Dodaj do ulubionych

Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża

13.04.07, 22:48
Zgadza się, niech pomnikiem stanie się fundusz.
Obserwuj wątek
    • rozczarowana-torunianka Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 13.04.07, 23:06
      od samego początku mówiliśmy tu na forum, że pomysł jest bezsensowny i wcale nie
      wynikał z potrzeby serca, tylko z pójścia na łatwiznę.
      • pele_pank Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 13.04.07, 23:37
        W pełni popieram pomysł profesora Chmielewskiego.Wydawanie pieniędzy na pomnik
        to marnotrastwo pieniędzy.I jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli w Toruniu
        pomnik papieża na każdej ulicy!
        • vauban Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 01:30
          Nie zawsze zgadzam się ze zdaniem profesora Chmielewskiego, ale teraz wręcz
          podbiję mu bębenek... Kurczę, dosyć już kiczu na ulicach. Basta !
    • felippee Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 07:39
      Slusznie prawi, ten pomnik to idiotyzm.
    • onanes Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 10:21
      Chyba jednak nic nie zmieni decyzji władz miasta co do budowy pomnika, bo może
      to podważyć ich dumę i ozbaczałoby przyznanie się do nierozsądnej decyzji.
      Pójdą w zaparte byleby postawić na swoim.
      • albrecht_kalb Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 10:38
        Bo nasi kochani radni zapomnieli juz o slowach : "Nie budujcie mi pomnikow ze
        spizu". Soviecka mentalnosc, sovieckie podejscie do tematu oddawani czci. Mamy
        rydzyka, to jeszcze zrobmy z siebie miasto ktore ma najwiecej pomnikow papieza.
        Zrobmy z siebie mega wiesniakow :)
        • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 12:13
          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4058714.html
          • pit07 Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 13:29
            O czym my mówimy? Przecież pomnik i tak powstanie - ten, który odważyłby się
            zaprotestować przeciw jego budowie, musiałby się liczyć ze wściekłymi atakami
            Rydzyka i jego zwolenników oraz innych fundamentalistów, których przecież w
            naszym mieście jest sporo. Po co się narażać? Lepiej skulić uszy i siedzieć
            cicho. Budowa kolejnego pomnika papieża przypomina mi /przepraszam za
            porównanie/, stawianie kolejnych pomników wodzowi rewolucji Leninowi, gdyż w
            obu przypadkach wszyscy wiedzą, że jest to pozbawione najmniejszego sensu, a
            mimo to pomniki powstają i powstawać będą. Myślę, że jedynie głos kościoła
            mógłby ostudzić trochę gorące głowy, ale czy kościół stać na to? Chyba nie,
            przecież zamiast zaprotestować i wykazać się rozsądkiem, lepiej z całą świtą
            udać się na odsłonięcie pomnika i z namaszczeniem go poświęcić. Też będzie
            święty spokój.
    • monomach Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 14:09
      Zgadzam się z profesorem w 100%! Pamiętam, że sam wypowiadałem się na forum GW w
      tej sprawie, kiedy pojawił się pomysł budowy kolejnego pomnika JP2 w Toruniu.
      Namawiałem forumowiczów do napisania wspólnego listu do magistratu, ale odzew na
      mój głos sprzeciwu był nikły. Sam nie miałem tyle determinacji, by napisać do
      ratusza i przedstawić podobny pomysł na upamiętnienie Wielkiego Polaka w naszym
      mieście. Ale jestem tylko :) studentem - może prof. Chmielewski zmobilizuje
      Torunian, by poparli jego pomysł? Jeśli zaniesie do urzędu miasta projekt
      iluminacji Starówki, może zechce też zainterweniować w sprawie pomnika JP2
      inaczej niż tylko tekstem w gazecie? Ma Pan moje poparcie, Panie Profesorze!
      • vauban Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 14:36
        Głos Kościoła miałby znaczenie tylko wtedy, gdyby ktoś przytomniejszy wykazał
        jasno, iż stawianie pomników (nawet potencjalnym świętym), to w istocie
        bałwochwalstwo. Ale nie, i zapewne powstanie kolejny bałwan ze spiżu, na dodatek
        w eksponowanym miejscu. A nas trzaśnie cholera ze złości i będziemy się smażyć w
        wyimaginowanym piekle katolików. Na pewno...
        • yavanna86 Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 15:23
          :) niedługo wszystkie szkoły będą nosić miano JPII,ulice też,miasta może
          również,jak dobrze pójdzie...
          a pomniki?nigdy za mało,nie?;)

to takie banalne,postawić odlew,zapłacić jednorazowo i cacy.a zrobić COś DOBREGO
          dla drugiego człowieka to już niekoniecznie...
          niestety powierzchowny jest ten polski katolicyzm.. i co zrobić??
          • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 15:34
            - - - niestety powierzchowny jest ten polski katolicyzm.. i co zrobić??
            -Uważam, że przynajmniej kulturalnie zwracac na to uwagę i przede wszystkim
            proponować alternatywę. Dziś w godzinach szczytu przejdę sie tamtędy...
            • sonntag Czas ideologii 14.04.07, 16:30
              Wydaje mi się, że pytanie Profesora zostało postawione zbyt późno - stoi już
              zalążek cokołu, leży kostka granitowa, układa się chodniczki. Toruń wpisał się
              tu w polski "owczy" pęd - żadne miasto nie chce, wręcz nie może okazać się
              gorsze, bo władze mogłyby zostać posądzone o bycie "nie na czasie", nie daj
              Boże - o schlebianie niedowiarstwu, cyklistom i masonom. Stąd klerykalizacja,
              np. prezydent naszego miasta nie rozdaje członkom różnych organów i komisji
              miejskich kończących kadencję książek o historii miasta, Pomorza itd., lecz
              wydawnictwo "Ojcze Święty. Toruń", co do którego koncepcji i merytorycznej
              wartości wolę zmilczeć. Wydaje mi się także, że biadanie nad lokalizacją w
              miejscu hałaśliwym jest zupełnie zbędne - pomniki z natury rzeczy wystawiane są
              w miejscach publicznych nie po to, żeby służyć zadumie czy refleksji; to jest
              po prostu miejsce przyszłych patriotyczno-religijnych uniesień formalnych.
              Złośliwie powiem, że to nawet dobrze, bo dzięki lokalizacji nie będą one długie!
              A tak na marginesie - nie podoba mi się, że cały pas dawnych fortyfikacji
              jeszcze z czasów szwedzkich pomiędzy Placem Rapackiego a skwerem przy Placu
              Artylerii stopniowo obrasta w pomniki i głazy, jest coraz bardziej
              zabudowywany, brukowany. Traci po prostu swoje niepowtarzalne piękno czegoś
              naturalnego, zieleni wpisanej w centrum miasta. Wielka szkoda! Jedynym, który
              powinien pozostać, jest, moim zdaniem, pomnik ofiar II wojny światowej. Ten,
              kto stawiał pomnik Piłsudskiego, nie wiedział (albo nie chciał wiedzieć) nic o
              stosunku (zdecydowanie negatywnym) pomorskich Polaków w okresie międzywojennym
              do postaci tego polityka, niczym nie związanego z tym regionem. Pomnikomania
              jest jednak znamieniem epoki, gdzie władza chce odreagować swoje kompleksy,
              pokazać jedynie obowiązujący i słuszny system wartości. Liczba stawianych
              pomników jest zawsze wprost proporcjonalna do stopnia ideologizacji: im jest on
              wyższy, tym więcej trzeba stawiać pomników.
    • jacek.c1975 Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 16:20
      Tepy zacofany narodzie,bez obrazy,mamy juz setki ulic,szkol,placow imienia jp 2
      co wam da nastepny pomnik,dostajecie orgazmu na tym punkcie czy co,moj dziadek
      walczyl w Armii Ludowej w lasach kieleckich,za wolnosc wasza i nasza,nie mial
      pojecia co to komunizm a teraz zamiast oddac czesc bogu winnym chlopom
      dekomunizujecie ulice im poswiecona no ladne podziekowanie czy kiedykolwiek jp
      2 cos o tym napomnial,pytam,szanuje go jako zmarlego czlowieka ale nie robcie z
      niego posmiewiska przed calym swiatem niedlugo moj kot nie bedzie mial sie
      gdzie zlamac bo obrazi czyjes uczucia religijne.Przemyslcie to.Jest w koncu 21
      • bartolini-bartuomiej Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 16:36
        Kiedyś wszędzie były pomniki Lenina, teraz Jana Pawła II.
      • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 16:52
        "Przemyslcie to.Jest w koncu 21 wiek" - a nie 20 wiek. Traci już ważność pieśń
        "i chodź ze mną zbawiać świat dwudziesty już wiek" :)
        • bartolini-bartuomiej Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 18:49
          Już od 7 lat nie śpiewa się "dwudziesty"
          • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 19:21
            bartolini-bartuomiej - Jesteś dobry... uczęszczasz na roraty...
            • bartolini-bartuomiej Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 19:45
              No akurat to nie jest temat na roraty. Troche inny okres...
            • mynda Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 12:30
              taaak, przeprowadza staruszki na przejściu dla pieszych, jest dooobry...
    • mac_byd Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 14.04.07, 19:36
      Jacy ci redaktorzy niedoinformowani. Nie będziecie juz oryginalni. W Polsce
      istnieją juz fundacje im. Jana Pawła II na rzecz edukacji i nie tylko. W
      Bydgoszczy budowany jest pomnik - Katolicka Szkoła Podstawowa.
    • pisces Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 15.04.07, 10:05
      Dlaczego słowo papież piszesz z dużej litery? Proboszcz też piszesz z dużej?
    • szlachcic Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 15.04.07, 10:47
      jak wy nic nie rozumiecie
      co z tego ze 4 pomnik, no 3 tak naprawde
      tu chodzi o to ze to dzieki radnym i prezydentowi powstanie pomnik
      Dzieki im, bo jakby tego nie uchwalili to by nie bylo
      i tak to radni i prezydent stali sie świętymi ludzmi
      a co do profesora to wyrwal sie jak filip ....
      spoznienie panie profesorze 2 letnie troche pana osmiesza
      cokol juz stoi, umiowy na odlanie podpisane, forma przygotowana
      w zasadzie 99% jest gotowe, panie profesorze refleksik szwankuje
    • zlotabeczka Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 15.04.07, 13:33
      Zgadzam sie w pełni z Profesorem Chmielewskim!! Sam Papiez mowil
      o "zywych "pomnikach, po co stawiac kolejne z metalu? Ja w ogole sie
      zastanawiam po co w jednym miescie tyle pomnikow??Nie wystarczy jeden? Mam
      nadzieje, ze wladze miasta zreflktuja sie i zmienia projekt. Popieram fundusz
      stypendialny!!! Pragne rowniez nadmienic, ze w rozmowie z moimi kolegami
      studentami, dawno doszlismy do takich wnioskow.Pozdrawiam
      • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 15.04.07, 15:32
        www.um.torun.pl/torun/baza/papa_jak.php - tutaj widać...
      • wet3 Re: zlotabeczka 15.04.07, 21:51
        zlotabeczka napisała:

> Zgadzam sie w pełni z Profesorem Chmielewskim!! Sam Papiez mowil
        > o "zywych "pomnikach, po co stawiac kolejne z metalu? Ja w ogole sie
        > zastanawiam po co w jednym miescie tyle pomnikow??Nie wystarczy jeden? Mam
        > nadzieje, ze wladze miasta zreflktuja sie i zmienia projekt. Popieram fundusz
        > stypendialny!!! Pragne rowniez nadmienic, ze w rozmowie z moimi kolegami
        > studentami, dawno doszlismy do takich wnioskow.Pozdrawiam.

Podzielam Twoje zdanie!
    • malina_ja Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 15.04.07, 18:27
      podpisuję się obiema rękami pod tym pomysłem!!!!!
      • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 04:07
        Nawoływanie na stronie UM Torunia "Pomnik Ojca Świętego Jana Pawła II w Toruniu
        Bądźmy razem w tym dziele!" swoim zachecajacym tonem wyraża obawę, czy aby
        "Budujemy" ten pomnik. Bo mi się wydaje, że wystarczy przeczytać opinie na
        forum, żeby dojść do wniosku, że coś nie bardzo chcemy budować. I jeszcze jakieś
        "Bądźmy razem w tym dziele" - czytam tam na stronie UM. Brrrr. Zapożyczenie słów
        Papieża? Ja ze swojej strony wysłałem Prezydentowi link do tego wątku. Tryg.
        • p0ss0 Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 16:12
          słusznie Panie Profesorze, bronmy sie przed kiczem,
          ale mysle sobie, ze nie lada wyzwaniem byłoby stworzenie SUPER NOWOCZESNEGO
          monumentu,np. kolorowego(?)!!!, totalnie odmiennie ujetego tematu, byłby
          odwaznym i charmonizujacym elementem w okolicach CSW : czy jestesmy w stanie
          podjąc sie tego???, czy skostniałe struktury umysłów otworzyły by sie na ten
          pomysł,
          bo zadajmy sobie pytanie : dlaczego nie? tylko dosc juz pseudo realistycznych ,
          nadętych, niby to eklektycznych -XIX wiecznych pomnikow, (nie tylko z resztą
          Papieża)- muslę, ze brzdękanie na jednej strunie, Toruń + gotyk, papież +
          patos..itp. jest nudne , nie odkrywcze, oklepane, wręcz tandetne. nie chce
          kolejnej ikony, chcę SZTUKI przez najwieksze "S"
          ale to wymaga otwarcia umysłu , duszy i odwagi. niech nas nie obchodzi "a co
          powie ta czy inna pani , z tego czy innego kołka,
          bo sztuka jest dla pokolen, a nie dla chwili.
          Martwi mnie, ze mowi sie o pomniku dla kogos, ku czemus, a nie mowi sie o sztuce!!!
          Artysta moze wypowiedziec sie poprzez pomnik papieza rownie dobrze jak poprzez
          jakakolwiek inna forme przestrzenna, tylko niech to bedzie człowiek, ktory ma
          cos do powiedzenia( oczywiscie mam na mysli tworce) niech to nie bedzie jakis
          nawiedzony "kopista"
          W Toruniu najbardziej brakuje mi odwagi tworczej, inwencji, powiem wprost:
          nowoczesnosci, mdli mnie juz od slizgania sie na Koperniku, flisaku, żabkach,
          piernikach i tym podobnych rzeczach, czy nie jestesmy w stanie pozostawic po
          sobie czegos oryginalnego ?
          • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 18:05
            Ciężko będzie z realizacją i akceptacją takich pomysłów. W mojej głowie roi się
            od pomysłów na nowoczesny pomnik. Nawet nieistniejący. Ulotny. Audiopomnik w
            parku, gdzie w ciszy możemy na życzenie posłuchac słów JP2. Albo jakiś zwykły
            wiświetlacz tekstu, taki jak w autobusie, z tekstami najważniejszymi jakie
            zostawił nam papież. Zwykły pomnik nie mówi nic ponadto, że ktoś "wielkim
            Polakiem był". Nic ponadto.

Z testamentu papieża:

1. Rzym, 6.III.1979. Po śmierci proszę o Msze Święte i modlitwy. 2. (dodatek na
            marginesie: Grób w ziemi, bez sarkofagu. 13.III.1992)
            • rozczarowana-torunianka Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 18:33
              ciekawe pomysły:)

ale zauważ, że to jakby budowanie 5-tego pomnika;)
              • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 16.04.07, 18:59
                Idę zobaczyć co tam na budowie.
                • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 20.04.07, 12:04
                  Budowa wre. Jaki tam ruch na ulicach o 14-tej.
                  • tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: na co nam pomnik Papieża 25.04.07, 23:52
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,32760244,61390764.html
                    • tryg.sk To ja mam propozycję nr 1. 10.05.07, 09:12
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,30792228,62137280.html
                      • davoo Re: To ja mam propozycję nr 1. 10.05.07, 10:08
                        :) a jak notable do zdjecia wyborczego mieliby sie ustawiac przed
                        jednowymiarowym, poziomym ,,,'monumentem'?
                        • tryg.sk Re: To ja mam propozycję nr 1. 10.05.07, 11:49
                          Tego nie przewidziałem... To może inny pomysł (ocenzurowałem go sam)
                          fotoforum.gazeta.pl/3,0,638932,1,5,737.html
                        • tryg.sk Re: To ja mam propozycję nr 1. 10.05.07, 11:49
                          davoo napisał:

> :) a jak notable do zdjecia wyborczego mieliby sie ustawiac przed
                          > jednowymiarowym, poziomym ,,,'monumentem'?
                          fotoforum.gazeta.pl/3,0,638932,1,5,737.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka