andreas.007 10.02.09, 12:10 Rocznie wydajemy ze skarbu ponad 100 mln na partyjniactwa! Moze zamienic - panstwo niech daje 100 mln na szpitale i szkoly, a partyjniactwa niech zbieraja od ludzi datki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andreas.007 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:19 argumentuja, ze musimy dawac na partie, bo inaczej beda nas okradac i beda skorumpowane.... CZY TO NIE BRZMI JAK BRANIE HARACZU? Jezeli nie damy im szmalu, to nas beda okradac? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:27 dawno pisałem wprowadzić dobrowolny podatek na partie, na kościół, wtedy dowiemy się, ile mają realnych "wyznawców" Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:33 zgadzam sie - powinnismy decydowac sami na co idzie częśc naszych podatkow, ktore nie ida na infrastrukture. A okradac i tak nas okradaja i wspieraja swoich! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:43 Zdaje mi sie, ze jedynym sposobem na uzdrowienie, na unikniecie korupcji i szantazu jest ODSUNIECIE PARTII OD WŁADZY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: 195.72.91.* 10.02.09, 12:46 Ale jak? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:48 andreas.007 napisał: > Zdaje mi sie, ze jedynym sposobem na uzdrowienie, > na unikniecie korupcji i szantazu jest ODSUNIECIE PARTII OD WŁADZY! > > awykonalne ale odcięcie od kasy realne system niemiecki finansowania kosciołów wyznaniowych Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 12:56 oprócz systemu finansowania nalezy przede wszystkim RESTRYKCYJNIE I KONSEKWENTNIE KONTROLOWAC, a wrazie nieprawidłowosci nie cackac sie, ale wysokie wyroki! W tej chwili maja finansowanie ze skarbu, nadto maja dostep do stanowisk i decyduja o tym czy dac dotacje na stadion prywatny... a ponadto najzwyklej wspieraj swoich zlecajac im intratne zlecenia. Powinny byc ostre rezimy kontrolmne i rozliczanie! tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-0_0 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 13:28 jack_sparrow_pl napisał: > andreas.007 napisał: > > > Zdaje mi sie, ze jedynym sposobem na uzdrowienie, > > na unikniecie korupcji i szantazu jest ODSUNIECIE PARTII OD WŁADZY! > > > > > > awykonalne > ale odcięcie od kasy realne > system niemiecki finansowania kosciołów wyznaniowych Jack masz mój głos/podpis pod obywatelskim projektem ustawy jw. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 13:56 Obywatelski projekt jednak musi być zatwierdzony przez partyjniaków. I tu pojawia się mały problem :/ Jak ich do tego zmusić??? Odpowiedz Link Zgłoś
alex-0_0 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 14:20 ja22ek napisał: > Obywatelski projekt jednak musi być zatwierdzony przez partyjniaków. > I tu pojawia się mały problem :/ Jak ich do tego zmusić??? > w najbliższych wyborach oddać same głosy nieważne! frekwencja będzie a głosów "za" - NIET! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 14:39 pieniądze dostają za frekwencję, a podział następuje względem parytetu głosów. Raczej więc bojkot wtedy dla partii będzie mniej szmalu do podziału... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 14:41 Partie dostają od łba który przyszedł, a podział względem głosowania.. Wedle Twojegobto szmal i tak by dostali, tylko nie pójście zabiera im szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 14:51 Andek przeczytaj uważnie! w moim poście jest jak wół - NIEWAŻNY!!! więc - nie dostaną.... nic, poza komunikatem od społeczeństwa: speird***** .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 15:13 liczy sie frekwencja a nie głosy ważne, tego nie jestem pewny, ale dostają od frekwencji, a głosy tylko dzielą szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 15:20 W myśl nowych przepisów wiele źródeł, z jakich mógł pochodzić dochód partii, zostało zlikwidowanych, na ich miejsce ustawodawca wprowadził subwencje z budżetu państwa na działalność statutową. Subwencje mogą otrzymywać partie, które: -w wyborach do Sejmu samodzielnie tworząc komitet wyborczy, uzyskały w skali kraju co najmniej 3% ważnie oddanych głosów, -tworzą koalicje partii i uzyskały poparcie w skali kraju co najmniej 6% ważnie oddanych głosów. Subwencja w granicach ustalonej kwoty jest wypłacana przez okres kadencji Sejmu w czterech rocznych równych częściach płatnych w kwartalnych ratach. Partie zobowiązane są do składania informacji i sprawozdań finansowych.. Jeśli partia przyjmie korzyści majątkowe z naruszeniem zakazów, podlegają one przepadkowi na rzecz Skarbu Państwa. Środki na pokrycie kosztów związanych z zarządzonymi wyborami pochodzą z ich własnych źródeł. W myśl ordynacji partii politycznej, której komitet wyborczy uczestniczył w wyborach, partii wchodzącej w skład koalicji wyborczej, a także komitetowi wyborczemu wyborców przysługuje prawo do dotacji z budżetu państwa. Jest to tzw. dotacja podmiotowa, za każdy uzyskany mandat posła lub senatora. ŹRÓDŁO:www.sciaga.pl/tekst/21795-22- finansowanie_partii_politycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: 195.72.91.* 10.02.09, 15:57 Najśmieszniejsze, że już praktycznie niebyła partia demokratyczna wciąż dostaje sporą kasę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 15:23 liczą się głosy ważne! Jeśli nie chcesz się przyczynić swoim głosem do napchania jakiemuś darmozjadowi kasy to masz dwa wyjścia: - idziesz na wybory i oddajesz glos nieważny - nie idziesz na wybory. Ile dokładnie dostają partie subwencji w wyniku Twojego nieroztropnego oddania głosu ważnego określa art 29 tej ustawy: www.sejm.gov.pl/prawo/partiepol/partiepol.htm Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Andre!!!! 10.02.09, 12:52 Andreas - zadam Ci kilka pytań - proszę odpowiedz. Oto pierwsze - czy zarabiasz pieniądze i płacisz podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Andre!!!! 10.02.09, 13:00 PIT i VAT. Na poczatku dzialalem na osobowosci prawnej, ale wolalem osobe fizyczna, choc to wieksze ryzyko, ale nie mialem zamiaru bankrutowac... ryzykuje swoim majatkiem calym. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Wniosek 10.02.09, 14:47 48% Twojego podatku dochodowego (to co wypisujesz w PIT) ląduje na biurku Krzystka!Swoim podatkiem utrzymujesz pl. Armii Krajowej 1. Czy już ochłonąłeś? To podpowiem Ci rozwiązanie: zmień adres Twojej Firmy np na Police (burmistrz Diakun jest o niebo lepszym gospodarzem) albo Goleniów (burmistrz Wojciechowski jak wyżej) albo Kobylanka. Ewentualnie Kołbaskowo lub Dobra. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: Wniosek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 14:53 whiteentrance napisał: To podpowiem Ci rozwiązanie: zmień adres Twojej > Firmy np na Police (burmistrz Diakun jest o niebo lepszym > gospodarzem) albo Goleniów (burmistrz Wojciechowski jak wyżej) albo > Kobylanka. Ewentualnie Kołbaskowo lub Dobra. :) Andek mogę Cię zameldować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Wniosek IP: 195.72.91.* 10.02.09, 15:59 Absztyf, ty masz łeb!!! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Wniosek 10.02.09, 23:50 White zgadza sie i to wiem, ale moje podatki laduja na biurku prezydenta miasta Krzystka, a nie czlonka struktur regionalnych i miejskich PO... Nie mam nic przeciw temu! Natomiast czesc moich podatkow laduje w kieszeniach partyjniackich tylko dlatego, ze sa partyjniakami! To mi sie juz nie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietak(t) Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.globalconnect.pl 10.02.09, 15:39 Hallo,i czego tak debatujecie,przecież PO chce odciąć partie od budżetu i to jest tematem krytyki,że niby demagogia itp itd.Dlaczego wszystkie pozostałe partie i PSL,PIS i SLD tak się przed tym wzbraniają.Jesli są tak pewni swojej "niezbędności" dla Polski powinny się zgodzić.Moim zdaniem najlepszy sposób to dobrowolne opodatkowanie się obywateli na rzecz popieranych przez siebie partii,identycznie jesli chodzi o Kościół.Nie chodzenie na wybory to hasło rzucane przede wszystkim przez wyznawców sekty zwanej PiSem,moherowcy stanowią żelazny ok.20 % elektorat.W przypadku niskiej frekwencji kaczka Jarosław już siedzi na fotelu premiera a kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 15:52 nietak(t)!!! tu jest kilka kwestii: po pierwsze - pierdzenie PO o niefinansowaniu partii z bdżetu jest taką samą demagogią jak podatek liniowy, 3x15, likwidacja senatu czy zniesienie immunitetów itd itd. To tylko pierdzenie w tonie demagogii. Więc wyluzuj ze swoimi ochami i achami dla kamaryli Tuska. po drugie- nie chodzi o to że partie finansowane są z budżetu (czyli też z Twojej kieszeni)- tak się dzieje w prawie wszystkich cywilzowanych krajach. Problem w tym, że za kasę z Twojej kieszeni Łuczak wącha dragi, Nitras rozpieprza Omegę, Kruk (i inni) nawalona chodzi po Sejmie, inni rozpiździają melexy na Cyprze, inni głosują na dwie ręce, inni wrzucają do ustaw teksty typu "lub czasopisma", jeszcze inni nie robią nic kompletnie (ci akurat szkodzą najmniej). I to Cię wkur... - znaczy- denerwuje lekko. I wtedy przychodzą Ci do głowy pomysły "zabrać darmozjadom". Różnica między nami jest taka: ty chcesz zabrać, a ja chcę żeby nie darmozjadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietak(t) Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.globalconnect.pl 10.02.09, 16:06 Ale jak zabierzesz to nie będą "darmozjadzili".A swoją drogą to tego jak pracują posłowie powinien pilnować jakis organ niezależny od sejmu.Sprawdzać w sposób CIĄGŁY jak wydają pieniądze na biura,nie płacić za nieusprawiedliwione nieobecności vide 300 złotych za kłamliwe usprawiedliwienia,odebrac immunitet,spowodować aby w sejmie byli tacy którym się chce a nie tacy,którzy traktują to jako ciepłą niekłopotliwą posadkę.Łuczak palił za pensję,której już nie ma więc dostał co mu się należało.Władzy trzeba patrzec na ręce,moim zdaniem nagonka na Krzystka jest chyba przede wszystkim tym spowodowana,że nie potrafi,sam i nie ma nikogo,kto potrafiłby nawiązać kontakt z niezadowolonymi,wsłuchać się w krytykę i starać przekonać do swoich racji,planów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: 195.72.91.* 10.02.09, 16:22 Przede wszystkim ograniczyć liczbę posłów. Łatwo zbadać, ilu jest naprawdę potrzebnych, badając ilość wystapień, aktywnośc w komisjach itp. Podejrzewam, że nie więcej niż połowa coś robi, reszta tylko służy jako maszynki do głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 17:34 Gość portalu: nietak(t) napisał(a): > Ale jak zabierzesz to nie będą "darmozjadzili". Będą!!!! To zależy od charakteru a nie wysokości apanaży! >A swoją drogą to tego > jak pracują posłowie powinien pilnować jakis organ niezależny od > sejmu.Sprawdzać w sposób CIĄGŁY jak wydają pieniądze na biura,nie > płacić za nieusprawiedliwione nieobecności vide 300 złotych za > kłamliwe usprawiedliwienia, Przecież takich instytucji jest kilkanaście - choćby wewętrzne komisje (regulaminowe) sejmowe. Nie wierzę w sprawność żadnej takiej instytucji. Niestety -tylko wybory stawiają polityków do pionu a idiotów wywalają w kosmiczny niebyt. > odebrac immunitet,spowodować aby w sejmie > byli tacy którym się chce a nie tacy,którzy traktują to jako ciepłą > niekłopotliwą posadkę. Jakbym to słyszał z ust PO:) Ale oni rządzą właśnie:) > > Łuczak palił trawkę za pensję ale dostał co mu się należało. Żebyś się nie zdziwił! Czy nie bierze diety radnego? A może nie bierze kasy z ANR'u? - Naiwny jesteś:) > Władzy trzeba patrzec na ręce, No właśnie patrzę:) > moim zdaniem nagonka na Krzystka jest chyba przede wszystkim tym spowodowana,że > nie potrafi,sam i nie ma nikogo,kto potrafiłby (...) Zgryźliwie powiem: Ma przecież Nowaka:). No dobra dobra! Żartowałem. Ale -swoją drogą- tym fragmentem szarpnąłeś moją czułą strunę, więc odpuszczam, bo się zagalopuję i redakcja mnie zbanuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie 10.02.09, 17:38 Niestety -tylko wybory stawiają polityków do pionu a > idiotów wywalają w kosmiczny niebyt. > nie wszystich Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Datki powiadasz? 10.02.09, 18:44 Tylko jak to się ma do zasad demokracji? Już wyłuszczam o co mi chodzi. Ty w wyborach - lokalnych czy tam innych - masz jeden głos. Ja też mam jeden głos. Więcej On i Ona też mają po jednym głosie. Jasne....jeden uprawniony do głosowania = jeden głos. Teraz wyobraźmy sobie, że partie utrzymują się - jak postulujesz - z datków. Czyli partie, które zbiorą więcej pieniędzy są bogatsze. Mogą też więcej wydać na kampanie wyborcze i zwiększyć swoje szanse na wygrane wybory. Zatem, dając pieniądze na daną partię głosujesz na nią portfelem. A portfele są różne. Jedne grubsze drugie cieńsze. Jesteś bogatszy, zatem dajesz więcej na swoją partię. Ja jestem biedniejszy, zatem daję na swoją mniej.... twoje głosowanie portfelem nie jest takie samo jak moje. Jeden głosujący - jeden głos już nie ma racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietak(t) Re: Datki powiadasz? IP: *.globalconnect.pl 10.02.09, 21:10 Jeden głos (ON,ONA) mógłby na wybraną partię wpłacać sumę okresloną limitem do powiedzmy 100 zł rocznie.Im bardziej popularna partia tym więcej miałaby pieniędzy,to chyba motywowałoby partie aby starać się o przychylnośc wyborców przez cztery lata a nie tylko przed wyborami.Jakoś nikt nie wymyslił nic lepszego niestety niż partie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ===== Re: Datki powiadasz? IP: *.chello.pl 10.02.09, 21:46 dokładnie, wyrównać to wszystko, niech kradną własną partyjną kasę, albo taką, którą im ktoś bardziej lub mniej świadomie podarował, ale nie miejcie złudzeń - w polskim parlamencie jest gdzieś 90% posłów z wykształceniem POLITOLOGICZNYM i SOCJOLOGICZNYM, więc jak myślicie co oni potrafią robić oprócz ględzenia i świdrowania prostakom w głowach, że są NIEZBĘDNI, gdzie się oni podzieją ? za oceanem 90% to ekonomiści i prawnicy którzy coś osiągnęli w życiu zawodowym i chcą się realizować na szerszym polu, a u nas ciągle jeszcze pokutuje stereotyp, że jak nie umiesz nic robić to zajmij się polityką .... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Datki powiadasz? 10.02.09, 23:11 Grogreg i widzisz jest sposób.... ludzie beda decydowac. Teraz mamy partiokracje, a nie demokracje! Widzisz za 20 tysiecy taki partyjniak robi sobie billborady, plakaty na cale miasto, ulotki, ma spoty w telewizji i radio - za jedyne 20 tysiecy... zobacz jaka taniocha... Tylko jak ja w Kurierze wykupuje reklame to place za male gówienko jakies 2-3 tysiace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Owsiak zbiera na szpitale, a skarb na partie IP: *.cable.smsnet.pl 11.02.09, 00:19 w skrócie: POPIERAM Odpowiedz Link Zgłoś