IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:22
Co myślicie o Elblągu?
Może ktoś z was tam niedawno był?
Są wakacje więc jestem ciekaw waszego zadania
Obserwuj wątek
    • Gość: torunianin Re: Elbląg? IP: *.petrus.com.pl 18.07.05, 06:50
      Fajny pomysł z odbudową starówki.
      Ładne tramwaje.
      Duże miasto o znaczeniu ponadregionalnym.
      Plusem jest położenie Elbląga.
      • Gość: toja Re: Elbląg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:33
        ładne to miasto?
      • Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:49
        To bardzo mile ,ze masz takie zdanie o moim miescie,szkoda ze nie jesteśmy w
        jednym wojewodztwie,bardzo lubię Toruń,macie fajną starowkę,sosny w
        miescie,zdrowe powietrze,uniwerek,mogę wam pozazdroscic pozycji w kraju,w
        niektorych dziedzinach przewyzszacie metropolie.Szkoda ze nie mieszkam w T.
      • Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:51
        Chcialbym dodać,ze Olsztyn nie szanuje mojego miasta,jestesmy dla nich wiocha
        leząca na uboczu i dziura zabitą dechami.
    • mavellis kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwidowan 18.07.05, 08:47
      Miasto lubie, ale kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwidowanym ABB.
      • Gość: misiu Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 18.07.05, 10:03
        Z tego co wiem to ABB/alstom power swietnie działa i ma duże kotrakty
      • Gość: ja Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 18.07.05, 12:53
        MAVELIS wytlumacz mi to
        Miasto kojarzysz tylko z negatywnymi rzeczami a jednak lubisz
        • Gość: alfik Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: 81.15.226.* 18.07.05, 22:44
          ABB zostalo przeksztalcone w ALSTOM POWER.
          • Gość: alfik Re: kojarze je tylko z afera w Biedronce i zlikwi IP: 81.15.226.* 18.07.05, 23:10
            Do Elbląga najlepiej dojechać samochodem przez Kwidzyn lub Świecie,jest tutaj
            parę hoteli,przystań jachtowa,wypozyczalnie kajkow,dosyć ciekawie zaczyna
            wygladac odbudowujaca sie starowka,są wodoloty,ktorymi mozna doplynąc do
            Krolewca,jest rozbudowywana infrastruktora portowa,miasto lezy na styku Zulaw
            Wislanych i Wysoczyzny Elblaskiej,najnizszy punkt w okolicy jest najnizszym
            pZunktem w Polsce,Raczki Elblaskie -1,8 m .npm,najwyzszy to Maslana
            Gora,197mnpm.Z E. MOZNA POPLYNAĆ STATECZKAMI ZEGLUGI OSTRODZKO elblaskiej przez
            5 pchylni i parę sluz do Ostrody i Ilawy,pochylnie te zostaly zbudowane przez
            Niemcow,napędzane sa silą spadku wody,cos jak mlynskie kolo,i wciagaja
            stateczek po szynach na wyzszy poziom,statek plynie po trawie,warto
            zobaczyć.Elblag ma dobre biblio0teki,muzeum elblaskie na podzamczu,w miescie
            odbywa sie wiele imprez m.innymi Noce Teatru I Poezji,mamy 5 linii
            tramwajowych,miasto moze nie jest takie piekne jak przed wojna,ale jest
            ladne,czyste, kolorowe,moze smutne ,ze wzgledu na wysokie bezrobocie.To tyle,w
            malym wskrocie,polecam zwiedzenie Elblaga i okolic.
    • kdesw Re: Elbląg? 18.07.05, 23:48
      Gość portalu: toja napisał(a):

> Co myślicie o Elblągu?
      > Może ktoś z was tam niedawno był?
      > Są wakacje więc jestem ciekaw waszego zadania

Byłem w zeszłym roku ,wiosną wybrałem się specjalnie na wycieczkę z rodziną,a
      wczesniej w 70 latach.
      Miasto robi miłe wrażenie,zwłaszcza śródmiescie i starówka,gdzie przebijaja sie
      ślady wielkości i potęgi Elbląga.
      Warto otworzyć stronkę ze starymi zdjęciami,Elbląg przed wojną był portem
      morskim,przy nabrzezach cumowały statki,a miasto zaliczało sie do dużych i
      bogatych,liczył grubo ponad 100 tys. mieszkańców.
      Piękna jest Wysoczyzna Elbląska i trasa do Tolkmicka,same Tolkmicko jest
      zaniedbane,ale np. Kadyny nad Zalewem Wiślanym polecam,piękna miejscowość jakby
      wyjeta z XVIII w. ze stadniną koni,hotelem,gospodami,pałacem
      Hohenzolernów,dębem Baczyńskiego.
      • jakub_lauder Re: Elbląg? 19.07.05, 00:11
        Debem Baczynskiego czy Buszczynskiego? :P
        • kdesw Re: Elbląg? 19.07.05, 00:32
          jakub_lauder napisał:

> Debem Baczynskiego czy Buszczynskiego? :P

Dąb Bażyńskiego,tak jest porawnie,pisałem szybko ,stąd pamięć mnie zawiodła.
          Bazyńscy to zanay ród związany z Pomorzem.
    • Gość: eee Re: Elbląg? IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 19.07.05, 11:50
      A kadyny są rzeczywiście fantastyczne.
      Dąb Bażyńskiego to drugi po "bartku" w kraju
      Elbląg też ciągle pięknieje.
      Jak kogoś interesuje archeologia, to właśnie zaczyna się 25sezon na elbląskim
      starym mieście (a propos - elbląskie stare miasto to największy "poligon"
      archeologiczny w centrum miasta w europie)
      • Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 19.07.05, 17:54
        Dla ciekawskich www.info.elblag.pl
        • Gość: alfik Re: Elbląg? IP: 81.15.226.* 19.07.05, 18:02
          Jest u nas rozbudowywana infrastruktura drogowa,parę lat temu oddano nowy most
          na rzece Elblag,budowany jest terminal pasazerski,a po drugiej stronie rzeki
          terminal przeladunkowy,uniwersalny.Elblag już nigdy nie bedzie taka potęga
          morską ,jak byl,ale nalezy wykprzystywac gospodarczo walory geograficzne
          miasta.Kiedys ,parę wiekow wstecz nasze miasta wladly pomorzem,Toruń mial prawo
          skladu,nastepnie wszystkie towary byly splawiane Wisla do Gdańska i
          Elblaga,stąd powstal kanal Jagielloński,lączący system Wisly z portem w Elblagu.
    • Gość: zarek Bardzo mi sie podoba - miasto dzis i przed 15 laty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:08
      Bardzo mi sie podoba - miasto dzis i przed 15 laty bardzo sie rózni na plus.
    • staszekk1 macie najwieksza depresje w kraju! 20.07.05, 08:40
      macie najwieksza depresje w kraju!
      • Gość: alfik Re: macie najwieksza depresje w kraju! IP: 81.15.226.* 20.07.05, 19:58
        Zgadza się,geograficzną,minus 1,8,Raczki Elblaskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka