Dodaj do ulubionych

TBS w Szczecinie

20.04.09, 13:53
Rozpoczynam wątek dotyczący mieszkań budowanych przez Szczeciński TBS oraz TBS Prawobrzeże.Zachęcam do wymiany opiniami dotyczącami działalności w/w.Planowanymi inwestycjami,sprawą kolejki mieszkaniowej i wszystkim co wiąze się z TBS.
Obserwuj wątek
    • Gość: na nie Tylko nie TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 15:30
      jw
      • Gość: Mieszkaniec Re: Tylko nie TBS IP: *.chello.pl 20.04.09, 15:44
        Ludzie nie dajcie się wrobić, wysokie ceny, niby nowe ale
        odólnie "dno". Sposób wykończenia fatalny,
    • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 20.04.09, 17:38
      planowanymi inwestycjami STBS? na ich stronie chwalą się brakiem
      takowych:)
      ponadto wtopę mają z budynkiem przy ul. Krasińskiego, bo nie mogą
      sprzedać nikaj mieszkań przeszacowanych przez rzeczoznawcę:) w myśl
      zasady zachłanny 2 x traci
    • switonemsi Re: TBS w Szczecinie 20.04.09, 17:59
      Słyszałem taką opinię, proszę o potwierdzenie - czy to prawda, że większość
      budowanych mieszkań jest sprzedawana na wolnym rynku?
      • Gość: lokator Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 21.04.09, 02:33
        żle słyszałeś, ale nie zawracaj d.u.p.y na forum, tylko zapytaj w tebeesie, w
        radzie nadzorczej, u krzystka. toż to spółka miejska. i tylko pisemnie,
        telefonem g. zrobisz.
        • Gość: nie tbsom kiedy tego babsztyla tam zdejmą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 07:29
          musi miec niezle uklady ze przyssala sie jak pijawka do stołka.
          • Gość: kiełbaska Re: kiedy tego babsztyla tam zdejmą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 08:16
            czyli kogo?
            • Gość: kiełbaska A jaka jest alternatywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 08:19
              Jak nie demokracja to co? Jak nie tbs to jak wyprowadzić samorządowy
              majątek, by go najpierw w poduchę zamienić, a póxniej ... to się
              jeszcze zobaczy.
          • Gość: lokator2 Re: kiedy tego babsztyla tam zdejmą? IP: *.chello.pl 21.04.09, 08:59
            A co masz do tego "babsztyla". Konkrety kieruj do rady nadzorczej, prokuratury,
            sądu. Tu ci nikt nie uwierzy i nie pomoże. Szkoda twojego czasu. Gazeta
            zainteresuje sie sprawą kiedy przedstawisz mocne dowody.
            • Gość: Mieszkaniec Re: kiedy tego babsztyla tam zdejmą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 12:34
              Ciekawie jak przedstawiają się ogólne koszty utrzymani "pani prezes"
              i jej swity w kosztach jakie muszą płacić mieszkancy TBS
              • Gość: lokator2 Re: kiedy tego babsztyla tam zdejmą? IP: *.chello.pl 21.04.09, 14:47
                Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):

> Ciekawie jak przedstawiają się ogólne koszty utrzymani "pani prezes"
                > i jej swity w kosztach jakie muszą płacić mieszkancy TBS.

Nie zaspokoisz swojej ciekawości tutaj. Zapytaj panią prezes. Masz prawo, to
                spółka miasta. Jak już się dowiesz, liczę, że zaspokoisz również ciekawość
                innych. Powodzenia.
    • anamar Re: TBS w Szczecinie 21.04.09, 12:36
      czy okna funkcjonują należycie?
    • Gość: gorzatka Re: TBS w Szczecinie IP: *.net.pbthawe.eu 21.04.09, 13:44
      wprowadziłam się w styczniu do inwestycji na Malczewskiego i złego słowa nie
      powiem na Tbs-y no może obsługa biura lekko PRL-owska. Mieszkanie otrzymałam z
      partycypacji czyli wpłaciłam 1/3 wartości mieszkania potem sobie 2 lata
      poczekałam no i mam.... Mieszkanie jest pięknie wykończone, okna drewniane,
      odwiedzający mnie są zdziwieni wysokim standardem tbsu. Czynsz za 36 m to 423
      zł. To była najlepsza decyzja w moim życiu.
      • Gość: as Re: TBS w Szczecinie jest jednym z najlepszych w P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:03
        Polsce.Mogli by wprowadzic sprzedaz ratalna.Np na 20-30 lat. Czyli
        drugie tyle co teraz czynsz.
      • Gość: LA Re: Czynsz za 36 m to 423 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:41
        "Czynsz za 36 m to 423 zł"
        To koszmar jakiś, czyli za 60 m - 700 zł
        Zdaje się, że nie można wykupić na własność takiego mieszkania?
        I co? płacić tak całe życie?
    • januszplszczecin Re: TBS w Szczecinie 21.04.09, 14:35
      Co z inwestycjami TBS-u? Jakoś nie mogę znaleźć konkretnych informacji na ten
      temat.Czyżby był problem z kredytem na budowy?
      • Gość: as Re: TBS w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:39
        Łączna
    • januszplszczecin Re: TBS w Szczecinie 22.04.09, 02:47
      Przesuwam się do tyłu w kolejce zamiast do przodu.Lipa się robi z TBS-mi.Miało
      być tak pięknie!
      • Gość: Azja Re: TBS w Szczecinie IP: *.avis.pl 22.04.09, 12:15
        Jeśli masz trudną sytuacje mieszkaniowo-rodzinną (nie mówię o
        patologii, ale obraku własnego lokalu), to można zwrócić się poprzez
        ZBiLK w Szczecinie o skierowanie do przyspieszenia w ramach Komisji
        Mieszkaniowej (wywiad z Panią Dyrektor ZBiLK + wywiad z MOPR +
        sterta papierów i zaświadczeń do dostarczenia i wypełnienia). Może
        się uda (o ile czekasz w kolejce mieszkaniowej Urzędu Miasta z
        zaszeregowaniem o lokal z zasobów TBS). O szczegóły należy się
        dowiadywać w ZBiLK ul. Mariacka 25, ale numeru pokoju nie pamiętam.
        Powodzenia!
    • januszplszczecin Re: TBS w Szczecinie 22.04.09, 19:50
      Pewnie kryzys sprawił,że brak jest realizacji zaplanowanych inwestycji.
      • beatrix13 STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprzedać 22.04.09, 20:39
        mieszkania w stanie developerskim w nowym budynku przy
        ul.Krasińskiego za bagatela 5200 za m2 w beznadziejnej lokalizacji -
        slamsy zakopiańskie obok, z przodu obwodnica
        • januszplszczecin Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze 23.04.09, 15:01
          Fakt,cena raczej nie na dzisiejsze czasy a okolica niezbyt zachęcająca do
          zamieszkania,szczególnie za tą cenę.
          • beatrix13 Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze 23.04.09, 16:16
            zastanawia mnie czy rzeczoznawca celowo przecenił czy też kiepski
            jest w swoim fachu
            • Gość: kandydat Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze IP: *.chello.pl 23.04.09, 23:01
              beatrix13 napisała:

> zastanawia mnie czy rzeczoznawca celowo przecenił czy też kiepski
              > jest w swoim fachu

coś ty, chybaś nie z Venus a z Księżyca spadła? rzeczoznawca wycenia tak jak
              życzy sobie pani prezes.
              • beatrix13 Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze 23.04.09, 23:43
                no to pani prezes Grażyna Sz. zostanie z ręką w nocniku, bo już
                trzeci dzień otwarty i ni jednego mieszkania sprzedanego

pazerność nie popłaca
                • Gość: as Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 07:15
                  w sprzedazy ratalnej mogły by pójść
                  • Gość: bismesman Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze IP: *.chello.pl 24.04.09, 09:23
                    Chciałem kupić lokal na Chodkiewicza za gotówke ale nie sprzedali choć 10 lat
                    stoi pusty po remoncie, ciekawe dla kogo trzymają.
                    • Gość: Mieszkaniec Re: STBS w Szczecinie bezskutecznie próbuje sprze IP: *.chello.pl 27.04.09, 10:58
                      Mieszkam TBS przy Kusocińskiego trzy lata, ogólnie tragedia, niby
                      nowe a usterka goni usterkę, doproszenie się naprawy - cud, a cena
                      czynszu wysoka
                      • Gość: blinda Osiedle pod Klonami IP: *.chello.pl 27.04.09, 20:41
                        Na Kusocińskiego jest kilka MIN zaprojektowanych już przez architektów.
                        Z daleka jeszcze wygląda ładnie , bo osiedle jest otoczone zielenią
                        Kłopoty zaczynają się wtedy jak jedną drogą ma dojechać cięższy sprzęt (
                        śmieciarka , pogotowie, Str.Poż.) Nikt o tym nie pomyślał, aby ta zamknięta
                        droga była szersza. Prawdopodobnie dlatego ,że hasłem wywoławczym TBS było
                        mieszkania dla niezamożnych lub średniozarabiających, dlatego projektant nie
                        myślał o samochodach. Teraz każde mieszkanie ma samochód , a sporo po dwa.
                        Wygląda to jak na giełdzie.
                        Wyjście na internet jest w jednym miejscu przy oknie , jeżeli ktoś ma dzieci
                        starsze ,zaczyna się ciągnięcie kabli do kompa i TV po podłogach całego mieszkania.
                        Narzucona z góry Kablówa UPC decyduje jakie programy mam oglądać. Coraz więcej
                        ludzi zakłada patelnie.
                        Największą miną tych mieszkań są źle zaprojektowane ściany działowe oddzielające
                        mieszkania np: jeżeli ktoś ma większy pokój tzw: dzienny w którym przebywa
                        więcej czasu to jego sąsiad za ścianą ma urządzenia sanitarne łazienki. Ta
                        ściana jest za wąska i o 2.00 kąpię się razem z sąsiadem i wiem z którego kubka
                        bierze szczoteczkę. Leje się woda, a ja telewizora nie słyszę.
                        Jest jeszcze sporo takich atrakcji , ale najbardziej mnie wk..a to ,że co dwa
                        lata muszę udowadniać TBSowi skąd mam pieniądze. Nie wystarcza im ,że płacę,
                        tylko interesuje ich źródło i wysokość dochodu. Bolszewia jak za komuny.
                        • Gość: B W Rzeczpospolitej lakonicznie. IP: *.chello.pl 03.05.09, 14:42
                          Kto ma prawo wynająć mieszkanie od TBS
                          Renata Krupa-Dąbrowska 02-05-2009, ostatnia aktualizacja 02-05-2009 06:44

Rodzina, której brak pieniędzy, by kupić mieszkanie, może je wynająć w
                          Towarzystwie Budownictwa Społecznego. Nie każda jednak ma taką szansę
                          Osiedle TBS w Jaśle
                          autor zdjęcia: Krzysztof Lokaj
                          źródło: Fotorzepa
                          Osiedle TBS w Jaśle
                          +zobacz więcej

Czasy, kiedy banki udzielały niemal wszystkim kredytów na mieszkania, są już za
                          nami. Teraz na własne lokum mogą mieć nadzieję tylko nieliczni. Mieszkanie w TBS
                          dla wielu osób może być więc jedyną szansą na własny kąt. Trzeba jednak spełnić
                          warunki zawarte w ustawie o niektórych formach popierania budownictwa
                          mieszkaniowego (DzU z 2000 r. nr 98, poz. 1070 ze zm.), a także w statucie TBS.

Partycypacja to podstawa

Osoba, która stara się o takie lokum, musi się liczyć tym, że będzie musiała
                          wpłacić tzw. partycypację. To nic innego jak współfinansowanie budowy
                          mieszkania. Korzyść z niej jest obustronna, TBS w ten sposób ma pieniądze, a
                          zainteresowany – gwarancję wynajęcia lokalu po jego wybudowaniu. Partycypacja
                          wynosi na ogół 30 proc. kosztów budowy lokalu.

"7 – 18 zł wynosi przeciętny czynsz za metr kwadratowy; najwyższy jest w Warszawie"

Towarzystwa są spółkami non profit, najważniejszym ich celem jest stawianie
                          domów z mieszkaniami pod wynajem. Pieniądze na ich budowę pochodzą z kredytów
                          zaciąganych z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego, którym dysponuje Bank
                          Gospodarstwa Krajowego.

Kredyt taki może jednak pokryć maksymalnie 70 proc. inwestycji. Pozostałe 30
                          proc. towarzystwa muszą zdobyć z innych źródeł, z reguły jest nim partycypacja.

Co istotne, pieniądze z partycypacji można odzyskać. TBS zwraca je najemcy, gdy
                          ten wyprowadzi się z mieszkania. Ma na to maksymalnie rok od daty wyprowadzki.

Warunek: określone zarobki

TBS może wynająć mieszkanie tylko osobie (rodzinie) o określonych zarobkach.
                          Mianowicie dochód wynajmującego w dniu zawarcia umowy najmu nie może przekroczyć
                          1,3 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w danym województwie oraz dodatkowo:

- w wypadku osoby samotnej – 20 proc. tego wynagrodzenia,

- w dwuosobowym gospodarstwie – 80 proc. tego wynagrodzenia,

- w wypadku więcej niż dwóch osób – na każdego 40 proc. tego wynagrodzenia.

Pod uwagę bierze się wysokość przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w
                          pierwszym i trzecim kwartale w województwach, bez wypłaty z zysku lub nadwyżki
                          bilansowej w spółdzielniach – z uwzględnieniem strefy budżetowej bez dodatkowych
                          wynagrodzeń rocznych, bez przedsiębiorstw użyteczności publicznej PP i TP SA.

"200 towarzystw budownictwa społecznego obecnie buduje lokale lub zarządza nimi"

Najlepiej widać to na przykładzie. Jan Kowalski jest samotny, a mieszkanie chce
                          wynająć w Łodzi, gdzie wskaźnik województwa wynosi obecnie 2789,52 zł. 1,3 tego
                          wynagrodzenia to w zaokrągleniu 3626 zł. Do tego trzeba doliczyć jeszcze 20
                          proc. tej kwoty, czyli w zaokrągleniu 558 zł. Jego dochód nie może więc
                          przekraczać 4184 zł.

Wady i zalety

Najemca ma mniejsze prawa niż właściciel. Nie może lokalu sprzedać ani też
                          wykupić na własność. Panuje przekonanie, że czynsz w TBS jest wysoki, a to
                          dlatego, że wkalkulowany jest w niego kredyt zaciągnięty na budowę tego lokalu.

Mieszkania te są jednak nowe i muszą spełniać bardzo wyśrubowane wymagania,
                          inaczej BGK nie da towarzystwu kredytu. Dlatego dużo mniej płaci się za energię
                          niż w starych zasobach. Zgodnie z ustawą czynsz nie może też przekraczać w skali
                          roku 4 proc. wartości odtworzeniowej lokalu.

Raz na dwa lata lokator musi przedstawić deklarację o średnim miesięcznym
                          dochodzie jego gospodarstwa domowego. Na tej podstawie TBS stwierdza, czy jego
                          dochód przekracza wskaźnik wyliczony na podstawie przeciętnego miesięcznego
                          wynagrodzenia. Jeżeli tak, to ma prawo podnieść czynsz za mieszkanie. Może też
                          wypowiedzieć umowę najmu.

Adresy TBS można znaleźć na stronie Ministerstwa Infrastruktury: www.mi.gov.pl.
                          Wiele z nich jednak nie działa. Niestety, kolejka oczekujących na nowe
                          mieszkanie jest długa, TBS dostają bowiem zbyt małe kredyty z BGK w stosunku do
                          swoich potrzeb.

Masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: r.krupa@rp.pl
                          Rzeczpospolita
                          • Gość: na nie tbsy to nieporozumienie ktos powinnien sie za towz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 15:04
                            wziąc.
                            Krzystek oddal wiekszosc kamienic pod tbs wraz z lokatorami, azeby
                            nie mogli wykupic swoich mieszkan, w ktorych zamieszkuja od po ad 50
                            zlt.
                            Wciaz odkladana jest nowelzacja o wykupie stbs .
                            Za rządów Pisu ustawa by przszla przy PO wątpie.
                            • beatrix13 na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi 03.05.09, 18:32
                              z rewelacyjną wg STBS ceną za m2 ( na ich stronie ta super promocja
                              to 4600-5200 za stan surowy w syfiastej okolicy - z jednej strony
                              slamsy z drugiej obwodnica)

powodzenia w sprzedaży , która od stycznia trwa!

moim zdaniem ktoś powinien odpowiedziec za tak nierzetelną wycenę,
                              bo w takiej lokalizacji i stanie surowym nikt normalny więcej niż
                              3600 nie da za metr
                              • Gość: stachu Re: na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi IP: *.szczecin.mm.pl 04.05.09, 17:27
                                Mieszkam od 1,5 roku na gwarną(osiedle nad rudzianką koło oś bukowegotbs
                                prawobrzeze) wpłacałem 1/3 ceny w 2005 to było jeszcze tanio 38 tys,okolica
                                rewelacyjna,dużo terenów spokój,puszcza bukowa ,komunikacja miejska blisko stan
                                wykończenia bardzo dobry usterek brak ogólnie jestem bardzo zadowolony choc
                                czynsz wysoki ok 620 zl(tzw czysty czynsz) 56m
                                • Gość: stachu Re: na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi IP: *.szczecin.mm.pl 04.05.09, 17:31
                                  A i minus że nigdy nie będzie moje ale chociarz dzieci będamogly mieszkać w
                                  razie co to oddadza ci 1/3 ceny wole już to niz przez 30 lat płacic po 2 tys
                                  miesiecznie wole te pieniadze przeznaczyć urzywanie życia bo i tak jest krótkie
                                  • Gość: Blinda Re: na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi IP: *.chello.pl 04.05.09, 17:51
                                    Czy to tam Nad Rudzianka grzyb was zjada , bo była jakaś sprawa nie do odkręcenia.
                              • Gość: lexix Re: na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi IP: *.mia.three.co.uk 12.05.09, 11:57
                                to musze cie zaskoczyc gdyz kupuje włsnie jeden z lokali na
                                krasinskiego, co do ceny 4,8 za metr, dokladnie analizujac
                                dostepnosc ofert obecnych dewloperów, doszłam do wniosku ze to
                                najtansza oferta, potwierdziło to tez zaprzyjaznione mi biuro
                                sprzedazy nieruchomosci, co do stanu mieszkania - stan dewoloperski
                                taki sam w jakim kupiłam wczesniejsze mieszkanie na łuczniczej i
                                stan w jakim sa sprzedawane dewloperskie mieszkania wiec to chyba
                                oczywiste, chyba ze rozmawiamy o wykanczonych mieszkaniach a ich
                                ceny zaczynaja sie powyzej 7 tys za metr. Okolica no coz przyznaje
                                obwodnica bedzie problemem ale moze byc tez zaleta zalezy co komu do
                                zycia potrzeba, osobiscie nie bede mieszkac w tym mieszkaniu tylko
                                je wynajmowac i wiem czego sie spodziewac gdyz obok wynajmuje juz
                                tez jedno. Mogłam rowniez rozwazyc osiedle magnolia i osiedle
                                pionierów ale nie było tam nic co by przemowiło na ich korzysc, nie
                                wspominajac o cenach. W mojej ocenie nie jest to chybiona inwestycja.
                                Proponuje chociaz pobieznie spojzec w oferty i nie zapominac ze
                                podane ceny sa zazwyczaj cenami NETTO!!!!!!!!!
                                buduj.szczecin.pl/index.php/OFERTA/DEWELOPERZY/
                                • beatrix13 Re: na budynku przy Krasińskiego baner nadal wisi 12.05.09, 15:47
                                  z Anglii nadając kupujesz TBS?
                                  nie obraź się,ale stracisz mocno na tej inwestycji,bo ceny
                                  nieruchomosci nadal będą spadać,a i wynajmu też ,a ta wycena została
                                  zrobiona w czasach prosperity na rynku nieruchomośc i nie
                                  uwzględniłą negatywów w postaci fatalnej okolicy i bessy w
                                  nieruchomościach
    • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.globalconnect.pl 13.05.09, 16:06
      Co tu komentowac, na koszt calego spoleczenstwa urzadza sie mieszkania na blysk osobom ktorych nie dosc ze na to nie stac, to do tego wogole tych mieszkan nie szanuja. Narzekacie na czynsz? to zobaczcie sobie ile za takie samo mieszkanie placilibyscie gdybyscie wynajmowali na wolnym rynku. 2 razy tyle? 3?
      Jak sie nie podoba, banki z oferta kredytow czekaja. Najlepiej, wszystko za darmo zeby bylo, tylko ciekawe skad na to kase wziac? z mojej kieszeni, najlepiej. BO SIE NALEZY!

Najgorsze ze do nowych wyremontowanych budynkow trafiaja tez syfiarze z zdewastwowanych komunalnych kamienic . Chyba zeby znow zaszczali i wyrwali ze sciany wszystko co sie da. Do barakow to chamstwo powinni kwaterowac.
      • januszplszczecin Re: TBS w Szczecinie 14.05.09, 04:28
        Spokojnie,spokojnie.Wiele masz racji ale nie zapomnij o tych ludziacj których
        najzwyczajniej nie stać na kredyt bankowy lub na prywatne wynajęcie, więc TBS
        jest bardzo dobrym rozwiązaniem w dobie braku budownictwa czynszowego.
        • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.globalconnect.pl 14.05.09, 10:00
          Jak widac z liczby niezadowolonych niewiadomo jak wielkim czynszem (smiech na sali, chyba nie znaja reali rynkowych) to nie jest takie dobre rozwiaznie. Ludziom sie wydaje ze im sie cos nalezy - a nie nalezy sie nic. Ja mam mieszkanie kupione z kredytu bo sie nie lapie na TBS i ich "zlodziejsko wysokie czynsze". Ja z radoscia bym placila ten zlodziejsko wysoki czynsz bo nie stac mnie bylo na nie-zlodziejski wynajem na wolnym rynku (dwa razy drozej od TBS) od osoby prywatnej, a tez nie chcialam sie przeprowadzac co pol roku bo wlascicielowi sie odmienilo i np chce sam zamieszkac we wlasnym mieszkaniu. Wiec jaki wybor mialam? zeby w sciane, kredyt i na wlasnym. A jakies luje pijaki z centrum, z 6 dzieciakow niewiadomo czyich, dra mordy ze im sie nalezy mieszkanie na blysk i jeszcze "czynsz taki wysoki!!". Szczyt wszyskiego poprostu, zyja chamy z moich podatkow (zasilkobiorcy piep...) mieszkaja w centrum w wyremontowanych za min MOJA KASE budynkach (przeciez TBS sa panstwowe, kasa na remonty z kredytu tylko w czesci pochodzi), dewastuja jak popadnie, kradna co sie da, i jeszcze narzekaja. Chamstwo pod most wyeksmitowac i tyle bo sie rozwydrzylo do granic mozliwosci.
          • Gość: LA Re: TBS w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 10:25
            > Jak widac z liczby niezadowolonych niewiadomo jak wielkim
            czynszem (smiech na sali, chyba nie znaja reali rynkowych) to nie
            jest takie dobre rozwiaznie.

Ja mam mieszkanie kupione z kredytu bo sie nie lapie na TBS i
            ich "zlodziejsko wysokie czynsze". Ja z radoscia bym placila ten
            zlodziejsko wysoki czynsz bo nie stac mnie bylo na nie-zlodziejski
            wynajem na wolnym rynku (dwa razy drozej od TBS)
            Wiec jaki wybor mialam? zeby w sciane, kredyt i na wlasnym.
            A jakies luje pijaki z centrum, z 6 dzieciakow niewiadomo czyich,
            dra mordy ze im sie nalezy mieszkanie na blysk i jeszcze "czynsz
            taki wysoki!!".

Ale teraz płacisz chyba mniejszy czynsz? i to mieszkanie jest i
            zawsze będzie Twoje. Możesz go sprzedać lub przekazać w spadku
            wnukowi albo sąsiadce - masz do tego prawo.
            Mieszkańcy TBS-u całe życie będą płacić wysokie czynsze ale nie będą
            mogli mieszkania sprzedać. A przecież b.możliwe, że w czasie
            tego "całego życia" spłacą tę część kredytu przypadającą na
            wybudowanie danego mieszkania.
            Niezrozumiałe dla mnie jest to, że aby zakwalifikować się do TBS,
            należy mieć niskie dochody po to, by płacić wysokie czynsze.
            I zgadzam się co do tego, że biorąc pod uwagę zamożność rodziny,
            należałby przyznawać takie mieszkanie, za które na czynsz stać daną
            rodzinę. A nie, jak to czasami bywa, niektórzy nie płacą, zarząd nie
            ma pieniędzy więc podnosi czynsz, na który kolejnych lokatorów nie
            stać i tak w kółko.
            • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 14.05.09, 16:01
              Owszem place mniejszy czynsz, ale zapominasz o doliczeniu do czynszu raty kredytu ktory bede splacac praktycznie do emerytury - nadal wychodzi o wiele wiecej jak sam czynsz w TBS. Mieszkania w TBS nigdy nie beda wlasnoscia -> posiadanie wlasnego mieszkania jest b latwe - WEZ KREDYT. To takie proste, naprawde, idziesz do banku podpisujesz cyrograf na nastepne 50 lat i masz mieszkanie. Aha, i de facto na papierze tylko jest twoje, bo jak przestaniesz placic raty to szybko sie przekonasz do kogo naprawde ono nalezy.

Pozatym , znajac polsze , te mieszkania z TBS za pare lat zostana sprzedane za symbolicznego grosza, w ramach "sprawiedliwosci spolecznej", (nie wiem co to za sprawiedliwosc spoleczna gdzie jednym sie kradnie kase w podatkach zeby wyremontowac mieszkania na blysk i oddac za zlotowke jakims lujom, pijakom czy innym dzieciorobom). I jeszcze beda dewastowac i na wysoki czynsz utyskiwac! no pewnie! bo czynsz to idzie prosto do kieszeni prezesow, na ich wille i lexusy, a jak! A nie na czesciowe odtworzenie tego co zdemoluje pomiot tych pijakow. Oczywiscie wiekszosc kasy na odtworzenie idzie z kasy panstwa bo pijacki pomiot ma tendencje do niszczenia za wiecej niz ich pijaccy rodzice placa w czynszu (za wysokim w ich mniemaniu!), przyjmujac ze wogole placa, bo sa tacy co nie placa i wiedza ze miasto moze im naskoczyc, bo: zocha zawsze moze sie zaciazyc a z dzieciakiem nie wyeksmituja, albo mozna sie isc powydzierac pod urzad jak to niedobre urzedasy darmozjady przesladuja pozadna rodzine , a dziennikarskie glupki beda sie tylko cieszyc ze maja o czym pisac (wielka tragedia pani zosi z 5 dzieci i 6 w drodze, ktora chca zli urzednicy na bruk wywalic, a niech pokaza co ta piatka cudownych dzieciaczkow zrobila z klatka i podworkiem).

Za darmo nic nie powinni dawac bo to demoralizuje ludzi. Im panstwo wiecej daje tym ludzie bardziej zdemoralizowani sa, wystarczy popatrzec na tych pijakow z kamienic w centrum. Szczaja, rzygaja w bramie, na murkach wysiaduja, od rana jakas dykte pija. Ciekawe skad maja na ta dykte skoro od 6 do 23 stoja w bramie? Widac stanie w bramie najlepszy zawod! Pozwole sobie oswiecic narod - z zasilkow maja, ot co. My utrzymujemy te lujstwo przy zyciu, gorzej nawet , dajemy im kase zeby mogli sie mnozyc jak szarancza, zeby wiecej obszczymurkow bylo. To jest sprawiedliwosc spoleczna w Polskim wykonaniu. Dajemy mieszkania roszczeniowo nastawionym ludziom, ktorzy uwazaja ze IM SIE NALEZY, dewastuja (jak tyle place to choc poniszcze!), nie szanuja, i pluja jak to zle urzedasy im dali wyremontowane mieszkanie za 30proc wartosci. Albo jeszcze lepiej - za darmo. Ale za darmo to teraz dostaja juz tylko najwieksze luje, wiadomo lujom trzeba pomagac zeby mogli spokojnie dalej byc lujami, pozadni ludzie maja wgrysc sie w sciane, wziasc kredyt i samemu sobie radzic. Bo u nas w kraju premiuje sie: alkoholizm, niezaradnosc, nieodpowiedzialne dzieciorobstwo. Widac takie postawy wiecej wnosza dla spolecznestwa i przyszlych pokolen niz bycie zwyklym porzadnie i uczciwie pracujacym czlowiekiem. Moj blad ze sie nie puszczalam majac 16 lat z jakims zenkiem z bramy. Dzis mialabym z 8 dzieciakow, piatego konkubenta, i spokojnie sobie mieszkala w komunalnym lub TBSowskim mieszkaniu, placac groszowy czynsz, lub tez nie placac (w koncu moga mi "naskoczyc" jezeli nie bede placic). A mnie glupiej zachcialo sie dojsc do czegos w zyciu. Trzydziestka prawie na karku, jakas rodzine by sie chcialo zalozyc, no ale jak? kredyt do emerytury, mieszkano male, kryzys w toku. Lujstwo jednak lepiej sie umialo ustawic odemnie.
              • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 14.05.09, 17:18
                Gość portalu: XUXU napisał(a):

> Pozatym , znajac polsze
                ....................
                no, skoro jesteś Sowietem zawsze możesz do swojej ojczyzny za Bugiem
                wrócić, gdzie raj na ziemi jest

> zdemoluje pomiot tych pijakow. Pozwole sobie oswiecic narod - z
                zasilkow maja, ot co. My utrzymujemy te lujstwo przy zyciu, gorzej
                nawet , dajemy im kase zeby mogli sie mnozyc jak szarancza, zeby
                wiecej obszczymurkow bylo.Albo jeszcze lepiej - za darmo. Ale za dar
                > mo to teraz dostaja juz tylko najwieksze luje, wiadomo lujom
                trzeba pomagac zeby mogli spokojnie dalej byc lujami, pozadni ludzie
                maja wgrysc sie w sciane, wziasc kredyt i samemu sobie radzic. Bo u
                nas w kraju premiuje sie: alkoholizm, niezaradnosc,
                nieodpowiedzialne dzieciorobstwo. Widac takie postawy wiecej wnosza
                dla spolecznestwa i przyszlych pokolen niz bycie zwyklym porzadnie i
                uczciwie pracujacym czlowiekiem. Moj blad ze sie nie puszczalam
                majac 16 lat z jakims zenkiem z bramy. Dzis mialabym z 8 dzieciakow,
                piatego konkubenta, i spokojnie sobie mieszkala w komunalnym lub
                TBSowskim mieszkaniu, placac groszowy czynsz, lub tez nie placac (w
                koncu moga mi "naskoczyc" jezeli nie bede placic). A mnie glupiej
                zachcialo sie dojsc do czegos w zyciu. Trzydziestka prawie na karku,
                jakas rodzine by sie chcialo zalozyc, no ale jak? kredyt do
                emerytury, mieszkano male, kryzys w toku. Lujstwo jednak lepiej sie
                umialo ustawic odemnie.
                .........................

ileż w tym twoim poście nienawiści, pogardy i zawiści i braku
                informacji, bo większość mieszkań w STBS jest na zasadzie
                partycypacji przyznawana, czyli na pewno nie jak to nazywasz lujom z
                bramy, bo ok. 50 tys. wpłacić nalezy i mieć zarobki powyżej średniej
                krajowej oraz co rok sprawdzane są zarobki najemcy,
                a ta część, która w STBS dostała mieszkania komunalne po zdaniu
                swoich komunalnych nie mogła zalegać z czynszem, więc to tez nie
                luje z bramy jak nazywasz najemców
                • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 16.05.09, 00:17
                  Ruskim to sama jestes, a nie mnie tu, porzadnego czlowieka, od sowietow.
                  Wypraszam sobie!

Co do 50tys partycypacji - łojezusie, cale 50tys! za wyremontowane mieszkanie w
                  centrum! to jak za darmo. Reszta pochodzi z mojej kieszeni. Kiedy przyjdziesz
                  pocalowac mnie po tylku za zasponsorwanie ci mieszkania za grosze?
                  • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 16.05.09, 17:36

> Ruskim to sama jestes, a nie mnie tu, porzadnego czlowieka, od
                    sowietow.Wypraszam sobie!
                    ................................
                    wypraszac to sobie możesz,a dowodem ,ze jesteś kacapem jest to co
                    napisałaś o Polsce pisząc w rosyjskiej tranksrypcji "polsze" i to z
                    małej litery
                    "

> Pozatym , znajac polsze "

> Co do 50tys partycypacji - łojezusie, cale 50tys! za wyremontowane
                    mieszkanie w centrum! to jak za darmo. Reszta pochodzi z mojej
                    kieszeni. Kiedy przyjdziesz pocalowac mnie po tylku za
                    zasponsorwanie ci mieszkania za grosze?

......................
                    ani mnie ani nikomu innemu nic nie zasponsorowałaś to po
                    pierwsze ,a po drugie znajdź sobie frajera do pieszczot , bo mojego
                    zainteresowania nie wzbudzasz
                    • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 16.05.09, 23:03
                      Znasz pojecie sarkazm? zapewne nie, widac przeciez ze jestes fizol.

A co do sponsorowania, no coz, wiem ze matematyka popularna nie jest, wiem takze ze ludzie tak roszczeniowo nastawieni jak ty problemy maja ogromne z liczeniem, wiec pozwole sobie przedstawic ci mala wycene. Mieszkanie w centrum po remoncie 2 pokojowe - min 300 tys. Mieszkanie z TBS w centrum, wyremontowane - 50tys partycypacji. Na paluszkach sobie szybciutko wylicz - roznica 250tys nie pochodzi z nieba, jak wiekszosc fizycznych uwaza, tylko z kieszeni UCZCIWIE pracujacych, takich jak ja. Wiec (przyjmujac ze mieszkasz w TBSowskim mieszkaniu) powinnac calowac po tylku kazda osobe spotkana na ulicy - dzieki jej krwawicy masz mieszkanie za grosze.

Glodnemu chleb na mysli - widac szukasz ow FRAJERA do pieszczot od dluzszego czasu:))) moze jakis bezdomny sie toba zainteresuje, albo jakis brudny pijaczek z bramy - to ludzie twojego pokroju, dogadacie sie. Wspolnie wymienicie doswiadczenia w wyludzaniu zasilkow. I ponarzekacie na wysokie czynsze.
                      • Gość: Mieszkaniec Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 17.05.09, 13:22
                        Wszystko fajnie tylko dlaczego w regulaminie jest punkt "
                        utrzymanie administracji" ale nigdzie nie dowiesz się ile to jest
                        procent w twoich opłatach?
                        • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 17.05.09, 16:04
                          Pewnie wysoki, w koncu za darmo nikt po bramach latac nie bedzie i nie bedzie sprawdzal czy "porzadni" obywatele nie kradna cieplej wody z kaloryferow (niezaleznie jak zaskakujace to jest, to sa ludzie ktorzy tak robia chcac oszczedzic na kapielach i praniu). Polak potrafi.
                      • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 17.05.09, 17:55

> Znasz pojecie sarkazm? zapewne nie, widac przeciez ze jestes fizol.
                        >
                        > A co do sponsorowania, no coz, wiem ze matematyka popularna nie
                        jest, wiem takz
                        > e ze ludzie tak roszczeniowo nastawieni jak ty problemy maja
                        ogromne z liczenie
                        > m, wiec pozwole sobie przedstawic ci mala wycene. Mieszkanie w
                        centrum po remon
                        > cie 2 pokojowe - min 300 tys. Mieszkanie z TBS w centrum,
                        wyremontowane - 50tys
                        > partycypacji. Na paluszkach sobie szybciutko wylicz - roznica
                        250tys nie pocho
                        > dzi z nieba, jak wiekszosc fizycznych uwaza, tylko z kieszeni
                        UCZCIWIE pracujac
                        > ych, takich jak ja. Wiec (przyjmujac ze mieszkasz w TBSowskim
                        mieszkaniu) powin
                        > nac calowac po tylku kazda osobe spotkana na ulicy - dzieki jej
                        krwawicy masz m
                        > ieszkanie za grosze.
                        >
                        > Glodnemu chleb na mysli - widac szukasz ow FRAJERA do pieszczot od
                        dluzszego cz
                        > asu:))) moze jakis bezdomny sie toba zainteresuje, albo jakis
                        brudny pijaczek z
                        > bramy - to ludzie twojego pokroju, dogadacie sie. Wspolnie
                        wymienicie doswiadc
                        > zenia w wyludzaniu zasilkow. I ponarzekacie na wysokie czynsze.

......................
                        XUXU - po sposobie wyrażania myśli zapewne odbywa przerwę w
                        odbywaniu kary w którymś z okolicznych miejsc odosobnień,a
                        roszczeniowo bardzo bliskiej owej jednostce do Szamboobrony jest,
                        pochodzenie zapewne PGR-owskie,a wiadomości na tem funkcjonowania
                        systemu partycypacyjnego żadne. Życzę porotu do zdrowia psychicznego!
                        • Gość: XUXU Re: TBS w Szczecinie IP: *.chello.pl 17.05.09, 23:19
                          Kobieto, lecz sie na nogi, bo na glowe juz za pozno. W postach wyzej na jakas prezes gadasz, tutaj starasz sie udowodnic ze niewiadomo co ci sie od panstwa nalezy, wez sie puknij w ten pusty leb.

Frajera ci sie zadnego wsrod okolicznych pijaczkow znalesc nie udalo, ze do PGR sie skierowalas? To straszne co chcica robi z ludzmi :)))
                          Ale swoj do swojego ciagnie, ty fizol, oni lenie - mysle ze to ma szanse. Powodzenia :))
                          • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 18.05.09, 18:06

> Kobieto, lecz sie na nogi, bo na glowe juz za pozno. W postach
                            wyzej na jakas p
                            > rezes gadasz, tutaj starasz sie udowodnic ze niewiadomo co ci sie
                            od panstwa na
                            > lezy, wez sie puknij w ten pusty leb.
                            >
                            > Frajera ci sie zadnego wsrod okolicznych pijaczkow znalesc nie
                            udalo, ze do PGR
                            > sie skierowalas? To straszne co chcica robi z ludzmi :)))
                            > Ale swoj do swojego ciagnie, ty fizol, oni lenie - mysle ze to ma
                            szanse.
                            ..................
                            ty ze swoim wulgarnym ozorem co najwyzej do czworaków sie nadajesz,a
                            wiedze o zasadach partycypacji masz zerową
                            • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 18.05.09, 19:42
                              ponadto XUXU to bezczelna kłamczucha, bo ja w ązdnym poście tego
                              wątku jakichkolwiek roszczeń nie wykazywałam,a jedynie błędy przy
                              wycenie wytykałam. No,ale cóż XUXU nie nabyło umiejętności czytania
                              ze zrozumieniem,ani analitycznego myślenia,a teraz nóżkami tupie,że
                              wkopało się w dożywotni kredyt brany na górce walutowej i bańce na
                              rynku nieruchomości.
                              • Gość: lexis Re: TBS w Szczecinie IP: *.mia.three.co.uk 28.05.09, 13:51
                                ludzie wyluzujcie troche!
                                przeciez jasna sprawa ze nie ma niczego za darmo, co do utrzymujacych sie z
                                zasilków i niektorych roszczeniowców to chyba nie jest watek dla nich.
                                Rozmawiamy o tbs w partycypacji i na wolnym rynku a nie o mieszkaniach komunalnych.
                                Do beatrix13 nie wiem na podstawie czego uwazasz ze tbs ma przeszacowane
                                mieszkania, gdy przed kupnem konsultowałam to z kims kto ma upawnienia w wycenie
                                to uznał ze mieszkanie z pewnoscią jest warte swej ceny, jezeli piszesz o bessie
                                to sie zgodze ze w polsce i na swiecie ona jest aktualna ale przyglądajac sie
                                rankingom szczecin niestety chyba od grudnia nie tylko nie stracil ale jeszcze
                                ceny wzrosły o kolejne 2 procent. Co do wynajmu tez nie wiem na podstawie czego
                                wnioskujesz ze spadaja, w momencie kiedy kredyt staje sie nie osiagalny
                                wieszkosc zmuszona jest do wynajmu lub czekania na komunale lub tbs w
                                partycypacji. Osobiscie nie odczuwam spadku cen wynajmu mimo ze wyjanmuje komus
                                swoje włsne mieszkanie. Jedyna rzecz z jaka moge sie zgodzic z toba to
                                obwodnica, ale tak jak wczesniej pisalam nie bede tam mieszkac z rodzina, wiec
                                mi to az tak bardzo nie dokucza.
                                Dodac jeszcze tylko moge ze faktycznie tbs to skostniala instytucja, o pani
                                prezes nie wspominajac, moge jej tylko pogratulowac rotwailera w
                                sekretariacie, pewnie wiecie kogo mam na mysli, porazka na maxa, bez komentarza
                                tez pozosatwie ze nikt nic nie wie bo ktos na urlopie a reszta jest nie od
                                sprzedazy i ma cie w dupie.
                                • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 28.05.09, 18:11
                                  Gość portalu: lexis napisał(a):

> Do beatrix13 nie wiem na podstawie czego uwazasz ze tbs ma
                                  przeszacowane mieszkania, gdy przed kupnem konsultowałam to z kims
                                  kto ma upawnienia w wycenie to uznał ze mieszkanie z pewnoscią jest
                                  warte swej ceny

.........................
                                  hmmm. mieszkanie jest tyle warte ile na rynku kupujący chcą za nie
                                  zapłacić,a przypadku wybudowanych przez STBS mieszkań na sprzedaż w
                                  budynku przy ul. Krasińskiego ( obok slamsy zakopiańskie i obodnica)
                                  od stycznia nie dochodzi do transakcji, bo jest już chyba 6 próba
                                  (prośba) sprzedaży tychże w nachalnych ogoszeniach o kolejnym dniu
                                  otwartym, a przypomnę,że pierwsze próby sprzedaży w przetargu
                                  ograniczonym były w styczniu. Jest więc coś na rzeczy, bo kiedy
                                  sprzedawcy mieszkań kuszą obniżkami albo bonusami w postaci
                                  wyposażenia to STBS upatarcie kreuje cenę w wys. 5200 przy
                                  najmniejszym metrażu za stan surowy
                                  • beatrix13 Re: TBS w Szczecinie 02.06.09, 22:19
                                    powtarzam- wycena została źle zrobiona ( nie uwzględnia cen
                                    nieruchomości sąsiedzkich i warunków środowiskowych), stąd
                                    mieszkania od stycznia próbuje bezskutecznie sprzedać STBS,a
                                    wcześniej czy później , przy jakiejś kontroli (np. NIK) to wyjdzie
                                    czarno na białym
                                    • Gość: lexis Re: TBS w Szczecinie IP: *.mia.three.co.uk 09.06.09, 11:36
                                      jestem droga beatrix
                                      jestem przekonana ze masz nie pełne informacje gdyz jak juz pisalam za metr
                                      zaplacilam 4,800 a nie jak piszesz 5,200, po drugie zapewniam cie ze okolica
                                      pomimo zakopanskiej jest w cenie co jest oczywiste ze im blizej warszewa tym
                                      drozej, po trzecie od stycznia tbs sprzedal w mojej klatce conajmniej dwa
                                      mieszkania bo sprzedal mnie i jeszcze jedno i jestem tego absolutnie pewna nie
                                      wiem jak w innych klatkach. Nachalna reklama jest chyba oczywista w momencie
                                      kiedy sa tak ograniczone kredyty i nie zbyt wielu kupujacych, piszesz o
                                      promocjach dewloperów, chetnie poczytam ktory to tak daje cokolwiek gratis. Co
                                      do NIK i innych kontroli zapeniam cie ze TBS jako jednostka miasta jescisle
                                      nadzorowana a ostatnia kontrola miala miejsce w kwietniu kidy to kupowalam
                                      mieszkanie. Sama pani prezes o tym oznajmila i nie kryla zdenerowowania.
                                      oczywiscie ja rozumiem ze nie kochasz TBS ale ja i wiele innych osob rowniez,
                                      tylko interesy ne maja nic z miloscia wspolnego, sama chyba wiesz o tym bo
                                      wydaje mi sie ze jestes mieszkanka zasobu TBS
                      • Gość: jkj Re: TBS w Szczecinie IP: 88.156.149.* 02.06.09, 19:38
                        piszesz pierdoly i bzdury gamonico !zajmij się liczeniem czy Tobie
                        na patrycypację wystarczy Oszolomko
              • Gość: kk Re: TBS w Szczecinie IP: *.szczecin.mm.pl 29.05.09, 13:32
                Przepraszam bardzo ale ciekaw jestem skąd w Tobie, kobieto tyle nienawiści? A i
                język niczego sobie- może dlatego brak "bachorów i konkubenta". Lekka żenada.
    • Gość: tbesiak Re: TBS w Szczecinie IP: 89.108.208.* 03.06.09, 18:37
      Dla zainteresowanych tematem TBS polecam nowy portal tbs24.pl.
      W serwisie m.in. takie tematy jak: partycypacja, sprzedaż tbs, mieszkania tbs, kredyt na tbs, bezpłatne ogłoszenia mieszkań, oraz aktualności z rynku TBS.
      • Gość: Nanic Re: TBS w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 22:41
        Wielu z Was ma rację,chciałam ostatnio zamienić moje mieszkanie -
        odrębna własność hipoteczna,nowe budownictwo ale niestety 5o m2 na
        których mieszkam z mężem i dwójką dzieci na komunalne
        większe.Spłacić nawet zadłużenie.I wiecie co?Menele,matki
        awanturniczkiz 5 dzieci, na zasiłkach, którzy mieszkają w 100m2,mają
        po 50-60 tyś zadłużenia mają jeszcze rzadania.A czy mieszkanie jest
        odremontowane,a czy ma plastikowe okna,a ja chcę do 3 piętra.Dostają
        praktycznie prezent,własność,zostają bez długów.Ale nie jeszcze
        trzeba coś wyrwać bo im się należy.No ludzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka