Dodaj do ulubionych

Co robić?

07.06.10, 16:46
Witam,
Postanowiłem wraz z żoną spędzić weekend w Toruniu (11-13 czerwca). W planach
mamy "włóczenie się po mieście"' i podziwianie jego uroków. Będę wdzięczny za
informacje, gdzie najlepiej pójść i co najlepiej zobaczyć:)
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • frych47 Re: Co robić? 07.06.10, 16:50
      Tylko uważaj jak będziesz spacerował to nie wdepnij w coś.
      • puccio Re: Co robić? 07.06.10, 17:03
        nie wiedziałem, że także w Toruniu można spotkać buraka
        • deeep Re: Co robić? 07.06.10, 18:48
          Podpis tego Pana wskazuje że to kolega zza miedzy - Bydgoszczy.
          Nie przejmuj się, potraktuj to jak lokalny folklor
    • deeep Re: Co robić? 07.06.10, 17:03
      a) www.it.torun.pl
      b) jak zaciecie architektoniczno-historyczne to -
      www.ams.org.pl/media/historia_bydgoskiego.pdf
      c) Festung Thorn
      d) Lody od Lenkiewicza
      • muvon200 Re: Co robić? 07.06.10, 20:06
        Jako bydgoszczanin, czyli tak jak i Ty gość w Toruniu, podpowiem Ci.
        Warto zatrzymać się w Rynku w kilku miejscach. Wiadomo, że najważniejszy jest
        tam ratusz i pomnik Kopernika, ale jest też wiele fascynujących detali.
        Poszukaj, może znajdziesz mosiężne żabki przy fontannie, może ciekawe detale
        Dworu Artusa. Doskonałe plenery dla fotografa nie tylko zawodowego. Na Starówce
        jest także drugi rynek. Tam tez warto patrzeć wyżej niż sięgają witryny sklepów.
        Nie spiesz się. Gdy pomyślisz, że widziałeś już wszystko zacznij od nowa.
        Przekonasz się, że to jak w dobrym filmie - zawsze znajdziesz coś nowego,
        godnego zauważenia. Z tego rynku po skosie trafisz do bajkowej krainy Baja
        Pomorskiego. Jego fasada jest najpiękniejszą i najoryginalniejszą fasadą
        teatralną jaką widziałem. Nie ma w sobie ani kszty monumentalności za to czujesz
        się przy niej jakbyś był dzieckiem, a szafa duża i szuflady wysoko :). W drodze
        powrotnej kupcie bilety do Planetarium. Tam spędzicie ciekawie czas. Potem
        weźcie kierunek na Wisłę. Po drodze spotkacie kilka gotyckich budowli pamiętających
        czasy Kopernika. Kupcie pierniki. No możecie tez małe
        moherowe bereciki nabyć dla babci ;). Gdy zgłodniejecie idźcie do jednej z wielu
        restauracji. O nich napiszą torunianie. Ja zazwyczaj na to czasu nie mam. W
        ostatni dzień idźcie tam gdzie podobało się Wam najbardziej. Koledzy z Torunia
        napiszą Wam jeszcze o fortach i zamku. Też warto je zobaczyć. Nie zapomnijcie
        wziąć aparatu. A jeśli lubicie dobrą muzykę to zapraszam w drodze powrotnej do
        Bydgoszczy do klubu ElJazz lub innego muzycznego. Mile wspominajcie pobyt w
        Kuj-Pomie. Nie wierzcie też w dziwne opowieści, które snują niektórzy
        przewodnicy ;) o sąsiadach.
    • hecer Re: Co robić? 07.06.10, 19:30
      > Będę wdzięczny za
      > informacje, gdzie najlepiej pójść i co najlepiej zobaczyć:)

Przejdźcie się po starówce i tyle wystarczy.

Warto też zobaczyć stare miasto po zmroku zza Wisły:

s.v3.tvp.pl/repository/attachment/d/e/f/def63f5f4369d0b98fc78c8145fdfaca1247563712459.jpg
      mniej więcej taki widok. Ale trzeba wtedy przejść się mostem na drugi brzeg
      Wisły na platformę widokową, która może być cały czas zalana po powodzi. No ale
      widok z mostu powinien wystarczyć.

• izawawa Re: Co robić? 07.06.10, 21:08
      Po pierwsze: zainwestować w przewodnik i w plan miasta. Po drugie: wziąć aparat.
      Po trzecie i następne: Cztery kościoły: Św. Jakuba, Św. Janów (wejść na wieżę),
      Ducha Świętego i Najświętszej Marii Panny. Ratusz i ratuszowa wieża (z góry
      ponoć lepiej widać: ;) Muzeum w Ratuszu, Eskenów i Etnograficzne - są NAPRAWDĘ
      ciekawe a i dach nad głową podczas południowego żaru może okazać się
      zbawieniem:)Ruiny zamku krzyżackiego. Krzywa wieża i mury obronne. Wieczorem -
      przejażdżka po Wiśle stateczkiem "Wanda", lub zwiedzanie fortu IV przy Chrobrego
      (ubrać się - zimno), lub podziwianie panoramy miasta z Kępy Bazarowej (pieszo
      przez most i też się ubrać - komary wielkie jak kormorany). Przez dwa dni nic
      więcej zobaczyć się nie da. Jeść można wszędzie - 150 knajp i ceny baaardzo
      przystępne. Żelazny punkt programu - lody u Lenkiewicza na Wielkich Garbarach. W
      ramach pokuty za łakomstwo i rozpustę - usiąść na chwilę na pręgierzu osiołku :)
      Wyjechać i obiecać sobie, że się tu jeszcze wróci :)
    • majeran.polny Re: Co robić? 07.06.10, 22:03
      a w niedzielę zapraszamy na Bydgoskie Przedmieście!

bydgoskie.weebly.com/index.html
    • heniekstar Re: Co robić? 07.06.10, 22:20
      myślę, że przeceniasz Toruń. Przez 3 dni to się tam chłopie zanudzisz. Góra 1
      dzień. W nocy nigdzie nie pójdziesz poza knajpami ale te masz u siebie na pewno.
      • franek-dolas Re: Co robić? 07.06.10, 22:25
        A Ty w nocy gdzie chodzisz? Co takiego masz u siebie?
        • puccio Re: Co robić? 07.06.10, 23:02
          baaaardzo dziękuję
          • terrek Skocz do Bydgoszczy na "Ster" 08.06.10, 00:59
            Akurat w tym samym terminie będzie w Bydgoszczy największa w Polsce impreza
            żeglarska "Ster na Bydgoszcz". Cała Brda w centrum miasta jest wtedy pełna
            jachtów, stateczków, motorówek, barek, itd, a na Starym Mieście impreza goni
            imprezę.
    • 3kola Atrakcje turystyczne Torunia 22.01.14, 09:00
      W Toruniu nie tylko spacer po starówce jest przyjemny, choć jak wiadomo to największa atrakcja miasta. Niedawno otwarto Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy i tam też warto się wybrać całą rodziną. Wieczorem warto obejrzeć seans przy fontannie Cospomolis i popływać statkiem po Wiśle. Inne atrakcje Torunia znalazłem opisane na stronie torun.tucoo.pl/atrakcje.php . Ogólnie w Toruniu nie powinniście się nudzić ;)
    • ewelka12344321 Re: Co robić? 24.03.16, 12:36
      Polecam Manufakturę Cukierków na Szerokiej. Byłam tam, własnoręcznie ukręciłam lizaka dla męża, świetna zabawa ! a co najważniejsze nie ma żadnych wcześniejszych zapisów :)
      • rozczarowana-torunianka Re: Co robić? 04.04.16, 17:59
        na odgrzany sprzed 5 lat wątek, bogatsza o tylużletnie doświadczenie odpowiedziałabym - najlepiej nic nie robić;)
        • jacek-jacenty Jak nic nie robić? 04.04.16, 18:39
          Po mieście trza się "włóczyć i podziwiać jego uroki" :-P
          • rozczarowana-torunianka Re: Jak nic nie robić? 05.04.16, 21:28
            no można,
            ale włóczenie się to właśnie nicnierobienie
            • jacek-jacenty Re: Jak nic nie robić? 06.04.16, 20:17
              Nicnierobienie, to jest leżenie w fotelu przed tv albo patrzenie w kompa parę godzin.
              Jak się włóczysz po mieście , to zawsze gdzieś zajdziesz i będzie szansa na zimne piwko i pogadanie z ludźmi:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka