Dodaj do ulubionych

Ludzie specjalnej troski

09.06.08, 12:58
Ludzie specjalnej troski w każdym cywilizowanym kraju otoczeni są opieką.
Nie należy sie z nich śmiać, dokuczać im, wytykać palcami. Tego wymaga m.in. kultura.
Niektórzy z nich muszą (dla swojego dobra i dla dobra społeczeństwa) przebywać w zakładach zamkniętych, ale części z nich lekarze zalecają przebywanie w normalnym społeczeństwie. To ma im pomóc w szybszym (o ile to możliwe) wyzdrowieniu.
Część z nich poddawana jest różnego rodzaju zabiegom terapeutycznym. Prawdopodobnie specjaliści umieliby to wytłumaczyć, że niektórym z tych ludzi bardzo pomaga jakaś forma udziału w życiu publicznym. Pisanie na forach internetowych jest właśnie jakimś rodzajem takiej terapii.
Dla innych użytkowników forów jest to może trochę dyskomfortowe, ale jeśli ma to wyleczyć przynajmniej jednego z tych biednych ludzi, to całym sercem jestem za tym.

P.S. Po przeczytaniu kilku dzisiejszych wątków i postów moja wiara w skuteczność terapii internetowej nieco się zachwiała. Wydaje się, że ta straszna choroba u niektórych postępuje w olbrzymim tempie i spowodowała nieodwracalne spustoszenie w ich psychice.
Pytanie do fachowców: może jednak oprócz terapii potrzebna jest farmakologia? Przynajmniej w ciężkich przypadkach?
Obserwuj wątek
    • anamar Re: Ludzie specjalnej troski 09.06.08, 13:28
      też nieraz mam podobne wrażenia,chociaż dzisiaj za najbardziej potrzebującego
      pomocy uznałam znanego lpr-owskiego oszołoma, ministra pisowskiego
      rządu-niejakiego orzechowskiego,domagającego się od swojego prezydenta by zabrał
      polskie obywatelstwo podolskiemu i klosemu...
      • techniczny_1 h-moll 09.06.08, 13:36
        Twoj post pachnie na kilometr antysemityzmem i niechcecia do
        Murzynow, zastanow sie nad soba, bo az przykro to czytac
      • h-moll Re: Ludzie specjalnej troski 09.06.08, 13:37
        Masz dużo racji, z tym, że on nie udziela sie na naszym forum. Ale m.in. jego działalność i wypowiedzi powodują, że i u nas są takie kwiatki jak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=80615485
        • techniczny_1 no ba! widze h-moll probujesz cos komus 09.06.08, 13:43
          udowodnic. Czyli masz problem :-))))))))))ale Twoje problemy nie sa
          moimi problemami, szukaj dalej akceptacji, imponuj, naprezaj
          intelekt (?) moze w koncu znajdziesz chlopaka lub dziewczyne :-
          ))))))))
          • Gość: Ch o jakich ludziach mowa, co dzieci napadaja, IP: 78.42.22.* 09.06.08, 14:25
            takich pozamykac*
            oni udaja, chorych
            oni dobrze wiedza, co nie wolno
            • Gość: PO zostaw vlada w spokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 20:14
              to wzór kultury
              • Gość: do absztyfikanta Re: zostaw vlada w spokoju, abszt. gorszy czub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 07:12
                to podobne do Vlada ale to absztyfikant w młodości
                pl.youtube.com/watch?v=S6lQ0pmeTrE
                • Gość: dobre Re: zostaw vlada w spokoju, abszt. gorszy czub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 09:45
                  hehehehehe
              • Gość: Vlad.H. tyle twojego menda IP: 80.53.41.* 17.06.08, 20:46
                co sobie pobazgrzesz... to masz posluchaj sobie ode mnie z zyczeniami
                www.youtube.com/watch?v=AXtRSzUcZQk
                • Gość: rada Re: tyle twojego menda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 16:00
                  dawno to masz ? kąp sie w nafcie
                  jeśli wogóle sie kąpiesz
                  • Gość: Vlad.H. Re: tyle twojego menda IP: 80.53.41.* 18.06.08, 19:28
                    probowalas mendo? stac cie na wanne z nafta? czy po prostu probujesz sie
                    niezdarnie odcinac? nie skacz menda, nie skacz bo i tak wyzej pepka nie
                    podskoczysz...
                    • exman Re: tyle twojego menda 18.06.08, 19:30
                      vlad, daj spokój, weź lekarstwa, znowu chcesz kimać w kaftanie ?
                      • Gość: Christal kto poszedl spac* w taki dlugi dzien* IP: *.hsi.kabelbw.de 18.06.08, 22:15
                        ja nie, bo u mnie w domu nadal blede mecz leci
                        gadaja, po jakiemus*,
                      • Gość: Vlad.H. Re: tyle twojego menda IP: 80.53.41.* 18.06.08, 22:31
                        nie mialem dotad okazji ale opowiedz jak to jest kimac w kaftanie? na izbie cie
                        trafili? czy to jakis problem psychiczny?

PS
                        postaram sie wykrzesac wspolczucie i sprobuje pocieszyc cie w cierpieniu tylko
                        napisz jak to bylo w tym kaftanie.
                        • techniczny_1 exman chyba nazarl sie grochu z kapusta 18.06.08, 23:37
                          bo dzisiaj bączy za dziesieciu :-))))))))))))))
                          • Gość: tarda oto kulturta Vlada i spółki, anamar itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 17:55
                            ru.youtube.com/watch?v=karhWGIgDUw
                            • Gość: Ch halo lawendy zapach uspokaja IP: *.hsi.kabelbw.de 19.06.08, 17:59
                              ja lubie pola pelne lawendy
                              jak na provonce fr.
                              powietrze pachnie na l.
                            • Gość: Vlad.H. Re: oto kulturta Vlada i spółki, anamar itp. IP: 80.53.41.* 19.06.08, 22:50
                              drobna sugestia menda 42.pl/u/DEA
                              • Gość: awatar Re: oto kulturta Vlada i spółki, anamar itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 08:37
                                exman chyba nazarl sie grochu z kapusta"
                                to kolejny kolo specjalnej troski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka