dyzurny-malkontent 01.10.08, 20:25 Kolejny artykuł, w którym z błędami w GW. Ekonomia na Akademii Rolniczej wg redaktora to kierunek rolniczy czy politechniczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fochochochliczka Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 01.10.08, 22:02 rolniczy ;D chodzi o to na ktorej uczelni dotad byl prowadzony a nie o obejmowany zakres zagadnien. osobiscie nie jest mi to na reke. przez 4 i pol roku studiuje na akademii rolniczej a potem dostane dyplom uniwersytetu o ktorym nikt nie slyszal. potem pojde dopracodawcy ktory nie czytal o polaczeniu obu uczelni i pomysli ze to jakias mala denna prywatna szkolka w ostatniej dziurze w ktrej nie trzeba sie uczyc tylko regularnie placic czesne. zanim nowa uczelnia zbuduje sobie renome mnie moze ominac ciekawy etat. wnioskuje o dawanie dyplomow ze stara nazwa studentom ktorzy koncza w tym roku ;D a nawet tym, ktorzy teraz zaczeli drugi rok. Odpowiedz Link Zgłoś
toxic.666 Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 01.10.08, 22:26 Dość ciekawa postawa jak na studenta AR. Na Politechnice wszyscy jesteśmy przeciw, a na AR zdecydowana większość jest podobno za fuzją. No cóż, my stracimy a wy zyskacie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent [...] 02.10.08, 18:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
toxic.666 [...] 02.10.08, 20:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasmucony PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.szczecin.mm.pl 01.10.08, 22:24 Kto zyskuje na tej fuzji? Napewno nie PS, tylko AR. Nie sądzę, żeby absolweciz AR mogli obawiać o pracę z nowym dyplomem ZUT,bo wszystkie znaczące w Polsce AR-y już się przekształciły w Uniwersytety Przyrodniczne.Nasz nie mogła, bo jest za słaba. Przez kilkadziesiąt lat nie dorobili się nawet prestiżowego Wydziału Weterynarii. To co napisała powyżej internautka, to śmieszne, bo jaką to AR miała renomę? Natomiast Politechniki z mapy Polski nie znikają, a dla wielu pracodawców iżynier to tylko z dyplomem politechniki. PS przez 60 lat zapracowała sobie na to, że była rozpoznawalna, wielu pracodawców chciało jej obsolwentów. Teraz jedyną w zachodniopomorskim pozostała politechnika w Koszalinie. Kto do diabła dał przyzwolenie na likwidację PS? Rady Wydziałów w AR głosowały czy są za fuzją, czy przeciw. W Politechnice tego nie zrobiono, bo z góry wiadomo było, że pracownicy i studenci są temu przeciwni. Oj potrafimy w Szczecinie niszczyć to co dobre i to jest typowy syndrom prowincji. Szkoda Politechniki Szczecińskiej, wielka szkoda :-( Odpowiedz Link Zgłoś
fochochochliczka Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 01.10.08, 22:56 na pewno wieksza renome niz cos co wczesniej nie istnialo Odpowiedz Link Zgłoś
fochochochliczka Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 01.10.08, 22:59 i jeszcze jedno (wybaczcie ze w 2 postach) watpie zeby wladze politechniki byly tak altruistycznie nastawione zeby robic cos co jest im nie na reke. obie strony widza w tym jakies korzysci. jak bedzie to sie okaze w praniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.globalconnect.pl 01.10.08, 23:12 Zgadzam się z Tobą, szkoda PS. AR może sie cieszyć z PAMem nie wyszło to znaleźli innego naiwnego. Mam nadzieje że na polibudzie jakość kształcenia nie spadnie, bo po tej fuzji można już mieć tylko nadzieje ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisio Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.chello.pl 01.10.08, 23:44 Oj zdziwiłbyś się potężnie ~zasmucony gdybyś popytał pracowników i studentów AR-ki o to co sądzą na temat tej fuzji. Jedyny plus dla obu uczelni to szansa na większe pieniądze na inwestycje. Poza tym nie ma co porównywać obu uczelni pod względem dydaktycznym (poza kilkoma specjalnościami) bo to zupełnie inne dziedziny nauki. Takoż samo zdziwiłbyś się poziomem kształcenia. Jeśli nie wierzysz to zapraszam na któryś z kierunków i życzę powodzenia. To że jakaś specjalność nosi śmieszną nazwę, czy nie jest popularna, nie oznacza ze nic się na niej nie robi. Ignorancja nie uczyni Cie mądrzejszym i lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasmucony Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.chemn.tuniv.szczecin.pl 02.10.08, 12:41 Kiso, napewno bym się zdziwil, szczególnie temu, ze tak dobre macie zadanie o sobie. Jakby AR była tak mocna jak sadzicie to już dawno byłaby Uniwersytetem Przyrodniczym, tak jak to jest w innych miastach. Nie wyszło z PAM-em, udało się z Polibudą, za zgodą jej obecnych władz, ale nie pracowników i studentów, to podkreślam kolejny raz. Na AR na fuzję zgodziły się Rady wszystkich Wydziałów, zapytano ich o zgodę, na PS tego nie zrobiono. Dlaczego? Proszę sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie.Na fuzji zyskuje wyłacznie Koszalin, ze swoją Politechniką, jako jedyną na pomorzu zachdnim. Mowienie o wiekszych pieniądzach dla ZUT, tez jest nieporozumieniem. Ten nowy uniwersytet nic nie dostał extra z budżetu, nie dano nawet paru groszy na wybudowanie pożądnej sali konferencyjnej i auli w jednym oraz siedziby nowego rektoratu. Ciekawe skąd Politechnika Koszalińska dostała 10 mln zł na wybudowanie kolejnego, pięknego budynku dydaktycznego. Oni mogli się postarać o datacje, a my nie? Co wybudowano na AR i PS w ostatnich latach? Nic, a zobaczie ile obiektów i jakiej klasy powstało w ostanich latach w małym Koszalinie. I co tutaj mowić o sukcesie z połączenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent [...] 02.10.08, 18:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
toxic.666 Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 02.10.08, 20:20 Widzę, że dyzurny-malkontent wie wszystko najlepiej. Niby skąd? Ja jestem studentem PS i wiem co mówią o tej fuzji zarówno studenci jak i kadra naukowa. Jest to coś zupełnie innego niż piszesz dyzurny. Może to ty sprzątasz podłogi na AR i tylko tu powtarzasz co to usłyszysz w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 03.10.08, 21:01 toxic.666 napisał: > Ja jestem studentem PS i wiem co mówią o tej fuzji zarówno studenci jak i kadra naukowa. Jest to coś zupełnie innego niż piszesz dyzurny ............................... teraz na PS trwa wielka akcja awansowania równiejszych ,a na równych mocno miotła wymiecie, w końcu uczelnia jest autonomiczna i może robić co chce i nic NIK-om , PIP-om i takim tam do niej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent AR Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 23:41 Każdy w ramach swojego wydziału będzie robił swoje. I kadra i studenci. Nie patrzmy, kto zyska a kto straci. Ten, co chce wynieść ze studów cokolwiek / a nie jak Tusk prawł onegdaj - nauczy się tylko palenia i picia/ nie będzie miał pretensji o twór, bo inne cele, nie nazwa na dyplomie, mu przyświecać będą. Mam tylko nadzieję, że ciepła, kameralna atmosfera Żołnierskiej pozostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.viknet.pl 02.10.08, 09:20 PS+AR=PSAR ;-) Trochę szkoda nazwy PS ale to juz nie mój problem do 5 lat. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.chello.pl 02.10.08, 20:19 teraz "śmierdzący wydział rybny" będzie równał się politechniką.... PS - taka piękna historia, piękny skrót (teraz będzie "cut"), piękne flagi, logo, koszulki - zawsze będę mówić że ukończyłam politechnikę, wstyd się przyznać do ar, zawsze będą filetować ryby i orać pole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 16:37 Ten "smierdzacy wydzial rybny" zginal ze smiercia polskiego rybolowstwa.Tak nawiasem mowiac byl pierwszym na WSR pozniej AR z pelnymi prawami akademickimi i w swoim czasie liczyl sie troche w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 14:47 Koleżanko droga, Ar i tak zawsze w rankingach uczelni wyższych w Polsce miała lepsze miejsce niż PS. Również jak Ty ukończyłem PS ale przyznać należy AR, że jako jedna uczelnia w Polsce ma najwięcej wykładowców z tytułem naukowym - prof. dr hab. , czy to się Tobie podoba czy nie. W tym kierynku PS w rankingu ogólnopolskim tylko może zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:26 Ten tekst dedykuję wszystkim, którzy mają "ograniczone" pojęcie o tym czym zajmuje się AR. To na uczelniach rolniczych prowadzi się badania nad racjonalnym rolnictwem - bez nadmiaru nawozów, pestycydów (polecam zastanowić sie nad tym w czasie konsumpcji), prace nad biopolimerami, właściwościami produktów spożywczych, energią odnawialną etc. AR to nie tylko oranie ziemi, choć o ważności tej czynności żadnej zdroworozsądkowo myślącej osoby przekonywać nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 05.10.08, 09:34 Gość portalu: xxx napisał(a): > Ten tekst dedykuję wszystkim, którzy mają "ograniczone" pojęcie o tym czym > zajmuje się AR. To na uczelniach rolniczych prowadzi się badania nad racjonalny > m > rolnictwem - bez nadmiaru nawozów, pestycydów (polecam zastanowić sie nad tym w > czasie konsumpcji), prace nad biopolimerami, właściwościami produktów > spożywczych, energią odnawialną etc. AR to nie tylko oranie ziemi, choć o > ważności tej czynności żadnej zdroworozsądkowo myślącej osoby przekonywać nie > trzeba. Bzdura. To ze czesc kadry moze dorabiac sobie na pracach zleconych, jesli akurat wydzial ma w miare dzialajacy sprzet, nie swiadczy o randze uczelni. Czy mozesz przedstawic jakakolwiek statystyke dotyczaca zatrudniena absolwentow AR ? Ile % pracuje zgodnie z nabytym wyksztalceniem? Od likwidacji pgr-ow zapotrzebowanie na kadre po AR jest znikome. Uczelnia, ktora przez 40 lat nie potrafila (chyba nawet nie probowala) uruchomic wydzialu weterynarii jest dla mnie fikcja w ktorej pseudouczeni zajmuja sie pseudonauka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolega_murzynka PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 04.10.08, 10:45 Jesli chodzi o nazwe - podobna sytuacja ma miejsce na Politechnice Swietokrzyskiej. Politechnika podnosi sie do rangi uniwersytetu i trwaja konsulatacje z pracownikami,studentami nt. zmiany nazwy na Uniwersytet Technologiczny w Kielcach. Studenci jak i wiekszosc pracownikow jest przeciwna zmianie nazwy i prawdopodobnie pozostanie przy nazwie obecnej. Podobnych konsulatacji nie bylo na PS. Wszystko zostalo zalatwione po cichu,bez jakichkolwiek informacji, chocby na stronie PS nt. stopnia postepu prac. Szczatkowe informacje zaczeto ujawniac miesiac przed glosowaniem ustawy w Sejmie. Podobnie do rangi uniwersytetu podnosi sie reszta politechnik - oczywiscie bez zmiany nazwy. W Szczecinie ratuje sie uczelnie rolnicza,ostatnia w rankingu uczelni rolniczych,slynna ze skostnialej kadry,z zacofanych programow nauczania i innych degrengolad. Wystarczy przesledzic artykuly nt. AR w googlach. PS. Kolego narzekaczu malkontencie dyletancie funsetterze - sadzac po ilosci postow - jej masowej produkcji,czesto budzacych smiech radzilbym urlop,wypoczynek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinomaniak PS + AR = Uniwersytet Technologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 01:26 ...a jako student Akademii Rozrywki oświadczam że żale studentów polibudy mi zwyczajnie wiszą :P To wasz problem, nie mój :) Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 27.10.08, 01:15 coś ostatnio cicho w temacie, pogodzili się czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: PS + AR = Uniwersytet Technologiczny 27.10.08, 16:39 jak niezależne źródła donoszą obecnie na froncie uprzywilejowanych trwa podział łupów ,a na tyłach panika spodziewaną rzezią niewiniątek Odpowiedz Link Zgłoś
zut_student ZUT.pl 20.11.08, 01:09 Jedni narzekaja, inni sie ciesza, wiem ze niewatpliwie zaleta bedzie calkowicie nooooowa storna ZUT'u, ktora ma ruszyc 1wszego stycznia . Moze w koncu bedzie mozna bezpoblemowo znalezc informacje AD studiow na owych uczelniach!!! Tymczasem zapraszam na www.zut.pl Odpowiedz Link Zgłoś