25.03.08, 12:49
        Dobry pomysł!
        • albert_c Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 13:06
          ja tam sie na razie nie jaram tym tematem - juz tyle razy sie nim ajralem, a innymi takze ze jestem 'wystudzony' na nowe info o Sedinie.
          Jak beda zbierac kase to zapewne dorzuce, bo chcialbym w koncu moc zobaczyc Sedine w Szczecinie.

Rola jaka moze odebrac w tym przedsiewziecu Krzystek to renowacja pl. Tobruckiego - bylem tam w Swieta na spacerze no mimo iz na nowo zrobili scizki + lawki to reszta zostawia duzo do zyczenia.

ps. przy okazji - nowe budki na targowisku Tobruk calkiem niezle wygladaja - znaczy sie zdecyowanie lepiej niz to co tam bylo do tej pory.
    • Gość: gosc Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 18:03
      Myślę, że najpierw ta inicjatywa powinna wybudować Pomnik Ludu Sedinów, a
      następnie pomnik "Bogini Sediny", noi niemożna zapomnieć o utworzeniu Muzeum
      Plemienia "Sedina" od którego wg. Koniki Kantcowa wywodzi się nazwa naszego miasta.

Pozdrawiam wszystkich gorąco.
      • Gość: zoska SEDINA wraca !!! IP: *.chello.pl 25.03.08, 18:05
        Wróci pomnik, wróci szczęście dla Szczecina i jego mieszkańców.
        • stettinum Sedina 25.03.08, 22:28
          Kraków ma smoka
          Poznań koziołki
          Warszawa syrenkę
          Gdańsk Neptuna
          a Szczecin Sedinę!!! :)

• Gość: fikmik Re: Sedina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:30
            każdy ma to na co zasłużył :(((((((((((((((((
            • Gość: kiełbaska Re: Sedina - kolejna kopia w Szczecinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 23:05
              Dajcie na luz. Ja zaczynam zbierać na kolejną kopię, które Szczecin
              kocha.
              Widać stać na s tylko na kopiowanie i to nie bardzo ciekawe.
          • Gość: szerszeń_stepowy Re: Sedina IP: *.chello.pl 14.04.08, 15:13
            stettinum napisał:

> Kraków ma smoka
            > Poznań koziołki
            > Warszawa syrenkę
            > Gdańsk Neptuna
            > a Szczecin Sedinę!!!

a Gorzów ma Świnstera i Fontannę Paukscha
            a w Szczecinie wciąż puste miejsce po Sedinie...
      • Gość: jajo Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.chello.pl 27.03.08, 00:57
        Coż będziemy mieli jednak pomnik bogini germańskiej - "jupi".
        Fajnie, że siegamy do odwołań germańskiej mitologii jest to dużo
        lepsze w Szczecinie potrzebne niż do mitologii słowiańskiej!!

• wypedzonyzziemodzyskanych Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 12.04.08, 20:50
      A co będzie gdy po wykonaniu kopii "odkopią" starą?
      • Gość: szerszeń_stepowy Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.chello.pl 14.04.08, 15:08
        wypedzonyzziemodzyskanych napisał:

> A co będzie gdy po wykonaniu kopii "odkopią" starą?

To wtedy kopię da się do Warszawy - tak jak z kopią kopii
        Colleoniego. Widziałem, Colleoni stoi wciąż przed Akademią Sztuk
        Pięknych w Wawie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka