Dodaj do ulubionych

Ekspansyjne plany Torunia

• siwy51 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć! 27.11.04, 17:56
      Gość portalu: TOR napisał(a):
      > Majac na uwadze prawidlowy rozwoj perspektywiczny miasta,powyzszy plan trzeba
      > bylo wprowadzic w zycie conajmniej 25 lat temu! Ale lepiej pozno niz wcale.

25 lat temu byl 1980 rok i zero takich mozliwosci, Torun dopiero co wykopywal
      sie na niezaleznosc z czasow dominacji Bydgoszczy i KW PZPR.
      Ale 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć!
      • Gość: Toruniak Re: 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć! IP: *.arcor-ip.net 27.11.04, 18:36
        Brawo dla tych panów, torun w potege rosnie. Za 10 lat przylaczymy Fordon a
        Bydgoszcz bedzie przedmiesciem hahaha!!!
        • torunianin1 Re: 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć! 27.11.04, 18:41
          Fordonu przyłaczyc nie mozemy, bo już to własnie zrobili Bydgoszczanie.
          Poza tym nam nie po drodze, oni maja blizej (choc tez integrowali go 20 lat)

Ale i tak się ciesze - plany PERSPEKTYWICZNE, rozwój długofalowy i jakis
          konkretny horyzont - to jest to, czego Torun potrzebuje.
      • Gość: popieram rozwoj popieram rozwoj Torunia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 12:04
        popieram rozwoj Torunia.
      • Gość: janusz Re: 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 11:42
        bilans bedzie na plus dla łaczenia, bo wieksze miasto dostaje realnie wieksze
        subwencje z Warszawy, wiecie o tym?
        Mnieszy Torun i osobne gminy dostaja łacznie mniej dzis, niz dostałyby po
        połaczeniu.
        • Gość: zibi Re: 10 lat temu - juz mozna było o tym myśleć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:30
          Zaleski jest dobrym zarzadca, niezle sobie razdi z biezacym administrowaniem
          miastem. Ale w szerszej wizji, dalszych planach ekspansji i rozwoju - juz sie
          boi, jest zbyt ostrozny.
          Drogami zajął sie bardzo dobry menadżer Bernard Kwiatkowski - i widac efekty -
          klikanascie drog, obwodnice, most.
          Przydalby sie ktos taki dla spraw rozwoju, poszerzania granic, tworzenia nowych
          instytucji (politechnika, Teatr Muzyczny).
    • torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 27.11.04, 18:36
      grzegorzzing napisał:
      > Od stuleci nie było lepszego pomysłu. Warto sie nie tylko przyjrzeć, ale
      > zastanowić jak j a k go przeprowadzić.

JAK TO PRZEPROWADZIĆ:
      1) władze gminy musza dostac jakas rekompensate za to, warto, by była to
      inwestycja służaca i tej gminie i Toruniowi (droga, basen, inwestycja komunalna)

2) mieszkancy przedmiesc musza znac plany realnych inwestycji w ciagu 5 lat -
      drog, chodnikow, oswietlenia ulic

3) najłatwiej bedzie przeprowadzic takie łaczenie, które nie zlikwiduje
      siedziby gminy (Przysiek-Rozgarty, Grębocin, Złotoria, Mała Nieszawka).
      Lubiczowi mozna zostawic Lubicz Góny i Krobię (ogolbnie na wschod od Drwęcy)

4) tłumaczyc, tłumaczyc i jeszcze raz tłumaczyc plusy z przyłaczenia,
      inwestycje, rozwój infrastruktury przedmieść

5) mieszkancy Torunia sami chyba zdaja sobie sprawę ze wzrostu siły finansowej
      i politycznej miasta o 1/4 - to bardzo dużo oznacza dla inwestycji, siły
      lobbingu we wszelkich sprawach wielkich (np. most)

6) rozwój na zachód (Przysiek Rozgarty, Mała Nieszawka) bedzie można wesprzec
      działaniami Marszałka Samorzadu Wodjewodzkiego o powołanie dwumiasta i rowój ku
      sobie Torunia i Bydgoszczy.

7) dobrze, by Urzad Miasta bardzo to popierał - a Zaleski powiedział dziś,
      ze "rozwoj w aktualnych granicach jest wyczerpany".
      • grzegorzzing Re: Ekspansyjne plany Torunia 29.11.04, 18:14
        Dzięki dla Torunianina1 :))
    • Gość: Pracownik UMK Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: 158.75.31.* 27.11.04, 20:16
      Nie rzyczę sobie żeby "pisuary" psuły dobre imię UMK !!!
      • Gość: Pracownik UMK Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: 158.75.31.* 27.11.04, 20:18
        Sorry za błąd ort. - winno być "życzę" oczywiście :-)
      • Gość: maciej Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 28.11.04, 00:11
        Na AB owady łapią, a na UMK byki walą!!!!
    • babbik 255.000 - 260.000 - to jest to! 27.11.04, 20:17
      255.000 - 260.000 - to jest to!
      Rzeczywiście - dziś w Wyborczej artykuł na ten temat na cała stronę i mapka
      większego Torunia.
    • mmpm Re: Ekspansyjne plany Torunia 27.11.04, 23:20
      Czy ja dobrzee przeczytałem? W ramach "ankiety" przepytali 236 mieszkańców na
      ogólna liczbę pon. 40.000???
      • Gość: maciej Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 28.11.04, 00:13
        Fachowe badania statystyczne (grupa reprezentatywna), przeciez nawet podawali
        sie za studentow UMK, bo jak by podali, ze z PiS-u to by ich pogonili do
        rogatek Torunia!!!
        • Gość: zbych pomysl rozwoju Torunia - popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:39
          tak naprawde to ludzie zwlaszcza starsi boja sie zmian i im potrzebna jest
          edukacja, a nie "gołe" pytanie - tak czy nie.

a pomysl rozwoju Torunia - popieram!
    • Gość: Jan Kowalski Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.mala-nieszawka.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 09:56
      mieszkam w Nieszawce.I bardzo to sobie cenie. jestem przeciwny przylaczneniu
      Torunia do Nieszawki.niech Torun bedzie Toruniem a Nieszawka Nieszawka.My mamy
      rowne drogi,wode,telefony i mozliwosc decydowania. niech Torunczycy decyduja
      sami o sobie, a my z prowicji o sobie. my wydajemy swoje pieniadze i umiemy to
      robic dobrze i uczciwie. zapraszam wszystkich do nas. uwaga na diury na ulicy
      Nieszawskiej w Toruniu. jak wjedziecie na rowna droge to bedziecie na ulicy
      Torunskiej w Nieszawce. Jesli chcecie miec rowne ulice to przylaczcie sie do nas,
      a my zrobimy wam rowne ulice.
      • Gość: zbych Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:44
        akurat ul. Torunska w Nieszawce jest jedyną wyasfaltowana od 10 lat! a jak
        wyglada 30 innych?

Gdyby to byla czesc Torunia, mialbys tam nie tylko wyasfaltowane chocby polowe
        ulic, ale i chodniki, oswietlenie (ktorego brak), pocztę (ktorej brak),
        gimnazjum (ktorego brak), sale gimnastyczna (ktorej brak)...

Wystarczy porownac budzet inwestycyjny Torunia na glowe (6400 zł na osobe) i
        gminy Wielka Nieszawka (780 zł/ głowę)

Poza tym wieksza sila to tez rozwoj samego Torunia, awiec np. szybciej most
        przez Wisłe, ktorego sama Nieszawka nigdy nie zrobi.
        • Gość: tomas Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 22:43
          Do Zbycha chlopie co ty pie..sz? popatrz sobie jak wygladaja wrzosy czy
          grebocin, kaszczorek w porównaniu do nieszawki to te torunskie osiedla są 100
          lat za murzynami...
          • Gość: caca Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:19
            jest raczej odwrotnie - to osiedla Torunia rozwijaja sie szybicej.
            W Nieszawce wyasfaltowano przez 10 lat 2 ulice: Torunska i Lesna. I nic wiecej.

Na Wrzosach przez 10 lat wyasfaltowano 15-20 ulic, wybodowano od poczatku i
            urzadzono nowa - Ugory, wraz z dojazdem od Polnej, wytyczono 20 nastepnych ulic
            na Wrzosach Ugrach, urzadzono cale osiedle Lesną Polane, wyasfaltowano ulice
            Wiklinowa wraz z pętla, zmieniono w tym okresie asfalt na Kwiatowej.
            Zbacz jak wyglada nowoczesna przychodnia na Slonecznej a co jhest w Nieszawce?

Wrzosy maja teatr dzieciecy, salon samochodowy, kilkanascie duzych sklepow,
            ognisko artystyczne - ile jest teatrow w Nieszwce? Zero. Ile duzych sklepow?
            Zero. Ile salonow samochodowych? Zero.

Wystarczy [porownac budzet Torunia - jest kilkakrtonie wiekszy na mieszkanca
            niz Nieszawki. Stad wynikaja dysproporcje.
            • Gość: wrzosiak Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:25
              Dupku czy ty byłeś kiedyś na Wrzosach. Jak b ędziesz to skreć z Ugorow w lewo i
              wjdż na osiedle to zobaczysz jak wyglądają te arterie, i pozostale "laurki"
              ktore tak prezentujesz.
          • Gość: doll Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:22
            dlaczego Wyborcza majac setki opinii ZA rozszerzeniem, w dzisiejszej Gazecie
            umieszcza tylko dwie wypowiedzi internautow - obie przeciw???

Nie lubia PISu czy źle życzą Toruniowi?
    • Gość: balum Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:17
      A ty jesteś Maryla Rodowicz
    • Gość: gasso Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 19:19
      popieram
      nareszcie mysli sie tak przekrojowo i szeroko.
      oby sie udalo.
    • Gość: fafik Re: Wójtowie to beton - nie myśla o rozwoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:04
      Gość portalu: BZDURA napisał(a):

> Mieszkam w gminie Zławieś Wielka w której rządzi wójt Tadeusz Smarz. Co
      > więcej - mieszkam w Przysieku jakim betonem jest ten Pan, jakimi kieruje się
      > zasadami i wiem, że pod jego panowaniem nie zostało w gminie zbyt wiele
      > zrobione, praktycznie oprócz Marwitu nie ma liczących się firm. To człowiek z
      > poprzedniek epoki, bliżej mu emerytury niż myślenia o inestycjach.

> JESTEM ZA PRZYŁĄCZENIEM PRZYSIEKA DO TORUNIA, również Rozgart. Zatem skłamał
      > Wójt mówiąc że NIKT tego nie chce. Próbowałem kiedyś założyć firmę w Górsku -
      > dzięki panu wójtowi założyłem ją w Toruniu i nie żałuję. Kruszyć ten beton
      > przeciwny rozwojowi miasta!
      > Panie wójcie nie za swoje budował pan jedyną drogę w Przysieku lecz za
      > moje i ja chcę aby jeździli po niej ludzie z Torunia. Jak można mówić "my
      > zbudowaliśmy tą drogę" - dla kogo ku..wa ją budowaliście dla siebie ?
      >
      > Przecież Toruń również buduje chodniki po której codziennie chodzę !

Przysiek i Rozgarty maja 3x blizej do urzedow Toruniu niz do Złej Wsi
    • Gość: Martyn Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: 158.75.28.* 28.11.04, 23:09
      Mam nadzieje że wójtowie bedą w końcu myśleć o interezie społecznym a nie o
      własnych miejscach pracy
      • Gość: p. POPIERAM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:13
        POPIERAM! korzysci dla Torunia sa oczywiste.
        250.000 miasto ma wiecej funduszy, szybciej sie rozwija, lepiej promuje i
        przyciaga wiecej inwestycji, a to przeklada sie rowniez na przedmiescia - im
        tez bedzie le[iej jako miasto duze.

zlawies wielka ma charakter wiejski - utrzymuje sie punkty skupu zywca, mleka,
        mysli gl. o doplatach rolnych z UE
        to nie interesuje ludzi zyjacych w domach Przysieka czy Rozgart
        oni zyja i studiuja lub pracuja w charakterze pracy miejskiej, w Toruniu.
        Nie zajmuja sie rolnictwem.
      • Gość: caca wójtowie bedą w końcu myśleć o interesie społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:20
        Gość portalu: Martyn napisał(a):

> Mam nadzieje że wójtowie bedą w końcu myśleć o interesie społecznym a nie o
        > własnych miejscach pracy

miejmy nadzieje
        POMYSL POPIERAM!
        • geograf102 Re: wójtowie bedą w końcu myśleć o interesie społ 29.11.04, 09:16
          Szeroko rozumiany interes spoleczny nalezy rozumiec jako interes miasta
          torunia. Wszyscy, którzy sa przeciw nie mysla prospolecznie!!!!
    • Gość: babette Michał Zaleski, prezydent Torunia: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:28
      Michał Zaleski, prezydent Torunia:
      - Zdajemy sobie sprawę z tego, że Toruń zamyka swoje możliwości rozwoju w
      obecnych granicach i każde rozwiązanie, które może pomóc w rozwoju miasta,
      należy przyjąć z uwagą i zainteresowaniem.

brawo panie Prezydencie!
    • Gość: basia poszerzyc jak najszybciej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:32
      poszerzyc jak najszybciej!

Wieksze miasto= wieksza promocja= wieksze fundusze= wiekszy magnes dla
      inwestorow.

to chyba oczywiste, szkoda, ze tak późno.
    • Gość: Colek Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.04, 09:18
      Gdy wszyscy będą w jednym kotle to nie będzie to dobre dla mieszkańców gmin.
      Mieszkańcy gmin będą płacili więcej a dostaną mniej.A wszystko dlatego żeby
      politycy mieli poklask wyborców.Jak Toruń chce być wielki to niech to sam
      wypracuje a nie kradnie innym.Z nami nie pójdzie wam tak łatwo jak z Akademią
      Medyczną.
      • Gość: MODJO Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.mm.pl 29.11.04, 09:27
        To że odbyła się na ten temat konferencja i toczy się dyskusja uważam za duży
        plus dla PiSu. Nie jest to zagadnienie łatwe proste i przyjemne i także na
        naszym forum prowadziliśmy polemikę. Tak ja PiS który rozpoczął publiczną
        dyskusję na ten temat, uważam, że powinno przeprowadzić się dokładne wyliczenia
        ekonomiczne, które pozwalą jednoznacznie określić czy to się opłaca.
        Ja jednak jestem raczej za z jednej prostej przyczyny:
        Spójrzcie na Bydgoszcz i zastanówcie się dlaczego nastąpił tak szybki rozwój?
        Odpowiedź jest prosta: Moja "ukochana" Bydgoszcz poszerzała się wcześniej i o
        znacznie większe tereny. Dzisiaj jest zdecydowanie przed Toruniem i to my
        musimy nadrabiać straty.
      • Gość: Andrew Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.mm.pl 29.11.04, 09:38
        Colek napisał:
        "Jak Toruń chce być wielki to niech to sam wypracuje a nie kradnie innym.Z nami
        nie pójdzie wam tak łatwo jak z Akademią Medyczną."

Co za prowincionalne i aroganckie myślenie!

Po pierwsze to Toruń niczego nikomu nie kradnie, nie najeżdża, nie zabija i nie
        łupi. Poszerzenie może opłacać się jednej i drugiej stronie. Dzięki temu że
        małe gminy znajdują się w okolicy Torunia rozwijają się, rozrastają i czerpią
        korzyści. Tak jest z inwestycjami w Lubiczu (NESTLE, TZMO, STALER).
        Jeszcze łatwiej i szybciej będzie nam pozyskać nowych przedsiębiorców, a tym
        samym nowe miejsca pracy. Aby to zrozumieć trzeba jednak patrzyć na to szerzej.
    • Gość: Znawca WIELKI SKANDAL IP: *.law.uni.torun.pl 29.11.04, 09:55
      Z tą próbą przyłączenia gmin to wielki skandal!Zamach na suwerenność
      gmin.Wójtowie walczcie o swoje!
      • Gość: ad Re: WIELKI SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:10
        Pytanie:
        interes ogółu i 250.000 ludzi czy interes zarządu gminy jest ważniejszy?
        • Gość: arek nic na siłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:17
          Ja myślę że nie można nikogo uszczęśliwiać na siłę. o tym powinny zadecydować
          referenda w poszczególnych gminach.
          • Gość: Wolne gminy! STOP PROPAGANDZIE IP: *.law.uni.torun.pl 29.11.04, 11:28
            STOP PROPAGANDZIE.ZOSTAWCIE GMINY W SPOKOJU,A ZAJMIJCIE SIE LEPIEJ TAKIMI
            TERENAMI JAK PODGÓRZ.NIECH NAJPIERW MIASTO WYASFALTUJE GRUNTÓWKI W TORUNIU!!!
        • ka_zet Re: WIELKI SKANDAL 29.11.04, 11:54
          Gość portalu: ad napisał(a):

> Pytanie:
          > interes ogółu i 250.000 ludzi czy interes zarządu gminy jest ważniejszy?

A skąd wy wszyscy już tak dobrze wiecie jaki jest interes ogółu?
          • torunianin1 Re: WIELKI SKANDAL 29.11.04, 12:06
            a myslisz, ze ty jako Bydgoszczanka wiesz lepiej?
            ale dzieki za zainteresowanie rozwojem Torunia :-)
            • ka_zet Re: WIELKI SKANDAL 29.11.04, 12:11
              torunianin1 napisał:

> a myslisz, ze ty jako Bydgoszczanka wiesz lepiej?

Co wy z tym przypisywaniem mi płci żeńskiej macie, to ja nie wiem...
              :-)

> ale dzieki za zainteresowanie rozwojem Torunia :-)

Wiesz, dziwi mnie po prostu to przeświadczenie, że na pewno wszyscy poza wójtami chcą wielkiego
              Torunia. Nie wykluczam że tak jest (i to byłoby fajne), ale proponowałbym to sprawdzić jakoś w sposób
              miarodajny jednak.
        • Gość: maciej Re: WIELKI SKANDAL IP: 62.244.137.* 29.11.04, 12:18
          To mi przypomina czasy komuny. Co wazniejsze jeden rolnik czy Spoldzielnie, PGR?
          • Gość: doll Re: WIELKI SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:30
            rozumiem macieju ze jak Twoja Bydgoszcz właczała Fordon czy Myslecinek, to było
            dobre?
            • Gość: babette byly robione badania: 61% ZA i 86% ZA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:41
              ka_zet napisał:
              > przeświadczenie, że na pewno wszyscy poza wójtami chcą wielkiego
              > Torunia. Nie wykluczam że tak jest (i to byłoby fajne), ale proponowałbym to
              > sprawdzić jakoś w sposób miarodajny jednak.

byly robione badania: przedmiescia 61% ZA, w Toruniu 86 % ZA.
              A pomysl jest nowy, nieco wszystkich zaskoczyl - jak sie mieszkancy przespia,
              przyzwyczaja - na pewno ta grupa sie jeszcze zwiekszy.
              • ka_zet Re: byly robione badania: 61% ZA i 86% ZA. 29.11.04, 13:22
                Gość portalu: babette napisał(a):

> ka_zet napisał:
                > > przeświadczenie, że na pewno wszyscy poza wójtami chcą wielkiego
                > > Torunia. Nie wykluczam że tak jest (i to byłoby fajne), ale proponowałbym
                > to
                > > sprawdzić jakoś w sposób miarodajny jednak.
                >
                > byly robione badania: przedmiescia 61% ZA, w Toruniu 86 % ZA.

Gdzie, kiedy, przez kogo? Bo chyba nie mówisz o tym czymś co zrobili posłowie PiS?

> A pomysl jest nowy, nieco wszystkich zaskoczyl - jak sie mieszkancy przespia,
                > przyzwyczaja - na pewno ta grupa sie jeszcze zwiekszy.

No i dobrze. Niedługo wybory parlamentarne, przy okazji można zorganizować jakieś referendum.

• Gość: maciej Re: WIELKI SKANDAL IP: 193.26.211.* 30.11.04, 13:04
              To mialo miejsce wlasnie za komuny, kiedy nie liczono sie z mniejszymi. Nie
              wiem czy Fordon jest zadowolony z takiego przylaczenia. Tylko, ze to byly
              zupelnie inne czasy. Dzis sa samorzady i niech one decyduja czy chca czy tez
              nie. Dlatego najlepszą formą jest referendum.Niech Ci ludzie moga sie na ten
              temat wypowiedziec.
              ps. nie jestem za przylaczeniem do Bydgoszczy Osielska, Białych Błót. Doskonale
              radza sobie sami. A to czy bydzia bedzie miala 400tys mieszkancow gila mnie
              totalnie.Tez mysle jak wyprowadzic sie z bydgoszczy do Zielonki. Niestety
              finanse nie pozwalaja na budowe domu. Moze za 5 lat. Do Bydzi zawsze sobie
              dojade, nie musze miec tablicy BYDGOSZCZ!
      • grzegorzzing Re: WIELKI SKANDAL 29.11.04, 18:27
        Znawca metod socjotechnicznych odwołuje się do urzędników, aby bronili swoich
        pozycji. To jakiś beton z poprzedniej PRLowskiej bydgoskiej ekipy ?
        • Gość: gasso o właczeniu powinien decydowac charakter osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 19:52
          Wedlug mnie o właczeniu powinien decydowac charakter osiedla i zajecia zawodowe
          mieszkancow: jesli wiekszosc zajmuje sie hodowla, rolnictwem - to zostaje w
          gmnie wiejjskiej. Jesli wiekszosc to typowe mieszczuchy, zyjace i pracujace w
          miescie i z miasta - powinni byc w gminie miejskiej.
          Wlasnie wlaczenie ma temu służyć.
      • Gość: zg Re: WIELKI SKANDAL IP: *.ztpnet.pl 04.05.05, 10:34
        Tak ku.. niech walcza o swoje pensje i to spore za nic nierobienie!!!!!!!
    • torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 29.11.04, 20:11
      Miasto sie rozrasta - to naturalny i oczywisty proces. Jedna osoba nie powinna
      blokowac naturalnego rozwoju kilkuset tysiecy ludzi.

Tak samo nie popieram, by jedna osoba nie chciala sprzedac swojej dzialki i
      blokowala budowe drogi.
    • babbik kiedy realnie moze nastapic takie poszerzenie ? 29.11.04, 20:52
      kiedy realnie moze nastapic takie poszerzenie i rozwoj miasta?
      czy to proces na miesiac? 6 miesiecy? rok?
    • Gość: ad politycy! narzeszcie myślicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:06
      politycy! narzeszcie myślicie.

wchłoniecie przedmiesc to nie widzimisię Torunian, lecz koniecznosc niezbedna
      dla dalszego rozwoju Torunia. Gdyby Brzezina i Lesna Polana albo Czrerniewice
      były puste, bez domów, gdyby wzdłuż wylotówek we wszytkich kierunkach były
      ciągi pustych działęk - rozwoj nie miałby sensu.
      Ale jesli znalezienie sensownej działki na dom w chocby przecietnie atrakcyjnej
      dzielnicy Torunia graniczy z cudem, a kupienie np. 1-2 hektarow niezabudowanej
      ziemi wzduz jakiejkolwiek wylotowki w granicach miasta jest prawie niemozliwe -
      to znaczy ze brakuje terenów.

Powoinnismy miec jako miasta nadmiar ziemi conajmniej 10-20%, roznej wielkosci
      wroznych punktach miasta i o róznym zagospodarowaniu.
      Jesli tak nie bedzie i inwestor nie znajdzie ziemi w Toruniu, bedzie szukał jej
      w Bydgoszczy, Poznaniu czy Włocławku. Czy tego chcemy?
      • Gość: maciej Re: politycy! narzeszcie myślicie. IP: 193.26.211.* 30.11.04, 12:56
        A jaki problem kupic sobie dzialke w Przyłękach?Rozumiem brak tablicy TORUŃ!
    • Gość: zarek Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:03
      nareszcie!
    • Gość: romek Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinno byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:41
      Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinno byc ponad interes paru osób.
      • Gość: maciej Re: Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinn IP: 62.244.137.* 01.12.04, 13:20
        To znaczy, ze jak moi sasiedzi w 8 osob tlocza sie na mieszkaniu 3 pokojowym to
        ja mam sie z nimi polaczyc, bo mieszkam we troje na czteropokojowym. Logika
        czysto komunistyczna!!!!
        • Gość: gasso Re: Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:02
          z tego co piszesz wynika, ze wieksza przestrzen miasta oznacza wiekszy ścisk w
          mieszkaniach? za nic nie rozumiem, ale dzieki za troskę.
          twoja bydgoska troska macieju aż tchnie szczerością!
      • grzegorzzing Czy radni Torunia dojrzeli, by rozwijac miasto ? 02.12.04, 01:37
        Gość portalu: romek napisał(a):

> Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinno byc ponad interes paru osób.

CZEKAM NIECIRPLIWIE KIEDY PROBLEM STANIE SIE PRZEDMIOTEM OBRAD RADY MIASTA !!!
        • Gość: NTR Re: Czy radni Torunia dojrzeli, by rozwijac miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:36
          grzegorzzing napisał:
          > CZEKAM NIECIRPLIWIE KIEDY PROBLEM STANIE SIE PRZEDMIOTEM OBRAD RADY MIASTA !!!

grzegorzzing!
          zajrzyj do skrzynki mailowej
    • Gość: TT najwyzszy czas! zrobcie to. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:08
      najwyzszy czas! zrobcie to.
      • Gość: liberał BRAWO PIS!!! IP: *.torun.mm.pl 02.12.04, 13:01
        W końcu PiS wystąpił z jakąś sensowną inicjatywą. Poszerzenie granic miasta
        będzie oznaczało zwolnienie kilkudziesięciu urzędników czyli ograniczenie
        wydatków na biurokracje! Jeśli uda się jeszcze utrzymać podatki lokalne po
        przyłączeniu tych terenów na takim samym poziomie to będzie to pełen sukces
        • Gość: viki Re: BRAWO PIS!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:47
          tylko kiedy rusza?
    • mavellis Re: Ekspansyjne plany Torunia 03.12.04, 13:10
      Czy nie jest oczywiste, ze predzej czy później i tak to nastąpi
    • nautile Re: Ekspansyjne plany Torunia 03.12.04, 22:24
      przyłaczenie?
      jak najszybciej TAK!
    • babbik Re: Ekspansyjne plany Torunia 04.12.04, 21:40
      wyjątki z gazetki Gminy Lubicz:

- konkurs "Piękna zagroda"
      - sołtys zorganizował "zebranie wiejskie"
      - pomoc UE dla rolników
      - ekologiczne metody produkcji rolnej
      - zalesianie gruntów ornych

TO NIE SĄ PROBLEMY GRĘBOCINA ANI ZŁOTORII - MY JESTEŚMY ZWIĄZANI Z MIASTEM.
      NIE ŻYJEMY Z ROLNICTWA.
    • torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 05.12.04, 21:53
      Jeszze jedno: Olszewski w/g mnie, podobnie jak pisza inni, broni swego
      egoistycznego interesu. Nie wiem, czy jeszcze chroni (zasłania) jakies
      przekrety.

Wójt, burmistrz, prezydent - to osoby zaufania publicznego, które nie powinny
      patrzec przez krótkowzroczny pryzmat samych zysków gminy, lecz długofalowo -
      rozwoju miasta (tzn. głownej aglomeracji torunskiej), od której Lubicz jest
      przeciez zależny.

Ekonomia zna reguły, ze zmniejszenie podatków daje wyższe wpływy do budżetu!
      Podobnie tu - mniejszy Lubicz (a większy Torun) oznacza wzrost rozwoju i
      przyciagania inwestycji przez miasto główne, a przez to i szybszy rozwój także
      Lubicza. Dlaczego się temu przeciwstawiać? Kto chce słabszy i biedniejszy Torun?
    • qq1110 popieram nowatorskie rozwiazanie! 06.12.04, 19:44
      popieram nowatorskie rozwiazanie oraz rozwoj miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka