Gość: toja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:22 Co myślicie o Elblągu? Może ktoś z was tam niedawno był? Są wakacje więc jestem ciekaw waszego zadania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: torunianin Re: Elbląg? IP: *.petrus.com.pl 18.07.05, 06:50 Fajny pomysł z odbudową starówki. Ładne tramwaje. Duże miasto o znaczeniu ponadregionalnym. Plusem jest położenie Elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Elbląg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:33 ładne to miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:49 To bardzo mile ,ze masz takie zdanie o moim miescie,szkoda ze nie jesteśmy w jednym wojewodztwie,bardzo lubię Toruń,macie fajną starowkę,sosny w miescie,zdrowe powietrze,uniwerek,mogę wam pozazdroscic pozycji w kraju,w niektorych dziedzinach przewyzszacie metropolie.Szkoda ze nie mieszkam w T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:51 Chcialbym dodać,ze Olsztyn nie szanuje mojego miasta,jestesmy dla nich wiocha leząca na uboczu i dziura zabitą dechami. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwidowan 18.07.05, 08:47 Miasto lubie, ale kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwidowanym ABB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 18.07.05, 10:03 Z tego co wiem to ABB/alstom power swietnie działa i ma duże kotrakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 18.07.05, 12:53 MAVELIS wytlumacz mi to Miasto kojarzysz tylko z negatywnymi rzeczami a jednak lubisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:44 ABB zostalo przeksztalcone w ALSTOM POWER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: 81.15.226.* 18.07.05, 23:10 Do Elbląga najlepiej dojechać samochodem przez Kwidzyn lub Świecie,jest tutaj parę hoteli,przystań jachtowa,wypozyczalnie kajkow,dosyć ciekawie zaczyna wygladac odbudowujaca sie starowka,są wodoloty,ktorymi mozna doplynąc do Krolewca,jest rozbudowywana infrastruktora portowa,miasto lezy na styku Zulaw Wislanych i Wysoczyzny Elblaskiej,najnizszy punkt w okolicy jest najnizszym pZunktem w Polsce,Raczki Elblaskie -1,8 m .npm,najwyzszy to Maslana Gora,197mnpm.Z E. MOZNA POPLYNAĆ STATECZKAMI ZEGLUGI OSTRODZKO elblaskiej przez 5 pchylni i parę sluz do Ostrody i Ilawy,pochylnie te zostaly zbudowane przez Niemcow,napędzane sa silą spadku wody,cos jak mlynskie kolo,i wciagaja stateczek po szynach na wyzszy poziom,statek plynie po trawie,warto zobaczyć.Elblag ma dobre biblio0teki,muzeum elblaskie na podzamczu,w miescie odbywa sie wiele imprez m.innymi Noce Teatru I Poezji,mamy 5 linii tramwajowych,miasto moze nie jest takie piekne jak przed wojna,ale jest ladne,czyste, kolorowe,moze smutne ,ze wzgledu na wysokie bezrobocie.To tyle,w malym wskrocie,polecam zwiedzenie Elblaga i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Elbląg? 18.07.05, 23:48 Gość portalu: toja napisał(a): > Co myślicie o Elblągu? > Może ktoś z was tam niedawno był? > Są wakacje więc jestem ciekaw waszego zadania Byłem w zeszłym roku ,wiosną wybrałem się specjalnie na wycieczkę z rodziną,a wczesniej w 70 latach. Miasto robi miłe wrażenie,zwłaszcza śródmiescie i starówka,gdzie przebijaja sie ślady wielkości i potęgi Elbląga. Warto otworzyć stronkę ze starymi zdjęciami,Elbląg przed wojną był portem morskim,przy nabrzezach cumowały statki,a miasto zaliczało sie do dużych i bogatych,liczył grubo ponad 100 tys. mieszkańców. Piękna jest Wysoczyzna Elbląska i trasa do Tolkmicka,same Tolkmicko jest zaniedbane,ale np. Kadyny nad Zalewem Wiślanym polecam,piękna miejscowość jakby wyjeta z XVIII w. ze stadniną koni,hotelem,gospodami,pałacem Hohenzolernów,dębem Baczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Elbląg? 19.07.05, 00:11 Debem Baczynskiego czy Buszczynskiego? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Elbląg? 19.07.05, 00:32 jakub_lauder napisał: > Debem Baczynskiego czy Buszczynskiego? :P Dąb Bażyńskiego,tak jest porawnie,pisałem szybko ,stąd pamięć mnie zawiodła. Bazyńscy to zanay ród związany z Pomorzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Elbląg? IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 19.07.05, 11:50 A kadyny są rzeczywiście fantastyczne. Dąb Bażyńskiego to drugi po "bartku" w kraju Elbląg też ciągle pięknieje. Jak kogoś interesuje archeologia, to właśnie zaczyna się 25sezon na elbląskim starym mieście (a propos - elbląskie stare miasto to największy "poligon" archeologiczny w centrum miasta w europie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 19.07.05, 17:54 Dla ciekawskich www.info.elblag.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 19.07.05, 18:02 Jest u nas rozbudowywana infrastruktura drogowa,parę lat temu oddano nowy most na rzece Elblag,budowany jest terminal pasazerski,a po drugiej stronie rzeki terminal przeladunkowy,uniwersalny.Elblag już nigdy nie bedzie taka potęga morską ,jak byl,ale nalezy wykprzystywac gospodarczo walory geograficzne miasta.Kiedys ,parę wiekow wstecz nasze miasta wladly pomorzem,Toruń mial prawo skladu,nastepnie wszystkie towary byly splawiane Wisla do Gdańska i Elblaga,stąd powstal kanal Jagielloński,lączący system Wisly z portem w Elblagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarek Bardzo mi sie podoba - miasto dzis i przed 15 laty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:08 Bardzo mi sie podoba - miasto dzis i przed 15 laty bardzo sie rózni na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
staszekk1 macie najwieksza depresje w kraju! 20.07.05, 08:40 macie najwieksza depresje w kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: macie najwieksza depresje w kraju! IP: 81.15.226.* 20.07.05, 19:58 Zgadza się,geograficzną,minus 1,8,Raczki Elblaskie. Odpowiedz Link Zgłoś