Dodaj do ulubionych

Pomysł na Szczecin

IP: 158.2.8.* 01.02.02, 11:16
Właśnie przeczytałam w "Kurierze Szczecińskim" na stronie:
www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=14422
że zorganizowano konkurs "Skrzydła dla Szczecina". Chodzi o przedstawienie
swoich pomysłów na nasze miasto. Wygraną jest wycieczka do Grecji.
Wierzę że jako zapaleńcy rozwoju naszego miasta, podrzucicie kilka pomysłów.
Warto chyba także powiedzieć o tym znajomym.
Och, ciekawa jestem rezultatów. Szczególnie tych realnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 01.02.02, 12:17
      > że zorganizowano konkurs "Skrzydła dla Szczecina". Chodzi o przedstawienie
      > swoich pomysłów na nasze miasto. Wygraną jest wycieczka do Grecji.
      Znowu? Nie, ja juz mam dosyc Grecji...
      zebys ty wiedziala, ile ja walczylem zeby stamtad wrocic....
      • Gość: anula Re: Pomysł na Szczecin IP: 158.2.8.* 01.02.02, 12:32
        Nie wiem. Nigdy tam nie byłam. Wygrana także nie dla mnie, gdyż odlotowe
        pomysły na Szczecin to się mnie nie trzymają.
        Poza tym przecież nie o wycieczkę chodzi. A w ogóle, to jak kogoś roznosi
        energia twórcza, niech pogłówkuje. Może wszyscy na tym skorzystamy. Przecież to
        różnego autoramentu zapaleńcy są siłą napędową postępu.
        Ble, ale stałam się moralizatorska;) Ale zdania nie zmienię.
        • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 01.02.02, 12:42
          > różnego autoramentu zapaleńcy są siłą napędową postępu.
          No toc co rusz jakis pomysl na Colleoniego walne ;)
          A na Szczecin - to nie ten kaliber...
      • Gość: Mike Re: Pomysł na Szczecin IP: *.*.*.* 01.02.02, 13:23
        Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > że zorganizowano konkurs "Skrzydła dla Szczecina". Chodzi o przedstawienie
        >
        > > swoich pomysłów na nasze miasto. Wygraną jest wycieczka do Grecji.
        > Znowu? Nie, ja juz mam dosyc Grecji...
        > zebys ty wiedziala, ile ja walczylem zeby stamtad wrocic....

Co Ty, ZetKa! :-O
        Ja bym tam zaraz sie wybral, ale ze jeszcze zimno i dni krotkie to chyba dopiero
        brykne w maju albo w czerwcu. Na wyspy ma sie rozumiec.
        A na razie mam taki maly kawalek Grecji na codzien kolo siebie :-))).
    • Gość: Jano Re: Pomysł na Szczecin IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:19
      Gość portalu: anula napisał(a):

> Właśnie przeczytałam w "Kurierze Szczecińskim" na stronie:
      > <a href="http://www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=14422">www.kurier.szcze
      > cin.pl/?d=wiadomosci&id=14422</a>
      > że zorganizowano konkurs "Skrzydła dla Szczecina". Chodzi o przedstawienie
      > swoich pomysłów na nasze miasto. Wygraną jest wycieczka do Grecji.
      > Wierzę że jako zapaleńcy rozwoju naszego miasta, podrzucicie kilka pomysłów.
      > Warto chyba także powiedzieć o tym znajomym.
      > Och, ciekawa jestem rezultatów. Szczególnie tych realnych.

Ja chcialbym w koncu ten ogrod botaniczny. Laweczki, oswietlone alejki,
      kawiarenki... lepiej isc na spacer do parku niz do hipermarketu co?
      • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: 212.14.21.* 05.02.02, 13:54
        > Ja chcialbym w koncu ten ogrod botaniczny. Laweczki, oswietlone alejki,
        > kawiarenki... lepiej isc na spacer do parku niz do hipermarketu co?
        No, jesli mowimy o tym samym OB, to... juz masz park, tak wokol...
        Powiedzialbym, ze Park Kasprowicza, ale tam to juz jest nastepny, ale nie
        pamietam kogo...
    • Gość: mirela Re: Pomysł na Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 13:57
      A może zostawić kawałek Szczecina bez zmian jako skansen poprzednich epok?
      Np.skansen im.Władysława Gomułki,Edzia Gierka a i tow.Stalina by się znalazł
      daleko od Centrum nie szukając!Możeto być atrakcja jedyna w całej Europie!
      W Europie, bo w Polsce to normalka.
    • Gość: Sebi Re: Pomysł na Szczecin IP: 217.9.191.* 01.02.02, 18:03
      Niby wszystko OK z tym pomysłem na Skrzydła, ale czy Was nie zastanawia fakt,
      że kierownikiem zamieszania jest znowu kolega Koćmiel a sekunduje mu znany ex-
      amerykański biznesmen Darek "Goodfellow" Stępień? Chłopaki znów uaktywniają się
      z myślą o wyborach, dużo krzyczą i oczywiście kochają to miasto na zabój.
      Tylko, ze z miłości Kocmiel już się temu miastu przysłużył. Natomiast Darek S.
      zrobi wszystko żeby zostać prezydentem Szczecina. Właśnie dlatego uważnie czyta
      Wyborczą i wraz z Kurierem podlapuje im tematy. Rok temu sprzątnął sprzed nosa
      Wyborczej "Klub Szczeciński". Teraz założyli sobie Grupę Colleoniego. O Matko
      Boska! Kto z Was słyszał, żeby ten Klub Szczeciński który jest w Szczecinie
      (nie ten w Warszawie) coś zrobił dla miasta? Wierzycie, że Grupa coś zrobi?
      Najwyżej dla siebie, a przed wyborami będziemy mieli Grupę Samorządową im.
      Colleoniego z Koćmielem, Jekielem i Stępniem na pierwszych miejscach list. Ktoś
      to przewidział mówiąc: wszystko już było! Chyba, że prezydent Stepień i
      wiceprezydent Koćmiel to jest dobre rozwiązanie. Nie wiem, w końcu mogę być
      uprzedzony.
      • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: 212.14.21.* 05.02.02, 13:59
        > Wyborczą i wraz z Kurierem podlapuje im tematy. Rok temu sprzątnął sprzed nosa
        > Wyborczej "Klub Szczeciński".
        Oj, Kurier tez ma podobno kilka zarzutow w stosunku do GW, wiec... licytowac sie
        kto komu jaki pomysl ukradl, mogliby dlugo...
        btw - GW materialow o Colleonim zaczela szukac przed postem Mike-a, natomiast
        jakis miesiac PO artykule w Kurierze - zbieznosc przypadkowa? Oj, takich
        zbieznosci jest pelno, chociazby jeszcze sprawa tabliczek o ktoryms
        hipermarkecie, ze jeszcze piec minut... zadna z gazet nie zauwazala, ale jak ktos
        na pl.regionalne.szczecin na to zwrocil uwage, to nastepnego dnia Kurier, a
        jeszcze nastepnego GW umiescila, razem ze zdjeciem...

> Teraz założyli sobie Grupę Colleoniego.
        I dobrze, ze nie wypieli sie na pomysl tylko z powodu konkurencyjnosci, dobrze,
        ze choc raz Szczecin i jego dobro zwyciezylo podzialy komercyjne. A czy walka z
        konkurencja nazwiesz to, ze kierownik Dzialu Kulturalnego, p. Andrzej D.
        Liskowacki (przepraszam, nie pamietam od czego to D - chyba nazwisko) napisal
        artykul dla OGOLNOPOLSKIEJ GW m.in. o Colleonim?

> Colleoniego z Koćmielem, Jekielem i Stępniem na pierwszych miejscach list. Ktoś
        A polityczne bajery - to juz inny problem...

• Gość: Sebi Re: Pomysł na Szczecin IP: 217.9.191.* 05.02.02, 15:43
          Sprawa podbierania sobie tematów i pomysłów przez regionalne media, to
          szczegół. Takie działania to dziennikarski i wydawniczy chlebuś powszedni.
          Dziennikarze chcą zarobić na wierszówce, wydawca na sprzedaży, specjalista ds.
          promocji i redaktor naczelny chcą zbić kapitał lojalnościowy wśród czytelników.
          Każdy chce żyć. Tak naprawdę nie ma w tym mieście zbyt wiele ciekawych tematów,
          bywają cienkie dni; nie ma też zbyt wiele spraw, którymi można rozruszać
          czytelnika, zintegrować, może ulojalnić itd. itd. Każdy chwyta się tego co się
          da, ponieważ mało rzeczy chwyta dzisiaj ludzi. Od lat jedni szukają tematów u
          innych. Mało jest nowych hitów, dlatego media wrtzucają czasem na pierwszą
          stronę totalne pierdoły i robią czasem z igły widły. Chlebuś powszedni. Ale ja
          niekoniecznie o tym chciałem. PIG i Darek S. mają układ z Kurierem, ktoś tam ma
          układ z Wyborową, inne środowisko promuje się i jest promowane w Głosie. To
          jest też chlebuś. Tyle, że pod ładnymi hasłami, konkursami, ideą aktywizowania
          czytelników i kształtowania poczucia szczecińskiej tożsamości stoi tylko
          polityka i prywata. Nie oskarżam o to mediów, tylko promowanych przez nich
          kolesiów. Konkurencja w mediach jest od zawsze - ale: ciągle wpuszczamy na
          łamach tych samych cwaniaczków, którzy robią tylko sobie kapitał polityczny.
          Poczytajcie raporty z działań ekipy dr Lozano. On jest OK, ale ten Arnold Siwy
          to porażka. Tym razem chce być radnym. Media robią sporo w dobrej wierze i z
          poczucia obowiązku (informowanie społeczeństwa, misja itd.), ale oni też dobrze
          wiedzą, że publikują cwaniaczków. Coś przecież muszą. Denerwuję się, bo ludzie
          często nie potrafią czytać tych informacji, tego co tam jak byk siedzi między
          wierszami. Kiedyś mnie uczyli: zanim coś napiszesz, zrobisz, tego obronisz a
          tamtego udupisz - pokoloruj ludzi (wg kolorów sztandarów), spraw z kim
          przestaje, kto mu płaci i czyje wspiera interesy. Cyniczne, ale warto. Wszystko
          wtedy wygląda inaczej. Nawet fajny pomysł konkurs na "Skrzydła". Ach, gdyby
          zrobił go ktoś inny... Taki Lozano, Unia Europejska albo jakiś zagraniczny
          uniwerek. Te skrzydła mają pomóc komuś wlecieć do magistratu. O Szczecinie
          pogadajmy lepiej między sobą, bez tamtych. Więcej tu wymyślimy.
          • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 08.02.02, 12:39
            > jest też chlebuś. Tyle, że pod ładnymi hasłami, konkursami, ideą aktywizowania
            > czytelników i kształtowania poczucia szczecińskiej tożsamości stoi tylko
            Maly cytacik na potwierdzenie, z akcji zbierania pieniedzy od politykow:
            Tak szczerze mowiac, to mi ten wasz Colleoni zwisa, ale wiecie - nie dlugo
            wybory...
    • Gość: wojas Re: Pomysł na Szczecin IP: 213.76.59.* 01.02.02, 23:43
      Pomysły może nie na rozwój ale na wizerunek Szczecina:
      1. Odbudować pomnik SEDINY - symbol "morskiego" Szczecina.
      2. Pomnik Colloeniego ustawić w miejscu dawnego pomnika WIlhelmaI na placu
      Żołnierza na nie na placu Lotników (postument wdzięczności dla Armii Czerwonej
      można spokojnie przenieść na Cmentarz Centralny).
      To na razie tyle.
    • Gość: Rafał Re: Pomysł na Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 15:45
      Chcecie pomysł na Szczecin?!!!
      Wyrzucić na zbity pysk tych, którzy odpowiadają za niedorozwój Szczecina.
      Zmienić władze departamentu Strategii w urzędzie miejskim. Wziąć psa, kij i
      pogonić tatałajstwo.

Gdy już to zrobicie to podaję rozwiązanie.

Praca dla ludzi oraz wspieranie takich miejsc pracy, które dadzą ponad
      przeciętne zarobki (ponad 2400 brutto) mieszkańcom Szczecina.

Szczecin musi mieć zamożnych mieszkańców, a nie dziadów.
      I nie chodzi o mały procent mieszkańców, ale o średnią.

Proste jak komin Batorego.!!!!
      • Gość: bibi Re: Pomysł na Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 19:30
        RAFAŁ na Prezydenta !
      • Gość: anula Re: Pomysł na Szczecin IP: 158.2.8.* 04.02.02, 09:16
        (...) Praca dla ludzi oraz wspieranie takich miejsc pracy, które dadzą ponad
        > przeciętne zarobki (ponad 2400 brutto) mieszkańcom Szczecina.
        >
        > Szczecin musi mieć zamożnych mieszkańców, a nie dziadów.
        > I nie chodzi o mały procent mieszkańców, ale o średnią.
        >
        > Proste jak komin Batorego.!!!!

He, he. Takie proste? Chyba niestety tylko w teorii. Żeby tak zarobki tylko
        zależały od tego kto zasiada w UM, to już pewnie mieszkańcy poradziliby sobie z
        odpowiednim obsadzeniem stanowisk. Gorzej ze zjednoczeniem elit. Promocją miasta.
        I z dostępem do obiektywnej informacji o kandydatach w wyborach samorządowych. To
        jednak nie jest małe miasteczko gdzie każy wie o każdym prawie wszystko. A
        wiadomości w mediach trzeba przesiać przez sito zdrowego rozsądku.
        Życzę mądrych wyborów nam wszystkim, bo może się nam wtedy polepszy.
        • Gość: Rafał Re: Pomysł na Szczecin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 16:34
          Aby mówić że jest to trudne, należy wpierw coś zrobić aby udowodnić ż tak jest.
          Jasne.

Nikt nie mówi, a na pewno nie ja, że jest to łatwe, chodzi mi o podniesienie
          zamożności mieszkańców Szczeciona.
          Ale nikt też mi nie wmówi, że nie możan tegozrobić w przeciągu 2- 3 lat.
          BZDURA !!!!!

Jakie zjednoczenie elit, o jakich Ty mówisz elitach,
          o tych o którzy zapomnieli Kto i Za co im płaci.
          Płacę i wymagam.
          PODATKI !!!!!

Promocja miasta Szczecina to wielkie G...

Dowód: A gdzie są efekty???
          Skoro ich nie ma to należycoś zmienić,
          najlepiej zacząć od Kolesi z Urzędu Miasta.

Widziała reklamę Szczecian w Pulsie Biznesu.
          Lepsza może zrobić uczeń szkoły średniej.

Czytała o tym, że Ktoś przyjechał Od Toyoty i stwierdził szłyszeliśmy,
          że jesteście prężni (informacja z Kuriera i Głosu).

Co ma znaczyć słyszeliśmy??
          Urzędnicy starać się bo na bruk !!!
          Wiecie co to jest bezrobocie, jak nie to możecie poznać.
          Jasne !!!
          Co to znaczy, że wiadomość należy przesiać przez sito,
          Gdzie Ty żyjesz???

Pewnie w Szczecinie !!!!
          Zachodniopoorskie jest chore, nie bez powodu z tego obszaru wywodzi się
          Samoobrona.
          Gdyby było OK to by ic nie mówili, a mają wiele do powiedzenia.

Madrych wyborów???
          Czego i ja życzę, ale stawianie na tych samych od lat NIC nie da,
          wielkie ZERO.

Dotarło.

Pozdrowionka dla Szczecina,
          Rafał
      • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: 212.14.21.* 05.02.02, 14:02
        > Wyrzucić na zbity pysk tych, którzy odpowiadają za niedorozwój Szczecina.
        > Zmienić władze departamentu Strategii w urzędzie miejskim. Wziąć psa, kij i
        > pogonić tatałajstwo.
        Akurat ci ludzie od pewnego czasu sie poprawili...

> Praca dla ludzi oraz wspieranie takich miejsc pracy, które dadzą ponad
        > przeciętne zarobki (ponad 2400 brutto) mieszkańcom Szczecina.
        ROTFL... takie ogoly, to kazdy moze napisac... a konkretnie? Moze wiecej
        radnych? to bedzie ponad przecietne zarobki...

> Proste jak komin Batorego.!!!!
        Gdyby to bylo takie proste, to bysmy dziury budzetowej nie mieli...

• Gość: Rafał Re: Pomysł na Szczecin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 16:55
          DLA ZetKa-i

>> Wyrzucić na zbity pysk tych, którzy odpowiadają za niedorozwój Szczecina.
          >> Zmienić władze departamentu Strategii w urzędzie miejskim. Wziąć psa, kij i
          >> pogonić tatałajstwo.
          >Akurat ci ludzie od pewnego czasu sie poprawili...

EFEKTY ICH PRACY???

>> Praca dla ludzi oraz wspieranie takich miejsc pracy, które dadzą ponad
          >> przeciętne zarobki (ponad 2400 brutto) mieszkańcom Szczecina.
          >ROTFL... takie ogoly, to kazdy moze napisac... a konkretnie? Moze wiecej
          >radnych? to bedzie ponad przecietne zarobki...

Przeczytaj swoją wypowiedź, tam to dopiero są banały, oguły, jednym słowem
          pierdoły.

>> Proste jak komin Batorego.!!!!
          >Gdyby to bylo takie proste, to bysmy dziury budzetowej nie mieli...

Co ma piernik do wiatraka?

Co ma dziura budżetowa do sytuacji gospodarczej, społecznej oraz zamożności
          mieszkańców miasta Szczecina do dziury budżetowej.

ZetKa jak się czytam twoje wypowiedzi to mi się płakać i śmiać chce na przemian.
          • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 08.02.02, 12:46
            > >> Proste jak komin Batorego.!!!!
            > >Gdyby to bylo takie proste, to bysmy dziury budzetowej nie mieli...
            > Co ma piernik do wiatraka?
            Bo kazde miasto by wdrozylo by te wspaniale pomysly, kazde miasto swietnie by
            prosperowalo, dawalo ogromne wplywy do budzetu, znacznie wieksze, niz niedobor
            pieniedzy...

> Co ma dziura budżetowa do sytuacji gospodarczej, społecznej oraz zamożności
            > mieszkańców miasta Szczecina do dziury budżetowej.
            Czy sam sie slyszysz? (a wlasciwie widzisz/czytasz) Co ma dziura budzetowa
            panstwa do sytuacji gospodarczej poszczegolnych miast (a wlasciwie w druga
            strone)? No, jak kazde miasto stoi kiepsko, to calosc stoi kiepsko, jesli kazde
            miasto stoi b. dobrze, to calosc (panstwo) tez bedzie raczej dobrze stalo...

> ZetKa jak się czytam twoje wypowiedzi to mi się płakać i śmiać chce na przemian
            No, to zmniejszasz dziure budzetowa - od smiechu bedziesz zdrowszy i rzadziej
            bedziesz odwiedzal lekarza ;)
            A poza tym moze ci sie humor poprawi i zaczniesz swoj intelekt kierowac na
            wymyslanie dobrych pomyslow i ich wdrazanie?
    • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: 212.14.21.* 05.02.02, 14:08
      Tak przemyslalem, i...
      Jednym z glownym kierunkow rozwoju regionu (bo ciezko mowic o Szczecinie jako o
      oderwanym od otoczenia miescie) moze byc turystyka. Gmina Police juz od dawna
      preferuje ten kierunek promowania sie. Zalety proturystyczne pewne mamy, pewne
      musimy dopiero stworzyc (rozwiniecie infrastruktury).

Na pewno tez trzeba podkreslic nasze polozenie geograficzne - co najmniej trzy
      duze porty w poblizu (po stronie polskiej - Police, Szczecin, Swinoujscie -
      kolejnosc przypadkowa). Piec lotnisk w poblizu (z czego cztery za granica -
      szansa jest otwarcie granic).

Kolejna szansa jest otwarcie granic - w koncu blizej nam do Berlina, niz do
      Warszawy. Choc to moze byc tez zagrozeniem.

Oczywiscie trzeba sciagac inwestorow - i to bez wyraznego podzialu na
      lepszych/gorszych. ZCh "Police" sa doskonalym przykladem, ze przemysl chemiczny
      odstrasza tylko z najbliszych kilku kilometrow - reszta odstraszania to glupie
      zabobony mieszkancow Szczecina.
      • Gość: Piotr Re: Pomysł na Szczecin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:44
        ZetKa

>Tak przemyslalem, i...
        >Jednym z glownym kierunkow rozwoju regionu (bo ciezko mowic o Szczecinie jako
        >o oderwanym od otoczenia miescie) moze byc turystyka. Gmina Police juz od
        >dawna preferuje ten kierunek promowania sie. Zalety proturystyczne pewne mamy,
        >pewne musimy dopiero stworzyc (rozwiniecie infrastruktury).

Może być turystyka, puszczanie latawców, koncerty rokowe, ogródki jordanwskie
        dla dzieci, wypiek precli.

Przecież wszyscy z Polski i zagranicy przyjeżdżają do Szczecina dla słynnej
        rzeki Odry, wspaniałych gór, pięknych pejzarzy, wodospadów większych niż
        niagara. Nie wspomnę tu o słynnych zamkach i warowniach na całą Europę.

Może, może, może ..... :)))

>Na pewno tez trzeba podkreslic nasze polozenie geograficzne - co najmniej trzy
        >duze porty w poblizu (po stronie polskiej - Police, Szczecin, Swinoujscie -
        >kolejnosc przypadkowa). Piec lotnisk w poblizu (z czego cztery za granica -
        >szansa jest otwarcie granic).

Jak to leciało ???? Wężykiem, wężykiem .... :)))

>Kolejna szansa jest otwarcie granic - w koncu blizej nam do Berlina, niz do
        >Warszawy. Choc to moze byc tez zagrozeniem.

Może to szansa, może zagrożenie. Najlepiej granice lekko przymknąć.
        Wyjdziemyna swoje, bo przecież to i szansa i zagrożenie.
        Bliżej też nam do Pyrzyc, Gryfina, Poznania, ale i kilku innych miast.

>Oczywiscie trzeba sciagac inwestorow - i to bez wyraznego podzialu na
        >lepszych/gorszych. ZCh "Police" sa doskonalym przykladem, ze przemysl
        >chemiczny odstrasza tylko z najbliszych kilku kilometrow - reszta odstraszania
        >to glupie zabobony mieszkancow Szczecina.

Postawmy w centrum Szczecina np. Hutę, albo jeszcze lepiej elektrownie atomową.
        Co Wy na to?
        Przecież nie ma różnicy na dobrych i złych inwestorów.
        Co tam, nie wybrzydzajcie, zróbmy interes i walnijmy wysypisko śmieci w centrum
        miasta, albo na osiedlu Słonecznym.
        Nie ma dobrych i złych inwestorów jak mówi ZetKa.

I tak oto wiadomo dlaczego w Szczecinie jest dokładnie tak jak to widzimy na
        codzień. Winą można obciążyć takie "gwiazdy" jak ZetKa.

Dorwie się do klawiatury, ale niestety nie pomyśli.
        • Gość: red Re: Pomysł na Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 22:05
          Zetka
          Jaka turystyka w Szczecinie ! Chyba dla wymierajacych niemców co tu mieszkali.
          O turystyce bedziemy mogli mówic jak ze Szczecina będa prowadzić ze dwie
          autostrady.
          To wtedy możemy mieć dużo turystów w tzw. tranzycie.
          Czyli coś dla hoteli, restauracji,kasyna gry.
          Były Korab to potencjalnie iealny berliński "Wintergarden" lub
          paryski "Czerwony Młyn" gdzie występują nasze dziewczyny. To muszą być jakieś
          punkty na program turystyczny żeby się wycieczki w Szczecinie zatrzymywały.
          A z reszta tu jest tyle potencjalnych możliwości że musiałbym pisać przez całą
          noc a mi się nie chce.

• bbury Re: Pomysł na Szczecin 06.02.02, 08:25
            Nie trzeba nic budować choć na pewno przydłby się basen / Aqapark :) i kilka
            innych podobnych rzeczy.

Mamy piękne centrum ale zapuszczone. Dziś widziałem fotkę placu Grunwaldzkiego
            z góry - zdjęcie sped jakichś 30 lat ale ... cudo. Czasem gdy idę - i się
            wpatrzę... to piękno kamienic szzecińskich powala. Jest jedno ale - wymagają
            one natychmiastowego remontu. Pewnie powiecie że nie ma na to pieniędzy.
            Osobiście mam rozwiązanie choć dla niektórych z was może być kontrowersyjne.
            Pomysł:
            Jest niewiele miast w których slumsy są w centrum w najbardziej
            reprezentacyjnych kamienicach. U nas są. Wywalić żuli na przedmieścia -
            pobudować im tam domy na których utrzymanie będzie ich stać. Tak oczyszczone
            kamienice w centrum sprzedać chętnym - kórzy je odremontują i zasiedlą.
            Odpadnie problem niepałcących czynszu i zapuszczonego centrum.

I jeszcze jedno: jak już centrum będzie odremontowane chciałbym móc na mie
            spokojnie popatrzyć przechadzając się po ulicach. W tym celu wystarczy
            wyegzekwować przepisy miejskie o sprzątaniu g... po psach.
        • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 08.02.02, 13:03
          > Może być turystyka, puszczanie latawców, koncerty rokowe, ogródki jordanwskie
          > dla dzieci, wypiek precli.

> Przecież wszyscy z Polski i zagranicy przyjeżdżają do Szczecina dla słynnej
          > rzeki Odry, wspaniałych gór, pięknych pejzarzy, wodospadów większych niż
          > niagara. Nie wspomnę tu o słynnych zamkach i warowniach na całą Europę.
          Przepraszam, ilu ludzi jezdzi nad morze? Co prawda to nie sam Szczecin, ale nie
          mozna rozpatrywac Szczecina jako oderwanego od regionu. Police tez od dluzszego
          czasu sa ukierunkowane na turystyke, i zle na tym nie wychodza (powiem wiecej,
          stoja tak dobrze, ze Szczecin co rusz probuje sie dobrac do tych pieniedzy)...
          A ze Szczecin nie potrafil do tej pory podkreslic swojego
          portowego, "nadmorskiego" charakteru - to czy ma byc tak dalej? Bo jak go
          podkreslamy? Koncertow szantowych - brak, jarmarki rybne - od niedawna, zreszta
          malo rybne... wycieczek po stoczni nie ma, innych portow to tez tak malo widac,
          biala flota to juz chyba tylko wspomnienie z przeszlosci...
          Na Zachodzie wlasnie porty troche sciagaja ludzi... lacznie z tym, ze ostatnio
          rozmawialem z turysta (po angielsku mowil bardzo dobrze, po polsku - radzil
          sobie), ktory CHCIAL DO PORTU. Poczatkowo myslalem, ze jakis marynarz nie moze
          trafic na statek, ale w koncu ustalilem ze turysta, ktory przyjechal do Szczecina
          zeby zobaczyc port. Takich ludzi moze byc wiecej - tylko trzeba podkreslic nasza
          portowosc.

> >Na pewno tez trzeba podkreslic nasze polozenie geograficzne - co najmniej t
          > rzy
          > >duze porty w poblizu (po stronie polskiej - Police, Szczecin, Swinoujscie -
          > >kolejnosc przypadkowa). Piec lotnisk w poblizu (z czego cztery za granica -
          > >szansa jest otwarcie granic).
          > Jak to leciało ???? Wężykiem, wężykiem .... :)))
          Dlatego pisalem dalej, ze jest to tez zagrozenie - ale jezeli chcemy sciagnac
          inwestorow, to musimy pokazac im, ze jestesmy w calkiem dobrym miejscu jesli
          chodzi o transport - latwo przywiezc material, latwo pozniej wywiezc gotowe
          elementy do sprzedazy...

> >Kolejna szansa jest otwarcie granic - w koncu blizej nam do Berlina, niz do
          > >Warszawy. Choc to moze byc tez zagrozeniem.
          > Może to szansa, może zagrożenie. Najlepiej granice lekko przymknąć.
          Znaczy - bardziej niz teraz?

> Bliżej też nam do Pyrzyc, Gryfina, Poznania, ale i kilku innych miast.
          Tak, tylko co takiego masz w Pyrzycach? Gryfinie? No, w Poznaniu jest kilka
          siedzib duzych firm, itp. - ale jakby nie bylo, to nie ta sama kategoria co
          Warszawa czy Berlin...

> Postawmy w centrum Szczecina np. Hutę, albo jeszcze lepiej elektrownie atomową.
          A kto powiedzial: w centrum? A moze w czesci portowej? Dosyc typowe rozwiazanie...
          No, elektrowni atomowej nie otworzysz - protesty, poza tym pewnie wymaga pewnej
          odleglosci od najblizszych siedzib mieszkalnych (nie tylko ze wzgledu na
          promieniowanie, ale takze mozliwosc sabotazu)...
          Zreszta - ZCh "Police" tez nie stoja w centrum Polic...

> Przecież nie ma różnicy na dobrych i złych inwestorów.
          Ale jest podzial na dobre i zle lokalizacje, a wsrod ludzi wdrazajacych pomysly -
          na tych, co robia to inteligentnie i bezmyslnie...
          Jesli chodzi o hute - byly kiedys takie zamysly, nawet inwestor byl - niestety
          poszedl gdzie indziej (miasto wcale nie bylo lepsze od nas - tylko zaoferowalo
          lepsze warunki w stylu podatki/sytuacja polityczna/itp.).
          Elektrownia atomowa - nie obawiaj sie, miasto nie odrzuci takiego inwestora, bo w
          tej branzy pracuja ludzie ktorzy chociaz troche rozumku maja i nawet nie
          zaproponowali by Szczecinowi otwarcia.

> Co tam, nie wybrzydzajcie, zróbmy interes i walnijmy wysypisko śmieci w centrum
          > miasta, albo na osiedlu Słonecznym.
          Moze na dachach budynkow? przeciez tam jest tyle wolnego miejsca, a ty chcesz
          przestrzenie pod elektrownie marnowac...
          Masz jeszcze jakies kretynskie pomysly?

> Nie ma dobrych i złych inwestorów jak mówi ZetKa.
          Przepraszam, poprawie sie:
          wsrod inteligentnych, powaznych inwestorow nie ma zlych i dobrych...
          wsrod debili - no, to juz trzeba liczyc na inteligencje tych, ktorzy taka oferte
          pozwalaja u siebie wdrazac...

> I tak oto wiadomo dlaczego w Szczecinie jest dokładnie tak jak to widzimy na
          > codzień. Winą można obciążyć takie "gwiazdy" jak ZetKa.
          Dlaczego?

> Dorwie się do klawiatury, ale niestety nie pomyśli.
          Wyrzuca go z pracy, to sie wyrzyje...

• Gość: anula Re: Pomysł na Szczecin IP: 158.2.8.* 06.02.02, 09:29
        Co do turystyki, to właśnie wczoraj oglądałam w TV regionalnej program Kingi
        Brandys, gdzie w rozmowie z J.Dużyńskim poruszała kwestię zagospodarowania
        nabrzeża. Ponoć trwają rozmowy z portem o jego komunalizację. Może wreszcie
        zaczną tu cumować jachty. Byłoby kolorowo i międzynarodowo, a w połączeniu z
        marinami na jez.Dąbskim można by wreszcie powalczyć o morskie postrzeganie
        miasta przez przyjezdnych.
        Gdyby tak jeszcze stworzyć warunki tym zapaleńcom od akwariów którzy chcieli
        udostępnić swoje kolekcje ryb i muszli dla publiki, ale nikt w zarządzie miasta
        nie zgodził się na dofinansowanie lokalu dla nich. Potrzeb nie mieli dużych,
        więc może warto by któraś gazeta wzięła ich pod swoje skrzydła i zaproponowała
        jakąś zbiórkę, o ile nie są już kompletni zniechęceni przebijaniem się przez
        mur obojętności. A może zainteresowałoby się nimi jakieś muzeum? Jakaś nieduża
        salka? Choć słyszałam że akurat nasze muzea tkwią w głębokim socjaliźmie i
        wszelka inicjatywa jest baaaaaardzo niemile widziana. Oby to były tylko plotki.
        Przypominam że jeszcze mamy do zagospodarowania podziemia na Wałach Chrobrego-
        czemu znowu o tym cisza.
        I jeszcze nasz Dworzec Centralny-mogło by tam być wreszcie czyściej. Niech to
        PKP wreszcie sprywatyzują.
        Latem kursował zabytkowy tramwaj-strzał w dziesiątkę, a może warto by też
        zaczął kursować raz w tygodniu jakiś zabytkowy pociąg przez wszystkie stacje
        Szczecina i może nad morze. W końcu chyba nie tylko kolejka wąskotorowa może
        być atrakcją.
        • Gość: ZetKa Re: Pomysł na Szczecin IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 08.02.02, 13:16
          > zaczną tu cumować jachty. Byłoby kolorowo i międzynarodowo, a w połączeniu z
          A to sciagnie kolejnych turystow... i jak juz w takie bledne kolko wpadniemy (na
          szczescie, takie zachowania w naturze same sie z czasem wytlumiaja, zeby nie
          przegiac), to bedzie dobrze... tylko pierw trzeba przekroczyc "mase krytyczna" -
          i tu jest zadanie dla wladz...

> Gdyby tak jeszcze stworzyć warunki tym zapaleńcom od akwariów którzy chcieli
          > udostępnić swoje kolekcje ryb i muszli dla publiki, ale nikt w zarządzie miasta
          A ja slyszalem o takich, co w Baszcie Siedmiu Plaszczy chcieli zrobic muzeum
          broni sredniowiecznej - zapalency z jakiegos bractwa rycerskiego - niestety,
          rozbilo sie na tym, ze wlascicielem jest nie miasto, a "spoldzielnia" - co za
          kretyn oddal budowe starowki wraz z calym duzym terenem przylegajacym tej
          spoldzielni?

> więc może warto by któraś gazeta wzięła ich pod swoje skrzydła i zaproponowała
          > jakąś zbiórkę,
          Na razie niech dozbieraja do konca jeden cel...
          Ale jakas nagonka w prasie (wkrotce wybory ;), i moze cos ruszy...
          a moze niech poszukaja sponsora?

> mur obojętności. A może zainteresowałoby się nimi jakieś muzeum? Jakaś nieduża
          > salka?
          A byli w Muzeum Narodowym?

> Choć słyszałam że akurat nasze muzea tkwią w głębokim socjaliźmie i
          > wszelka inicjatywa jest baaaaaardzo niemile widziana.
          Niestety, tez to slyszalem - ale tyczy sie to narodowego... z drugiej strony
          galeria "Na zamku" nie ma wystaw stalych :(

> Przypominam że jeszcze mamy do zagospodarowania podziemia na Wałach Chrobrego-
          > czemu znowu o tym cisza.
          No, z tego to (jak sie uruchomi wreszcie) mozna zrobic naprawde atrakcje
          turystyczna, bo skoro do Klodzka tlumy spedzaja aby zobaczyc korytarze
          odbiegajace od zamku na 200-300 metrow, na dodatek polowa jest taka, ze trzeba
          sie przeciskac, to korytarze ktorymi mozna odejsc na pare/parenascie kilometrow i
          miejscami pozwalajace przejechac pociagiem (choc tutaj to pewnie raczej plotka :
          (, moga okazac sie atrakcja na miare europejska...

> I jeszcze nasz Dworzec Centralny-mogło by tam być wreszcie czyściej.
          No, wogole ladniej... porownaj do do dworca w Przemyslu - no tam to istne
          cudenko...
        • Gość: Jazzek Re: Pomysł na Szczecin IP: 212.244.79.* 11.02.02, 12:18
          A propos akwariów. Był już kiedyś taki pomysł (późne lata 70?), żeby
          wykorzystać podziemia Wałów Chrobrego na akwaria właśnie. Co udowadnia, że
          najlepiej nowych pomysłów szukać w starych gazetach ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka