techniczny_1 29.05.08, 18:45 takie wrazenie odnioslem czytajac Gazete Wyborcza... www.dziennik.pl/wydarzenia/article182785/Apel_w_internecie_Polacy_won_z_Anglii_.html ...przeciez to z tego powodu mielismy byc zasciankiem Europy :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy 29.05.08, 18:47 Moze uslyszeli o zajsciach w Warce:) Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Ty sie ciesz, ze NYT nie jest zainteresowany 29.05.08, 19:24 masakra w Koniuchach, a Niemcy maja pietra (poki co) glosno mowic kto im rzezie urzadzal w polskich mundurach w latach 1944-47 :- ) ...a co do Warki... jakby ci tutaj powiedziec, mysle ze powiesciopisarstwo grossa zaczyna przynosic efekty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Ty sie ciesz, ze NYT nie jest zainteresowany 29.05.08, 19:38 Eeeeeeee tam:) www.holocaustresearch.pl/engelking-publikacje-donosy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:40 nawet jezeli bylo ich 10 razy tyle !!! Nie no jestem dumny z moich przodkow - jednak poziom zeszmacenia byl niski; o wiele nizszy niz sugeruje to GW :-) dzieki za info, bede je rozpowszechnial. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:43 www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=1760 Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:52 Tekst ciekawy, ale nawet jezeli Grynberg nie naciaga liczb, to po pierwsze: - Polacy dostali na tyle mocno po zadku, ze nie dziwota, ze przejmuja sie swoim przede wszystkim cierpieniem (zreszta trudno miec pretensje do Zydow, ze interesuja sie przede wszystkim swoim cierpieniem, tak jak np do Cyganow) - co do szmalcownikow, czy te 60 tys - o ile faktycznie bylo tyle... nie wiem skad wzial te dane Grynberg, to czy to jest duzo czy malo? a ilu Zydow wspolpracowalo z Niemcami ? - czy gdyby w zylach ubekow plynela inna krew niz zydowska to byliby sympatyczniejsi? nie wiem, ale Stalin - o czym pisal pieknie John Sack - nie bez powodu wybral akurat Zydow na funkcjonariuszy; bylo to sprytne posuniecie, moze poniekad wpuscil Zydow w kanal, ale... Tak czy siak, sprawa nie jest prosta. Upadali zarowno Zydzi, jak i Polacy. Podobnie, jak zarowno Zydzi jak i Polacy wzosili sie na wyzyny czlowieczenstwa. Ale niestety, Grossy, Buble i inne szumowiny przedstawiaja to tak a nie inaczej. Mozna nad tym ubolewac tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 pan Grynberg zapomnial dodac o Judeopolonii 29.05.08, 20:04 a te opowiesci, ze cieszyli sie ze to nie byla armia brunatna, to niech dzieciom na dobranoc swoim opowiada - wielu Zydow pisalo wnioski o na terenie okupowanym przez ZSRR coby pozwolono im sie przeniesc do strefy okupowanej przez III Rzesze :-) a poza tym nie wiedzieli czym pachnie brunatna armia, tzn wiekszosc nie wiedziala. Tekst ciekawy, ale tendencyjny, zreszta jak wiekszosc na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Od Armii Krajowej 29.05.08, 20:10 co do szmalcownikow, czy te 60 tys - o ile faktycznie bylo tyle... nie wiem skad wzial te dane Grynberg, to czy to jest duzo czy malo? a ilu Zydow wspolpracowalo z Niemcami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. mnie interesuje IP: 80.53.41.* 29.05.08, 23:40 czy te 60 tysiecy szmalcownikow ograniczalo sie wylacznie do denuncjowania Zydow czy denuncjowali tez inne nacje w tym Polakow. Interesuje mnie tez co bylo motywem dzialania szmalcownikow - rasizm i antysemityzm czy zysk. Dlaczego o tym pisze? - Nie chcialbym by blednie interpretowano dzialania osob denuncjujacych dla zysku a wiec z pobudek czysto bezideowych jako dzialania z pobudek rasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: mnie interesuje 30.05.08, 00:27 dokladnie - wazna uwaga Vlada; denuncjowanie, denucjowaniu nie rowne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: mnie interesuje IP: 80.53.41.* 30.05.08, 00:36 dzis zalapalem sie na debate w TVN24 o nakreceniu filmu o wydarzeniach w Jedwabnem... no coz pan Olbrychski mowil o tym ze mamy moralny obowiazek nakrecic film o Jedwabnem i posypac glowy popiolem... Wlascwie toczemu nie - niech taki film powstanie ale w oparciu o rzetelne fakty historyczne a nie ksiazke Grossa. Poza tym mam nadzieje ze aktywisci Zydowscy beda tak ochoczo mowic o nakreceniu filmu o wydarzeniach z Deir Yassin. Dla osob niezorientowanych en.wikipedia.org/wiki/Deir_Yassin_massacre i www.deiryassin.org/ Taki film bylby istotny szczegolnie w odniesieniu do jednej z wypowiedz gosci dyskusji ktory mowil o tym ze film o Jedwabnem musi powstac ze wzgledu na ukazanie bestialstwa do ktorego zdolny jest czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: mnie interesuje 30.05.08, 00:50 Olbrychski to kabotyn. Skompromitowal sie juz raz wywijajac szabelka w muzeum, wkrecajac synka do rozrywki, a ostatnio ochoczo deklarujac rosyjskiej gazecie, ze on to by podal reke prezydentowi Jaruzelskiemu, ale prezydentowi Kaczynskiemu to juz nie - ja rozumiem, mozna Kaczora lubic lub nie, ale takie wypowiedzi, czlowieka ktory uznaje siebie za przedstawiciela polskiej inteligencji, dyskwalifikuja go w tej roli, chyba nawet Adam M by tego nie powiedzial... serial kompromitacji trwa. Blazen, blazen i dyspozycyjny nadworny komediant. Mam nawet dla niego pseudonim KORAL, ale nie wiem czy Maryla Rodowicz by nie chciala go dla siebie :-) No ale z drugiej strony, to ciekawe ze za temat Jedwabnego chce sie zabrac - i to chyba przy aplauzie warszawki - czlowiek tej "klasy". czy ofiary tego zdarzenia nie zasluguja na wiecej ? A tak na marginesie... ciekawe czy w filmie pojawi sie scena jak to mieszkancy Jedwabnego przywalaja zabitych popiersiem Lenina... oraz czy pojawi sie jak zydowscy funkcjonariusze laduja Polakow do wagonow wlasnie w tym miasteczku w celu wywiezienia na Sybir. Kazdy kt ozabierze sie za ten dramat - dramat polsko- zydowski, bez nalezytego szacunku bedzie zwyklym lajdakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: mnie interesuje IP: 80.53.41.* 30.05.08, 01:13 No coz... mnie ujela grozba(chyba) Olbrychskiego ktory powiedzial ze On moze meic na ten projekt bez problemu kase z zagranicy ale On chce by to Polacy sfinansowali produkcje bo tak bedzie w porzadku wobec ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: mnie interesuje 30.05.08, 01:39 Osobiscie nie jestem entuzjasta tej produkcji, wole takie rzeczy: youtube.com/watch?v=GNSKgxnfCek Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant A juz tak zupelnie powaznie... 29.05.08, 20:30 Zaden narod nie jest wolny od ksenofobii, rasizmu, szowinizmu... Wszystkie te zjawiska maja jednakowoz rozna skale w poszegolnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: A juz tak zupelnie powaznie... 29.05.08, 21:36 zgadzam sie, tylko jeszcze warto sie zastanowic nad specyfika tych zjawisk i przyczynami zroznicowania co do skali. Np. Zydzi w Europie Srodkowej czy tez wschodniej. Warto zwrocic uwage na dzieje tej czesci Europy i w tym kontekscie na stosunek wobec tych ktorzy stanowili w mlodziutkich panstwach narodowych (?) mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 23:01 rozumiecie się chłopaki? nic dziwnego przecież techniczny_1 i absztyfikant to ta sama osoba która gra tym tematem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 egon daj spokoj, nie dam ci sie pobawic 30.05.08, 00:28 moim wackiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy IP: 80.53.41.* 30.05.08, 22:25 technicznego znam a absztyfa nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. btw wspaniale Niemcy asymiluja SerboLuzyczan IP: 80.53.41.* 29.05.08, 23:42 chyba trzeba naszym sasiadom przypomniec o pewnych powinnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w tych 30.05.08, 00:41 sprawach jak Bubel. No ale... ludzie zwiazani z GW, sympatyzujacy z nimi; to czesto potomkowie bandytow. No i ze wzgledu na to, ze zgodnie z azjatyckim wzorcem, rodzina to swietosc... trzeba bronic przodkow. Wiec np. moj brat mordowal Polakow, ale to byli faszysci, eNZetEsowcy... wyzyskiwacze, kryptofaszysci, zreszta, zeby nikt nie mia lwatpliwosci, do dzisiaj ich pelno wokol nas! No i na tym jada, rowniez kosztem relacji polsko-zydowskich. Nie ma tutaj za grosz uczciwego spojrzenia na owe relacje. Obluda tych srodowisk jest widoczna jak na dloni. Z jednej strony Adam Michnik uznaje za wieszcza narodowego (wlasnie... ktorego narodu?), ktory pochyla sie nad trudnymi prawdami z przeszlosci - bo tak trzeba, wypalac zaraze. No ale z drugiej, wrzeszczy "aj waj" gdy w imie tych samych wartosci probuje sie przyjrzec dzialalnosci Walesy. Gdzie tutaj konsekwencja? Troska o dobry wizerunek RP za granica? Kon by sie usmial! To czemu GW nie blokowala wydania Grossa ? No ale Gross pieknie wpisuje sie swoimi powiesciami w cele GW i tego sfrustrowanego srodowiska. W syndrom oblezonej twierdzy - zawsze jakis rycerz-antysmeita sie znajdzie, co to rzekomo z krucjata rusza :-) oraz w imie dobrego imienia przodkow (chociaz na wlasne zyczenie je bezpowrotnie stracili). Stad glupstwa wypisywane przez np red. Oseke o "braku wyjscia" dla Zydow przy wstepowaniu do UB - tylko Polacy widac mieli wolna wole. W GW mozna wyczytac tak wielkie bzdury i tak nierzetelne opinie, ze pewnie nawet bylyby one zabawne, gdyby nie jeden problem - ten dziennik ma ponad 600 tys nakladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w IP: 80.53.41.* 30.05.08, 01:25 To co mnie najbardziej irytuje to coraz czesciej powtarzane ze Polacy tak naprawde mieli obowiazek pomagac Zydom i to o niczym nie swiadczy ze pomagali bo taki mieli obowiazek, co gorsza nie slyszalem by ktos przeciw takiej tezie probowal oponowac... obywatele innych okupowanych krajow nie mieli takiego obowiazku... Francja ktora poprzez akty prawne denuncjowala wlasnych obywateli pochodzenia Zydowskiego nie jest uwazana za panstwo antysemickie mimo ze do dzis antysemityzm jest w niej silny (i to nie z srodowisku muzulmanskim ale wsrod klasy sredniej)... To jest wlasnie to - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia - interesy roznych grup ksztaltuja punkt widzenia na to kto jest a kto nie jest antysemita... i jest jak piszesz - rozne srodowiska probuja kreowac antagonizmy pomiedzy Zydami i Polakami przy jednoczesnie bardzo dobrych (za dobrych bo nie uwzgledniajacych interesu Polski) relacjach Polska - Izrael. Dlaczego np do sprawy Jedwabnego nie zaangazowaly sie uniwersytety Izraelskie? Przeciez nie z braku historykow zajmujacych sie problematyka stosunkow Polsko Zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w 30.05.08, 01:38 Ja ci powiem Vlad: Izraelczycy maja pogromy w arabskim wykonaniu prawie codziennie i pewnie dlatego nie interesuja ich specjalnie zadymy polsko-zydowskie sprzed ponad 60 lat, rzuc okiem na ten: youtube.com/watch?v=1I4O0WSvevs Tylko obejrzyj do konca, bo stracisz clue. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mich Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w IP: 15.203.169.* 30.05.08, 19:27 www.rp.pl/artykul/141521.html Odpowiedz Link Zgłoś