Dodaj do ulubionych

Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton

05.12.08, 21:27
"metafizyczny głód poznawczej równowagi" Jachim, toż to jakiś "metafizyczny bełkot literacki"
Obserwuj wątek
    • swarozyc Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 05.12.08, 22:50
      To ciagle zaklinanie rzeczywistosci i bajdurzenie o "metropolii"
      Nota bene szczecin juz matropolią jest skoro ma metropolitę
      kamiensko-szczecinskiego..
      :-))
    • Gość: gryfita Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.szczecin.mm.pl 05.12.08, 22:57
      Panie dyżurny-malkontencie, czy ciągłe obrażanie redaktora Jachima
      jest pana stałym czy dyżurnym zajęciem? Jeśli się chce pan
      wypowiadać, to proszę o rzeczowe uwagi, bez inwektyw. I tak dla pana
      wiadomości, nie znam pana Jachima, ale cenię go za odwagę. Pisze to
      co myśli z otwartą przyłbicą, a nie ukrywa się jak pan, za jakimś
      przybranym nickiem. Więcej kultury i tolerancji proszę. Artykuł pana
      Jachima jest dobry, dotyka sedna sprawy. Mieszkamy obok siebie, a
      się prawie nie znamy, a o prawdziwej przyjaźni obu narodów chyba na
      długie lata musimy zapomnieć.
      • hrabia7808 Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 06.12.08, 10:48
        Gość portalu: gryfita napisał(a):

> Jachima jest dobry, dotyka sedna sprawy. Mieszkamy obok siebie, a
        > się prawie nie znamy, a o prawdziwej przyjaźni obu narodów chyba na
        > długie lata musimy zapomnieć.

Jaka przyjaźń? Niemcy od 1945 nie mogą przeżyć utraty Szczecina. Zaczynają
        zobywać nasze polskie miasto w inny sposób. Zaczeli od śmieci pod kryptonimem
        RETHNANN, teraz tramwaje z berlina nam sprzedają za grosze bo porzyjezdni niemcy
        nie wiedzą jak się zachować w starym wagonie. Kamienice chcą z powrotem. To jest
        jakiś układ. Niemcy zdobędą Szczecin bez wojny.
        • Gość: enskw Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.bb.online.no 06.12.08, 11:43
          a obroni nas przed tym glos prawdziwych polakow katolikow z RM.
        • Gość: gosc1958 Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.08, 14:03
          Teorie spiskowe nie dadza sie uleczyc. Niemcy robia swoje geszefty
          bez glupawej podkladki ideologicznej. Pokolenie, ktore mialo
          takie "problemy" o ktorych piszesz, jest w zasadzie w stanie zaniku.
          Mlode i srednie pokolenie Niemcow ma Szczecin gleboko gdzies.
      • dyzurny-malkontent Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 11.12.08, 15:40
        Ależ ja tym razem niezwykle konkretnie o warsztacie dziennikarskim, który przybrał formę bełkotliwego sformułowania zupełnie nieadekwatnego do nijakiego tekstu.
        Pan Jachim tyłek powinien ruszyć zza biurka i zacząć pracować w terenie, to może miałby o czym pisać. Kontrolować jakości swoich dziennikarzy nie umie, to niech zrezygnuje z przerastającej go funkcji i zacznie być dziennikarzem śledczym GW, skoro taki wspaniały i odważny.
        Na początek może opisać, jak przez 2 lata właził w dupę PO bez wazeliny i dlaczego żadne krytyczne teksty nie były w jego gazecie krytyczne a potem wyjaśnić, co mu się stało, że zaczął być obiektywny.
    • Gość: hehe Pan Jachim chce IP: *.static.qsc.de 06.12.08, 08:04
      wprowadzic wzorem premiera "polityke milosci" do sasiedniego narodu?
      te sprawy musza uregulowac sie same, a za przyklad niech posluza relacje miedzy
      niemieckimi Wessie i Ossie - ten sam narod a mimo to po 20 latach od
      zjednoczenia nadal jakby obcy
    • Gość: obserwator Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 10:24

Kura uśmiecha się do lisa
      • Gość: bmw złodzieje samochodowi rowniez sie usmiechaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 16:23
        ...'-)
    • Gość: lux Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.szczecin.mm.pl 06.12.08, 18:08
      Malkontencie dyżurny. Chciłbym, żebyś wziął udział w małym sondażu i
      odpowiedział na dwa pytania:
      1. czy znasz osobiście redaktora Jachim.
      Tak
      Nie
      2. Jesli tak, to czy redaktor Jachim Cie skrzywdził?
      Tak
      Nie
      • Gość: Foxterier Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton IP: *.chello.pl 06.12.08, 18:28
        To straszne naciąganie rzeczywistości. Przypomina mi się sztuczna przyjaźń z
        okresu FDJ i ZSMP. A na granicy nasi przyjaciele z NRD trzepali nas jak psów.
        Helmut szału dostawał jak polak podjeżdżał mercedesem i udawał się do West
        Berlin. Tak jak w dowcipie , popatrz sobie helmut jak wygląda paszport , bo
        takiego nigdy nie dostaniesz.
        Teraz w ramach polityki UE mamy na siłę się integrować , przyjaźnić ,domy
        kupować w NRD. Ten sam fałsz i kłamstwo jak kiedyś. Na razie w Die Welt czytamy
        o polskich koncentratach i co gorsza jesteśmy pouczani ,że nie powinniśmy się
        obrażać.
      • dyzurny-malkontent Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 11.12.08, 15:43
        Odpowiedziałem na to pytanie już dwa razy. Widać koledzy Jachima mają kłopoty z czytaniem własnego forum. Nie dziwię się, skoro więcej na nim informacji niż cały mierny dodatek szczecińskiej GW jest w stanie spłodzić.
        Otóż nie znam Jachima, nie mam ochoty poznawać i nie pracowałem nigdy w GW. Nie mam też zamiaru pracować w najmierniejszym dodatku GW w Polsce.
        Oceniam teksty i ilość błędów popełnianych przez "dziennikarzy". Oceniam brak umiejętności włączenia korekty w programie edytorskim, brak umiejętności zadawania krytycznych pytań czy formułowania wniosków w miałkich artykułach. Oraz 1000 artykułów o kładce, które Jachim puścił Rabendzie.
    • Gość: jerry Re: Szczecin uśmiecha się do Niemców z ESK'i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 09:43
      mam wrażenie że najbardziej poczuł się urażony pewien nadęty
      czlowiek który pozorował pracę przez rok a teraz dziwi się że inni
      go krytykują i żądają zmian
    • em-biz Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 07.12.08, 14:56
      Dyżurny Malkontent tylko skrytykował pokrętną literackość języka felietonu Sz.red.Jahima.Tylko tyle.
      Natomiast,wszelkie wysiłki "polytyków",ich zjazdy,nasiadówki,kursokonferencje itp.z udziałem "zawodowców" z obu stron wypełniają jedynie Prawa Parkinsona dotyczace urzedników oraz Prawa Marphiego !
      Gdy jestem w Niemczech,tuż za granicą,w niektórych gminach spotykam informacje w jęz.polskim.Np.Jadąc w kierunku Grunow jest szlak turystyczny starych skamienielin i jest rownież info po polsku,przy całkiem bocznej,powiedziałbym polnej-brukowanej -drodze.
      W malutkiej mieścinie Gartz,nad Odrą( z piękną ,nowoczesną mariną,przy której "marina "przy Wałach to "buraki")-nie ma ani zdania po polsku a miasteczko urokliwe,z regionalnym muzeum,z na poły odbudowaną "kirchą",czyściutkie,ale jak widać w 80% zniszczone w czasie II W.Ś.
      Czy"polytyky" z obu stron ,na takich zlotach ,o których pisze Pan Jahym,nie mogliby ustalić ,że obie strony zamieszczają dwujęzyczne informacje?
      To byłby krok w kierunku europeizacji Prus i Ksiestwa Szczecińskiego.
      Tak myślę...

Boże!Chroń nas przed kosciołem katolickim!
    • amdrzej11 Szczecin uśmiecha się do Niemców. Felieton 07.12.08, 15:48
      Hehehe...Czy w Szczecinie mieszka tak wielu balwanow...? Najlepiej
      oddac Szczecin Niemcom na zawsze! Tylko co z tymi balwanami?
      Pewnikiem jest raczej opcja, ze Niemcy z uplywem czasu wszystkich
      balwanow ze Szczecina wysiedla!
      • Gość: Gosc co sie stalo z Alexem K. ? IP: 195.124.114.* 11.12.08, 11:12
        gdzie sa te felietony o niemcach odwiedzajacych Szczecin ? juz lepiej czytac cos
        takiego niz te bzdety o Krzystkowych spotkaniach przy herbacie z ktorych gowno
        wynika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka