Dodaj do ulubionych

a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy

29.05.08, 18:45
takie wrazenie odnioslem czytajac Gazete Wyborcza...

www.dziennik.pl/wydarzenia/article182785/Apel_w_internecie_Polacy_won_z_Anglii_.html

...przeciez to z tego powodu mielismy byc zasciankiem Europy :-)
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy 29.05.08, 18:47
      Moze uslyszeli o zajsciach w Warce:)
      • techniczny_1 Ty sie ciesz, ze NYT nie jest zainteresowany 29.05.08, 19:24
        masakra w Koniuchach, a Niemcy maja pietra (poki co) glosno mowic
        kto im rzezie urzadzal w polskich mundurach w latach 1944-47 :-
        ) ...a co do Warki... jakby ci tutaj powiedziec, mysle ze
        powiesciopisarstwo grossa zaczyna przynosic efekty :-)
        • absztyfikant Re: Ty sie ciesz, ze NYT nie jest zainteresowany 29.05.08, 19:38
          Eeeeeeee tam:)
          www.holocaustresearch.pl/engelking-publikacje-donosy.htm
          • techniczny_1 tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:40
            nawet jezeli bylo ich 10 razy tyle !!! Nie no jestem dumny z moich
            przodkow - jednak poziom zeszmacenia byl niski; o wiele nizszy niz
            sugeruje to GW :-) dzieki za info, bede je rozpowszechnial.
            • absztyfikant Re: tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:43
              www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=1760
              • techniczny_1 Re: tylko 255 donosow?! 29.05.08, 19:52
                Tekst ciekawy, ale nawet jezeli Grynberg nie naciaga liczb, to po
                pierwsze:

- Polacy dostali na tyle mocno po zadku, ze nie dziwota, ze
                przejmuja sie swoim przede wszystkim cierpieniem (zreszta trudno
                miec pretensje do Zydow, ze interesuja sie przede wszystkim swoim
                cierpieniem, tak jak np do Cyganow)

- co do szmalcownikow, czy te 60 tys - o ile faktycznie bylo tyle...
                nie wiem skad wzial te dane Grynberg, to czy to jest duzo czy malo?
                a ilu Zydow wspolpracowalo z Niemcami ?

- czy gdyby w zylach ubekow plynela inna krew niz zydowska to byliby
                sympatyczniejsi? nie wiem, ale Stalin - o czym pisal pieknie John
                Sack - nie bez powodu wybral akurat Zydow na funkcjonariuszy; bylo
                to sprytne posuniecie, moze poniekad wpuscil Zydow w kanal, ale...

Tak czy siak, sprawa nie jest prosta. Upadali zarowno Zydzi, jak i
                Polacy. Podobnie, jak zarowno Zydzi jak i Polacy wzosili sie na
                wyzyny czlowieczenstwa. Ale niestety, Grossy, Buble i inne szumowiny
                przedstawiaja to tak a nie inaczej. Mozna nad tym ubolewac tylko.
                • techniczny_1 pan Grynberg zapomnial dodac o Judeopolonii 29.05.08, 20:04
                  a te opowiesci, ze cieszyli sie ze to nie byla armia brunatna, to
                  niech dzieciom na dobranoc swoim opowiada - wielu Zydow pisalo
                  wnioski o na terenie okupowanym przez ZSRR coby pozwolono im sie
                  przeniesc do strefy okupowanej przez III Rzesze :-) a poza tym nie
                  wiedzieli czym pachnie brunatna armia, tzn wiekszosc nie wiedziala.
                  Tekst ciekawy, ale tendencyjny, zreszta jak wiekszosc na ten temat.
                • absztyfikant Od Armii Krajowej 29.05.08, 20:10
                  co do szmalcownikow, czy te 60 tys - o ile faktycznie bylo tyle...
                  nie wiem skad wzial te dane Grynberg, to czy to jest duzo czy malo?
                  a ilu Zydow wspolpracowalo z Niemcami ?
                • Gość: Vlad.H. mnie interesuje IP: 80.53.41.* 29.05.08, 23:40
                  czy te 60 tysiecy szmalcownikow ograniczalo sie wylacznie do denuncjowania Zydow
                  czy denuncjowali tez inne nacje w tym Polakow.
                  Interesuje mnie tez co bylo motywem dzialania szmalcownikow - rasizm i
                  antysemityzm czy zysk.
                  Dlaczego o tym pisze? - Nie chcialbym by blednie interpretowano dzialania osob
                  denuncjujacych dla zysku a wiec z pobudek czysto bezideowych jako dzialania z
                  pobudek rasowych.
                  • techniczny_1 Re: mnie interesuje 30.05.08, 00:27
                    dokladnie - wazna uwaga Vlada; denuncjowanie, denucjowaniu nie rowne
                    • Gość: Vlad.H. Re: mnie interesuje IP: 80.53.41.* 30.05.08, 00:36
                      dzis zalapalem sie na debate w TVN24 o nakreceniu filmu o wydarzeniach w
                      Jedwabnem... no coz pan Olbrychski mowil o tym ze mamy moralny obowiazek
                      nakrecic film o Jedwabnem i posypac glowy popiolem...
                      Wlascwie toczemu nie - niech taki film powstanie ale w oparciu o rzetelne fakty
                      historyczne a nie ksiazke Grossa. Poza tym mam nadzieje ze aktywisci Zydowscy
                      beda tak ochoczo mowic o nakreceniu filmu o wydarzeniach z Deir Yassin.
                      Dla osob niezorientowanych en.wikipedia.org/wiki/Deir_Yassin_massacre i
                      www.deiryassin.org/
                      Taki film bylby istotny szczegolnie w odniesieniu do jednej z wypowiedz gosci
                      dyskusji ktory mowil o tym ze film o Jedwabnem musi powstac ze wzgledu na
                      ukazanie bestialstwa do ktorego zdolny jest czlowiek.
                      • techniczny_1 Re: mnie interesuje 30.05.08, 00:50
                        Olbrychski to kabotyn. Skompromitowal sie juz raz wywijajac szabelka
                        w muzeum, wkrecajac synka do rozrywki, a ostatnio ochoczo deklarujac
                        rosyjskiej gazecie, ze on to by podal reke prezydentowi
                        Jaruzelskiemu, ale prezydentowi Kaczynskiemu to juz nie - ja
                        rozumiem, mozna Kaczora lubic lub nie, ale takie wypowiedzi,
                        czlowieka ktory uznaje siebie za przedstawiciela polskiej
                        inteligencji, dyskwalifikuja go w tej roli, chyba nawet Adam M by
                        tego nie powiedzial... serial kompromitacji trwa. Blazen, blazen i
                        dyspozycyjny nadworny komediant. Mam nawet dla niego pseudonim
                        KORAL, ale nie wiem czy Maryla Rodowicz by nie chciala go dla
                        siebie :-) No ale z drugiej strony, to ciekawe ze za temat
                        Jedwabnego chce sie zabrac - i to chyba przy aplauzie warszawki -
                        czlowiek tej "klasy". czy ofiary tego zdarzenia nie zasluguja na
                        wiecej ? A tak na marginesie... ciekawe czy w filmie pojawi sie
                        scena jak to mieszkancy Jedwabnego przywalaja zabitych popiersiem
                        Lenina... oraz czy pojawi sie jak zydowscy funkcjonariusze laduja
                        Polakow do wagonow wlasnie w tym miasteczku w celu wywiezienia na
                        Sybir. Kazdy kt ozabierze sie za ten dramat - dramat polsko-
                        zydowski, bez nalezytego szacunku bedzie zwyklym lajdakiem.
                        • Gość: Vlad.H. Re: mnie interesuje IP: 80.53.41.* 30.05.08, 01:13
                          No coz... mnie ujela grozba(chyba) Olbrychskiego ktory powiedzial ze On moze
                          meic na ten projekt bez problemu kase z zagranicy ale On chce by to Polacy
                          sfinansowali produkcje bo tak bedzie w porzadku wobec ofiar.
                          • absztyfikant Re: mnie interesuje 30.05.08, 01:39
                            Osobiscie nie jestem entuzjasta tej produkcji, wole takie rzeczy:
                            youtube.com/watch?v=GNSKgxnfCek
    • absztyfikant A juz tak zupelnie powaznie... 29.05.08, 20:30
      Zaden narod nie jest wolny od ksenofobii, rasizmu, szowinizmu...

Wszystkie te zjawiska maja jednakowoz rozna skale w poszegolnych krajach.
      • techniczny_1 Re: A juz tak zupelnie powaznie... 29.05.08, 21:36
        zgadzam sie, tylko jeszcze warto sie zastanowic nad specyfika tych
        zjawisk i przyczynami zroznicowania co do skali. Np. Zydzi w Europie
        Srodkowej czy tez wschodniej. Warto zwrocic uwage na dzieje tej
        czesci Europy i w tym kontekscie na stosunek wobec tych ktorzy
        stanowili w mlodziutkich panstwach narodowych (?) mniejszosc.
    • Gość: egon Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 23:01
      rozumiecie się chłopaki? nic dziwnego przecież techniczny_1 i
      absztyfikant to ta sama osoba która gra tym tematem :)))
      • techniczny_1 egon daj spokoj, nie dam ci sie pobawic 30.05.08, 00:28
        moim wackiem :-)
      • Gość: Vlad.H. Re: a podobno monopol na ksenofobie maja Polacy IP: 80.53.41.* 30.05.08, 22:25
        technicznego znam a absztyfa nie
    • Gość: Vlad.H. btw wspaniale Niemcy asymiluja SerboLuzyczan IP: 80.53.41.* 29.05.08, 23:42
      chyba trzeba naszym sasiadom przypomniec o pewnych powinnosciach.
      • techniczny_1 tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w tych 30.05.08, 00:41
        sprawach jak Bubel. No ale... ludzie zwiazani z GW, sympatyzujacy z
        nimi; to czesto potomkowie bandytow. No i ze wzgledu na to, ze
        zgodnie z azjatyckim wzorcem, rodzina to swietosc... trzeba bronic
        przodkow. Wiec np. moj brat mordowal Polakow, ale to byli faszysci,
        eNZetEsowcy... wyzyskiwacze, kryptofaszysci, zreszta, zeby nikt nie
        mia lwatpliwosci, do dzisiaj ich pelno wokol nas! No i na tym jada,
        rowniez kosztem relacji polsko-zydowskich. Nie ma tutaj za grosz
        uczciwego spojrzenia na owe relacje. Obluda tych srodowisk jest
        widoczna jak na dloni. Z jednej strony Adam Michnik uznaje za
        wieszcza narodowego (wlasnie... ktorego narodu?), ktory pochyla sie
        nad trudnymi prawdami z przeszlosci - bo tak trzeba, wypalac zaraze.
        No ale z drugiej, wrzeszczy "aj waj" gdy w imie tych samych wartosci
        probuje sie przyjrzec dzialalnosci Walesy. Gdzie tutaj konsekwencja?
        Troska o dobry wizerunek RP za granica? Kon by sie usmial! To czemu
        GW nie blokowala wydania Grossa ? No ale Gross pieknie wpisuje sie
        swoimi powiesciami w cele GW i tego sfrustrowanego srodowiska. W
        syndrom oblezonej twierdzy - zawsze jakis rycerz-antysmeita sie
        znajdzie, co to rzekomo z krucjata rusza :-) oraz w imie dobrego
        imienia przodkow (chociaz na wlasne zyczenie je bezpowrotnie
        stracili). Stad glupstwa wypisywane przez np red. Oseke o "braku
        wyjscia" dla Zydow przy wstepowaniu do UB - tylko Polacy widac mieli
        wolna wole. W GW mozna wyczytac tak wielkie bzdury i tak nierzetelne
        opinie, ze pewnie nawet bylyby one zabawne, gdyby nie jeden problem -
        ten dziennik ma ponad 600 tys nakladu.
        • Gość: Vlad.H. Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w IP: 80.53.41.* 30.05.08, 01:25
          To co mnie najbardziej irytuje to coraz czesciej powtarzane ze Polacy tak
          naprawde mieli obowiazek pomagac Zydom i to o niczym nie swiadczy ze pomagali bo
          taki mieli obowiazek, co gorsza nie slyszalem by ktos przeciw takiej tezie
          probowal oponowac...
          obywatele innych okupowanych krajow nie mieli takiego obowiazku... Francja ktora
          poprzez akty prawne denuncjowala wlasnych obywateli pochodzenia Zydowskiego nie
          jest uwazana za panstwo antysemickie mimo ze do dzis antysemityzm jest w niej
          silny (i to nie z srodowisku muzulmanskim ale wsrod klasy sredniej)... To jest
          wlasnie to - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia - interesy roznych grup
          ksztaltuja punkt widzenia na to kto jest a kto nie jest antysemita... i jest jak
          piszesz - rozne srodowiska probuja kreowac antagonizmy pomiedzy Zydami i
          Polakami przy jednoczesnie bardzo dobrych (za dobrych bo nie uwzgledniajacych
          interesu Polski) relacjach Polska - Izrael. Dlaczego np do sprawy Jedwabnego nie
          zaangazowaly sie uniwersytety Izraelskie? Przeciez nie z braku historykow
          zajmujacych sie problematyka stosunkow Polsko Zydowskich.
          • absztyfikant Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w 30.05.08, 01:38
            Ja ci powiem Vlad: Izraelczycy maja pogromy w arabskim wykonaniu prawie
            codziennie i pewnie dlatego nie interesuja ich specjalnie zadymy
            polsko-zydowskie sprzed ponad 60 lat, rzuc okiem na ten:
            youtube.com/watch?v=1I4O0WSvevs
            Tylko obejrzyj do konca, bo stracisz clue.
            • Gość: Mich Re: tak czy siak, GW zagrywa rownie nieuczciwie w IP: 15.203.169.* 30.05.08, 19:27
              www.rp.pl/artykul/141521.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka