Dodaj do ulubionych

Szkoła Filmowa w Toruniu.

11.04.07, 14:45
Szkoła Filmowa w Toruniu.

A[pel o szkole w regionie wystosowały srodowiska regionu
miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4051139.html
Uwazam, ze to bardzo dobry pomysl. Torun idealnie nadaje sie do tego. Nie
tylko dlatego, ze tu jest najwiecej plenerow filmowych (kręcono kilkanascie
filmow), ale m.in. dlatego, ze w Toruniu juz istnieje:
- Wyzsza Szkola Medialna
- Camerimage Film School.
Obserwuj wątek
    • campenile Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 14:49
      Ale ty jesteś pusty... Co mają plenery do szkoły filmowej?
      • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 14:57
        Jak co mają. Plenery będą kręcić produkcje filmowe.
        • joker_prim obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w Bczy 11.04.07, 14:58
          Alez w y bydgoszcznaie jestescie zawistni. Plenery to tylko maly argument,
          znacznie wiekszym jest obecnosc 2 szkol z tej branzy w T-niu i ZERA w B-czy.
          • campenile Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:06
            To po co ten apel o szkołe skoro az dwie są w Toruniu?
            • joker_prim Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:10
              Bo to sa 2 prywatne, a apelujący chca takze panstwowej.
              • mac_byd Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:14
                Jasne zaraz założą tobie państwową. W tym wypadku Bydgoszcz niestety ma większe
                szanse. Siedzibą szkoły może być np. Solec Kujawski.
                ps. a tak mówiąc juz poważnie, to zapewne powstanie tam gdzie będą srodki,
                odpowiedni ludzie, i parcie na jej stworzenie. UMK raczej odpada, na UKW owszem
                sa kierunki muzyczne, ale to nic, reżyseria dźwieku jest w AM, a podejrzewam,
                że największą siłę przebicia chyba będzie miało WSG.
                • joker_prim Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:27
                  Kpisz????? Ministerstwo dofinansuje prywatna WSG????
                  • mac_byd Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:58
                    Człowieku ty nie masz zielonego pojęcia jak jest finasowane szkolnictwo wyższe.
                    Owszem prywatne uczelnie też dostają od państwa kasę!
          • mac_byd Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 15:11
            Mało czytasz kolego o Bydgoszczy. Szkoła Rydzyka i nowatorskie kino. Chyba nie
            masz pojęcia o czym piszesz.
            Poczytaj trochę rozjasni się Tobie.
            www.info.bydgoszcz.pl/showartysciel.php?i=288&gname=Arty%C4%B9%E2%80%BAci%20filmowcy
            www.festiwalniezwykly.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=50
            www.wajdaschool.pl/378
            www.teatry.art.pl/!szkoly/nowasz.htm
            www.aktorska.com.pl/
            Tutaj o reżyserii dźwieku
            www.amuz.bydgoszcz.pl/pl/nav03/rd.html
            i niestety ten ośrodek TVB to też niezły argument.
          • pol_czlowieka Re: obecnosc 2 szkol z tej branzy w Tniu i ZERA w 11.04.07, 22:56
            Zamiast bajdurzyć sprawdź sobie do czego przygotowuje WSKSiM
            www.wsksim.edu.pl/info.php?id=studiainf
            www.wsksim.edu.pl/info.php?id=studiamgr
            Nie widzę tam żadnego kierunku związanego z filmem a z mediami video, jedynie dziennikarstwo i ew. techniki multimedialne ale raczej skierowane na informatykę.

Co do tej drugiej szkoły? ostatnie info w necie jakie znalazłem są z 2003 roku. Nie maja żadnej strony więc niewiele mogę powiedzieć.
    • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 14:54
      Och tak zapewne, tylko w Toruniu. Tylko jak to jest, ze z tego miasta spieprzył
      festiwal Camerimage. Zapewne pomogła w tym doskonała atmosfera. Najpewniej i
      najszybciej taki kierunek rozwinie WSG, dowodem na to są już pierwsze kroki,
      muzeum filmu, prywatne kino oraz osoby, które kręcą się dookoła Macieja Cuske
      bydgoszczanina, absolwenta szkoły reżyserskiej Wajdy, który gwarantuje
      odpowiedni poziom takich realizacji.
      ps. dlaczego nie napisałeś środowiska filmowe Bydgoszczy i Torunia. Pomijam już
      fakt zakompleksienia redaktorka tej notatki. Słynne powiedzenie najpierw JA, a
      na końcu same matoły. To właśnie cała "kultura" tego dziennikarzyny!
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/4119837
      • joker_prim Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 14:59
        Mysloe, ze ty jestes znacznie bardziej zakompleksiony niz dziennikarz.
        Nie wchodz na torunskie forum i nie czytaj torunskiej GW, jak ci nieodpowiada.
        • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:03
          Gdzie ja napisałem, że mi forum nie odpowiada? Z tekstami nie musze sie
          zgadzać, a kultury to troche brak takim małym redaktorką. Ja zakopleksiony? Coś
          ty jak mozna być zakompleksionym skoro studiowało się na słynnej w świecie UMK?
    • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 14:54
      Jasne ojczulo Rydzyk wda się w takie koligacje!
      • wet3 Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:11
        No i prosze! Od razu na forum totunskim mamy samych bydgoszczan!!! Bo, jak
        przeciez wiadomo, wszystko powinno byc tylko i wylacznie w Bydgoszczy!
        • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:11
          Zgadzam się. Oprócz szkoły Rydzyka ;)
        • muvon200 Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:14
          nooo wszystko :) dlatego wywoziliśmy na furmankach wszystko co mieliście i
          pilnowaliśmy żebyście sobie we własnym województwie nie odbudowali heheheeh.
          • rozczarowana-torunianka Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 16:52
            a jednak to nie były plotki;)
    • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:18
      Szkoda, że taka szkoła filmowa nawet nie ma swojej stronki w necie. To też o
      czymś swiadczy!
      • joker_prim Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:32
        WSM nie ma strony? Poszukaj sobie.
        • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 15:59
          Ja nie o Rydzolu, bo tego nie można brać pod uwagę. Czy ty nie rozumiesz, że
          takie osoby kina typu Cuske sa jak najdalej od ojczulka. Pisałem o camerimage
          policealna school!
          • epepepe Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 17:25
            czytajcie dokąłdnie. Jak napisano w artykule z GW apel festiwalu TOFFI, ktory
            wymyślił ten przegląd filmów torunsko - bydgoskich oraz wspierajacej ich Yakizy
            dotyczy OBU miast, bo oab skorzystaja na załżeniau takiej uczelni. poza tym
            szkoła Camerimage nie istnieje od kilku lat, a szkoła Rydzyka nie jest uczelnią
            filmową, tylko studium zawodowym dla dzienniakrzy katolickich.
            budujmy nie niszczmy!
            • wet3 Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 17:54
              Teraz wiem dokladnie jak zamienic forum torunskie na forum bydgoskie!!!
            • mac_byd Re: Szkoła Filmowa w Toruniu. 11.04.07, 19:24
              Czekam z utęsknieniem na taki tekst babbika. Chyba jednak nie doczekam się.
              Słusznie prawisz!
              • wet3 Re: mac_byd 11.04.07, 19:31
                mac_byd napisał:

> Czekam z utęsknieniem na taki tekst babbika. Chyba jednak nie doczekam się.
                > Słusznie prawisz!

Wy bydgoszczanie nie macie umiarkowania za grosz. Zobacz ile jest wypowiedzi i
                ilu torunian sie wypowiada. Wam na prawde szajba odbija!
                • mac_byd Re: mac_byd 11.04.07, 23:59
                  Masz rację torunianka, ty i babbik w róznych wcieleniach. Tylko trzy. Ale nam
                  odbija.
                  ps. sorry jeszcze jeden gościu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka