irza50 24.03.08, 21:47 Pomnik Sediny jest związany z miastem, nie ma żadnego podtekstu politycznego czy narodowościowego. A może by tak rozpropagować projekt odbudowy i zbiórkę funduszy na ten cel także wśród Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marmez Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.globalconnect.pl 24.03.08, 22:26 Sądzę, że to rozsądny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspans Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 83.168.108.* 24.03.08, 22:46 A pisałem na ten temat że ruszyło w tej sprawie coś to się tu nabijaliście i że nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz aha! 24.03.08, 22:58 A mi się nie podoba ten pomysł. Sedinę postawili ze składek ówcześni Szczecinianie - i teraz też fajnie by było aby tak się stało. No chyba, że chodzi wam o Niemców obecnych mieszkańców Szczecina. PS. Cieszę się z tej inicjatywy - sam chętnie coś dorzucę - pod warunkiem wszak, że inicjatorzy nie sięgną po kasę z budżetu (chociaż to też pieniądze szczecinian), no i jakieś krzystki nie będą sobie niezasłużenie gęby pomnikiem wycierać. Już widzę Muminka wypisującego sobie zasługi dla miasta... rzygać się chce normalnie :P A! I mam na dzieję, że żaden klecha nie warzy się zbezcześcić pomnika absolutnie niechrześcijańskiej bogini!!! Ale jeśli nawet - to jestem z odbudowaniem Sediny!!! Na pohybel "religijnym" i politycznym gnomom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: aha! IP: *.globalconnect.pl 24.03.08, 23:14 nie podniecaj sie tak, twoje wycieczki są niepotrzebne i świadcza tylko o twoim wiesniactwie i prymitywiźmie odbudowa tak ale bez takich oszołomów jak ty - spadaj do krainy zielonego piwa Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: aha! 25.03.08, 00:39 To po co ze mną dyskutujesz "jaśnie panie" oświecony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:26 Hej Maćku popieram w 100% Niezły byłby ubaw gdyby ksiądz staropolskim zwyczajem święcił pomnik pogańskiego bóstwa;) Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: aha! 25.03.08, 10:57 Sposób prosty : biskup dokłada się do zrzutki na pomnik i przychodzi święcić. "Nie ma sytuacji bez wyjścia" - jak mówił baca wiążąc kierpca dżdżownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irydion Re: aha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:01 a kto wam powiedział że to jakieś bóstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 09:54 Źródło: Paweł Herczyński, Kronika Szczecina 2003, Szczecin 2004 Jak wykazują znane dziś źródła, bogini o takiej nazwie nie istniała w mitologii germańskiej, ani w żadnej innej. Nie jest jednak wykluczone, że może ona pochodzić od wyrazu "Sedna", czyli jednego z najważniejszych bóstw eskimoskich, występującego także pod drugą nazwą "Sidne", utożsamianego jako „pani świata podziemnego, krainy zmarłych”, „władczyni groźnych sił przyrody, morza i stworzeń morskich”, „matka morza”, „pani morza”, „pani pogody i fok”. "Sedna" kojarzy się więc bez wątpienia z tym, z czym ludy eskimoskie zmagają się każdego dnia w swoim życiu - z wielką wodą. [...]Alegoryczna rzeźba Sediny nawiązywała do starożytnej Grecji (postacie Hermesa, Trytona i Nereidy)[...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irydion Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 11:56 Otoz to. Alegoria to nie bóstwo. Zwiazku eskimoskiej Sedny z rzekomo germańską Sediną nie jest wart stuku klawiatury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 13:20 A obecne na pomniku postacie Hermesa, Trytona i Nereidy to pewnie są postacie Biblijne a nie są bóstwa pogańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz chlapu chlap :) 26.03.08, 14:54 Racja, racja. Ale w sumie( po namyśle ) to nawet chciał bym żeby pokropili swoją "święconą wodą" pogańskie bóstwa. Zrobią z siebie pośmiewisko a i ujma będzie dla kropiących ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irydion Re: aha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 00:29 Tylko, zdaję się ktoś tu mial na mysli, że to Sedina jest bóstwem? Tryton i nereidy na sa bóstwami, a chyba nikt nie przypuszcza, aby Hermes pod koniec XIX wieku był czyms więcej niz alegorią handlu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: aha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 08:51 Stary, nie wiem czego się czepiasz. Mam nadzieje, że nie próbujesz udowodnić, że Sedina to Polka-Katoliczka. Zarówno Tryton (syn boga Posejdona), Nereidy (córki boga Nereusa) jak i Hermes (syn boga Zeusa) są tak silnie zakorzenieni w pogańskich wierzeniach, że porównanie Sediny do Sedny – bogini mórz i wszystkiego co w nich żyje nasuwa się samo. Naprawdę uważasz, że zbieżność nazw jest przypadkowa? Nie mam czasu szukać ci informacji na temat Sedny, bo jestem w pracy, polecam google i „goddess sedna”, na pewno dowiesz się wiele o pogańskich wierzeniach ludów ściśle związanych z morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.szczecin.mm.pl 24.03.08, 23:17 Fantastyczna inicjatywa! Pani Piwońskiej należą się wielkie brawa. Myślę, że wielu szczecinian dołoży się do odbudowy tego pięknego pomnika-fontanny, będzie to nasz wkład w odbudowę starego i pięknego Szczecina. Ten pomnik w przeszłości symbolizował okres prosperity Szczecina i zapewne tak będzie i teraz. Apeluję do wszystkich, którym Szczecin nie jest obojętny o wpłaty na konto odbudowy tego "cacka". Ja jutro idę do banku, wpłacam kolejną ratę....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 01:32 Jest tylko taka sprawa, że kupcy na razie sami nie chcą prosić o pomoc. Mnie to osobiście bardzo dziwi, bo przecież coś takiego może służyć integracji, a i pamiętać trzeba, że Sedina to niemiecki pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruch Re:do Re Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 83.168.106.* 25.03.08, 14:09 Idąc Twoim tokiem rozumowania: np. Wały Chrobrego (Tarasy Hakena)też są niemiecki to nie urządzajmy przy nich żadnych impres. To gdzie byśmy mieli np. Zlot Żaglowców, może powinien być na oś. Słonecznym, bo wybudowaliśmy sami po wojnie. Już byli tacy co chcieli wymazywać fragmenty historii państwa lub miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:do Re Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sedin IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 20:42 chyba mnie kompletynie nie zrozumiałeś, ale to nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uno Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.wzp.pl 25.03.08, 08:03 Niech powiedzą gdzie mają sklepy ci kupcy będę tam chodził na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racza Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: 193.200.215.* 25.03.08, 10:42 Dobry pomysł. Taka pożyteczna reklama jak najbardziej byłaby wskazana i stanowic może skuteczne podziekowanie dla takiej inicjatywy i takich ludzi. Byłoby też docenieniem kupców, którzy nie myślą o tym jak najszybciej się "nachapać" nic nie dając od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość odp. IP: *.cable.smsnet.pl 25.03.08, 13:02 na pewno Węglobud, więc olewamy Castoramy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uno Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.wzp.pl 25.03.08, 08:05 A może wypuścić jakieś cegiełki?? Tak każdy będzie miał pamiątkę, że dał na Sedinę. Można by je rozprowadzać w sklepach restauracjach... Odpowiedz Link Zgłoś
thonka Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 13:27 Niech rzezbia. Tyle juz bylo o tym pomniku i w koncu jest blisko finalu. Cegielki calkiem ciekawy pomysl. Choc i bez nich cos by sie dorzucilo. najwazniejsze zeby nasi kochani decydenci Piotrus K czy inne Gosie J-W nie przypisywali sobie tego pomnika jako ich zasluga... Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 11:18 Bardzo mnie cieszy taka wiadomosc. Rektor Myjak, ten co tak bardzo nei chcial Colleoniego z podworka ASP oddac bo sie "studenci przyzwyczaili"? Ma szanse sie zrehabilitowac :) Pewnie wiele bedzie w tym watku narzekactwa, krytyk i nieciekawych politycznych manifestow, wiec ja oznajmiam tylko ze wplacam. A niech se potem rzezbe uroczyscie odslania kto chce, biskup czy prezydent, nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.tieto.com 25.03.08, 12:49 Dobry pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 25.03.08, 13:06 ja tam sie na razie nie jaram tym tematem - juz tyle razy sie nim ajralem, a innymi takze ze jestem 'wystudzony' na nowe info o Sedinie. Jak beda zbierac kase to zapewne dorzuce, bo chcialbym w koncu moc zobaczyc Sedine w Szczecinie. Rola jaka moze odebrac w tym przedsiewziecu Krzystek to renowacja pl. Tobruckiego - bylem tam w Swieta na spacerze no mimo iz na nowo zrobili scizki + lawki to reszta zostawia duzo do zyczenia. ps. przy okazji - nowe budki na targowisku Tobruk calkiem niezle wygladaja - znaczy sie zdecyowanie lepiej niz to co tam bylo do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 18:03 Myślę, że najpierw ta inicjatywa powinna wybudować Pomnik Ludu Sedinów, a następnie pomnik "Bogini Sediny", noi niemożna zapomnieć o utworzeniu Muzeum Plemienia "Sedina" od którego wg. Koniki Kantcowa wywodzi się nazwa naszego miasta. Pozdrawiam wszystkich gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska SEDINA wraca !!! IP: *.chello.pl 25.03.08, 18:05 Wróci pomnik, wróci szczęście dla Szczecina i jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
stettinum Sedina 25.03.08, 22:28 Kraków ma smoka Poznań koziołki Warszawa syrenkę Gdańsk Neptuna a Szczecin Sedinę!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikmik Re: Sedina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:30 każdy ma to na co zasłużył :((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Sedina - kolejna kopia w Szczecinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 23:05 Dajcie na luz. Ja zaczynam zbierać na kolejną kopię, które Szczecin kocha. Widać stać na s tylko na kopiowanie i to nie bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Sedina IP: *.chello.pl 14.04.08, 15:13 stettinum napisał: > Kraków ma smoka > Poznań koziołki > Warszawa syrenkę > Gdańsk Neptuna > a Szczecin Sedinę!!! a Gorzów ma Świnstera i Fontannę Paukscha a w Szczecinie wciąż puste miejsce po Sedinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.chello.pl 27.03.08, 00:57 Coż będziemy mieli jednak pomnik bogini germańskiej - "jupi". Fajnie, że siegamy do odwołań germańskiej mitologii jest to dużo lepsze w Szczecinie potrzebne niż do mitologii słowiańskiej!! Odpowiedz Link Zgłoś
wypedzonyzziemodzyskanych Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny 12.04.08, 20:50 A co będzie gdy po wykonaniu kopii "odkopią" starą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Przełom w sprawie odbudowy pomnika Sediny IP: *.chello.pl 14.04.08, 15:08 wypedzonyzziemodzyskanych napisał: > A co będzie gdy po wykonaniu kopii "odkopią" starą? To wtedy kopię da się do Warszawy - tak jak z kopią kopii Colleoniego. Widziałem, Colleoni stoi wciąż przed Akademią Sztuk Pięknych w Wawie... Odpowiedz Link Zgłoś