Dodaj do ulubionych

Oswietlenie Walow Chrobrego

IP: *.cnet.iton.pl 05.01.02, 14:49
Wczoraj wieczorem jechalem z Bukowego Trasa Zamkowa, patrze i co widze - Muzeum
na Walach zostalo zarypiascie oswietlone. Wyglada super. Teraz jak sie wjezdza
do miasta to widac doskonale oswietlony Zamek, Waly (szkoda ze bez WSM-ki),
czesc Katedry (czemu nie podswietla wiezy?) oraz PAM (reflektor na chelmie) i
dalej Pazim. Wjazd wyglada czadowo a moglby jeszcze lepiej!

I taka refleksja. Ktoredy wjezdza do Szczecina pan Lizak skoro, jak napisal,
czuje sie jakby wjezdzal do "wielkiej wschodniej wiochy". Ja drugiego tak
efektownego wjazdu do miasta w Polsce nie znam (w RFN zreszta tez niewiele -
moze tylko Frankfurt ze wzgledu na drapacze).
Obserwuj wątek
    • Gość: elaf Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.adsl.hansenet.de 05.01.02, 16:59
      Gość portalu: Mike napisał(a):

> Wczoraj wieczorem jechalem z Bukowego Trasa Zamkowa, patrze i co widze - Muzeum
      >
      > na Walach zostalo zarypiascie oswietlone. Wyglada super. Teraz jak sie wjezdza
      > do miasta to widac doskonale oswietlony Zamek, Waly (szkoda ze bez WSM-ki),
      > czesc Katedry (czemu nie podswietla wiezy?) oraz PAM (reflektor na chelmie) i
      > dalej Pazim. Wjazd wyglada czadowo a moglby jeszcze lepiej!
      >
      > I taka refleksja. Ktoredy wjezdza do Szczecina pan Lizak skoro, jak napisal,
      > czuje sie jakby wjezdzal do "wielkiej wschodniej wiochy". Ja drugiego tak
      > efektownego wjazdu do miasta w Polsce nie znam (w RFN zreszta tez niewiele -
      > moze tylko Frankfurt ze wzgledu na drapacze).

Wiesz Mike ja mam takie nieodparte wrazenie jak wjezdzam do Szczecina od granicy
      w Kolbaskowie :((
      • Gość: Mike Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.cnet.iton.pl 05.01.02, 18:53
        Gość portalu: elaf napisał(a):

> Gość portalu: Mike napisał(a):
        >
        > > Wczoraj wieczorem jechalem z Bukowego Trasa Zamkowa, patrze i co widze - M
        > uzeum
        > >
        > > na Walach zostalo zarypiascie oswietlone. Wyglada super. Teraz jak sie wje
        > zdza
        > > do miasta to widac doskonale oswietlony Zamek, Waly (szkoda ze bez WSM-ki)
        > ,
        > > czesc Katedry (czemu nie podswietla wiezy?) oraz PAM (reflektor na chelmie
        > ) i
        > > dalej Pazim. Wjazd wyglada czadowo a moglby jeszcze lepiej!
        > >
        > > I taka refleksja. Ktoredy wjezdza do Szczecina pan Lizak skoro, jak napisa
        > l,
        > > czuje sie jakby wjezdzal do "wielkiej wschodniej wiochy". Ja drugiego tak
        > > efektownego wjazdu do miasta w Polsce nie znam (w RFN zreszta tez niewiele
        > - moze tylko Frankfurt ze wzgledu na drapacze).
        >
        > Wiesz Mike ja mam takie nieodparte wrazenie jak wjezdzam do Szczecina od granic
        > y w Kolbaskowie :((

Tak, ale pan Lizak twierdzil ze tak sie czuje jadac od strony Stargardu.
        Ponadto wjezdzalem przedwczoraj pociagiem w srodku dnia i jak sie przekracza Odre
        i widac w oddali wieze, Pazim itd. to naprawde trudno to porownac do wiochy.
        • Gość: Maciek Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 19:07
          A ja ostatnio sobie jeździłem po Berlinie i stwierdziłem, że jeżeli to ma być
          stolica Europy (czyt. jedno z najważniejszych miast w Europie) to my tu w
          Szczecinie nie musimy się zbytnio wstydzić.
          Pozdrowienia.
        • Gość: elaf Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.adsl.hansenet.de 05.01.02, 19:51
          Gość portalu: Mike napisał(a):
          > Tak, ale pan Lizak twierdzil ze tak sie czuje jadac od strony Stargardu.
          > Ponadto wjezdzalem przedwczoraj pociagiem w srodku dnia i jak sie przekracza Od
          > re
          > i widac w oddali wieze, Pazim itd. to naprawde trudno to porownac do wiochy.

Aaa, to oddaje honor ... Tobie, nie p.Lizakowi. :))
          • Gość: red Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.02, 11:38
            No bwz przesady Panowie - najładniejszą panoramę to ma jednak Toruń.Wjazd
            wieczorem od strony Wisły
            • mike102 Torun, raczej nie... 08.01.02, 16:36
              Gość portalu: red napisał(a):

> No bwz przesady Panowie - najładniejszą panoramę to ma jednak Toruń.Wjazd
              > wieczorem od strony Wisły

Torun ma ladna panorame, nie przecze ale to nie ten sajz. Jak sie wjezdza do nas
              to przed oczami przelatuje chyba z 11 wiez, Zamek i podzamcze, 4 koscioly, 2
              suwnice, Waly, Pazim i portowe dzwigi, a w Toruniu: starowka, koscioly sw.Janow i
              Marii Panny, wieza sw.Ducha i ratuszowa. Ladne ale to jednak nie to.
    • Gość: *gandzia Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 09:24
      witam wszystkich w nowym roku!
      Uważam, że oświetlenie wałów, muzeum, także zamku jest rozbrajające i robi
      niesamowite wrażenie. Mogliby jeszcze wsm-kę podświetlić to by dopełniło piękna
      najbardziej reprezentacyjnego miejsca w Szczecinie, a pan Lizak może
      zakompleksiony, bądż zazdrości nam takiego bajkowego wjazdu do miasta
      (szczególnie noca, choc dniem jest równie przyjemnie). może kiedyś
      zagospodarują wysepkę z działkami po drugiej stronie Odry to by dopiero było...
      • bbury Re: Oswietlenie Walow Chrobrego 07.01.02, 15:05
        Zadam może głupie pytanie ale kto to jest p. lizak. Bo chyba nie ten pływak
        długodystansowy (z tego co pamiętam za jakięś przekręty miał posidzieć trochę
        za kratami).
        PS Kochamn Wały Hakena -m przepraszam Chrobrego ;)
        • mike102 Wjazd 08.01.02, 16:42
          bbury napisał(a):

> Zadam może głupie pytanie ale kto to jest p. lizak. Bo chyba nie ten pływak
          > długodystansowy (z tego co pamiętam za jakięś przekręty miał posidzieć trochę
          > za kratami).
          > PS Kochamn Wały Hakena -m przepraszam Chrobrego ;)

Pan Lizak to historyk (to nie ten plywak), wykladowca na US oraz posiadacz
          antykwariatu WU-EL. Przed Swietami napisal paszkwil na Szczecin "Miasto zawsze
          przegrane". Choc moze to nie byl paszkwil a jedynie inteligentna prowokacja i
          zaproszenie do ostrej dyskusji.

A na temat wjazdu to warto sobie uswiadomic, jak bedzie on wygladal gdy oddana
          bedzie Przeprawa Nowoclowa. Maxymalny wypas. Kilometry estakad. A jak jeszcze
          wybuduja tez nowy "termos" kolo "Kuriera", skoncza apartamentowiec kolo Dworca
          Morskiego i pociagna Podzamcze to dopiero bedzie!
          Jak piekne musza byc te wschodnioeuropejskie wiochy ktore sie przypominaja panu
          L. gdy wjezdza do miasta...
          • bbury Re: Wjazd 09.01.02, 09:18
            No cóż jest takie powiedzenie: "głodnemu chleb na myśli". Słowem jak ktoś jest
            rządny wsi to i na Manhattanie ją zobaczy.
            Inna sprawa że za tabliczką Szczecin są takie lasy że można się w nich zgubić i
            zginąć z głodu. Ale jeśli chodzi o widok z Trasy Zamkowej na Szczecin - to
            zawsze robi na mnie wrażenie choć widziałem go setki a może i tysiące razy.

Tak na marginesie przypomina mi się pewna wyprwa na Węgry. Kiedy
            przejeżdzaliśmy przez Prage (w nocy) kolega siewdzący obok mnie w autobusie
            nagle obudział się i zadał pytamnie "Co to za wioch". "Praga". "Aha ..." i
            poszedł dalej spać. Czy Wam to też coś przypomina ?

Co do szans Szczecina to moje zdanie jest takie. Upadliśmy tak nisko ze niżej
            się nie da. Teraz można już tylko odbić się od dna i poszygować w górę...
    • Gość: HSPS Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: 141.202.246.* 09.01.02, 09:32
      Jeżeli chodzi o widok z Trasy Zamkowej - to się zgadzam, robi wrażenie.
      Mój problem to widok "odwrotny" - jak stoję obok Zamku i patrzę w stronę Odry
      to mi się ...nie za bardzo podoba. I wiele osób, które gościłem w Sz-nie pytało
      mnie z przerażeniem kto to wymyślił, w śrdodku miasta, lepiej powiedziawszy w
      środku pejzażu nagle betonowe podpory, szarobure konstrukcje.
      I to jest mój problem - amerykańsie (w stylu highway) budownictwo drogowe nie
      ma dla mnie żadnej wartości estetycznej, i nic na to nie poradzę.
      Przeprawy przez rzekę są potrzebne, ale gdzie i jak - oglądaliśmy wszyscy
      zdjęcia ze starymi mostami w Sz-nie, były wkomponowane. (wiem, wiem,
      technologia, zwiększony ruch itd., ale mimo wszystko szkoda)
      • mike102 Re: Oswietlenie Walow Chrobrego 09.01.02, 09:40
        Gość portalu: HSPS napisał(a):

> Jeżeli chodzi o widok z Trasy Zamkowej - to się zgadzam, robi wrażenie.
        > Mój problem to widok "odwrotny" - jak stoję obok Zamku i patrzę w stronę Odry
        > to mi się ...nie za bardzo podoba. I wiele osób, które gościłem w Sz-nie pytało
        > mnie z przerażeniem kto to wymyślił, w śrdodku miasta, lepiej powiedziawszy w
        > środku pejzażu nagle betonowe podpory, szarobure konstrukcje.
        > I to jest mój problem - amerykańsie (w stylu highway) budownictwo drogowe nie
        > ma dla mnie żadnej wartości estetycznej, i nic na to nie poradzę.
        > Przeprawy przez rzekę są potrzebne, ale gdzie i jak - oglądaliśmy wszyscy
        > zdjęcia ze starymi mostami w Sz-nie, były wkomponowane. (wiem, wiem,
        > technologia, zwiększony ruch itd., ale mimo wszystko szkoda)

I tu sie niestety zgodze. Trasa brutalnie wcina sie w staromiejska tkanke. Mozna
        bylo choc zrobic most wiszacy (o takim jak w np. w Budapeszcie pomarzylbym). Ale
        z drugiej strony naprawde trudno byloby taka przeprawe (rozmiar) poprowadzic w
        jakimkolwiek innym miejscu. Tylko po cholere jest tyle wjazdow i zjazdow. I tak
        wiekszosc jest niewykorzystana a tworza tylko plontanine betonu.

Co do widoku na Lasztownie to wystarczy w Gdansku stanac kolo zurawia i popatrzyc
        za Motlawe. Tam to wyglada jeszcze gorzej. Tam nie ma pustki, tam sa normalne
        ruiny! Zadna to pociecha tylko sygnal ze najwyzszy czas cos z tym zrobic. I u
        nich i u nas.
        • stettiner Re: Oswietlenie Walow Chrobrego 09.01.02, 09:58
          Tak, mimo stworzenia najbardziej efektownego wjazdu do miasta jaki znam, nie
          mogę się pogodzić z Trasą Zamkową wjeżdżającą z impetem prawie w środek Starego
          Miasta. W zamek nie wjechała chyba tylko dlatego, że stoi na skarpie.
          • Gość: Tomek Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: 193.178.168.* 09.01.02, 10:22
            Łasztownia zawsze była "dzielnicą" przemysłową dlatego ten widok jest
            rzeczywiście taki sobie. Jednak większym, i chyba niemożliwym do rozwiązania
            problemem jest odcięcie Starówki od Odry (jezdnie plus tory tramwajowe).

A widok od strony rzeki jest naprawdę super - paru moich znajomych z Warszawki,
            wjeżdżając do Szczecina szukało szczęki na kolanach... :-)))
    • Gość: Maciek Re: Oswietlenie Walow Chrobrego IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 20:58
      Właśnie oglądam fajną stronę z panoramami Szczecina
      szczecin.byss.pl/flash2/index.html
      Można między innymi spojrzeć na panoramę miasta właśnie z Trasy Zamkowej.

Ogólnie wiele miejsc wygląda już trochę inaczej niż na tych panoramach a były
      one robione w 2000 roku czyli miasto się jednak trochę zmienia ;).
      Pozdro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka