cbaabc 13.12.08, 12:42 Ma ktoś dobry przepis na zupę grzybową? Na święta chcę zrobić :). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Seba Re: Przepis na zupę grzybową IP: *.chello.pl 13.12.08, 12:54 Daj spokój, mam już dosyć tych ataków na Platformę Obywatelską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christal w supermarku gotowe IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 13.12.08, 15:07 w proszku tylko ziemniaki ugotowac i potem zupe proszkowa, dodac zagotowac ktotko i gotowe, nie przygrzewaj zupy! jak slone to wie,cej wody, albo tylko polowa torebki albo tylko 2 lyzki Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_2 Zupa rybna wigilijna 13.12.08, 16:11 - składniki * resztki z karpia * marchew * pietruszka * seler * cebula * liść laurowy * ziele angielskie * czerwona papryka słodka i ostra Zupa rybna wigilijna - sposób przygotowania Gotujemy z jarzynami i cebulą głowy i ogony karpia - wszystko to, co zostało po przygotowaniu porcji do smażenia. Jeśłi chcemy więcej zupy, mozna dodać tez całe dzwonka.Oczywiście dodajemy do gotowania liść laurowy i ziele ang.Wyjmujemy ugotowaną jarzynę, miksujemy z wywarem, a rybę przecieramy przez sito. (uważać,żeby nie przetrzeć przez sitko ości ). Łączymy przetartą rybę z wywarem i zmiksowanymi jarzynami, doprawiamy do smaku papryką - słodką i ostra w proporcji, jak kto lubi. Podajemy z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Przepis na zupę grzybową IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.08, 17:01 To bardzo dobra zupa, bez wygłupów! Zalej wodą suszone grzyby (podgrzybki, borowiki) - sporą garść albo i dwie, może być trochę ogonków, ale głównie kapelusze. Niech się przez noc pomoczą. Gotuj w tej wodzie, w której sie moczyły, dodaj dużą cebulę, parę ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, pieprz, sól. Jak się ugotuje, wyjmij największe kapelusze na talerzyk, resztę grzybów posiekaj i wrzuć do zupy. Zapraw śmietaną. Jeśli to ma być na Wigilię, to wszystko tak, jak napisałam, jeśli to ma być zupa świąteczna, to do gotowania dołóż kawałek dobrego mięsa. Podawaj z łazankami. Wyciagnięte z zupy duże kapelusze zapanieruj i usmaż na maśle. Pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christal pyszne, ale za duzo roboty IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 13.12.08, 17:29 i jak w naste,pny dzien nie ma sie ochoty na grzybowa, to co z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: pyszne, ale za duzo roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:41 Chryśka, ale jak za dużo roboty, to można do pracy iść, a nie świętowąć. Daj spokój, święta to oczekiwanie, to przeżywanie, dochodzenie, wyciszanie, smakowanie, a nie szybkie żarcie. (przepraszam za to żarcie, ale wiadomo o co idzie) Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: pyszne, ale za duzo roboty 13.12.08, 18:57 kiełbasko, tylko proszę z Christal delikatnie, to dama :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: pyszne, ale za duzo roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 19:07 O Christal zawsze z atencją. Zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_2 Re: Przepis na zupę grzybową 13.12.08, 18:11 Można ją zrobić też z grzybów(borowików) zamrożonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christal dobrze, IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 13.12.08, 19:03 na swie,ta w. postaram sie zupke z karpia i pierogi tez tak te grzybkami bo goscie mam zawsze, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: dobrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 19:12 Brawo! I śledzik, najlepiej po mojemu. Śledzik, dzwonka, ciapamy w majonezie i rzucamy na zielony groszek otoczony w curry. I jemy, jemy i jemy Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: dobrze, 13.12.08, 19:15 Śledź, król naszych podniebień, boski zwiastun nirwany...ja machnę go z orzechami i oliwkami i kaparami. Raz Exmanowi śmierć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: dobrze, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 16:44 śledzik w sosie francuskim 2 słoiki śledzi w zalewie octowej 2 cebule malutki słoiczek majonezu śmietana - ilość dowolna (zalezy czy soso ma być "gęściejszy" czy wprost przeciwnie ;)) 1 czubata łyżeczka musztardy dijon z ziarnami gorczycy 1 łyżka stołowa octu winnego lub 1 łyżka stołowa soku z cytryny szczypta cukru Śledzie obrać ze skóry i pokroić (dowolnie). Cebulę pokroić w kosteczkę i sparzyć wrzątkiem. Sos: majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać musztardę, ocet (lub sok), cukier. Wymieszać. Dodać do śledzi i cebulki. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_2 A może śledzie gajowego(inaczej po wileńsku) 13.12.08, 19:52 1. kilogram śledzi matiasów (ja używam 4 opakowania śledzi w oliwie na tacce) 2. 10 dkg grzybów suszonych (ja używam podgrzybków) 3. mały koncentrat pomidorowy 4. dwie spore cebule 5. szklanka oleju 6. przyprawy 1. Moczymy grzyby 2. Gotujemy grzyby, wyjmujemy je z wywaru a wywar dodajemy do kapusty np wigilijnej albo do barszczu wigilijnego 3. kroimy w kostkę grzyby i cebulę 5. smażymy to wszystko, pod koniec przyprawiając (mało soli sporo pikantnych przypraw jak papryka czy pieprz) 6. dodajemy koncentrat pomidorowy i studzimy wszystko 7. w międzyczasie kroimy śledzie na dzwonki 8.przekładamy warstwami w słoiku lub misce śledzie i grzyby 9. Wstawiamy do lodówki 10. Na drugi dzień możemy podawać, są naprawdę pyszne i zjadają te śledzie nawet osoby, które się zarzekają, że śledzi nie lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christian lubie s*ledzie i tak zrobie, ale co to dzwonki IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 13.12.08, 20:00 sledzie, to wspaniale danie co sie nie nudzi a ta kapusta juz ugotowana! Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc A co z warzywami? 14.12.08, 11:55 A co z warzywami? Jedna szkoła głosi żeby robić na rosole inna żeby nie dodawać włoszczyzny. Która najlepiej smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajda22 Re: A co z warzywami? IP: *.chello.pl 14.12.08, 12:48 A cóż to za rosół bez podstawowych warzyw czyli włoszczyzny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: A co z warzywami? IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.08, 13:11 Suszone grzyby mają tak intensywny smak i aromat, że włoszczyzny niepotrzeba. Róbcie, jak pisałam. Nie pożałujecie. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christal kto w jesieni w lasach grzyby IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 14.12.08, 13:35 zrywal i ususzyl ma cos z tego ale wlasnie kto a moze babcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: kto w jesieni w lasach grzyby IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.08, 22:02 Suszonych grzybów pełno w każdym markecie. Całkiem niedrogie. Kupuj, gotuj i zajadaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synowa Re: kto w jesieni w lasach grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 09:34 Zupa grzybowa z Wilna - postna. Zamoczyć grzyby na noc. Ugotowac w tej samej wodzie.Pożniej kapelusze pokroic i wrzucić z powrotem do wywaru.Osobno ugotowac pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować kaszę pęczak.Można przygotowac to wszystko rano.Przed podaniem wywar z grzybow/najlepiej prawdziwki/ podgrzać i dołaczyć kartofle, i kaszę.Ziemniaki winny mieć naturalna barwę, a nie tę nadaną przez grzyby.Dosypać kaszę. Swietna postna zupa grzybowa.Bez włoszczyzny, smietany czy mięsa jako, że to danie wigiline.Zupa nie może być gęsta.Moim zdaniem smaczna I TYLKO WIGILIJNA. Uwaga na sól, zbyt wiele "zabija" w zupie jej niepowtarzalny smak i słodycz.Przepis wg. zaleceń mojej Teściowej Wilnianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Synowa Re: kto w jesieni w lasach grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 10:08 PS - kaszę długo po ugotowaniu wypłukiwac pod bieżącą wodą,/chwileczkę pogotowac, opłukać, got.../ tak, aby była biała /sprawia wrażenie ryżu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Synowa Re: kto w jesieni w lasach grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 10:17 śledzie z grzybami/nie wiem z jakiego regionu/ Sprawione śledzie/oczyszczone i wymoczone/, pokroić w niewielkie paski i ułożyć na połmisku.Ugotowane grzyby/najsmaczniejsze to prawdziwki/ pokroić w paski.Na oleju usmażyc cebule na złoto, dodać grzyby doprawić pieprzem i solą/uwaga! nie za dużo/.Po ostudzeniu uLożyć na wcześniej przygotowanym śledziu.Wstawić do lodówki.Po 3 godz. lub nocy są świetne/moje ulubione/.Potrawę udekorować zieloną pietruszką i plastrami cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Ryba w grzybach IP: *.xdsl.centertel.pl 15.12.08, 14:20 Teściowa dobrze Cię podszkoliła - bardzo ciekawe przepisy. Już w czytaniu są smaczne :) Dorzucam jeszcze przepis na rybę w grzybach - robi się tak, jak ogólnie znaną rzybę po grecku, tylko zamiast "po grecku", daje się cebulę duszoną z ugotowanymi, pokrojonymi w paski grzybami (borowiki, podgrzybki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synowa Re: Ryba w grzybach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 16:16 Dziękuję; teraz żałuję, że o wiele przepisów nie poprosiłam. Odpowiedz Link Zgłoś