Dodaj do ulubionych

Komunikacja miejska....

IP: *.osowo.pl 18.11.03, 20:23
Uważam że nowe autobusy (Many) niebyły dobrą inwestycją ponieważ:
1: jest w nich mało miejsca
2: jest w nich strasznie gorąco bo nieda sie otworzyc okien.
Zastanawia mie również kto decyduje o tym na jakie linie kierowane są
autobusy przegubowe. Mieszkam na Osowie autobusy jezdża co 20 minut i często
są przepełnione. NIestety nigdy jeszce niewidziałem na lini 51 autobusu
przegubowego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Błażej Re: Komunikacja miejska.... IP: *.espol.com.pl 18.11.03, 21:30
      Pewnie że jest ciasno, a ja staram się żeby było jeszcze gorzej, zawsze staje
      w tylnich drzwiach i blokuje przejście.
      Wsiadaj zawsze w ten 51 co jest 3 min po 78 jest troszkę luźniej.
    • Gość: Phobos Re: Komunikacja miejska.... IP: 217.153.159.* 18.11.03, 22:32
      > Uważam że nowe autobusy (Many) niebyły dobrą inwestycją ponieważ:
      > 1: jest w nich mało miejsca

Zapewniam cie, ze we wszystkich fabrycznie nowych autobusach jest mniej-wiecej
      tyle samo miejsca. A MANy akurat sa chybga najbardziej pojemne.

> 2: jest w nich strasznie gorąco bo nieda sie otworzyc okien.

Faktycznie - zima to strasznie goraco jest... plus 50 w cieniu :-/
      A prawda jest taka, ze jesli chcesz jezdzic w starych Jelczach M11 w ktorym
      sople zwisajace zima z sufitu sa codziennoscia to prosze bardzo...

> Zastanawia mie również kto decyduje o tym na jakie linie kierowane są
      > autobusy przegubowe.

Zarzad Dorg i Transportu Miejskiego, ul. Klonowica 5
      Opcjonalnie czasami moze sie zdarzyc, ze dyspozytor na zajezdni SPA "Klonowica"
      wypusci przegubowy autobus na linie do tego nie przewidziana z powodu braku
      taboru solowego.

> Mieszkam na Osowie autobusy jezdża co 20 minut

18 minut

> i często
      > są przepełnione. NIestety nigdy jeszce niewidziałem na lini 51 autobusu
      > przegubowego.

Fakt - na Osowie nie meszkam, ale codziennie wracam do domu przesiadajac sie na
      petli Kollataja i jakos nie widzialem 51 przepelnionego bardziej niz
      przykladowe 69, ale moze wracam nie w tych godzinach co trzeba.

pozdr,
      Phobos
      • Gość: Lesio Re: Komunikacja miejska.... IP: *.osowo.pl 19.11.03, 19:09
        To z tą temperaturą to fakt:)...ale chodziło mi o lato, kiedy naprawde w
        Manach jest ciężko usiedzieć. A co do przepełnienia to nieraz zdarzało mi sie
        że niewsiadłem to autobusu bo niebyło nawet gdzie stać. Czasami nawet autobus
        ranny o godzinie 7.10 jest już pełny, a co dopiero jak dosiądą sie ludzie z
        Arkońskiego. Ale jakoś trzeba jeździć. Pozdro Lesio
        • Gość: Phobos Re: Komunikacja miejska.... IP: 217.153.159.* 20.11.03, 11:52
          Jeśli chodzi o temperature latem to jest to przedewszystkim wina kierowcow.
          Oczywiscie zaraz odezwie sie ktos, ze to przez te idiotyczne uchylane
          okienka... Wystarczy, ze kierowca otworzy w odpowiedniej pozycji "szyberdach"
          oraz wlaczy.... ogrzewanie, a raczej nawiew, ktory bez wlaczonych nagrzewnic
          poprostu chlodzi wnetrze autobusu. Na koniec zostaje otworzenie co drugiego
          okienka (absolutnie nie otwierac wszystkich jak leci).

Jesli chodzi o tłok - witamy w Szczecinie... Niestety nic nowego nie
          stwierdziłeś :-/ I tak jest nie tylko na linii 51 - tak jest na wiekszosci
          linii. Sam pamietam, jak kiedys nocowalem u kuzynki w okolicach ulicy Pokoju i
          do szkoly musialem jechac 107 - spoznilem sie 30 minut bo nie mialem odwagi
          wepchnac sie do autobusu z ktorego ludzie wypadali po otworzeniu sie drzwi :-/
          Zaznaczam, ze 2 z 3 autobusow jakie przepuscilem na przystanku to byly ikarusy,
          wiec nie dosc ze przegubowe to jeszcze baaaaardzo pojemne.

pozdr,
          M.
    • Gość: awers Re: Komunikacja miejska.... IP: *.espol.com.pl 20.11.03, 23:29
      a mówiłem, że Many są do kitu :P Jak usłyszałem, ze we Wrocławiu kupują właśnie
      kilkadziesiąt Volvo 7000A to głowa mnie bolała przed 2 godziny :)

PS. wie ktoś może, co się dzieje ze stroną komunikacji miejskiej, ta co była na
      infoludku?
      • Gość: Phobos Re: Komunikacja miejska.... IP: 217.153.159.* 20.11.03, 23:44
        Dokładnie tak, jak głosił przez pierwszy tydzień napis na dawnej stronie
        głównej - strona została zlikwidowana.

Po szczegóły zapraszam na htttp://www.tramy.prv.pl/

pozdr,
        M.
        • Gość: Barnim Re: Komunikacja miejska.... IP: *.arian.net.pl / 192.168.0.* 21.11.03, 00:57
          Przejrzałem właśnie kilka stron o szczecińskich tramwajach. Jak wynika z
          zaprezentowanych na nich zdjęć, w mieście mamy jeszcze 2 nieodremontowane
          Bremeny służące jako pługi wirnikowe. Czy są jakieś dalsze plany co do tych
          zabytkór? Chyba nie zostaną pocięte...???
          Pozdrawiam
          • Gość: Phobos Re: Komunikacja miejska.... IP: 217.153.159.* 21.11.03, 07:49
            Nie wiem dokładnie jak ma się da sprawa, ale do odremontowania przewidziany
            jest jeszcze conajmniej jeden wagon typu Bremen. Ale oczywiście wszystko
            rozbija się o pieniądze...
          • robert.szczecin Re: Komunikacja miejska.... 21.11.03, 16:21
            Póki co, wszystkie pługi (Bremeny oraz wagony z rodziny N) pozostają w stanie
            takim jak dotąd. Raczej nie może być mowy o tym, żeby któryś z tych
            historycznych już wagonów mógł zostać pocięty (są po prostu potrzebne jako
            pługi). Na remonty zaś tych wagonów obecnie nie ma większych perspektyw.
            Zaznaczam, że wszystkie te pługi są znacznie przebudowanymi i odbiegającymi od
            oryginałów wagonami, więc mówiąc o remoncie należy mieć na myśli, na czym ten
            remont miałby polegać - tzn. tylko remont, czy może przywrócenie stanu
            pierwotnego (vide odbudowany Bremen).

Pozdrawiam.
            • barnimus Re: Komunikacja miejska.... 22.11.03, 01:02
              robert.szczecin napisał:

> Póki co, wszystkie pługi (Bremeny oraz wagony z rodziny N) pozostają w stanie
              > takim jak dotąd. Raczej nie może być mowy o tym, żeby któryś z tych
              > historycznych już wagonów mógł zostać pocięty (są po prostu potrzebne jako
              > pługi). Na remonty zaś tych wagonów obecnie nie ma większych perspektyw.
              > Zaznaczam, że wszystkie te pługi są znacznie przebudowanymi i odbiegającymi
              od
              > oryginałów wagonami, więc mówiąc o remoncie należy mieć na myśli, na czym ten
              > remont miałby polegać - tzn. tylko remont, czy może przywrócenie stanu
              > pierwotnego (vide odbudowany Bremen).
              >
              > Pozdrawiam.

W moim rozumieniu remont oznacza przywrócenie stanu pierwotnego. Oczywiście
              można zadać pytanie o sens rekonstruowania kilku egzemplarzy wagonów tego
              samego typu. Przyznam, że w poruszanym przeze mnie temacie jestem kompletnym
              laikiem, lecz prawdopodobnie kiedyś nastąpi przekroczenie "terminu przydatności
              do spożycia" wagonów gospodarczych zbudowanych na bazie Bremena. Jestem ciekaw
              co się stanie z czymś, co nie nadaje się do dalszego użytku a pocięcie czego
              byłoby istnym barbarzyństwem.
        • Gość: Błażej Re: Komunikacja miejska.... IP: *.espol.com.pl 21.11.03, 01:03
          Szkoda Marcin, strona była full wypas.
          Nawet niewiesz ilu ludzi przez to popadło w depresje, ilu w alkoholizm, a ilu
          ludzi mały włos nieskończyło ze sobą !

z poważankiem Bermudo
          • Gość: Phobos Re: Komunikacja miejska.... IP: 217.153.159.* 21.11.03, 07:47
            > Szkoda Marcin, strona była full wypas.
            > Nawet niewiesz ilu ludzi przez to popadło w depresje, ilu w alkoholizm, a ilu
            > ludzi mały włos nieskończyło ze sobą !

No ja w alkoholizm popadłem właśnie przez tę strone... I żeby nie skonczyc ze
            soba - skonczylem z nia.
            • Gość: lesio Re: Komunikacja miejska.... IP: *.osowo.pl 23.11.03, 17:20
              A moja znajomość na taborze tramwajowym jest ograniczona do siedzenia na tym
              twardym krześle i czasami naciśnięciu tego guzika aby sie drzwi
              otworzyły..:):)....pozdro Lesio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka